Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Fükő Sándor

2013.09.03. 11:48 maribor_

1956. szeptember 3-án született Fükő Sándor, a Diósgyőri VTK és a Tatabánya egykori olimpiai válogatott középpályása.

osztalynaplo_fuko_sandor_alairas.jpg

Az ózdi születésű labdarúgó a helyi Kohászban ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival.

osztalynaplo_fuko_sandor_borsodi_ifi_valogatott.jpgMég ózdiként a megyei ifjúsági válogatottban az alsó sor jobb szélén (a felette lévő fiatalember egy bizonyos Borostyán Mihály, Sajóbábony képviseletében)

Az ifi korosztály vége felé igazolta le a DVTK 1975-ben.

osztalynaplo_fuko_sandor_dvtk_ifi_1975.jpgA DVTK ifiben 1975-ben

A valaha volt legjobb diósgyőri „aranycsapat” alapembere volt, több legendás játékostársával együtt. 1979-ben ő is, csakúgy mint akkori csapattársai, sorozatban cserélhette a DVTK mezét az olimpiai válogatott címeres mezére.

osztalynaplo_fuko_sandor_olimpiai_valogatott_1979.jpgFükő Sándor az olimpiai válogatott mezében 1979-ben, az alsó sorban balról a második Kiss László és Fekete László között (a kép érdekessége, hogy csak hárman nem diósgyőriek rajta)

Legnagyobb sikerei közt tarthatjuk számon, hogy 1978/79-ben tagja lehetett annak a bronzérmes Diósgyőrnek, melyet csak az Újpesti Dózsa és a Ferencváros tudott megelőzni a bajnokságban.

osztalynaplo_fuko_sandor_a_fordulo_valogatottja.jpgJó teljesítménye alapján gyakran szerepelt a forduló válogatottjában

Továbbá kétszeres kupagyőztesnek is mondhatja magát a DVTK-val: 1977-ben egy négyes döntő (DVTK, FTC, Ú. Dózsa, Vasas) körmérkőzéseiből kerültek ki a legjobbként, míg 1980-ban direktben a döntőn múlták felül a Vasast 3:1-re, ahol Fükő szerezte az első találatot.

osztalynaplo_fuko_sandor_dvtk.jpgA legendás, régi "aranycsapat"-ban az alsó sor jobb szélén

1979 őszén csapatbeli egyik legjobb barátjával, Borostyán Mihállyal együtt kapott katonai behívót. Mivel a bevonulást megelőzően már több mint 70 NB I-es bajnoki volt a hátuk mögött, Tatára kerültek a sportszázadba. A katona válogatott tagjaként a távoli Vietnámba is eljutottak és a válogatottban többek között olyan nagyságok társaságában léptek pályára, mint Esterházy Márton, Izsó Ignác, Kiss László, Péter Zoltán és Szentes Lázár.

osztalynaplo_fuko_sandor_katonavalogatott.jpgA katona válogatottban a játékosok közül az alsó sorban balról a harmadik

A hazai sikerek révén csapatával a nemzetközi kupákban is vitézkedhetett. 1977-ben, a KEK-ben a hazai gólparádé után 5:2-s összesítéssel jutottak túl a török Besiktason, a hazai 5:0-án is ünnepeltünk jegyezhetett egy találatot. A következő körben a Hajduk Split csak büntetőkkel tudta búcsúztatni a vasgyáriakat. 1979-ben, az UEFA Kupában kisebb csodát visznek véghez Fükőék.


Fükő gólja Bécsben, a Rapid hálójában

Kettős győzelem az osztrák Rapid Wien és a skót Dundee United ellen, a harmadik körben azonban a Kaiserslautern már túl nagy falatnak bizonyul.

Az 1980-as KEK kiírásban pedig már az első körben búcsúzni kényszerülnek a Celtic Glasgow ellenében.

Fükő 1982-ben Tatabányára igazolt, ahol két szezon után befejezte élvonalbeli pályafutását.

osztalynaplo_fuko_sandor_tatabanya_1983.jpgFükő Sándor a Tatabánya 1983/84-es csapatában, az ülő sorban balról a második

1985 nyarán visszatért a DVTK NB II-es csapatába, közel négy szezont játszott még ott. Majd a szintén másodosztályú Hatvani KVSC-ben fejezte be végleg a pályafutását.

Fükő Sándor ezután teljesen szakított a labdarúgással. Legutóbbi hírünk róla, hogy 2019-ben, mikor a diósgyőriek a bronzérmük negyvenedik évfordulóját egy összejövetellel ünnepelték, visszautasította a meghívást.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr625468053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2013.09.03. 23:28:35

Még soha,egyetlen képet sem láttam eddig a moszkvai Olimpiáért kezdő válogatottról!
Hiába,csak nagyon jó honlap ez! :)

maribor_ 2013.09.04. 17:19:29

@Feyyaz: Lesz még az Osztálynapló sorozatban pár kuriózumnak számító kép.

Tököm Állat 2023.09.03. 13:34:12

Ki volt a másik kapus az aranycsapatban?
süti beállítások módosítása