Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Vincze Géza

2014.04.21. 08:16 maribor_

1945. április 21-én született dr. Vincze Géza, a Ferencváros legendás utánpótlás edzője.

osztalynaplo_vincze_geza_alairasa_1.jpg

Tizenkét évesen kezdett focizni a Ferencvárosban. Játékos pályafutása nem volt számottevő, végigjárta a korosztályos szamárlétrákat, egész a tartalékcsapatig jutott, ahol nagyon fiatalon megsérült, így ígéretesnek tűnő labdarúgó karrierje megszakadt.

osztalynaplo_vincze_geza_tartalekcsapat.jpgAz FTC játékosaként

Ami a legismertebb tény róla, hogy az 1983/84-es bajnoki szezon féltávjánál Novák Dezsőtől vette át a felnőtt csapat kispadját. Akkor a csapat kiesés közelben, a 12. helyen állt.

osztalynaplo_vincze_geza_elso_tetmeccs.jpgAz első tétmeccs a Fradi kispadján egy MNK találkozó volt a Budafok ellen 1984 márciusában

Mindenki számára meglepő kényszermegoldás volt. Sosem tudtuk meg, kinek, és miért merült fel az elképzeléseiben az ő neve.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ferencvaros_fc_zurich_rab_vincze.jpg1984 nyarán még minden szép volt. A Fradi eredményes volt vele az Intertotó Kupában

Az akkor harminckilenc éves szakember kétszer kapott fél évet a Fradi felnőtt csapatánál - ez volt az első, majd következett 1984/85 őszi szezonja.

osztalynaplo_vincze_geza_1984_85.jpgAz 1984/85-ös csapatképen

Tűzoltásra húzták elő a kalapból, nem tudta igazándiból megváltani a világot, kétségkívül, jórészt önhibáján kívül. Pont ezért nem volt soha népszerű és/vagy elismert a zöld-fehérek szurkolói között. 1984 tavaszán nem kevesebb, mint öt ifijátékost hozott fel a felnőtt keretbe, az idény végére csapatával meg tudta tartani az őszi 12. helyet. A következő szezonban, 1985 márciusában a 19. fordulóig bírta a ránehezedő nyomást. Az MTK-VM elleni vereség után végleg ellene fordultak a szurkolók és lemondott. A csapat ekkor a 14. helyen állt, egy pontra a kiesőhelytől.

osztalynaplo_vincze_geza_utanpotlas1.jpgSzámára ez volt az igazi közeg

Az edzői diplomája mellett pszichológus és közgazdász végezettsége is van, négy nyelvet is beszél. 1998 óta a nevelés- és sporttudományok doktora. Az ő közege az utánpótlásnevelés volt mindig is.

osztalynaplo_vincze_geza_ferencvaros_ifi_1976.jpgAz 1976-ban ifi bajnoki címet szerzett csapattal (ő az álló sor balszélén), köztük olyan nevekkel, mint Csima, Tepszics, Giron, Zsiborás, Kékesi vagy Rubold

Közel 100 olyan játékos dolgozott ifistaként az idők folyamán kezei alatt, akikből később NB I-es játékos lett a Fradiban, ebből több, mint húszan válogatottak is lettek. Mikor Bicskei Bertalan 1984-ben ifi EB-t nyert a magyar válogatottal, köszönetet mondott a klubcsapatoknál folyó utánpótlásműhelyek színvonalas munkájáért, Vincze Gézát külön is nevesítve... A labdarúgásban főbb eredményei az utánpótlás korosztályban: Magyar ifjúsági labdarúgó bajnok hat alkalommal, Országos ifjúsági kupagyőztes 2 alkalommal, Nemzetközi labdarúgó torna győztes 11 alkalommal, Budapest labdarúgó Ifjúsági Bajnokcsapatának edzője 4 alkalommal, Budapesti labdarúgó Ifjúsági Kupa győztes 3 alkalommal. Nála mutatkozott be: Répási, Fischer, Dukon, Keller, Pintér, Zsinka, Szeiler valamint az FTC történetének egyik legfiatalabb játékosa: Limperger Zsolt (16 éves és 27 napos volt a debütáló meccsén).

osztalynaplo_vincze_geza_ferencvaros_ifi_1979.jpgAz 1979-es ifi bajnokcsapattal, többek közt Koch Róberttal és Józsa Miklóssal

A ferencvárosi bukást követően a lehető legmesszebbre menekült. Algériában és Irakban éveken át zsinórban nyerte aktuális klubcsapataival a kupákat és a bajnoki címeket.

Kitüntetései: MLSZ kiváló edző 1984-ben, Springer díjat kapott 1994-ben. A Semmelweis orvostudományi Egyetemen Kiváló Nevelőmunkáért kapott oklevelet 1994-ben. Kitüntetési és elismerése a Ferencváros klubjánál: FTC örökös tag 1990-ben, FTC aranydiplomát kapott 1993-ban, FTC örökös Bajnoka 1999-ben és FTC Jubileumi Aranydiplomát kapott 1999-ben. Emellett 2005-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét vehette át a labdarúgó edzői munkássága elismeréseként. Vincze Géza fő kutatási területei elsősorban a vezetéselmélet és gyakorlat, a humán kapcsolatok szerepe labdarúgó csapatoknál és a sportegyesületekben, a sport, és a labdarúgás társadalmi szerepe és finanszírozása a magyarországi átalakulás tükrében, illetve a labdarúgás utánpótlás nevelése, tehetséggondozás. Tudományos, szakmai és ismeretterjesztő előadásainak száma a fenti témákban: 58, ebből 52 idegen nyelven. Politikusként, önkormányzati képviselőként tevékenykedett, pártja sporttagozatának vezetője volt.

osztalynaplo_vincze_geza_manapsag.jpgVincze Géza 2014-ben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr906007702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása