Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Bácsi kérem, ki tud itt focizni?

2014.05.25. 20:02 Fradista Utazó

Pintér Attila második mérkőzésén sem született meg a kapitány első győzelme a magyar válogatottal. Bár kétszer is vezettünk, mire a Duna tévé nézői is bekapcsolódtak a közvetítésbe, 2-2 lett az eredmény, és ennyi is maradt.

pinter_attila_600_387.jpg

Ööö ... be kéne állnom ... ööö (Fotó: MLSZ)

A mérkőzés előtt, majd a találkozó kapcsán is sok kiritka érte Pintért, amiért a magyar NB I-ben szereplő játékosokat favorizálja a külföldön játszókkal szemben. Jogosak ezek az észrevételek?

Részben mindenképpen. Ha a jobb szélen Gyurcsány izé Gyurcsók izé Gyurcsó Ádám helyén mondjul Lovrencsics Gergő lépett volna pályára, akkor valószínűleg azon az oldalon hatékonyabbak lettek volna a támadásaink, és elképzelhető, hogy onnét is szereztünk volna egy gólt - csakhogy Lovrencsicset Pintér hívta volna, ő a klubja ellenkezése miatt nem állhatott a kapitány rendelkezésére. Azt is kevesen vitatják, hogy Szalai Ádám (annak ellenére, hogy Gelsenkirchenben megmérettetett, és könnyűnek találtatott) jobb futballista, mint Rudolf Gergely - bár Szalai mellőzéséről könnyen lehet, hogy a kapitány feje felett döntöttek. Nikolcs Nemanjánál pedig talán még a holland bajnokságból tökutolsóként, csont nélkül kizúgó Roda játékosa, a hol sérült, hol eltiltott Németh Krisztián is jobb teljesítményre lett volna képes.

Varga Roland viszont fejelt egy olyan gólt, ami magasabb szintű mérkőzésen is elismerést vívott volna ki. Ráadásul a kapitány behívta az elődje által stabilan mellőzött Tőzsér Dánielt (külföldről), sőt, még a válogatottban az utóbbi időben penetráns teljesítményt mutató, és igazán a klubjában sem villogó Koman Vladimir is a keretbe került (éppen Gyurcsó cseréjeként léphetett pályára).

Az igazi problémák azonban nem a támadó szekciónál voltak, hanem a védelemben. Még ezzel a támadósoral is rúgtunk volna valószínűleg három-négy gólt, ha néha nálunk lett volna a labda. A védekező csapatrész azonban kritikán aluli teljesítményt nyújtott, és igazán csak a dánok hasonlóan minősíthető befejező csatárainak köszönhetően kerültük el a nagyarányú vereséget.

hun_den_600_425.jpg

A sok kihagyott helyzet miatt kezet csókolhatunk a dánoknak. (Fotó: MLSZ)

Az igazán nagy baj az, hogy a védekező csapatrészben nem nagyon lehet Pintéren fogást találni. A kapus jó választás volt, Gulácsi Péter nem nyújtott rossz teljesítményt (mondjuk másnap a nálánál magasabban jegyzett Iker Casillas kapott egy olyan gólt, amiért Gulácsit most kemény kritikával illetnék a magyar drukkerek). De a négy védő, a védekező középpályások, mind-mind botrányosan rosszul játszottak, és a támadás mellett részben védekező feladattal is megbízott középpályások védőmunkája is ebbe a kategóriába sorolható. A többek által reményteljesnek tartott fiatal magyar játékosok totális kudarcot vállaltak, egyszerűen nem a nemzetközi élmezőnyhöz, de még a klasszisnak azért ritkán nevezett Dzsudzsákhoz, Tőzsérhez viszonyítva sem tűntek, nemhogy jónak, de úgy általában, nem látszottak focistának. Akik emlékeznek még a kapitány játékos-pályafutására, könnyen arra gondolhatnak, Pintér még így, közel az ötvenhez, jóval a versenysúlya felett is képes lenne ugyanerre a teljesítményre.

Csakhogy helyettük nemigen találunk jobbakat. Sajnos nincs olyan opció, hogy a győri védőpáros helyett behívjuk a Chelsea-ben és az Atletico Madridban jól teljesítő magyar játékosokat. Védekező feladattal manapság külföldön bárhol, a magyar NBI-nél magasabb színvonalú bajnokságban, csupán egyetlen magyar játékos játszik. Vannak egy páran, igazolt játékosként külföldön, de ők tipikusan a kispad és a lelátó között ingáznak. Egyedül Varga József, aki tényleg folyamatosan játszik, igaz, az angol másodosztályban. Mondjuk pont láthattuk, hogy ez mire is elég, de egyben az is kiderült: ha Pintér talál valakit külföldön, akiben van talán valami remény, azt behívja.

Arról viszont, hogy a játékosok nem tudnak focizni, nem a kapitány tehet. Idehozhatjuk a minap épp', a világon elsőként, harmadszor is BL-t nyerő Carlo Ancelottit, Korhut és Szabó János akkor se fognak tudni focizni. És nem a kapitány feladata, hogy megtanítsa őket - még ha esetleg nem is volna eleve reménytelen az egész. Persze nagyon is érdekes kérdés lenne annak feszegetése, hogy miért is nem tudunk sok-sok éve már egy épkézláb védőt kinevelni, hogy a 22-23 év alatti korosztályban miért kell még ügyetlen védőket is nagyítóval keresni, de ez bőven meghaladná jelen cikk kereteit. Azt már a Hollandiától kapott súlyos verés után is megállapítottuk, hogy nem a kapitány felelőssége, ha egyes posztokra, konkrétan a komplett védelembe, a védekező középpályásokat is ideértve, nincsenek épkézláb játékosaink.

Pintér ennek ellenére a fejébe vette, hogy, ha nem is a futball alapjaira, de legalább valami szervezett, védelemnek látszó mozgásra megtanítja a válogatottat. Emiatt sokan kinevetik, pedig alapvetően nem rossz gondolat: ha már egyszer a játékosok a Lakatlan-szigetek védőivel vannak azonos szinten, próbáljunk meg legalább a taktika begyakorlásával valami elemi szintet elérni, mégse kapjunk minden meccsen 4-5 gólt.

A háttérben meg, az utánpótlásban, a nevelőegyesületeknél, talán megpróbálhatnának valamit alkotni, hogy, ha nem is azonnal (az nem fog menni, szokjunk hozzá a gondolathoz), de mondjuk öt év múlva legyen legalább néhány olyan védőnk, aki tud focizni.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr716208322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomfree 2014.05.26. 11:46:11

Borzasztó gyenge a védelem ez jogos. Előre félek a selejtezőktől...

nu pagagyí 2014.05.26. 11:57:40

A védelmet fel kellett forgatni a második félidőre, mert Lipták és Korhut is megsérült. A védelem leggyengébb tagja Varga József volt, nem való neki ez a poszt, az ő oldalán volt átjáróház a védelmünk. A többi védő szerintem nem vallott kudarcot.

Gyurcsót el kell felejteni, sem játékintelligenciában, sem technikailag nem üti meg a válogatott szintet. Szalai helyett Futács lenne a megoldás, jobb formában van. Kalmár és Varga Roland kellemes meglepetés volt, ők a jövő emberei. Koman helyett Márkvárttal is lehetne kísérletezni. Rudolffal nincs gond, csak nem volt társa, Futáccsal jól kiegészítenék egymást. Nikolicsot sem kell leírni, lehet olyan taktika, amelyben ő lehet a nyerő ember, őt ki kell szolgálni, mert befejező csatár, elég biztosan értékesíti a lehetőségeket.

zavarta az edzéseket 2014.05.26. 12:02:33

"kiritka" "mondjul"

Ne már!

"Gyurcsány izé Gyurcsók izé Gyurcsó"

Ne már!

"Azt is kevesen vitatják, hogy Szalai Ádám (...) jobb futballista, mint Rudolf Gergely"

Én vitatom. Alma, körte. Rudolf minden egyes meccsén legalább elfogadható volt eddig a válogatottban, de a legtöbbön sziporkázott. Szalainak volt kb. 3 jó meccse a válogatottban, míg klubszinten képes volt a stabil jó teljesítményre, Rudolffal ellentétben.

Bármilyen formában is játszik a klubjában Rudolf, jó döntés a válogatottba hívni.

"penetráns teljesítményt mutató"

Ez mit jelent arabusul?

Ez most szar cikk lett. Részben hegyiivános, részben igénytelenül összecsapott.

Szar minden.

Barbaarb 2014.05.26. 12:50:01

Szerintem meg éppen jó cikk. Rávilágít arra, hogy Pintérnek abból kell főznie, amije van, meg arra, hogy fegyelmezett taktikával próbálja pótolni egyéb hiányosságainkat. Bár az nekem furcsa volt, hogy labdavesztés után mind a 10 ember hátravonult, nem törődve azzal, hogy az ellenfélből hányan jönnek fel és hogyan hozzá ki a labdát. Szerintem 1-2 ember maradhatna hátrálva zavarni, de meglátjuk mi lesz Pintér taktikájának eredménye.

Tamás(Ottawa) 2014.05.26. 22:52:30

Milyen védekező középpályások? Hisz éppen ezen akadtunk ki mindannyian, hogy egy sem volt... úgy jöttek át hamleték a középpályán, mint forró kés a vajon...

Varga Józsi meg centire követhette a taktikai utasítást, ami sajnos nem testre volt szabva. Ennek eredményét szemlélhettük a televizillón...
süti beállítások módosítása