Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 Bevezetés

2015.08.21. 11:18 A szerethető dózsás

1980-at írunk, forró nyár van. A sorok írói gimnáziumba (lánygimnáziumba, a 100 fős évfolyamokon 5-10 fiú volt) illetve általános iskola felső tagozatába jártak (ez maribor). Augusztust írunk, épp most ért véget a moszkvai olimpia. Jimmy Carter az amerikai elnök, Leonyid Iljics Brezsnyev a szovjet pártfőtitkár, Margaret Thatcher a brit miniszterelnök, Helmut Schmidt a nyugatnémet kancellár. Az MLSZ elnöke Szepesi György, a kapitány Mészöly Kálmán.  

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_headlines.jpg

Korrajz

Hazánkban, a népgazdaság ötödik ötéves tervének legvégefelé, a szürke  szocializmus gondoskodott a népről. Hétfőn nem volt tévéadás, sőt a napilapok sem jelentek meg. A nyarat az ifjúság KISZ építőtáborokban pihente ki, ahol a szerencsésebbek Farkas Bertalan látogatásának is örülhettek.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_farkas_bertalan.jpgFarkas Berci itt épp a bajnok Budapesti Honvéd labdarúgóinak dedikál egy labdát

Berci, a magyar űrkutató, 124-szer kerülte meg a Földet (igen, jól számolják, ez 7 nap és 21 óra). 1980 május 26-án (jól emlékeznek, hétfőn) kelt útra, a Magyar Televízió megszakította hétfői adásszünetét és rendkívüli kiadásban számolt be a kalandról. Máig sem tudom miért kapcsoltuk be a tévét hétfőn, de világosan emlékszem szenzációra.

1980-ban halt meg Joszip Broz Tito, aki egy 15 gyerekes szlovén-horvát paraszt családnak az általános iskolában bukdácsoló gyermekeként  előbb forradalmár, később a szovjet birodalommal párhuzamos, piaci szocializmus terméknéven eladott ideológiával házaló láncos kutya lett. A keleti blokk másik nagy vesztesége ebben az évben Vlagyimir Viszockij, a szovjet bárd, ha kicsit nyugatabbra születik akkor Bob Dylanként énekelhetett volna a szocialista életről és az alkoholról.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_viszockij.jpgA világ egyik legjobb színpadi Hamlet színésze volt, de nem erről lett világhírű

A történelmi háttérkőt persze sok más olyan ember emlékezete is kijelöli, akiknek élete 1980-ban ért véget: Jesse Owens, Bon Scott, Alfred Hitchcock, John Lennon. Peter Sellers, Jean-Paul Sartre, Steve McQueen, Mohamed Reza Pahlavi. A magyarok közül 1980-ban érte a halál Gerő Ernőt (erről akkor nem sok hír volt) és Tamkó Sirató Károlyt. A Time Magazin Khomeini ajatollahot választja az év emberének.

Egy pár szóval érdemes megutálkozni az 1980-ban bennünket minden erejével fojtogató kommunizmusról. Tito halála után  utódai már a saját tagköztársaságaikat próbálták előnyös helyzetbe hozni, akkor még  irigykedve néztük a jugó konyak országának relativ szabadságát  és arra gondolni sem mertünk volna, hogy egy évtized múlva darabokra esik a déli szomszéd. Északon két kemény tél megsemmisítette a tömeggyilkos Gomulka hibáit javítgatni próbáló Edward Gierek ''virágzó Lengyelországát'' és a hosszú évek óta fel-fel bukkanó áremelések elleni tiltakozások a Szolidaritás mozgalom vezetésével komoly sztrájkokká alakultak. A Charta 77 (Vaclav Havel és bűntársai) Csehszlovákiában bomlasztott, bár erről akkor még nem számolt be a Népszabadság.  Románia, az NDK, a Szovjetunió és bizony Magyarország azonban  a kommunizmus erős bástyája voltak. Ezek a bástyák nyugati hitelekre épültek. Románia adóssága 13 milliárd dollár körül volt, Kádárék sem sokkal maradtak le ettől. A lengyel adósság 25 milliárd körül lehetett és mikor a visszafizetésre került a sor  a megszorító intézkedések nyílt ellenállásba ütköztek. Ceausescu bízott a diktatúrájában és az élelmiszerhiányt egy egészségügyi programba burkolta: a románok túl sokat esznek. A legendásan üres lengyel és román üzletekért minket kárpótolt a gulyáskommunizmus a nyugati üzletekkel vetekedő élelmiszerboltokkal. A viszonylagos jólétet azonban az adóssághegy növelése fedezte és a besúgók hálózata, a  párttársak mutyijai, a zöldbárók és kommunista mágnások ügyeskedései  ellensúlyozták. Az ipar a nyugati áruk ócska másolatait termelte, a mezőgazdaság az éhező KGST-piacra silányította a magyar bort és húst.   

asp_620_trapper_plakat.jpgOrbán Viktor, 1980

Megszorító intézkedések persze nálunk is voltak. 1979 és 1980 januárjában is nagyon kemény, 20-30 százalékos áremeléssel köszöntött bennünket Újév Elvtárs. A 3,60-as kenyér már 6 Forint felett járt, egy üveg Coca Cola 4,50 volt (plusz 3 forint üvegbetét). Én nyáron egy olajkályha javító műhelyben olajoztam, 1000 Forint volt a fizetés, és boldogan vásároltam belőle egy Levi's farmernadrágot (a Május 1. Ruhagyár marcali üzemében készült). Az igazi farmer nagy kincs és kegyetlenül drága is volt, Kádárék eleinte tiltották is.  Jobbára csak koppincsokat lehetett vásárolni, az igénytelen vásárlók persze beérték magyar fejlesztésű "trapper" farmerrel (ezek közé tartozott Fidel Castro öccse is). A zöldalmaszappanért a feketepiacon 40-80 forintot kértek, 12000 forint volt egy Minimat mosógép, 30000 egy színes tévé (a fizetések 2000 és 5000 forint között voltak). 2 Forintért lehetett venni egy Mókus vagy Sportszeletet, 8 Forint volt 10 deka parizer, 1 Forint volt a buszjegy és egy gombóc fagyi, 1,20 egy Népszabadság. 

1980-ban általános választásokat is tartottak. Az általános szó az előző rendszerben azt jelentette, hogy nem csak simán, a parlamenti képviselőkre lehetett szavazni (voltak ilyen választások is), hanem egyidejűleg a helyi tanácstagokra is lehetett (kellett) voksokat leadni. Mindegyik jelöltet a Hazafias Népfront állította, akkoriban 352 parlamenti képviselőnk volt. Érdekes arány, hogy ebből 252 MSZMP tag volt, és 100 párton kívüli.

Ebben az évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálást tartott, melynek eredményeképpen kiderült, az ország lakossága 10.709.463 fő volt.

Művészet, kultúra, zene

1980 termékeny év volt a filmvilágban is. Ebben az évben mutatták be a világ mozijai, többek közt, a horror műfaj kultfilmjét, a Péntek 13-at, Federico Fellini klasszikusát, a Nők városát, Martin Scorsese Dühöngő bikáját, Belmondo vígjátékát, a Szabadlábon Velencébent, és, persze a Kék lagúnát és a Birodalom Visszavágot se felejtsük. Az Oscar-gálán pedig tarolt a Kramer kontra Kramer.

A nyugati filmek akkoriban nem azonnal jöttek be a magyar mozikba. Vagy egyáltalán nem jöttek be. Cserébe 1980 nyarán volt itthon a filmbemutatója a Vadállatok a fedélzeten című szovjet, felújított filmvígjátéknak.

Itthon ebben az évben készült Rofusz Ferenc A légy című animációs filmje (ez volt valaha az első Oscar-díjas magyar műalkotás), de szinte mindegyik, azóta klasszikussá avanzsált magyar rendező előrukkol valamivel. Mozikba kerül Zsombolyai János Vámmentes házassága, Fábri Zoltán Fábián Bálint találkozása Istennelje, Huszárik Zoltán Csontváryja vagy Almási Zoltán Ballagása. És Bujtor István is elkezdi rendezői oroszlánkörmeit bontogatni a Pogány Madonnával.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_pogany_madonna.jpg

És ezen a nyárom forgatták az MTK-VM Hungária körúti stadionjában a Menekülés a győzelembe című hollywoodi szuperprodukciót is.

A cikkünk továbbolvasása alatt Tisztelt Olvasóink meghallgathatják az 1980-as nyár egy-egy magyar és külföldi slágerét.

A könnyűzenében is igen termékeny évet éltünk meg. Külföldön két lemezt is adott ki a Queen, egy-egy albumukkal ezüstérmet szereztek a következők, a teljesség teljes igénye nélkül: U2, Yes, Motörhead, AC/DC, Peter Gabriel, Dire Straits, a Police, az ABBA, az Iron Maiden. A kategória bronzérmese fél-fél albummal John Lennon és Yoko Ono, de aztán összeadták.

Itthon Kovács Kati nyeri a Táncdalfesztivált, emellett lemezt is készített. A Hungaroton Hanglemez Gyártó Vállalat rajta kivül piacra dob nagyméretű bakelitet az Apostol együttes, a V'Moto-Rock, az EDDA, Halász Judit, az LGT, a Hungária együttes és Szűcs Judith nevével fémjelezve. A Fonográf együttes két alaptagja, Bródy János és Szörényi Levente ezúttal külön-külön szólóalbumokkal jelentkeztek.

Sport

Az év a téli olimpiával kezdődött, melyet ezúttal az Egyesült Államok beli Lake Placidban rendeztek. Az éremtáblázaton a Szovjetunió végzett az élen, megelőzve az NDK-t és az USA-t. Hazánk a 15. helyen végzett egy ezüstéremmel, melyet a Regőczy Krisztina–Sallay András jégtánc páros szerzett.

Nyári olimpiát is rendeztek az évben, ezúttal első ízben egy keleti blokk tagállamban, a Szovjetunióban, illetve helyesebben Moszkvában (Olimpiát mindig város rendez, nem pedig ország - a szerkesztő megjegyzése). A nemzetközi olimpiai mozgalom ezt, természetesen, megsínylette. Az előző év decemberében a szovjet csapatok bevonultak Afganisztánba, a nyugati világ a moszkvai olimpia bojkottálásával fejezte ki nemtetszését a dologgal kapcsolatban. 81 ország indult a versenyeken, 65 tagállam pedig lemondta a lehetőséget. Politikailag ez érztette hatását, azért mondjuk ki utólag, puha bojkott volt ez. Csak az országok maradtak hivatalosan távol, egyéni sportolóiknak megengedték, hogy a NOB égisze és zászlaja alatt, saját magukat és az olimpia szellemét képviseljék. Szerencsére. A világ különben olyan csodákról maradhatott volna le, mint a legendás Coe-Ovett párharc.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_coe_ovett.jpgSteve i Sebastian dva bratanki

A világ járt a csodájukra kettejük csatájának. A két brit atléta közül Seb Coe  a 800 méteres, Steve Ovett az 1500 méteres síkfutás specialistája volt, aktuálisan ők ketten tartották saját számaik világcsúcsait. Évek óta nem tudták egymást a másik számában legyőzni. Moszkvában ez megtörtént!

A magyarok szereplése:

Moszkvai olimpia: 7 arany, 10 ezüst, 15 bronz: Kocsis Ferenc és Növényi Norbi nyert aranyat birkózásban, Wladár Sándor úszásban, Magyar Zoli  lólengésben  (Montreal után ismét) verhetetlen volt, Baczakó Péter súlyemelésben, a Foltán-Vaskúti kettes kenu 500-on nyert. Ehhez jöttt még némi meglepetésre Varga Károly sportpuska aranya. A vizilabda (Csapó, Gerendás, Horkai, Faragó, Sudár, Szívós) és vivó (Gedőváry, Gerevich, Nébald) bronz mindig csalódás,  a tornász bronz viszont nagy siker.  Számomra a legnagyobb csalódás Wichmann Tamás, a kilencszeres világbajnoknak ekkor sem sikerült az olimpiai arany, feladta a versenyt.


Növényi Norbert sikerét a mai napig megkönnyezi az, aki akkor élőben látta

Két nappal a megnyitó ünnepség előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 83. ülésszakán Lord Kilanin helyett szinte egyhangúlag Juan Antonio Samaranchot választották meg a NOB elnökének.

Kicsit visszatérve az olimpia politikai felhangjaira. Azon felül, hogy a szovjet és a keletnémet sportolók csak abban nem nyertek aranyat szinte, amiben nem indultak, a hidegháborús közeg aspektusából a Szovjetunió jött ki győztesen. Az amerikai és a nyugatnémet sportolók saját politikai vezetőikre haragudtak meg, úgy érezték, őket büntették, nem a kommunista rendszert. A világ nagyon félt attól, hogy valamiféle kommunista propagandát kap az arcukba. Ki kellett ábrándulniuk, vagy megnyugodhattak, semmi ilyen nem történt. Moszkva és a Szovjet Olimpiai Bizottság minden létező elismerést besepert. A sportolók, látszólag, szabadon közlekedhettek, a várost gyakorlatilag kitatarozták az olimpiai játékok kezdetére.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_kola.jpgIlyen kis helyre kólás kioszkokban lehetett a Pepsit vásárolni Moszkvában 1980-tól (Forrás: Nemzeti Kólabolt.szu)

Az üzleteket, élelmiszerboltokat soha nem látott mennyiségű és minőségű élelmiszerekkel  és tartós fogyasztási cikkekkel töltötték föl, a piacok roskadtak a friss zöldségektől és gyümölcsöktől. Sőt, mostantól a kólafogyasztás is legálissá vált, a Komszomol fiatal tagjai is megismerkedhettek a romlott Nyugat fiatalságának kólamámorban fetrengésével. Az olimpia után ezekből csak a Pepsi maradt meg Moszkva és közvetlen vonzáskörzetének. A feltöltött készletek a nyár végével elfogytak. A több évtized alatt szétmállott, vagy még a második világháborúban szétlőtt, de a nyár elején visszavakolt és színesre festett tűzfalak hónapok múltán újra az erózió és az enyészet martalékává váltak. A szovjet főváros polgárainak az olimpiai nem a láng kihunyásával pillanatával ért véget, hanem azzal, hogy előbb-utóbb minden visszazökkent a régi kerékvágásba.

Nemzetközi labdarúgás

A nyarat megelőzően a nemzetközi labdarúgásban több lényeges esemény történt. A legrangosabb európai kupát, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, május végén a Nottingham Forest nyerte. A madridi döntőben a Hamburgot verték 1:0-ra. 


A mérkőzés igen rövid összefoglalója

Szegény angol csapat, egy azóta tartó rekordot állított fel ezzel, mely Angliában azóta is poénok témája. Az idei sorozatban már csak címvédőként indulhattak, két évvel ezelőtt voltak angol bajnokok fennállásuk óta először és utoljára, tavaly meg is nyerték a BEK-et. A világ egyetlen csapata, amelyik több bajnoki aranyon alapuló kontinentális címet nyertek, mint bajnokságot. Őszintén irigylem az angol ellendrukkereket a humorérzékük miatt, magyar szemmel ide egy ilyen címsorozatot a Nagyváradi AC-nak, a Postásnak, vagy a Honvédnak.

Elnézést, szerkesztőtársam most szólt, tévedésben vagyok. Az egyszeres bajnoki címmel csak a Nagyváraddal van igazam. A Postás bizonyos technikai okokból sosem volt magyar bajnok, a Kispestnél, hogy ma, 2015-ben, csak egy arany csillagjuk van a mezen, az egész mást jelent.

A második számú nemzetközi kupában, a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) sorozatában a döntőbe a spanyol Valencia és az angol Arsenal kerültek. A mérkőzés végeredménye a hosszabbítás után is 0:0 volt, a tizenegyes  párbajt végül a spanyol csapat nyerte (Nahát, harmincöt év a alatt nem sok minden változott, az Ágyúsok megint nem nyertek. Pedig Arséne Wenger akkor még csak az RC Strasbourg labdarúgója volt - a szerkesztő megjegyzése).

Az UEFA Kupa 64 induló csapatából végül 2 nyugatnémet együttes jutott a döntőbe. Az első mérkőzésen a Borussia Mönchengladbach 3:2-re verte az Eintracht Frankfurtot. A visszavágón a frankfurtiak 1:0-ra nyertek, így idegenben lőtt több góllal ők nyerték a serleget.

Az Európai Aranycipőt a belga Erwin Vandenbergh nyerte 39 góllal.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_fazekas_vandenbergh_schachner.jpgKözépen a nyertes, baloldalt Fazekas László, 36 góllal ezüstcipős, jobboldalt Walter Schachner, 34 góllal bronzcipős

Fontos eseménye volt még a nyárnak a 6. Labdarúgó Európa-bajnokság, melyet a nyugatnémetek nyertek meg. A döntőben Belgiumot verték 2:1-re. 

Hazai labdarúgás

Az 1979/80-as bajnokságot a Honvéd nyerte, 3 ponttal szereztek többet a Dózsánál, akiket csak azért tudtak megelőzni mert kétszer is megverték őket. Bronzérmes lett a Vasas, a Magyar Népköztársasági Kupát a Diósgyőri VTK szerezte meg, miután a veszprémi döntőben 15000 néző előtt 3:1-re legyőzték a Vasast.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_kupagyoztes_dvtk.jpgA DVTK kupagyőztes csapatképe

Az elért eredmények alapján az idei nemzetközi kupasorozatokban a Budapesti Honvéd a BEK-ben, a DVTK a KEK-ben, az Újpesti Dózsa és a Vasas pedig az UEFA Kupában fogják hazánkat képviselni.

Ez volt az az idény, amikor az Év játékosa-díjat az MLSZ nem ítélte oda senkinek.

És igen, ekkor volt az a bizonyos 7:1. Fazekas 36 góllal lett gólkirály, egymaga majd' többet rúgott, mint az őt követő 20-20 gólos Burcsa Győző és Fekete László.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_fazekas.jpgFazekas László az MLSZ különdíjával, egy zsáknyi Tango labdával

Fazekas László harmadszor lett magyar gólkirály. Címeit kétévente szerezte, alkalomról alkalomra több góllal. 1976-ban 19, 1978-ban 24, most 36 góllal. Nagyon jól el voltunk eresztve azokban az időkben góllövő klasszisokkal. Négy év alatt három európai ezüstcipő. Ebből Várady Béla 1977-es sikerének nem tudtunk szívből örülni. És ekkor még nem tudtuk, hogy egy ennél is nagyobb gyalázat vár ránk az 1980/81-es bajnoki évad végén. Csak a sportszerűtlenség ezúttal nem Romániából fog érkezni, hanem Bulgáriából.  

A bajnokságban a három legtöbb gólt rúgó csapat az Újpesti Dózsa (86), a Vasas (75) és az FTC (70), a három legkevesebb gólt kapó csapat a Budapesti Honvéd (38) és a Tatabánya-Pécsi MSC (40-40) voltak. Érdekesség volt, hogy az ezüstérmes Dózsánál csak két csapat kapott több gólt.

A tavalyi év nyara után tovább recseg a szocialista, amatőr sporterkölcs. 1979 nyarán Bálint László volt az első fecske, aki nyugatra igazolhatott. Idén nyáron négy újabb játékos kapott az OTSH-tól engedélyt, nyugatról meg profi szerződést. Fazekas László és Müller Sándor (Vasas) Belgiumba, a Royal Antwerpenhez, míg Salamon József (DVTK) a görög PAOK Szalonikihez igazolt. A ferencvárosi Pusztai László az Elche CF-hez volt hivatalos, de az előző bajnokság végén megsérült, így az utolsó utáni pillanatokban az adásvétel kútba esett, a válogatott csatár pedig maradt a Fradinál.

Két pécsi és két fehérvári csapat is NB I-es volt, sem előtte, sem utána soha nem fordult ez elő, hogy két vidéki városnak is két-két csapata szerepeljen az első osztályban. Az előző idényben feljutó és a 15. helyet megszerző Debrecen pedig története során először nem esett ki az első osztályból (mentségükre legyen szólva, 1945 óta ez volt a 7. idényük a legfelsőbb osztályban). Épp megcsípték a bentmaradást érő pozíciót, de pontokban kifejezve túl nagy életveszélyben nem voltak. A 18 csapatos NB I-ből kiesett a Pécsi VSKSalgótarjáni BTC és a Székesfehérvári MÁV Előre.

A Népsport osztályzatai alapján a bajnokság legjobb játékosa Fazekas László lett 6,264-es átlaggal, őt követte Zsiborás Gábor (FTC, 6,240) és Tóth András (Ú. Dózsa, 6,230). Érdekesség, hogy a bajnokcsapat legjobbja Gujdár Sándor lett, ő csak a 6. helyre ért be

Az NB II. Keleti csoportjából feljutott a Nyíregyházi VSSC 10 pontos (ne feledjük, akkoriban még csak 2 pont járt egy győzelemért - a szerkesztő megjegyzése) előnnyel a Szolnoki MÁV MTE előtt, a 3. helyen a HÓDGÉP Metripond SE végzett.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_ujonc_nyiregyhaza.jpg

Az NB II. Közép csoportjában a Csepel végzett az első helyen 62 ponttal, 2. lett a Bp. Vasas Izzó 56, míg a 3. helyen a SZEOL AK futott be a bronzéremre, 48 pontot szerezve.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_ujonc_csepel.jpg

Az NB II. Nyugati csoportjából a Kaposvári Rákóczi SC jutott fel, 61 pontot gyűjtöttek.  2. lett a szombathelyi Haladás VSE 55, míg a 3. helyen a Nagykanizsai Olajbányász SE végzett 46 ponttal.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_ujonc_kaposvar.jpg

Válogatott 

Az év tavaszának végén épp egy szövetségi kapitány váltáson vagyunk túl. Leírhatnánk, hogy dr. Lakat Károly el, Mészöly Kálmán elő, és ezzel le is zárhatnánk a témát. De a kérdés ennél kissé komplexebb.  

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_meszoly_lakat.JPGElőttem az elődöm - előadja a Lakat-Mészöly duó

A Tanár úr alig fél évet volt szövetségi kapitány. 1979-ben, mikor Kovács Ferencet váltotta a kispadon, sokan azt mondták, már túl későn kapta meg a lehetőséget. Ennek az állításnak a bizonyítása és/vagy cáfolása nem a mi tisztünk. Ami tény, Lakat, a maga 6 meccsén elért 50%-os teljesítménnyel nem tartozott a valaha volt legsikeresebb szövetségi kapitányok közé, de a kis magyar labdarúgó korrajzba beletartozik az is, hogy nem is abba bukott bele, amit bevállalt, hanem amibe belecsöppent, mint Pilátus a Credóba. Történetesen az olimpiai válogatottba. Nem sikerült a plusszként nyakába akasztott lécet átvinnie. Az utolsó meccsen, az utolsó percben, 3:2-es állásnál, Paróczai Sanyi nyolc méterről nem fölé, hanem a hálóba lő, akkor döntetlen, kintvagyunk a moszkvai olimpián, és, talán,...minden másként alakul... Lakat próbált sokmindenben egy teljesen más szemléletet kialakítani, mint ami addig dívott. Azon felül, hogy játékosait színházba és múzeumba is elvitte, a hazai edzőket is próbálta kicsit belevonni a válogatott életébe. Több alkalommal is meghívta az NB I. akkori edzőit a tatai, illetve külföldi edzőtáborozásaira, hadd érezzék kicsit magukénak a válogatottat. Igen nagy eséllyel ez is egy (több) szög volt szövetségi kapitányi koporsójába. Egy idő után túl sokan kezdték túl közel érezni magukat (magukénak) a válogatotthoz (válogatottat). A magyar sportújságírás akkori lélektanát is jobban kéne ismernünk ahhoz, hogy megértsük, Lakatnak miért volt rettenetesen rossz a sajtója (Mészölynek meg, kissé érthetetlenül, de nagyon jó). Mint ahogy az is a korrajz része, valószínűleg a világon ez is egyedülálló, úgy zajlott le a kapitányváltás, hogy senkit nem rúgtak ki és senkit nem neveztek ki.

Egészen pontosan az alábbi két kommüniké jelent meg alig egy hetes különbséggel: 

"Pénteken (1980. május 30-án) kora délután sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Labdarúgó-szövetségben. Szepesi György elnök nyitotta meg az összejövetelt, s közölte, hogy a következő két hazai válogatott mérkőzésre, tehát a Skócia és Ausztria elleni találkozóra a szövetség elnökségének felkérésére Mészöly Kálmán készíti fel a magyar válogatottat."

"Az OTSH elnöke az MLSZ javaslatára dr. Lakat Károlyt - egyetértésével - 1980. július 1-jétől felmenti a labdarúgó szövetségi kapitányi tisztsége alól és Mészöly Kálmánt bízza meg a kapitányi teendők ellátásával. Kovács Ferenc, az MLSZ szakfelügyelője is távozik hivatalából, helyét Mezey György, az MTK-VM jelenlegi edzője foglalja el" 

Magyarán, még Lakat a szövetségi kapitány, de már Mészöly állítja össze a válogatottat. Az Időkapszula: NB I. 1980/81 sorozatunkban mindenesetre nyomon követhetik dr. Lakat Károly további pályafutását, mint klubedző.

És akkor befejezésül jöjjenek az elkövetkezendő részek (közel egy év) főszereplői. A csapatokat az előző bajnokságban elért helyezéseik alapján állítottuk sorrendbe. Elsődlegesen a Népsport idény eleji beharangozójára hagyatkoztunk. A cikkrészletek legtetején a klub neve és címe szerepel. Utána olvashatóak a klubelnokök és a labdarúgó-szakosztály elnökök nevei, ezt követően pedig a vezető edzők láthatóak a képesítéseikkel és szerződésük lejártával. A következő sorban a technikai vezetők és a csapatkapitányok láthatóak. Ezt követi a csapatok húsz fős keretei (ennyi lehetett, illetve ennyi volt a kötelező), illetve azok a játékosok, akik, úgynevezett, méltányossági alapon maradhattak a keretben. Megismerhetjük külön sorokban az új igazolásokat, illetve a nyáron távozottakat. Legvégül az edzőknek kell három apró kérdésre válaszolniuk: ki nyeri a bajnokságot és kik végeznek a dobogón, kik fognak kiesni, illetve mit várnak saját csapatuktól. Az Időkapszula fotóriporterei fényképeket készítettek a nyári alapozás egy-egy ellesett pillanatáról a készülődő csapatoknál.

Bp. Honvéd
A kispestieknek más céljuk nem is lehet, mint a bajnoki cím megvédése, ezen felül minél további menetelés a BEK-ben. Tichy Lajos a nemzetközi kupában legalább 2-3 kört tervez (ez a legjobb 8 közé jutást jelentené - a szerkesztő megjegyzése). A keretben a legnagyobb erősítés, hogy sikerült a tavalyi csapat magját egyben tartani. Perememberek távoztak, Melis és Gőgicz csak perceket játszottak a bajnokcsapatban, Fejes Ferenc pedig még annyit sem Varga József árnyékában. Valóságos átigazolási bomba robban, mikor az 1. forduló előtti napon a Honvéd megegyezik a Dunaújvárossal és a válogatott Weimpert elcserélik a szintén válogatott Kutira.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_bp_honved.jpg

 idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_bp_honved2.jpg

 

Ú. Dózsa
A lila-fehérek az elmúlt tizennégy szezonban mindig a dobogón végeztek. Ebből kilenc volt aranyérem, háromszor lettek másodikok és kétszer bronzérmesek. Köszönhették ezt elsősorban a kifogyhatatlan utánpótlás bázisuknak, a tartalékcsapatuk még ennél is több aranyérmet szerzett. Volt honnan meríteni, mikor fiatalítani kellett. A legnagyobb érvágás Fazekas külföldre igazolása, őt igen nehéz, majdhogynem lehetleten lesz pótolni. A másik nagy veszteség, Zámbó Sándor visszavonulása. Helyettük a legnagyobb igazolás eddig a csupaszív válogatott középpályás az MTK-VM-ből Kovács Béla. Fazekas pótlására két nagyon tehetséges csatárt szemelt ki Várhidi Pál. Egyikük Herédi Attila, ő egy év után a Ganz MÁVAG-ból került vissza, másikuk, Boda Mihály, a Bp. Vasas Izzóbol igazolt a Megyeri útra. Szintén sokat várnak a tartalékcsapatból felkerült Steidl Sándortól. Kovács a tapasztaltabb játékosokat képviseli, míg a többi három fiatal mind 1959-es születésű, övék a jövő.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_u_dozsa.jpg

 idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_u_dozsa2.jpg

Vasas
Legnagyobb vesztesége a csapatnak, hogy a fiatal sikeredző, aki bronzérmet szerzett a csapattal, már a válogatottat irányítja. Helyére a jóval tapasztaltabb Bundzsák Dezső érkezik, kérdés, a tapasztaltabb edző hoz-e fényesebb érmet. Kiegészítő emberek távozása mellett a Belgiumba távozó Müller Sándor pótlása majd nagy feladat lesz. Egy érkező játékos van, a másodosztályú Kecskemétből a csatárígéret, Farkas Tibor.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_vasas.jpg

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_vasas2.jpg 

Videoton
A Videotonnál pont fordított az edzőcsere, mint az előbbi Vasasnál. Itt a tapasztalt edzőt (Lantos Mihály) váltja egy ifjú titán (Verebes József). Tavaly a székesfehérváriak egy hajszállal maradtak le a dobogóról, ha az utolsó fordulóban nem kapnak ki 1:0-ra Rákospalotán, ők lehettek volna az előző idényben az egyik bombameglepetés. Mindenképp szeretnének javulni, cél a dobogó valamelyik fokának megszerzése. Ehhez képest a keret gyengülni látszik, mert a másod osztályú Egerből Csuhay József, az előző évvégén meg kiesett MÁV Előréből Ambrus László érkezik csak. Szintén a felnőtt keretbe kerül Disztl László a tartalékcsapatból. Ő hozzá nagy reményeket fűznek, Verebes vele próbálja meg pótolni azt a Kovács Józsefet, aki 12 szezon és több, mint 350 bajnoki mérkőzés után úgy hagyja ott csapatát, hogy gyakorlatilag, jobb megoldás nem lévén, befejezi pályafutását harmincegy évesen.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_videoton.jpg

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_videoton2.jpg 

Tatabánya
Ahogy a Vasastól Mészöly távozott szövetségi kapitánynak, úgy érkezett a posztról dr. Lakat Károly a Bányász kispadjára. Nem ismeretlen a közeg neki, harmadik korszakát kezdi a kék-fehéreknél. A nagymennyiségű játékosmozgás ellenére nem állítanánk, hogy erősödött, vagy gyengült volna a csapat, minden estre a visszavonuló Arany Mihály biztos, hogy hatalmas űrt fog hagyni maga után.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_tatabanya.jpg

FTC
Van mit kiköszörülni a Ferencvárosnál, mert a tavalyi 6. helyezést mind a szurkolók, mind a szakvezetés méltatlannak találta a klub hagyományaihoz képest. A kispadon új az edző Novák Dezső személyében, Friedmanszky Zoltánt váltotta, akinek a legnagyobb feladata ráncba szedni a morálisan kissé szétesett csapatot. A nyáron két nagyöreg, Vépi Péter és Megyesi István befejezték aktív játékos pályafutásukat. Lóg a levegőben a külföldre szerződése a sokszoros válogatott játékos és sérült Pusztai Lászlónak. Nyáron visszatért a csapathoz a gólzsák Szabó Ferenc, az ő érkezéséhez nagy reményeket fűznek a Fradinál.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_ferencvaros2.jpg

Pécsi MSC
A bajnokság második felére beérett Szőcs János munkája. Az előző bajnokságban sokáig rezgett a léc a pécsieknek, aztán villámhajrával a 14. helyről egész a 7. helyig küzdötték föl magukat, igaz, elsősorban a parádés formába lendülő és a válogatottban is bemutatkozó Katzirz Bélának köszönhették. A csapat látszólag gyengült tavaly óta, sok a távozó, új játékos viszont nem érkezett.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_pmsc.jpg

MTK-VM
A Hungária körúton is új az edző, Szentmihályi Antal Tatabányáról érkezett. A csapat papíron erősödött, hiszen a Dózsából érkezett két csatár, Gyöngyösi János és Handel György, továbbá a tizenkilenc éves, igen tehetségesnek mondott Bognár György felkerült a felnőttek közé. A távozók közül egyvalaki jelenthet érvágást, a Dózsába igazoló Kovács Béla. A kék-fehéreknél teljes generáció váltás zajlott le, szinte egy esztendő alatt, a három évvel ezelőtt bronzérmes és KEK-negyeddöntős csapatból már csak Gáspár József, Koritár Lajos és Borsó János maradtak.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_mtk_vm2.jpgSzarvas László pályaedző itt éppen sprintet vezényel az újoncoknak. Balról Bognár, Gyöngyösi és Handel.

Zalaegerszegi TE
A zalaiak is új edzővel vágnak neki az 1980/81-es bajnokságnak, Palicskó Tibort Lantos Mihály váltja a kispadon. Elsődleges feladat a tavaly őszi jó formát visszaszerezni, sőt, azt állandósítani. Az előző bajnokságban ősszel fantasztikusan szerepeltek a Palicskó-legények, féltávnál két pontra voltak az első, és egy pontra a második helytől, csak gólkülönbséggel fordultak az ötödik helyről. Tavasszal igazi mélyrepülés jött, alig fele annyi pontot sikerült összehozni, mint előtte. Komoly erősítésnek tűnik Gass István a Vasasból.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_zalaegerszeg.jpg

Dunaújváros
Dunaújvárosban is edzőcsere volt a nyáron. Az FTC-hez távozó Novák Dezső helyére Dr. Varga László került. A Duna parti csapat ellenkező utat járt be, mint a zalaiak, nekik a tavasz volt a sikeres, az pecsételte meg a biztos bentmaradást. A válogatott Kuti helyet cserélt a szintén válogatott Weimperrel, lesz, aki továbbviszi a góllövő szerepkört. 

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_dunaujvaros.jpg

Volán
A közlekedésiek sokkal simábban maradtak bent újoncként tavaly, mintsem az várható volt. Sárosi László már tavaly is nagyon jó munkát végzett, rendkívül masszív védelmet sikerült felépíteni. A jó szereplés egyik záloga ez volt, tavasszal Kovács (II.) László hálója kilenc alkalommal maradt érintetlen. A csapat alapmagja együtt maradt, a fő cél továbbra is a kiesés elkerülése lesz, de a tavalyihoz hasonló teljesítménnyel akár tartósan is meg lehet ragadni a középmezőnyben.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_volan.jpg

 

Diósgyőri VTK
Szabó Géza a nyáron elmondta, most leginkább egy pszichológusra lenne szüksége a csapatnak. Egy lélekben teljesen összetört csapatot kell kirángatnia a gödörből. A tavalyi 12. hely csak az érem egyik oldala. A másik az, hogy az addig megszokott 7-8 diósgyőri játékos helyett az olimpiai válogatott sorsdöntő, prágai meccsén már csak négyen szerepeltek, mégis az egész magyar sportközvélemény rajtuk (mármint az összes diósgyőri labdarúgón) verte el a port és hibáztatta őket a kiesés miatt. Mindezek mellé nem könnyíti tovább Szabó dolgát két rutinos játékos, Salamon József és Kutasi László távozása. Salamont (mint fentebb írtuk) kiengedték külföldre, míg Kutasi saját maga kérte, hogy családi okokból hadd igazolhasson Szegedre.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_dvtk.jpg

Rába ETO
Egyértelmű vesztesége a győrieknek a gólzsák, Szabó Ferenc távozása, ugyanakkor óriási nyereség, a tehetséges utánpótlás válogatott, Pölöskei Gábor megtartása. A Ferencváros bejelentkezett érte és minden követ megmozgatott, de a klubvezetés hajthatatlan maradt. További gyengülés a keretben, hogy a csapatkapitány, Pozsgai Lajos befejezte aktív játékos pályafutását.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_raba_eto.jpg

Békéscsaba
A viharsarkiak is új edzővel vágnak neki a bajnokságnak. Az eddigi edzőnek, Ondrik Istvánnak megköszönték munkáját, helyére az addigi pályaedzőt, Marosvölgyi Károlyt nevezték ki. Nagy reményeket fűznek a leszerelt és a Honvédtól eligazoló egykori ifjúsági válogatott Melis Bélától.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_bekescsaba.jpg

 

Debreceni MVSC
A "Loki" (ahogy a városban becézik a csapatot) kísértetiesen hasonló helyzetben van, mint a Volán. Feljutás, bravúr-bentmaradás, cél a középmezőny. Kovács Ferenc neve lehet a garancia mindazokra, hogy a vágyak összejöjjenek. Komoly erősítés lehet, hogy olimpiai válogatott kapust igazolt nyáron a Debrecen, Szűcs István a kiesett SBTC-ből érkezik a hajdúsági csapathoz.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_debrecen.jpg

Nyíregyháza
A város csapata fennállása óta először jutott fel az első osztályba, a cél kimondottan is a biztos bentmaradás. Egy tehetséges fiatal és feltörekvő edző (Temesvári Miklós) lehet a siker záloga. Na, meg, persze, a keret, amely kivívta a feljutást, illetve a kifejezetten erősnek mondható új igazolások. A rutinos öreg róka Szepessy László a Volánból, a szintén tapasztalt Váradi Ottó a DVTK-ból, és egy igen tehetségesnek mondott kapus Szolnokról, Szendrei Józsefnek hívják. A szakemberek áradoznak róla, nagy jövő előtt állhat. A nyírségieknél amúgy is aktuális az őrségváltás a kapusposzton, mert a csapatkapitány, Buús György készül szögre akasztani kesztyűjét.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_nyiregyhaza2.jpg

Csepel
A csepeliekről szószerint elmondható, hogy nem csak feljutottak, de valósággal kinőtték a másodosztályt. 82%-os parádés teljesítménnyel jutottak fel, akkori statisztikák szerint ekkora fölénnyel meg nem nyertek NB II-es bajnokságot soha. A gárda igen erős, rendkívül összeszokott, előre borítékolhatóan nem lesznek kiesési gondok. A keret csak erősödött, érkezett a tapasztalt Gálhidi Tatabányáról, és két fiatal tehetség. Elekes József Kecskemétről, a többszörös ifjúsági válogatott, Lazsányi László pedig a MÁV Előréből.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_csepel.jpg

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_csepel2.jpg

Kaposvári Rákóczi
A Rákóczit is sikerült megerősíteni, ők is a biztos bentmaradásban bíznak. Nagyon sokat várnak az új szerzemény, Bíró Antaltól, aki eddig a salgótarjániak gólzsákja volt, előtte pedig többször is bajnok volt az Újpesti Dózsával.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_kaposvar.jpg 

És akkor nemsokára kezdünk Ne feledjék, 1980. augusztus 9-én, szombaton, az ország kilenc stadionjában indul útjára a labda.

Az első forduló párosításai:

Nyíregyháza –  Diósgyőri VTK
Csepel –  Videoton
Volán – Zalaegerszegi TE
Debreceni MVSC –  Ú. Dózsa
Kaposvári Rákóczi – Pécsi MSC
Békéscsaba – Bp. Honvéd
Rába ETO – MTK-VM
FTC – Dunaújváros
Vasas – Tatabánya

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983-84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr587672348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!CSABEE! 2015.08.21. 20:00:40

Micsoda meglepetés! Köszi!!!!!!!

Kezdhetek izgulni, hogy az előző bajnokság végén megsérült Váradi felépül-e a Tatabánya elleni nyitómeccsre. :)

!CSABEE! 2015.08.21. 20:05:28

Hogyhogy nem állnak tömött sorokban az oroszok a Pepsi-bódé előtt?

Trapper bolt még mindig van nálunk, a Fő utca elején. Gondolkoztam, hogy veszek egyet a "fíling" miatt. Kíváncsi lennék, hogy ugyanúgy ereszti-e a színét 20 mosás után is, mint anno :)

maribor_ 2015.08.21. 21:26:16

@!CSABEE!: A Nemzeti Kólabolt.szu marketing képe. Azt jelenti, hogy a Komszomol tagok inkább a gázirovánnájá vádát vették a GUM előtti automatából 2 kopejkáért. Volt tartásuk.

!CSABEE! 2015.08.21. 21:39:01

@maribor_: Ja, lehet, csak amikor a McDonalds nyitott 90-ben, a tartásuk kissé megroggyant :)

maribor_ 2015.08.21. 21:41:34

@!CSABEE!: Nyilván nem szervesen tartozik a cikkünkhöz, hogy a Pepsi tényleg szar.

!CSABEE! 2015.08.21. 21:44:41

@maribor_: Én ezt akkor sejtettem, amikor anno az egyik Képes Sport címlapon Dzurják Csöpi egy literes Pepsit nyomott magába. Bár előtte a Tatabánya mezen kifejezetten tetszett a logó.

Oblomov 2015.08.22. 10:50:57

Fábry-Balázs József: Fábián BÁLINT találkozása Istennel
www.youtube.com/watch?v=TImPRR9GbBg

¿Qué tapas hay? 2015.08.22. 11:00:28

Apróságok: A Fábry-film címét már említették. Az autóbuszjegy Budapesten 1,50 Ft volt (1968 óta), a vidéki nagyvárosok Volán-helyijáratain 2,- Ft. A gombócos fagylalt 1,50 - 2,- Ft, a gépi "tekerős" adagonként három-négy forint.

maribor_ 2015.08.22. 11:40:10

@¿Qué tapas hay?: A filmcím javítva, köszönettel. A buszjegy árának nincs túl nagy jelentősége, de köszönjük a kiegészítést. A fagyit meghagynám, a Veres Pálné utcai Gerencsér cukrászdában konkrétan 1 Forint volt, oda jártam át a Károlyi kertből fagyizni.

Bambano 2015.08.22. 12:42:39

ha már nosztalgia: 1980. január 1-én vezették be nálunk a Systéme International d'Unites rendszerét, az SI-t, a méterre, másodpercre, amperre, kilogrammra és még néhány alapmértékegységre alapozó mértékegységrendszert.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2015.08.22. 14:02:50

Élektoromból fakadóan a játékosok többségének a neve sem ismerős. Inkább arra figyeltem fel, hogy milyen csekély volt a játékosmozgás.
Persze minden szempontból más korszak volt, mint a mai, de manapság Magyarországon, kis túlzással, egy csapat igazol egy nyáron annyi új játékost, mint akkor a teljes mezőny együttvéve.

Andy73 2015.08.22. 15:10:49

Érdekes, korrekt összefoglaló.
Például fontos rész a megszorítások ismertetése, az év eleji 30 %-os áremelés, és az, hogy ezt is csak hitelből, jelentős eladósodással tudták fenntartani.
Az általános választásokról talán nem mindenki tudja, hogy csak EGY jelölt közül lehetett "választani".
Mindezt nem árt tudni azoknak, akik pozitívan akarják beállítani a Kádár rendszert, illetve ma emlegetnek diktatúrát.
A szabadság azóta eljött, azonban nem tudtunk a lehetőséggel megfelelően élni, legalábbis a többség nem.
A leginkább elgondolkodtató adat szerintem, hogy akkor 10,7 millióan voltunk. Mára ez 1 millióval csökkent, és egy folyamatosan fogyó és elöregedő országban élünk.

Fandor 2015.08.22. 17:03:13

Moszkvai olimpia korabeli Telesport összefoglaló (sajnos csak az első rész):
www.youtube.com/watch?v=vYrm5QhwTzg

¿Qué tapas hay? 2015.08.22. 22:01:25

@maribor_: No, ezt is most kell megtudnom, harmincöt év után. A Veres Pálné utca éppúgy útba esett volna hazafelé az iskolából.

maribor_ 2015.08.22. 22:37:35

@¿Qué tapas hay?: Irányi? Váci? Károlyi kert? Só tér?

maribor_ 2015.08.22. 22:43:25

@Andy73: "pozitívan akarják beállítani a Kádár rendszert, illetve ma emlegetnek diktatúrát." Nem tudom, levetted-e, alapvetően labdarúgásról szól a cikk, illetve egy csak labdarúgásról szóló monstre sorozat bevezetőjét olvashattad?

NekemNemEzKell 2015.08.22. 23:52:04

@maribor_: Nézel,de nem látsz. Elköszönök:Beeeee !

Feyyaz 2015.08.23. 00:39:59

Jó lesz ez nagyon! :)
Mert biztos lehetek benne,hogy sor kerül majd az 1981/82-es szezonra is,ami meg az én kedvenc idényem!

Az Iron Maiden mellett a Dinamit bemutatkozó albuma is ekkor jött ki.
Ezt persze nem kell beleírni,de azt szerintem igen,hogy Lake Placidben a szovjet páros csalással(!) nyert aranyat Regőczy-Sallayék előtt!

maribor_ 2015.08.23. 21:53:54

@¿Qué tapas hay?: Ha akkoriban akár járhattál volna a Gerencsérben, akkor akár egyidőben ottlehettünk volna valamelyikben.

¿Qué tapas hay? 2015.08.23. 22:13:26

@maribor_: 77-81 között jártam a Trefort utcába, onnan meg - időjárástól függően változó útvonalon - haza a déli Belvároson keresztül. Egy időben a Rézkakasban ebédeltem, illetve volt egy kis elektronika-üzlet szintén a Veres Pálné utcában, ahol megfordultam párszor. A Gelencsér valahogy kimaradt.
süti beállítások módosítása