Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Családbarátság

2015.12.10. 13:40 yidvags

Derbi lesz szombaton. Jó formában az Újpest és a Fradi is. Az NB I. két legjobb góllövője feszül egymásnak. Micsoda remek lezárása lenne ez az őszi szezonnak, ugye?

csaladbarat.jpg

 Jelen sorok jobbára fotelszurkoló íróját kedden kereste meg egy mára ugyancsak fotelszurkolóvá öregedett/kedvetlenedett/lustult barátja. Arról érdeklődött, kell-e vénaszkennelni a vendégszurkolóknak is az olykor barátságos lila fényt árasztó stadionban. Fogalmam sem volt, ezért megkérdeztem nagy tudású ferenczvárosi szerkesztőtársaimat, akiktől azt a megdöbbentő információt kaptam, hogy nem. De sebaj, gyarlók vagyunk, a diszkrimináció akkor zavar leginkább, ha minket sújt, most viszont ellenkező volt a helyzet. Barátom lelkesen fogadta a hírt, és erősködött, menjünk ki a meccsre. Én kelletlenül válaszolgattam neki, se igent, se nemet nem mondva, de azért nem zártam ki teljesen az esélyét. 

Egészen a mai napig. Persze ma sem történt semmi különös, csak megjelent az a már más meccsekről jól ismert információ, amit máig nem sikerült megemésztenem. Így hangzik: 

A Groupama Aréna vendégszektorába csak a külön busszal, szervezetten utazó résztvevők léphetnek be. Az a szurkoló, aki nem a szervezett és meghirdetett jegyellenőrzést, utaztatást választja, nem tudja megközelíteni a vendégszektor bejáratát, és nem léptethető be a sportrendezvény helyszínére.

Csodálatos. Nincs a hírben semmi új, de azért gondoljuk még egyszer végig, egy kicsit más szempontból is. Legyen ez a szempont a családbarátság.

 A családbarát-szlogen – gyanítom – a családos embereket kívánja megszólítani. Hogy ne csak tízen–huszonéves srácok és nyugdíjas papák legyenek a stadionokban. És hogy mivel próbálják a családosokat kicsalni a meccsre?

 1. Végigutaztatják velük egész Budapestet. Ha egy újpesti hívő Dél-Budán lakik, akkor is előbb el kell zarándokolnia Újpestre, hogy onnan elbuszoztassák a 9. kerületbe. De ha ad abszurdum a Nagyvárad téren lakik, akkor is.

Ha a tömegközlekedést választja, hétvégén kb. egy óra alatt ér Kelenföldről Észak-Pestre. Ha autóval megy, akkor pedig este a stadiontól kell visszabumliznia a Megyeri útra. És akkor még nem beszéltünk arról az MLSZ számára talán elképzelhetetlennek hitt jelenségről, hogy mondjuk egy Újpest szurkolónak van pofája vidéken lakni. Én ismerek szigetszentmiklósi lilát, az ő utazási idejét számolja ki, aki akarja.

Na, most ezt egy időmilliomos tízen-huszonéves, vagy nyugdíjas, még simán bevállalhatja. Akinek viszont családja van, az nem szívesen és nem könnyen cseszi el az idejét felesleges utazásokra, amikor azalatt lenyírhatná a füvet, játszhatna a kölkökkel vagy csinálhatna bármit ahelyett, hogy 2-3 órával a kezdés előtt Újpesten legyen.

 És eleve: milyen jogon szabja meg egy klub vagy egy sportszövetség, hogy a megváltott belépőmmel milyen módon, milyen irányból keressem fel a rendezvény helyszínét? Miért nyomorogjak a BKV egyik lerobbant Ikarusán, ha akár autóban is pöffeszkedhetnék?

 

crowded-bus.jpg

Értünk teszik, nem ellenünk

 

2. Kötelezően a táborral kell utazni. Ha a családbarát felhívásnak eleget téve kisgyereket esetleg feleséget visz, akkor is. Na, most nem vagyok se prűd, se rettegő, de ismerem ezeket a srácokat. Fradi meccs előtt természetesen folyamatos a kurvaanyázás, egyébről nem is beszélve - aki járt már stadionban, az tudja, hogy ez egy derbi velejárója. Vagyis olyan dolgok hangzanak el, amikért az MLSZ betegre bünteti a klubokat. Mindenképpen az számít családbarátnak, ha a gyerekeket, nőket azokkal terelik össze, akiktől az MLSZ egyébként retteg, s akiket rendszabályozni kíván?

 

 Fogékony korban

 3. Kötelezően kijelölt szektorba terel mindenkit. Gyerekként sok meccsen ültem vendégként hazai drukkerek között. Nyilván igyekeztem „viselkedni”, de pár beszóláson kívül semmilyen inzultus nem ért. Sokat jártunk meccsekre baráti társasággal, benne Vasas- Fradi- és Újpest-szurkolókkal. Ma ez teljességgel lehetetlen. Nyilatkoznod kell, színt kell vallanod, és az alapján elkülönítenek. Nincs klubok közti barátság: te ide tartozol, ő oda.

 Nyugaton már megoldották - elkülönítés nélkül is

 Tudom, semmi újat nem írtam annak, aki ismeri a mai rendszert. Az egész lényege csak annyi: két emberrel biztosan kevesebb lesz a stadionban szombaton, mint amennyi lehetett volna. És személyükben távolról sem a sátánnak beállított ultrákról van szó. Hanem két olyan családosról, akik kifejezett célközönségei – legalábbis szlogenek szintjén – az új rendszernek.

Címkék: derbi buszozás


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr458151266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PVMiki 2015.12.10. 14:41:20

Minden sorával egyetértek!
Hozzátéve, hogy hányan és hányszor leírták már hasonlóan jól ezt az abszurd helyzetet és mégsem történt semmi változás? :(

Millerdraft 2015.12.10. 18:05:15

Soha nem változik semmi ebben a hülye országban! Amúgy ismersz biatorbágyi lilát is!

reparon 2015.12.11. 09:28:28

@Millerdraft: meg kene habonyozni kubatov urat!
süti beállítások módosítása