Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 31. forduló

2017.01.13. 19:32 maribor_

1981. május 27-28., A hónap utolsó hétközi fordulója.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_headlines_1.jpgElhuny Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője és Varga József, a legnépszerűbb tévébemondó, műsorvezető, kommentátor

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit!

május 25.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke, látogatást tett a Balatonnál, ahol a tó víz-, és környezetvédelmének időszerű problémáival, a távlati elképzelésekkel, valamint az idegenforgalmi területek fejlesztésévei ismerkedett.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_lazar_gyorgy_balaton.jpgVirággal köszöntik Lázár Györgyöt a Zala megyeiek

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára fogadta a hazánkban tartózkodó Dimitr Sztanisevet, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának titkárát. A szívélyes, elvtársi légkörben lezajlott találkozón részt vett Gyenes András, az MSZMP KB titkára és Boncso Mitev, a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_kadar_sztanisev.jpgMagyar-bolgár barátságos mérkőzés Budapesten

Damaszkuszban bejelentették, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy pilóta nélküli izraeli kémrepülőgépet, amely Szíria területe fölött végzett felderítést. Egy izraeli katonai szóvivő elismerte a veszteséget, de azt állította, hogy a gépet szíriai területről indított rakétával, a libanoni Bekaa-völgy légterében semmisítették meg. Szíriai adatok szerint az úgynevezett rakétaválság április végi kezdete óta hat izraeli kémrepülőgépet lőttek le, míg Izrael három gép elvesztését ismerte el.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke táviratban üdvözölte az afrikai államfőket és a földrész népeit Afrika felszabadulásának napja (Afrika Nap, az Afrikai Egységszervezet - ma Afrika Unió -  1963. évi megalakulására emlékezve ünneplik - a szerkesztő megjegyzése) alkalmából.

A két szovjet űrhajós, Vlagyimir Kovaljonok és Viktor Szavinih holnap tér vissza a Földre, ezért a mai napot már teljes egészében a leszállás előkészületeinek szentelték. Távozásuk után a Szaljut-6 ismét automatikusan folytatja a repülést; ezért az űrhajósoknak át kell állítaniuk a fedélzeti rendszerek és berendezések működését, sokat közülük ki kell kapcsolniuk. Meglehetősen nagy gondot okoz az űrhajósoknak a csomagolás: 75 napos űrrepülésük alatt hatalmas mennyiségű fényképfelvétel, filmkazetta, a különféle kísérletek eredményeit tartalmazó kapszula gyűlt össze az űrállomáson, és bár ezeknek egy részét a két látogató expedíció már eljuttatta a Földre, még így is sok mindennek kell megfelelő helyet keresniük a Szojuz-T-4 leszállókabinjában.

A török légitársaság eltérített DC-9-es gépének drámája hétfőn 14 óra 50 perckor szerencsés véget ért. A bolgár biztonsági szervek akciója nyomán a négy géprablót a burgaszi repülőtéren ártalmatlanná tették, és őrizetbe vették. A biztonsági szervek akciója néhány perccel 14 óra után kezdődött. Először sikerült rávenniük két géprablót, hogy szálljon ki a repülőgépből és nyilatkozzon a bolgár és a külföldi újságíróknak. Miután elhagyták a gépet, elfogták őket. A gépen így csak két fegyveres maradt, akikre az utasok rátámadtak. Az egyiktől sikerült elvenniük pisztolyát, és ezután a géprabló kiugrott a gépből. A bolgár biztonsági szervek őt is azonnal letartóztatták. A másik fegyveres ijedten lövöldözni kezdett, és több utast megsebesített. Ártalmatlanná tétele után a sebesülteket azonnal kórházba szállították; hír szerint egyikük sincs életveszélyben. A török légitársaság belföldi járatán közlekedő DC—9-est a géprablók a hét végén térítették el. Az utasszállító gép vasárnap szállt le a bulgáriai Burgasz repülőterén, miután kiderült: üzemanyaga nem elegendő a géprablók által követelt hosszabb út megtételére. A géprablók túszaikért cserébe 47 bebörtönzött társuk szabadon bocsátását és 500 ezer dollár váltságdíj kifizetését követelték a török hatóságoktól. Azzal fenyegetőztek, hogy megölik a gépen tartózkodó öt amerikai állampolgárt, ha nem teljesítik követeléseiket. A BTA bolgár hírügynökség jelentése szerint a géprablók a Dev Sol nevű szélsőséges nacionalista szervezethez tartoznak. A török hatóságok határozottan elutasították a követelések teljesítését. Hírügynökségek szerint az ügyben döntési joggal felruházott török küldöttség a tárgyaláson figyelmeztette a géprablókat: ha a túszok bármelyikét megölik, ki fogják végezni a török börtönökben fogva tartott 47 foglyot.

A szaúd-arábiai Rijadban Öböl-menti Együttműködési Tanács jön létre Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek részvételével.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_obolmenti_tanacs.jpgA szerződés aláírói

Egy huszonhat éves kaliforniai félőrült (vagy használjuk a ma használatos extrém sportoló kifejezést) Dan Goodwin, aki elnyerte a SpiderDan becenevet, Pókember jelmezben, tapadókorongokat, hegymászó kampókat és hágcsókat használva hét és fél óra alatt megmássza a 442 méter magas és 110 emelet magas chicagoi Sears (ma Willis) tornyot, ami akkoriban a világ legmagasabb épülete volt.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_spiderdan.jpg"...Spiderman, Spiderman, Does whatever a spider can ..."

A rendőrség többször is sikertelenül próbálta megállítani ablakmosó állványok segítségével, mert Goodwin a tapadókorongjaival minduntalan kikerülte azokat a homlokzaton. Végül az 55. emeleten alku köttetett, mert a "sportember" megígérte, ha tovább nem zavarják a felfelé mászásban, akkor a legfelső szinten ellenállás nélkül megadja magát.

A 2016-ban hatvanegy éves Goodwinnak ez volt az első ilyen mászása, hogy még ugyanebben évben, hasonló technikával, a tetejére érjen a 270 méter magas dallasi Renaissance Tower-nek és a 344 méteres chicagoi John Hancock Center-nek.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_dan_goodwin_1.jpgA Pókember 60 évesen - napjainkban

Ezután Goodwin evvel a számával végighaknizta a világot (számtalan amerikai toronyházon kívül látogatást tehetett, többek között Kanada, Japán, Chile, vagy éppen Venezuela magas épületeiben és utána alacsonyabb rendőrőrsein). Utolsó jegyzett mászását 2014-ben követte el a santiagoi 132 méter magas, 34 emeletes Telephonic Building üveghomlokzatán. És ha valaki azt hinné, céltalanul, vagy csak önmaga szórakoztatására tette, álljon itt a teljes története: 1980. november 21-én az MGM Grand szállodában tűz ütött ki és a vendégek a felső emeleteken rekedtek. Ezt látva  Dan Goodwin azt javasolta az oltáson dolgozó tűzoltóparancsnoknak, hogy engedjék őt az épületre és ő kötelek és kosarak segítségével helikopterekre menti az embereket. Goodwint letartóztatással fenyegették, ő azonban nem adta fel, másnap a körzeti parancsnoknak is előadta a tervét. A körzeti parancsnok azt tanácsolta Goodwinnek, hogy először tanuljon meg épületekre mászni és tanuljon a toronyházak tűzoltási módszereiről. Fő célja az volt, hogy fölhívja  a figyelmet arra, hogy a felhőkarcolók felsőbb emeletein ragadt embereket lehetetlen kimenteni az épületből vészhelyzet esetén. A legnagyobb életveszélyben a fentebb említett chicagói mászáskor volt, mikor kampókat használva a tartószerkezetek kiálló részein sikerült felkapaszkodnia a John Hancock Center tetejére. A chicagói tűzoltóság többször is megpróbálta megállítani, hosszú rudakkal keresztezték útját, vízsugárral locsolták, illetve baltával csapkodták a közeli üveget. Végül Jane Byrne, a város akkori polgármestere, féltve Goodwin életét, leállította a tűzoltóság próbálkozásait és megengedte a mászónak, hogy befejezze útját, aminek végén ismét letartóztatták.

Az Intelsat együttműködés keretében újabb nemzetközi távközlési mesterséges holdat bocsátottak fel az amerikai Kennedy űrközpontból. A műhold teljesítménye kétszerese a régebbi típusokénak: egyidejűleg 12 ezer telefonbeszélgetés és két tv-csatorna színes műsorának továbbítására képes.

Fájdalmas veszteség érte a magyar salakmotorsportot. Az aradi Béke-Barátság Kupa versenyen Pásztor István, a Borsodi Volán 19 éves sportolója oly szerencsétlenül bukott, hogy sérüléseibe este a kórházban belehalt. 

május 26.

Moszkvába érkezik Husszein Jordániái uralkodó. Husszein szovjetunióbeli látogatásával folytatódik a közel-keleti térség vezető politikusaival az elmúlt néhány hónapban végbement magas szintű szovjet tárgyalássorozat. 

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_brezsnyev_husszein.jpgLeonyid Brezsnyev és Husszein Jordániái király a tárgyalóasztalnál

E tárgyalások középpontjában, amint ez a most kezdődő szovjet-jordániai megbeszélésektől is várható, a közel-keleti évtizedes problémák megoldásának keresésén kívül az újabb feszültségként jelentkező libanoni helyzet állt.

Reggel, helyi idő szerint 9 órakor, az ulánbátori kormánypalota nagy tanácstermében megkezdte munkáját a Mongol Népi Forradalmi Párt XVIII. kongresszusa. A kongresszus elnökségében foglalnak helyet a testvérpártok küldöttségének vezetői. Az SZKP delegációját M. Sz. Gorbacsov, a politikai bizottság tagja, a KB titkára vezeti. Sarlós István, a Politikai Bizottság tagja áll az MSZMP küldöttségének élén. Az elnökség mongol tagjai párt- és állami vezetők, neves közéleti személyiségek, az ipar és a mezőgazdaság élenjáró dolgozói.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_mongolia.jpgA mongol párt kongresszusának ülésterme 

Hetvenöt napos űrutazás után sikeresen visszatért a Földre Vlagyimir Kovaljonok és Viktor Szavinih. A Szojuz T-4 űrhajó leszálló egysége moszkvai idő szerint 16 óra 38 perckor ért földet a kazahsztáni Dzsezkazgantól 125 kilométerre keletre. Amint a moszkvai televízióban kora este sugárzott műsorban a szakemberek elmondták: Kovaljonokék visszatérésével lezárult a szocialista országoknak az Interkozmosz program keretében végrehajtott közös űrrepülés sorozata. Az 1977. szeptember 29. óta a világűrben keringő Szaljut-6 űrállomáson a Kovaljonok-Szavinih páros volt az ötödik huzamosan dolgozó alapexpedíció. Az ez idő alatt a világűrben töltött 676 nap alatt összesen 11 látogató személyzetet fogadtak, ebből kilenc nemzetközi páros volt. Kovaljonokék, akik a 75 nap alatt geofizikai megfigyeléseket végeztek a Föld felszínén és a világóceánokon, továbbá anyagkísérleteket folytattak és új tulajdonságú félvezetőket kristályosítottak, programjukban a szovjet-mongol, szovjet-román párost fogadták.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_kovaljonok_szavinih.jpgA páros a visszatérés után

A kedd este kiadott jelentés szerint a Földre visszatért Kovaljonok és Szavinih egészségi állapota, közérzete jó. A Szaljut-6 űrállomás most automatikus irányítással folytatja útját a Föld körüli pályán. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége magas kitüntetésben részesítette a kedden visszatért két űrhajóst. Vlagyimir Kovaljonok Lenin-rendet kapott, és másodízben nyerte el a Szovjetunió Hősének Aranycsillag érdemérmét. Viktor Szavinih a Szovjetunió Hőse lett, megkapta a Lenin-rendet és az Aranycsillagot, valamint az űrhajóspilóta címet.

Délelőtt a Kairó melletti Gizában megkezdődött az amerikai-egyiptomi-izraeli tanácskozássorozat arról a többnemzetiségű katonai erőről, amely jövő áprilisig foglalná el helyét a Sínai-félszigeten. Az ENSZ jóváhagyása híján a világszervezettől függetlenül, amerikai szervezésben hozzák létre a különbéke előírásainak végrehajtását ellenőrző erőket. A két, két és fél ezres létszámúra tervezett alakulat nagy részét az eddig elért megállapodás értelmében az Egyesült Államok adja, és az erők polgári vezetője szintén amerikai lesz. Az eddigi jelzések szerint az USA-n kívül Kanada, Ausztrália és Új-Zéland fog katonákat küldeni a sínai-erőkbe.

A kőolajat exportáló országok szervezete, az OPEC 60. miniszteri tanácskozásán Genfiben kedden megegyezés jött létre, miszerint a tagországok Szaúd-Arábia kivételével ez év decemberéig befagyasztják kőolajuk árát és termelésüket 10-15 százalékkal csökkentik.

A mai nappal Ronald Reagan lett a legidősebb amerikai elnök, aki a hivatalát tölti. Az eddigi rekordot Dwight Eisenhower tartotta, aki a leköszönése napján, 1961. január 20-án volt 70 éves és 108 napos.

Egy amerikai vadászgép az USS Nimitz anyahajó rossz oldalán szállt le, ott parkoló repülőgépekbe és helikopterekbe csapódott. Az ütközés következtében kigyulladt a Nimitz fedélzete, 14 matróz meghalt, 50 megsebesült, a becsült kár 100 millió dollár felett volt.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_nimitz_1.jpegA robbanás pillanata

Az elhunyt matrózok szervezetében marihuánát mutattak ki, és bár a matrózok semmilyen formában nem voltak a baleset okozói (a repülő személyzetét és a leszállást irányítók esetleges droghasználatát nem vizsgálták), a baleset végső okaként a marihuána befolyását jelölték meg. A hasonló esetek elkerülése érdekében Reagan elnök drogteszteket és zéró tolerancia politikát vezetett be.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_nimitz_2.jpgÍgy nézett ki másnap a fedélzet 

Ma van a Nemzetközi Tejnap. A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén rendezi meg a Nemzetközi Tejnapot. Célja: a korszerű tej és tejtermékek és az egészséges életmód propagálása.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_tejnap.jpgSzerkesztőségünk tagjai is csak a Budapesti Tejipari Vállalat termékeit fogyasztják

május 27.

Hatvanadik életévében Budapesten szívroham következtében meghal Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar, Kossuth- és József Attila-díjas költője.

Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOTfőtitkára Angyalföldre látogatott. A XIII. kerületi pártszékházban találkozott a párt-végrehajtó bizottság tagjaival. A vendéget Deák Gábor, a pártbizottság első titkára tájékoztatta a 137 ezer lakosú kerület életéről, az itt működő 77 iparvállalat és szövetkezet, valamint több intézmény és kutatóintézet munkájáról. Szólt a kerületben folytatott politikai munkáról, az időszerű belpolitikai kérdéseket tárgyaló párttaggyűlések és a szakszervezeti munka tapasztalatairól.

Siófokot északi és déli irányban a Sió-csatorna szeli ketté, és a két városrészt a mai napig csak egyetlen híd kötötte össze. Hogy ez milyen zsúfoltságot okozott a közlekedésben, arra elég a tavalyi forgalomszámlálás adata: a nyári szezonban egyetlen napon mintegy 30 ezer autó haladt át a hídon, de hétvégeken ez a szám felemelkedett 40 ezerre is. Így nem csoda, ha a régi főközlekedési út nem volt képes lebonyolítani az átmenőforgalmat, pedig az üdülőközpontok között is csupán ebben az irányban lehetett haladni. Délelőtt jelentős állomásához érkezett a Balaton-part „fővárosának” közlekedésfejlesztése: átadták az új Sió-hidat a hozzá tartozó aluljáróval és a kétszer két nyomsávos úttal. A 120 millió forintba került beruházás - a szakemberek szerint  már a jelenlegi formájában is csökkenteni fogja a városközpont zsúfoltságát.

Az egres feldolgozásával szerdán megkezdődött az idei szezon a Debreceni Konzervgyárban. Azt tervezik, csaknem 500 vagonnyit dolgoznak fel ebből a zömében a háztájiban és a kiskertekben termett bogyós gyümölcsből. Egy részét fagyasztják, másik feléből pedig befőttet készítenek. A termelőktől, illetve a felvásárlóktól minden felkínált mennyiséget folyamatosan át tudnak venni; a szezon csúcspontján naponta 20 vagon egrest tartósítanak majd.

A Duna legveszélyesebb gázlójának kotrását fejezték be a Szigetközben, Ladamérnél. A folyó itt 800 méter hosszú éles kanyart ír le. A kanyarulat annyira elgázlósodott, hogy halaszthatatlanná vált a meder mélyítése. Egy nagy teljesítményű kotróhajó két hónapig dolgozott ezen a szakaszon, és 145 ezer köbméter hordalékot emelt ki.

A Szovjetunió ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre a kazahsztáni Szemipalatyinszkban.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_kemerovo.jpgNem a fenti hír hallatára, de aznap a kelet-szibériai Kemerovóban szovjet munkások tiltakoznak nukleáris háború és a nukleáris fenyegetés ellen

London nemzetközi repülőterén fél napra ismét megbénult a légi forgalom, amikor a légiirányítók béremelést követelő forgósztrájkjai immár hatodszor érték el „menetrendszerűen” a fővárost.

A fasiszták által szervezett és pénzelt barcelonai túszügy gyanús részleteihez - röviddel a parlamenti miniszterelnöki expozé és vita után - újabb adalék járult. A rendőrség egy nyilvánvalóan merénylet előkészítéséhez megkezdett alagút lejáratára bukkant egy barcelonai üzlethelyiségben. Hivatalos közlés szerint a helyszínen több fegyvert és töltényt, nagyszámú - feltehetően lopott vagy hamis - személyi igazolványt és az alagútfúráshoz szükséges felszerelést találtak. Az alagutat alig 30-40 méternyire fúrták attól a főútvonaltól, amelyen az e hét végén esedékes katonai ünnepség alkalmával János Károly király a tervek szerint nyitott gépkocsin a mintegy 300 méternyire felállítandó tribünhöz hajtat. Ugyanez lesz a díszelgő alakulatok felvonulási útvonala is. Feltételezik, hogy a terroristák, akik az általuk fúrt alagúton át könnyűszerrel behatolhattak volna a felvonulás útvonala alá vezető csatornarendszerbe, robbantásos merényletre készültek vagy az államfő személye, vagy a díszalakulatok ellen.

A dél-afrikai Fokvárosban az ázsiai származású és a fekete diákok sztrájkba léptek, hogy így tüntessenek a fehér kisebbség egyeduralmát biztosító köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett hivatalos ünnepségsorozat ellen. A fiatalok a következő napokban bojkottálják az egyetemi órákat, és különböző megmozdulásokkal tiltakoznak az apartheid rendszere ellen. A fokvárosi Fort Hare egyetem mind a 2500 hallgatója részt vesz a bojkottban. Fort Hare az egyetlen olyan egyetem a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol fekete fiatalokat oktatnak. 

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_del_afrika.jpgJohannesburgban a fekete Diákok Szövetségének tagjai nyilvánosan elégetik Dél-Afrika lobogóját

A hivatalos ünnepségsorozat elleni megmozdulásokban azonban nemcsak a feketék vesznek részt, hanem az ugyancsak hátrányos helyzetben élő ázsiai (többnyire indiai) diákok, valamint a haladó nézeteket valló fehér fiatalok is. Ez utóbbiakat napok óta zaklatják a konzervatív, kormánybarát diáktársak. Húsz évvel ezelőtt vált ki az ország az egykori Brit Nemzetközösségből, és alakult át köztársasággá. Ez a változás különösen a holland eredetű afrikánerek, más néven búrok, politikai előretörését jelentette. Így a jubileumi ünnepségsorozatot elsősorban a fehér kisebbségen belül a többséget alkotó afrikánerek érzik magukénak. Az illegalitásba szorított Afrikai Nemzeti Kongresszus, a legnagyobb fekete ellenállási szervezet az ország valamennyi fekete lakosát felszólította arra, hogy távollétével tüntessen az ünnepségek ellen.

John Hinckley, aki nemrég megpróbálta megölni Ronald Reagant, az Egyesült Államok elnökét, öngyilkossági kísérletet hajt végre az őrizetben. Máig nem tudni, hogyan jutott olyan mennyiségű gyógyszerhez, amivel veszélybe tudta sodorni magát, de a gyors orvosi beavatkozás megmentette az életét.

Megvan az új Owens. A huszadik születésnapját vasárnap betöltő Carl Lewis az 1936-os berlini olimpia négyszeres győztesének nyomdokain halad. A 188 centi magas, 73 kilós színes bőrű atléta távolugrásban a világ idei legjobb eredményét érte el a texasi Dallasban (863), majd száz méteren teljesen szélcsendes időben kerek tíz másodpercet futott.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_carl_lewis.jpgCarl Lewis, az új szupersztár azon a bizonyos egyetemi atlétikai versenyen

A mostani sprintvilágrekord, melyet Jim Hines 9,9 másodperccel tart, nem él meg húsz évet, mint annak idején Owens és társai 10,2-es csúcsa (Owens 1936-os csúcsát 1956-ig még heten állították be, így a rekord megdöntéséig nyolcan tartották egyszerre a világrekordot - a szerkesztő megjegyzése). S éppen Lewis lehet az, aki túlszárnyalja Hinest...

május 28.

Fájdalmas veszteség érte a Televízió dolgozóit és nézőit: súlyos betegség után, 52 éves korában elhunyt Varga József, a Magyar Televízió főmunkatársa, a TV Híradó kommentátora. Tehetsége, emberszeretete és elkötelezettsége felejthetetlenné teszi szeretetre méltó egyéniségét.

Az ország Vargajóskája szép orgánuma miatt lett a Magyar Rádió bemondója 1952-1960 között, majd a Magyar Televízió hőskorának egyik közkedvelt bemondója lett (1958-1981), és ugyancsak itt hírolvasó bemondó is volt (1960-1970). A TV Híradó munkatársaként belpolitikai kommentátor, műsorvezető, főmunkatárs (1970-1981) volt. A TV Híradó felfedezte benne az egyedi, sajátosan fanyar személyiséget, amivel szinte új műfajt – „a hétköznapi történések tévé-jegyzetét” - teremtett meg a hírmagyarázataiban. Sokoldalúságát az 1960-as, 1970-es évek szilveszteri szórakoztató műsoraiban is bizonyította. Munka közben lett rosszul, s rövid szenvedés után infarktusban halt meg.

Ülést tartott Minisztertanács. Jóváhagyta a KGST végrehajtó bizottságának 99. üléséről szóló jelentést, és megbízta a Gazdasági Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az ülésen elfogadott ajánlások végrehajtására. A kormány megtárgyalta az 1980. évi állami költségvetés végrehajtásáról szóló jelentést, és felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy azt az országgyűlés elé terjessze. Elfogadta az Országos Tervhivatal elnökének jelentését az idei népgazdasági terv végrehajtásának eddigi tapasztalatairól. Megállapította, hogy az irányító szervek, valamint a vállalatok és szövetkezetek a feladatokra időben felkészültek, és szervezetten folytatják azok végrehajtását. A kormány tudomásul vette a Központi Statisztikai Hivatal elnökének az állami népességnyilvántartásról szóló jelentését. Megállapította, hogy az eddig tett intézkedések segítséget adnak a népességnyilvántartás és az államigazgatási munka további korszerűsítéséhez.

A tavaszi BNV utolsó napján is jelentős üzleti szerződéseket írtak alá. A magyar vállalatok összesen több mint 230 millió rubel értékű áru exportjáról és importjáról kötöttek megállapodásokat szocialista partnereikkel. A szerződések egyebek mellett híradástechnikai, számítástechnikai cikkek, szerszámgépek és egy komplett gyárberendezés szállításáról szólnak. Az idei vásárt minden eddiginél nagyobb szakmai érdeklődés kísérte. Már elővételben mintegy százezer szakmai belépő kelt el, s több mint 3 ezer külföldi üzletember és kereskedő kereste fel a vásárt. A kilenc nap alatt egyébként több mint háromszázezren látogatták meg a kőbányai vásárvárost.

Hazánkban üzembe helyezik az első, vakok és gyengénlátók számára kifejlesztett közlekedési lámpát. Csipogó jelzőlámpát szereltek fel Győr legforgalmasabb csomópontján, az M 1-es főútvonal és a Lenin-híd kereszteződésénél. Madárfüttyre emlékeztető hangja akkor szólal meg, ha a lámpa zöldre vált. Később a város több forgalmas csomópontján is felszerelik ezeket a figyelmeztető hangjelzőket.

Dr. Horváth István belügyminiszter látogatást tett az Újpesti Dózsánál. A vendéget Hólya István egyesületi elnök tájékoztatta a klub működéséről és létesítményhelyzetéről. A belügyminiszter ezután megtekintette a birkózók, az ökölvívók, a cselgáncsozók, a tornászok és a kézilabdázók edzését és a lila-fehérek jelenlegi, hétközi atlétikai versenyét.

Budapestre érkezett Puskás Ferenc, a Bp. Honvéd volt válogatott labdarúgója. A régi, híres aranycsapat játékosa megtekinti az angol válogatott elleni VB-selejtezőt. Előtte - valószínűleg - ismét pályára lép egykori sikerei színhelyén, a Népstadionban, egy öregfiúk mérkőzésen.

Nyikolaj Tyihonov, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke fogadta a Moszkvába érkező Marjai Józsefet, a Minisztertanács elnökhelyettesét, aki a szovjet kormány meghívására tartózkodik a szovjet fővárosban.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_tyihonov_marjai.jpgNyikolaj Tyihonov és Marjai József a tárgyalóasztalnál

A legnagyobb japán támaszpontkikötő, Yokosuka város tanácsa felszólította a tokiói kormányt, hogy eszközölje ki az Egyesült Államoknál a Midway amerikai repülőgép-anyahajó látogatásának elhalasztását. Hasonló követeléssel küldöttség kereste fel a bázis főparancsnokát. Ezzel fontos állomásához érkezett az atomfegyverek Japánba való titkos behozatala ellen indított országos mozgalom.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_karikatura.jpg

A fordulóval egy napon játszották Párizsban a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjét a Liverpool FC és a Real Madrid csapatainak részvételével. Már a mérkőzés előtt nagy biztonsági intézkedések történtek: 1200 francia rendőr őrködött a több mint tízezer liverpooli és a nem kevesebb madridi szurkoló féken tartására. És az már csak természetes, hogy este, amikor Palotai Károly (segítői Kőrös és Kuti voltak) jelt adott a BEK-döntő megkezdésére, zsúfolt ház, 48 360 néző volt a Parc des Princes stadionban, és úgyszólván az egész világ ott volt  a televízió jóvoltából.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_bek_donto.jpg
Az első negyedórában még ezeknél a rutinos játékosoknál is fellelhető volt az idegesség, ami több szabálytalanságban jutott kifejezésre. Ez azonban nem jelentette, hogy a játékban akár csak egy percnyi szünet is állt volna be. A Real Madrid technikásabban, a Liverpool, „angol stílusban”, hosszan belőtt labdákkal szőtte támadásait. A védelmek azonban mindkét oldalon sziklaszilárdan álltak a lábukon, s még az igazi gólhelyzetek kialakulása előtt megakadályozták az akciókat. A küzdelem inkább a két tizenhatos között zajlott, s már ekkor is látni lehetett, hogy amelyik csapat egyetlen gólt szerez, döntő előnyhöz juthat. 

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_bek_donto_2.jpgA Liverpool csapatkapitánya, Phil Thompson magasba emeli a kupát

Ez azonban az első háromnegyed órában egyik együttesnek sem sikerült, így a döntés a második félidőre maradt. Már-már úgy látszott, hogy hosszabbításra kerül sor, amikor a 83. percben a spanyol védelem hibázott, és A. Kennedy megszerezte a Liverpool győztes gólját (1:0).


A BEK-döntő röviden

Volt még egy magyar vonatkozása a párizsi kupanapnak. A legnagyobb japán cég még az argentínai világbajnokságon öt órát ajánlott fel azoknak a játékosoknak, akik a leghamarabb érnek el gólt. Közéjük került a tatabányai Csapó Károly, az óra azonban nem jutott el hozzá. Most kiderült, hogy mulasztás történt, az MLSZ elnöke útján elnézést kértek, s az óra - ha eddig késett is  már csütörtök délután óta magyar földön jól jár. Végül Csapó is jól járt.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 31. fordulóját!

FTC – Békéscsaba
Az FTC-ben Mucha rendbe jött és ismét elfoglalja helyét az együttesben. A bajnoki címre aspiráló hazaiak újabb sikerre számíthatnak a papírforma szerint.idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_ftc_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_ftc_bekescsaba_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_ftc_bekescsaba_2.jpgNyilasi (8-as számmal) ismét elemében volt: nemcsak gólt szerzett, de egyben játékmestere volt a Ferencvárosnak

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_ftc_bekescsaba_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_ftc_bekescsaba_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_ftc_bekescsaba_6.jpgNyilasi büntetőből volt eredményes (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_ftc_bekescsaba_7.jpgA gólszerző: Mörtel (forrás: tempofradi.hu)

Videoton – Zalaegerszegi TE
Bár Csepregi és Péter teljesen harcképes, Lantos Mihály, a ZTE vezetőedzője mégsem tervez változtatást az előző heti győztes csapatán. A jó értelemben vett „kegyetlen” Videoton pozíciójából és hírnevétől indíttatva csak győzelmet engedhet meg magának.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_videoton_zalaegerszegi_te.jpg

Tatabánya  – Volán
Egyik csapatban sincs sem sérült, sem eltiltott játékos. Csak egy eredmény lehetséges a papírforma szerint, totónyelven, egyes.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_tatabanya_volan.jpg

Nyíregyháza – Ú. Dózsa
A Nyíregyházánál csak a mérkőzés előtt dől el hogy Moldván vagy Lechner kezd-e. Az Újpesti Dózsa válogatott hátvédje, Tóth József harcképtelenné vált, nem is utazott el csapatával, helyette Jurácsik játszik. Kérdéses Tóth András játéka. 
Továbbra is masszív csapat a hazai együttes, a Dózsa bizony csak időnként idézi egykori önmagát, számára a döntetlen is megfelelő eredmény. A két csapatnak van a legtöbb döntetlenje eddig a bajnokságban, mindketten 14 alkalommal osztozkodtak a pontokon, a nyírségiek ennek több mint a felén játszottak 0:0-át.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_nyiregyhaza_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_nyiregyhaza_u_dozsa_2.jpgJurácsik és Kollár előtt Gáspár, a nyíregyháziak egyik középpályása

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_nyiregyhaza_u_dozsa_3.jpgKollár öklözéssel üti ki a labdát egy veszélyes helyzetben, Kolár (2) és Sarlós (3) bíztosít

Rába ETO – Pécsi MSC
A Rába ETO-nál Pardavi eltiltása letelt, így ismét elfoglalja a beállós posztját. Pásztor viszont kimarad, Onhausz kerül a középpályás sor tengelyébe. A PMSC-ből sérülés miatt hiányzik a kezdőcsapatból Gallai. Ebben az idényben klubja nem is számíthat rá. A tabellát figyelembe véve Minimális arányú győri győzelem várható.

Az már biztos, hogy nyártól új vezető edzője lesz a Pécsi MSC labdarúgócsapatának. 

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_pecsi_msc_1.jpgA Pécsi MSC 1980/81-es csapata

Az eddigi vezetőedző, Szőcs János szerződése június 30-án lejár, és az egyesület vezetése legutóbbi elnökségi ülésén úgy döntött, hogy nem hosszabbítják meg a szerződést. Az új vezetőedző személye még a hét folyamán tisztázódik.

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_raba_eto_pecsi_msc.jpg

Dunaújváros – Debreceni MVSC
Mindkét együttes a legerősebb összeállításában léphet majd pályára. Megpecsételtnek látszik a hazai együttes sorsa, ám ettől függetlenül nem lesz könnyű dolga a tavaszi idény meglepetéscsapatának, a Debrecennek. Reálisnak tetszik a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_dunaujvaros_debreceni_mvsc.jpg

Kaposvári Rákóczi – Csepel
Kaposvárott Gulyás sérült, Petrák pedig két sárga lapja miatt nem szerepelhet. Tóth I., a csepeli középpályás sem tudja vállalni a szerdai játékot, térdsérülése miatt. Őt posztján Drahos helyettesítheti. Az önhibájából nehéz helyzetbe került vendégcsapatnak nagyon kell igyekeznie, hogy a reményét még nem vesztett Kaposvár otthonában helytálljon, valószínű a pontosztozkodás.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_kaposvari_rakoczi_csepel.jpg

Bp. Honvéd – Diósgyőri VTK
A Honvéd elvesztette reményét, hogy a bajnokságban hírnevéhez méltóan szerepeljen, és a Diósgyőr különlegesen rossz helyzetbe került, de azért hazai győzelem várható. Pláne, hogy a kispestiek öt forduló óta nyeretlenek.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_bp_honved_diosgyori_vtk.jpg
MTK-VM – Vasas
A hazaiak összeállítása adott, a vendégeknél a középpálya összetétele kérdéses. Zombori és Rixer helye biztos, a másik két helyre a Birinyi, Halász, Hegedűs trióból fognak kikerülni a játékosok. A másik csütörtökön játszott mérkőzésen a vendéglátó csapat számára sorsdöntő a találkozó, a Vasas viszont még nem adta fel bajnoki reményeit.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_mtk_vm_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_mtk_vm_vasas_2.jpgGáspár kapus nem tudta megfogni a labdát - csak bűvölte

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_mtk_vm_vasas_4.jpgIzsó gólja és gólöröme

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_mtk_vm_vasas_3.jpg

A mérkőzések után lássuk a 31. forduló válogatottjait! Ketten osztoznak a forduló legjobbja címen, egyaránt, kilences érdemjeggyel. Egy kapus (Veréb György) és egy középpályás (Zombori Sándor). Mindketten idegen környezetben küzdöttek és az oroszlánrésznél is többet vállaltak magukra, hogy csapatuk sikerként könyvelhesse el ezt a csütörtöki játéknapot. Az már külön adalék a futballsors iróniájához, hogy a két remeklő játékos teljesítményével sorsdöntő módon szólt bele a DVTK és az MTK-VM között zajló kiesési csatába!idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_2_1.jpg

A góllövőlista élén csak annyi a változás, hogy Nyilasi továbbnövelte előnyét Kiss Lászlóval szemben.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_gollovolista.jpg
A tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti. A legjobb első négy helyezett győzött, nem bízott semmit a véletlenre: a Ferencváros nem engedi megközelíteni magát, de a Vasas sem adta fel még mindig a harcot, nem látja kilátástalannak a küzdelmet. Ezt jelzi a Hungária körúton aratott magabiztos győzelme. A bronzéremért is élvezetes csata folyik, a Videoton és a Tatabánya között. Mivel a dunaújvárosiak otthonukban szenvedtek vereséget a tavaszi idényben csodálatosan szereplő debreceniektől, és a kaposváriak sem bírtak hazai környezetben a csepeliekkel, a kohászok bennmaradási esélyei lényegében megszűntek, és a kaposváriak sem nagyon reménykedhetnek. Mivel az MTK-VM rossz, lélektelen játékkal nagy gólkülönbségű vereséget szenvedett a Vasastól, a DVTK viszont Kispesten szerzett egy pontot, a sorsolás ismeretében a diósgyőri csapatnak vannak jelentősebb reményei.
idokapszula_nb_i_1980_81_31_fordulo_tabella.jpg

A forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte 22-es keretét a soron következő, Anglia elleni világbajnoki selejtező mérkőzésre.  A játékosok, akik majd vasárnaptól Tatán edzőtáboroznak:
Katzirz, Mészáros, Kakas (kapusok), Martos, Bálint, Garaba, Varga, Szántó, Kerekes, Komjáti, Takács (védők), Müller, Nyilasi, Mucha, Csapó, Zombori (középpályások), 
Fazekas, Kiss, Törőcsik, Bodonyi, Esterházy, Izsó (csatárok).

Az NB II-ben nem volt hétközi forduló.

A következő forduló a magyar – angol VB-selejtező mérkőzések miatt csak két hét múlva lesz, azt követően pedig jön a 32. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa – Zalaegerszegi TE
Bp. Honvéd – Videoton
Diósgyőri VTK – Kaposvári Rákóczi
Vasas – Rába ETO
Békéscsaba – Csepel
Volán – Ferencváros
Debrecen – Tatabánya
MTK-VM – Nyíregyháza
Pécsi MSC – Dunaújváros

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983-84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr512049611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2017.01.13. 21:16:05

A D.Kohászban van egy Sulija. Én őrá határozottan a Békéscsabából emlékszem később hosszú időn át!

Feyyaz 2017.01.14. 22:53:33

@maribor_: Igen,de itt sem látom a Békéscsabát! ;)

Tököm Állat 2017.01.16. 13:21:39

@Feyyaz: Csabáról ment az Újpestbe.Egy nemzetközi túrán a Fradiban is játszott kölcsönjátékosként

Feyyaz 2017.01.16. 23:43:14

@Tököm Állat: Köszönöm,örülök,hogy igazoltad az emlékeimet! :)
Volt egy 1982-es Előre poszterem,és onnan emlékeztem rá,-úgy véltem...

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2017.01.17. 12:54:44

Ezen a z MTK-Vasason amúgy kinnt voltunk. Kb. 10 perccel a kezdés után jutottunk be, annyian voltak a pénztárnál. Jegyvásárlás közben két nagy felhördülést hallottunk, gondoltuk volt két helyzetünk. Ja, 2-0 volt a Vasasnak...

maribor_ 2017.01.17. 13:19:12

@Tököm Állat: Cserébe két rész múlva kiejtem a Schalkét :)

Tököm Állat 2017.01.17. 15:56:16

@maribor_:azt hittem a bajnoki címről fognak lemaradni
süti beállítások módosítása