Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyar Népköztársasági Kupa - döntő

2017.12.07. 08:17 maribor_

1982. április 4., a hónap első vasárnapja 

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_headlines.jpgÉljen április 4., hazánk felszabadulásának 37. évfordulója!

Lássuk először az elmúlt hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 29.

Felszabadulásunk 37. évfordulójának megünneplésére készül az ország. Legnagyobb nemzeti ünnepünk alkalmából nagygyűléseken, baráti találkozókon, a felszabadító harcokban elesett hősök sírjainál, emlékműveinél koszorúzásokon emlékezik hazánk népe újkori történelmünk kiemelkedő dátumára, a nemzet életének sorsfordulójára. Az ünnep tiszteletére nemzetiszínű és vörös lobogók, üdvözlő feliratok, színes dekorációk kerülnek a fővárosi utcákra, a középületek és a fontosabb állami intézmények homlokzatára. Budapest esti városképe is jelzi majd az évfordulóit: díszkivilágítás emeli ki a központi épületeket, a műemlékeket, valamint a gellérthegyi Felszabadulási Emlékművet és a Felvonulási téri Lenin-szobrot.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Egon Bahrt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökségének tagját, valamint a kíséretében levő Eugen Selbmannt, az SPD parlamenti frakciójának külpolitikai tanácsadóját. A vendégek az MSZMP KB meghívására előző este érkeztek hazánkba.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_kadar_janos_egon_bahr.jpgEgon Bahr Kádár Jánosnál az MSZMP KB székházában

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára - pártküldöttség élén -Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának meghívására Prágába utazott. A küldöttség részt vesz a szocialista országok testvérpártjai párt- és tömegszervezeti kérdésekkel foglalkozó központi bizottsági titkárainak tanácskozásán.

Hamburgban - Marjai Józsefnek, a Minisztertanács elnökhelyettesének jelenlétében - ünnepélyes keretek között megnyílt a Magyarország Hamburgban című gazdasági és kulturális rendezvénysorozat. Hamburg városa nevében Jürgen Steinert gazdasági szenátor nyitotta meg a magyar hetet. Üdvözlő beszédében méltatta az NSZK és Magyarország dinamikusan fejlődő együttműködését. Dr. Melega Tibor külkereskedelmi miniszterhelyettes megnyitó beszédében emlékeztetett rá, hogy a hamburgi magyar hét megrendezését Helmut Schmidt nyugatnémet kancellár ösztönözte 1979-es magyarországi látogatása alkalmával.

Szabó István és a magyar filmművészet kimagasló sikerét hozta a Los Angeles-i Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Hollywoodban megtartott 54. díjkiosztó ünnepsége. Szabó István Mephisto című filmalkotása elnyerte az év legjobb külföldi filmjének járó Oscar-díjat. Az angol nyelvű filmek közül az év legjobb filmjének járó Oscart az akadémia tagjai ez alkalommal a Tüzes szekerek című angol filmnek ítélték oda. A filmet Hugh Hudson rendezte. A Tüzes szekerek további három díjat is nyert, köztük a legjobb eredeti forgatókönyv díját.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_oscar_dij_mephisto.jpgSzabó István és a főszereplő, Klaus Maria Brandauer az Oscar-díjjal

A Mephisto kategóriájában összesen öt filmet neveztek, köztük Andrzej Wajda Vasember című alkotását és az olasz Francesco Rost A három testvér című filmjét. A Mephisto Oscar-díja nem előzmények nélküli, bár az utóbbi évtizedekben magyar játékfilm nem nyert Oscart. Szabó István másik filmje - a Bizalom - tavaly szerepelt a jelöltek között. Ugyancsak tavaly a rajzfilm-kategóriában Rófusz Ferenc A légy című etűdje nyert díjat.

Egynapos látogatást tett Berlinben Wojciech Jaruzelski. Erich Honeckerrel folytatott tárgyalásain tájékoztatta az NDK vezetőit a LEMP előtt álló feladatokról, hangsúlyozva, hogy Lengyelország a szocialista közösség szilárd láncszeme marad. Erich Honecker támogatásáról biztosította Jaruzelskit a szocializmus lengyelországi megszilárdításában.

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Berlin több kerületében, amerikai, angol és francia katonák részvételével. A „Francia kánkán” fedőnevű gyakorlaton kétezer katona, 80 harckocsi, valamint páncélozott csapatszállító járművek és tüzérségi egységek vesznek részt.

Délután hivatalosan megnyílt az Európai Gazdasági Közösség brüsszeli csúcsértekezlete. A részt vevő állam- és kormányfők előzőleg részt vettek a „Nyugat-európai Alapítvány” alapítóokmányának aláírásán és az EGK létrejöttének 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_egk_csucs.jpgA csúcsértekezlet részvevői az ülésteremben

Indira Gandhi indiai miniszterelnök fogadta Eduard Sevardnadzét, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagját, a Grúz Kommunista Párt KB első titkárát. A megbeszélésen a két ország népeinek tartós történelmi hagyománnyá vált kapcsolatairól megállapították, hogy azok továbbra is jól fejlődnek.

március 30.

A legutóbbi napokban szerte az országban meggyorsultak a tavaszi munkák. A déli fekvésű Baranya megye határában kedden már félezer gép dolgozott a földeken. Többségük a magágyat készítette a vetés alá. A szokatlanul hosszúra nyúlt tél miatt az idén 10-12 napos késéssel kezdődtek el a tavaszi munkák, ezért a baranyai traktorosok vállalták, hogy a következő időszakban a munkaszüneti napokon is dolgoznak mindaddig, amíg csak földbe nem kerül a mag. A jól szervezett munkának, az emberi és a gépi erő tervszerű koncentrálásának köszönhetően a tavaszi vetésre előirányzott 120-130 ezer hektár egyötödén elkészült már a magágy.

Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese az Országházban fogadta Luigi Poggi érseket, a Szentszék rendkívüli ügyekkel megbízott pápai nunciusát. A Szentszék képviselőjének fogadásán részt vett dr. Lékai László bíboros, esztergomi érsek, a magyar katolikus püspöki kar elnöke és Miklós Imre államtitkár, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke. A szívélyes légkörű találkozón kölcsönösen hasznosnak értékelték a magyar-vatikáni kapcsolatokat, a kétoldalú rendszeres tárgyalások eddigi eredményeit, azok továbbfejlődésének reményében. Eszmecserét folytattak további nemzetközi kérdésekről és azokról a feladatokról, amelyeknek megoldásában a feszültség enyhítése és az emberiség békéjének megőrzése érdekében mind a Szentszék, mind a magyar állam kész felelősen cselekedni.

Öt halottja és 27 sebesült áldozata van annak az ismeretlen eredetű robbanásnak, amely a Transeuropa expressz szerelvényén történt Limoges közelében a keddre virradó éjjel. A 140 kilométeres sebességgel haladó vonat egyik vagonjában történt robbanás után a szerelvény nem siklott ki, mert a vezető nagy lélekjelenléttel fékezett, és meg tudta állítani a vonatot. Még nem ismeretes, hogy merénylet vagy gondatlanság az oka a robbanásnak, amely nemcsak az érintett vagont tépte szét, hanem a környező házakban is jelentős károkat okozott. A vizsgálat folyik.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_transeuropa_limoges.jpgCharles Fiterman francia közlekedési miniszter a robbanás színhelyén

A libanoni nemzeti-hazafias erők és az országban élő palesztin menekültek jelképes munkabeszüntetéssel, tömegfelvonulásokkal, politikai nagygyűlésekkel emlékeztek meg a „palesztin föld napjáról”, s fejezték ki szolidaritásukat az izraeli megszállás, az izraeli terror ellen küzdő arabok harca iránt. Hasonló megmozdulásokra került sor Szíriában, Líbiában, Dél-Jemenben és más arab országokban.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_libanon.jpgIzraeli arabok tüntető menete Sakhin városban

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_ciszjordania.jpgEgy izraeli rendőr fegyvert fog egy arab tüntetőre, társa megpróbálja lebeszélni arról, hogy lőjön

Este folytatódott az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amely Nicaragua kérésére ült össze. A Szovjetunió, Panama és Franciaország képviselői felszólalásukban támogatták José Lopez Portillo mexikói elnök javaslatát a Nicaragua és az Egyesült Államok közötti vita békés megoldására. Oleg Trojanovszkij, a Szovjetunió képviselője rámutatott, hogy a Nicaragua elleni lépések a világ különböző részein folytatott amerikai politika szerves részét alkotják.

Magyar idő szerint este hat óra után a New Mexikó-i sivatagban fekvő White Sands légi támaszpont kifutópályáján sikeresen földet ért a Columbia űrrepülőgép, fedélzetén Jack Lousma és Gordon Fullerton űrhajóssal. A Columbia harmadik űrutazásának az eredeti tervek szerint egy nappal korábban kellett volna befejeződnie, mivel azonban White Sands térségében előző nap egész nap nagy erejű széllökések voltak és homokvihar tombolt, a leszállást akkor elhalasztották. A több mint egyhetes űrutazás, 129 Föld körüli fordulat alatt, az űrhajósok az előre kijelölt feladatok jó részét végrehajtották, egyebek között azokat a kísérleteket is, amelyeket a Pentagon iktatott a programba: kipróbálták azokat a „karokat”, amelyekkel katonai célú műholdat lehet űrbéli pályára juttatni, illetve az űrrepülőgép rakterébe visszahelyezni. Az űrutazás közben több, előre nem látott technikai nehézség okozott gondot. A földet éréskor kiadott első jelentés szerint Lousma és Fullerton egészséges.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_columbia.jpgA földet érés pillanata, balra egy kísérő repülőgép

március 31.

Kiváló és Érdemes művész kitüntető címeket nyújtottak át a Parlamentben a szocialista kultúra fejlesztése terén szerzett kimagasló érdemék elismeréséül, hazánk felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen részt vettek: Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György miniszterelnök-helyettes és Óvári Miklós, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai. A kitüntetetteket Pozsgay Imre művelődési miniszter köszöntötte. Kiváló művész kitüntetést kapott - többek között - Foky Ottó, a Pannónia Filmstúdió Munkácsy Mihály-díjas és Balázs Béla-díjas bábfilmrendezője, a Magyar Népköztársaság érdemes művésze; Makk Károly, a Magyar Filmgyártó Vállalat Kossuth-díjas filmrendezője, a Színház- és Filmművészeti Főiskola egyetemi tanára, a Magyar Népköztársaság érdemes művésze kitüntetést kapott Psota Iréb, a Népszínház Kossuth-díjas színművésze, a Magyar Népköztársaság érdemes művésze. Érdemes művész kitüntetést kapott Esztergályos Cecília, a Thália Színház Jászai Mari-díjas színművésze; Koltai Lajos, a Magyar Filmgyártó Vállalat Balázs Béla-díjas operatőrje; Koncz Gábor, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze. József Attila-díjat kapott Spiró György prózaíró, drámaíró, műfordító. Jászai Mari-díjat kapott Balázs Péter, a Vígszínház színművésze; Csákányi Eszter, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze. Liszt Ferenc-díjat kapott Sztevanovity Zorán előadóművész, zeneszerző; Balázs Béla-díjat kapott Balázsovits Lajos, a Magyar Filmgyártó Vállalat színművésze és Cserhalmi György, a Magyar Filmgyártó Vállalat színművésze;

Széles körű leszerelési tanácskozás kezdődött Genfben. A Nemzetek Palotájában dr. Philip Potternek, az Egyházak Világtanácsa főtitkárának elnökletével megnyílt konferencián több mint 200 nemzeti (nem kormányzati) szervezet képviselői vesznek részt.

750 ezer svéd állampolgár írta alá azt a felhívást, amely atomfegyvermentes övezet létesítését követeli Észak-Európában.

„Csak a vietnami háború ügyében 1969 októberében megindított vitához hasonlítható az, ami most elkezdődött a törvényhozásban” - jelentette ki Thomas O’Neill, az amerikai képviselőház elnöke. A vezető demokrata politikus a törvényhozás üléstermében azt mondotta, hogy a fegyverkezési hajsza „veszélyes őrültségét” meg kell fékezni addig, amíg nem késő; és egyetértéséről biztosította azt a leszerelési javaslatot, amelyet a képviselőház több mint 160 tagja támogat. Az indítvány célja az atomfegyverek azonnali befagyasztása.

Négy katona életét vesztette az Egyesült Államok déli részén, Dél-Kaliforniában megtartott Gallant Eagle ’82 fedőnevű ejtőernyős hadgyakorlaton. A jelentések szerint egyszerre háromezer ejtőernyős hajtott végre ugrást 90 repülőgépből, és a halottakon kívül több mint száz sebesültje is volt a gyakorlatnak.

Befejezte munkáját a Vietnami Kommunista Párt V. kongresszusa. Az új KB ismét Le Duant választotta meg a párt főtitkárának, ugyanakkor - mint az a vezetés korábbi állásfoglalásai és a kongresszusi dokumentumok nyomán várható volt - jelentős változtatásokat hajtott végre a párt vezető testületéiben. A zárónapon Tran Quynh, a központi bizottság tagja ismertette a határozattervezeteket, amelyekben indítványozták, hogy a következő évek társadalmi-gazdasági fejlődése alapjául fogadják el az általános politikai beszámolóban, az 1981-1985-re szóló népgazdasági terv tervezetében, a pártépítésről és a szervezeti szabályzat módosításáról előterjesztett központi bizottsági beszámolóban foglaltakat. A küldöttek egyhangúlag határozattá emelték a tervezeteket. Délután a hanoi Sportstadionban nagygyűlést tartottak a kongresszus tiszteletére; este nagyszabású fogadással zárult az ország életének meghatározó jelentőségű eseménysorozata.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_vietnami_partkongresszus.jpgA kongresszus részvevői megválasztják a KB tagjait

április 1.

A Minisztertanács ülésén határozatot hozott a gyermekgondozási segélyre való jogosultság feltételeinek módosításáról, valamint a jogosultak körének bővítéséről. A segély igénybevételének a jövőben két éven belüli kilenchónapos előzetes munkaviszony lesz a feltétele, szemben az eddigi másfél éven belüli 12 hónapi munkaviszonnyal. A jogosultság ezentúl kiterjed a bedolgozókra, a részfoglalkozásúakra, valamint a mezőgazdasági szövetkezeti tagok családtagjainak meghatározott körére is. A kormány meghallgatta a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter jelentését az 1982. évi feladatokra való felkészülésről. Megállapította, hogy az állami gazdaságok és a termelőszövetkezetek túlnyomó többségének szervezett és jó minőségű munkája, a háztáji és kisegítő gazdaságok számára nyújtott lehetőségek, valamint a rendelkezésre álló anyagi-műszaki alapok jó feltételeket biztosítanak a termelés ez évre előirányzott növeléséhez. A Gazdasági Bizottság tájékoztatója alapján a kormány áttekintette a főváros sütőipari termékellátásának helyzetét.

Hazánk felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából Balatonfűzfőn átadták az igen szép új uszodát. Az OTSH és kilencven Veszprém megyei vállalat, termelőszövetkezet, állami gazdaság, ipari szövetkezet járult hozzá az új sportlétesítmény építéséhez. A fő terheket azonban a Nitrokémiai Ipartelepek vállalta és vállalja a továbbiakban is, többek között gondoskodik az uszoda üzemeltetéséről, energiaellátásáról, a szakemberekről, edzőkről, úszómesterekről is. Az ötvenméteres, nyolcpályás, feszített vizű versenymedence mellett található egy 8x16 méteres tanmedence is. Felszerelték az Elektroimpex nagyméretű eredményjelzőjét, a világítás 1500 lux fényerejű, tehát alkalmas színes tévéközvetítésre is. A lelátókon 217 személy számára van hely. Az üvegfalakon keresztül szép kilátás nyílik a Balatonra.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_balatonfuzfo.jpgAz új létesítmény

Reagan amerikai elnök este sajtókonferenciát tartott a Fehér Házban. Nyilatkozatában kategorikusan elutasította az atomfegyverkezés „befagyasztásának” gondolatát, amelynek pedig mind több híve van az amerikai törvényhozásban. Egyszersmind közölte: azt a kongresszusi ellenjavaslatot pártolja, amely Jackson és Wemer szenátor nevéhez fűződik, és amely csak az amerikai fegyverkezési erőfeszítések után tartja lehetségesnek az atomfegyverzet „befagyasztását”. Reagan egyúttal azt mondotta, szovjet-amerikai tárgyalásokra van szükség a nukleáris fegyverekről, a béke biztosítására.

A salvadori forradalmi szervezetek véleménye szerint a vasárnap rendezett választási színjáték tovább nehezíti a belső válság megoldását. A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front és a Forradalmi Demokratikus Front, az FMLN-FDR San Joséban közzétett nyilatkozatában megállapította: a választási színjáték kimenetele a nyílt fasizmus törvényesítését jelenti. E fasizmust képviseli az úgynevezett Nacionalista Köztársasági Szövetség Pártja (Aréna) és vezetője, Roberto D’Aubuisson, aki Arnulfo Romero San Salvador-i érsek meggyilkolásának egyik értelmi szerzője volt.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_salvador.jpgCayetano Carpio, a salvadori forradalmi erők egyik politikai és katonai vezetője a felszabadított országrészen élesen elítélte a szavazási színjátékot

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_kozlemeny.jpg

április 2.

Az Elnöki Tanács hazánk felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából, eredményes munkájuk elismeréséül az állami, a gazdasági munka különféle területein dolgozóknak és a fegyveres testületek tagjainak kitüntetéseket adományozott. Az Elnöki Tanács a Munka Érdemrend ezüst fokozatával 692, bronz fokozatával 1027 személyt tüntetett ki, a fegyveres testületek 33 tagjának pedig Kiváló Szolgálatért Érdemrendet adományozott. A kitüntetettek egy csoportjának Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke délben az Országház kupolacsarnokában nyújtotta át az érdemrendeket. Az ünnepségen megjelent Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP KB titkára, Havasi Ferenc, a KB titkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, továbbá Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_parlamenti_kituntetesek.jpgLosonczi Pál üdvözli a meghívottakat

Hazánk felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke és Nyikolaj Tyihonov, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke üdvözlő táviratot küldött Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának, Losonczi Pálnak, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökének és Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének. Az üdvözlő táviratra a magyar vezetők válaszoltak.

Szűrös Mátyás, hazánk moszkvai nagykövete a felszabadulás 37. évfordulójának tiszteletére megkoszorúzta a Lenin-mauzóleumot, és koszorút helyezett el az Ismeretlen katonának a Kreml falánál levő sírján is. A koszorúzáson a moszkvai magyar nagykövetség vezető diplomatái mellett jelen voltak az SZKP Központi Bizottságának és a Szovjetunió külügyminisztériumának felelős beosztású munkatársai is.

Két lengyel pilóta a krakkói repülőtérről Bécsbe irányított egy AN-2 típusú gyakorló repülőgépet. Magukkal vitték családjukat, s arra kényszerítettek egy szerelőt, hagy velük menjen az osztrák fővárosba. Varsóba érkezett jelentések szerint a szerelő közölte az osztrák hatóságokkal, hogy vissza akar térni hazájába. A lengyel hatóságok a gépeltérítők kiadását és a gép visszaszolgáltatását kérték az osztrák kormánytól. Ausztriában bíróság elé állítják a két lengyel pilótát. A hírt az igazságügy-minisztérium szóvivője jelentette be.

Az argentin kormányfő bejelentette: az ország fegyveres erői partra szálltak a közeli Falkland-szigeteken. Közölte továbbá, hogy Argentína saját felségterületévé nyilvánította a szigetcsoport területét, illetve a hozzá tartozó légteret és parti vizeket. Az argentin belügyminisztérium ugyanakkor bejelentette, hogy új kormányzót nevezett ki a sziget élére, Mario Benjamin Menendez dandártábornok személyében. Humphrey Atkins, a brit külügyminiszter első helyettese délelőtt bejelentette a parlamentben, hogy az elmúlt 24 órában „egyre súlyosabbá vált a helyzet a Falkland-szigeteken, s valóban számítani lehet arra, hogy Argentína rövid időn belül támadást intéz a szigetek ellen.” Atkins - részletek nélkül - közölte, hogy a brit kormány megfelelő katonai és diplomáciai intézkedéseket foganatosított. Ez hírek szerint azt jelenti, hogy angol flottaegységek, köztük egy atomfegyverrel felszerelt tengeralattjáró - a térség felé tartanak. A miniszterhelyettes a megtörtént invázió Buenos Airesből érkező híreit nem tudta megerősíteni.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_leopoldo_galtieri.jpgLeopoldo Galtieri argentin elnök bejelenti a Falkland-szigetek elfoglalását

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_hms_invincible.jpgA közelben portyázó HMS Invicible volt az első hajó, amit a britek útnak indítottak a térségbe

A Nagy-Britannia és Argentína között az argentin partoktól mintegy 500 mérföldre keletre elterülő Falkland-szigetek hovatartozásáról az utóbbi napokban kiéleződött vita a múlt századba nyúlik vissza. A két nagy és számtalan apró szigetből álló terület nagysága 16 071 négyzetkilométer. Lakosainak száma mintegy kétezer, főképp juhtenyésztéssel, bálna- és fókavadászattal foglalkoznak. 1831-ben néhány kalóz - valamennyien brit alattvalók - erőszakkal kiűzött a szigetekről egy ott letelepedett argentin közösséget. Két évvel később Nagy-Britannia saját fennhatósága alá vonta a szigeteket. Argentína magának követeli a területet, mivel - szerinte - Nagy-Britannia a spanyol gyarmatosítás idejéből való szerződések megsértésével terjesztette ki uralmát a szigetcsoportra. A két ország többször tárgyalt eredménytelenül, s ez oda vezetett, hogy a Buenos Aires-i brit nagykövetet nem kívánatos személynek nyilvánították, és kiutasították az országból. 

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_falkland.jpgA helyzet egyik sajátos ábrázolása

A szigetek körüli vita jellegéről sok mindent elárul, hogy a két ország közötti viszony akkor éleződött ki, amikor szakértők olajlelőhelyet véltek felfedezni a szigetek partjainál. A tárgyalások 1978-ban ismét megindultak, rá egy évre helyreállították a diplomáciai kapcsolatokat. Az idén február 26-án és 27-én New Yorkban tartott tárgyalások zsákutcába jutottak, miután az argentin hatóságok hivatalos nyilatkozatban kijelentették: más eszközökhöz fognak folyamodni a Falkland-szigetek hovatartozásáról folyó vita megoldása érdekében...

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_falkland_pingvinek.jpgA háború nyomai még manapság is nagyon komoly hatással van a környezetre

április 3.

Az általános és a középiskolákban az idén április 3-án kezdődött és április 13-án fejeződik majd be a tavaszi szünet. A vakáció előtti utolsó tanítási nap tehát pénteken volt, a szünet után pedig április 14-én, szerdán ülnek ismét padba a diákok. Azokban az iskolákban, amelyek már ebben a tanévben áttértek az ötnapos tanítási hétre, egy nappal rövidebb lesz a tanítási szünet. Ezek az intézmények választásuk szerint vagy április 13-án már tanítanak, vagy pedig április 17-én, szombaton tartanak tanítási napot.

Lengyelországban a walbrzychi vajdaságban levő Victoria szénbányában kőzetomlás történt, amelyet metánbetörés követett. Mint a PAP hírügynökség jelentette, a mentés azonnal megkezdődött, de öt bányász életét már nem tudták megmenteni. A szerencsétlenség okait tudományos szakértők bevonásával a bányaügyi és energetikai minisztérium különbizottsága vizsgálja.

A hondurasi hadsereg betört nicaraguai területre, s a határ közelében elfogott 21 személyt, köztük nőket és gyerekeket is, akiket erőszakkal Hondurasba kényszerítettek. A Sandinista Front lapja, a Barricada súlyos provokációnak minősítette az esetet. A hondurasi fél az akciót azzal indokolta, Hogy a sandinista népi hadsereg állítólag hasonló akció keretében hat hondurasit fogott volna el. A hondurasi hadsereg este szabadon engedte az elrabolt személyek egy részét, de öt személyt még mindig őrizetében tart.

április 4.

Felszabadulásunk 37. évfordulóját ünnepeljük az idén, azon a napon - április 4-én -, amely nem csupán egy fényes dátum történelmi ünnepeink sorában, hanem közülük is kiemelkedő, hiszen a magyar nép legnagyobb sorsfordulóját, életének gyökeresen új korszakkezdését jelenti. Harminchét év még az örvendetesen meghosszabbodott átlagéletkor világában is több mint egy nemzedéknyi távolság, így nem csodálkozhatunk azon, hogy mind többen vannak, akik számára 1945. április 4-e csak emlékezésekből, tanulmányaikból, dokumentumokból elsajátítható ismeret. És mind kevesebben élnek azok, akiknek még személyes élmény, sőt személyes sorsválasztó is volt az a csaknem négy évtized előtti tavaszi nap.

Hazánk felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa délelőtt koszorúzási ünnepséget rendezett Budapesten, a Szovjet Hősök Emlékművénél, a Szabadság téren és a Magyar Hősök Emlékművénél, a Hősök terén. A Szabadság téren, ahol a zászlódísszel övezett emlékművel szemben csapatzászlóval felsorakozott a magyar néphadsereg díszszázada, kürtszó harsant, amikor Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke - Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter kíséretében - a koszorúzás színhelyére érkezett. A díszszázad parancsnoka jelentést tett az Elnöki Tanács elnökének, aki ezt követően a honvédelmi miniszterrel együtt ellépett a díszszázad sorfala előtt, és üdvözölte a katonákat. A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa nevében Losonczi Pál és Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke helyezett koszorút az emlékmű talapzatára. Az MSZMP Központi Bizottságának koszorúját Kádár János, a Központi Bizottság első titkára és Németh Károly, a Központi Bizottság titkára, a Politikai Bizottság tagjai helyezték el. A Minisztertanács nevében Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese koszorúzott.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_koszoruzas.jpgA főváros lakóinak képviselői elhelyezik a megemlékezés virágait a Szabadság téren a Szovjet Hősök Emlékművénél

Reggel az évforduló alkalmából ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással felvonták a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél. Zászlófelvonási ünnepség  a Parlament előtti Kossuth Lajos téren is, ahol katonai tiszteletadással az állami zászlót vonták fel. Délben zenés őrségváltás volt a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, a felszabadulás 37. évfordulójának tiszteletére felvont állami zászlónál.

Este az Erkel Színházban ünnepi előadáson mutatták be Csajkovszkij A hattyúk tava című táncjátékát. Az előadáson részt vett Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese és Sarlós István, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, továbbá az Elnöki Tanács, az országgyűlés, a kormány több tagja, a politikai és a társadalmi élet több más vezető személyisége. Jelen volt az előadáson Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete, valamint a budapesti diplomáciai képviseletek számos vezetője és tagja is.

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_humor.jpg

Heti reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_reklam.jpg
Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_allashirdetes.jpg

Kékfény:
A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletet hirdetett Gál István 26 éves budapesti lakos bűnügyében. A lopásért már többször büntetett fiatalember tavaly decemberben egész sor üzletet fosztott ki a főváros különböző kerületeiben. Betört étterembe, hentesüzletbe, ajándékboltokba. Általában a késő éjszakai órákban tevékenykedett; egyszer két kilogrammos súllyal, másszor hentesbárddal törte be a kirakatüveget vagy a bejárati ajtót. Amit talált, elvitte. Zsákmányai között akad zsebszámológép, óra, ruházat, az üzletek pénztárában talált váltópénz. A XIV. kerület egyik üzletsorát különösen szívesen látogatta: egy trafikba rövid idő alatt háromszor tört be. Az első alkalommal tízezer forintot, másodszor ugyanennyit, ezenkívül színházi látcsövet, és kisebb értéktárgyakat vitt el. Harmadízben 2600 forintot. A vakmerő betörőt egy alkalommal rajtakapták az utcai járókelők, amikor behatolt egy ABC-áruházba, de még menekülés közben is ügyelt rá, hogy ne maradjon zsákmány nélkül, futtában leemelt a polcról egy whiskys üveget. A lopásokon kívül más bűncselekményt is elkövetett: állandó bejelentett lakása nem lévén, egy bejelentőlapra aláhamisította rokona nevét. A bíróság Gál Istvánt lopásért és közokirat-hamisításért kétévi és négyhónapi fegyházra ítélte.

Magyar ipar:
A szocialista országok piacainak külkereskedelmi forgalmunkban továbbra is meghatározó a szerepük.Az Ikarus az idén készülő 13 és fél ezer járművéből több mint 9000-et szállít a szocialista piacra. Az év első három hónapjában 2520 autóbuszt adtak át, néhány kivételével valamennyit a szovjet megrendelőknek.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_ikarus.jpgIkarus autóbuszok indulnak szovjet exportra

Kubába, a helyi összeszerelő üzembe száz városi autóbuszt exportáltak, főegységekre bontva. Az első negyedévben néhány jármű az NDK és a Koreai NDK megrendelésére készült.

Pest megye úthálózatának kiemelkedő szerepe van az országos közúthálózatban, Ennek okai között a hazai közúthálózat sugaras rendszere, a főváros, a kiterjedt közeli kirándulóhelyek, valamint a dunai hidak egyaránt megtalálhatók. A legutóbbi forgalomszámlálási adatok szerint Pest megye főútvonalain a forgalom csaknem 70, míg alsóbbrendű útjain hozzávetőlegesen 50 százalékkal haladja meg az országos átlagot. Ebben az országrészben a forgalom növekedésének az üteme is gyorsabb, mint másutt. Egy-egy főúté megközelíti az autópályákét is. Különösen a 2. számú főút túlterhelt; a kétszer egy forgalmi sávon naponta 20-21 ezer gépjármű közlekedik. Számottevő a többi elsőrendű és másodrendű közút forgalma is; így különösen a 4., az 5., a 6., a 11., a 30-as, az 51-es és a 441-es számú főút zsúfolt.

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_godollo.jpgÁprilis első napjaiban újabb korszerűsített útszakaszt adnak át Gödöllő központjában

Tavaly kezdték meg a régi 3. számú főút - ma 30. sz. főút - kapaszkodósávjának átépítését. Az idén tovább folytatják a munkát Gödöllő és Kerepes közelében.

Tavaszi gyermekdivat:

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_divat_okisz_labor.jpgKényelmes, testre simuló nadrág, a kinőtt kötött nadrág ilyenre is átalakítható - az OKISZ Labor modellje

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_divatintezet.jpgLányoknak és fiúknak is változatlanul divatos a matrózruha, s ez lehet kötött is - a Magyar Divatintézet modellje 

Ez a hét a magyar kupáé a hazai labdarúgósportban. Március utolsó napján zajlottak le Székesfehérvárott és a Megyeri úton az elődöntők. A kupa történetében ez a negyvenkettedik sorozat, és a Videoton, az Ú. Dózsa, a Békéscsaba, valamint az NB II-ben szereplő MTK-VM jutott el az elődöntőig. A két vidéki együttes még sohasem volt döntőben, sőt a Békéscsaba először került a négy közé. A Videoton már játszott az elődöntőben, de ennél nem került előbbre. A két fővárosi klub közül az MTK-VM 1910 és 1968 között kilenc alkalommal nyerte el a kupát, ezenkívül kétszer finalista volt. Az Ú. Dózsa háromszoros kupagyőztes, ötszörös döntős.

Ú. Dózsa - Békéscsaba
Az újpestiek esélyesek a döntőbe kerülésre. Odahaza játszik, több van a gárdában, mint a minden bizonnyal nagy lelkesedéssel küzdő vendég Békéscsabában. Egyébként az ősszel lejátszott bajnoki mérkőzésen az Ú. Dózsa 4:0-ra lelépte a Békéscsabát. Nyilván most szorosabb lesz a küzdelem, bár elképzelhető, hogy Kerekes és Pásztor hiányzik majd sérülés miatt. Melisnek pedig 2 sárga lapja van.
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_bekescsaba_jelenet.jpgJellemző kép a mérkőzésről, a hatalmas küzdelemben még a labda is szenved

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_bekescsaba_kardos.jpgFejcsata a békéscsabai kapu előterében: Tisza (9) és Kardos, akik nézik  (balról jobbra): Steidl, Bodnár (8), Kőhalmi (erősen takarva) és Fabulya

Videoton - MTK-VM
Székesfehérvárott utoljára 1981. június 13-án találkozott egymással a két csapat. Bajnoki meccsen a Videoton 4:2-re verte a kék-fehéreket. A mostani összecsapás iránt élénk az érdeklődés a városban. Csongrádi még nem játszhat, sérülése ugyanis nem jött rendbe. A Videoton biztos továbbjutásra számít. A tavasszal gyengébben szereplő MTK-VM viszont bízik a jó kupaszereplés folytatásában.
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_videoton_mtk_vm.jpg

Két nappal az elődöntők után játszották a Fáy utcában a korábban elmaradt, majd a pálya használhatatlansága miatt félbeszakadt Vasas - Volán első osztályú mérkőzést. A piros-kékeknél nem játszik Híres, két sárga lapja miatt. A Volánból továbbra is hiányzik Kovács, Ebedli és Zombori - sérülés miatt. Szeibertnek két sárga lapja van. Árky azért nem lehet a küzdők között, mert a mérkőzés eredeti időpontjában még nem volt a Volán játékosa.
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_elmaradt_vasas_volan_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_elmaradt_vasas_volan.jpgKomjáti és Varga, a kettős nagy hiba után, a kapus rosszul nyúlt egy beadáshoz, Komjáti az ajándék labdát három méterről sem tudta értékesíteni, a jelenet szereplőinek arca sokat elárul

Így most már az összes csapat 26 mérkőzéssel rendelkezik. Tehát nyert a Vasas, pontszámban beérte az előtte álló Honvédot, de nem jutott előrébb, a Volán is maradt ott, ahol volt.
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_elmaradt_vasas_volan_tabella.jpg

A hét vasárnapján Szekszárdon játszották a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjét, melybe az Ú. Dózsa és a Videoton került be. Érdekesség, hogy mindkét együttes egyszersmind bajnokjelölt is, s az máris bizonyos, hogy ősztől részt vesznek valamelyik nemzetközi kupatornán. A találkozó sorsa teljesen nyílt: mindkét oldalon akad gond, érülések miatt sok a kérdőjel. És ne feledjük, a Videoton ebben a bajnokság mindkétszer megvert az Újpesti Dózsát.
idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_birkas_peter.jpgBirkás Péter (sötét mezben) két góljával eldöntötte a kupa sorsát

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_kisznyer_vadasz.jpgVadász (10) és Kisznyér párharca

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_heredi_tieber.jpgHerédi elmaradt Tiebertől, csatárból lett hátvéd: keménysége elsőosztályú, játéka - még nem

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_heredi_tieber_1.jpgKardos becsúszva szerelt, a válogatottat is megjárt középpályás egyenletes teljesítményt nyújtott - különösebb megingás nélkül, bravúrok nélkül

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_nagy_laszlo_2.jpgNagy László indít. Az újpestiek csapatkapitánya és játékmestere, amikor játszott (sokáig bajlódott kellemetlen sérüléssel, végül meg is kellett őt operálni), rendkívül jó benyomást keltett. Valóban másodvirágzását éli, higgadtsága, munkabírása, lelkesedése, játékintelligenciája aranyat ért. Ha nem volt a pályán, egyszerre szárnyaszegetté vált a lila-fehér gárda

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_nagy_laszlo.jpgSós Károly adta át a Magyar Népköztársasági Kupát az Ú. Dózsa csapatkapitányának, Nagy Lászlónak...

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_kupagyoztes_2.jpg...aki boldogan emeli azt a magasba

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_mnk_u_dozsa_videoton_kupagyoztes.jpgA kupagyőztes csapat. Álló sor balról: Herédi, Kolár, Kovács J., Kardos, Tóth, Nagy, guggolnak: Szendrei, Kisznyér, Steidl, Birkás, Jurácsik, Bodnár

Ezzel az már biztosan eldőlt, hogy az újpestiek - legrosszabb esetben is - a Kupagyőztesek Európa-kupájában fogja jövőre hazánkat képviselni.

Ezúttal eléggé sima volt az NB II. vasárnapi fordulója, mindössze négy csapat szerzett két pontot idegenben. Így a három csoport élmezőnyében a sorrend nem változott különösebben. A Középcsoport érdekessége: az MTK-VM 0:2-ről nyert 4:2-re a BKV Előre ellenében. idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_mnk_donto_nb_ii_4.jpg

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5612928165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása