Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 27. forduló

2017.12.11. 08:17 maribor_

1982. április 7., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_headlines_1.jpgAz egész világ a Falkland-szigetekre figyel

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 5.

Délelőtt a Parlament előtti Kossuth Lajos téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással bevonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját, amely hazánk felszabadulásának 37. évfordulója tiszteletére lengett árbocán. Ugyancsak katonai tiszteletadás közepette vonták be a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél.

Wojciech Jaruzelski egynapos prágai látogatásán tárgyalásokat folytatott Gustáv Husákkal. A CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök hazája, pártja támogatásáról biztosította a lengyel vezetőt a társadalmi és gazdasági válság következményeinek leküzdésében.

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_jaruzelski_husak.jpgWojciech Jaruzelski és Gustáv Husák

Belgrádban megkezdődtek Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter és jugoszláv kollégája, Joszip Vrhovec tárgyalásai. Gromiko vasárnap érkezett Belgrádba. A miniszterek megelégedéssel állapították meg, hogy a Szovjetunió és Jugoszlávia közötti barátság és együttműködés mindkét nép érdekeinek megfelelően sikeresen fejlődik, és jó kilátások vannak a kapcsolatok további bővítésére. A nap folyamán Gromiko felkereste a jugoszláv szövetségi végrehajtó tanács épületét, ahol Veszelin Gyuranovics kormányfővel a két ország gazdasági együttműködéséről tárgyalt.

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_gyuranovics_gromiko.jpgGyuranovics miniszterelnök fogadja Andrej Gromikót

János Pál pápa Paskai László veszprémi püspököt utódlási joggal felruházott kalocsai koadjutor érsekké, Szakos Gyula segédpüspököt székesfehérvári megyéspüspökké, Szendi Józsefet a veszprémi egyházmegye apostoli kormányzójává nevezi ki.

Harminchat hadihajóból és tízezer katonából álló brit flottacsoportosítás indult el hétfőn az Atlanti-óceán déli részén levő Falkland-szigetcsoport irányába. A szigetcsoportot, amely 1833 óta volt brit gyarmat, a múlt hét végén foglalták el argentin csapatok. Az éleződő válság legújabb fejleménye, hogy lemondott Lord Carrington brit külügyminiszter, s vele együtt távozik hivatalából első helyettese, valamint a latin-amerikai ügyekben illetékes külügyi államminiszter. Ismeretessé vált, hogy le akart mondani John Nott hadügyminiszter is, de távozásával Thatcher kormányfő nem értett egyet. A brit külügyminiszter lemondását azzal indokolta, hogy a kormány politikáját heves bírálatok érték a Falkland-szigetek ügyében. Nagy-Britannia új külügyminiszterévé Francis Pymet nevezték ki.

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_hms_hermes.jpgA Brit Királyi Haditengerészet zászlóshajója, a HMS Hermes is a Falkland-szigetek felé veszi az irányt

április 6.

Kádár Jánosnét, a munkásmozgalom régi harcosát, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának nyugalmazott hivatalvezetőjét születésnapja alkalmából a Központi Bizottság székházában a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Németh Károly, a Politikai Bizottság tagja, a KB titkára köszöntötte, és átadta a párt vezető testületének üdvözletét. A köszöntésen részt vett Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője az el nem kötelezett országok koordinációs irodájának kuvaiti ülésén felszólította Iránt és Irakot: fejezzék be másfél éve tartó háborújukat és együttes erővel forduljanak szembe Izraellel.

Továbbra is a nemzetközi érdeklődés középpontjában áll Anglia és Argentína éleződő vitája a Falkland- (Malvin-) szigetek miatt. Reagan elnök felajánlotta szolgálatait a felek megbékítésének reményében. A brit hatóságok kedden kisajátítottak több polgári hajót, köztük a Camberrát, a világ harmadik legnagyobb személyszállító hajóját, a brit királyi jachtot, amelyet kórházhajónak rendeznének be, és több, a BP brit olaj konszern tulajdonában levő olajszállító tartályhajót, amelyet rövidesen útnak indítanak az atlanti-óceáni szigetek felé. Portugál források arról számoltak be, hogy brit szállító repülőgépek kötelékei tartanak ugyanarra, míg a The Daily Express angol napilap arról értesült: Chile beleegyezett abba, hogy a brit hajóhad használhassa a szigetektől mindössze néhány száz mérföldre levő Punta Arenas-i haditengerészeti kikötőjét. A hadászati lépésekkel egy időben a brit külügyminisztérium felhívta a mintegy 17 ezer Argentínában tartózkodó brit állampolgárt az ország elhagyására.

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_falkland_1.jpgArgentin járőr a Falkland- (Malvin-) szigetek fővárosában

április 7.

Ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. A Politikai Bizottság az időszerű nemzetközi kérdésekről szóló tájékoztató, továbbá a lakásépítés, a lakásfenntartás, a lakásgazdálkodás és elosztás fejlesztésének irányelveit tartalmazó előterjesztés, valamint az állami oktatásról hozott 1972. június 15-i központi bizottsági határozat végrehajtásának tapasztalatait és a közoktatás továbbfejlesztésének irányelveit összegező jelentés megvitatását javasolja a Központi Bizottságnak.

Kuvaitban,az el nem kötelezett országok koordinációs irodájának délutáni ülésén az egyiptomi küldöttség vezetője felszólította a mozgalmat: vizsgálják meg olyan közel-keleti rendezés lehetőségét, amely Izrael és a palesztin nép kölcsönös és egyidejű elismerésére épül. A javaslatot azonnal elutasította a Palesztinai Felszabadítási Szervezet képviselője.

A Falkland- (Malvin-) szigetek miatt kirobbant brit-argentin vitában a jelek szerint London az Egyesült Államok közvetítésében reménykedik. Egyidejűleg egy sor gazdasági és pénzügyi szankciót rendelt el Argentína ellen. Egyes források a szigetek olajkincsét látják a válság valódi okának. A brit hadiflotta kihajózása után Margaret Thatcher kormánya az Egyesült Államokba helyezi reményeit mindamellett, hogy Reagan elnök, a remélt közvetítő, egyformán szövetségesének minősítette Nagy-Britanniát és Argentínát. Reagan amerikai elnök utasítására Londonba,majd Buenos Airesbe utazik Alexander Haig amerikai külügyminiszter, hogy tárgyalásokra vegye rá Nagy-Britanniát és Argentínát.

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_falkland_2.jpgBrit tengerészgyalogosok gyakorlatoznak a Falkland-szigetek felé tartó Hermes anyahajó fedélzetén

Nott hadügyminiszter bejelentette a parlamentben, hogy Nagy-Britannia 200 tengeri mérföldre terjeszti ki a Falkland-szigetek partmenti vizeinek határát, azaz jogot formál magának arra - ha flottája odaér -, hogy tüzet nyisson az övezetben, ahol most ott tartózkodik az egész argentin megszállóerő.

Ronald Reagan amerikai elnök ötnapos karibi útra indult, amelynek során Jamaicát és Barbadost keresi fel. Reagan személyében az első hivatalban levő amerikai elnök látogat Jamaicába és Barbadosra. Az elnök csak egy napot tölt Jamaicában Edward Seaga miniszterelnök vendégeként, és már csütörtökön továbbrepül Barbados szigetére, hol a karibi medence keleti térségének vezetőivel találkozik. Seaga elődje, a baloldali Michael Manley egyébként keddi sajtóértekezletén az Egyesült Államok karibi segélytervével kapcsolatban rámutatott, hogy az az olyan véres diktatúráknak nyújtandó támogatást jelent, mint Salvador, Guatemala és Honduras.

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_humor_1.jpg

Heti reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_mozi.jpg

A Magyar Televízió műsorán az Álarcban című NDK akciófilm sorozat.

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_alarcban.jpgFőszerepekben Armin Mueller-Stahl (Wolfgang Schmidt szerepében) és Eva-Maria Hagen, mint Helene

Szerdán a Haladás az olasz AC Milan csapatát fogadta KK-mérkőzésen. Szombathelyen élénk érdeklődés nyilvánul meg a híres olasz klub vendégjáték a iránt. A rendezők legalább 10 ezer nézőre számítanak, annál is inkább, m iután már elővételben több mint ötezer jegyet eladtak. Szombathelyen nagyon remélik, hogy a mérsékeltebb tavaszi bajnoki szereplést végre jó játékkal, győzelemmel feledteti a Haladás a patinás küzdelemsorozat utolsó előtti állomásán.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_kk_haladas_ac_milan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_kk_haladas_ac_milan_bevonulas.jpgKivonulnak a csapatok

A 27. forduló napján lezajlott a három európai tornán az elődöntők első felvonása. Az összes stadionban zsúfolt nézőtér előtt játszottak a csapatok, s ezúttal a vendégek örültek jobban a mérkőzések után, bár még senki sem érezheti magát páholyban.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_kupaszerda_dinamo_tbiliszi_standard_liege.jpgA kupanap meglepetése: a Standard Liége Tbilisziben ezzel a góllal legyőzte a szovjet kupagyőztest

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_kupaszerda_cszka_szofia_bayern_munchen.jpgA legnagyobb harc, a legtöbb gól Szófiában volt, egy pillanatkép a CSZKA-Bayern München mérkőzésről


Az Aston Villa-Anderlecht és a Tottenham-Barcelona mérkőzések rövid összefoglalói

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 27. fordulóját! Érdekessége a pontvadászatnak, hogy az élen levő Rába, FTC, Ú. Dózsa és Videoton eddig egyaránt 35 pontot szerzett, s csak a gólkülönbség rangsorolja őket. Talán a jó idő is teszi: hat mérkőzést játszanak az együttesek villanyfénynél.

Volán - Ózd
Kilátástalan sorsú együttesek találkoznak, bármi is az eredmény, nem változtat a pozíciókon.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_volan_ozd.jpg

Tatabánya - Bp. Honvéd
Az őszi tv-mérkőzésen Kispesten is nyert a Tatabánya, ez most otthonában nem valószínű. A tartalékkapusok jutnak nagy bizonyítási lehetőséghez az összecsapáson. A hazaiaknál Kiss sérülés miatt nem védhet, Dombai áll a kapuba, a kispestiek pedig az Ózd ellen megsérült Gujdárt nélkülözik majd, akinek helyettese Menyhárt lesz.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_tatabanya_bp_honved.jpg

SZEOL AK - Pécsi MSC
Miután a Szeged sorsa már megpecsételődött, senki sem mehet ellene biztosra, mert „majd megmutatom, ki vagyok” alapon futballozik. Most is nyerhet.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_szeol_ak_pecsi_msc.jpg

A Délmagyarország című napilap ekképp értékelte a látottakat:
A mérkőzés előtt nem titkolták a pécsiek: pontért jöttek Szegedre! Az első negyedóra, pontosabban az első 14 perc bizakodásukat látszott igazolni. A szerencse - ami oly sokszor elpártolt a SZEOL-tól - most azonban a szegedieket segítette, és ha igen alacsony színvonalú játékkal is, de megnyerték a mérkőzést.

Szegedi kötődésű barátunk visszaemlékezése a mérkőzésről:
​Igaz győztünk, de bennem valahogy mégis a PMSC szigorú kinézetű, magas, vállas, rőtszakállú Róth-ja maradt meg erről a meccsről. 
Futott, rombolt, szerelt, indított, szerintem körülbelül innen indult meg a karrierje a válogatott felé is. Dicsérték a körülöttem álló szakik, így visszagondolva volt is némi köze ennek az élménynek ahhoz, hogy a labdakergető pályafutásom nagypályás szakaszában a közvetlen védelem előtt, úgymond beállósként törtem a követ. Amúgy valóban nagyon trendi volt a szakálla, most a hipszter korszakban biztos aratna vele a csajok között.

ZTE - Ferencváros
Az FTC a Szeged ellen gyengélkedett, könnyen lehetséges, hogy most elégedett lenne egy döntetlennel. A ZTE-ben változások történnek: Szimacsek meggyógyult, visszakapja a 2-es számú mezt, Soóst pedig Gass váltja fel a középcsatár posztján.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_zte_ferencvaros.jpg

Rába ETO - Nyíregyháza
A különlegesen elszánt hazai csapatnak nem jelenthet akadályt a bukdácsoló nyírségi együttes.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_raba_eto_nyiregyhaza.jpg

Vasas - Békéscsaba
A vendég együttes már sokszor megtréfálta a Vasast, mostanában is jól szerepel, szépen játszik, de még így is valószínű a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_vasas_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_vasas_bekescsaba_kiss_laszlo.jpgKiss László a Vasas első gólját lövi

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_vasas_bekescsaba_farkas_rabcsak.jpgFarkas lő (sötét mezben), Rabcsák lábáról pattan a labda a kapuba

Ú. Dózsa - Csepel
Az újpestiek vasárnap kupát nyertek, a Csepel korábban simán verte a Vasast, így aztán a Dózsának csak minimális győzelemre van kilátása. Az Újpesti Dózsa immáron kupagyőztes csapatában újra pályára lép a legutóbbi összecsapásról két sárga lapja miatt hiányzó Kovács Béla, s amennyiben Kiss Sándor sérülése rendbe jön, ő játszik Bodnár helyett.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_u_dozsa_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_u_dozsa_csepel_lazsanyi_kisznyer_kovacs_bela.jpgLazsányi (középen) két dózsással, Kisznyérrel és Kovács Bélával

Videoton - DVTK
A „Vidi” Csak úgy maradhat az élbolyban, ha győz a DVTK ellen, erre minden esélye megvan.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_videoton_dvtk.jpg

A Haladás - Debreceni MVSC mérkőzést, a szombathelyieknek az AC Milan elleni KK-találkozója miatt, későbbi időpontban játsszák le.

A Népsport - a csonka forduló miatt - nem hirdetett forduló válogatottját. A hiányzó mérkőzés nélkül mi mégis kiosztjuk a Forduló játékosa címet. Ketten kaptak 8-as osztályzatot, a tatabányai Weimper István és a székesfehérvári Tieber László. Még annyi a közös bennük, mindketten két gólt szereztek. Utóbbi játékos még egy gólban tevékeny szerepet játszott, ráadásul az ő duplája, egyelőre úgy néz ki, valószínűleg többet fog érni a végelszámolásnál - a Tatabánya és a Videoton jelenlegi helyzetét nézve. Nálunk Tieber lett a forduló játékosa.

A góllövőlista élén továbbra is tartja vezető pozícióját a Hannich-Szentes duó. Mögöttük nincs jelentősebb változás Weimperen kívül, ő a most szerzett két góljával feljött a második helyre.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén tartja vezető helyét a Rába ETO, rajtuk kívül a "négyek" másik nagy nyertese a Videoton, ők feljöttek a második helyre. Mögöttük helyet cserélt a Ferencváros és az Újpesti Dózsa, a lila-fehérek 16 forduló után először nincsenek a dobogón. Felzárkózott mögéjük a Tatabánya, izgalmas lesz a végkifejlet. A középmezőny élén győzelmével a Vasas megelőzte a Budapesti Honvédot, mögöttük nincs jelentősebb változás. A Volán-Ózd-SZEOL AK hármas sorsa, az ezt követő eredményektől függetlenül, végleg megpecsételődni látszik.
idokapszula_nb_i_1981_82_27_fordulo_tabella.jpg

Az NB II-ben szokás szerint nem rendeztek hétközi fordulót.

Feszített menetrend, sokat nem pihenhetnek a csapatok, szombaton már jön a 28. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - Videoton
Bp. Honvéd - SZEOL AK
Békéscsaba - Ú. Dózsa
Pécsi MSC - ZTE
Nyíregyháza - Volán
Debrecen - Vasas
DVTK - Rába ETO
Ózd - Tatabánya
Ferencváros - Haladás

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3712921593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása