Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Róth Antal

2013.09.14. 10:59 maribor_

1960. szeptember 14-én született Róth Antal, a Pécsi MSC egykori válogatott labdarúgója.

osztalynaplo_roth_antal_alairas.jpg

A mázaszászvári kölyökévek után tizenöt évesen került Pécsre, a Garami-féle utánpótlásképzésbe. 1979-ben mutatkozott be az NB I-ben tizenkilenc évesen, a Pécsi MSC színeiben, Szőcs János kezei alatt.

osztalynaplo_roth_antal_pecsi_msc_1980.jpgAz első bajnoki idényében

Magyarországon csak ebben a klubcsapatban játszott.

osztalynaplo_roth_antal_pecsi_msc_1981.jpg1981-ben Katzirzot biztosítja Nyilasival szemben

Hét bajnoki szezon alatt közel 200 meccsen lépett pályára és több mint 20 gólt szerzett.

osztalynaplo_roth_antal_pecsi_msc_1980_gol.jpgEgy fejesgólja 1980-ban a Kaposvár ellen

Legnagyobb sikere, hogy az utolsó, 1985/86-os idényében csapatával ezüstérmet szerzett, továbbá, hogy kétszer is, 1984-ben és 1986-ban, az Év Labdarúgójává választották.

osztalynaplo_roth_antal_pecsi_msc_1984.jpgAz Év Labdarúgója 1984-ben

Többszörös ifjúsági-, utánpótlás- és olimpiai válogatott volt.

osztalynaplo_roth_antal_olimpia_valogatott_1984.jpg1984-ben az olimpiai válogatottban az álló sorban balról a második Csonka Gyula és Péter Zoltán között

1983 és 1989 között 29 alkalommal viselhette a címeres mezt. Válogatott pályafutása szorosan és szervesen összefonódott dr. Mezey György szövetségi kapitánykodásával. 1983 szeptemberében debütált a nyugatnémetek elleni népstadionbeli 1:1-es mérkőzésen: az újonc szövetségi kapitány rögtön újoncot is avatott, nem kis meglepetést okozva. Rocsó derekasan helytállt, hiszen az ellenfél volt az EB aktuális címvédője, és azt a tényt se feledjük, hogy ugyanez a nyugatnémet válogatott egy évvel ezelőtt világbajnoki ezüstöt szerzett. Róthnak nem volt könnyű dolga, hiszen a Hansi Müller által támogatott Littbarski-Völler csatárduóval kellett felvennie a harcot.

A későbbi VB-selejtezők egyik hőse és kulcsjátékosa volt.

osztalynaplo_roth_antal_valogatott.jpgNagy Antallal akcióban a rotterdami VB selejtezőn

Fellépéseivel kulcsszerepet vállalt abban, hogy a Mezey-féle válogatottat egészen egyedi, területvédekezésen alapuló taktikájával a világ legjobbjai között jegyezték. A taktika egyik nélkülözhetetlen alapja az ék alakú Kardos-Róth-Nagy Antal belső hármas volt. Róth a válogatottban 1 gólt jegyzett, de azt a lehető legjobb lélektani pillanatban: Limasszolban, a Ciprus elleni VB selejtezőn egyenlített a második félidő elején. Aki élt akkor, az emlékszik rá, a meccs elején váratlanul találtak egy gólt a házigazdák, utána 11 emberrel védekezve a félpályát nem lépték át. Csapatunk meg elég kilátástalannak tűnt, nem találtuk a bunkerfoci ellenszerét.


Egyetlen gólja a válogatottban

Résztvett az 1986-os mexikói labdarúgó világbajnokságon, mindhárom csoportmeccsen szerepet kapott. Ő volt a pécsiek egyetlen játékosa, aki világbajnokságon pályára léphetett.

osztalynaplo_roth_antal_valogatott_1986.jpg1986-ban Mexikóban a franciák elleni csoportmeccsen

Válogatott pályafutásának utolsó 3 évében, 1986 és 1989 között 6 (!!!!) szövetségi kapitány (név szerint Komora, Verebes, Garami, Bálint, újra Mezey és Bicskei) találta nélkülözhetetlennek. Róth ebben a periódusban már a holland Feyenoord játékosa volt

osztalynaplo_roth_antal_feyenoord.jpgA Feyenoord játékosaként

Játékoskarrierjének, hihetetlenül fiatalon, 29 évesen, egy súlyos gerincsérülés vetett véget 1989-ben, de nem sokat tétlenkedett, hiszen a következő évben elkezdődött edzői karrierje a PMSC utánpótlásának vezetőjeként.

Az NB I-ben volt a Pécs, a Sopron és a Szombathely edzője is. 2002 és 2008, illetve 2010 és 2014 között az U21-s válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett

osztalynaplo_roth_antal_u21.jpg2014-ben az U21 szövetségi kapitányaként

Ezután maradt továbbra is az MLSZ alkalmazásában: az U15-U19-es korosztályos válogatottaknál folyó munkát koordinálta. 2020 nyara óta az MLSZ sportigazgató-helyettese, az utánpótlás-válogatottak felügyelője.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr425476412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása