Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság középdöntők

2018.03.26. 06:58 maribor_

1982. június 28-július 5., június utolsó napjai, július első pár napja

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_headlines.jpgBudapest legújabb szállodája a Novotel

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 28.

Tragikus közlekedési baleset történt Balassagyarmaton. Horváth István 46 éves balassagyarmati kőműves személygépkocsijával kisodródott és egy betonoszlopnak ütközött. Utasai közül Komár Béla 28 éves kallói kőfaragó kisiparos és Komár Kornélia kétéves gyermek életét vesztette, Horváth Istvánné 42 éves helyi konyhavezető életveszélyesen, a gépkocsivezető pedig könnyebben megsérült. Az eddigi vizsgálat szerint Horváth István a személygépkocsit nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezette. Ugyanakkor szerencsés kimenetelű balesetről kaptunk jelentést Budapestről. A hatodik kerületi Népköztársaság útja és Hajós utca kereszteződésénél Zsillé Géza huszonnégy éves budapesti gépkocsivezető egy 4-es autóbusszal nekiütközött egy előtte álló 1-es autóbusznak. A baleset következtében a 4-es autóbusz utasai közül hat személyt könnyebb sérüléssel kórházba szállítottak, míg öten a helyszínen részesültek elsősegélyben. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálatot indított.

Tíz év óta siker sok ország televíziójában A tavasz 17 pillanata című kalandos szovjet sorozat. A kitűnő alkotást hazánkban is milliók kísérték hétről hétre figyelemmel a televízió képernyője előtt, s azóta már - közkívánatra - megismételték a sorozatot. A sikerben nagy része volt a sorozat főszereplőjének, Vjacseszlav Tyihonovnak. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége most A Szocialista Munka Hőse címmel tüntette ki a művészt, egyidejűleg Lenin-rendet és Arany Csillag Érdemérmet adományozva neki. Magas kitüntetést kapott a sikeres sorozat rendezője, Tatyjana Lioznova és a film több más szereplője, közreműködője is.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_stierlitz.jpgStirlitz akkor még nem tudta, hogy kitüntetik...

Nulla órakor leállt az egész brit vasúti forgalom. A vasutas-szakszervezet végrehajtó bizottsága a sztrájkot bér- és beruházási követeléseinek támogatására rendelte el. Mindez, megtetőzve a londoni közlekedési vállalat ugyancsak metróalkalmazottjainak sztrájkjával, a főváros hajnali csúcsforgalmában képtelen dugókat és fennakadásokat idézett elő. Naponta ugyanis közel másfél millió ember jár be Londonba vasúton, illetve a nagy külvárosi pályaudvaroktól földalattin a munkahelyére vagy más úticéljához. A vasutassztrájk az eddigi legnagyobb méretű munkástiltakozás a Thatcher-kormány politikája ellen.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_brit_vasutassztrajk.jpgNéptelen londoni pályaudvar

Francois Mitterrand köztársasági elnök Párizsban fogadta Richard M. Nixon volt amerikai elnököt és egyórás beszélgetést folytatott vele. Nixon délután, Párizsból jövet, a román fővárosba, Bukarestbe érkezett.

A brüsszeli Egmont-palotában kora délután megnyílt az EGK idei második csúcsértekezlete. A részt vevő állam- és kormányfők többsége harmadszor ül össze ebben a hónapban a versailles-i tanácskozás és a bonni NATO-csúcs után. Kétnaposra tervezett értekezletükön megvitatják az amerikai kormányzatnak a versailles-i megállapodásokat figyelmen kívül hagyó korlátozó intézkedései következtében kiéleződött nyugat-európai-amerikai viszonyt, a libanoni háborút és az ezzel összefüggésben esetleg Izrael ellen hozandó gazdasági-kereskedelmi intézkedéseket, valamint a falklandi háború után Latin-Amerikával kialakítandó kapcsolatok kérdését. Ez utóbbi viszonyt erősen rontotta az, hogy a tízek kereskedelmi tilalmat rendeltek el Argentína ellen.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_egk_csucs.jpgA közöspiaci tagországok vezetői Baudouin belga király társaságában

Az izraeli csapatok Libanonból történő haladéktalan kivonására szólított az ENSZ-közgyűlés Palesztinával foglalkozó soron kívüli ülésszakának határozata. A tanácskozás befejeztével 127:2 arányban fogadták el az el nem kötelezett országok által benyújtott határozati javaslatot. A határozat ellen csupán az Egyesült Államok és Izrael képviselője szavazott. Tel-Avivban nyilvánosságra hozták az eddigi izraeli veszteségekről szóló legfrissebb hivatalos verziót. E szerint a 22 napja tartó háborúban 268 izraeli katona vesztette életét, és 1255 sebesült meg.

Argentína ENSZ-nagykövete útján tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot arról, hogy hivatalosan elfogadja a Falkland- (Malvin-) szigetek körüli válsággal kapcsolatban hozott 502-es számú határozatát - jelentette a Clarin című Buenos Aires-i napilap. A Falkland- (Malvin-) szigetek argentin megszállása nyomán, április 3-án hozott határozat elítélte a szigetcsoport megszállását, az ellenségeskedések beszüntetésére, az argentin csapatok kivonására és a Nagy-Britanniával támadt konfliktus tárgyalásos, békés rendezésére szólított fel.

Minden rendben van - ilyen tömören foglalta össze az első francia űrhajós, Jean-Loup Chrétien este a szovjet-francia közös űrexpedíció eddigi munkáját. Chrétien és tapasztalt szovjet társai, Vlagyimir Dzsanibekov és Alekszandr Ivancsenkov, a Szaljut-7 űrállomás állandó személyzetével, Anatolij Berezovojjal és Valentyin Lebegyevvel együtt pontosan a megszabott terv szerint végzi munkáját, és kitűnően érzi magát az űrállomáson. Eddig már több kísérletet, vizsgálatot végeztek el, elsősorban az űrorvostudomány fejlesztése érdekében, de megkezdődött már a technológiai kísérletek sorozata is, mindenekelőtt a Magma nevű kemence beszabályozásával. A kemencében most már megkezdik az anyagvizsgálati kísérleteket is. Ezen a héten az expedíció tagjai üzembe helyezik a francia tudósok által szerkesztett, Piramig elnevezésű, nagy érzékenységű fényképező berendezést is, amellyel a látható fénytartományban, illetve infravörös tartományban készítenek felvételeket az atmoszféráról, a bolygóközi térről és a tejútrendszerekről.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_szaljut_7.jpgA nemzetközi legénység a Szaljut-7 fedélzetén

A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon megkezdődtek a középdöntők. Innen kezdve már minden slágermeccsnek mondható. Délután a D-csoportban Franciaország-Ausztria, este az A-csoportban Lengyelország-Belgium mérkőzéseket játszottak.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_lengyelorszag_belgium.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_lengyelorszag_belgium_boniek.jpgBoniek nagy mérkőzése volt ez

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_franciaorszag_ausztria.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_franciaorszag_ausztria_didier_six.jpgDidier Six gólöröme Genhini szabadrúgása után

június 29.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában megbeszélést folytatott a hazánkban tartózkodó Jorge del Pradoval, a Perui Kommunista Párt főtitkárával. A szívélyes, elvtársi légkörben és a teljes egyetértés szellemében lezajlott megbeszélésen tájékoztatták egymást pártjaik helyzetéről és feladatairól. Véleményt cseréltek a nemzetközi munkásmozgalom, valamint a nemzetközi élet néhány időszerű kérdéséről, különös figyelmet fordítva a közép- és latin-amerikai térség legutóbbi eseményeire. Hangsúlyozták, hogy a nemzetközi biztonság erősítéséhez nélkülözhetetlen a világ különböző részein fennálló feszültséggócok rendezése, a népek önrendelkezési jogának és az országok nemzeti függetlenségének és szuverenitásának tiszteletben tartása alapján. Kifejezték szolidaritásukat a szabadságért és a társadalmi haladásért, a népelnyomó diktatúrák és támogatóik ellen küzdő közép- és latin-amerikai hazafias erőkkel, a szocializmust építő Kubai Köztársasággal és a függetlenségét védelmező nicaraguai néppel.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_kadar_del_prado.jpgJorge del Prado és Kádár János az MSZMP Központi Bizottsága székházában

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke a főváros XIV. kerületébe látogatott. Társaságában volt Somogyi Sándor, az MSZMP KB tagja, budapesti bizottságának titkára. 

A nyugat-európai közösség állam- és kormányfői kedden véget ért tanácskozásukon felhívást intéztek az Egyesült Államokhoz és a versailles-i értekezlet többi részvevőjéhez, hogy tartsák be az ott közösen aláírt megállapodásokat. Felszólították Izraelt a libanoni agressziója megszüntetésére és csapatainak kivonására. Megismételték azt az állásfoglalásukat, hogy a palesztinai arab népnek joga van önrendelkezéshez, és hogy a tárgyalásos rendezésbe be kell vonni a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet is. Ez utóbbi Franciaország nyomatékos sürgetésére került bele a közös állásfoglalásba, és az 1980-as velencei nyilatkozat megismétlését jelenti: a nyugat-európai Tízek a palesztinkérdést tárgyalások és az önrendelkezés biztosítása útján látják egyedül megoldhatónak.

Genfben délután a küldöttségvezetők találkozójával megkezdődtek a szovjet-amerikai tárgyalások, amelyeknek célja a hadászati fegyverrendszerek korlátozása és csökkentése. Az első megbeszélésen a tárgyalások tartalmi, ügyrendi és eljárási kérdéseiről folyik eszmecsere. A szovjet ENSZ-képviselet épületében sorra került megbeszélésen a két küldöttség vezetője, Viktor Karpov nagykövet és Edward Rowny nagykövet vett részt. Megegyezés szerint a küldöttségek első plenáris összejövetelét szerda délelőtt tartják.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_rowny_karpov.jpgA két küldöttségvezető, E. Rowny és V. Karpov első találkozója

A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon folytatódtak a középdöntők. Mára olasz-argentin és angol-nyugatnémet derbik jutottak.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_olszorszag_argentina.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_olszorszag_argentina_claudio_gentile_maradona.jpgClaudio Gentile és Maradona emlékezetes csatát vívtak mindvégig

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_anglia_nszk.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_anglia_nszk_paul_mariner.jpgPaul Mariner a levegő ura

június 30.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Pjotr Gyemicsevet, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagját, kulturális minisztert, aki a magyar-szovjet kormányközi kulturális együttműködési bizottság XVIII. ülésszaka alkalmából tartózkodik Budapesten. A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleménycserét folytattak a magyar-szovjet párt- és államközi kapcsolatok, a két ország közötti sokoldalú együttműködés időszerű kérdéseiről.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_kadar_gyemicsev.jpgPjotr Gyemicsev és Kádár János az MSZMP KB székházában

Lengyelország fővárosában megszüntették az éjszakai kijárási tilalmat mind a fiatalkorúak, mind az idősebbek számára. Egyidejűleg ismét engedélyezték az ifjúsági klubok működését, a szórakoztató tömegrendezvényeket Varsóban és a fővárosi vajdaság egész területén. Az éjszakai kijárási tilalmat, valamint az ifjúság számára fenntartott szórakozóhelyek működésének felfüggesztését - mint emlékezetes - a május eleji rendbontások miatt rendelték el. A varsói polgármester most a vajdasági honvédelmi bizottság és a rendfenntartó szervek képviselőivel konzultálva úgy határozott, hogy a májusi intézkedést hatálytalanítani lehet, mert a fővárosban az elmúlt hetekben ismét megerősödött a közrend és a fegyelem.

Délelőtt először találkozott a szovjet és az amerikai küldöttség teljes létszámban azokon a tárgyalásokon (SALART), amelyek előző nap kezdődtek Genfben a két nagyhatalom hadászati rakétáinak, repülőgépeinek korlátozásáról és csökkentéséről. A találkozó színhelye ezúttal az amerikai fél genfi képviseletének épülete volt, ahol hetenként egyszer megfordulnak az „eurohadászati” fegyverekről tárgyaló szovjet és amerikai küldöttségek is. Délelőtt 11 órakor érkezett a szovjet küldöttség a genfi amerikai ENSZ képviselet épületéhez, amelyben akkorra már összegyűltek a nemzetközi sajtó képviselői. A kamerák pergőtüzében rázott kezet a két küldöttségvezető, Viktor Karpov és Edward Rowny nagykövet, majd bemutatták a küldöttségek tagjait. Ezután távozásra kérték fel a sajtó képviselőit, hiszen a tárgyalások bizalmasak, azokról csak szűkszavú közleményeket fognak kiadni, amint ez a SALT-tárgyalásokon is történt.

Menahem Begin izraeli kormányfő a mintegy nyolc órán át tartó parlamenti vitát záróbeszédében ismét azt követelte, hogy a Nyugat-Bejrútban körülzárt mintegy 6000 palesztin hagyja el a várost és Libanont, mert Izrael „a győzelemig folytatja a háborút”. Begin visszautasított minden bírálatot, amely elítélte Izrael libanoni invázióját. Szónoklatában annak a véleményének adott hangot, hogy a palesztinok néhány napon belül biztosan megadják magukat. Az izraeli kormányfő durván visszautasította a palesztinok minden javaslatát, és közölte, hogy a palesztin fegyvereseknek mind egy szálig el kell hagyniuk Libanont. A Libanon elleni invázió „értelmi szerzője”, Ariel Saron hadügyminiszter a vita során közölte a knesszettel: az izraeli csapatok készen állnak arra, hogy megsemmisítsék „a terrorista központot”. Saron úgy vélekedett, hogy a libanoni invázió sok szempontból sikert hozott.

A szovjet-francia űrexpedíció tagjai tegnap még teljes munkanapot tartottak, de ma már megkezdik a csomagolást, s pénteken visszatérnek a földre. A program szovjet és francia irányítói szerint Vlagyimir Dzsanibekov, Alekszandr Ivancsenkov és Jean-Loup Chrétien hármasa eddigi munkájával kiváló minősítést kapott; sikerrel oldották meg a meglehetősen zsúfolt program valamennyi pontját, a tervnek megfelelően végezték el a tudományos vizsgálatokat, kísérleteket.

július 1.

Elkészült és már vendégeket fogad a főváros legújabb szállodája, a Novotel Budapest. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a Fórum és az Átrium Hyatt után ez a harmadik budapesti hotel, amelyet az osztrák idegenforgalmi célhitelből építettek. A szállodát Finta József irányításával a Lakóterv szakemberei tervezték. A kivitelezést öt osztrák cég e célra alakult munkaközössége, az ARGE Buda Hotels végezte. A Novotel Budapest 28 hónap alatt készült el, és a beruházás 310 millió schillingbe került. Az új szálloda a Budaörsi út-Alkotás utca-Hegyalja út csomópontjában, a Bécsbe, illetve a Balatonhoz vezető M1-es és M7-es autópályák városi bevezető szakaszának végénél áll. És nemcsak a közlekedés szempontjából szerencsés a fekvése, hanem vonzó és kellemes a környezete is, hiszen a sas-hegyi természetvédelmi területhez közel, úgyszólván zöldövezetben épült. Kilenc lakószintjén 324 szobát - köztük hét lakosztályt - alakítottak ki, így egy időben csaknem hétszáz vendéget tudnak elszállásolni.

Súlyos jégverés pusztított az ország egyik legismertebb történelmi borvidékén, Tokaj-Hegyalján. A késő délutáni órákban vihar kíséretében lezúduló jég még órák múlva is eltakarta a talajt; Pálháza környékén például másnap is találtak el nem olvadt jeget. A területen gazdálkodó nagyüzemek, valamint az egyénileg gazdálkodók folyamatosan jelentik a kárt az Állami Biztosító Borsod megyei fiókjainál. A gyorsbecslések szerint a szőlőt ért kár 40-50 millió forint, de egyes területeken a jégkár a száz százalékot is elérte. A biztosító szakemberei megkezdték a károk részletes felmérését. Jég pusztított a szabolcsi almásokban is. A jégeső négyezer hektár télialma-ültetvényben és háromezer hektár más kultúrnövényben tett kárt.

A legújabb amerikai-izraeli követelések első helyen írják elő, hogy a körülzárt palesztin gerillákkal együtt fegyverezzék le a Nyugat-Bejrútban levő összes haladó, hazafias milíciát. Ezt a tűrhetetlen beavatkozást egyaránt elutasította Valid Dzsumblatt, a haladó pártokat egyesítő Nemzeti Mozgalom elnöke és Nabih Berri, az Amal nevű síita szervezet főtitkára. Dzsumblatt rámutatott, hogy az egyoldalú lefegyverzés átlátszó célja a falangista hegemónia megvalósítása, a Basir Gemajel vezette jobboldali milíciák diktatúrájának a bevezetése. Berri hangsúlyozta, hogy csupán a kelet-bejrúti és a nyugat-bejrúti, tehát a jobboldali és a haladó, valamint iszlám irányzatú milíciák egyidejű lefegyverzéséről lehet szó, ez viszont kizárólag a libanoni törvényes kormány hatáskörébe tartozik.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_nyugat_bejrut.jpgÉlet a nyugat-bejrúti romok között

Reynaldo Bignone nyugalmazott dandártábornok csütörtökön Buenos Airesben letette a hivatali esküt, és ezzel Argentína - 1976 óta - ötödik katonai államfője lett. Az elnöki palotában tartott rövid hivatalos ünnepségen csak a szárazföldi hadsereg vezetői vettek részt, mivel a légierő és a haditengerészet nem értett egyet azzal, hogy ismét katonatisztet állítsanak az ország élére.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_bignone.jpgBignone tábornok, Argentína új elnöke leteszi a hivatali esküt. Beiktatási beszédében reformokat ígért, és megerősítette országa igényét a Falkland- (Malvin-) szigetek feletti szuverenitásra

Egy napos pihenő után a spanyolországi labdarúgó világbajnokságon folytatódtak a középdöntők. Az Ausztria-Észak-Írország mérkőzésnek most leginkább az osztrákok számára van tétje. Ha nem nyernek, biztosan kiestek. Hasonló a tétje a belgáknak a Szovjetunió ellenében. Az NSZK-Spanyolország csatában ha a nyugatnémetek nyernek, alighanem már továbbjutónak érezhetik magukat.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_ausztria_eszek_irorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_ausztria_eszek_irorszag_norman_whiteside.jpgNorman Whiteside az osztrák védők gyűrűjében

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_szovjetunio_belgium.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_szovjetunio_belgium_ludo_coeck_vlagyimir_besszonov.jpgLudo Coeck és Vlagyimir Besszonov csatája

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_nszk_spanyolorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_nszk_spanyolorszag_foerster_fiverek_alonso.jpgA Förster fívérek szorításában Alonso

július 2.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára fogadta Michel Tatut, a Le Monde, és Georges Bortolit, az Antenne-2 televíziós állomás vezető riporterét, s interjút adott a francia tudósítóknak.

Délután, moszkvai idő szerint 18 óra után Arkalik térségében földet ért a Szojuz-T-6 űrhajó leszállóegysége. A szovjet-francia közös űrrepülés három részvevője, Vlagyimir Dzsanibekov, Alekszandr Ivancsenkov és az első francia űrhajós, Jean-Loup Chrétien, akik több mint egy hetet töltöttek a világűrben és a Szojuz-7 űrállomáson, épségben, egészségesen tértek vissza a földre. Az űrhajósok a helyszíni orvosi vizsgálat után Arkalikba mentek, onnan pedig Bajkonurba folytatták útjukat. Rövid bajkonuri pihenő, az ellenőrző vizsgálatok és az első beszámolók után rövidesen visszatérnek Csillagvárosba. A Szaljut-7 űrállomáson az állandó személyzet, Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev, folytatja a munkát, amelyet még május közepén kezdtek el.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_landolas.jpgA szerencsés földet érés után Ivancsenkov, Dzsanibekov és Chrétien

Genfben plenáris ülést tartott a stratégiai fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről tárgyaló szovjet és amerikai küldöttség. Ugyancsak e svájci városban tartották meg teljes ülésüket az európai közép-hatótávolságú nukleáris fegyverzetek korlátozásáról tárgyaló szovjet és amerikai delegáció tagjai.

A brit kormány nemcsak pótolja a falklandi (malvini) háborúban odaveszett eszközöket, hanem pótlólagos hadi megrendeléseket is ad az iparnak - jelentette be az alsóházban John Nott hadügyminiszter. A brit hadügyminiszter nyilatkozata szerint a haditengerészet 14 új, Harrier mintájú, helyből felszálló vadászbombázót és 22 új helikoptert kap, összesen 226 millió font értékben. A dél-atlanti háború veszteséglistáján összesen 8 Harrier és 12 helikopter szerepelt. A miniszter további intézkedéseket is bejelentett azok megnyugtatására, akik a minapi események fényében elfogadhatatlannak minősítették a felszíni flotta tervezett leépítését, így például nem megy „nyugdíjba” az Endurance nevű déltengeri őrhajó, amely elvileg a Falkland- (Malvin-) szigeteket is védte az argentin támadás előestéjén; szolgálatban marad három, kiselejtezésre ítélt romboló, és 135 millió fontért építenek egy új „szuperfregattot” ds

Az izraeli légierő nagy erők bevetésével folytatta a pszichológiai hadviselést a bekerített Nyugat-Bejrútban rekedt palesztinok és libanoniak ellen. Péntekre virradó éjszaka az izraeli repülőgépek világítóbombákat dobtak a körbezárt városrészre, s többször hangrobbanást idéztek elő a hanghatár túllépésével, hogy az óvóhelyekre kergessék le a harcok kiújulásától félő nyugat-bejrútiakat. A városban sötétedés után csak az izraeli világítóbombák adtak fényt, mivel két napja már csupán legfeljebb napi 4 órán keresztül működik az áramszolgáltatás.

Haig amerikai külügyminiszter délután anélkül távozott hivatalából, hogy akár ő, akár a Fehér Ház elfogadható magyarázattal szolgált volna lemondásának okairól. Haig hivatalos lemondólevelében azzal indokolta távozását múlt pénteken, hogy a kormányzat „eltért a közösen kidolgozott politikától”, de ezt a Fehér Ház és személyesen Reagan elnök is tagadta. Shultz, az új külügyminiszter ezt a hetet már részben a State Department-ben töltötte, bár idejét főként különféle „udvariassági látogatások” töltötték ki a kongresszusban és a kormány más tagjainál. Az amerikai külügyminisztérium hivatalos szóvivője déli sajtótájékoztatóján többszöri kérdésre sem tudta megmondani, hogy ki irányítja jelenleg a minisztériumot.

A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon Brazília-Argentína szuperrangadóval folytatódtak a középdöntők. Ha az argentinok veszítenek, kiesnek.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_brazilia_argentina.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_brazilia_argentina_maradona_junior_luizinho_oscar.jpgDiego Maradona Junior, Luizinho és Oscar szorításában

július 3.

A szovjet-francia közös űrrepülés három részvevője, Vlagyimir Dzsanibekov, Alekszandr Ivancsenkov és az első francia űrhajós, Jean-Loup Chrétien megtartották a földet érés utáni első sajtókonferenciájukat Bajkonurban. Jean-Loup Chrétien egyebek között elmondta: a szovjet űrtechnika rendkívül megbízható, óraműszerű pontossággal működik. Utalt arra is, hogy a munkaprogram zsúfolt és nemegyszer bonyolult volt, de az egy hét elegendő volt ahhoz, hogy megfelelő tapasztalatokat szerezzen. Meleg szavakkal méltatta társai és különösen a Szaljut űrállomás állandó személyzetének két tagja, Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev segítségét, hiszen nélkülük nem tudta volna megoldani azokat a feladatokat, amelyekkel a francia tudósok megbízták.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_bajkonur.jpgBajkonurban köszöntik a szovjet-francia űrexpedíció tagjait

Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke Nyugat-Bejrútban újságíróknak nyilatkozva kijelentette: várható, hogy a libanoni főváros nyugati részét gyűrűbe záró három izraeli hadosztály feltehetőleg az elkövetkező 24 órában megindítja támadását. E lehetőségre utal, hogy az izraeli fegyveres erők helyi idő szerint 13 órakor lezárták a libanoni főváros keleti, keresztények és nyugati, mohamedánok lakta negyedét elválasztó, úgynevezett zöld vonal mentén levő átkelőhelyeken a Nyugat-Bejrútba irányuló forgalmat. A körülzárt városrészből kifelé tartó személyek és járművek továbbra is átléphetik a „zöld vonalat” - közölték nyugati hírügynökségek bejrúti szemtanúkra hivatkozva. A körülzárt Nyugat-Bejrútra nehezedő nyomást tovább növelő izraeli intézkedésre egy nappal azután került sor, hogy a jeruzsálemi rádió Izrael türelmetlenségének adott hangot a palesztin erők kivonásáról szóló tárgyalások elhúzódása miatt.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_bejrut.jpgFolyamatosan érkezik az izraeli erősítés Nyugat-Bejrút esetleges ostromához

július 4.

Az Egyesült Államok nemzeti ünnepe, a függetlenség napja alkalmából Leonyid Brezsnyev táviratban köszöntötte Ronald Reagan amerikai elnököt. Brezsnyev táviratában jókívánságait fejezte ki és békét kívánt az amerikai népnek.

Nagy-Britanniában gyakorlatilag megszűnt a vonatforgalom. A mozdonyvezetők szakszervezetének sztrájkfelhívása eredményesnek bizonyult, annak ellenére, hogy Thatcher miniszterelnök, „jobb belátásra” biztatva a sztrájkhirdető szakszervezeti vezetőket, kijelentette: Szerinte a vasutasok képtelenek arra, hogy a „falklandi győzelem” kapcsán kialakult nemzeti öntudatot „helyesen értelmezzék”. Ez megkívánná  - a kormányzat szerint -, hogy a vonatvezetők elálljanak követeléseiktől s sztrájkjuktól. A brit államvasutak vezetése a rugalmasnak minősített munkaidő bevezetésének kilátásba helyezésével váltotta ki a vártnál élesebb konfliktust. Ez a rendszer a napi munkaidő növekedéséhez vezet.

Az elmúlt tíz nap óta a leghevesebb tüzérségi párbaj zajlott le Bejrút déli körzeteiben. A WAFA palesztin hírügynökség szerint az izraeli egységek erőteljes tüzérségi fedezet alatt a nemzetközi repülőtér felé nyomulnak előre. A palesztinok és a libanoni haladó erők egyesített alakulatai ellenálltak az izraeli csapatok előrenyomulásának, és komoly veszteségeket okoztak a támadóknak - hangzik a WAFA közleménye.

Magyar idő szerint 18 óra után 10 perccel leszállt a californiai Edwards légi támaszpontra a Columbia űrrepülőgép, fedélzetén Thomas Mattingly parancsnokkal és társával, Henry Harstfielddel. Ez volt az űrrepülőgép negyedik és egyben utolsó próbaútja. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács elnöki direktívaként hozott nyilvánosságra egy kiadványt, amelyben lefektetik az amerikai űrkutatás elveit. Ezek között említik a világűr békés felhasználását, ami azonban a felettébb széles körű washingtoni értelmezés szerint magában foglalja a „nemzetbiztonsági” célokra való alkalmazást is. A direktíva szerint az elkövetkező években az amerikai űrprogram legfontosabb részét a Columbia-típusú katonai rendeltetésű repülőgépek tevékenysége jelenti.

A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon sorsdöntő találkozókkal folytatódtak a középdöntők, két csoport elérkezett a záráshoz. Délután ki-ki mérkőzésen a D-csoportban Franciaország-Észak Írország, az A-csoportban pedig Lengyelország-Szovjetunió.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_franciaorszag_eszak_irorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_franciaorszag_eszak_irorszag_dominique_rocheteau_mal_donaghy.jpgRocheteau megelőzi Mal Donaghy-t, ahogy a franciák az észak-íreket

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_lengyelorszag_szovjetunio.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_lengyelorszag_szovjetunio_sengelija.jpgSengelija lerázza védőjét

július 5.

Richard M. Nixon, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke, aki Puja Frigyes külügyminiszter meghívására Magyarországon tartózkodik, találkozott és megbeszélést folytatott Kádár Jánossal, az MSZMP KB első titkárával, Lázár Györggyel, a Minisztertanács elnökével, Péter Jánossal, az országgyűlés alelnökével és Puja Frigyes külügyminiszterrel.

Délután újabb tűzszünet lépett életbe Bejrútban. A hírt először az izraeli katonai rádió jelentette, majd palesztin források is megerősítették. A tűzszünetet Eliasz Szárkisz libanoni elnök és Philip Habib amerikai megbízott tárgyalásai után hirdették meg. Saron izraeli hadügyminiszter is találkozott Bejrútban Habibbal. Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök közölte Philip Habib amerikai elnöki megbízottal, hogy felfüggeszti a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőivel folytatott közvetítő tárgyalásait mindaddig, amíg nem vetnek véget az izraeli blokádnak, és nem nyitják meg a főváros keleti és nyugati felét összekötő átkelőhelyeket.

Tűzpárbaj volt az iráni és az iraki erők között a két ország határán - jelentették be mind iraki, mind iráni részről. A határtérségben lezajlott harcokról szóló teheráni rádiójelentések szerint az iraki nehéztüzérség támadta az abadani olajfinomítót és környékét. Az INA hírügynökség által ismertetett iraki katonai közlemény Iránt vádolja az újabb harcok kirobbanásával és az öbölháború folytatásával. A bagdadi rádióban ismertetett közlemény szerint az iráni erők sorozatos támadásokat intéztek az új iraki állások ellen, amelyre az irakiak válaszoltak.

A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon sorsdöntő találkozókkal befejeződtek a középdöntők. Délután a C-csoportban Olaszország-Brazília, este a B-csoportban Anglia-Spanyolország. 

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_olaszorszag_brazilia.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_olaszorszag_brazilia_paolo_rossi.jpgRossi az első olasz gólt szerzi

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_anglia_spanyolorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_anglia_spanyolorszag_keegan.jpgKeegan a spanyol védők gyűrűjében

Humor:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_humor.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_humor_2.jpg

Reklám:idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_reklam.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_reklam_2.jpg

Piac:

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_paprika.jpgPaprika: Zöldért 38 forint... Csemege 28 forint...

Kékfény:
Tragikus gyermekbalesetről kaptunk hírt Zala megyéből. A megdöbbentő eset egyúttal arra is figyelmeztet, hogy a nyári iskolai szünetben fokozottan kell ügyelni a kiskorúak testi épségére. Kiscsehi határában, a bázakerettyei Kőolaj- és Földgázbányászati  Vállalat tankállomásán levő elkerített, 180 centiméter mélységű víztárolóba fulladt Bogdán Tibor 10 éves, Bogdán Mónika 7 éves és Bogdán Zoltán 6 éves gyermek. A vizsgálat eddigi adatai szerint játék közben a két fiú vízbe dobta a kislányt, majd amikor ki akarták menteni, ők is a tárolóba fulladtak. A körülmények tisztázására és a felelősség megállapítására a rendőrség folytatja a vizsgálatot.

Közlemény:
A Tüzelő- és Építőanyag kereskedelmi Egyesülés, valamint a Tégla- és Cserépipari Tröszt közli, hogy a kisméretű tömör falazó tégla fogyasztói ára a termelői ár emelkedése miatt 30 százalékkal nő. A többi tégla ára változatlan marad.

A Magyar Televízió műsorán a Pop-tükör.
Háromnegyed órás könnyűzenei összeállítás készült a Magyar Televízióban Táncos Gábor szerkesztésében és rendezésében. A különleges fényhatású videó-show a mai pop-zenét mutatja be ismert és népszerű együttesek és szólisták közreműködésével. A szereplők: Kovács Kati, Eszményi Viktória, Koncz Zsuzsa, Zorán, közreműködik a Locomotív GT, a KFT, a V’ Moto-rock, az East, a 100 Folk Celsius és a Hungária együttes.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_pop_tukor_lgt.jpgLocomotiv GT

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_pop_tukor_somlo_tamas.jpgSomló Tamás

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_pop_tukor_v_moto_rock.jpgV' Moto-rock

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_pop_tukor_eszmenyi_viktoria.jpgEszményi Viktória

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_pop_tukor_kft.jpgKFT

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_pop_tukor_100_folk_celsius.jpg100 Folk Celsius

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_kozepdontok_pop_tukor_b_toth_laszlo.jpgÉs a műsorvezető, B. Tóth László

Tizenkét csapat - tizenkét változat

Az argentin csapatról már véglegesen megállapítható volt, hogy nem rendelkezik azokkal az erényekkel, mint amelyek birtokában az előző világbajnokságon kivívta a végső győzelmet. Korábbi klasszisaik, mindenekelőtt Kempes és Bertoni tudása igencsak megkopott az előző világbajnokság óta eltelt négy esztendő alatt. Korábban a csapatban „kiegészítő emberként” szerepelt Galvan, Olguin, Gallego igencsak középszerű képességekről tett itt most bizonyságot. Az új csillagok, Diaz és Maradona pedig kifejezetten csődöt mondtak. Klasszis kapus nélkül pedig nem könnyű eredményt elérni. Ezt az állításunkat támasztotta alá Fillol teljesítménye. Hiába küzdött - és játszott - nagyszerűen Passarella, Ardiles és Tarantini, hárman nem tudták társaik gyengeségeit ellensúlyozni.

A belga csapat bekerülése a világbajnoki döntő küzdelmeibe, már egyike volt a selejtező mérkőzések meglepetéseinek. Igaz, Európa-bajnoki ezüstöt nyert együttes jutott el a világbajnokság színhelyére, de korábban ez a legénység kétszer is elbukott a „holland-gáton”. Azt már előre lehetett tudni, hogy a belga fiúk „mesteremberei” a labdarúgásnak. Bár igen magas fokon művelik, de ebből következett játékuk sablonos, könnyen kiismerhető volta. Sérülés folytán - Pfaff és Gerets személyében - elvesztették két klasszisjátékosukat. Ezzel szinte reménytelenül messze került számukra az elődöntőbe jutás lehetősége. Pfaff hiánya a kapushibák sorozatából kapott gólokkal pecsételte meg sorsukat. Gerets távolléte pedig vezéregyéniség nélkülivé tette a csapatot.

A lengyelek már a peruiak elleni második félidőben ízelítőt adtak tudásukból. A belgák felett aratott győzelmükkel, mindenekelőtt csapatmunkával és néhány egyéni teljesítménnyel még csak fokozták az elismerést. A lengyel csapat minden sorában rendelkezik legalább egy klasszis labdarúgóval. Mlynarczyk kapus a világbajnokság egyik nagy felfedezettje. Kiváló fizikai képességekkel rendelkezik, nyugodt, hallatlanul biztos irányítója a védelemnek, és ha kell, bravúrokra is képes. A védelem oszlopa a 28 esztendős kapitány, Zmuda. Mind a levegőben, mind a földön egyaránt kiemelkedő teljesítményre képes. Emellett nagyszerűen irányítja a társait, lelkesedése és akaratereje pedig magával ragadó. Boniek személyében a világbajnokság egyik csillaga erősíti a lengyel együttest. Szólni kell a „veterán” Lato játékáról. Ez a 32 esztendős játékmester mindent bizonyít, amit egy klasszis labdarúgónak bizonyítania csak lehet. Fáradhatatlan - ezzel igazolja, hogy a sportszerűen élő labdarúgó - kortalan.

A szovjet együttes játékosai lassan, nehézkesen mozogtak, és csapatjátékuk messze elmaradt a megszokottól. Blohin pedig egyre inkább az európai Maradona benyomását kelti. Sokat színészkedik, vitatkozik a játékvezetővel és társaival, nagy energiát pazarol el erre a tevékenységére. Időnkénti felvillanásai a kivételes képességű labdarúgót idézik, de felvillanásaival nem sok segítségére van társainak, sőt inkább terheket ró rájuk. A szovjet csapat a világbajnokság egyik legjobb kapuvédőjével, Daszajevvel rendelkezik. Ezt teszi hátsó sorukat szilárddá és megbízhatóvá. A középpályán pedig Gavrilov és Besszonov személyében két nagyszerű felkészültségű és nagy munkabírású labdarúgó lépett pályára minden mérkőzésen. Sengelija mintha egy kissé magára hagyatottan kényszerülne küzdeni, és ez nem mindig hozott sikert számára.

Az osztrák öregfiúk kiesése nem meglepetés. Sokkal inkább számított meglepetésnek bekerülésük a középdöntőbe. Szomszédjaink csapata és annak játékfelfogása a középdöntő mérkőzésein csak megerősítette, hogy a hozzájuk hasonló együtteseknek fel kell számolniuk a múltba néző és onnan erőt meríteni kívánó illúzióikat. Annak a játékfelfogásnak, amit az osztrák csapat a középdöntőben bemutatott, lejárt az ideje. Ügyes cselek, látványos improvizációk a középpályán, a labda nélküli játék - a futás és a sok mozgás - hiánya ma már minden együttest, amely ezzel próbálkozik, kudarcra ítél.

A francia legénység elérte a nagy álmát, az elődöntőbe jutást. Hogy ott mire lesznek képesek, a jövő zenéje. Korábbi önmagukhoz képest egységesebb, szervezettebb a csapatjátékuk. Tresor és Janvion személyében a kapu előterében két klasszisjátékossal rendelkeznek. Mi több, Tresor ezen a világbajnokságon a legjobb, védők sorába lépett. A két hátvéd közül Bossis nyújtotta eddig a legtöbbet. Középpályán Tigana személyében ügyesen cselező, az összjátékhoz nagy érzékkel rendelkező játékosuk van. Giresse pedig egyike azoknak a középpályásoknak, akikről azt szokták mondani, hogy „több tüdővel rendelkeznek”. A francia csapat gyenge pontja a támadósora. Mindenekelőtt Piatini maradt adós eddig a tőle várt játékkal. Ez tette végül is a mérkőzések többségében kevés gólt hozóvá játékukat.

Minden kétséget kizáróan az észak-írek szolgáltatták az eddigi legnagyobb meglepetést, és keltették a legnagyobb zűrzavart. Ez a jobbára a brit alsóbb osztályokban, vagy a magasabb osztályokban tartalékként számon tartott játékosokból álló együttes szinte vert helyzetből jutott a középdöntőbe. Mi mást is játszhatnának, mint valódi angol labdarúgást, mégpedig annak egy korábbi korszakát idézve. Zárt, kemény védelem, a középpálya tért ölelő átadásokkal való átjátszása, a széleken vezetett gyors ellentámadás, a kapu előterébe magasan beívelt labdákkal. Mindehhez hallatlan küzdőkészség párosul. Azt már talán felesleges hangoztatni, hogy erőnlétük a középdöntő valamennyi csapata fölé nőtt.

Az angolok még mindig adósak a figyelmet felhívó teljesítménnyel. Az NSZK-val vívott mérkőzésük első tizenöt percét leszámítva, már nem kockáztattak. A közönség számára kevésbé, a szakemberek számára viszont annál érdekesebb taktikai harcot vívtak. Egységes, morálisan magas szinten álló csapat benyomását keltik. Kapusaik - bár csak Shilton mutatkozott be - megbízható klasszisok. Sebezhető pontjuk a védelmük közepe. Sem Thompson, sem Butcher nem klasszis labdarúgó, bár igen megbízhatóan látják el feladataikat. Klasszisaik a középpályán és a támadósorban vannak. Robson, Wilkins, Francis, Coppel és a maga posztján Mariner mérkőzéseket képes eldönteni. De valami, egy szikra hiányzott belőlük.

A spanyol együttes a „csalódások” csapata. Mármint a hazai szurkolók számára. Két olyan együttest, mint az NSZK és Anglia, a mai spanyol gárda nem képes legyőzni. Csak az juthatott osztályrészül számukra, hogy elüthették az angolokat a továbbjutástól. Játékuk, éppen olyan korszerűtlen, mint az előttük és velük elbukott együtteseké. Természetesen figyelembe kell venni azt a temperamentumbeli különbséget, ami a spanyol és az osztrák játékosokat megkülönbözteti egymástól. Játékuk látványos, de nem hasznos. Csapatmunkájuk sem volt egységes ezen a világbajnokságon.

Az NSZK együttese még nem játszott világbajnokihoz méltóan. A legjobb teljesítményt a spanyolok ellen nyújtották. Ennek a mérkőzésnek egyes szakaszaiban láttuk azt a gárdát, amely képes lehet a világbajnoki cím megszerzésére, de minden körülmények között a döntőbe jutásra. Hangsúlyozom, hogy csak a mérkőzés, egyes szakaszaiban láttunk ilyen egyéni és csapatteljesítményt. Ügy látszik, mintha az egyénileg kiváló támadójátékosok nem hangolódtak volna még össze, nem képesek arra az együttes teljesítményre, amit egyébként csapataikban otthon nyújtani tudnak.

Szándékosan hagytuk Brazíliát a legvégére. Minden kétséget kizáróan a brazilok voltak ennek a világbajnokságnak az első számú esélyesei. Egyetlen mérkőzés egyetlen félideje állította nagyobb feladat elé az együttest - vesztükre. Csak felsőfokú jelzőkkel lehet illetni azt a teljesítményt, amit nyújtottak. Minden más együttesnél több klasszis játékossal rendelkeznek. És ezek a klasszisok minden más együttesnél egységesebb csapatot alkotnak. A jelenlegi brazil együttes - mint együttes - lényegesen egységesebb és a csapatjátékot magasabb szinten bemutatni tudó bármely korábban világbajnokságot nyert együttesüknél. A brazil csapat hozta a legtöbb újdonságot erre a világbajnokságra. Játékosai sokat futnak és nagyszerűen helyezkednek labda nélkül. A labdát olyan szinten tudják kezelni - mindkét lábbal -, amire egyetlen más együttes játékosai sem képesek. Az angolok vagy az NSZK erőnlétileg őrlik fel ellenfeleiket. A brazilok - játékkal. És belehaltak a szépségbe...

Következnek az elődöntők és a csaták az érmekért. 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3713325021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.03.26. 22:00:34

Maradonát ráadásul ki is szórták a brazilok ellen egy elég csúnya hasbarúgásos törlesztésért. Azon a meccsen a brazilok aláztak, de utána a VB valószínűleg egyik legjobb meccsén kikaptak az olaszoktól, Rossi hármat rúgott nekik.... Mondjuk a védelmük nem volt túl masszív, erről a Valdir Perez nevű kapusról nem is beszélve.... :-)

maribor_ 2018.03.27. 08:04:48

@Fandor: Lesz majd a végén egy visszatekintés, ahol pár érdekességről ejtünk szót. Természetresen terítékre kerül az olasz-brazil is.

Crip Lee 2018.03.28. 21:23:22

Nagy meccsek voltak. Az olaszok - szokasukhoz hiven - a vb vegere lettek a legjobbak.
süti beállítások módosítása