Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság visszatekintés

2018.04.09. 06:53 maribor_

1982. július 12-21., július harmadik és negyedik hete

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_headlines.jpgNyugat-Bejrútban látszólagos a nyugalom

Lássuk először a másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 12. 

A Progressz-14 szovjet teherűrhajó, moszkvai idő szerint 15 óra 41 perckor összekapcsolódott a Szaljut-7-Szojuz-T-5 űrszerelvénnyel. A közelítés, majd az összekapcsolás a földi irányító központ irányításával, automatikusan történt. A Szaljut-7 állandó személyzete, Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev szemmel tartotta az összekapcsolódást. A Progressz-14 üzemanyagot, a soron következő tudományos kísérletekhez, megfigyelésekhez szükséges berendezéseket és felszereléseket, valamint a két űrhajós mindennapi szükségleteit szolgáló élelmiszert, ruhát szállított az immár kilencedik hete a Szaljut-7 űrállomáson dolgozó Berezovojnak és Lebegyevnek. Ugyancsak ezzel a szállítmánnyal kaptak az űrhajósok postát, újságokat is. A Szaljut-7-Szojuz-T-5-Progressz-14 összekapcsolódása a tervezettnek megfelelően ment végbe, valamennyi műszer megfelelően működik. A két űrhajós egészségi állapota, közérzete kifogástalan. Moszkvában az újabb kozmikus esemény kapcsán is emlékeztetnek arra a közelmúltban tett bejelentésre, miszerint rövidesen űrhajósnők indulnak útnak a bajkonuri űrrepülőtérről.

A brit külügyminisztérium bejelentette: az argentin kormány harmadik jegyzékét, amelyet Svájc közvetítésével kapott kézhez, kielégítőnek tartja. E harmadik üzenet kijelenti, hogy a dél-atlanti „aktív ellenségeskedések” véget értek. Nagy-Britannia jelenleg még 593 argentin katonát tart fogságban. Ezeket a hadifoglyokat, akiknek sorsát az „argentin fegyverletételtől” tették függővé, hamarosan hazaengedik. A falklandi konfliktus ezzel hivatalosan is véget ért - legalábbis a katonai része. Az Argentína elleni szankciókat Anglia egyelőre fenntartja, csakúgy, mint az úgynevezett kizárási zónát. Az argentin külügyminiszter a brit bejelentés után Buenos Airesben kijelentette, hogy Argentína nem fogadhat el semmiféle feltételt az ellenségeskedések de facto már fennálló megszüntetésére vonatkozóan. Argentína kitart június 18-án megfogalmazott álláspontja mellett, amely szerint de facto elismeri a harcok megszüntetését. Hangsúlyozta, hogy Buenos Aires a harcok befejezésének hivatalos elfogadását a szigetek köré vont 200 mérföldes tengeri blokád feloldásához köti. A miniszter pozitív gesztusnak minősítette az argentin hadifoglyok szabadon bocsátásának londoni bejelentését. 

július 13.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székházában találkozott a hazánkban tartózkodó Louis van Geyttel, a Belga Kommunista Párt elnökével és a kíséretében levő Daniel Fedrigóval, a párt központi bizottságának tagjával. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást pártjuk helyzetéről és feladatairól. Véleményt cseréltek a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom, valamint a nemzetközi élet időszerű kérdéseiről. Kiemelt figyelmet fordítottak az európai béke és biztonság kérdéseire. Nagy jelentőséget tulajdonítottak mindazoknak a kezdeményezéseknek és akcióknak, amelyek a feszültség enyhítésére, a fegyverkezési verseny megfékezésére, a különböző társadalmi berendezkedésű országok közötti kapcsolatok fenntartására és fejlesztésére irányulnak. Megerősítették az MSZMP és a Belga Kommunista Párt kölcsönös szándékát a két párt közötti kapcsolatok és együttműködés szélesítésére. A találkozón részt vett Várkonyi Péter, a Központi Bizottság titkára és Horn Gyula, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_kadar_van_geyt.jpgLouis van Geytet Kádár János üdvözli a KB székházéban

A Dunántúl 30 rostlentermesztő gazdaságában megkezdődött a betakarítás. Az idén mintegy 5000 hektárnyi területen vetettek rostlent, amellyel a hazai lenipar alapanyagszükségletének jelentős részét biztosítják. A jó minőségű rostlenkóró termesztéséhez a gazdaságoknak a Budaflax Lenfonó és Szövőipari Vállalat irányításával a Budakalászi Rostlentermesztési Rendszer ad segítséget. Szállítja egyebek közt a megfelelő vetőmagokat, a növényvédő és gyomirtó szereket, és a betakarítás korszerű technológiáját. Az utóbbi évek fejlesztésének eredményeként a BRTR taggazdaságaiban gépesítették a hagyományosan nagy kézimunkaigényű betakarítást. Ma már a világviszonylatban is legkorszerűbbnek számító hengerbálás technológiát alkalmazzák, amelyet az amerikai Heston hengerbálázók rostlenre való adaptálása tett lehetővé. Az idén 21 újabb Heston géppel gazdagodtak a rostlentermesztő gazdaságok, illetve a termelőszövetkezetek. A nyűvést, a betakarítás első műveletét is új típusú, speciális gépekkel végzik az idén, ugyanis a korábbiaknál ötven százalékkal nagyobb teljesítményű, a bálázás műveletét is egyszerűsítő gépeket szereztek be.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_betakaritas.jpgKorszerű gépek segítik a len betakarítását

Lázár György, a Minisztertanács elnöke Bukarestbe utazott. Constantin Dascalescunak, a Román Szocialista Köztársaság kormányelnökének meghívására hivatalos, baráti látogatást tesz Romániában. Kíséretének tagja: Veress Péter külkereskedelmi miniszter, Kovács Gyula, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, Roska István külügyminiszter-helyettes, Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes és Rajnai Sándor, a Magyar Népköztársaság bukaresti nagykövete, aki a román fővárosban csatlakozik a kísérethez. Búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Puja Frigyes külügyminiszter, továbbá állami életünk több más vezető személyisége. Ott volt Octavian Gavrisi, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Lázár György délelőtt Bukarestbe érkezett. Az Otopeni repülőtéren meghívója, Constantin Dascalescu fogadta és üdvözölte. Jelen volt az állami élet több más képviselője. Ott volt Rajnai Sándor, Magyarország bukaresti nagykövete és Victor Bolojan, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete. A fogadtatás után Lázár György és kísérete szálláshelyére hajtatott.

A déli órákban Lázár György és Constantin Dascalescu a Victoria palotában megtartotta első tárgyalását. A hivatalos megbeszélésen magyar részről részt vett Veress Péter, Roska István, Kovács Gyula, Tóth Dezső és Rajnai Sándor. Román részről Nicolae Constantin külkereskedelmi és nemzetközi gazdasági együttműködési miniszter, Aneta Spornic, az állami tervbizottság miniszteri rangú államtitkára, Ion Stefanescu, a szocialista művelődési és nevelési tanács első elnökhelyettese, Constantin Oancea külügyminiszter-helyettes és Victor Bolojan volt jelen. A két kormányfő tájékoztatta egymást országa belső helyzetéről, tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokat érintő legfontosabb kérdésekről és a nemzetközi helyzet időszerű problémáiról.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_lazar_dascalescu.jpgLázár György és Constantin Dascalescu

Délután Lázár György üzemlátogatáson vett részt Nicolae Constantin kíséretében. Megtekintette Bukarest egyik legnagyobb gépipari üzemét, az Augusztus 23. Gépgyárat. A rövid gyárlátogatás után Lázár György és Constantin Dascalescu folytatta tárgyalását. Este Lázár György tiszteletére Constantin Dascalescu adott vacsorát, amin a két kormányfő pohárköszöntőt mondott. A vacsorán részt vett Iosif Banc, az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottságának tagja, a KB titkára, és Gheorghe Petrescu miniszterelnök-helyettes.

Tűzszünetre, a katonai cselekmények azonnali megszüntetésére és a fegyveres erők kölcsönös visszavonására szólította fel Irakot és Iránt a Biztonsági Tanács. A testület keddre virradóra zárt ajtók mögötti konzultációt tartott, majd nyilvános vita volt az iraki-iráni konfliktusról. A vita befejeztével egyhangúlag elfogadott határozatban tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket. A dokumentum sürgeti Irakot és Iránt, hogy haladéktalanul vessen véget a katonai cselekményeknek, s fegyveres erőit vonja vissza a nemzetközileg elismert határok mögé. A Biztonsági Tanács döntése értelmében a határozat végrehajtását ENSZ. megfigyelők ellenőriznék. A testület felhatalmazta Perez de Cuellar ENSZ-főtitkárt, hogy tájékoztassa a Biztonsági Tanácsot; milyen intézkedések szükségesek a határozat végrehajtásához.

július 14.

Lázár György romániai hivatalos, baráti látogatásának második napján, délelőtt Bukarestben megkoszorúzta a nép és a haza szabadságáért, a szocializmusért vívott harc hőseinek emlékművét. Kormányfőnk lerótta kegyeletét a Pantheonban, ahol dr. Petru Groza és Gheorghe Gheorghiu-Dej földi maradványai nyugszanak. Ezután a Victoria palotában Lázár György és Constantin Dascalescu miniszterelnök folytatta és befejezte tárgyalásait. A két kormányfő jegyzőkönyvet írt alá, amely tartalmazza tárgyalások eredményeit, és rögzíti az együttműködés továbbfejlesztésének feladatait. A tárgyalásokról közleményt adtak ki. Délben Lázár György a bukaresti magyar nagykövetségen fogadást adott meghívója és vendéglátója, Constantin Dascalescu tiszteletére. Kora délután Lázár György a Fekete-tenger partján levő üdülőhelyre, Neptunra utazott. Kora este hazaérkezett Budapestre Lázár György. Fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Puja Frigyes külügyminiszter, továbbá állami életünk több más vezető személyisége. Ott volt Octavian Gavrisi, Románia budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_lazar_gyorgy_sarlos_istvan.jpgSarlós István és Lázár György a Ferihegyi repülőtéren

Már előző este megkezdődtek a vidám népünnepélyek, az utcabálok, amelyekkel a franciák a Bastille bevételének évfordulóját, július 14-ét ünneplik. A nemzeti ünnep első jelentős szerdai eseménye a haditengerészet hagyományos touloni bemutatója volt, amelyen ezúttal első ízben Mitterrand köztársasági elnök is megjelent. Délben tartották az elnök szintén hagyományos fogadását az Elysée-palota kertjében. Az ünnepélyre a francia közélet több ezer kiemelkedő személyiségét hívták meg. A meghívottak között volt Jean-Loup Chrétien és Patrick Baudry francia űrhajós és a labdarúgó-válogatott. A július 14-i ünnep hivatalos része este a Champs-Elysées-n megtartott katonai felvonulással és a Diadalívnél rendezett nagyszabású tűzijátékkal ért véget. A francia nemzeti ünnep alkalmából a hagyományoknak megfelelően Becsületrenddel tüntették ki a közélet és a kulturális élet több kiemelkedő személyiségét.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_mitterrand_chretien.jpgMitterrand elnök az ország nemzeti ünnepén adott fogadáson gratulál a közös szovjet-francia űrrepülésen részt vett Jean-Loup Chrétien űrhajósnak

Nyugat-Bejrútban ma is tartott a vasárnap életbe lépett tűzszünet, de a törékeny nyugalmat felbolygatta, hogy este ismeretlen tettesek pokolgépet robbantottak a városrész egyik főutcáján. A robbanás következtében ketten meghaltak, negyvenen megsebesültek. Az izraeli légierő gépei délelőtt ismét folyamatos berepülésekkel figyelmeztették a Nyugat-Bejrútban körülzárt palesztin fegyveres erőket, hogy a kiürítési ultimátum elutasítása esetén Tel-Aviv nem riad vissza a PFSZ libanoni központjának katonai megsemmisítésétől. Az izraeli hadvezetés 35 ezer katonát, 300 harckocsit vont össze a bekerített főváros peremén.

A St. Edmund brit hajó fedélzetén Puerto Madryn argentin kikötőbe érkezett szerdán a dél-atlanti konfliktus idején brit fogságba esett argentin katonák utolsó csoportja.

július 15.

A változékony időjárás ellenére országszerte folytatódtak a nyári munkák. Kétezer hektáron került ismét földbe a mag a hajdúsági termelőszövetkezetekben. Ez a fele az idei nyárra előirányzott másodvetési programnak. A legkorábban betakarított zöldborsó, takarmánykeverék és őszi árpa földjét szántották fel először a traktorok, é s vetettek ide főként silókukoricát. Ez mindenekelőtt téli tömegtakarmányként szolgál majd. A másodlagos vetéssel pótolni tudják azokat a táblákat, amelyeket bár silókukorica céljaira vetettek be, de hagynak beérni, miután jó szemes termést ígérnek.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_silokukorica.jpgA borsó után silókukoricát vetnek az Agárdi Mezőgazdasági Kombinátban

Gustáv Husák, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkára, köztársasági elnök Prágában fogadta a Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter vezette magyar katonai küldöttséget, amely hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik Csehszlovákiában. A szívélyes, elvtársi légkörben lezajlott megbeszélésen nagyra értékelték a két testvéri hadsereg együttműködését a Varsói Szerződés keretében.

július 16.

Az izraeli légierő zavarórepülésekkel próbálta „siettetni” a Nyugat-Bejrútban bekerített palesztin gerillák kivonását szolgáló tárgyalásokat. Tel-Aviv növekvő türelmetlenségét bejrúti elemzők azzal magyarázzák, hogy a palesztin ellenállási mozgalom fizikai megsemmisítésére hivatott izraeli invázió hat hét múltán - a Begin-kormány szándékaival ellentétben - mindinkább a palesztin kérdés átfogó rendezését állítja a nemzetközi figyelem középpontjába. Ez azt jelenti, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezet képes volt erkölcsi-politikai tőkét kovácsolni a katonai vereségből.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_bejrut.jpgBejrúti lakosok - egy izraeli tank árnyékában

Ariel Saron izraeli hadügyminiszter megismételte azt az izraeli fenyegetést, hogy diplomáciai megoldás híján továbbra is fennáll a katonai „megoldás” lehetősége. Izrael nem köt békét, ameddig az utolsó palesztin gerilla nem hagyja el Libanont - mondta Saron. - A palesztinok sohasem fogják felhúzni a fehér zászlót - jelentette ki Saron fenyegetésére Szalah Khalaf, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet biztonsági erőinek vezetője egy rádiónyilatkozatban. Nem távozunk a tengeren vagy az ellenséges vonalakon keresztül; sohasem fogadjuk el a megszégyenítést - mondta Khalaf.

Az amerikai szenátus egyhangúlag jóváhagyta George Shultz külügyminiszteri kinevezését. A száztagú testület - három szenátor távollétében - 97 szavazattal hagyta jóvá a szenátus külügyi bizottsága döntését Shultz kinevezéséről. Az új külügyminiszter Reagan elnök jelenlétében, a Fehér Házban letette a hivatali esküt.

Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter a következő táviratot intézte George Shultzhoz, az Egyesült Államok új külügyminiszteréhez:
"Fogadja üdvözletemet az Egyesült Államok külügyminiszterévé való kinevezése alkalmából. Szeretném remélni, hogy e felelős poszton folytatott tevékenysége elő fogja segíteni a szovjet-amerikai kapcsolatok javítását népeink és a béke megszilárdítása érdekében."

július 17.

Miután Szíria nem fogadta be az izraeli csapatok által Nyugat-Bejrútban bekerített palesztin gerillákat, Philip Habib amerikai elnöki megbízott érintkezésbe lépett több arab kormánnyal a bonyolult áttelepítési probléma megoldása céljából. Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök megerősítette, hogy kiterjedt konzultációk folynak erről. Összesen tízezer palesztin fegyveres, továbbá 25 vezető káder és 15 magas szintű vezető befogadásáról van szó. A bekerített Nyugat-Bejrútban hatezer, Észak-Libanonban négyezer harcos tartózkodik. A Palesztinai Felszabadítási Hadsereg egységeit különösebb nehézség nélkül visszairányíthatják eredeti állomáshelyükre, Szíriába, Egyiptomba és Irakba, de a nagyobb létszámot kitevő gerillák elhelyezése gondot okoz.

Befejezték a legújabb teherűrhajó kirakodását, és két nap pihenőt kaptak a hét végére a Szaljut-7 űrállomás személyzetének tagjai. Berezovoj és Lebegyev egész héten át folytatta a megfigyelési programot, a tudományos kísérleteket is. A két szovjet kozmonauta a tervek szerint a jövő héten ismét módosítja az űrállomás pályáját a Progressz hajtóművének felhasználásával. A rakodás befejeztével az űrhajósoknak szabadidőt adtak és a két nap alatt, a kötelező testedzésen kívül, szabadon választhatják meg teendőiket, hódolhatnak kedvteléseiknek.  Immár hagyomány, hogy a tartós expedíció részvevői a hét végén kétoldalú televíziós kapcsolat segítségével családtagjaikkal „találkoznak”, s kiváló szovjet művészek közreműködésével koncertet sugároznak számukra.

július 18.

Két héttel az izraeli blokád bevezetése után aggasztó méreteket ölt Nyugat-Bejrútban az élelmiszer-, a gyógyszer-, és az üzemanyaghiány. A kelet-bejrúti átkelőhelyeket őrző izraeli katonák leállítják, visszafordítják a nyugati városrészbe tartó liszt- és egyéb szállítmányokat. A nyugat-bejrúti mohamedánok heves tüntetéseken követelték az izraeli blokád feloldását, de a megmozdulás az ostromgyűrű még szorosabbra zárását váltotta ki. A vallási vezetők most azt közölték, hogy éhségsztrájkokat kezdenek a mecsetekben, tiltakozva az embertelen blokád ellen.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_bejruti_blokad.jpgA tüntetéseken feldühödve, az izraeli megszállók már a Vöröskereszt lisztet és vizet szállító teherautóit se engedik be a blokád alá vett Nyugat-Bejrútba

A Rómában zajló vívó-világbajnokságon a délelőtti szovjet-nyugatnémet mérkőzésen a világbajnokságok történetében egyedülálló baleset történt. A nyugatnémet Behr és a múlt évi világbajnok és a legutóbbi olimpián aranyérmes Szmirnov összecsapásánál Behr pengéje eltört, a csonkja átszúrta a szovjet vívó sisakját és a szeme mellett a fejébe hatolt. Szmirnov összecsuklott, sokkos állapotban megszűnt a szívműködése is.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_matthias_behr.jpgAz összeroppant Matthias Behr figyeli, ahogy Szmirnov életéért küzdenek

Kamuti Jenő dr., a magyar válogatott orvosa az elsők között volt, aki nemcsak szívmasszázst alkalmazott, hanem lélegeztetéssel igyekezett a sportolót a klinikai halál állapotából megmenteni. A fáradozás nem volt hiábavaló, Szmirnov pulzusa ismét érezhető volt. s néhány perccel később már mentőautó robogott vele a közeli poliklinikára. (Itt kezelték II. János Pál pápát az ellene elkövetett merénylet után.) Este Agostini Gemelli profeszszor aláírásával orvosi jelentést adtak ki, miszerint Szmirnov második-harmadik fokozatú kómás állapotban van, sebészi beavatkozás egyelőre nem indokolt.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_vlagyimir_szmirnov.jpgVlagyimir Szmirnov olimpiai és világbajnokot a súlyos sérülés után orvosok vették kezelésbe

július 19.

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására, nem hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Dom Mintoff, a Máltai Köztársaság miniszterelnöke, a Máltai Munkáspárt főtitkára. Kíséretében van Wistin Abela, miniszterelnök-helyettes és Maurice Lubrano, a Máltai Köztársaság magyarországi nagykövete. A vendégek fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Lázár György, Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottsága külügyi osztályának vezetője és Hollai Imre külügyminiszter-helyettes.

Félidejéhez érkezett a nyári fürdőszezon: eddig nyolcszázezren keresték fel az idényjellegű fürdőket, 22 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. Tizenöt éves látogatottsági rekord dőlt meg már a nyár elején, június első hétvégéjén. Ekkor 220 ezer fővárosi keresett felüdülést a medencék környékén; a két pihenőnap során a Szabadság strandon 40 ezren, a Palatínuson 38 ezren, a csepeli strandfürdőn 31 ezren szórakoztak, s még az egyébként gyér forgalmú albertfalvai strand is négyezer látogatót fogadott. A mostani - július 17-18-i - kánikulai hétvégén 120 ezren keresték fel a budapesti strandokat.

Genfben a szovjet és az amerikai küldöttség kibővített ülésével véget ért az európai nukleáris fegyverzetek korlátozásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi fordulója. Megállapodtak, hogy a tárgyalásokat szeptember 30-án újítják fel. Szintén Genfben kibővített ülést tartott a hadászati fegyverrendszerek korlátozásával kapcsolatos tárgyalásokon részt vevő szovjet és amerikai küldöttség.

Asszad szíriai elnök országa teljes támogatásáról biztosította Libanont az izraeli invázióval, az amerikai hegemonisztikus tervekkel szemben - jelentette ki Valid Dzsumblatt, a libanoni haladó pártokat egyesítő nemzeti mozgalom elnöke a szomszédos arab ország vezetőivel folytatott,  az izraeli agresszió óta első eszmecserét követően. A damaszkuszi találkozón ismeretessé vált álláspont szerint a szíriai vezetés azt vallja, hogy jelenleg az elsődleges feladat a Libanont megszálló izraeli csapatok kivonása, a kiürítés menetrendjének rögzítése. Ezt követően minden egyéb kérdés - beleértve a szíriai és a palesztin jelenlétet - megvitatható és könnyűszerrel megoldható. A válság rendezése nem korlátozódhat a Bejrútban bekerített palesztin gerillák eltávolítására, hanem a palesztin probléma egészét fel kell ölelnie.

július 20.

Hagyományos, pezsgős névadó ünnepséget tartottak tegnap a Magyar Hajó- és Darugyár óbudai gyáregységében. Vízre bocsátották ugyanis azt az új típusú tolóhajót, amit a szovjet partnerek kérésére a magyar szakemberek fejlesztettek tovább. Az új, automatikus vezérlésű tolóhajó 2400 lóerős (1766 kW), 51 méter hosszú és csaknem 20 méter magas. A két, nagy teljesítményű dízelmotor - az indítás után - nehézolajra kapcsolható át, ami jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé. A hajó nem csupán nagyobb, de erősebb is a korábbi típusnál; orrát úgy képezték ki, hogy mínusz 23 Celsius-fokig a jeges vízben is üzemképes. Az új vízi jármű 1983-tól váltja fel a korábbi típusokat, és 1985 végéig összesen harmincat szállítunk a Szovjetunióba. Az üzletkötés értéke hárommillió rubel. A tegnapi ünnepségen jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete is, akinek felesége lett az új hajó névadója.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_tolohajo.jpgA tolóhajó a vízre bocsátás előtt

Egy bécsi bíróság rendkívül enyhe büntetésre, egy-egy évi szabadságvesztésre ítélt két lengyel disszidenst. A lengyel légierő két tisztje ez év április elején Krakkóban hatalmába kerített egy katonai gyakorló gépet, amellyel Ausztriába szöktek. A gép fedélzeti rádiósát fegyverrel kényszerítették a szökés elősegítésére. A rádiós időközben visszatért hazájába. Az államügyész a vádiratban ugyan hivatkozott a légikalózkodás leküzdését célzó nemzetközi konvencióra - amelyhez Ausztria is csatlakozott -, a bíróság a több órás tárgyaláson mégis az enyhe ítélet mellett döntött.

Két véres bombamerényletet hajtott végre az ír köztársasági hadsereg (IRA) London belvárosában. A rendőrség és a kórházak jelentése szerint nyolc ember meghalt és csaknem félszázan megsebesültek. Az illegalitásban tevékenykedő IRA a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában mindkét merényletért magára vállalta a felelősséget. Először a Hyde-parkban, egy gépkocsiban elhelyezett pokolgép robbant - éppen akkor, amikor a díszes királyi lovas testőrség elléptetett mellette. A lovasok a Buckingham-palota felé tartottak, ahol a turisták előtt is jól ismert látványos őrségváltásra készültek. A királyi palota a robbanás színhelyétől mintegy nyolcszáz méterre van: II. Erzsébet is éppen a palotában tartózkodott. A szemtanúk szerint a robbanás ereje a lovakat a szó szoros értelmében a levegőbe emelte, az úttestet elborították a sebesültek és a vér. Három testőr meghalt, a súlyos sebesültek száma kilenc. Elpusztult hét ló is. A második merényletet közvetlen London központjától északra fekvő Regent’s parkban követték el, ahol egy katonazenekar szórakoztatta a közönséget. A robbanás következtében öt katonazenész életét vesztette, 26-an megsebesültek. A Scotland Yardot a merényletek után még több esetben is riasztották, de az érintett körzetek lezárása után kiderült, hogy szerencsére alaptalanul. Az IRA 1974 óta nem követett el ilyen súlyos merényletet Angliában, s a múlt ősz óta egyáltalán nem robbantottak pokolgépeket Londonban. Whitelaw belügyminiszter a parlamentben számolt be az eseményekről. Nem volt hajlandó válaszolni azokra a feltevésekre, melyek szerint az ír terroristák esetleg új offenzívába kezdtek.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_ira_hyde_park.jpgA Hyde-parki merénylet színhelye

július 21.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára délelőtt a KB székházában fogadta a hazánkban tartózkodó Dom Mintoffot, a Máltai Köztársaság miniszterelnökét, a Máltai Munkáspárt főtitkárát, valamint a kíséretében levő Wistin Abela miniszterelnök-helyettest és Mauvice Lubmnót, a Budapesten akkreditált máltai nagykövetet. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, továbbá a Magyar Népköztársaság és a Máltai Köztársaság közötti kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeiről.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_kadar_mintoff.jpgDom Mintoffot Kádár János fogadja a KB székházában

Lengyelország nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, valamint Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke táviratot küldött Wojciech Jaruzelskinek, a LEMP KB első titkárának, a Lengyel Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének, a Nemzeti Megmentés Katonai tanácsa elnökének és Henryk Jablonskinak, a Lengyel Népköztársaság Államtanácsa elnökének Varsóba.

Egynapos ülést tartott a lengyel parlament. A szejm megvitatta a társadalmi és gazdasági válság leküzdésének további feladatait, útjait. A Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsa enyhítette a szükségállapot egyes intézkedéseit. Változásokat hajtottak végre a lengyel kormányban. Jaruzelski beszédében emlékeztetett a 38 évvel ezelőtti eseményre, Lengyelország újjászületésére a háborús pusztítás utáni években. Nagy nyomatékkal hangsúlyozta a Szovjetunióval és a többi szocialista országgal való szövetség jelentőségét, kijelentve, Lengyelország csak mint szocialista állam létezhet. A jelenlegi helyzetről szólva hangsúlyozta, a válságot csak aktív módon, egységes cselekvéssel lehet legyőzni. A már elért eredmények között sorolta fel, hogy sikerült megállítani az iparban a visszaesést, elsősorban a nyersanyag kitermelő ágazatok - mindenekelőtt a bányászat - eredményeinek jóvoltából.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_jaruzelski.jpgJaruzelski a szónoki emelvényen

Miközben a szíriai és szaúdi külügyminiszter eredménytelen tárgyalásokat folytatott Washingtonban a Libanon elleni izraeli agresszió megszüntetéséről, Begin izraeli kormányfő ismét a bekerített Nyugat-Bejrút lerohanásával fenyegetőzött. Néhány napos viszonylagos csend után egyébként felerősödött a harci tevékenység Libanonban a palesztin és izraeli erők között. Tel-Avivban megelégedéssel nyugtázták, hogy a szíriai és a szaúd-arábiai külügyminiszter washingtoni tárgyalásai nem módosították az izraeli invázió ügyében követett amerikai politikát. Az izraeli rádió beszámolója szerint a kemény hangnemet megütő Reagan elnök értésre adta, hogy az arab országoknak nincs joguk előállni egyéb követelésekkel mindaddig, amíg nem gondoskodnak a Nyugat-Bejrútban bekerített palesztin gerillák befogadásáról. Ez az álláspont értelemszerűen azt jelenti, hogy Washington továbbra is megkísérli elkülöníteni a palesztin kiürítés kérdését a libanoni válság és a palesztin kérdés egészétől, mindenekelőtt az izraeli megszálló csapatok kivonásától. Az Arab Liga küldöttsége ezzel szemben mindent megelőző követelménynek minősítette az izraeli csapatkivonást.

Humor:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_reklam.jpg

Film:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_film.jpg

Közélet:
A KISZ építőtáboraiban ezekben a napokban is több ezer középiskolás és sok száz egyetemista dolgozik. A lányok többsége a mezőgazdaságban segédkezik, a fiúk a nehezebb fizikai munkával ismerkednek. A törökszentmiklósi gimnázium tanulói az M 3-as autópálya építésénél vállalták a kéthetes önkéntes munkát.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_epitotabor.jpgA törökszentmiklósi fiatalok, kéthetes turnusokban, augusztus 20-ig dolgoznak az M 3-as építésén

Kékfény:
Július 17-én, a hajnali órákban, a százhalombattai Dunai Hőerőmű Vállalat munkásszállása egyik barakkjának konyhahelyiségében holtan találták Jan Robak 33 éves villanyszerelő, hazánkban dolgozó lengyel állampolgárt. Az előzetes vizsgálat megállapította, hogy Jan Robak bűncselekmény áldozata lett. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnüldözési osztálya az ismeretlen tettes felderítésére nagy apparátussal azonnal megkezdte a nyomozást. A bűncselekmény felfedezése utáni ötödik napon őrizetbe vette Báli Lajos 22 éves százhalombattai segédmunkást, aki a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya az emberölés ügyében továbbfolytatja a vizsgálatot. 

A Magyar Televízió műsorán a Panoráma, a külpolitikai szerkesztőség világpolitikai magazinja:

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_panorama_sugar_andras_chrudinak_alajos.jpgSugár András műsorvezető és Chrudinák Alajos főszerkesztő a kép bal oldalán

Alig ért véget a világbajnokság, Európa már újra a nemzetközi kupák felé fordult. Az első hét szerdáján a zürichi Hotel Nova parkban elkészítették az európai kupák első fordulójának a sorsolását. A négy magyar csapat erős nyugati ellenfelet kapott. Az EK-ban a Rába ellenfele a legutóbbi KEK-döntő finalistája, a belga Standard Liege. A Kupagyőztesek tornáján az UEFA Kupa-védő IFK Göteborg együttesével mérkőzik az Ú. Dózsa. Az UEFA Kupában a Ferencváros a spanyol Bilbaóval, a Tatabánya a francia St. Etienne-nel találkozik. A mérkőzések napjai: szeptember 15. és 29.

Szavaztak a világbajnokságon részt vett újságírók, hogy kit tartottak a Mundial legjobb játékosának. A sorrend: 1. Rossi 437, 2. Falcao 252, 3. Rummenigge 207, 4. Boniek 179.

Se szeri, se száma a VB után a különböző újságokban, szaklapokban összeállított VB válogatottaknak. Érthetően a figyelem elsősorban azok felé a játékosok felé fordul, akik túljutva csapatukkal az első fordulón, hosszabb távon bizonyították képességeiket, így a középdöntőben és a végküzdelmekben. Nem véletlen tehát, hogy a világbajnok olaszok közül sokan kaptak voksot ezekbe a csapatokba, csakúgy, mint a végére hihetetlenül népszerűségre szert tett francia együttesből, de a másik finalistának, az NSZK-nak is vannak képviselői az „álomcsapatokban", mint ahogyan a brazilokról sem feledkeztek meg. Persze, azért voltak még a Mundialon más kitűnő játékosok is, ami nyomban kiderül az alábbi és az egész VB eseményeit figyelembe vevő tallózásból.

Kapusok:
Kétségtelenül a 40 éves Zoffé a pálma, aki amellett, hogy valóban az „squadra azzura” nagy sikerének egyik fő részese volt, magas életkorával is mindvégig magán tartotta a figyelmet. Olyan volt ez a számára, mint amikor valaki nagyon kicsi, vagy nagyon magas vagy éppen búzaszőke. Nem lehet nem észrevenni, nem beszélni róluk. Az olasz kapus mellett talán a szovjet Daszajev keltette még a legmélyebb benyomást hihetetlen nyugalmával, magabiztosságával, nagy elődjéhez, Jasinhoz hasonló mozgásával. Afrikának is van azonban egy „Jasinja”, a kameruni Thomas N’kono. Nevezik „Jaguár”-nak, „Fekete pók”-nak is, 1979-ben Afrika legjobb labdarúgójának választották, 1981-ben második lett az algériai Belloumi mögött. A VB-n megerősítette hírnevét, s minden bizonnyal teljesül majd a vágya, hogy mihamarabb egy nagyhírű csapat kapuját védje. Ajánlata már sok van. Akik még emlékezeteset alkottak és nem rajtuk múlt, hogy csapatuk nem jutott előrébb: Mlynarczyk (lengyel), Cerbah (algériai), Koncilia (osztrák), Pfaff (belga), Jennings (észak-ír).

Védők:
Jobbhátvédben a kitűnő belga Gerets kívánkozik az első helyre. Az Argentína elleni nyitányon zseniálisan oldotta meg a feladatát, s ez a megítélés további játékának minősítésére is kihatott. A brazil Leandro, az olasz Gentile a nyugatnémet Kaltz és a francia Amoros vetélkedett még a belga játékossal a mind előkelőbb helyért. Sokaknál Gentile az első, hiszen olyan ellenfeleket semlegesített, mint Maradona, Zico vagy éppen Littbarski.

A liberó szerepkörében Scirea áll az élen, nagyon megközelíti őt a francia Trésor, a szovjet Csivadze, a nyugatnémet Stielike. 

Beállósként az argentin Passarellára szavaz a futballvilág, az olasz Collovatit előzi sok összeállításban. Akik azonban liberónak Scireat jelölték, azok inkább Collovatit tették mellé. A nyugatnémet Karl-Heinz Förster, és a francia Janviont is nagy tetszést aratott a szerepkör korszerű betöltésével. 

Balhátvédnek a brazil Juniornak és az olasz Cabrininak jutott sok szavazat, mindketten elsősorban azért, mert nagyszerűen tudnak támadást építeni, sőt az akciók befejezéséből góllal is kiveszik a részüket. Mögöttük van Gyemjanyenko (szovjet) és Bossis (francia).

Középpályások (4-4-2-es felállásban):
Itt talán a legnagyobb a választék. Nem csoda, hiszen a mai labdarúgásban egy mérkőzés kimenetele általában azon áll vagy bukik, hogy ez a sor miként állja meg a helyét. Éppen ezért nem is lehet ízekre szedni ezt a kvartettet, mivel sokuknak minden részében megtalálhatók a játék hullámzásában, arról nem is beszélve, hogy a más csapategységekben is van tennivalójuk. Boncolgatva ezt a sort talán inkább védekező és támadó feladatú-szellemű középpályásokról lehetne leginkább beszélni. Az előbbiekhez a brazil Falcao és Cerezo, a francia Genghini. az olasz Oriali, a jugoszláv Gudelj tartozik, de természetesen az ő összmunkájukban is jelentős a támadás kezdeményezés. Akiknél már a góllövés is jelentkezett szerepük megformálásában, azok még nagyobb számban tűntek ki: Zico, Socrates (brazil), Giresse, Tigana, Platini (francia), Ardiles, Maradona (argentin), Breitner (nyugatnémet), Boniek (lengyel), Antognoni (olasz), Kupcewicz (lengyel), Assad (algériai), Robson (angol), Oganyeszjan (szovjet).

Ékek:
Ebben a sorban a klasszikus szélsőjátékosok és a középcsatárok a belső „elkülönítés”, S itt is nagy a választék. A szélsők: Copell (angol) Littbarski, Rummenigge (nyugatnémet), Lato, Smolarek (lengyel), Conti (olasz), Sengelija, Blohin (szovjet), Rocheteau (francia), Armstrong (észak-ír), Schachner (osztrák). A középcsatárok: Rossi (olasz, Venderbergh, (belga), Francis, Mariner (angol), Milla (kameruni), Hrubesch, Fischer (nyugatnémet), stb.

A VB-k után sokáig vitatéma marad, hogy végül is kik voltak a legjobbak. Éppen ezért nem szándékunk egy hasonló, sok polemizálásra okot adó együttes összeállítása. Ki-ki maga legyen szövetségi kapitány. „Játékosa” van elég, egészen bizonyosan még sok más is, akik itt nem kerültek megemlítésre. Jó válogatást!

Két mérkőzésről mindenképp külön meg kell emlékeznünk. Mindkettő a futball ünnepe volt. Az egyik a középdöntő C-csoportjában volt, ahol mint emlékezetes, az Argentína-Olaszország-Brazília trió szerepelt. Ami a csoport döntő meccsén történt, az valami egész elképesztő volt! A VB addigi legszínvonalasabb meccsén az olaszok a semmiből megverik a brazilokat Paolo Rossi mesterhármasával. És teljesen váratlanul, de ugyanolyan megérdemelten továbbmennek az olaszok.


A mérkőzés összefoglalója

A másik mérkőzés az elődöntők nyugatnémet-francia párosítása volt. Már a rendes játékidő is elképesztő iramot hozott, ez 1:1-gyel végződött, jöhetett a hosszabbítás. És az ember azt hitte volna, a csapatok teljesen elkészültek 90 perc alatt az erejükkel, de a felek rácáfoltak erre, sikerült tovább fokozni az iramot. A hosszabbítás első félidejében a franciák két találattal szereztek behozhatatlannak látszó előnyt. Platiniék egész egyszerűen sziporkáztak, szétfocizták a németeket. Aztán a második 15 percben Rummenigge vezérletével egyenlíteni tudtak, szinte a semmiből. Jöhettek a büntetők! Az első két párban mindenki hozza a kötelezőt (Giresse, Kaltz, Amoros, Breitner).  A harmadikban Rocheteau után Stielike hibázik, a következőben Didier Six rontja el, Littbarski belövi. Az ötödik sorozatban a két vezérágyú, Rummenigge és Platini, nem hibázik, mehet tovább, a büntetőkben is hosszabbítás. A hatodik körben Maxime Bossis elvéti, Horst Hrubesch belövi...


A másik összefoglaló

És végezetül jöjjön pár dolog, ami az almanachokból kimaradt. Nem statisztika, csak játék, emlék.

Still my Guitar Gentile Weeps
A Beatlestől kölcsönzött és átírt alcímmel jöjjön ez a videó, annyi megkötéssel, a végén nem Gentile sírt. A VB-k történetében nem nagyon emlékszem ilyenre, hogy valakit azzal a céllal küldenek pályára, hogy az aktuális ellenfelét bármi áron megsemmisítse. Itt ez történt a középdöntők csoportkörében az olasz-argentin meccsen. És a játékvezetői tekintély mindenek felett. A román Raineától Maradona 10 perccel előbb kapott sárga lapot, reklamálásért, mint Gentile a sorozatos brutalitásért.


Kettejük párharcának rövid összefoglalója 

Egy levonulás margójára
A csoportkörökben, a francia-kuvaiti mérkőzésen, a 81. percben 3:1-es francia vezetésnél Platini ad Giresse-nek mesteri kiugratást, aki simán belövi. Eddig hétköznapi a történet. De a sejkség csapata, ahelyett, hogy középkezdéshez vonulna, féktelen reklamálásba kezd, mondván, egy a nézőtérről elhangzó sípszó miatt a védelem leállt, azt gondolván, hogy lest ítélt Miroszlav Stupar szovjet játékvezető. Fahid Al-Ahmad sejk, a Kuvaiti Labdarúgó Szövetség elnöke (az emír öccse) tűnik fel a színen, először a lelátóról integet játékosainak, hogy azonnal jöjjenek le a pályáról, majd a pályára megy, és ott kéri számon az ítéletét a szovjet játékvezetőn. Stupar láthatóan zavarban van a kuvaiti játékosok és a teljes harci díszben üvöltöző sejk között, aki azzal fenyegetőzik, hogy lehívja a játékosait, ha a gól érvényben marad. A disputa perceken át tart, időközben a spanyol biztonsági erők mellé felsorakoznak az újságírók is. Az embernek olyan érzése van, mintha egy sajtótájékoztatón lenne. Stupar pedig dönt: a világ – és persze elsősorban a franciák – elképedésére visszavonja a gólt, és mire Platiniék kettőt pislognának, a játék a feltételezett szabálytalanság helyéről labdaejtéssel folytatódik. Minden jó, ha a vége jó alapon Bossis a lefújás előtti percekben azért csak beveri a negyedik gólt. A főszereplők közül Fahid később kap egy tízezer dolláros büntetést, melyet nevetve fizet ki mellényzsebből, viszont Stuparnak ez lett az utolsó nemzetközi fellépése, a gól visszavonása miatt a FIFA örökre elmeszelte.


A közjáték

A világ egyik leghíresebb bukfence
Az Olaszország-Peru csoportmeccsen, a mérkőzés 21. percében a nyugatnémet Eschweiler játékvezető egy ártalmatlan szituációban összeütközik a dél-amerikai játékossal, Velasquezzel. Szemmel láthatólag a derék sípmester pillanatokig azt sem tudja, merre van arccal előre. Aztán pár perc ápolás után mehetett tovább a játék.


A nagy csattanó 1:30-tól 

A Schumacher-Battiston ütközet
Ember nem felejti el azt a pillanatot, amikor Harald Schumacher a csereként beállt Patrick Battiston felé indul. A francia támadó elpöckölte a tizenhatos vonaláig kifutó kapus mellett a labdát, de utolérni már nem tudta, mert Schumacher lendületből letarolta. Battiston elveszítette az eszméletét (és két fogát), az egyértelmű kiállítás azonban elmaradt: miközben az eszméletlen francia játékost hordágyon vitték le a pályáról, Schumacher már a kirúgáshoz készülődött....

Ultrá a királyi páholyban
Alessandro Pertini, az akkor 86 éves olasz köztársasági elnök, üde színfoltja lett a döntőnek. Senki sem feledi gyermeki örömét a góloknál...

A legkisebb királyfi
Ha már az érdekességeknél tartunk, mindenképp meg kell említeni az észak-ír Norman Whiteside-ot. A legelső csoportmeccsen, a jugoszlávok ellen lépett pályára kezdőként. Napra pontosan 17 éves és 41 napos volt, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb VB-n pályára lépő játékosa.

Gyalázat Gijonban
Történt, hogy a II. csoport utolsó köre előtt Ausztria és – nem kis meglepetésre – a VB újonc Algéria állt továbbjutásra, ráadásul úgy, hogy a 3. kör első mérkőzésén az észak-afrikaiak ezt meg is fejelik, legyőzik Chilét 3:2-re. A csoport utolsó meccsét egy nappal később játsszák. Az osztrák-nyugatnémet mérkőzés 12. percében Hrubesch bólintotta be Rummenigge beadását Koncilia hálójába. és bármilyen hihetetlen, az előző mondat a mérkőzés összefoglalója is volt egyben. A mérkőzést követően az Algériai Labdarúgó Szövetség tiltakozást nyújt be a FIFA-nál, mely szerint az volt a benyomásuk, a két fél előre megállapodott a végeredményben. Partnerük volt ebben a skót Valentine játékvezető, aki a hátralévő 78 percben hagyta a gyalázatot és a csalást. Lényegét tekintve, egy „tökösebb” bíró biztos, hogy komolytalan játék miatt lefújta volna a mérkőzést. Az osztrákok mellett továbbmennek a nyugat-németek, kiesik Algéria. A történteknek egy komoly konklúziója marad a jövőre nézve. Már a következő EB-n is egy időben rendezik (és azóta mindenhol) a harmadik kör mérkőzéseit...

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_visszatekintes_gijon.jpgA mérkőzés egyik legmozgalmasabb jelenete

Brazília belehalt a szépségbe
Erre egész egyszerűen nincs jobb kifejezés, ezt a világbajnokságot a Selecaónak kellett volna megnyernie. Az egész világ előre őket kiáltotta ki győztesnek. Talán minden idők legjobb brazil válogatottja volt ez. És, szó szerint, az olaszok elleni mérkőzésükön belehaltak a szépségbe.


Tisztelgés a labdarúgás művészei előtt

Végkövetkeztetés
A VB döntőjét két olyan csapat játszotta, amelyik a csoportkörökből nyögve-nyelve ment tovább. Az olaszok a végén úgy lesznek világbajnokok, hogy az utolsó csoportmérkőzésen a kameruni Milla az utolsó percek egyikében lő egy óriási felső kapufát. Ha az bemegy, az olaszok utaznak haza... 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5913368273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.04.09. 12:09:12

Hát ja. Számomra ez volt minden idők (1978-2014) legjobb és legemlékezetesebb VB-je. Szerintem optimális volt a csapatlétszám, nagyjából ott volt mindenki, aki számított (talán Hollandia kivételével), a magyar csapat is elfogadhatóan szerepelt.
Volt pár szégyenteljes momentum (Ausztria-NSZK, Schumacher-Battiston), de általában jó meccsek voltak, emlékezetes egyéniségekkel (Zoff, Rossi, Zico, Socrates, Falcao, Platini, N'Kono, Boniek...)
És volt pár felejthetetlen meccs is, a fentiek (olasz-brazil, német-francia) mindenképpen.

Mindent tök jól összeszedtetek, gratula.

Még egy emlékezetes "megmozdulás": a fenti német-francia összefoglalóban Tresor gólja után 4:20-nál egy francia játékos felugrik az ünneplő kupacra, és azzal a mozdulattal hatalmasat perecel is. Egy másik összefoglalóban más szögből látszik, hogy Platini volt, de most nem találtam azt a videót.

Rendkívül fontos további addíció, hogy Rossit a VB legjóképűbb játékosának is megválasztották. Ezt a lépcsőházunkban lakó tinilányok megvétózták, de már nem emlékszem kinek a javára.....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.10. 11:28:53

"(Egy kis érdekesség, hogy a labdarúgó világbajnokságok történelmében először fordult elő, hogy egy elődöntőt büntetők döntsenek el. Ezt a szabályt már 1978-ban is lehetett volna alkalmazni, nem került rá sor - a szerkesztő megjegyzése)"
Annyit pontosítanék, hogy sem a '74-es, sem a '78-as vébén nem volt elődöntő, ugyanis a legjobb nyolc között a csapatok két négyes csoportban körmérkőzéseket vívtak és a csoportelsők mentek a döntőbe, a másodikak pedig játszottak a harmadik helyért. Körmérkőzések esetében soha sincsenek hosszabbítások és büntetőrúgások.

maribor_ 2018.04.10. 11:34:58

@Frady Endre: Valóban, köszönjük :) Javítom majd.
süti beállítások módosítása