Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Betiltások margójára

2013.01.14. 17:59 Hatterasz_kapitány

Nem nagyon kedvelem a politikát, épp ezért az év elejének válogatottunkat, illetve annak szurkolóit érintő eseményeit sem szeretném ilyen szempontból megközelíteni. Alapvetően a betiltás, mint problémamegoldás tematikája izgat, hogy valójában drasztikus, de a gyógyuláshoz szükséges orvosság vagy pusztán tüneti kezelés, esetleg szimpla kuruzslás. Legrosszabb eshetőségként pedig a mérgezés is felmerül, mint a betegség elhatalmasodásának elősegítője.

 

A válasz persze nem intézhető el egy tesztkérdés A-B-C-D rubrikájának megfelelő beikszelésével, hiszen a jó öreg széntabletta is betuszkolható az említett négy kategória bármelyikébe, az aktuális betegség természetétől függően. Mert van, amit be kell tiltani, ehhez nem férhet kétség, ha az adott közösség alapvető értékrendje megköveteli. Teszem azt, a romlott hús árusítását egy étkezésileg kifinomult társadalomban. Vagy éppen a gyilkosságot egy a személyiségi jogokat minimálisan magáévá tevő civilizációban. És van, aminek a betiltását mindenképp kerülni kell. Egyértelmű példával élve, mondjuk a lélegzés szabadságát, vagy a táplálkozást. És a szélsőséges esetek között óceánnyi olyan, melyeknél kisebb-nagyobb mértékben mérlegelnünk kell. Tekintsünk most vissza egy kicsit egy olyan korszakba, ahol valóságos orgiáját élték/éltük meg a betiltásoknak, és ahol a műfaj végrehajtói végül egyfajta művészetté alakították tevékenységüket. Amikor vörös lobogóinkat igazán fényes szelek fújták, amikor a magyar szabadság ünnepén felállva hallgattuk szovjet barátaink himnuszát, volt úgy, hogy a Hatalom erősen meg akart szabadulni ideológiailag nem kellően felkészült csoportoktól. Például a IX. kerület híres-hírhedt futballcsapatától, leginkább pedig annak egyértelműen állam- és pártellenes hozzáállású szurkolóitól. Talán célszerű itt megjegyezni, hogy – néhány kivételtől eltekintve - a többi klubcsapat szurkolói sem a kommunizmus csillogó útjának diadalát harsogták, csak éppen nem elsősorban ideológiai alapon lehetett megkülönböztetni őket, hanem jobbára földrajzi jellemzők alapján. Tudott dolog, hogy a Fradit hogyan próbálták átnevezni, legyengíteni, különböző módon ellehetetleníteni, éppen csak betiltani nem tiltották be, mert azzal tisztában voltak, hogy annak milyen kontrasztos hatásai lennének. Aztán rájöttek, hogyan kell a helyzetet helyén kezelni – és zseniális húzással egyszerűen hagyták a folyót folyni, persze némi útvonalrendezéssel szabályozva, tökéletes szelepet kínálva a társadalmi elégedetlenségek forralta dühnek. Az FTC lett a futball Hofi Gézája, az engedélyezett elégedetlenkedő. Ezzel a vitorla szélmentesítésre került, a ladik pedig gyengéden úszott az árral, a pesti srácok csapata szépen, csendben átalakult a Nép csapatává. Ügyes húzás volt. Hogy hogyan kapcsolódik ez 2013 egyik első, nagy vihart kavaró eseményéhez? Talán sehogy, talán mégis egy cseppet.


Egy késő nyári mérkőzésen a magyar labdarúgó válogatott ellenfele Izrael volt. Tudtuk, tudhattuk előre, hogy a nyugati civilizáció törvényeinek és a futballszövetségek ezeknek megfelelő iránymutatásainak szempontjából enyhén szólva kényes összejövetel lesz ez. És ahogy várható volt, egy etnikai csoport elleni izgatásként lecsapódó szitokáradatot produkált egy apró, ám sajnos annál hangosabb csoportosulás. Mondhatnánk, hogy lényegtelen a létszám, de nem, egy cseppet sem az. Ami viszont még inkább lényeg, hogy a mocskolódás megesett. Szégyenteljes, undorító és gyomorforgató közjáték volt ez. Különösen annak fényében volt arcpirító, hogy a lelátón számos, az érintett etnikum képviselője szurkol teljes szívből a „meggypiros” mezeseknek, köztük igen jó barátaink. Ezen nincs mit magyarázkodni, a mocskolódók megtették, megtehették, amit tettek, és ez valóban felháborító, sőt ennél sokkal rosszabb: elszomorító. Elég volt 5-6 hangadó, és pár tucat, az intelligencia terén némi kihívással küzdő néző (ez esetben szándékosan kerülöm a szurkoló kifejezést). Nem volt esélytelen, hogy a dolognak folytatása legyen, és lett is: önmagukat érintettnek érző szervezetek feljelentést tettek a FIFA illetékeseinél, azok pedig lesújtottak, mint Thor pörölye, és zártkapus mérkőzéssé tették a magyar válogatott következő tétmérkőzését, ami sajnálatos módon a világbajnoki selejtezőkön túlmutató kultikus összecsapás lett: a magyar-román.

Nem kívánok belemenni abba, hogy jogos, vagy a bűn mértékének megfelelő a büntetés, még csak a tárgyban sokszor elhangzott kettős mércét sem kívánom feszegetni, ami jelen esetben a kelet-európai törzsek fekete hátsójára utal. Azon töprengek csupán, hogy kinek jó ez, és a feljelentők és a döntéshozók vajon milyen következményekre, milyen utórezgésekre számítanak? A cél nyilvánvaló volt. Csírájában elfojtani az antiszemita rigmusokat a lelátón. És ezzel sikerülni fog? Az a pár tucat barázdálatlan agyú ettől megvilágosodik? Vagy a pár hangadó, akik eddig és ezután is megbújnak a tömegben, nem fog majd a balhé kedvéért hangoskodni? Amúgy egy az ideális felé közelítő társadalom esetében azt mondanám, hogy igen, ennek lehet foganatja, hiszen a „csendes” többség majd bőrt húzat a mocskolódók fogára, ezzel elejét veszi a további – és immár súlyosabb – büntetéseknek. Társadalmunk azonban nem közelíti az ideálist, és a körülmények sem efelé tendálnak. Józanésszel belegondolva, a pár tucat csordalény legközelebb már valószínűleg hangadó lesz ugyanebben a közegben, igazoltnak látva az Izrael elleni meccsen elkövetett óbégatást. A csendes tömeg, amely komolyan sértve érzi magát, és ártatlanul büntetettnek, így valóban csendben marad. Lesznek majd persze, akik megpróbálják moderálni a hangulatot, de az ítéletnek hála őket könnyen le lehet majd hazaárulózni, és el lehet hallgattatni. És persze lehet folytatni a gondolatmenetet, hogy milyen hatással lesz a zárt kapu a kivetítő előtt szurkoló csalódott tömegre, a közvetítést háttérmorajlás helyett a stadion mély csendjével élvező tévénézők egy jelentős részére. Lehet sejteni, kit, kiket találnak majd meg bűnbaknak. Mert elsősorban nem a futballszövetség végrehajtóit vagy döntnökeit, nem is a feljelentő civil szervezet hivatalnokait. Nem kérem, ők azokat fogják megtalálni, akiknek egy jó része ott volt akkor a lelátón a trikolor alatt, és diadalittasan lökte a kezét a levegőbe a vezető gólunknál, és dühösen legyintett az ellenfél találatánál, és zavartan, értetlenül hallgatta a pár tucat bitagyú mocskolódását, és aki a magyar himnuszt énekelte magában a mérkőzés elején. Világos, hogy ettől még nem lesznek pogromok, de egy hajszálnyival inkább rosszabb lesz, mint jobb, és ez nem lehetett cél senki számára.


Hogy mit lehetett volna tenni? Fene tudja. Nyilván nem üdvözítő e helyzetben az a hozzáállás, mint öreg barátomé, aki a kérdésre, miszerint miért szereti az esőt, azt válaszolta, hogy ha nem szereti, akkor is esik, akkor meg már inkább szereti. Nem, ezt az esőt nem lehet szeretni, de ügyesebben kell irányítani. Lehetett volna picit jobb, ha  például a FIFA a szövetséget szankcionálja – felhívva a figyelmet a biztonsági szolgálat alaposabb kiképzésére a kényes helyzeteket illetően –, emellett pedig figyelmeztet, a zárt kapunál súlyosabb büntetést kilátásba helyezve. Ez esetben a „csendes” többség már motivált lenne, hogy elhallgattassa a zajos minoritást, és talán a szövetségnek is esélye lenne arra, hogy kezelje az effajta megnyilvánulásokat.


A távlati cél persze az egész gyökerének, a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak a megszüntetése lenne, de ez nem az, amit egyszerűen tiltani lehet. Ezt kezelni kell, sokaknak, sokszor. Mert az ilyen jellegű társadalmi anomáliák olyanok, mint a mesebeli sárkány: ugyan a fej harap, de mivel ha azt levágod, újranő, ezért oda kell hatnod, ahonnan az egész kiindul. Tragikus, hogy ez a döntés amúgy éppen odahat, csak sajnálatos módon fordított előjellel.

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr485018167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.14. 18:30:04

Rendben van az írásod, köszi!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 01:56:49

Én viszont politikai oldalról szeretném megközelíteni a kérdést.

1600-ban törököztek a hazafiak, pedig voltak rendes törökök is.

1700-ban németeztek a hazafiak, pedig voltak rendes németek is.

1950-ben oroszoztak a hazafiak, pedig voltak rendes oroszok is.

Ma is azokat szidják, akiket tilos.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.15. 02:20:29

@Negyvenértelmiségi: A fentiekkel ellentétben Magyarország sosem élt (és soha nem is fog) zsidü elnyomás alatt. Ezzel az érveléssel majd akkor gyere vissza, ha ez bekövetkezik.

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 10:41:39

@Negyvenértelmiségi: És ez definiálná a hazafiságot? Több tízezer ember között biztonságban meghúzódva, kordonok mögött, személyes következmények nélkül pirézezni? Annak a másik több tízezernek a nemi szervével ütlegelni a csalánt?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 14:54:15

@Püspök utcai gombaszedő: nem írtam semmilyen elnyomásról, csak arról, hogy mikor kit volt tilos szidni, kinek a szidása vonta maga után a legsúlyosabb következményeket. Ma a zsidók azok.

Beszólsz az utcán egy zsidónak, meglátogatja az elnök az illetőt otthonában, elhatárolódik tőled a kormány, a FIFA, a Kisalföldi Népújság főszerkesztője és két EU-biztos.

Öld meg a magyart kiáltásokkal agyonvernek, egész bizottságok figyelik utána a sajtót, ki ellen lehet majd jót tüntetni rasszizmusért az elkövetők védelmében.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 14:56:17

@Hatterasz_kapitány: megbüntethetné az EU Magyarország egész lakosságát 100-100 ezer forintra az "incidens" miatt, és akkor nagyobb számot is mondhatnál, hogy hány emberrel toltak ki az "inzultálók".

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.15. 14:57:41

@Negyvenértelmiségi: Hát beléd se sok ész szorult, öregem.

De ha van még egyéb hazug szélsőjobbos mítoszod, ki vele, nem jó az ilyesmit az embernek magában tartani.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.15. 14:59:58

@Negyvenértelmiségi: De nem tette. A lényeg az, hogy a magadfajták miatt nem mehetnek ki a szurkolók a meccsre.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 15:06:58

Az "Indul a vonat Auschwitzba" egyébként valóban elég sértő, tahó duma volt. Ezt összemosni azzal, hogy egyesek hátat fordítottak a zsidó himnusznak, fütyültek közben, vagy palesztin zászlókat lengettek, mocskos, de mindennapos trükk.

Egyébként azért büntettek meg mindenkit, hogy haragudjatok a palesztin zászlósokra, mert ha csak őket koncolják fel, az csak egy mínuszos hír az újságokban.

Nem elég őrizni, gyűlölni is kell, ahogy a zsidó ÁVH-s vezetők tanították sameszaikat.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 15:10:27

@Püspök utcai gombaszedő: látom, már gyűlölsz is engem. Pedig nem voltam kint azon a meccsen, és másikon sem voltam úgy 15 éve, és ha kimentem volna, akkor is legfeljebb hátat fordítottam volna a Vízentáloknak, amíg felsorakoznak.

Amiért persze ugyanúgy megbüntethetett volna TÉGED a FIFA, amiért ugyanígy gyűlölhetnél engem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.15. 15:19:49

@Negyvenértelmiségi: Miért gyűlölnélek? Nem tudom, ki vagy. De gyűlölöm a mismásolást és a relativizálást, gyűlölöm azt a fajta rosszindulatúan és szándékosan álnaív és álbuta érvelést, amit előadtál, és amit olyan sokszor látni (nem csak szélsőjobboldali) politikusoktól és követőiktől.

Mert mindketten tudjuk, hogy senki nem azért szidja a zsidókat, mert tilos, hanem mert vagy buta és azt goindolja, ettől ő menőbb lesz, vagy mert tényleg egy náci tahó.

Azt is, hogy az általad felsoroltakat sem azért szidták, mert tilos volt, hanem mert megszállták az országot.

Vagy ha máshonnan akarjuk megközelíteni az érvelés hazug és álságos voltát: csirkét baszni is tilos, mégis viszonylag ritkán fordul elő ilyesmi a lelátón.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 15:20:01

A FIFA ugyanazt csinálta, mint Boateng, hallott valahonnan valamit, amire megállította a meccset, kézbe vette a labdát, és teljes erővel beledikázott egyet a hangok irányába, majd igaza teljes tudatában, sértetten levonult, nehogy számot kelljen adnia valakinek barbár, vérszomjas megtorló akciójáról.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 15:24:05

@Püspök utcai gombaszedő: nem mindegy neked, miért szidják őket? Van egy világnézetük, tartsd tiszteletben, nem kell meggyőznöd őket, de megértened sem. Viszont a véleményük kinyilvánításához nekik is joguk van, mint ahogy neked is.

A nácitahózás nem visz előrébb semmit, legfeljebb a gőz leeresztésére alkalmas, amiben eléggé hasonlít egyébként a zsidózáshoz vagy éppen a magyarozáshpz.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.15. 15:25:59

@Negyvenértelmiségi: Na látod, pontosan erről a hazug, relativizáló álnaivitásról beszéltem.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 15:55:46

@Püspök utcai gombaszedő: nincs abban semmi álnaivitás, ha nem értem, miért veri ki ennyire a biztosítékot egy meglengetett palesztin zászló, hogy össze kell mosni előbb más rigmusokkal, majd európai háborús bűnökkel, aztán végül fentiekre tekintettel ki kell zárni egy ország sportszerető embereit a sportpályáról.

Én nem pampogtam, amikor moldávok magyaroztak a meccsünkön, nem örültem neki, de tudomásul vettem, hogy ez a véleményük egyeseknek.

Nem akartam érte senkit betiltani, eltiltani, kitiltani, megbüntetni, pláne nem a többi moldáv szurkolót.

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 17:06:08

@Negyvenértelmiségi: Most komolyan ez a válaszod a kérdésemre? Hogy jön ez ahhoz, hogy egy kis csoport hangoskodó az égvilágon minden bátorságot nélkülözve üvöltözött egy jót, és szidott valakiket? Ez mitől hazafias? Még csak nagyon lázadó sem volt, mert még csak a stadionból sem kísérték ki őket, nemhogy bármi komolyabb atrocitás érte volna őket. Nagyon szomorú erre a közösségre nézve, ha ebben merül ki a hazafiasságuk.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 17:11:43

@Hatterasz_kapitány: nem mondhatod, hogy minden bátorságot nélkülözve zsidóztak, mert adták hozzá az arcukat, felvételek tömkelege készült róluk, mérget vehetsz rá, hogy az összes személyes adatukat begyűjtötte minimum a rendőrség, de akár a Vízentál központ is, és akár ki is rúgják őket a munkahelyükről.

Mert ugye te is kirúgnád az ilyen mocskosgecinácifasisztákat, nem? Vagy ha te nem is, de sok mértékadó demokrata igen.

Nem mondhatod, hogy kockázat nélkül lehet zsidózni.

Igaz, ma már nem visz el érte Eisenberger Benjámin vagy idősb. Bauer, netán Rosenfeld Mátyás a kínzókamrába.

Amúgy az üvöltözésre, más szidására mióta ennyire érzékeny ennyi sok publicista, blogger stb.?

Gólnál szabad üvölteni? Durva szerelésnél szabad üvölteni? A bírók hülyézése belefér?

Mert ennyire egyik sem verte ki soha a biztosítékot, mint hogy most egyesek háttal állva hallgatták a zsidó himnuszt.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 17:15:01

Volt viszont nemrég olyan időszak nálunk, amikor a szovjet himnuszt vagy az Internacionálét kellett a legmélyebb tisztelettel, csillogó tekintettel, egyenes tartással, lehetőleg énekelve végighallgatni.

Akkor bezzeg még rend volt, meg tisztelet.

De majd lesz itt is tisztelet hamar, erről gondoskodik a FIFA.

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 17:21:50

1. Mondj nekem légy szíves konkrétumot, hogy mikor és kit ért hátrány azért, mert egy meccsen zsidózott egy jóízűt. Ha van ilyen konkrétumod, akkor majd vitázhatunk előbb annak körülményeiről, majd a kiabáláshoz szükséges bátorságról.

2. Ezek szerint nem nagyon érezted át, amit a poszttal közölni szerettem volna, de ez nyilván az én fogyatékosságom. Szándékosan nem magával a zsidózással foglalkoztam, hanem a betiltással és annak várható következményeivel. Épp ezért fel kell, hogy világosítsalak, hogy nem a poszt elkövetője, hanem a FIFA volt érzékeny az üvöltözésre.

3. Magam részéről ettől függetlenül a helyszínen gyomorforgatónak, ostobának és felelőtlen baromságnak tartottam a zsidózást. Hogy miért, az nem ennek a posztnak a témája, és nem is fogok erről vitába szállni sem Veled, sem mással. Mert már az első mondattal pont ezt szerettem volna minél messzebb elkerülni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 17:43:29

@Hatterasz_kapitány:

1. Hogy pont meccsen vagy máshol, de számtalan ember ellen indítottak már eljárást izmus vádjával. Sokakat el is ítéltek már pusztán verbális izmusért.

2. Ezt megértettem, éppen azért kezdtem úgy a hozzászólást, hogy "én viszont". Mégpedig azért, mert úgy gondolom, hogy nem lehet kiragadni politikai kontextusából ezt a példátlan módon háttal állva végighallgatott himnuszt.

3. Nem fogom a politikai szálat továbbvinni, nagyjából mindent leírtam, amit gondolok róla.

-0-0-0-0-0-0-0-

Az, hogy egy adott szöveg a tartalma vagy a hangereje miatt zavar-e valakit, az kétoldalú dolog.

Én a magam részéről nem látom okát, hogy törvényt nem sértő szövegekért bárkit is kivezessenek bárhonnan. Mondjuk rágalmazásért.

Ha rágalmazott, akkor be lehet perelni utólag, és felelősségre lehet vonni érte. Nem felelőssége a rendezőnek az elkövetőre később kiszabott kártérítés minimalizálása.

Focipályákon nem is áll meg az, ami a színházban, hogy tilos hangoskodni, mert nyilvánvalóan élvezhetetlenné tenné mindenki más szórakozását.

Onnan távolítsák is el a hangoskodókat, függetlenül attól, hogy mivel hangoskodott.

Viszont focipályán üvölteni szabad, ezt korlátozni nem méltányolható.

Sem formájában, sem tartalmában.

Nem lehet úgy emberek jogait védeni, hogy közben jogot sértünk.

Nem lehet úgy harcolni az izmus ellen, hogy közben Boatengnek nem adunk sárga lapot szándékos kezezésért, aztán labdaelrúgásért, és nem vonjuk felelősségre azért, hogy nekidikázta a labdát teljes erővel valamiféle hangok irányába.

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 17:53:06

@Negyvenértelmiségi: Továbbra is konkrétumot várok meccsen történt zsidózás miatti hátrányról. Addig nem tudunk érdemben beszélni az ezt megkövetelő bátorságról.

Ne mosd össze a dolgokat, Te is jól tudod, hogy zsidózni, cigányozni, magyarozni, besenyőzni közösség elleni izgatásnak minősül. Bírót anyázni, gólt kiáltani stb. pedig nem.

Btk. 269. § Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A nemzeti, etnikai kisebbség fogalmát az 1993. LXXVII. törvény definiálja: Magyarország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, saját nyelvvel és kultúrával, másoktól a hagyományai különböztetik meg, olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére és kifejezésére irányul.
Faji csoport az egységes emberi fajon belül az emberek antropológiai sajátosságai alapján megkülönböztethető csoportja.
Vallási csoport az azonos hitelveket vallók közössége.
A lakosság egyes csoportjai az eltérő nézetrendszerek más ismérvek szerint elkülönülő személyösszessége.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 18:18:29

@Hatterasz_kapitány:

Nem látom jelentőségét a helyszínnek. Aki zsidózik, az tudja, hogy kőkemény hátrányok érhetik, egész országok elítélésére is számíthat, ha valamiért felkapják az ügyét. Más nemzet szidásával ez messze nincs így.

A közösség elleni gyűlöletre uszítás természetesen nem játszik egy "mocskos zsidók" kórus miatt, mint ahogy a "mocskos kommunisták" vagy "rohadék nácik" duma esetében sem, helyesen.

Igaz, az előbbinél mégiscsak szokás, hogy nyomozás indul, kiderítik az illető személyazonosságát, rabosítják, kihallgatják ötvenszer, az ügyével hónapokig foglalkoznak az újságokban, vádat emelnek ellene, aztán a bíróság felmenti végül bűncselekmény hiányában (elítéléshez több kell, igaz, zsidózás esetében nem túl sokkal).

Ezt történt pl. ifj. Hegedűs Lóránttal és sokakkal másokkal.

Pedig a kommunistákat is elvitték Auschwitzba...

Még jó, hogy azért még lehet komcsizni. Még vagy már?

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 18:26:34

@Negyvenértelmiségi: Pedig van jelentősége a helyszínnek, szóval továbbra is várom a konkrét példát.

A "mocskos zsidók" természetesen kimríti a közösség elleni izgatást, a másik kettő pedig nem, ezt az idézett Btk paragrafusból könnyen összerakhatod.

2013.01.15. 18:56:14

@Negyvenértelmiségi: mivel bevallásod szerint nem igazán érdekel a foci, ellenben a zsidótémára komolyan rá vagy kattanva, szerintem át is tolhatnád a bringát a kurucra vagy más hasonlóan színvonalas értelmiségi oldalakra, ott jól ellennél a kis barátaiddal.

Ez egy tahó fociblog, nem negyvenes értelmiségieknek íródott.

Mindannyian jól járnánk. Neked sem kellene lealacsonyítanod magad, és minket sem gyötörne a kisebbségi komplexus, hogy nem bírjuk teljes egészében befogadni a bölcsességeidet.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 18:57:39

@Hatterasz_kapitány: természetesen nem meríti ki több okból sem.

Eleve azért sem, mert az izraelieket nem "védi" ez a törvény, csak a magyar lakosság csoportjait.

Másrészt nem is szólítottak fel senkit tevékeny gyűlöletre, törvénytelen cselekedetek végrehajtására, csak kifejtették a véleményüket, ami természetesen bántó lehetett sokaknak, de ez nem jogi kategória.

Hiányzott a "clear and present danger" is.

A kommunisták és a nácik mellesleg ugyanolyan lakossági csoportot képviselnek, mint akik a körülmetélésben hisznek, még ha nem is nevesíti külön őket ez a - jelen esetben teljesen irreleváns - törvény.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 19:00:06

@gwr:

"mivel bevallásod szerint nem igazán érdekel a foci"

Elég rossz kezdés volt ez, pajti.

"negyvenes értelmiségi"

Még rosszabb folytatás.

Mi lenne, ha nem személyeskednél?

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 19:07:45

@Negyvenértelmiségi: természetesen kimeríti. Ugyanis nem mocskos izraelieket kiabáltak, hanem mocskos zsidókat. Másrészt nem kell felszólítani tevékeny gyűlöletre - bármit is jelentsen ez. Ha Neked a mocskos zsidó kifejezés nem gyűlölködés, akkor áthidalhatatlan szemantikai szakadék van közöttünk.

Nekem nem hiányzott a "clear and present danger", ahogy a törvény szövegében sem található.

Az, hogy szerinted kik milyen csoportot alkotnak ezen esetben teljesen mellékes, az Általad említettek a törvény szerint könnyedén behatárolhatóan nem azok.

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 19:19:26

@Negyvenértelmiségi: jelzem, hogy innentől ezt a vitát befejeztem, mert szemmel láthatóan hitvitává alakult át, ráadásul pont abban a témában, amit - mint már említettem - kerülni szándékoztam. Ha egyet nem is értek vele, felfogtam, hogy Nálad a zsidózás belefér, sőt, igazi hazafiúi cselekedet. Erről majd egy másik blog másik posztja okán elvitatkozunk, nyilván mindketten rendkívül sok munícióval rendelkezünk a témában, de ennek a posztnak NEM ez a témája, és nem szeretnék ilyen formában végtelen offolásba belemenni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 19:20:31

@Hatterasz_kapitány:

1. Az izraelieket a köznyelv zsidónak hívja, a magyarországiakat magyarnak, a németországiakat németnek, az USA-belieket pedig amerikaiaknak. A zsidózás apropója az izraeli csapat vendégjátéka volt, nem mondjuk Deutsch Tamás szerepvállalása.

2. A gyűlölködés és a gyűlöletkeltés egészen más. A közösség elleni izgatás lényege, hogy MÁSOKAT sarkallsz törvénytelen tettekre. Az, hogy azt mondod, utálod az összes pirézt, és szíved szerint kiirtanád mindet, még ez sem közösség elleni izgatás, csak egy vélemény. Az viszont, hogy fiúk, gyülekeznek a kocsma előtt a büdöscigányok, adjatok hát nekik két pofont, az viszont az. Nem nehéz ám ez. Ezt olvasd el, korrekt cikk, nézd meg a videót is, jól elmagyarázza a bíró a helyzetet, és ez a bírósági gyakorlat is: www.origo.hu/itthon/20130112-miert-kezeli-maskent-az-ugyeszseg-tomcat-es-bayer-zsolt-ciganyozo.html

A clear and present danger is a jogalkalmazás fogalomtárába tartozik, magyar bíróságoknak is ez az egyik mércéjük. Ha a közösség elleni izgatásba ennyire beleásod magad, illik ismerni ezt a kifejezést.

Ezek a szurkolók legfeljebb a meccs rendezőjével között polgárjogi szerződést sértették meg, amiért adott esetben kártérítésre kötelezhetők, de a büntetőjognak, rendőrségnek, ügyészségnek, börtönőröknek és hasonlóknak ehhez nincsen semmi köze.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 19:24:59

@Hatterasz_kapitány: sajnálom, hogy ilyen könnyen feladod a tárgyszerű, személyeskedéstől és gyűlölködéstől mentes vitánkat valamiféle általad vélt erkölcsi magaslatra visszameneküléssel, és utólag is értelmetlen hitvitának nyilvánítod, de tudomásul veszem.

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 19:27:15

@Negyvenértelmiségi: szerintem viszonylag érthetően elmagyaráztam, hogy miért nem folytatom itt ezt a vitát. Ha ez Téged boldoggá tesz, akkor igen, feladtam, nem tudok mit mondani az érveidre. Még egyszer kösz a valóban személyeskedéstől mentes vitát.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 19:33:50

Természetesen összemosni azt, hogy "Mocskos zsidók" azzal, hogy "Mocskos nácik" vagy "Mocskos kommunisták" óriási csúsztatás. Kommunistának vagy nácinak lenni választás kérdése, zsidónak nem éppen.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.15. 19:36:49

@Hatterasz_kapitány: én is kösz.

Egyébként nem igaz, hogy nem érdekel a foci. Nagy a jólét nicken magam is írtam egy ideig a Drukkerkocsma válogatottas topikjába, oldalas összefoglalókban szakmáztam minden válogatott meccsünk után. Csak most ugye nem Vili beadása volt a téma, vagy Varga Józsi bevetődése.

(Ezért kár személyeskedni, többnyire fogalma sem lehet egy hozzászólónak arról, kivel beszélget. És ez nem csak egy üres közhely. Akit "megismer" az ember egy fórumon, mint "zsidózós" vagy éppen mint "linuxos" arcot, és így elkönyveli, az lehet, hogy civilben egy buszsofőr egymillió balesetmentes kilométerrel, vagy az Operaház igazgatója. Esetleg a legnagyobb focidrukker Kolozsvárott.)

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 19:45:44

@Negyvenértelmiségi: Emlékszem Rád. Remélem, szakmai ügyekben hamarosan legalább ilyen hosszúságú vitákban csapunk össze, vagy épp értünk egyet.

miller draft 2013.01.15. 20:36:12

Érdekesség képen jelezném, hogy linuxos arc vagyok, viszont busszal még utazni sem szoktam. Ez így minek számít?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.16. 12:46:28

"Az elnök hozzátette: a mérkőzésre hatalmas volt az érdeklődés, ezért elkezdték megerősíteni a Puskás Ferenc Stadion középső karéját, hogy megnyithassák a románok elleni selejtezőn."Ezért is bosszantó a FIFA döntése, mert az állam így kidobta a pénzt az ablakon, ha elutasítják a fellebezést" - mondta Csányi Sándor.

Az MLSZ elnöke kiemelte, 10 ezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen. Hozzátette: ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső jegybevételt és a 40 000 svájci frank pénzbüntetést."

www.origo.hu/sport/magyarfoci/20130116-az-56osok-teren-tobb-tizezren-nezhetik-a-magyarroman-vbselejtezot.html

Na, akkor fizethetik majd a szurkolók a karéj felújítását is, netán az új stadiont is.

Azért kicsit furcsa nekem, hogy csak így simán tovább lehet számlázni egy aránytalan gigabüntetést úgy, hogy a szurkolók még csak részt sem vehetnek a fellebbezési eljárásban.

Ezt a felelősséget nem vállalhatja fel egy szurkoló. Honnan tudhatná, mekkora bírságot lehet kiszabni egy háttal állva hallgatott himnuszért? Ha leszakít egy széket, azt nyilván fizesse ki az utolsó fillérig, de itt messze nem erről van szó.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.16. 12:48:17

Nagyon egyszerű. Akövetkező meccsen 15 rugó lesz a jegy, és kötelező lesz venni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.16. 14:32:48

@eMTé: esetleg elkúrási adóban is be lehetne szedni, és akkor végképp nincs miért alkudoznia, fellebbezgetnie az MLSZ-nek. Az 5 forintos kerekítés miatt talán még egy izmus ellenes kampány is beleférne a befolyó összegbe.

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/Napi_nonszensz_jon_az_elkurasi_kulonado_MM0E88

miller draft 2013.01.16. 14:54:23

Lazulj már le 40-es! Ne erőltesd ezt a pol vonalat, mert egyrészt a többség leszarja a politikát, másrészt én pláne, és ez a fontosabb érv!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.16. 15:46:55

@miller draft:

OFF

Minden tiszteletem mellett, de azt erőltetek, amit akarok, ez egy nyílt fórum, és a legkevésbé sem érzem úgy, hogy az új hír beidézése és az arra való totálisan úgymond politikamentes, a posztoló fentebb megfogalmazott kéréseit véleményem szerint mindenben kielégítő, 100%-ig ontopik reagálásom mellé (amire nem válaszoltál semmit) ne fért volna el egy szintén pártpolitikamentes kis megjegyzés, amit alapvetően viccesnek szántam, még ha a leszarás is jutott róla eszedbe, de ez talán legyen a te bajod.

Nem tudok megfelelni minden igénynek, és nem is akarok. A rendeltetésének megfelelően használok egy szolgáltatást, amit akár a helyén is kezelhetnél a blog mottójának megfelelően.

Ha az adminnak ez nem tetszik (gondolom, arra céloztál, te is az vagy), akkor megvan a joga, hogy kitiltson, mint a FIFA a válogatott szurkolóit a stadionból, vagy mint az indexes moderátor a Magyar válogatott topik íróit kedvenc topikjukból.

Sajnálom, hogy a tartalmi reagálás vagy a figyelmen kívül hagyás helyett a kötözködést választottad, nem állt szándékomban ilyenekről írni, de szükségét éreztem, hogy megvédjem az álláspontom.

Ha azt mondod, húzzak a picsába, elhúzok magamtól is, de ha azt mondod, húzzak a picsába, mert néger vagyok, akkor azért szeretném előbb tisztázni, hogy csak te felejtetted magadon a napszemüvegedet.

maribor 2013.01.16. 23:23:05

@Negyvenértelmiségi: "mekkora bírságot lehet kiszabni egy háttal állva hallgatott himnuszért?" Itt nem erről volt szó...

maribor 2013.01.16. 23:25:09

@Negyvenértelmiségi: Az admin jog itt a szerkesztésre vonatkozik. A kutya nem fenyegetett. Csak csacsi vagy, ha nem érted, miről beszélünk.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.17. 02:36:20

@maribor: de, pontosan erről is szó volt. Háttal állva hallgatott himnuszról, kifütyült himnuszról, iráni és palesztin zászlókról, mocskos zsidók kórusról és az Indul a vonat c. kórusműről volt szó, mint amik együttesen adtak alapot egy ország fociszurkolóinak kollektív megbüntetésére a kollektív bűnösség elutasításának jegyében. A hivatalos határozatot sejnos nem találtam meg a FIFA honlapján, csak egy cikket, de ezekről írtak az újságok, ezek miatt együttesen megy a nagy felháborodás, és konkrétan az iráni zászlósok ellen el is jártak tudtommal már ott helyben.

Ezek közül:

- a háttal állva hallgatott himnusz egy kulturált tiltakozás volt Izrael ellen, ami simán belefér egy ilyen meccsbe

- a kifütyült himnusz egy bunkó, ámde demokráciákban megszokott tiltakozási mód volt Izrael ellen

- az iráni és palesztin zászlók lengetése kicsit bugyuta, ámde maximálisan kulturált viselkedési forma volt, a célja szintén Izrael politikája elleni tiltakozás lehetett

- a mocskos zsidók egy, a paprikásabb focimeccsek kereteit nem feszegető, de kétségkívül bunkó rigmus volt, a lila majmokkal és a három hülyével kb. egyenértékű, a *-i cigányok, basszátok meg anyátoknál egy kategóriával enyhébb

- az Indul a vonat éneklése bunkó, bántó és sértő megnyilvánulás volt, ami nálam sem fér bele

Ami közös a fentiekben, az az, hogy egyik sem adhat alapot a szurkolók és a csapat kollektív megbüntetésére. Ez kb. ugyanolyan, mintha zsidókat nem engednének be a focipályákra, vagy dózsásokat, mert valahol valamikor egy zsidó vagy egy dózsás rosszat szólt.

miller draft 2013.01.17. 07:55:20

Ha gondolod felveszem a kesztyűt. Szóval állítólag kicsiny csoportunkban én vagyok a náci, viszont ezt politika mentesen teszem, leszarom a Zorbánt meg a Vonát is, ugyanebbe a kategóriába esik nálam Gyurcsány és Bajnai, meg úgy általában az egész magyar politikusi gárda. azért mert elvtelen buzi az összes, csak szánni tudom az olyan embereket akik valamely szekértáborban a sorsunk jobbra fordulását várják a politikusoktól. Na ezek fényében nem értem, hogy egy sport fórumon mia faszt akarsz bizonyítani jobb oldalról? Azt, hogy van zsidó lobbi? Igen tudjuk, ők egyenlőbbek. Azt is tudjuk, hogy van cigánybűnözés.
A konkrét témához. Az iráni meg palesztin zászló a magyar ultrák legnagyobb öngólja volt. Már máshol is leírtam az arab cigányok semmivel nem jobbak számomra mint a zsidók, sőt rosszabbak.A zsidók tetszik nem tetszik velünk azonos kultúrkörből jönnek, hasonló vallásal.A mohamedán köcsög meg megöli a lányát ha nem szunitához megy férjhez.És ezeket éltetik egyesek, gratulálok.
Ja és hidd el kitiltani senki nem akar, de egyet sem kell értenünk veled.

divaoni01 2013.01.17. 08:45:01

@miller draft:

Hát ezeket a polbuzikat nem lehet megúszni, mert kényszeresen bennük van, hogy csakis ők lehetnek az abszolút igazság letéteményesei. Vérükben meg az ellenállhatatlan vágy a térítésre.

Szánalmasak.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.17. 13:32:54

@miller draft: csakhogy nem dobtam el semmilyen kesztyűt, nincs mit felvenned. Leírtam a véleményemet a poszt témájával kapcsolatban, ami a jelek szerint nem egyezik meg a fősodorével, és ha higgadt fejjel jobban megnézed, hogy mit kaptam ezért, talán még te is elcsodálkozol.

Felhívom továbbá a figyelmed, hogy ha focimeccsre mész, ne jelenítsd meg az "Árpád-sávos címert", mert az politikailag provokatív, és úgy járhatsz, mint én, és azt kockáztatod, hogy soha többé nem szurkolhat senki a válogatott meccsein.

"Az Árpád-sávos címer és a Nagy Magyarország szimbólum sporteseményeken nem jeleníthető meg."

sportgeza.hu/futball/2013/01/16/50_ezer_embert_varnak_a_magyar-romanra/

Itt egy kép segítségképpen egy Árpád-sávos címerről:

trendybaby.hu/shop_ordered/5768/pic/subcatlogo/M014.jpg

those with loaded guns 2013.01.17. 13:43:26

Az Árpád-sáv kitiltása amúgy valóban nonszensz mindenféle szempontból. Nem is teljesen értem, milyen alapon lehet akár ezt a motívumot, akár mondjuk az iráni zászlót kitiltani bárhonnan is.

attila.szabo 2013.01.17. 14:21:07

@those with loaded guns: Bármilyen zászló kitiltása nonszensz. A zászló csak egy zászló. Ha rá van írva egy drapira, hogy gyilkold a hollandot, az már más kategória. Az utcán is egyedül sétálgathatsz akármilyen zászlót lobogtatva, maximum kreténnek tartanak. A másik oldal: mi a fenét keres egy Nagy Magyarország szimbólum egy válogatott meccsen (ás akármilyen NB I-es meccsen) 2013-ban? Mit akar ez jelenteni? De jó volna egy országban élni sok millió szlovákkal, románnal? Aki ilyet bevisz, azt én kreténnek tartom. Azokról, akik ilyeneket kifeszítenek mindig az jut eszembe, hogy valahogy így kéne szurkolniok: "Hajrá magyarok(/Fradi/Diósgyőr/bármelyik)! Bárcsak velünk élnétek románok, szlovákok!"

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.17. 14:22:08

@those with loaded guns: most már nem is az Árpád-sávos zászlót, hanem az Árpád-sávos címert tiltja ki az MLSZ és a FIFA. Az az MLSZ, amelyik címerének szintén részét képezik az Árpád-sávok.

Mint ahogy a hivatalos, alkotmányos magyar címernek is.

(A trikolórt is ki lehetne ennyi erővel tiltani, az is politikai jelkép, és a mindenkori ellenfél szurkolói egy részének provokatív is lehet. Most akkor ki is a politikailag provokatív, ki viszi be a politikát a stadionokba? Oké, aláírom, Kovács III. Béla szurkoló is.)

attila.szabo 2013.01.17. 14:23:06

@attila.szabo: Mondjuk az tök jó lenne, ha lenne tengerpartunk, csak sajnos akkor is ugyanannyit kéne utazni oda :S

those with loaded guns 2013.01.17. 14:27:15

@attila.szabo: Oké, vannak törvényileg tiltott jelképek, amik esetében érthető, ha nem nézik jó szemmel a zászlót. De ha nem szerepel rajta ilyen? Akkor milyen alaopn válogatnak a zászlók, címerek között?

those with loaded guns 2013.01.17. 14:28:12

@Negyvenértelmiségi: Röhejes. A jövőre nézve elszomorító, hogy állandóan bohócot csinálnak magukból.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.17. 15:09:00

@those with loaded guns: nem hallottam, hogy a megnyert EB, VB után a katalán zászlóval az egész világ szeme előtt a stadion körül végigfutó Puyolra, Xavira és a többiekre tekintettel kitiltották volna a spanyol és/vagy a katalán szurkolókat és/vagy játékosokat bárhonnan is. Félreértés ne essék, eléggé ki lennék akadva azon is.

A FIFA ezekkel a rögeszmés ún. antirasszista nyomulásával nem kiviszi, hanem beviszi a politikát a stadionokba, méghozzá merőben szelektív módon.

Azért ez elég durva, hogy a hivatalos magyar címert is kitiltotta a FIFA és az MLSZ a válogatott meccseiről egy füst alatt több más nemzeti jelképpel.

Ha valaki magyar címeres (ún. Árpád-sávos címeres) zászlót visz be, pontlevonást fogunk kapni, és fizethet is érte a "rendbontó" nem kis pénzeket, ha jól követtem a híradásokat.

Jól van ez így?

miller draft 2013.01.17. 15:36:28

Én úgy gondolom, hogy az MLSz döntött ezekről a jelképekről. Az mondjuk még nagyobb gáz, ha nem tudják, hogyan is néz ki a magyar címer.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.17. 16:04:13

A magyar címer stadionokból kitiltásához ugyanúgy csak ürügy volt a meccs, mint a szurkolók kitiltásához.

Az MLSZ meg biztos kap majd egy csilliós büntit a FIFA-tól, amiért mossa a kezeit, amiért nem lépett fel a magyar címeres szurkolók ellen, sőt velük akarja kifizettetni a "kárt", vagyis a FIFA büntetését. (Ne a zemberekkel fizettessék meg!)

Az lesz a vége, hogy Csányinak kell fizetnie a büntit is, az elmaradt bevételt is és a stadion "felesleges" kibővítését is.

Teljes abszurd ez a történet.

És bárki bármit mond, jóval túlmutat azon, hogy mit kiabált néhány szurkoló a meccsen, és hogy a pálya vagy a másik irányba fordulva hallgatták-e végig a himnuszt.

Egyébként arra is kíváncsi lennék, mit kellett volna tennie a rendezőknek, amikor észlelték, hogy egyesek háttal állva hallgatják a himnuszt. Oda kellett volna mennie a biztonságiaknak, és felszólítani őket, hogy forduljanak meg? Netán erővel kellett volna megfordítani őket? Vagy ott helyben félbeszakítani az el sem kezdődött mérkőzést?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.17. 19:14:40

Csányi is megerősítette, hogy kitiltják az Árpád-sávos zászlókat a stadionokból, az ilyet bevivőket kivezetik, a zászlójukat elveszik (elkobozzák?).

premier.mtv.hu/Hirek/2013/01/17/11/Jogos_a_FIFA_buntetese.aspx

Hadd ne mondjam, egy ilyen eljárás teljesen jogellenes, alkotmányos jogokat sértő lenne, amiket nem írhat felül semmilyen polgári szerződés, hacsak nem másik alkotmányos jog védelmében, de ilyen nincs az Árpád-sávok esetében.

Ha az MLSZ jogkövetően jár el, és nem baszogatja a nemzeti jelképeket, és ezért a FIFA megbünteti, az érdekes helyzet lesz.

De azt nem hiszem el az MLSZ-nek, hogy a FIFA betiltotta volna az Árpád-sávos zászlót vagy a magyar címert, ezt csak kamuzzák, ők tiltották be.

Várom az antimagyarizmus elleni tiltakozási hullámot, mert ez azért tényleg elég durva.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.17. 19:22:36

Érdekes azért, hogy a zsidók megsértését úgy bünteti a "Magyar" LSZ, hogy betiltja a magyar nemzeti jelképeket, közte a hivatalos, alkotmányos magyar címert.

TOL 2013.02.09. 10:40:16

n@Negyvenértelmiségi: Nevetséges amit leirsz.
Mondjuk a történethez az is hozzátartozik hogy a második világhábórúban 600 ezer magyar zsidó halt meg a gázkamrákban, és a magyar perlementben a jobbik még a közelmultban is fölvetette és feszegette néhány képviselő vallási és etnikai hovatartozását, tehát nem nehéz dolog bizonyitani , hogy az antiszemitizmusnak szép múltja és élő jelne van Magzarországon.
Na most képzeld el ezek a csúnya zsidó szervezetek gondolom emlékesztették a FIFA-t, hogy a FiFa salyát szabályi szerint ami irva vagyon rendezőnek köteleségei lettek volna a szábályok szerint amiknek be nem tartása bizonyos szankciókat von maga után szintén a Fifa létező szabályai szerint.
A magyar szövetség elismerte , hogy a vétség megtörtént, tehát büntetés jár ezért afellebezés is butaság volt mert a kiszabható legenyhébb büntetést kaptuk.

maribor 2013.02.09. 15:04:32

@TOL: Figyumá' Pisti, ha ilyet is tudsz, a Drukiban miért szopatsz minket?

TOL 2013.02.10. 22:45:03

Én nem csináltam semmit .
És nem szivatok senkit esetleg viiccelödöm néha de az úgy gondolom egyértelmű.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.11. 18:21:30

@TOL: nem tartozik hozzá a második világháború ahhoz, hogy most háttal állva hallgatták (rémes!) egyesek az izraeli himnuszt. Nem lehet minden zsidók elleni kritikánál előhozni a 70 éves történetet, és ez pláne nem menti fel őket a mai tetteik alól, amik joggal váltják ki a civilizált világ kritikáját.

Egyébként a következő meccsen hogyan fogjuk kivédeni, hogy a szurkolók egy része háttal állva hallgassa az ellenfél himnuszát, kikötözzük őket a megfelelő irányba állítva? Vagy aki hátat fordít, azt kivezetjük, és megbüntetjük tízmillió forintra?

Mert valahogy nyilván ki akarjuk védeni, és ki is fogjuk, mivel az "M"LSZ azt mondta, jogos volt a bünti, nagyon is.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.13. 12:36:51

www.origo.hu/sport/tenisz/20130213-bepoccentek-a-katolikusozo-izraeliekre.html

Tudom, ez nem fodbal, meg nem is lehet visszavezetni az adu ászig, csak érdekességképpen.
süti beállítások módosítása