Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Játékosfigyelő: Schalke 04 – SpVgg Greuther Fürth

2013.02.03. 00:39 Püspök utcai gombaszedő

A "hátha ebből is rovat lesz egyszer" rovat égisze alatt tekintettem meg ma délután a címben jelzett összecsapást; úgy éreztem, jó lenne tudni, hogy valójában hogy teljesítenek válogatott vagy potenciálisan válogatott játékosaink. Egyúttal remek lehetőség is ez arra, hogy minél több sportkommentátori klisét elpufogtassak. És ha már  egyet fizet, kettőt kap akció volt Gelsenkirchenben, hát belecsaptam a lecsóba.

A bajorországi Fürth csapatának [becenevükön "A Lóherék", ezt asszem inkább hanyagolom a továbbiakban] ez az első Bundesliga-szezonja, és a tabellára tekintve jó eséllyel kimondható, hogy nem követi majd azonnal második, ezért a Schalke elleni idegenbeli összecsapás nem kecsegtetett túl sok sikerrel. De a kékmezes házigazdák nem számolhattak az új csodafegyverrel, a Hajdúság Töftingjével [ismertebb nevén a hortobágyi Kojak, bár ez úgy hangzik, mintha egy gázlómadár neve lenne], aki pár nappal átigazolása után rögtön lehetőséget is kapott a bemutatkozásra.

A kiírás szerint a Fürth 4-2-3-1 felállásban lépett pályára, ahol Varga a jobb oldali védekező középpályás posztját tölti be, a hozzá képest már rutinos versenyző Stieber Zoli pedig a balszélső lett volna. Lett volna, mert már az első percekben kiderült, hogy a felállás kicsit más: védekezésben 4-4-2, viszont támadásban a két szélső és a két támadó vonalba fejlődött, mindössze egyetlen felfejlődő belső középpályás támogatásával, akik nagyjából felváltva teljesítették ezt a feladatot.

Mondanom sem kell, hogy ebből aztán nagy támadójáték nem is alakulhatott ki, hiszen a sorok rendkívül messze voltak egymástól, leginkább az ex-schalkés középcsatár Asamoah-ra felívelt labdákban bíztak, ezekből olykor szabadrúgást is szereztek, a kilencedik percben például Stieber tekert be egyet a kapu elé nagyon gyengén a jobb szélről.

A Schalke támadásai sokkal veszélyesebbek voltak, Uchida felfutásaival többször is megverte Stiebert. majd adott be az alapvonalról. Feltűnő volt az is, hogy Varga védekezésben nagyon keresi a helyét, tekintget körbe, hogy betájolja magát, de ez nem róható fel neki: kevés közös edzés után kellett területet biztosítania, amit az első félidőben tökéletesen meg is oldott, emberfogó feladatot pontrúgásoknál se kapott (a "háború esetén túsz" sorkatonai kategória mintájára a "szabadrúgás esetén sorfal" jutott neki).

A huszonötödik percben a kevés vendégkontra egyikéből Stieber indult meg a balszélen, a labda végül a középcsatár helyén feltűnő hajatlan hősünkhöz került, akinek lapos lövése kevéssel kerülte el a hosszú oldalt. Bár a teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a kapus fogta volna, ha kapura megy, ez a jelenet is jól mutatja, hogy mindkét magyar srác elképesztően sokat futott, 

Az addig magabiztos védekezés azonban mit sem ért a második félidő elején, amikor Bastos balról, 25 méterről védhetetlen dugót akasztott a hosszú sarokba, ezzel megszerezve a vezetést a hazaiaknak.

Ezután a Fürth támadójátéka azonnal megváltozott, többen voltak kénytelenek csatlakozni a támadásokhoz, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen öt pérccel később (Stieber közreműködésével) már meg is született az egyenlítő gól.

Józsi aztán a hatvanadik perc környékén látványosan fáradni kezdett, a debreceni téli felkészülés aligha arra van kitalálva, hogy egy Bundesliga-meccset teljes sebességgel végigrobotoljon tőle az ember [hiába no, már a disznóvágások sem a régiek, az én időmben még kurva sokat kellett kergetni a kucsukákat]. Mindezek ellenére azért igyekezett tovább hajtani becsülettel a lefújásig, bár miután egy kezezés miatt besárgult, és egy rosszul időzített becsúszásnál megkapta az utolsó figyelmeztetést is (szerencséje volt, egy szava nem lehetett volna, ha kiállítják), arra számítottam, hogy gyorsan lecserélik.

De nem cserélték le, úgyhogy a pályán láthatta a csodát, mert hogy a hosszabbítás utolsó percében sikerült kiénekelni a hárompontos sajtot a Schalke szájából – amint ez a felvételen is látszik, a gólörömnél helyezkedést még nem vették edzésen Varga érkezése óta.

És ezzel a meccsnek vége is lett. Összességében mindkét játékosunk elfogadhatóan teljesített, a bravúros győzelem meg csak jót tehet az önbizalmuknak.

Stieber azért támadóként alighanem megszenvedi azt, hogy egy gyengélkedő csapatban játszik, nagyon kevésszer volt lehetősége lendületből vezetni a labdát az ellenfélre és beadni, Varga pedig elsőre egyáltalán nem vallott szégyent, és ez máris több, mint amire sokan számítottak. Ha elmúlik a kezdeti bizonytalansága és a kondija feljavul [lásd: "rápakolnak pár kiló izmot], lehet esélye arra, hogy a nyáron már egy komoly (nem kölcsön) Bundesliga-szerződést kiharcoljon.

Az edzések szüneteiben a csapat a "Tömegverekedés a melegfesztiválon" címú kortárs balettművet próbálja a szezonzáró ankétra.. (forrás: greuther-furth.de, mármint csak a kép forrása)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1005059455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilvapálinka 2013.02.03. 00:45:06

Sok sikert neki, pár kiló izom és itt az új Dárdai.

Tamás(Ottawa) 2013.02.03. 04:59:39

Remélem fejben is rendbe rakják egy kicsit, mert néha túlpaprikázza magát, és máris jönnek a színes kártyák.

Igy olvasva a történést, és látva a lényeget, elégedettek lehetünk. Csak Mausbürger ne erőltesse azt az agyament jobbhátvéd ötletét...

divaoni01 2013.02.03. 08:19:10

@Tamás(Ottawa):

Pedig a napokban deklarálta, hogy elsősorban ott számít rá a válogatottban.

losik 2013.02.03. 09:30:25

Nagy grat a két magyarnak. CSak nekem tűnik úgy, hogy les volt a győztes gól? Pont ugrik a kép, de akkor is mitha a lövéskor a fejelő előrébb lenne mindenkinél. De persze kit érdekel. :)

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.03. 10:30:43

@losik: Les volt szerintem is, de megadták, úgyhogy mindegy :-)

Fodbalista (törölt) 2013.02.03. 20:59:08

Itt egy rendes 3 in 1 gólösszefoglaló, ami működik is, és működni fog holnap is.
süti beállítások módosítása