Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

FFC vs. Újpest/Legia vegyes - Mese, mese, meskete...

2013.03.10. 15:23 Név és cím a szerkesztőségben

Az alábbi történet remekül példázza, hogy miért tartja időnként (?) komolytalannak a magyar huligán és ultramozgalmat még az is, aki alapvetően szimpatizál az ultrákkal és többször fel is szólalt már az őket démonizáló kívülállók ellen.A történet természetesen ezer szállal kapcsolódik a Derbyhez, illetve annak tegnapi előjátékához. Bár nem tudom, mért nem jó nekünk a rangadó szó, na mindegy. Két homlokegyenesen eltérő történet a beszámolók alapján, továbbá felnőtt, alapvetően értelmes férfiak vedlenek vissza tizenhárom-tizennégy éves izgatott kiskamaszokká, amint géphez jutnak, hogy megírják a véleményüket. A Legendás Harmadik Félidő olvasói  egypercesei még mindig köztünk élnek. Előre bocsájtom, hogy feltehetőleg mindkét oldal képviselői meg fognak sértődni, pedig egyik oldalon sem vagyok érintett. Akik alapvetően elítélik a szurkolói összecsapásokat,  és szeretik egyetlen homogén, végtelenül összetartó masszaként kezelni a szurkolókat, azok is feszülten figyeljenek, mert tanulság lesz bőven.

Tehát lássuk, mi történt! Újpestiek és néhány (?) lengyel kilátogatott a a THSE-Sasahalom - Ferencvárosi FC BLSZ 1-es mérkőzésre, és az 1-1-el végződő találkozó után rátámadtak az FFC szurkolóira.Egy (két?) drapival távoztak. Akik nincsenek otthon a budapesti alsóbb ligákban: a Ferencvárosi FC fradista szurkolók által alapított labdarúgó klub. A legalsó osztályokból minden évben egy szintet felfelé lépve idén már a negyedik vonalban játszanak, immáron második számú és utánpótlás-csapattal is rendelkeznek. A költségeket teljes egészében a játékosok és szimpatizánsaik állják. A szándék mindenképpen nemes.

Ferencvárosi verzió (fradimob): "A derby elkezdődött! A lilák és lengyel haverjaik megtámadták az FFC csapatát angyalföldön! Egy 14 éves szurkolót leütöttek! Utána az FFC játékosai és szurkolói csúnyán megverték a dózsásokat, akik elmenekültek..."

Ahogy a nagy könyvben meg van írva. "Sima sálasokat" talál be az ellenség, egy 14 éves fiút tudnak csak leütni, de persze így is pórul járnak. Mindennek tetejébe csak lengyelekkel mernek arcoskodni. Lila kutyák!

Újpesti verzió: Simán behúztak egy drapit, éberebbnek kellett volna lenniük a zöldeknek. Különben is, ők mire föl beszélnek korrektségről, amikor régen is késel/eszközökkel/túlerőben/dobálózva stb.,stb... Csicska zöldek!

Ha valaki egy másik bolygóról (országból) érkezve elolvassa a két beszámolót, nehezen hiheti, hogy ugyanannak az esetnek az elbeszélését olvassa. Egyébként van egy-két érdekesség mindkét nézőpontban.

A fradisták azt vetik a támadók szemére, hogy gyerekeket támadtak meg. A derékhad egyébként is Dabason keresett felelőtlen román szurkolókat. Ezzel szemben ez a vézna társaság is lendületből szétkergette a Legia huligánokat (a beszámoló szerint). 

1. FFC meccsen nem ez volt az első eset, amikor újpestiek és fradisták készültek összecsapni.

2. Továbbá nem egy FFC meccsen volt már balhé, rendbontás.

3. Az alábbi elvett zászló sem klubzászló.

4. Az alábbi videó alapján nem csak 14 éves srácok járnak FFC meccsekre (FFC-Inter meccs után készült tavaly nyáron). Amúgy is nem kevés vitát generált, de ez már egy másik tészta. Egyébként ezt a felvételt nem fradistaként is nagyon-nagyon rossz nézni.

Másik oldal. Ők ugyebár a fentiek alapján mondhatják, hogy akár sok kemény fradista is várhatott volna rájuk az előzmények ismeretében. Akár. Egy éve azért nem volt valószínű nagyobb ellenállás. Ahogy itt sem. Utóbbiról egyébként szintén számtalan verzió látott napvilágot. 

Volna itt még egy kérdés, ami már az ESMTK-esetnél is sokak fejébe szöget ütött: kik ezek a lengyelek és mit akarnak itt? Az újpestiek szeretik elbagatellizálni az általuk nyújtott segítséget, de pont az ESMTK-eset után a klubzászlókkal pózoló polákok után felesleges tagadni, hogy ebben-abban azért részt vesznek. 

A fentiek azonnal átfutnak azok fején, akik sem ide, sem oda nem húznak. Illetve a fradisták és az újpestiek is ugyanezeket vetik egymás szemére, bőszen hangoztatva a saját igazukat.

Pedig akár történhetett pontosan úgy az eset, ahogy egyik, vagy másik oldal állítja. Ám a bizalom és a tájékoztatási korrektség teljes hiánya miatt senki sem hisz senkinek. Most mondhatnánk, hogy aki ott volt, az pontosan tudja, mi történt. De volt szerencsém ekkor-akkor beszélgetni ilyen személyekkel és valami félelmetesen szelektív tud lenni a memóriájuk, ha meg kell védeni a saját brigádot és befeketíteni az ellent. A 14 éves fiú leütése például a hivatalos rendőri verzióban is megtalálható, mégis rajta fog maradni, hogy mindössze egy hatásvadász elem.

Uraim, nekem tényleg mindegy, ki győzött. A szerkesztőségből sokan elítélik a huliganizmus, páran nem. Nekem nem feltétlenül azzal van a bajom, hogy arra kaphatóak egymásnak esnek. Hanem azzal, ami utána jön. 

Utógondolatok: egy általam egyáltalán nem tisztelt blog szívből utált szerkesztője (Tót spion néven közismert, én nem fogok neki reklámot csinálni) arról tájékoztatta ma  a nagyérdeműt, hogy több ezer (!!!) ultra és huligán lesz ma Pestre szállítva, hogy egyetemistákat verjenek. Ő ezt hallotta. A hasonló mesemondók miatt nem hangoztatom, hogy alapvetően baloldali érzelmű lennék. Illetve ha ő az, akkor én inkább a belgákhoz állok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr925126107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása