Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Zsórykáim Törője

2013.07.13. 15:34 A szerethető dózsás

Mindig nagy öröm, ha egy kis csapat feljut az első osztályba. Főleg, ha ezt önerőből, a helyiek támogatásával teszi meg. A mezőkövesdi focicsapat NB1-be jutásának kapcsán Mezőkövesd térségének két híres szülöttjének -- országgyűlési képviselőjének -- nevét kell megtanulnunk. A két név Zsóry Lajos és John Goodman.

john_goodman_22439.jpgJohn Goodman, belügyminisztériumi államtitkár, szolgálatban.

Zsóry Lajos 1939-ben olaj-kutatókat engedett birtokára, az olaj helyett feltörő hatvankét fokos víz a mai Zsóry fürdő-konglomerátum ütőere. Kövesden Zsóry Lajos igazi legenda lett, a munkásságáról megemlékező könyvben szerényen csak ''felfedezőnek'' titulálják.

Ez a könyv hiányt pótol, helye lenne sok kövesdi család asztalán« - írta a mű előszavában John Goodman polgármester. Ha ennek csak fele igaz, akkor nem dolgoztam hiába.” – mutatta be a kötetet Szlovák Sándor.

John Goodman-t sem kell bemutatnunk, megteszi ezt  ő maga:

 A mai napig is összejárunk focizni a fiúkkal. A főiskolás évek során ragadt rám a »Törő« becenév, kitüntetőleg a magyar labdarúgás nagy csillaga, Törőcsik András után.

 

tallai-andras.jpgTörő

Ezek után nem is csoda, hogy a Belügyminisztérium államtitkára lesz.Törőhöz persze nem mindenben hasonlít John Goodman:

A Belügyminisztérium  sajtófőnöke a levélben leszögezi: „Valódi bizonyíték van viszont arra, hogy John Goodman államtitkár józan volt, hiszen az aznap levett minta alapján elvégzett véralkohol vizsgálat negatív eredményt mutatott. Kép és hangfelvétel tanúskodik továbbá arról, hogy John Goodman készségét fejezte ki, hogy megfújja az alkohol szondát.”

A második lényeges különbség pedig az, hogy Törő nem lépett be a 80-as években az MSZMP-be.

6_1.jpgJohn Goodman felvirágoztatta a mezőkövesdi labdarúgást. A vitrinből, az aranylabdák mellől már csak egy MB1-es bajnoki cím hiányzik.

Jól ismert, hogy a focihoz három dolog kell: Politika, kapcsolatok és korrupció. A pénz már jön magától.

A Kormány 1438/2013. (VII. 11.) Korm. határozata a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. fejlesztéséhez a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról. A Kormány az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 21. § (6) bekezdésében biztosított jogkörében a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. fejlesztéséhez 400,0 millió forint 1. melléklet szerinti egyszeri átcsoportosítását rendeli el elszámolási, a fel nem használt rész tekintetében visszatérítési kötelezettséggel. A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 1. melléklet XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 24. Sportlétesítmények fejlesztése és kezelése alcím, 11. Sportlétesítmények fejlesztése és fenntartása jogcímcsoport, 2. Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása jogcím javára, a Kvtv. 1. melléklet XI. Miniszterelnökség fejezet, 7. Rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére.

2008-5-4-web-goodman1-80978090.jpg

A fel nem használt rész tekintetében visszatérítési kötelezettséggel.

A fent említett és a napokban nyilvánosságra hozott 400 millió azonban nem a mezőkövesdi foci költségeinek  egyetlen  forrása. A részletek megértéséhez tudni kell. hogy nem csak egy Mezőkövesd Zsóry van.

 

a_9.jpgVan másik (nyakkendője)?

 

 

 Van másik!

Mezőkövesden (papíron) két Mezőkövesd Zsóry van. A Mezőkövesd Zsóry SE és a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. Remélem a két név nem zavarja össze a szurkolókat. Elképzelni is rossz, hogy a tetkószalonból Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. felírattal a hátán távozik egy Mezőkövesd Zsóry SE ultra. Szerencsére a két klub vetélkedése nem okozott hátrányt és sikerült 200 millió forintot gründolniuk. 

Szeptember 15-én nyújtottuk be mindkét pályázatunkat, egyet az egyesület, egyet pedig az újonnan megalakul gazdasági társaságunk nevében. November végén meg is kaptuk a jóváhagyó határozatokat. A Mezőkövesd Zsóry SE 81,3 millió forintra pályázott, s 71,56 millió forintot hagytak jóvá számára, ezt szinte fele-fele arányban tárgyi eszköz beszerzésre és fejlesztésre, illetve az utánpótlás csapatok működtetésére fordítjuk. A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. még sikeresebb volt, hiszen 162,7 millió forintra nyújtott be pályázatot, s 117,16 millió forintot vehetett igénybe. Három hetünk volt arra, hogy összegyűjtsük a támogatói nyilatkozatokat, s örömmel mondhatom, minkét pályázatunkkal száz százalékos sikert arattunk, köszönhetően a felajánló vállalkozóknak - mondta el John Goodman.

A kft. pénzéből 142 millió forintos fejlesztés valósulhat meg Mezőkövesden. A Széchenyi úti sporttelep Kavicsos felőli kerítése mintegy 8,5 millió forintból újul meg, átlátszó lesz. Nyolcmillió-háromszázezer forintból felújítják a sportcsarnok vizesblokkjait. A sportcsarnok vagyonkezelői jogait egyébként a kft. gyakorolja, hiszen az intézményt csak így lehetett bevonni a programba.

A legnagyobb fejlesztések a Tűzoltó pályán lesznek. Ott közel 97 millió forintból egy 115*74 méteres, villanyvilágítással, mobil lelátóval, eredményjelzővel ellátott nagy műfüves pályát építenek, azon kívül 25 millió forintból lesz mellette egy ugyanekkora füves játéktér. Három és fél millió forintba fog kerülni a pálya kerítésének elkészítése. Ezen túlmenően az óvodás-U11-es korosztályok nevelésére, versenyeztetésére is jut pénz.

A klub forrásaiból soha nem látott pénz jut az utánpótlásra: felszerelésre, diagnosztikai eszközökre, utazási költségekre, edzőtáborokra, az utánpótlás edzők bérezésére, egyéb személyi jellegű költségekre, illetve felszerelésre, az öltözők berendezéseinek cseréjére.

Ez a 200 millió  már fedezte  az NB1-hez szükséges világítást, a 400 millió  vélhetőleg az 5000-es stadionhoz kell. Tanultak az Egertől:

Nem szeretnénk felkészületlenül, átgondolatlanul és felelőtlenül nekivágni az NB I-nek, hiszen senki sem szeretné azt átélni, ami Egerben történt. Feljutás esetén komoly infrastrukturális feltételeknek kell megfelelni, de mi készen állunk arra, hogy ezeket biztosítsuk. A pályán 5000 néző számára kell helyet biztosítanunk [eddig 500 néző volt, a szerkesztő megjegyzése ].

A pénzügyeket érdemes mégegyszer átvenni a belügyminisztáriumi államtitkár szavait idézve:

Az egyesület, illetve az egyesület által alapított Mezőkövesd Zsóry FC Kft. a társaságiadó-rendszerben 30%-os önerővel együtt 250 millió Ft-ot kapott fejlesztésre az MLSZ-től a 2012/13-as évre. A társaságiadó-támogatás 190 millió Ft volt, amit sikerült összegyűjtenünk a vállalkozásoktól az elmúlt év végén és ez az összeg ott van az MLSZ számláján. A fennmaradó pénzt az önkormányzat biztosítja önerőként, de itt meg kell jegyeznem, hogy az önkormányzat egy kormányhatározat értelmében 650 millió forint egyedi állami támogatást kapott, melynek egy részét teszi ki a fejlesztéshez szükséges önerő. A 250 millió forint egyik részét a villanyvilágításra, a másik részét a klubház fejlesztésére fordítjuk. A lelátó építéséhez szükséges forrást a Belügyminisztérium sportingatlan-fejlesztésre kiírt pályázatából szeretnénk finanszírozni, amelyre 20 millió forintot lehet elnyerni. Miután tavaly nyert a pályázatunk, bízunk benne, hogy idén is kedvező elbírálásban részesül.A beléptető- és biztonságtechnikai rendszer kiépítése 50-60 millió Ft-ba fog kerülni.

Szóval az államtitkár csapata az államtitkár minisztériumának pályázatán nyerni fog, és 500 néző beléptetése 50 millióba kerül. 

Happy end

 

 

Egerben az NB I-es búcsú miatt jövőre nyolc helyett csak négy utánpótlás korosztályt kell indítani. A kövesdieknek viszont hatra van szükségük, s tettek egy előnyös fölajánlást: az NB I-ben versenyeztetnék az egri U16 és U18 gárdákat, akiknek ez óriási fejlődési lehetőség. Egerből egy évre kerülnének a kövesdiekhez a futballisták, a költségeket a Mezőkövesd-Zsóry állná, de az egriek otthon edzhetnének. Magyarul két utánpótlás csapat megszűnik, de papíron kettő új alakul. Vagyis ott vagyunk ahol eddig is. Már ha értik.

  


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr555402665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.07.13. 19:12:06

Ó istenem, kitűnő cikk, de az első kép a Nagy Lebowskiból mindent visz. " Érvénytelen gurítás, te kibaszott seggfej"!

Alkoholosfilc 2013.07.13. 19:58:38

@miller draft: Igen, a kedves szerzőnek is sajátságos a stílusa, de a jó Walter Sobchak aranyköpései is megérnek pár misét:-)

Alkoholosfilc 2013.07.13. 21:14:03

@miller draft: filmen még nem röhögtem ennyit. A háttérben steve buscemi mimikái, haha.
süti beállítások módosítása