Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis magyar futballtérkép I.

2014.01.20. 09:19 Rich.mond

Készítettünk egy kis futballtérképet. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a 20 megye közt (19 megye+Budapest) hogyan oszlanak meg a profi csapataink - az NB3-at nagyvonalúan a profiligákhoz csaptuk. Olyan messze nem is járunk az igazságtól, főleg a szűkítések után. Sőt, a megyei első vonalban is vannak gyakorlatilag profi, vagy félprofi csapatok, de ez most nem tartozik ide. Önmagában az NB1-et nem érdemes vizsgálni, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem lehet mindenki elsőosztályú, és ugyanolyan fontosak az alacsonyabb osztályban (stabilan) játsszó regionális központok csapatai. Mivel több évet hasonlítottunk össze, a nagy terjedelem miatt a bejegyzésünk két részes lesz. Előbb nézzük az aktuális állapotokat!

16 NB1-es, 16 NB2-es és 48 NB3-as csapat. Az összesen 80. A 20 (méretben és lakosságban lényegesen eltérő) közigazgatási területre tehát 4-4 darab jutna, ha testvériesen osztoznának. Minő meglepetés, a csapatok szétosztása nem egészen így működik - még a területi elv ellenére sem. 

Íme a táblázat regionális szinten:

Régió NB1 NB2 NB3 Összesen
Közép-Magyarország 4 3 17 24
Közép-Dunántúl 3 3 5 11
Dél-Dunántúl 3 2 4 9
Nyugat-Dunántúl 2 3 5 10
Észak-Magyarország 2   7 9
Észak-Alföld 1 4 6 11
Dél-Alföld 1 1 4 6
Összesen 16 16 48 80

Ennél sokkal beszédesebb a megyei szintű bontás. Olvassanak tovább!

Az látható, hogy a közép-magyarországi régió (Budapest+Pest megye) kapásból viszi a kvóta 30%-át, de a többi régió között nincs igazán nagy eltérés. Kivéve egyet. A Bács-Kiskun, Csongrád, Békés alkotta Dél-Alföld már innen is lefelé lóg ki. A regionális felosztás egyáltalán nem ad valós képet a területi egyenlőtlenségekről. Nem úgy a megyék szerinti szortírozás!

Megye NB1 NB2 NB3 Összesen
Budapest 4 1 9 14
Pest 2 8 10
Borsod-Abaúj-Zemplén 2 4 6
Hajdú-Bihar 1 1 4 6
Fejér 2 1 2 5
Győr-Moson-Sopron 1 2 2 5
Veszprém 1 1 2 4
Baranya 1 1 1 3
Somogy 1 1 1 3
Tolna 1 2 3
Vas 1 2 3
Szabolcs-Szatmár-Bereg 2 1 3
Békés 1 2 3
Heves 3 3
Bács-Kiskun 1 1 2
Jász-Nagykun-Szolnok 1 1 2
Komárom-Esztergom 1 1 2
Zala 1 1 2
Csongrád?* 1 1
*   A 2011 Szeged csapata Békésben, Gyulán játssza hazai mérkőzéseit

 

Ahol hiány van...

Azon itt már kiszörnyülködtük magunkat, hogy Nógrád nem szerepel a táblázaton. A csongrádi helyzethez pedig ez a bejegyzés ad bővebb magyarázatot (10-es pont, amely Szeged csapataival foglalkozik).

Vas megyének úgy van három csapata, hogy abból kettő a Haladás (a Haladás II az NB3-ban), illetve a Körmend egészen biztosan ki fog esni az NB3-ból. A szomszédos Zalában a ZTE idén nem valószínű, hogy visszajut az NB1-be. Tartozásokról is pletykáltak, tehát talán egy "stabil NB2-es élcsapat" státusszal is kiegyeznének rövidtávon. A Zalaegerszeg külvárosában fellelhető Andráshida ellenben jól szerepel az NB3-ban.

Ilyet sem fogunk látni Zala megyében egyhamar (www.magyarfutball.hu

Heves megye három harmadosztályú csapata közül inkább csak a középmezőny elején álló FC Hatvan érezheti biztonságban magát. Felsőtárkányon a támogató körül van egy-két furcsaság,  Egernek talán ez a szint is sok.

Komárom-Esztergom is komoly lemaradásban, mert egy szem NB2-es csapata (Tatabánya) bizony egyelőre stabilan kiesésre áll. A Dorog sem tudta megismételni a tavalyi teljesítményét, küzdenek a kiesés démonával (lásd írásunkat az NB3 Nyugati-csoportjáról itt).

Bajban Baranya! Pécsen Matyi Dezső távozásával az NB1-es csapat hosszú távú finanszírozása került komoly veszélybe. Egyesek szerint a rövid távú is - de még bizakodnak a befektető megjelenésében. Az NB2-es Kozármisleny, valamint az NB3-as Komló is tökutolsó.

Jász-Nagykun-Szolnok két csapata (Szolnok az NB2-ben és Jászapáti az NB3-ban) a bennmaradásért küzd. Bács-Kiskunban ugyan ott a KTE, de rajta kívül csak a Baja tagja a nyolcvanas mezőnynek - NB3, alsóház. Pedig ez egy igen nagy megye, konkrétan a legnagyobb területű és népességben is csak öten előzik meg a húszból. Jászról és Bácsról ejtünk még pár szót a későbbiekben..

A stadion szépül, de se jó csapat, se néző Szolnokon

Semmi különös

Hajdú-Bihar látszólag jól áll, de négy harmadosztályú csapatából kettő a Loki fiókcsapata (DEAC, Létavértes), az ebesi tündérmese pedig a végéhez ért, már a tavaszi folytatás is kétséges.

Veszprém és Somogy az országos átlagnak megfelelő csapatlétszámmal rendelkezik és mivel egyiküket sem fenyegeti a kiesés (max Somogyban két NB2-es lesz, esetleg helyet cserél a Siófok és a Kaposvár. A Nagyatád az NB3 középmezőnyében vitézkedik), ezért a megyei bajnokok feljutásával még nőhet is ez a szám. Veszprémről később még lesz szó. Tolna ugyancsak kis megye. A Paks bár elég idegesen tekintgethet a háta mögé az NB1-es tabellán, de a Szekszárd és a Bölcske jól megvan a harmadosztályban. Róluk régebben írtunk, hamarosan pótoljuk lemaradásunkat. Szekszárdot mindenesetre szívesebben látnánk egy-két év múlva fentebb. ( 11-es pont). Ugyancsak az egészséges állapotok uralkodnak Békésben. Az Előre NB2-es tagságát egyelőre semmi sem veszélyezteti, a hátországot pedig az Orosháza és a Gyula biztosítja. Szabolcs-Szatmár-Beregben egészen biztosan bővülni fog a háromtagú kontingens, mert a megye mindig is erős volt az NB3-ban és a megyei bajnok jó eséllyel pályázik az osztályozóra is. A Szpari vezeti az NB2-t, a Kisvárda ugyanott küzd a bennmaradásért, a Nyírbátor pedig az NB3 Keleti-csoportjában a középmezőnyben áll. Megyeszékhely+két regionális központ. Teljesen jó - mint Békésben. Körülbelül ez az az arány, amit más megyékben is fenn lehet tartani.

Kisvárdai vendégszurkolók Nyíregyházán. 5000 néző volt a megyei rangadón (www.ultrasliberi.hu)

Minden a legnagyobb rendben


Az élen természetesen Budapest áll - a számok önmagukért beszélnek. A kilenc NB3-as csapatból kettő tartalékcsapat (Honvéd és Fradi II). De Pest megyéhez sem kell különösebb kommentár. Fejér öt csapattal nevezett be - a Videoton II is NB3-as. A felcsútiak tavaly harcolták ki az NB1-es tagságot és jó úton halad efelé a Dunaújváros is - hét pont az előnyük a Siófok előtt. A Csákvár pedig az NB3 Nyugati csoportját vezeti. Ezek után érthetetlen, hogy miért a DVSC vezeti a Mennyei Bajnokságot. Győr-Moson-Sopron egyelőre nem fog három NB1-es csapatot indítani, mert a Gyirmót és a Sopron csak messziről figyeli a feljutásért tusakodókat. De még korai a kiesés miatt aggodalmaskodni. Az NB3-ban a Győri ETO II és a Mosonmagyaróvár képviseli a megyét. A gond az, hogy a megyei bajnokság örökös bajnoka, a Győrszemere feltehetőleg idén sem akar feljutni - idén is vezetik a bajnokságot. Borsod-Abaúj-Zemplén pedig nem csak két első ligás csapattal rendelkezik, hanem erős NB3-as alakulatokkal is.  A BAZ-megyeiknek külön öröm, hogy ez a hat csapat a megye egész területén szét van szórva, az északkeleti Cigándtól a délnyugati Mezőkövesdig. Az északnyugati Putnok pedig délkeletre utazhat a Tiszaújváros elleni megyei derbire.

A cigándi nézőszámot az MTK és a PFLA is megirigyelhetné (www.boon.hu)

Vajon ezek a területi egyenlőségek a múltban is fennálltak? Utánanéztünk! 10, 15 év tabelláit böngésszük, majd visszamegyünk egészen a nyolcvanas évek elejéig. 

A folytatás itt olvasható.

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk két állandó szerzőjének regényét. Lepje meg szórakoztató magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra! Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. A linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr615757075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálpusztai fiúk 2014.01.20. 20:07:54

Méltó komponálás a bdsrstnt

Rich.mond 2014.01.20. 21:12:37

@Pálpusztai fiúk: Köszönöm, fiatal barátom, AKA!

Gribbin János 2014.01.21. 00:32:48

azután veszprémről mégsem esett egy árva szó sem...

Rich.mond 2014.01.21. 08:18:19

@Gribbin János: A második részben lesz róluk szó részletesebben, az elsőbe ennyi fért bele.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.21. 10:11:04

Ki tartja el ezt a rengeteg "profi" csapatot? A jegybevétel smafu, a csapatoknak semmi reklámértéke, úgyhogy fölöttébb gyanús, ha bárki szponzorálja őket. Megy a közpénz vissza zsebbe?
Ez egy akkora állami mutyi, hogy ihaj!
Nemzeti Pénzmosoda.
Stadionokat nekik!
Magyarország jobban tejel!
:)

Drago Brutic 2014.01.21. 10:38:15

Volt, amikor még több budapesti csapat szerepelt. Honvéd, Ute, Vasas, Honvéd, FTc, Mtk, és mellette néha BVSC, 3. Kerület, Csepel, Volán... 83-ban 7 volt. Tud valaki többet?

Rich.mond 2014.01.21. 10:57:47

@Drago Brutic: Igen, ezekről az időkről is a második részben lesz szó -egyébként 96/97-ben 8 csapat volt. Az első hétben 6 bp-i csapat volt. Sorrendben: MTK, Újpest, Fradi, Vasas, DVSC, BVSC, Kispest. Kiesett a Kerület és a Csepel.

vontod75 2014.01.21. 11:34:15

Lehetne egy kicsit bővebb is. A BAZ megyei futballról pedig úgy írni, hogy a Diósgyőr meg sincs említve azért nem kis teljesítmény. Végülis csak az egyik legaktívabb szurkolótáborral rendelkező magyar klub...
youtu.be/FZm9rJGfygo

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.21. 11:40:54

@vontod75: Az hagyján, Budapestről se a Fradi, se az Újpest, se az MTK, se a Honvéd nem lett megemlítve. :)

Viccet félretéve, ha jobban megnézed, gyakorlatilag egyetlen NB1-es klub sem, mert feltételezzük, hogy ez az alapműveltség része. Az NB2-őt és NB3-at viszont talán nem mindenki követi napi szinten, pláne megyékre lebontva.

Azzal aligha vagyunk vádolhatók, hogy direkt elfeledkeznénk a Diósgyőrről: valogatott.blog.hu/tags/Di%C3%B3sgy%C5%91r

Rich.mond 2014.01.21. 13:13:54

Így van, inkább az alsóbb osztályokra lett kihegyezve. Szerintem aki nem követi napi szinten az NB3-at, az nem feltétlenül tudja, hogy Cigánd és Putnok NB3-as. Sőt, azt sem nagyon, hogy hol van Cigánd.
Mindent egyébként sem lehetett beleírni a posztba, még a két részben sem. Amásodik részben amúgy Veszprémhez hasonlóan Borsodról is több szó esik - ezen felül Fejér, Pest és Jász-Nagykun/Bács-Kiskun kerül nagyító alá.

Feyyaz 2014.01.21. 22:20:49

Nagyon jó! De már most sajnálom,hogy csak két részes lesz! :(

Drago Brutic 2014.01.22. 09:46:49

Mikor jön a folytatás?

Rich.mond 2014.01.22. 09:58:44

@Drago Brutic: Tervek szerint holnap este. Most már az sem kizárt, hogy lesz harmadik része.

Feyyaz 2014.01.22. 21:28:22

@Rich.mond:
"Most már az sem kizárt, hogy lesz harmadik része."
Ez a beszéd! :)

V.János78 2014.01.22. 23:34:52

Jó ez a cikk! Én ugyanebből a témából írtam a szakdolgozatomat!Földrajzi kutatóként vizsgálódtam. Sok térképet és statisztikát készítettem a magyar és európai foci területi különbségeiről. Ezek azért jók, mert a laikusoknak is látványos tendenciákat rajzolnak ki. Az idősorok is jól mutatják, hogy erősödik vagy hanyatlik egy város, régió vagy megye focija.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.22. 23:47:31

@V.János78: Megvan ez a szakdolgozat elektronikus formában? Én szívesen elolvasnám, ha szabad, és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok ezzel egyedül.

Rich.mond 2014.01.23. 09:06:44

@V.János78: Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ha átküldöd nekünk az anyagot, akkor nagyon szívesen megjelentetjük akár a sorozat negyedik részeként, akár önállóan - ha már úgyis a témába vág.
A kapcsoaltot tarthatjuk a valogatott.blog kukac gmail mailcímen, vagy a Facebook oldalunkon.

Feyyaz 2014.01.23. 23:07:06

@V.János78:
Na,azt a szakdolgozatot olvasnám én el szívesen!
süti beállítások módosítása