Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör

2021.12.13. 07:49 maribor_

1984. október 3., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_headlines_szolovjov_kizim_atykov.jpgVéget ért az emberiség történetének eddigi leghosszabb űrutazása, Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov 237 nap után visszatért a Földre

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 1.

A Szegedi Nyomda is csatlakozott a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója és az MSZMP XIII. kongresszusa tiszteletére kibontakozott munkaversenyhez. A kollektíva vállalta, hogy az exportra készülő könyvek részarányát 20 százalékkal emelik - ez egyben a munkájuk minőségének javulását jelenti.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_szegedi_nyomda.jpgNSZK megrendelésre készül a mesekönyv a Szegedi Nyomdában

Az Új Forrás közli Nagy Gáspár Öröknyár: elmúltam kilencéves című versét, amely fölismerhetően 1956-ról, illetve Nagy Imréről szól. Az illetékes pártszervek nyomást gyakorolnak az Írószövetségre, hogy a költőt mentse föl írószövetségi titkári funkciójából. Nagy Gáspár végül önként lemond.

Szíria határozottan elutasította II. Hasszán marokkói királynak azt a javaslatát, hogy hívják össze az Arab Liga rendkívüli csúcsértekezletét az egyiptomi-jordániai diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele ügyében. A rabati uralkodó, az Arab Liga soros elnöke azt szeretné, ha a novemberre tervezett, előzőleg már többször elhalasztott rijadi csúcstalálkozó előtt a szervezet tagállamai lehetőséget kapnának közös álláspont kialakítására a múlt hét elején tett jordániai lépés kérdésében, s megelőznék az arabközi kapcsolatokban jelentkező feszültség kiéleződését.

Szíriai értékelés szerint a rabati találkozó azt a célt szolgálná, hogy Jordánia elkerülje az arab államok részéről való elítélést. Egyiptom ugyanis változatlanul tartja magát az 1979-ben, Camp Davidben kötött különalkuhoz. Annak idején az arab országok épp emiatt szakították meg diplomáciai kapcsolatukat Kairóval. Az ammani döntés tehát azt jelenti, hogy Jordánia megszegte az Arab Liga döntését - vélekednek szíriai részről.

Látványos parádéval ünnepelték meg délelőtt Pekingben a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 35. évfordulóját. A kétórás demonstrációt, közel negyedszázados szünet után, katonai díszszemle nyitotta meg, majd százezrek vonultak fel. A parádé szónoka Teng Hsziao-ping, a KKP PB tagja, a KB katonai bizottságának elnöke volt. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt harmincöt évben nemcsak a kínai történelem sötét múltját zárták le, de szocialista társadalmat építettek, ami megváltoztatta az emberiség történetének egész menetét is.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kinai_nemzeti_unnep.jpgLátványos katonai díszszemle és felvonulás Kína nemzeti ünnepén Pekingben

A Kínai Népköztársaság kikiáltásának 35. évfordulója alkalmából a szovjet nép nevében táviratban küldött üdvözletét a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a szovjet minisztertanács a kínai politikai vezetőknek: Li Hszien-nien államfőnek, Peng Csennek, az országos népi gyűlés állandó bizottsága elnökének és Csao Ce-jang miniszterelnöknek. Országunk - mondja egyebek között az üdvözlő üzenet - változatlanul fellép a szovjet-kínai kapcsolatok rendeződéséért, ami megnövelné a szocializmus nemzetközi szerepét, tekintélyét a világ népeinek szemében. A Szovjetunió következetes híve annak, hogy az események így alakuljanak.

október 2.

Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és dr. Rudolf Kirchschlager, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke nem hivatalos, baráti, határ menti találkozót tartott Sopronban, illetve Eisenstadtban.

Dr. Rudolf Kirchschlagert Losonczi Pál köszöntötte a soproni határátkelőhelynél, majd az államfők kölcsönösen bemutatták kíséretük tagjait. Az Elnöki Tanács elnökének társaságában volt Lombos Ferenc, a Győr-Sopron megyei tanács elnöke, Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes, valamint Randé Jenő, hazánk bécsi nagykövete. Az osztrák szövetségi elnök kíséretében Wolfgang Loibl, az elnöki kabinet igazgatója és Arthur Agstner, Ausztria budapesti nagykövete vett részt a találkozón.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_losonczi_pal_rudolf_kirchschlager.jpgLosonczi Pál köszönti Rudolf Kirchschlagert a magyar-osztrák határon

A vendégek és vendéglátóik gépkocsival a soproni tanácsházára hajtattak. Itt Markó József, a város tanácselnöke üdvözölte a magyar és az osztrák államférfiakat, és úttörők virágcsokrokkal kedveskedtek nekik. Ezután Losonczi Pál és dr. Rudolf Kirchschlager szűk körben megbeszélést folytatott a tanács épületében.

A délelőtti program városnézéssel folytatódott. Az osztrák szövetségi elnök Losonczi Pál társaságában sétára indult Magyarország nyugati kapujának műemléki városrészében. Elsőként a középkor világát idéző Templom utcában nézték meg a román és gót stílusú építészeti remekeket. Megtekintették a belváros barokk palotáktól övezett egyik nevezetességét, a Nagyboldogasszony-templomot is, majd a Központi Bányászati Múzeum nemrégiben helyreállított épületében a bányászat történetét, technikájának fejlődését bemutató gyűjteménnyel ismerkedtek meg. A séta utolsó állomása a Liszt Ferenc Művelődési Központ volt. Itt Csáth Annamária, Ganczaugh Miklós és Mártha Albert hazánkban élő német nemzetiségű festőművészek kalauzolták a vendégeket a munkáikat bemutató kamarakiállításon.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_losonczi_pal_rudolf_kirchschlager_sopron.jpgLosonczi Pál és dr. Rudolf Kirchschlager a soproni városnézésen

Délben Losonczi Pál ebédet adott dr. Rudolf Kirchschlager tiszteletére a Lövér Szállóiban. Az ebéden az Elnöki Tanácselnöke és az osztrák szövetségi elnök pohárköszöntőt mondott.

Délután az ausztriai Eisenstadtban folytatódtak a két államfő megbeszélései. A tárgyalásokat követő rögtönzött sajtóértekezleten Losonczi Pál hangsúlyozta: látogatása annak kifejezése is, hogy nincsenek a két ország között vitás kérdések. A lehető legkedvezőbben fejlődő kapcsolatok példát adnak két különböző társadalmi rendszerű ország békés együttműködésére. E jó kapcsolatokra építve szeretnénk azokat minden területen továbbfejleszteni.

Losonczi Pál és dr. Rudolf Kirchschlager ezután megtekintette a mattersburgi kulturális központot. Este az osztrák szövetségi elnök Burg Lockenhausban vacsorát adott a magyar államfő tiszteletére. Losonczi Pál a késő esti órákban visszaérkezett Magyarországra.

Véget ért az űrkutatás történetének leghosszabb űrrepülése: Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov moszkvai idő szerint 13 óra 57 perckor visszatért a Földre a Szaljut-7 űrállomásról. Űrhajójuknak, a Szojuz T-11-nek leszállóegysége a kazahsztáni Dzsezkazgan várostól 145 kilométerre délkeletre ereszkedett a földre. A sikeres leszállás után hamarosan a helyszínre érkeztek a keresőszolgálat helikopterei, fedélzetükön orvosokkal, akik a helyszínen azonnal megvizsgálták az űrhajósokat, és megállapították, hogy mindhárman egészségesek, jól viselték a 237 napos rekord időtartamú űrrepüléssel járó megterheléseket.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_atykov_kizim_szolovjov.jpgAz űrhajósok a visszaérkezés után

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa a sikeres űrexpedíció végeztével levélben köszöntötte a három űrhajóst, s mindazokat a tervezőket, mérnököket, technikusokat és munkásokat, akik részt vettek Kizim, Szolovjov és Atykov útjának előkészítésében, a program végrehajtásában.

Az 1982. április 19-én felbocsátott, s a Föld körül keringő Szaljut-7 űrállomás harmadik alapszemélyzetének sokhónapos munkája több új eredményt is hozott az űrkutatásban, jelentősen hozzájárult a tartós űrrepülések elméleti alapjainak jobb kimunkálásához, értékes ismeretekkel gyarapította a kapcsolódó tudományágakat, s az alkalmazott kutatások révén komoly gazdasági hasznot is eredményezett. Kizim, Szolovjov és Atykov ez év február 9-én érkezett az űrállomásra. Az űrhajósok kiterjedt geofizikai vizsgálatokat végeztek. Szabad szemmel is megfigyelték, s fényképezték, színképelemző készülékkel térképezték fel a Föld felszínét. A szakemberek értékelése szerint a kutatási programnak különösen fontos részét jelentették a rádiócsillagászati megfigyelések.

A szívspecialista Oleg Atykov, a személyzet kutató űrhajósa az expedíció egész ideje alatt orvosi vizsgálatokat végzett. Leonyid Kizim és Vlagyimir Szolovjov fedélzeti mérnök hat ízben hagyta el az űrállomást, hogy a nyílt világűrben bonyolult szerelő munkát végezzen, összesen csaknem 23 órát töltöttek a nyílt kozmoszban, bonyolult munkával megjavították a Szaljut-7 hajtóműrendszerének egy tartalék fővezetékét, megnagyobbították az űrállomás energiaellátását biztosító napelemek felületét.

A három űrhajós csaknem nyolc hónap alatt két látogató expedíciót is fogadott. Április 4-én köszöntötték Jurij Malisevet, Gennagyij Sztrekalovot és Rakes Sarmát, az első szovjet-indiai közös űrexpedíció személyzetét. Július 18. és 29. között Vlagyimir Dzsanibekov, Szvetlána Szavickaja és Igor Volk járt a Szaljut-7 fedélzetén, s a világ második űrhajósnője ezúttal parancsnoka társaságában kilépett a nyílt világűrbe is.

A Szaljut-7-Szojuz T-11 űrkomplexum fedélzetén végzett hosszú, sikeres űrrepülés végrehajtásáért, a feladatok teljesítése során tanúsított helytállásért és hősiességért, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége kitüntetéseket adományozott Leonyid Kizimnek, Vlagyimir Szolovjovnak és Oleg Atykovnak.

Az űrhajó parancsnoka, Leonyid Kizim Lenin-rendet és a Szovjetunió Hőse címet jelképező Arany Csillagot kapott. Kizim ezáltal másodízben nyerte el a Szovjetunió Hőse címet, így a vonatkozó rendelkezések értelmében szülőhelyén felállítják bronz mellszobrát. Vlagyimir Szolovjovot és Oleg Atykovot a Szovjetunió Hőse címmel, az azt jelképező Arany Csillaggal, továbbá Lenin-renddel tüntette ki a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége. Mindkét űrhajós megkapta a Szovjetunió űrhajósa címet.

Az ENSZ közgyűlésének 39. ülésszakán New Yorkban tartózkodó Várkonyi Péter külügyminisztert fogadta Paul Lusaka, a világszervezet ez évi ülésszakának elnöke. Külügyminiszterünk találkozott George Shultz amerikai, Isidoro Malmierca Peoli kubai, Faruk as-Saraa szíriai és Ali Triki líbiai külügyminiszterrel, akikkel véleménycserét folytatott az ENSZ közgyűlésének napirendjén szereplő kérdésekről és kétoldalú kapcsolataink helyzetéről. A magyar külügyminiszter ugyancsak találkozott Sedli Klibivel, az Arab Liga főtitkárával.

Washington újabb követeléseket támaszt a nicaraguai kormánnyal szemben. Egy magas rangú külügyi tisztviselő újságíróknak elmondotta: amennyiben a sandinista kormány nem hajlandó hozzájárulni a november elejére kitűzött választások elhalasztásához, és nem fogadja el azt, hogy a Contadora-csoport által kidolgozott rendezési tervet az Egyesült Államok elképzeléseinek megfelelően módosítsák, akkor a két ország viszonya tovább rosszabbodik.

Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács tagja, aki jelenleg New Yorkban tartózkodik, az ENSZ-közgyűlésének ülésszakán elhangzott felszólalásában kijelentette: „Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a november 4-re kiírt nicaraguai általános választások megrendezését. A Pentagon és a CIA újabb akciókat szervez, egyebek között ismét tervbe vette a kikötők elaknásítását, Nicaragua bombázását és településeinek elfoglalását." 

Ortega szerint Washingtonban az összehangolt akciósorozat megkezdését három héttel a választások előttre, október 15-re tervezik: ekkorra fejeződik be a CIA-irányítás alatt álló ellenforradalmárok összevonása a nicaraguai határnál, hondurasi és Costa Rica-i területen. Támogatásukra bevetésre készen állnak majd az Egyesült Államok fegyveres erői, hogy „szükség esetén” bombatámadásokkal, partraszállással és közvetlen beavatkozással döntsék meg a nicaraguai kormányt.

A nicaraguai vezető felszólította az Egyesült Államokat, hogy foglaljon el egyértelmű álláspontot a Contadora-csoport béketervével kapcsolatban. Washingtonnak el kell döntenie, hogy békében vagy háborúban akar-e élni Közép-Amerika népeivel.

Az Egyesült Államokban újabb kísérletet hajtottak végre az MX rakétával. A rakéta, amelyet egy dél-kaliforniai légi támaszpontról bocsátottak fel, 30 perc alatt sikeresen elérte a több mint 6000 kilométerre levő célkörzetet.

Havannába térítették a kolumbiai légitársaság egyik DC-8-as típusú teherszállító repülőgépét. A gépeltérítőt - egy kubai emigránst, akinek felesége és gyermeke is a repülőgép fedélzetén volt - a kubai hatóságok őrizetbe vették. A kolumbiai gép röviddel ezután visszaindult Bogotába.

október 3.

Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Nógrád megyébe látogatott. Salgótarjánban, a megyei pártbizottság székházában Géczi János, a Nógrád megyei pártbizottság első titkára fogadta, és tájékoztatta a megye politikai, gazdasági és társadalmi helyzetéről, valamint a pártszervezetek és pártszervek kongresszusi felkészüléséről.

A Politikai Bizottság tagja ezután felkereste a megye egyik legjelentősebb ipari nagyüzemét, a Salgótarjáni Síküveggyárat, ahol Juhász Gyula igazgató ismertetőjének meghallgatása után üzemlátogatáson vett részt.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_havasi_ferenc.jpgHavasi Ferenc és kísérete Galovics Tiborné üvegvágó munkáját figyeli

Megtekintette a kilenc húzógépes Zagyva III. üzemet, majd a modern vágó- és feldolgozó üzemet, ahonnan Ikarus autóbuszokba beépítve a világ sok tájára eljut a salgótarjáni ragasztott, hajlított és egyenes biztonsági járműüveg, s amely a hazai autókereskedelmet is ellátja Lada-, Skoda-, Dácia-, Wartburg- és Trabant-szélvédővel.

Délután Havasi Ferenc a megyei pártbizottság székházában aktívaülésen időszerű politikai kérdésekről tájékoztatta a megyei, városi, nagyközségi és községi pártvezetőket és aktivistákat, az ipari és mezőgazdasági nagyüzemek gazdasági és politikai vezetőit, a társadalmi és tömegszervezetek képviselőit, valamint a megye országgyűlési képviselőit.

Délelőtt Debrecenbe érkezett Vladimir Nyikolajevics Bazovszkij, a Szovjetunió rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Kíséretében voltak dr. Juhász Adám államtitkár, Kovács László, az Ipari Minisztérium nemzetközi főosztályának vezetője, Vladimir Mihail Mihajlovics, a szovjet nagykövetség sajtóattaséja és Látrányi Géza, az Ipari Minisztérium sajtófőnöke. A debreceni Nagyállomásra érkező vendégeket Sikula György, a megyei pártbizottság első titkára, Tóth Imre, a megyei pártbizottság titkára, dr. Postás Sándor, a városi pártbizottság első titkára, Izjaszlav Genrihovics Baljaszinszkij szovjet főkonzul és Kulcsár József, a MÁV Debreceni Igazgatóságának igazgatója fogadták.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_vlagyimir_bazovszkij_debrecen.jpgÉrkezés után a Nagyállomáson. Az első sorban balról jobbra: Juhász Ádám, Vladimir Nyikolajevics Bazovszkij, Sikula György

A vendégeket a házigazdák elsőként a MEZŐGÉP Vállalat debreceni gyárába kísérték, ahol Gáspár Mihály igazgató tájékoztatót tartott a vállalat munkájáról, az ott készülő termékekről. Gáspár Mihály elmondta, hogy a Szovjetunió a debreceni vállalat egyik legnagyobb partnere, hiszen az itt készülő termékek jó része a Szovjetunióba kerül. A vállalatigazgató nemcsak az eredményekről és a jó kapcsolatokról beszélt a vendégeknek, hanem szót ejtett gondjaikról is. Megemlítette például, hogy munkájukat, tervteljesítésüket legtöbbször a vagonhiány akadályozza. A gyárlátogatáson dr. Tündik Ferenc fejlesztési igazgató kalauzolta végig az üzemeken a nagykövetet és kíséretét.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_vlagyimir_bazovszkij_dr_tundik_ferenc_mezogep.jpgA MEZÖGÉP-nél a gyárlátogatáson dr. Tündik Ferenc kalauzolta a vendégeket

A szovjet és magyar vendégek, valamint a vendéglátók a MEZŐGÉP Vállalatnál tett üzemlátogatás után a Debreceni Ruhagyárba érkeztek, ahol Szántó Albert vezérigazgató-helyettes fogadta őket. A gyárról elhangzott rövid tájékoztató után a ruhagyáriak rögtönzött divatbemutatót tartottak. A Debreceni Ruhagyár után megyénk gyorsan fejlődő, egyre korszerűbb technológiával dolgozó gyógyszergyárában, a BIOGAL-ban tettek látogatást. A közel 4500 dolgozót foglalkoztató, immár világhírnévre szert tevő gyárat Kéri Tibor igazgató mutatta be. Többek között elmondta, hogy a BIOGAL hosszú évek óta szoros kapcsolatban van a Szovjetunióval, s hogy ezt a kapcsolatot a jövőben is ápolni szeretnék. Elmondta továbbá, hogy a BIOGAL az ország legfiatalabb gyógyszergyára, az idén 3,5 milliárdos termelést produkál. A rubelelszámolású exportjuk 1984-ben eléri a 15 milliót. Az üzemlátogatáson bemutatták a BIOGAL + Zyma új üzemét és a fermentációs irányító központot.

A delegáció a déli órákban érkezett a Magyar Gördülőcsapágy Művek debreceni gyárába, ahol Fiák László vezérigazgató ismertette a gyár legújabb eredményeit, sikereit. Szó volt a hosszú évek óta tartó szovjet kapcsolatokról is. Mint ismeretes, az MGM nemzetközi együttműködési szerződés keretében dolgozik együtt az 1-es számú Moszkvai Állami Csapágygyárral. Ebéd után a delegáció folyamatában kísérte végig a csapágygyártás technológiáját. Az üzemek megtekintése után a delegációhoz csatlakozott dr. Ács István, a városi tanács elnöke, aki városnéző sétára invitálta a vendégeket. A szovjet nagykövet és kísérete a késő délutáni órákban utazott vissza Budapestre.

Második napját tölti a földön a Szaljut-7 űrállomásról kedden visszatért három szovjet űrhajós, Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov. A leszállás utáni orvosi vizsgálatok tanúsága szerint a kozmonauták jól viselték a 237 napos, rekord időtartamú űrrepülés megpróbáltatásait, s a földi nehézségi erő hosszú idő után ismét rájuk nehezedő terhét.

Mint arról a szovjet televízió híradó műsorának nézői a leszállásról készült filmfelvétel alapján is meggyőződhettek, a visszatérés s a Föld légkörébe történt belépés utáni hatalmas túlterhelés szinte egyáltalán nem hagyott nyomot Leonyid Kizim parancsnokon. Főként a két újoncot, Szolovjov fedélzeti mérnököt és Atykov kutató űrhajóst viselte meg a leszállás, számukra volt nehezebb, hogy ismét megszokják a földi körülményeket. Ennek ellenére Atykov még a leszállás helyén úgy nyilatkozott, hogy bármely pillanatban kész volna ismét nekivágni a rendkívül érdekes útnak.

Az űrhajósok még kedd este a bajkonuri űrközpontba érkeztek. Jó néhány napot töltenek majd ott, ezalatt szervezetük végképp visszaszokik a földi körülményekhez, visszaszerzik a csaknem nyolc hónap alatt eltompult reflexeiket, mozgáskészségüket, s átesnek az ilyenkor elengedhetetlen orvosi vizsgálatokon. Jelenlegi közérzetüket ők maguk és a szakemberek is normálisnak minősítik. Súlytalansághoz hozzászokott testüknek egyelőre igen nehéz a járás és még az ülés is, így első pár napjukat többnyire ágyban fekve töltik.

Kizimék munkájának alapos értékelése majd csak néhány hét múlva, a Csillagvárosba való visszatérést követően kezdődik, de Valerij Rjumin repülésirányító már rögtön a visszatérés után nagy elismeréssel szólt a három kozmonauta tevékenységéről, külön kiemelve rendkívüli munkabíró képességüket. Konsztantyin Feoktyisztov, a szovjet űrprogram egyik irányítója, az űrhajók, köztük az új típusú Szojuz-T egyik vezető tervezője, maga is egykori űrhajós, Leonyid Kizimnek és Vlagyimir Szolovjovnak a nyílt világűrben végzett szerelőmunkájáról nyilatkozott igen elismerően. Az általuk végzett műveletek azt bizonyítják, hogy szükség esetén bármikor lehetséges az űrállomások energiatermelő rendszerei teljesítményének megnövelése.

Athén tiltakozott NATO-szövetségesénél azért, mert a jelenleg folyó „Display Determination ’84” fedőnevű hadgyakorlat lehetőséget biztosít a török vadászgépeknek arra, hogy berepüljenek a Görögország által ellenőrzött légtérbe - közölte Dimitrisz Marudasz, a görög kormány szóvivője. A kormányszóvivő elmondta, hogy Görögország minden szükséges intézkedést megtett területe és légtere biztonságának érdekében. A szóvivő nem részletezte ezeket a lépéseket, viszont kilátásba helyezte, hogy Görögország megfontolja az Égei-tenger fölött vezető polgári légiforgalmi folyosók lezárását.

Az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszakának általános vitájában felszólalt Várkonyi Péter külügyminiszter, hazánk küldöttségének vezetője. Beszédében a többi között a következőket mondotta: A magyar kormány úgy véli, hogy a nemzetközi életben végbemenő kedvezőtlen folyamatok nem visszafordíthatatlanok. Nukleáris korunkban nincs más ésszerű lehetőség, mint a különböző társadalmi rendszerű államok békés egymás mellett élése.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_varkonyi_peter.jpgVárkonyi Péter külügyminiszter beszédét mondja az ENSZ-közgyűlés ülésszakán

Jichak Samir izraeli külügyminiszter a közgyűlés 39. ülésszakán mondott beszédében megerősítette, hogy Izrael garanciákat akar kapni északi határának biztonságára, mielőtt kivonja csapatait Dél-Libanonból. Lényeges feltételnek nevezte, hogy az izraeli támadás következtében eltávozott palesztin szervezeteknek ne legyen lehetőségük visszatérni az izraeli-libanoni határövezetbe.

George Shultz amerikai külügyminiszter New Yorkban csaknem egy órán át tárgyalt Rasid Karami libanoni kormányfővel. Karami a hét végén érkezett az Egyesült Államokba. A megbeszélésen a bejrúti kormány vezetője ragaszkodott ahhoz, hogy a libanoni törvényes hadsereg feleljen az ország déli részének biztonságáért. Ezzel szemben az Egyesült Államok - mint az Richard Murphy közel-keleti ügyekben illetékes államtitkár múlt héten előterjesztett tervezetéből is kitűnik - növelné ugyan az ENSZ-erők számát és bővítené tevékenységi körüket Dél-Libanonban, de nem mondana le arról, hogy az országrészt az Izrael által kiképzett és fizetett Lahad-féle keresztény milícia ellenőrizze. Ezzel Washington voltaképpen át akarja játszani az országrészt a törvényes kormánnyal szembehelyezkedő Izrael-barát libanoni tényezőknek.

Honduras és három más latin-amerikai ország (Costa Rica, Salvador és Guatemala) módosításokat akar elérni a Contadora-csoport közép-amerikai rendezési tervében - jelentette ki Edgardo Paz Barnica hondurasi külügyminiszter egy sajtóértekezleten. A külügyminiszter, bár azt állította, hogy országa támogatja a rendezési tervet, kijelentette: Honduras biztos akar lenni, hogy „jóakaratú” megállapodásról van szó, amely valóban a térség békéjét szolgálja. A hondurasi külügyminiszter a kívánt módosítások között említette, hogy menetrendet kell kidolgozni a fegyverzet csökkentésére a térségiben, és külön határidőt kell szabni a külföldi katonai tanácsadók távozására.

A hondurasi kormány, amely korábban már elfogadta a Contadora-tervet, helyi források szerint amerikai nyomásra emelt most kifogásokat a rendezéssel szemben. Washington az utóbbi időkben élesen bírálta a békeszerződés-tervezetet, és megkérdőjelezte az annak betartására kinyilvánított nicaraguai szándékot is.

A terveknek megfelelően november 4-én tartják Nicaraguában az általános választásokat - jelentette be Bayardo Arce, a Sandinista Nemzeti Front országos vezető tanácsának tagja Rio de Janeiróban tartott sajtóértekezletén. A sandinista vezető sajnálattal közölte, hogy a választásokra az ellenzéki Nicaraguai Demokratikus Koordináció részvétele nélkül kerül sor. Arce a legutóbbi két nap alatt négyszer tárgyalt a brazíliai városban Arturo Cruzzal, a nicaraguai ellenzéki pártszövetség egyik vezetőjével. A tanácskozások azonban eredménytelenül végződtek, mivel Arturo Cruz a választásokon túlmutató politikai követelésekkel lépett fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bayardo_acre.jpgBayardo Arce nicaraguai vezető a Rio de Janeiróban tartott tanácskozáson bejelenti: az eredetileg tervezett időpontban megtartják a választásokat

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Heves megyei Rendőr-főkapitányság Bóta József 37 éves szerződéses üzlet-vezető, egri lakost előzetes letartóztatásba helyezte és büntetőeljárást indított ellene üzérkedés bűntettének alapos gyanúja miatt. A gyanúsított több százezer forint értékben üzletkörébe nem tartozó árut forgalmazott, és ezzel jogtalan haszonra tett szert.

Személygépkocsi és motorkerékpár ütközése miatt történt baleset Baranya megyei Pellérd belterületén, melynek során Németh János szigetvári motorkerékpárvezető súlyos, utasa Ignácz József vajszlói lakos pedig könnyebb sérülésekkel került kórházba. A baleset körülményeinek tisztázása folyamatban van.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_pellerdi_baleset.jpgA baleset helyszíne

Közlemények:
Dr. Róna Lívia bőrgyógyász kozmetikus ismét rendel. Bp. VIII., Vas u. 2/b. Tel.-bejelentkezés: 343-236.

A Siófoki Bányász SE labdarúgó-szakosztálya pályázati felhívást tesz közzé serdülő első labdarúgócsapata edzői posztjának betöltésére. Feltételek: edzői képzettség, valamint a siófoki 523. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben testnevelő tanári állás betöltése. Lakás megoldható. Jelentkezni lehet személyesen vagy levélben a következő címen: Siófok, Révész G. u. 1., sporttelep.

A Magyar Munkásmozgalmi Múzeum és a Belügyminisztérium közös kiállítást készít hazánk felszabadulása 40. évfordulójára. a belügyi szervek négy évtizedes munkájáról. Kérik mindazokat, akik a felszabadulás óta eltelt évtizedekről tárgyi, írásos vagy bármilyen dokumentációval rendelkeznek, kölcsönözzék azokat a kiállítóknak. A jelentkezéseket a BM sajtóosztály alábbi címére várjuk: 1903 Budapest. Postafiók 314. Telefon: 323-334.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_allasajanlat_3_1.jpg

Divat: A komáromi Duna Áruházban nagy sikerrel tartották meg a már hagyományosnak mondható divatbemutatót. Az áruház rendszeresen szervez a fő szállítópartnereivel közös vásárokat. A mostani rendezvény a Centríköt Hetek kereskedelmi akció része volt.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_divat.jpg

Késik a búza vetése:
Lelassult, a gyári szállítási időpontok egyeztetése ellenére is, a cukorrépa szedése. Akadályozó tényező a legtöbb helyen az elázott talaj. Az ercsi gyár más megyéből szállított répával indult, de csak lassított ütemben folytathatják a termelést, mivel a partnerektől várhatóan csak a hét közepe táján érkeznek majd nagyobb répaszállítmányok.

A kukoricát késve kezdhetik az idén a legtöbb gazdaságban. A megyei tanács összesítő jelentése szerint mindössze négy százalékát takarították be az összes termésnek, ami azt jelenti, hogy ugyancsak késői vége lesz az idén a kukoricabetakarításnak. Amint arról már korábban tájékoztatták az illetékes szakembereket az üzemek, legelőbb a nedves tárolásra kijelölt táblákat kezdik mindenütt. A kukoricában várhatóan a hét vége felé gyorsul majd fel a munka.

A legtöbb üzemben október elsejére programozták a búza vetését. Az időpontot most módosítaniuk kellett, mivel az előkészített talajokat (az összes terület 70 százaléka) a lehullott 65-70 milliméter csapadék teljes egészében eláztatta. Valószínű, ezért csak a hét közepén, de inkább pénteken indulnak meg a gazdaságok a búza vetésével. A tervek szerint az ősszel 80 ezer hektáron vetnek búzát, ami azt jelenti, hogy hasonló területen lesz kenyérgabona, mint az előző évben. A szükséges technikai eszközökkel minden gazdaságban rendelkeznek, szinte kívánság szerint kaptak a legjobb minőségű választott fajták vetőmagjából. Az őszi vetésekhez igényelt műtrágyát is megkapták mindenütt, a korábban még kevésnek ítélt komplex műtrágyából is úgy tűnik, az időarányos mennyiség nem hiányzik majd.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_lajoskomaromi_gyozelem_tsz.jpgA lajoskomáromi Győzelem Termelőszövetkezetnél, mintegy 16 ezer tonnányi silókukoricát tárolnak a szarvasmarha-állomány téli etetésére

Halgazdálkodás:
Megkezdődött az őszi lehalászás. A bajai Új Élet Halászati Termelőszövetkezet tagjai a bátmonostori Duna-ágból kifogott halat a bikali halfeldolgozóba szállítják.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_halgazdasag.jpg

Kongresszusi és felszabadulási munkaverseny:
A Budapesti Bútoripari Vállalat I. sz. gyárában az idén háromszázmillió forint értékben készülnek kárpitos bútorok és szekrénysorok. Termékeik tíz százalékát tőkés exportra szállítják. A szocialista brigádok vállalták, hogy a felszabadulásunk 40. évfordulóját és a párt XIII. kongresszusát munkafelajánlással köszöntik; a termelési értéket nyolc százalékkal túlteljesítik és csökkentik az anyagfelhasználást.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_butoripari_vallalat.jpgKészülnek az ülőgarnitúrák

Fabulon - exportra is:
A Kőbányai Gyógyszerárugyár dorogi gyáregységében gyártják a népszerű Fabulon család különböző termékeit. Ebben az évben mintegy 165 millió forint értékű Fabulon kozmetikai készítmény kerül belföldre és exportra csaknem ugyanennyi.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_fabulon.jpgAz emulziós üzemben a Fabulon tusfürdő töltése, illetve csomagolása

Szépek és tartósak:
A
Latex Vállalat tatai szőnyeggyárának szép és tartós szőnyegei nemcsak a hazai, hanem a külföldi elsősorban a közel-keleti piacon keresettek. A gyár idén is ott szerepelt az őszi BNV kiállítóinak sorában. Új termékükkel, a megszokottól eltérő, ám tetszetős nyolcszögletű szőnyeggel ismerkedhettek meg a vásárlók.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_latex_szonyeg.jpgSzőnyegfonal cérnázása

Iparkorszerűsítés:
Fokozatosan korszerűsítik a szalagmunkát a Baranya megyei Cipőipari Szövetkezet Madách utcai részlegében. Az első félévben az NSZK-beli USM Emhart cégtől vásároltak két sarokrögzítő gépet, a második félévben pedig ismét várnak berendezéseket a német vállalattól.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_baranyai_cipo.jpg

Túl az ötmillió tonnán:
A Mátraaljai Szénbányák Thorez Külfejtéses Bányaüzemében a kiemelkedő termelési eredményeknek, a jó szervezésnek, a munkaidő és a bányagépek teljesítményének ésszerű kihasználásának is köszönhető, hogy már túl vannak az idei ötmilliomodik tonna szén kitermelésén. A visontai lignit a tervezett 1500 helyett 1569 kalória értékű. Az elmúlt évek során ilyen minőségű szenet átlagosan még nem termeltek ki.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_thorez_kulfejtes.jpg

Gotthárdi bútorüzem:
Asztalok, fiókok, díszítőlécek és falburkolóanyagok készülnek az NYFK szentgotthárdi Bútorüzemében. A termékek egy részét exportálják.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_szentgotthardi_butorgyar.jpgDivatos tapétával vonják be a forgácslapot

Számítástechnika a felsőoktatásban:
A Pénzügyi és Számviteli Főiskola zalaegerszegi intézetében valamennyi hallgató megismerkedik a számítástechnika rejtelmeivel. Elsajátítják a kisszámítógépek kezelését és megtanulják a számítástechnika alkalmazását a gazdasági feladatok megoldásában.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_szamitastechnika.jpgA harmadévesek egy csoportja a VT-20-as berendezéssel

Nosztalgiavillamos Debrecenben:
Útra kelt Debrecenben egy régi villamos. Elindult a közlekedés centenáriumát ünneplő napon, október 2-án. E járat óránként indul, s öt forint ellenében bárki beszállhat. egészen október 7-ig (bérletek, igazolványok ezúttal nem érvényesek). A villamost, hogy a korhoz még hűbb legyen. Varga Sándor vezeti, ő már harminc éve van a DKV szolgálatában. A jegykezelők is régi emberek: Gulácsi Ferenc és Csiha Sándor még csak megközelítőleg sem tudnák megmondani, hány jegyet vettek már kézbe. Elmondható: a DKV méltón, a nevéhez méltón készült az évfordulóra.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_debreceni_nosztalgiavillamos_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_debreceni_nosztalgiavillamos_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_debreceni_nosztalgiavillamos_3.jpgKépkockák a nosztalgiavillamosról

PATEX:
A Pamuttextilművek Székesfehérvári Gyára éves tervét a háromnegyedév alapján időarányosan 102,7 százalékra teljesítette. Az üzemben kord, háztartási darabáruk, ágynemű, pamutszövet - és különböző műszaki szövetek készülnek. Éves viszonylatban mintegy 5.5 millió négyzetméternyi termékük kerül tőkés exportra, Ezek a nyugat-európai országokba. Kuvaitba és az USA-ba is elkerülnek. Szocialista exportjuk ennek mintegy a felét teszi ki és itt a legnagyobb megrendelőjük a Szovjetunió.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_patex_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_patex_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_patex_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_patex_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_patex_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_patex_6.jpgKépek a gyár életéből

A Magyar Televízió műsorán: Hogyan működik? A Magyar Televízió ifjúsági osztályának Rubik Ernővel közös, ismeretterjesztő műsorsorozata, melyben bemutatják - természetesen csak nagyon tömören - a cipzár, a golyóstoll, a vízcsap, a villanykapcsoló, az ajtózár és a fényképezőgép működésének „titkait”, azaz mechanizmusát.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_rubik_erno.jpgRubik Ernő és segédje, az egyik ifjú műszaki talentum

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_ipm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_dormogo_domotor.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_munkaugyi_szemle.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_radiotechnika.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_ludas_magazin.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_pajtas_pif_magazin.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Ami a szerepeimből kimaradt. Körmendi János önálló estje a Radnóti Színpadon, Bencze Zsuzsa rendezésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kormendi_janos.jpgKörmendi János az egyik jelenetben

Magyar könnyűzene:
Magyarok a Yamahán
Katona Klári a versenyben, a Neoton Família a gálán. A magyarokra újra odafigyelnek Japánban. Az idén október 29-én rendezik meg Tokióban a XV. Yamaha World Popular Song Festivalt, amely ma a világ legjelentősebb nemzetközi táncdalfesztiváljának számít. A versenyre 53 országból 1821 dalt küldtek be, és a zsűri most hozta nyilvánosságra a döntését: kiket hívnak meg a rangos találkozóra.

A Pro Menedzser Iroda három magyar művész, illetve művészcsoport dalait ajánlotta a Yamahának, és ezek közül Katona Klári nyerte meg a japánok tetszését, az énekesnő Presser Gábor-Sztevanovity Dusán dalával indul a 19 fős versenyprogramban. Vetélytársai közül hárman az Egyesült Államokból, ketten-ketten Angliából és Olaszországból érkeznek, a többiek Ausztriát, Bolíviát, Kanadát, Franciaországot, Hong-Kongot, Mexikót, Portugáliát, Spanyolországot, az NSZK-t és Indonéziát képviselik. Katona Klári a rendezők külön kérésére - akik máris elragadtatással nyilatkoztak hangjának és előadásának kivételességéről - a szinte kötelező angol nyelvtől eltérően, magyarul énekel majd. Ugyanakkor a szakértők - miután tavaly a Neoton Família nyerte a Grand Prixt, nem sok esélyt jósolnak valamelyik fődíj megnyerésére, de meghívásának tényét a magyar popzene nemzetközi elismertségeként értékelik. A fesztivált a tízezres Nippon Budokan Hallban rendezik, és a japán sajtó már most megkezdte a versenyzők egyenkénti bemutatását. A döntőt a japán televízió november 3-án, Japán nemzeti ünnepén közvetíti majd, mikor várhatóan több millióan ülnek a készülékek előtt. A Yamaha vezetősége az idén különös ünnepélyességgel kívánja megrendezni a jubileumi XV. fesztivált. Ennek keretében meghívást kapott a Neoton Família teljes gárdája. (A nagydíjat tavaly a zenekar képviseletében Csepregi Éva és Végvári Ádám nyerte meg.) Ez lesz az első eset a fesztivál történetében, hogy az előző évi győztest visszahívják gálaműsorra. A Neoton Família már október 17-én Tokióba utazik, hogy részt vegyen a nagy reklámkampánnyal kísért promóciós előkészületekben. Akkor lépnek majd színpadra, mikor a zsűri dönt az idei helyezésekről, mintegy 40 perces angol nyelvű műsorral szerepelnek, amelyben több dalt is előadnak a nemrégiben itthon megjelent Karnevál című nagylemezükről.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_neoton_familia.jpgA Yamaha fesztivál gálavendégei, a Neoton-Família

A következő hetekben elmaradnak a Karthago meghirdetett koncertjei, az együttes kényszerpihenőre vonul. Az ok: Szigeti Ferenc, a csapat főnöke egy véletlen baleset folytán súlyosan megsérült jobbkezén, kis híján elveszítette középső ujját. Orvosi vélemény szerint legalább 6-8 hét kell a teljes gyógyuláshoz, s addig gitárját kénytelen „szögre akasztani”.

Elvis - magyarul
- Első hallásra meghökkentett Presser Gabi ötlete, de hamar megbarátkoztam a gondolattal, hogy a tervezett Elvis Presley emléklemezen magyarul énekeljek - mondta Komár László, amikor beszámolt egy érdekes lemezvállalkozás előkészületeiről. A lemez apropóját az adja, hogy januárban lenne ötvenéves a rockzene sztáróriása, Elvis Presley. Ebből az alkalomból Elvis-dalokat énekel lemezre az első számú hazai „rock and rollista” Komár László, aki a Scampolo hőskorában sokszor tolmácsolt Elvis-sikereket. A készülő lemez zenei rendezőjének, Presser Gábornak ötlete nyomán azonnal hozzálátott Juhász Sándorral - az Oh, csak a hajnal jönne már - szövegírójával -, hogy elkészítsék a lemezre kerülő Elvis-dalok nyersfordítását. A több mint ötszáz szerzeményből kellett kiválasztani tizennégyet. Természetesen a legismertebbeket, a legszebbeket.

Ami a szövegek átültetését illeti: a prozódiai követelményeket figyelembe véve, hangzásban hasonló szavakat igyekeztek találni a fordítás során, hogy ezekkel is megőrizzék a dalok eredeti hangulatát. Az Emlék Elvis Presley-nek című album ősbemutatójára ünnepi koncerten kerül sor 1985. január 8-án. A hónap második felében pedig országos turnéra indul Komár László Elvis-emlékműsora.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_komar_laszlo.jpgA magyar Elvis

Külföldi könnyűzene:
A hét elején az amerikai slágerlistákat még mindig Prince Let's Go Crazy-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Wham! Freedom című számai vezetik.

A hét első felében olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint például a Midnight Oil (Red Sails in the Sunset), a Ramones (Too Tough to Die), vagy a U2 (The Unforgettable Fire).

Karel Gott, a csehszlovák popzene első számú reprezentánsa Budapestre érkezik. A rendkívüli hangadottságú Európa-szerte ismert énekes az Országos Rendező Iroda szervezésében a Budapest Sportcsarnokban ad koncertet saját együttesével október 8-án este 7 órakor.


Ez a szám is hallható lesz

Levelezőtársat keresünk:

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_levelezo_tarsat_keres_csosz_judit.jpgCsősz Judit (14) tanuló - 9700 Szombathely, Savaria u. 16. - fiúkkal levelezne

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_levelezo_tarsat_keres_szucs_bela.jpgSzűcs Béla (17) tanuló - 3231 Gyöngyössolymos, Fecske u. 51. - lányokkal levelezne

Válogatott magánügyek:
Tizenhat éves csávó vagyok. Az Erzsivel már nagyon régen együtt járunk, de igazából csak mostanában estem szerelembe vele. Egyszer kettesben maradtunk és megtörtént a dolog. Utána rögtön bevettem a Postinort. De egy következő alkalommal nekem már nem ment. Nem tudom, miért, talán lejárt a gyógyszer szavatossága, és azért vesztettem el a férfiasságomat? Sürgősen válaszolj, mert a párommal együtt nagyon aggódok.
„Lankadás”
Nem tudom, honnan szerezted a Postinort, hiszen, ha Erzsi nem idősebb nálad legalább két évvel, neki sem írja fel a doktor. Ám ha már olyan ügyes voltál, hogy hozzájutottál ehhez a fogamzásgátlóhoz, használati utasítást is kellett volna szerezned hozzá. Akkor nem etted volna el a pirulát Erzsi elől. Impotenciát ez a gyógyszer már csak azért sem okozhat, mert nők számára gyártják. S egyébként nem romlandó áru. Tehát az a gyanúm, hogy semmiképpen nem ettől vesztetted el a „férfiasságodat”, szerintem még meg sem szerezted. Hidd e,. egy zöld alma attól még nem tekinthető érettnek, hogy mozog benne a kukac.

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerda visszavágóit!

UEFA-Kupa: Dukla Praha-Videoton
A Videoton hétfő délelőtt megérkezett a Dukla Praha ellen a kedden sorra kerülő visszavágóra. A csapat délután a mérkőzés színhelyén edzést tartott. Kora délután Ladislav Novak, a Dukla és Kovács Ferenc, a Videoton edzője közös sajtótájékoztatót tartottak. A hazaiak mestere szerint két, nagyjából azonos képességű, egyenlő játékerejű csapat küzd a továbbjutásért. A mérkőzésen a pillanatnyi fizikai és pszichikai állapot lesz a döntő. A csehszlovák edző mindenesetre azt ígérte, hogy csapata harcosan, gólratörően fog játszani, s megjegyezte, hogy a hazai környezet előnyét kihasználva bízik a továbbjutásban. A Dukla kezdő együtteséből csaknem biztosan hiányzik majd Viger, s valószínűleg nem játszhat Urban sem, aki Székesfehérváron csereként lépett pályára.

Kovács Ferenc a két csapat képességeit illetően egyetértett csehszlovák kollégájával, bár hozzátette, hogy az első mérkőzésen csapata nem volt kifogástalan erőállapotban, minthogy előzőleg rövid időn belül két nehéz bajnoki találkozója volt. - Most más a helyzet - mondta a magyar edző -, a csapat jobb formája már a Békéscsaba ellen látszott, s jól felkészültek a prágai találkozóra. Mindent összevetve: Kovács Ferenc is bízik a továbbjutásban, csapata várhatóan a székesfehérvári összeállításban veszi fel a küzdelmet.

A Dukla egyébiránt kevés kupamérkőzést játszott magyar csapatok ellen, de mérlege kedvező. Az 1965-1966-os szezonban a Honvédot, 1979-1980-ban pedig az Újpesti Dózsát ütötte el a továbbjutástól a kupaküzdelmekben.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_dukla_praha_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_dukla_praha_videoton_2_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_dukla_praha_videoton_csongradi_ferenc.jpgÓriási csatát vívott a kél együttes a felázott, mély talajon. Képünkön Csongrádi (sötét mezben), aki csapata egyik legjobb embere volt

BEK: Bp. Honvéd-Grasshoppers Zürich
Olykor furcsa a futball lélektana. Amikor két héttel ezelőtt a Honvédjátékosok megérkeztek Zürichbe, valósággal megszeppentek attól a különlegesen kedvező méltatástól, ahogy a svájci újságok cikkeztek róluk. A Hardturm stadionban is a visszafogottság jellemezte a csapatot, nem véletlen, hogy a Grasshoppers 3:1-es előnyt szerzett.

Azóta a válogatottban már sikerült javítaniuk a Honvéd-játékosoknak (az osztrákok elleni győztes találkozón heten szerepeltek a piros-fehér együttesből), s ma itt az újabb alkalom. A kispestiek egyöntetű véleménye, hogy elérhető a továbbjutás, de ennek előfeltétele, hogy ne kapjanak gólt. Érthető, ha Andrusch kapus némi szorongással készül a mérkőzésre, annál is inkább, mert - mint a lovasberényi edzőtáborban említette - hálátlan dolog, ha az ellenfél csak ritkán támad, a látszólagos tétlenség közben ugyanis könnyen meglephetik az embert.

Nagy Antal szerint „osztrák hangulatban” készül az együttes, de ez az összecsapás a múlt szerdainál is nehezebb lesz. - A válogatottban nem elsősorban a gólkülönbség, hanem a győzelem volt a fontos - mondta -, ezúttal viszont 2:0-ra kell nyernünk. Úgy vélem, ha az első hatvan percben sikerül megszereznünk a vezetést, akkor a hajrában a második gól sem marad el.

Esterházy ugyancsak a 2:0 arányú sikert emlegette, majd hozzáfűzte: - Bár a tizenegyesrúgásokat is gyakoroltuk, jobb lenne elkerülni a hosszabbítást A továbbjutás főként rajtunk, csatárokon dől el, mert a helyzeteket az idei szezonban is sorra megteremtjük, de sokkal többet hibázunk, mint a múlt idényben. A Grasshoppers ellen nagyon kell koncentrálnunk a kapu előtt, különben elvész a remény.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_varga_brunner.jpgAmikor még reménykedtünk a Bp. Honvéd továbbjutásában... Brunner, a svájci kapuvédő hiába nyújtózkodik Varga büntetőrúgása után

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_dajka_brunner_2.jpgDajka fejét elhagyja a labda...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_dajka_brunner.jpg...és ekkor még volt remény: a csatár fejesgólja Brunner hálójában

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_kurt_jara.jpgJara, a zürichi csapat osztrák válogatott játékosa tör előre a labdával

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_nagy_antal.jpgNagy Antal (bal oldalon) minden dühét beleadja a lövésbe

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_dajka_schallibaum.jpgA kapura törő Dajkát Schallibaum becsúszva szereli

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_schallibaum_nagy_antal_hermann.jpgSchallibaum, a Grasshoppers védője érte el ezt a labdát. Társai is jobban összpontosítottak a BEK-meccsen, s kerültek az újabb fordulóba, annak ellenére, hogy a Bp. Honvéd játékosai a második félidőben derekasan küzdöttek. A svájci labdarúgó mögött Nagy és Hermann

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_grasshoppers_zurich_nagy_antal_brunner.jpgBrunner kapus öklözve ment Nagy elől. Kettejük között összepréselve Rueda

KEK: Larisza-Siófok
Egy kicsit a nyári Siófok pezsgő életére emlékeztet a görög város hangulata. Itt még nincs vége a turistaszezonnak - egymás után érkeznek a külföldiek. Délután ugyan kihalnak az utcák, az üzletek bezárnak, az élet este kezdődik. Megtelnek a kávézók, a sörözők teraszai, élénk és hangos az eszmecsere az asztaloknál. Különösen a fiatalok között, s a Larissza és a Siófok említéséből kiderül, mi is a beszédtéma. Érthető az érdeklődés, mert a város minden negyedik lakója Larisza-szurkoló, és ott van a mérkőzéseken. (A 20 ezres pályára teltházat vártak.) Az eredményről csak abban térnek el a vélemények, hogy hány góllal nyer a görög kupagyőztes. Ezt az optimizmust igen logikusan indokolja Andrzej Strejlau, az együttes lengyel edzője:

- Kupamérkőzésen egy csapatnak otthonában kell kihasználnia az előnyöket - nyilatkozta. - Ha ezt elmulasztja, az esélyei minimálisra csökkennek. A Siófokot megleptük az 1:1-gyel, gólt szereztünk, így aligha férhet kétség ahhoz, hogy hazai pályán mi vagyunk az esélyesek.

Szó, ami szó, így igaz, és a siófokiak csak abban bíznak, hogy sokszor előfordult már a labdarúgásban olyan eset, amikor az esélytelen meglepetést okozott. Ezt komolyan is gondolják, hiszen a hétfői fárasztó utazás után is lelkiismeretesen edzettek, s ugyanezt tették kedden is. S hogy ez az elszánt akarás elég lesz-e a bravúrhoz, az majd csak a pályán derül ki.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_larisza_siofok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_larisza_siofok_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_larisza_siofok_nagy_mihaly_onhausz_tibor.jpgMíg a hazai drukkerek ünnepelnek, Nagy Mihály és Onhausz az öltöző felé tartanak (forrás: Rózsa Tibor Facebook gyűjteménye)

UEFA-Kupa: Rába ETO-Manchester United
Jókedvű kétkapuzással ért véget a szerda esti UEFA Kupa-visszavágóra készülő Rába keddi főpróbája. Igaz, túl sok ok nincs az örvendezésre az esélytelenség nyugalmán túl, mert Hajszán után Szentes szintén kidőlt a sorból, és erősen kétséges Kurucz játéka is. Verebes József edző ráadásul elégedetlen az Egerben mutatott védekezéssel, ennek következménye, hogy Judikot és Turbékot a régiek, Mile és Csonka váltja fel. A csapat újra a 4-4-2-es formációval próbálkozik, s ez azt jelenti, hogy hangsúlyt helyez a biztonságos védekezésre. Elöl pedig két jól fejelő csatárral (Stark, Szepesi) kísérletezik, azaz saját fegyverével akarja legyőzni a Manchester Unitedet.

Az angol labdarúgók vérbeli profikra valló mozgásáról, viselkedéséről több száz győri néző győződhetett meg a Manchester United esti edzésén. A gyakorlás alapján egyöntetű volt a vélemény, hogy ezeket a játékosokat nehéz lesz magabiztosságukban megingatni! Ron Atkinson menedzser még a foglalkozás előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem vehetik félvállról a találkozót, mert mégiscsak rangos kupaküzdelemről van szó. Gondjai azonban neki is akadnak, mert a bokáján sérült skót Strachant el sem hozhatta Győrbe, Robson pedig térdsérüléssel bajlódik. Utóbbi valószínűleg mégis megpróbálkozik a játékkal, amelynek első félórájában kellene Atkinson szerint csapatának gólt szereznie a végső megnyugváshoz.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united_szabo_otto_hannich.jpgA beadni készülő Szabót Hogg támadja, belül Hannichra Moran, valamint Muhren (8) is vigyáz

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united_mile_brasil.jpgMile és Brasil küzdelme a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united_magyar_olsen.jpgIgen kemény összecsapások, parázs jelenetek jellemezték a győri kupameccset. Különösen gyakran ütközött Olsen (sötét mezben) és Magyar, a mindvégig izgalmas, változatos játékot hozó találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united_albiston_hughes.jpgAlbiston mintha emelné felfelé Hughest. A Manchester Unitednek a Rába ETO ellen az UEFA Kupában hasonló segítségre nem volt szüksége

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united_magyar_lajos.jpgMagyar (fehérben) összecsap ellenfelével

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_raba_eto_manchester_united_stark_moran_duxbury.jpgStark (középen, fehérben) Moran és Duxbury ollójában

Ahogy az már szomorú hagyomány, ezúttal sem sikerült a kupaszerda a magyar csapatoknak. Igaz - a Videoton keddi, bravúros továbbjutása után - reális reménye csupán a Honvédnak lehetett, de a piros-fehérek sem tudták kiegyenlíteni a Grasshoppers Zürichben szerzett előnyét. A hazai kupagyőztes Siófoknak túl forró volt a lariszai katlan, míg a Rába Győrben sem bírt az okkal híres Manchester Uniteddel. A négy magyar együttes közül tehát három már az első „körben” kiesett, így újból megállapítható: ezt még mindig gyakorolni kell.

Különleges meglepetésekkel zárult az első forduló a nemzetközi kupákban. A legnagyobb, hogy a hat spanyol csapat közül csupán a Real Madrid jutott tovább, a Barcelona és az Atletico Madrid otthonában kapott ki a francia Metztől, illetve a svájci Siontól. Annál sikeresebbek voltak a bolgárok, a görögök (a Levszki kiverte a nyugatnémet bajnok Stuttgartot, a Panathinaikosz a holland Feyenoordot), valamint a svájciak, hiszen egyaránt három csapatuk folytathatja a küzdelmet a második fordulóban.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_stuttgart_levszki_szpartak.jpgBár Allgöwer (a képen) a házigazdáknak szerzett vezetést, a bolgár Levszki-Szpartak a stuttgarti 2:2-vel elütötte a továbbjutástól a nyugatnémet bajnokot (Szófiában 1:1 volt az eredmény)

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_tampere_juventus_paolo_rossi.jpgRossi (Juventus) a Tampere elleni BEK-mérkőzésen alaposan ellenfele lábai közé került

Két-két BEK-, KEK-, és UEFA Kupa találkozó összefoglalója 

A hétvégén jön a 6. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - Csepel
Békéscsaba - Eger
SZEOL AK - DMVSC
Ferencváros - Videoton
Rába ETO - Ú. Dózsa
MTK-VM - Pécsi MSC
Vasas - Tatabánya
ZTE - Bp. Honvéd

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1116737932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2021.12.14. 14:32:31

Aha szóval ez az a szezon, amikor a Vidi nemzetközi kupamenetelése elkezdődött. Alig várom azokat a részeket. Ja nem, bocs. Azokat át fogom ugrani. Századszorra már nem érdekel az a bizonyos kiugrott eredmény, a zseljó elleni mákos továbbjutás, a gyökértelen, senkit nem érdeklő párizsiak elleni idegenbeli átlagos játék, a mencseszter elleni itthoni sárdagasztás, majd a cumi után a kegyelemgyőzelem a real ellen. Profitáltunk ebből valamit? Nem. Mint ahogy az Aranycsapat nehezedik súlyként a magyar focira, úgy a Videotonra és egész Székesfehérvárra az UEFA menetelés, és hiába identitásképző erő, profitálni nem tudtak belőle, mert a hősök emlegetése györcsbe rántotta a lábakat, gyomrokat és az elmét is. Ugyanez a helyzet a Mezey féle válogatottal is, annak a vége a totális nihil kezdete a magyar fociban, azé a korszaké, amikor fizikai és lelki fájdalmat és károsodást okozott a magyar futballal foglalkozni. Sokat lehetne erről írni, de nem akarom tönkrevágni a szerzők kiváló munkáját.

maribor_ 2021.12.14. 16:01:51

@RTB: Ahogy a rossz tündér is tündér, a negatív hozzáállás is hozzáállás :) Van, amiben egyetértünk, van, amiben nem.

Head Honcho 2021.12.15. 00:09:36

Érdekes mindig a sporton kívüli dolgokról is olvasni, mint pl. az említett vállalatok. És hát a sorsuk - ezek a lufik pukkantak ki legelőször a rendszerváltás után, nagyon kevés lehet az itt rendszerint említettek között a túlélő, ha egyáltalán...

maribor_ 2021.12.15. 06:31:50

@Head Honcho: @Head Honcho: Ez volt az a témakör, amire néhány poszttal ezelőtt gondolt a T. Olvasó? Amúgy nem ördöghöz való a felvetés, illetve a téma feszegetése. Nem mennék bele hosszan, nem is érdemes. Alapvetően ez egy sportblog, annak az évtizednek a focieseményeit óhajtjuk feldolgozni. Természetesen azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az egészet térben és időben visszaültessük a saját környezetébe. Mintha meccsre mennénk hétvégén, a héten meg Népszabit olvasnánk, Híradót néznénk, aggódnánk a Közel-Kelet és Közép-Amerika miatt a Béketábor tagjaként. Közben Ludas Matyin röhögünk, aktuális slágereket hallgatunk, átkapcsolunk a Telesport Kupaszerdája után a Goly, Body, Sekundy-ra a Dukla Jihlava-Banska Bystrica hokimeccsre. És, igen, ez is megkerülhetetlen, ami az eredeti felvetés. Sajnálkozunk, hogy a rothadó kapitalizmusban (ők a szakadék szélén, mi egy lépéssel előttük járunk mindig!) emmor a munkanélküliség, míg nálunk a szocialista ipar és tervgazdálkodás micsoda létbiztonságot nyújt. És, igen: mesterségesen felpumpálva. De hát azok is mi voltunk.

Head Honcho 2021.12.18. 13:26:53

@maribor_: Nem ez volt, az akkor aktuálpolitika lett volna. Inkább azt nem feszegetem ehelyütt.

maribor_ 2021.12.18. 19:43:56

@Head Honcho: Egyre jobban érdekel most már a dolog.
süti beállítások módosítása