Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 5. forduló, 1. kör

2023.04.11. 18:12 maribor_

1985. április 10., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_headlines_kellemes_husveti_unnepeket.jpgKellemes Húsvéti ünnepeket kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 8.

Húsvét hétfőn - a locsoláson kívül - az ország sok táján elevenítették fel a népszokásokat. Ezen a napon a fiúk és a férfiak közül igen sokan indultak útnak, hogy a lányokat, asszonyokat megöntözzék illatos vízzel. Ez a legismertebb szokás, amely egy régi, varázsló művelet emléke. A termékenységgel kapcsolatos hiedelmekre vezethető vissza: tavasszal engednek fel a patakok vizei, s ez első folyóvízből való locsolás termékennyé teszi azt, akit ezzel meglocsolnak.

A Fejér megyei Pázmándon azonban inkább „sibáltak” a férfiak. Hajlékony, fűzfavesszőből font, sibának nevezett korbácsokkal kopogtattak be a portákra, s a „keléses ne légy, bóhásos ne légy, esztendőre frissebb légy!” rigmus mondogatása közben megpaskolták a leányokat, asszonyokat. A vesszőzést poharazás, süteménykóstolgatás, baráti beszélgetés követte mindenütt. A sibálás évszázadok óta fennálló népszokás - csakúgy, mint a locsolás -, a megyében napjainkig csak Pázmándon maradt fenn. A különlegesen font sibavesszőt sokáig a falu jeles mesterei fonták, ma már azonban ki-ki magának készíti el. Ma a sibavesszőre a megpaskoltak színes szalagokat kötnek.

Másutt a locsolók jutalma hímes tojás, amelyet vidékenként másként készítenek el, vagy másként használnak fel. A Kemenesalján például a legszebb hímes tojásokat szobadíszként a függönytartókon helyezik el. Ugyancsak vas megyében szokás, hogy a ma már karcolással díszített tojásokat emlékversekkel ékesítik, hogy ezek az emlékkönyv szerepét is betöltsék.

Szabolcs-Szatmár megyében több, a hímes tojáshoz kapcsolódó népszokás él. Sértés például páratlan számú tojást adni, viszont a vőlegénynek legalább tíz hímes tojás a járandósága. A tojások „hímese” az időszámítás előtti perzsiai néphagyományt őrzi. A beregi tájegységben ugyanis aranytojást készítenek: megfőzik a hagyma héjában, viasszal kirajzolják a mintát, s aranyporban hempergetik meg. E termékenységet szimbolizáló tojásokat legalább egy évig kell őrizni, majd összetörve a kertben elásni, hogy bő termést hozzon a föld.

Ugyancsak ilyen, a föld termékenységét őrző népszokás, hogy a sonkacsontot kiakasztják a gyümölcsösben, hogy a fák sokat teremjenek, vagy a húsvéti ételek morzsáit a gabonaföldekre szórják a kártevők ellen. E két utóbbi hagyományt főként a Vas megyei falvakban ápolják.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_galgamacsai_husvet.jpgVidám húsvét hétfői maskarázás Galgamácsa főutcáján

Az ünnepeket felhasználva csupán a hegyeshalmi határállomáson át több mint 40 ezer külföldi érkezett Magyarországra.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_turistak.jpgA Budai vár szépségeivel ismerkednek a turisták

Kétnapos hivatalos látogatásra Berlinbe érkezett Sir Geoffrey Howe angol külügyminiszter. Személyében először jár angol külügyminiszter az NDK-ban. A brit diplomácia vezetője a nap folyamán megtartotta első megbeszélését vendéglátójával, Oskar Fischerrel, az NDK külügyminiszterével. Megbeszéléseiken kétoldalú és nemzetközi kérdésekről volt szó.

A brit külügyminiszter Berlinből Prágába, majd Varsába látogat. Mint megfigyelőik rámutatnak, kelet-európai látogató kőrútjával Sir Geoffrey Howe lesz az első olyan brit külügyminiszter, aki hivatali idejében a Varsói Szerződés valamennyi tagországát felkereste.

Ugyancsak Berlinből érkezett a hír, hogy baráti megbeszélésen fogadta Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, államfő Raul Castro Ruzt, a Kubai KP Központi Bizottságának másodtitkárát, az államtanács első elnökhelyettesét, a forradalmi fegyveres erők miniszterét.

Száz- és százezrek vonultak az utcára Nyugat-Európa és Japán városaiban, hogy a hagyományos húsvéti béketüntetéseken tiltakozzanak a NATO rakétatervei ellen, s fejezzék ki reményüket a világ békéjének, biztonságának megőrzésére.

Az NSZK-ban több százezren vettek részt a hagyományos húsvéti békeakció rendezvényein: az emberek országszerte békemeneteken, csillagmeneteken, tömeggyűléseken, különféle egyéni akciókon, kerékpáros és motorbiciklis túrákon, sőt egy rajnai béke-hajókiránduláson tiltakoztak a nyugat-európai rakétatelepítések és a világűr militarizálása ellen.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_dortmundi_tuntetes.jpgBékemenet Dortmundban

A négynapos tiltakozó megmozdulás csúcspontjaként hétfőn az ország sok városában nagygyűlést, s több helyütt béke-istentiszteleteket tartottak. A legtöbb részvevőt a heilbronni találkozó vonzotta, ahol 30 ezren tiltakoztak az oda telepítendő Pershingek ellen. (Itt a rendőrség letartóztatott nyolc személyt, aki megkísérelt behatolni a katonai bázis területére.) Több ezren vettek részt a dortmundi, hannoveri, hamburgi, kölni, müncheni és a nyugatberlini tüntetéseken is. A békeszervezeteken kívül a szociáldemokrata párt, a szakszervezetek, egyházi csoportok, a Zöldek és a kommunisták képviselői is a tiltakozó akciókban való részvételre szólítottak fel. A tüntetések egyik fő mondanivalója volt, hogy az emberek rakéták helyett munkaalkalmakat várnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_bremai_tuntetes.jpgTöbb ezren gyűltek össze az NSZK-beli Bréma piacterén leszerelést és biztonságot követelve

A húsvéti ünnepek alatt antwerpeni fiatalok háromnapos éhségsztrájkot folytattak, tiltakozásul a belgiumi rakétatelepítés ellen. Áprilisban több hasonló megmozdulásra kerül sor Belgiumban; ahol a békemozgalom nem szünteti meg a harcot a florennes-i légi támaszponton felállított atomrakéták ellen.

Angliában a hagyományos tavaszi béketüntetések szintén rendkívül népesek voltak. Több irányból indultak békemenetek a kelet-angliai molesworthi légi támaszponthoz, ahol mintegy 20 ezren gyűltek össze. A konzervatív kormány tervei szerint ide telepítenék az amerikai robotrepülőgépek egy részét.

Több kilométeres emberfolyam tartott a szicíliai Comisóba, hogy az új elsőcsapás-mérő amerikai rakéták telepítése ellen tiltakozzanak. A húsvéti békemenetben az olasz békeharcosokon kívül más nyugat-európai országokból érkezett békeaktivisták is részt vettek. A szicíliai város az utóbbi időben a nyugat-európai békemozgalom egyik központjává vált. Több sátortábort állítottak fel Hollandiából, Nagy-Britanniáiból és az NSZK-ból érkezett békeaktivisták részére.

Japánban több mint negyedmillió ember vett részt az egész országot átfogó tüntetésekben és megmozdulásokon. A felvonulók a fegyverkezési hajsza megállítását, a nukleáris fegyverek teljes és egyetemes tilalmát követelték.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_tokioi_tuntetes.jpgAtomfegyvermentes világot követelnek a tokiói tüntetők

Hétfőn - akárcsak egész hétvégén - Szidónban két palesztin menekülttáborban és a környező keresztény falvakban több órás heves harcok voltak, három ember meghalt, nyolcam megsebesülték. A falangista lázadóik propagandája a Jasszer Arafat követőiként számontartott palesztinokat, a népes táborok lakóit vádolja az incidensek táplálásával, a zavaros helyzet fenntartásával. Az utóbbiak néhány kisebb muzulmán csoport és a szidóni kormánykatonaság támogatásával csupán a támadások visszaverését, s a lázadók, valamint az izraeliek törekvéseinek azonosságát hangoztatják.

Dzsemajel libanoni és Asszad szíriai államfő újabb telefonmegbeszélést folytatott a szidóni helyzet alakulásáról. A szűkszavú hivatalos közlés szerint egyetértés volt közöttük abban, hogy elsődleges feladat a viszonyok további elmérgesedésének megakadályozása.

A hetek óta tartó feszültség átterjedt Bejrútra, valamint a főváros környéki hegyvidékre is. Keresztény és muzulmán milicisták összecsapásai, illetve orvlövészek szórványos támadásai miatt a főváros három átkelőhelyét hosszabb-rövidebb időre le kellett zárni.

Minden politikai kezdeményezés legfőbb akadálya jelenleg a vezető keresztény körök megosztottsága, a falangista milícia lázadása nyomán kialakult zavaros helyzet. Ezt tisztázandó, az államfőhöz hű erők most minden erejüket egy „keresztény kongresszus” összehívására összpontosítják, amely szerintük megfelelő morális alapot teremtene a sokáig nem halogatható döntésekhez. Camille Samun miniszter, a veterán jobboldali politikus bejelentette: e megbeszélésre kedden kerül sor Bikeríkében, Horais maronita pátriárka elnöksége alatt.

Megkezdték a Nimeri-rendszer legfontosabb tisztségviselőinek őrizetbe vételét, így letartóztatták Omar Tajib és Josef Lagu alelnököt. Több miniszter háziőrizetbe került. Kairói híradások szerint hétfőn a déli órákban helyreálltak Szudán külföldi telex- és telefonkapcsolatai, kinyitottak az üzletek. Más jelentések viszont azt sejtetik, hogy az események korántsem jutottak nyugvópontra, a Nimeri bukásának folyamatát elindító általános sztrájk még a hatalomátvétel után sem fejeződött be. Az új kormányzat - hírek szerint - elrendelte az állambiztonsági osztagok leszerelését, ennek során a fővárosban több helyütt összetűzésekre került sor katonai és rendőri egységiek között.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_szudani_tuntetes.jpgNimeri bukását ünneplő khartúmiak

A TASZSZ hírügynökségnek a khartúmi rádió adására hivatkozó jelentése azt emelte ki, hogy az új szudáni katonai vezetés javítani szándékozik kapcsolatait a szomszédos államokkal, továbbá tárgyalások útiján kívánja rendezni az ország déli részén kirobbant konfliktust. Figyelemre méltó fejlemény, hogy a déli lázadók vezetői közölték: tűzszünetet hirdetnek és beszüntetik a harci cselekményeket, a kormány csapatai ellen. Az új szudáni katonai vezető fogadta Kína és az Egyesült Államok nagykövetét. A tanácskozást követően állásfoglalások hangzottak el, amelyek sejteni engedik, hogy Peking és Washington viszonya jó marad az afrikai országgal.

Javier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára délután Teheránból Bagdadba érkezett. Irak megismételte, hogy számára csak az átfogó béke fogadható el az Iránnal vívott háborúban. Ezt Taha Jasszin Ramadan iraki miniszterelnök-helyettes jelentette ki hétfőn.

április 9.

Marjai Józsefnek, a Minisztertanács elnökhelyettesének, a magyar-csehszlovák gazdasági és műszaki-tudamányos együttműködési bizottság magyar tagozata elnökének meghívására kedden Budapestre érkezett Rudolf Rohlicek miniszterelnök-helyettes, a bizottság csehszlovák társelnöke, aki részt vesz a bizottság XX. ülésszakán.

A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Marjai József fogadta, jelen volt Ondrej Durej, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete.

Az előrelépés az NDK és Nagy-Britannia közötti kétoldalú kapcsolatokban jelentősen hozzájárulhat az európai politikai klíma javulásához és a bizalom növekedéséhez a kelet-nyugati kapcsolatokban. Egyebek között ezt állapította meg Sir Geoffrey Howe és Erich Honecker.

Az NSZEP KB főtitkára, államfő Berliniben fogadta az NDK-ban tartózkodó brit külügyminisztert. Howe személyében először látogatott az NDK-ba a brit diplomácia vezetője. A látogatást mindketten úgy értékelték, hogy az fontos lépés a politikai párbeszéd folytatásában, s egyszersmind új impulzusokat ad a kétoldalú kapcsolatoknak. Világpolitikai kérdéseket áttekintve, kiemelkedő figyelmet szenteltek a genfi szovjet-amerikai tárgyalásoknak.

Annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy e tárgyalások esélyt kínálnak a fegyverkezési verseny megállítására a földön, a világűr militarizálásának megakadályozására és a nemzetközi helyzet javítására. Erich Honecker ezzel összefüggésben úgy értékelte a legújabb, Mihail Gorbacsov által előterjesztett szovjet javaslatokat, hogy azok a másik felet is tettekre bátoríthatják. Geoffrey Howe ama szükségszerűséget húzta alá, hogy szem előtt kell tartani a genfi tárgyalások céljait, amint arról Gromiko és Shultz megállapodott.

Az eszmecserén az egyes nemzetközi kérdéseket illetően felmerült eltérő vélemények ellenére Honecker és Howe egyetértett abban, hogy a különböző berendezkedésű államok békés egymás mellett élésének az atomkorban nincs ésszerű alternatívája. Howe hazája nevében síkraszállt a kelet-nyugati kapcsolatok javítása mellett.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_sir_geoffrey_howe_erich_honecker.jpgSir Geoffrey Howe és Erich Honecker megbeszélése

Az izraeli megszállók széles körű „tisztogató” akcióba kezdtek Libanonban. A légierő reggel támadást intézett a Bejrúttól néhány kilométerre délre levő Semlan település ellen. Az 1982-es invázió óta most fordult elő először, hogy Izrael a fővároshoz ilyen közeli települést támadott.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_izraeli_bombazas.jpgAz izraeli légitámadás túlélői után kutatnak a Bejrút melletti Semlanban

Az izraeliek gyalogos erőket és száz harci járművet vetették be Tyr város körzetében folytatott katonai akciójukba. Fegyverek és ellenállók után kutattak, feldúlták az ősi kikötőváros nagy részét. Délutánig 120 embert vettek őrizetbe. A jeruzsálemi rádió a legutóbbi katonai akciót egy izraeli katona halálával indokolta. (A fiatalember holttestét vasárnap találták meg.) Az izraeli légierő támadása következtében négy ember meghalt.

Az Arab Liga Tuniszban ülésező tanácsa, húsz arab ország és a PFSZ képviselői nyilatkozatukban éles hangon elítélték a Dél-Libanon elleni barbár izraeli akciókat. Megbízták az ENSZ arab tagállamait, hogy egyeztetett fellépésükkel igyekezzenek véget vetni a libanoni települések és a palesztin menekülttáborok elleni véres támadásoknak. Sedli Klibi, a Liga főtitkára megbízást kapott, hogy az arab államok támogatását elnyerve anyagi segítséget nyújtson a megszállás sújtotta libanoni lakosságnak. A tuniszi nyilatkozat megbélyegezte az Egyesült Államokat is libanoni politikája, az izraeli agresszornak az ENSZ BT fórumán nyújtott feltétel nélküli támogatása miatt.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár Bagdadban folytatta tanácskozásait a négy és fél éve kitört iraki-iráni háború mielőbbi befejezésének előmozdításáért. A világszervezet főtitkára - mint arról már hírt adtunk - előzőleg Teheránban tárgyalt az iráni vezetőkkel. Bagdadban Szaddam Husszein iraki államfővel és Tarik Aziz miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel ült külön-külön tárgyalóasztalhoz.

Az iraki elnök Pérez de Cuellar előtt megismételte kormánya álláspontját, miszerint Irak a háború befejezéséért a konfliktus átfogó rendezéséről kíván tárgyalásokat kezdeni. Szaddam Husszein leszögezte azt is, hogy Bagdad kész őszintén és komolyan együttműködni az ENSZ-szel a mindkét felet kielégítő békekötés lehetőségeinek felkutatásában. Egyúttal az iráni vezetést tette felelőssé azért, hogy folytatódik a nagy emberi és anyagi veszteségekkel járó háború.

Az ENSZ főtitkárának bagdadi látogatásával egy időben újabb frontjelentéseket hoztak nyilvánosságra. Bagdadban este egy katonai közlemény jelezte, hogy az iráni tüzérség aznap a front középső és déli részén polgári célpontokat lőtt. Az iraki légierő gépei és helikopterei száznyolc bevetést hajtottak végre az iráni állások ellen, a jelentés szerint súlyos veszteséget mérve az ellenséges hadseregre.

Iráni részről nem tették közzé jelentéseket az iraki katonai beszámolókban említett harccselekményekről. Az IRNA iráni hírügynökség ezzel szemben azzal vádolta az iraki erőket, hogy a Hávize-mocsarak térségében négy helyen vegyi fegyvert vetettek be.

A KNDK javasolta Dél-Koreának, hogy Észak és Dél parlamenti képviselői kezdjenek tárgyalásokat Korea békés újraegyesítéséről. A javaslat a phenjani nemzetgyűlés ülésén hangzott el.

Ho Dam, a Koreai Munkapárt KB Politikai Bizottságának tagja, a haza újraegyesítéséért küzdő demokratikus front elnöke indítványozta: május elején a demilitarizált övezetben levő Panmindzsonban tartsanak előkészítő megbeszéléseket, s ezek nyomán a KNDK és Dél-Korea parlamenti képviselői üljenek tárgyalóasztalhoz Korea újraegyesítésének megvitatására. Ho Dam hangsúlyozta, hogy a KNDK a Koreai-félszigeten kialakult feszültség enyhítésére és a béke helyreállítására törekszik, s azon a véleményen van, hogy e célok meg valósi tása csakis a párbeszéd útján lehetséges. A parlamenti képviselők találkozója - mutatott rá - új szakaszt nyithat az Észak és Dél közötti kapcsolatokban, és kedvező légkört teremthet Korea békés újraegyesítéséhez.

A KNDK ezzel újabb gesztust tett az Észak és Dél közötti közeledés előmozdítására. Érdemes emlékeztetni arra is, hogy Phenjan néhány nappal ezelőtt javasolta a gazdasági együttműködési és a családegyesítési tárgyalások felújítását. E tárgyalásokat - mint ismeretes - tavaly decemberben kezdték, de a biztonságot fenyegető, provokatív közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, a Team Spirit miatt a KNDK kénytelen volt felfüggeszteni azokat. A szóban forgó megbeszélések folytatásába Dél-Korea beleegyezett, így a gazdasági együttműködési tárgyalásokat május 17-én, a családegyesítési megbeszéléseket pedig május 28-án újítják fel.

Keddre virradóra harmincegy szudáni szakmai szervezet véget vetett annak az általános sztrájknak, amely Nimeri megbuktatásához vezetett. A fővárosban viszonylagos nyugalom van.

A szakszervezeti vezérkar személyesen Szavat el-Dahab altábornaggyal, Nimeri utódjával tanácskozott. Állítólag ígéretet kapott arra, hogy a hadügyminiszter és az általa irányított öttagú katonai junta hamarosan polgári vezetésnek adja át a hatalmat.

A fővárosban, Khartúmban viszonylagos nyugalom uralkodik, bár előzőleg még volt néhány tüntetés. Az egyiptomi nagykövetség előtt összegyűlt tömeg a megbuktatott elnök, Dzsaafar Nimeri halálát követelte. Jelentések szerint folyik a Nimeri-rezsim által politikai okokból bebörtönzöttek szabadon engedése. Khartúmban és Omdurmanban, a fővárosnak a Nílus nyugati partján fekvő ikervárosában ismét van víz és villany, több bolt kinyitott.

A hatóságok legfőbb gondja a Port Sudan kikötőt és az ország többi részét összekötő útvonalak megnyitása, hogy az élelmiszerszállítmányok elérjék az éhezőket. A helyileg megtermelt élelmiszer - még Nimeri rendeletére - központi ellenőrzés alatt, bankok és más intézmények birtokában van.

Az Al-Ajam napilap arról tájékoztatott, hogy őrizetbe vették a Nimeri-kormányzat 23 miniszterét és más magas rangú tisztségviselőjét. Az őrizetbe vettek között van a Nimerihez közel álló volt első államelnök-helyettes, Omar el-Tajib és Nimeri tanácsadója, Baka el-Din. Elmozdította tisztségéből az új vezetés Fuad el-Amin Abdelrahmant, a legfelsőbb bíróság elnökét is.

Khartúmban bejelentették, hogy Szavar el-Dahab tárgyalt az egyiptomi, az angol és a francia nagykövettel, valamint David Shinn amerikai ügyvivővel, a Szovjetunió és egy sor arab ország nagykövete járt nála.

Kedden Szavar el-Dahab - amint a kairói rádió jelenti - telefonon beszélt Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, aki támogatásáról biztosította, és közölte vele. hogy Kairónak nem áll szándékában beavatkozni a szudáni ügyékbe. Ugyancsak telefonkapcsolatot létesített Moammar Kadhafi líbiai vezetővel és Hafez Asszad szíriai államelnökkel: ez az utóbbi két ország igen rossz viszonyban állt a Nimeri vezette Szudánnal. Mindketten szerencsekívánataikat fejezték ki Szavar el-Dahabnak.

Nicaragua egy nyilatkozatban hivatalosan is elutasította Ronald Reagan amerikai elnök korábbi, Nicaraguával kapcsolatos javaslatait.

Managuában hivatalos kormánynyilatkozatban utasították vissza Ronald Reagan közép-amerikai „rendezési tervét”, amelyet inkább „háborús üzenetnek” minősítettek, mintsem a térség feszültségét csökkentő javaslatnak. Daniel Ortega nicaraguai államfő ezt megelőzően Havannában tárgyalásokat folytatott Fidel Castróval és a válságban közvetítő egyik Contadora-ország, Kolumbia külügyminiszterével. Augusto Ramirez Ocampo a korábban több közép-amerikai, illetve Contadora-államban és Washingtonban tárgyaló Belisario Betancur elnök személyes üzenetét hozta a kubai államfőnek.

Daniel Ortega a megbeszéléseken közölte a kolumbiai külügyminiszterrel, hogy a reagani javaslatok háborús üzenethez hasonlítanak, nem pedig jó szándékú béketervhez. Nicaragua sem a tűzszüneti javaslatot, sem az ellenforradalmárokkal való tárgyalást nem fogadhatja el, s határozottan visszautasítja az új választások kiírásának amerikai követelését is. A reagani javaslat ultimátumszerűségét bizonyítja - fűzte hozzá Daniel Ortega -, hogy ha Nicaragua nem fogadja el azokat, az amerikai kormányzat a „kontrák” katonai támogatására fogja felhasználni a törvényhozástól kért 14 millió dollárt.

Reagan javaslatai zavart keltettek a Contadora-csoport csütörtöki-pénteki panamai tárgyalásait előkészítő külügyminiszter-helyettesi értekezlet színhelyén, a venezuelai Caracasban is. A részvevők láthatóan igyekeznek elhatárolni magukat az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, Robert McFarlane kijelentésétől, aki a napokban azt bizonygatta, hogy a reagani béketervet támogatja Kolumbia, Venezuela, Panama, Salvador, Costa Rica és Guatemala.

Amy Cartert, Carter volt amerikai elnök 17 éves leányát is őrizetbe vették Washingtonban, a dél-afrikai nagykövetség előtt. Mint elmondta, csatlakozni kívánt azokhoz a tüntetőkhöz, akik ezzel az önkéntes akcióval akarták felhívni a figyelmet a fajüldöző rezsim tetteire, s lépését előzőleg megbeszélte apjával is.

április 10.

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa az alkotmány 22. paragrafusának 2. bekezdése alapján az országgyűlés tavaszi ülésszakát 1985. április 18-án, csütörtökön tíz órára összehívta.

A Minisztertanács javasolja, hogy az országgyűlés tűzze napirendjére az oktatásról szóló törvényjavaslatot, a terület- és településfejlesztés hosszú távú feladatairól szóló előterjesztést, továbbá módosítsa az állami pénzügyekről, a tanácsokról, valamint a népgazdasági tervezésről szóló törvény egyes rendelkezéseit.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága baráti találkozót rendezett a XIII. pártkongresszus megszervezésében és lebonyolításában közreműködők tiszteletére. A találkozón Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára köszönte meg a közreműködők eredményes munkáját.

Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, a KGST gépipari együttműködési bizottságának magyar képviselője Moszkvába utazott, ahol részt vesz a bizottság második ülésszakán.

A Szovjetunió továbbra is tevékeny és építő, a béke megszilárdítására és az enyhüléshez való visszatérésre irányuló külpolitikát fog folytatni - hangsúlyozta Hans van den Broek holland külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén Andrej Gromiko, a Szovjetunió külügyminisztere.

A nyílt, tevékeny légkörű megbeszéléseken a két külügyminiszter a fegyverkezési hajsza megfékezése, a háborús veszély elhárítása, az európai béke és biztonság megerősítése szempontjából vitatta meg az időszerű nemzetközi kérdéseket.

Van den Broek kijelentette, hogy Hollandiában érdeklődéssel fogadták a Szovjetunió kezdeményezéseit. A holland külügyminiszter általában a fegyverkezési hajsza beszüntetése, a Kelet és Nyugat közötti konstruktív kapcsolatok létrehozása, az alacsonyabb szinten megvalósuló erőegyensúly mellett foglalt állást.

Andrej Gromiko és tárgyalópartnere egyetértett abban, hogy nagy jelentőségük van a Genfben folyó szovjet-amerikai tárgyalásoknak, amelyek célja a földi fegyverkezési hajsza megfékezésére és a világűrbeli fegyverkezés megelőzésére irányuló hatékony intézkedések kidolgozása. A szovjet külügyminiszter ezzel kapcsolatban rámutatott: ha nem következik be a világűr militarizálása, reálissá válik a nukleáris fegyverek radikális csökkentése - mind a hadászati, mind a közepes hatótávolságú fegyveréké - azzal a céllal, hogy végeredményben mindenütt teljesen felszámolják a nukleáris fegyvereket.

A holland külügyminiszter főként az európai nukleáris fegyverek kérdése iránt mutatott érdeklődést. Kijelentette, Hollandia a tervek szerint novemberben hoz döntést arról, befogadja-e területére az amerikai robotrepülőgépeket. Ezt a döntést néhány körülménytől tette függővé.

Gromiko ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a jelen helyzetben nem kevés függ Hollandia álláspontjától. Természetesen végeredményben a hollandoknak kell dönteniük a rakétákról, ám ha befogadják őket, a felelősséget is maguk viselik lépésük következményeiért.

A stockholmi konferenciáról szólva Andrej Gromiko hangsúlyozta, hogy nagyban hozzájárulna az európai politikai légkör javulásához, az államok közötti kölcsönös bizalom növekedéséhez, ha sikerülne megállapodást elérni ezen a fontos nemzetközi fórumon. Mindkét részről egyetértettek abban, hogy megfelelő módon kell megemlékezni a helsinki értekezlet tizedik évfordulójáról.

A szovjet-holland kapcsolatok alakulását egészében mindkét részről kedvezően ítélték meg, s a két külügyminiszter a politikai párbeszéd és kapcsolatok folytatása mellett emelt szót. Ezzel 'kapcsolatban Van den Broek megerősítette az Andrej Gromikónak szóló, hivatalos hollandiai látogatásra szóló meghívást.

A holland külügyminiszter este elutazott Moszkvából.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_andrej_gromiko_hans_van_den_broek.jpgA szovjet és a holland küldöttség a tárgyalóasztalnál

A szovjet honvédelmi minisztérium lapja, a Krasznaja Zvezda cáfolja azt a BBC brit televíziós társaság által terjesztett hírt, amely szerint az NDK területén - nyugati kódjelzéssel - SS 20-as mintájú szovjet rakéták telepítése folyik. A Szovjetunió a csehszlovák és az NDK-beli vezetéssel egyeztetve az amerikai rakéták nyugat-európai telepítésére válásiként az említett két ország területén megnövelt hatótávolságú harcászati-hadműveleti rakétákat helyezett el. A telepített eszközök azonban, nem közepes hatótávolságú rakéták, azok csak a Szovjetunió területén találhatók - írja a Krasznaja Zvezda.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárnak küldött levélben tájékoztatta a világszervezetet a dél-libanoni palesztin menekültek ellen irányuló brutális izraeli akcióknál. A levél szerint hetvenötezer palesztin (köztük huszonötezer menekült) volt kénytelen elhagyni az izraeli támadások által veszélyeztetett területet.

A PFSZ a levélben elítélte az Anszer dél-libanoni fogolytábor libanoni és palesztin foglyainak izraeli börtönökbe történt átszállítását. Felkérte a világszervezetet, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Rasid Karami libanoni miniszterelnök bejelentette: amíg nem teljesítik a Szidón megmentésére és környékének pacifikálására hozott kormányhatározatokat, bojkottálja a kabinet üléseit. Ez - mint mondotta - nem jelenti lemondását, s folytatja erőfeszítéseit mindazokért a célokért, amelyeket a nevével fémjelzett kormány jó egy évvel ezelőtti megalakulásakor meghirdettek.

Robbanóanyaggal megrakott személygépkocsit vezettek egy izraeli katonai konvojba a dél-libanoni Dzsezzine közelében, Bejrúttól harminckét kilométerrel délkeletre. Izraeli közlés szerint a robbanás következtében az autó vezetőjén kívül két izraeli katona életét vesztette, kettő megsebesült.

A Libanoni Nemzeti Ellenállási Front bejelentése szerint a 200 kilogramm robbanóanyaggal megrakott autót egy 16 éves dél-libanoni síita leány vezette izraeli teherautók és páncélos járművek csoportjába. A front tudomása szerint ötven izraeli katona esett el vagy sebesült még.

A Szovjetunió határozottan elítéli Izrael tovább folytatódó libanoni agresszióját, szolidaritását fejezi ki a törvényes jogaiért és az izraeli agresszió ellen küzdő libanoni néppel. Tel-Avivnak késlekedés és feltétel nélküli az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban ki kell vonnia csapatait Libanon egész területéről - hangsúlyozza a TASZSZ által közzétett nyilatkozat.

A TASZSZ nyilatkozata rámutat, hogy Izrael tetteiért a felelősség teljes mértékben az Egyesült Államok kormányzatára hárul, mivel amerikai fegyverekkel követik el a kegyetlenkedéseket libanoni földön. Az 1982-ben kezdődött agresszió során soha nem folyt annyi vér Dél-Libanoniban, mint jelenleg, amikor Tel-Avivban az izraeli csapatok fokozatos kivonásáról beszélnek. Tel-Aviv erővel és terrorral akarja letörni a libanoni népnek az ország teljes és feltétel nélküli felszabadításáért vívott igazságos harcát - hangzik a TASZSZ nyilatkozata.

Két volt amerikai elnök, sok volt miniszter mellett Dobrinyin washingtoni szovjet nagykövet vezetésével szovjet küldöttség is részt vesz azon a tanácskozáson, amely Georgia államban, Atlanta városában nyílt meg, a fegyverkezési verseny megszüntetésének, a nukleáris leszerelésnek a kérdéseiről.

A tanácskozást Gerald Ford és Jimmy Carter volt amerikai elnök kezdeményezte, s annak színhelye az atlantai egyetem Carter-intézete. A szovjet és az amerikai politikusokon kívül, nem hivatalos delegáció érkezett a másik három atomhatalomból: Nagy-Britanniából, Franciaországból és Kínából, s a tanácskozáson részt vesznek az NSZK, Japán és más országok képviselői is.

A megbeszéléseken a nukleáris leszerelés kérdéseit, a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit elemezték. A munkában a nemzetközi politika olyan amerikai szakértői vesznek részt, mint Henry Kissinger és Cyrus Vance volt külügyminiszter, Harold Brown és James Schlesinger volt hadügyminiszter.

A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front hivatalos közleményben április 21-ét ajánlotta a Napoleón Duarte elnök kormányzatával tavaly megkezdett párbeszéd folytatásának időpontjául.

A hazafias erők szervezete abban a levélben fejtette ki javaslatát, amelyet el kíván juttatni Arturo Rivera y Damas San Salvador-i érsekhez - közölte az öt gerillaszervezetet tömörítő front rádióadója, a Venceremos. A közlemény az FMLN tagszervezetei nevében hivatalosan javasolta a párbeszéd azonnali folytatását, mégpedig legmagasabb szintű találkozóval.

A megbeszélésekről nyilatkozott a Venceremos adásában Joaquin Villalobos, a front egyik legjelentősebb katonai vezetője. A párbeszéd folytatása országos követeléssé vált - hangsúlyozta, megerősítve, hogy a hazafiak gyakorlati lépéseket tesznek a tárgyalások felújítására. Korábban a kormányhadsereg olyan híreket terjesztett, hogy Joaquin Villalobos március végén életét vesztette a San Miguel tartományban lezajlott összecsapásokban.

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Szerencsi Rendőrkapitányság sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt, őrizetbe vétele mellett eljárást indított a monoki Kossuth Lajos Termelőszövetkezet szállításvezetője, Csordás Ferenc 37 éves monoki lakos ellen. A szállításvezető több mint egy éven keresztül a gépkocsivezetők nevére kiírt üzemanyag-jegyeket magánszemélyeknek eladta, így 100 ezer forintot meghaladó jogtalan anyagi haszonra tett szert.

Mezőcsáton súlyos közúti baleset történt. Papp Imre 26 éves szobafestő-mázoló, helyi lakos egy kölcsönkért tehergépkocsival áttért az úttest bal oldalára, és ott elütötte az út szélén vele szemben közlekedő Szopkó Tiborné 33 éves betanított munkást, Nagy Erika 14 éves tanulót, Nagy Mónika 12 éves tanulót és Szopkó Beáta 13 éves tanulót. Szopkó Tiborné, Nagy Erika és Nagy Mónika a helyszínen meghalt. Szopkó Beáta könnyebb sérüléseket szenvedett. A baleset oka: Papp a gépkocsit ittas állapotban, figyelmetlenül vezette. A rendőrség Papp Imrét őrizetbe vette, az ügyben a vizsgálatot folytatja.

A közúti forgalom segítése, a közlekedési fegyelem megszilárdítása, a balesetek megelőzése érdekében a fővárosban és az ország valamennyi megyéjében fokozott közúti ellenőrzést rendelt el a BM Országos Rendőr-főkapitányság. A napokban kezdődött akcióban részt vesznek a Közlekedési Minisztérium és a nagyobb közlekedési vállalatok munkatársai, a rendőrség önkéntes segítői, valamint a fegyveres erők és testületek ellenőrei is. A közúti ellenőrzéssel segítséget kívánnak nyújtani a járművezetőknek a tavaszi-nyári forgalomra való átálláshoz; a szabálysértések megelőzésével, a szabálysértők felderítésével a közlekedésbiztonság javítását szolgálják.

Közlemények:
A Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet a forgalomban levő termékek hatósági ellenőrzése során megállapította, hogy a Szilasmenti Mezőgazdasági Tsz-ben gyártott Salvia naptej minősége nem felel meg a követelményeknek. A termék a jóváhagyott mintánál világosabb színű, hígabb, nem illatosított, fényelnyelő képessége nincs. Hibásnak bizonyult a Metakémia Ipari Szövetkezetben előállított vörös színű Csillag szilikonos cipőkrém is, amelynek felületén sötétszürke, illetve zöld színű kristályos anyagkiválás látható. Az intézet felhívja a forgalmazó kereskedelmi vállalatok figyelmét, hogy a minőséghibás cipőkrém és naptej árusítását haladéktalanul szüntessék meg. A vásárlókat a termékek minőségének ellenőriztetése nélkül kártalanítani kell.

Nagyvásár lesz Debrecenben. Debrecen megyei Városi Tanács VB. Piaci Kirendeltsége 1985. május 4-én és 5-én rendezi meg a már hagyományossá vált debreceni nagyvásárt, a Nagyerdőn az Ady Endre úton és a Nagyerdei körúton. A vásáron részt vehetnek az állami és szövetkezeti, ipari és mezőgazdasági, valamint kereskedelmi vállalatok, továbbá népművészek, kiskereskedők és magánkereskedőik. Az érvényes működési engedéllyel rendelkezők 1985. április 20-ig bezárólag küldhetik be levélben területfoglalási igényüket, a Megyei Városi Tanács V. B. Piaci Kirendeltsége, Debrecen, Rákóczi u. 14. 4024. sz. alatti címre. Az árusítással kapcsolatban a részt vevő érdeklődök ugyancsak itt kaphatnak bővebb felvilágosítást, az említett határnapig, munkanapokon reggel 8-du. 3 óráig.

Videofelvételen örökíttesse meg esküvőjét, születésnapját, megismételhetetlen családi eseményeit! Unokái is látni fogják, ha minket bíz meg szakszerű elkészítésével. Telefon: munkanapokon: 222-457.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: Szeretnék egy új rongyot!
Milyen az új divat? Gyűrött és rongyos! No, nem akármilyen gyűrődés és szakadás jellemzi a divatos szerelést, hanem gondosan megtervezett, fejlett technikával előállított rongyokról van szó. Addig panaszkodtunk: „nincs egy rongyunk sem!”, hogy most megkaptuk: divatba jött a valódi rongy. Igazi újdonságokat láttunk az OKISZ Labor bemutatóján: tépett felsőrészeket, illetve tépéssel díszített divatholmikat. Ez a bizarr újdonság tulajdonképpen egy kettős kelme, egymásra dolgozva. Alul egy sima pamutjersey, melynek felületére tépett, szakadt pamutjersey van rádolgozva. A tavasz és a nyár uralkodó színe a nyers szín lesz. Kétségkívüli előnye, hogy minden színnel párosítható. Tulajdonképpen nevezhetjük fantáziadúsnak az új divatot. Fantázia kell, hogy fölfedezzük benne a csinos női vonalakat. De hát mit tegyünk, ilyen a divat, és most az egész világ rongyokba öltözik. Mi sem úszhatunk a ronggyal szemben.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_divat_4.jpg

Húsvéti munka a nagyüzemekben és a kiskertekben:
Az ünnepek alatt sem állt meg a munka a földeken, a kertekben: országszerte igyekeztek behozni az időjárás miatti kényszerlemaradást a tavaszi munkákban. A legtöbb helyen a vetés adja a tennivalók zömét. Hajdú-Bihar megye mezőgazdasági üzemeiben például húsvétkor is járták a gépek a zöldborsónak, cukorrépának szánt földeket, hogy a mag mielőbb a talajba kerüljön. A Debreceni Tartósítóipari Kombinát a nádudvari KITE-vel együttműködve az idén több mint tízezer hektáron termeltet zöldborsót, kétszer annyit, mint tavaly. A kiskertek is benépesültek húsvétkor, mindenütt hozzáláttak a fóliasátrak felállításához és a palántázáshoz, hogy minél jobban kihasználhassák a melegebbre fordult időt. Elsősorban a saláta és a retek ültetése, palántázása adott most munkát. A gondos ápolás után június elején kerülhetnek majd a piacokra a friss termékek.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_foliasator.jpgPalántázás a fóliasátor váza alatt

Elosztószekrények a VBKM-ból:
Nagykanizsán a VBKM Vár úti üzemében az első negyedév legnagyobb feladatait a különböző elosztószekrények, köztéri lámpatestek és az úgynevezett kistábla szekrények gyártása adja.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_vbkm_nagykanizsa.jpgRikli Rudolfné egy elosztószekrény szerelését végzi

Ajtók, ablakok Balkányból:
A „Fémmunkás” Vállalat nyíregyházi gyárának balkányi üzemében az 1985-ös évben 160 millió forint értékben készítenek Dorog „B” típusú fém nyílászárókat.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_nyiregyhazi_femmunkas_vallalat.jpgVajda László a nyílászáró kereteket hegeszti

Téglák Hatvanból:
Az Észak-magyarországi Tégla, és Cserépipari Vállalat egyik legrégebbi téglagyárában a tavasz kezdetével megkezdődött a gyártás. Az idényjellegű munkálatok alatt amelyek késő őszig tartanak, 7 millió 500 ezer égetett B 30-as blokkot és kis méretű tömör téglát készítenek. A gyár termékeivel jelentősen segíti a környék építkezőit.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_hatvani_teglagyar.jpgTóth Gyöngyvér és munkatársai a gyártógépről lekerülő nyers téglát rakják a kiscsillékre

Gyártás egyedi megrendelésre:
A jászberényi Aprítógépgyárban igen sok egyedi nagy alkatrészt is gyártanak. Az itt készült termékek hazai és külföldi piacra kerülnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_jaszberenyi_apritogepgyar.jpgEgy fogaskoszorú horonymarását végzik

Jó ütemben épül a cserépgyár Veszprémben:
Öt vállalat, az osztrák BRAMAC, a Veszprémi megyei Állami Építőipari Vállalat, a Tégla- és Cserépipari Tröszt, az Állami Fejlesztési Bank, valamint a NIKEX Külkereskedelmi Vállalat, mint köztudott még tavaly megalapította a VÁÉV BRAMAC korlátozott felelősségű társaságot, hogy a hazai tetőfedőanyag-ellátási gondok mérséklése érdekében új korszerű cserépgyárat építsenek Veszprémben. A házgyár egyik úgynevezett hajójában igen gyors idő alatt végezték el a szükséges átalakítási, építőipari munkákat, majd ez év első hónapjaiban megkezdődött a szerelési munka is. Az osztrák partner a licenc mellett a gépeket és berendezéseket is biztosította, így garantált a korszerű gyártástechnológia. A jó minőséghez pedig a garanciát az jelenti majd, hogy az új gyárban dolgozók jó része a BRAMAC osztrák üzemeiben sajátította, sajátítja el a betoncserépgyártás titkait. A tervek szerint ez év második felében már termel is az új betoncserépgyár és jövőre évi 20 millió darab négyszínű alpesi tetőfedő cseréppel bővíti a hazai kínálatot az itt dolgozó alig 100 fős kollektíva.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_vaev_bramac.jpgEgy kis „kóstoló" a házgyár udvarán az épülő cserépgyár termékeiből

Egerszegi gép Inotára:
A zalaegerszegi Alumíniumipari Gépgyárban újabb berendezés készült az inotai kohó számára. Az öntődébe kerülő gép a nagy keresztmetszetű acélhuzal alakítására szolgál.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_zalaegerszegi_aluminiumipari_gepgyar.jpgMátyás György és Szommer János az utolsó simításokat végzi a 856 ezer forint értékű berendezésen

Negyven éve történt:
A negyven évvel ezelőtti események emlékére a Munkásmozgalmi és Ipartörténeti Múzeum kiállítást rendezett Tatabányán, a Népházban. A kiállításon a felszabadító harcok és az újjáépítés idejéből származó fotók, plakátok és dokumentumok várják a látogatókat.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_tatabanyai_kiallitas.jpgA kiállítás egy részlete

A Magyar Televízió műsorán: Orosz klasszikusok a képernyőn, Élő holttest. Lev Tolsztoj drámájának televíziós változata Havas Péter rendezésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_cserhalmi_gyorgy_benko_gyula.jpgA Fegya Protaszovot játszó Cserhalmi György és az Abrezkov herceget alakító Benkő Gyula

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mozi.jpg

Színházi bemutató: Ragyogj, ragyogj, csillagom, a Vígszinház bemutatója
Kern András és Sándor Pál izgalmas, sokat ígérő feladatra vállalkoztak: a szovjet filmművészet újhullámának egyik alapműve, az Alekszandr Mitta rendezte Ragyogj, ragyogj, csillagom forgatókönyvét dolgozták át színpadra. (A történet a polgárháború idején játszódik, a Szovjetunió déli részén egy kisvárosban.)

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_eszenyi_eniko_kern_andras_lang_gyorgyi.jpgLang Györgyi, Kern András és Eszenyi Enikő 

Magyar könnyűzene: Jóslat, Cseh Tamás lemeze
A Cseh Tamás hatodik nagylemeze, válogatás régebbi és újabb számaiból. Egy kicsit számvetés is az elmúlt másfél évtizeddel. Az első fénykép, a Fűszálszobám és a Sohase láttam... a Cseh Tamás-kultusz hajnalát idézi, amikor füstös egyetemi klubokban és féltve őrzött magnófelvételeken csendültek fel jellegzetesen fanyar dalai, a Biblia stílparódia (akárcsak A rubinpiros tangó és a Tábori lap Karády Katalinnak a Fehér babák takarodója című lemezén), a Jóslat pedig a Levél nővéremnek egyik utóirata is lehetne. A lírai Cseh Tamás tért vissza a Jóslattal, a szándékosan érdes, tördelt prózájú Frontátvonulás után újra hátrapillant, a gyermek- és ifjúkorra, az „arctalan” hetvenes évekre, a szörnyű 1974-re, amelynek „mindegyik hajnalán eső esik, mind egyik ágya büdös”. Különös ízt ad a nyitó számnak, hogy valósággá vált jóslata „lassú léptű” évtizedünkről. A Jóslat dalaiból nem kerekedik ki egy történet, nincs úgy megszerkesztve, mint a Levél nővéremnek vagy a Frontátvonulás, egyszerűen hangulatok, emlékmorzsák gyűjteménye, de talán a legkifinomultabb stílusú lemeze. Az elmaradhatatlan társ, a szövegíró Bereményi Géza novellái jutnak eszünkbe a Gyermekkorom, Az első fénykép, a Pécs és A vidéki rokon című számok hallatán, a Legendárium finom iróniája és érzelmessége bujkál a dalokban. Fellapozott családi album a kósza emlék nagypapa „görbében lapító” mutatóujjáról, a kisvárosról, a vidéki rokonról, apáról, anyáról, dédapáról, akik „mindörökre eltávoztak közülünk”. Megsárgult képek egy csillogó borospohár torz tükrében.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_cseh_tamas_joslat.jpg

Ádám és Éva (Végvári Ádám, Csepregi Éva)
A tavalyi Yamaha sikeren felbuzdulva a Neoton két frontembere ezúttal már nagylemezt jelentetett meg. Az ötlet nem rossz, manapság az énekkettősök divatját tapasztaljuk világszerte, az Ádám és Éva név nemzetközileg is jól eladható, s a lemezre került zeneanyag sem rosszabb a nemzetközi átlagnál. Kedves, jópofa, slágergyanús dalok, iskolázott, kulturált tálalásban, kedves mosollyal, behízelgő előadói stílusban. Vagyis minden együtt van, hogy a japán siker itthon vagy esetleg más országban is folytatódjék. A tutti sikerhez azonban kellett volna 2-3 világszám, a jó menedzseléshez pedig kellene némi tőke. Így - ezek nélkül - ez csak egy jó lemez.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_csepregi_eva_vegvari_adam.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét elején mind az amerikai, mind a nyugat-európai slágerlisták többségét az USA for Africa We Are The World-je vezeti.

Pompás ráhangolódást kínált a szerda délutáni futballműsor a szurkolóknak a Videoton esti nagy csatájára. Bőséges a választék, ki-ki kedve, ízlése szerint választhatott a különböző csemegék közül. Elvégre, ritka nálunk az olyan fociszerda, amikor csaknem egyidőben kerül sor Magyar Népköztársasági Kupa-, bajnoki és Közép-európai Kupa összecsapásokra!

A labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában hat NB I-es, egy NB Il-es és egy területi bajnokságban küzdő együttes került a legjobb nyolc közé - s szerdán játszottak a legjobb négy közé jutásért. Továbbjutott a Honvéd - megismételve az FTC elleni szombati győzelmét -, meglepetésre a Diósgyőr (a Rábával szemben), továbbá Zalaegerszegen elért sikerével az MTK-VM, végül a Tatabánya.

Bp. Honvéd-Ferencváros
Feltehetőleg sokan lesznek kíváncsiak: vajon a piros-fehérek folytatják-e nagyszerű tavaszi menetelésüket, avagy bombameglepetés születik, és a Ferencváros jut tovább a kupában? Komora Imre, a Bp. Honvéd mestere érthetően gondban van, mert Détári - aki legutóbb is két gólt szerzett - aligha játszhat, mivel lázas beteg. Helyettese Tóth József lesz. Az Üllői úton sem derűsebb a hangulat, hiszen továbbra is kritikus helyzetben van a Ferencváros. Sárosi László vezető edző úgy döntött, hogy Pogány helyett a fiatal Fischer lesz a balszélső. Amint Pusztai László szakosztályvezető mondta, most már igencsak ráférne a Fradira egy kis önbizalom erősítő kupabravúr...
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_bp_honved_ferencvaros.jpg

Szegedi Dózsa-Tatabánya
A területi bajnokság Körös-csoportjában szereplő szegediek szakvezetőjük, Linka József szerint feledhetetlen élményben szerelnék részesíteni szurkolóikat. Úgy vélik, veszítenivalójuk csakis a tatabányaiaknak van... A Bányász természetesen a továbbjutás igényével lép négy napon belül immár másodszor Szegeden pályára. Bacsó István nem változtat a SZEOL ellen győztes gárdán.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_szegedi_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_szegedi_dozsa_tatabanya_somogyi_udvardi.jpgA szegedi Somogyi (11) csatája Udvardival a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_szegedi_dozsa_barabas_gerecz.jpgGerecz (sötét mezben) elkésett a közbeavatkozással, Barabás lövése végülis a kapusban akadt el

DVTK-Rába ETO
Diósgyőrött nagy az érdeklődés a győriek vendégjátéka iránt. A hazaiaknál Oláh bokája cipónagyságúra dagadt a váci sérülését követően, de Fükő sem egészséges. Bánkuti László vezető edző leszögezte: tudják, hogy kevés az esélyük a nagyszerű Rába ellen, de ha esetleg sikerülne az első fél órát kapott gól nélkül kihúzniuk, akkor... A Rába ETO már hétfőn délután (!) megérkezett Diósgyőrbe, ami jelzi, mennyire fontosnak tartják a gondos felkészülést. Hajszán továbbra is sérült, és nem számíthatnak a kiállítása miatt egy mérkőzéstől eltiltott Szentesre sem.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_dvtk_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_dvtk_raba_eto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_dvtk_raba_eto_balogh_dzurjak_szemere_kiss_piel.jpgIgen, ez már a a felszabadult derű, a jól végtett munka öröme. Az arcokon a megkönnyebbülés, hiszen a kétszeres bajnokcsapatot gyűrték le a diósgyőri legények. A szerdai MNK-forduló bombameglepetése a DVTK-stadionban született meg, ahol a vasgyáriak 2:1-re nyertek és bekerültek a legjobb négy kosé. A pályáról lefelé bandukolók: Balogh, Dzurják, Szemere, Kiss és Piel (balról jobbra)

ZTE-MTK-VM
Bizakodva várják a zalai városban a mérkőzést, nem feledve, hogy a legutóbbi két bajnoki találkozón legyőzték a fővárosi kék-fehéreket. Gellei Imre vezetőedző a támadójáték javítását tartja a legfontosabbnak. Palicskó Tibor, az MTK-VM mestere gondolkodik azon, ki legyen a kapus, Tóth József vasárnap megsérült, nem játszhat, rendbejött viszont Kovács, így ő lesz a balhátvéd.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_mnk_zte_mtk_vm.jpg

Szintén szerdán rendezték meg Szegeden a 17. fordulóból elmaradt SZEOL AK-Haladás NB I-es labdarúgó-mérkőzést is. A SZEOL-ban Orosházi helyett Móricz, Bárány helyett pedig Deák kerül a kezdőcsapatba. A szombathelyiek jól tudják, hogy amennyiben győznének, felcsillanna előttük a kiugró szereplés lehetősége! Vörös Imre eltiltása lejárt, így ő lesz újra a balhátvéd.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_17_szeol_ak_haladas.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Elmaradt meccs pótlása, szerda délután. Nem volt várható, hogy tömegek látogatnak ki a Vasutas stadionba. A helyzetet bonyolította, hogy aznap a Szegedi Dózsa a Tatabányát látta vendégül MNK meccsen negyedórányi sétára, a Hunyadi téren. Úgy oldották meg a problémát, hogy a Dózsa 14 órakor kezdett, míg a SZEOL 16-kor, így aki akart, átérhetett. Persze csak akkor, ha nincs hosszabbítás a kupameccsen. Nem volt, Kiprichék rommá verték a lilákat. Én a Szegedi Dózsa igazolt serdülő sportolója voltam akkoriban, így oda mentem, de a nézőszámokból az derül ki, hogy többen gondolkodtak hozzám hasonlóan. A Hunyadi téren 2000, a SZVSE pályán 1500 nézőt írt a Dél-Magyarország (nyilván volt bőven átfedés). A Dózsa meccse amúgy fiesztaként indult, már elővételben árulták a jegyeket, osztogatták a csapatképet, tombola is volt. Kár, hogy nem túl nagy ellenállást fejtettek ki, örülhettünk viszont a nem túl sűrű SZEOL győzelemnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_szeaol_ak_haladas_kun_lajos.jpgKun (sötét mezben) sok zavart okozott a Haladás védelmében

Most teljes a forduló, így most lehet forduló válogatottját is hirdetni. Már akkor jeleztük, nem gondoltuk, hogy a hiányzó mérkőzés termelt volna még ennyi 8-as és 9-es osztályzatot. Nem termelt, így a 17. forduló játékosa az angyalföldi Pecha László lett.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_17_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

Nem történt változás a tabellán, a csapatok korábbi helyükön maradtak, a Haladás negyedik, a Szeged tizenhatodik.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_17_fordulo_tabella.jpg

Ugyancsak szerdán a Békéscsaba labdarúgócsapata KK-mérkőzésen fogadta a csehszlovák Banik Ostrava együttesét. A mérkőzése esélyese előzetesen a hazája bajnokságában második helyen álló vendégcsapat volt, de Süle István csapata nagyon készült az első győzelemre a sorozatban. Annak ellenére, hogy a szakvezető előzetesen pihentetni tervezte a három egykori válogatott játékosát, Kovácsot, Kerekest és Pásztort.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_kk_bekescsaba_banik_ostrava_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_kk_bekescsaba_banik_ostrava.jpgMunkában az ostravai védelem

Az 5. forduló másik mérkőzését, az Atalanta-Bugojno találkozót az olasz együttes nyerte 1:0-ra, így ennek alapján a KK állása az utolsó forduló előtt:

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_kk_tabella.jpg

A záróforduló műsora április 24-én Atalanta-Békéscsaba és Bugojno-Ostrava lesz.

És akkor lássuk a lényeget, a Videoton-Zseljeznicsar UEFA Kupa elődöntő mérkőzés első összecsapását!
A Manchester United elleni találkozón a magány szigete volt a Sóstói Stadion ahhoz képest, amilyen zsúfoltság volt várható szerda este, az újabb UEFA Kupa-mérkőzésen. A Videoton-Zseljeznicsar összecsapásra - amelyen már a döntőbe jutás volt a tét - kivételesen harmincezer jegyet adtak ki (és el) a rendezők, s ennyi néző még sohasem volt a székesfehérvári pályán. Garantált volt a teltház az Alba Regia Hotelben is, mert a jugoszláv csapat hívei (2500-an) a szálló valamennyi szobáját lefoglalták, bár a házigazdák abban reménykedtek, hogy a turistáknak a gondos vendéglátás ellenére sem lesz nyugodt éjszakájuk a mérkőzés után.

Ez persze főként a Videoton csapatán múlik, amelynek edzője, Kovács Ferenc, ezúttal is a geográfusok pontosságával „térképezte fel” az ellenfelet. Szombaton Mosztarban járt a Velezs-Zseljeznicsar találkozón (0:0), s annak ellenére is fontos tapasztalatokat szerzett, hogy véleménye szerint a vetélytárs együttes már a mai mérkőzésre tartalékolta erejét.

- A Zseljeznicsar két okból is hasonlítható a Videotonhoz - mondta. - Egyrészt, mert fő erénye ugyancsak a csapatjáték, másrészt, mert a jugoszlávok számára is ritka lehetőség a döntőbe jutás. Így aztán az esélyek is azonosak, azaz valószínű, hogy csak Szarajevóban, a második mérkőzésen dől el, melyik csapat lesz finalista.

Ehhez Disztl Péter - aki rendkívüli sorozattal büszkélkedhet, mert az UEFA Kupa-mérkőzéseken Székesfehérvárott még nem kapott gólt - nyomban hozzátette:

- Bár hazai pályán általában az a cél, hogy minél nagyobb előnyt szerezzünk, mégis azt tartom a legfontosabbnak, hogy ezúttal is körültekintően védekezzünk. Ha ismét meg tudjuk akadályozni, hogy az ellenfél gólt érjen el, akkor, úgy érzem, közelebb kerülünk a döntőhöz.

Vadász Imre - a Manchester United elleni utolsó büntetőrúgás precíz végrehajtója - szintén egy széria folytatásában reménykedik.

- Nem kell más - jegyezte meg -, mint hogy ugyanúgy futballozzunk, mint a Dukla, a Paris St. Germain, a Partizan és a Manchester együttesével szemben. Ezt ugyan könnyebb kimondani, mint megvalósítani, de bizonyos, hogy az akarásunkon most sem múlik a siker.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_edzes_1.jpgA sárpentelei erdő jó kabala a Videotonnak; a kupameccsek előtti utolsó edzésen itt szokott egy kicsit lazítani a csapat

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_edzes_2.jpgA Sóstói stadionnal ismerkedik a Zseljeznicsar, amelyre azért remélhetőleg meglepetések várnak az arénában

A fehérváriak szavait mintha „lekottázták” volna a vendégek, akik megelőzték szurkolóikat, s már kedden Fehérvárra érkeztek, este edzést is tartottak a sóstói pályán. A jugoszlávok is a különleges alkalmat s az egyenlő esélyeket emlegették a döntőbe jutással kapcsolatban, valamint azt, hogy remélhetően nem járnak úgy, mint a Partizan, amely öt gólt kapott a Videotontól. Ebben alighanem okkal bíznak, mint ahogy a hazai szurkolók várakozása is jogos: a „Vidi” újból igazolja, hogy európai csapat. Már csalt azért is, mert kontinentális körutazása - Prága, Párizs, Belgrád, Manchester után - Milánóval vagy Madriddal lenne igazán teljes.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_kovacs_ferenc.jpgKovács Ferenc igazán nem az a típus, aki előre iszik a medve bőrére, no de, a Vidi immáron olyan csapat, amelynek relikviái ma már a mérkőzés megkezdése előtt is értékesek

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_bevonulas.jpgBevonulnak a csapatok

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_burcsa_gyozo.jpgBurcsa elegánsan fejelt, 1:0...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_lelato.jpg...a találat után pedig teljes az öröm a lelátón

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_disztl_laszlo.jpgEz volt a három közül a Videoton második gólja...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_disztl_laszlo_2.jpg...Disztl László már elrúgta a labdát...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_burcsa_disztl_laszlo_vadasz_wittmann_horvath_gabor.jpg...teljes az öröm, a gólszerzőt a másik két Videoton-gól szerzője, Vadász és Burcsa (jobbról), valamint Wittmann és Horváth köszönti

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_vadasz_imre.jpgVadász Imre, miként a Manchester United ellen is, főszereplőnek bizonyult. A hajrában gyönyörű kapáslövéssel tette biztatóvá a Videoton előnyét a visszavágóra

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_szabo_jozsef.jpgRitka a Vidi nemzetközi kupameccse Szabó-gól nélkül

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_szabo_jozsef_dragan_skrba.jpgDragan Skrba ezúttal megfogja a labdát, elhárult a veszély. Ellenben a védői hiába fogták le a rendkívül gólerős Szabót, Burcsa, Disztl László és Vadász átvállalták a center feladatát

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_csuhay_horvath_gabor.jpgCsuhay és Horváth fejcsatája az ellenfél csatáraival

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_szabo_jozsef_2.jpgNem volt könnyű a jugoszláv védelmi állásokon áttörni, itt épp Szabót aprítják

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_vadasz_imre_2.jpgMegy a bal! Mármint a bal láb. Vádász Imre bal lába. A labda meg kipúposítja a bal alsó sarkot, 3:0!

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_vadasz_imre_3.jpgVadászt a harmadik Videoton gól után ünneplik társai, Szamordzsija maga a megtestesült szomorúság. A 3:0-ás vezetésre ő sem számított...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_skrba.jpgSkrba megelőz mindenkit

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_lelato_2.jpgSkoro szépítő találatát egy honfitársa így köszönti

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_bazsdarevics.jpgA bosnyák játékmester, Bazsdarevics mintha nem akarna hinni a szemének

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_vegeredmeny.jpgAz eredmény a táblán, ez a lényeg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_kozonseg.jpgSzinte már közhely, mégis jólesik leírni: a közönség ismét szárnyakat adott a csapatnak

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_csapatkep.jpgTabló egy újabb nagy csata után, akik a 3:1-es győzelmet kiharcolták, s néhány szerencsés „vendég". Állnak: Disztl Péter, Szabó József, Koszta János, Horváth Gábor, Borsányi István, Disztl László, Végh Tibor. Guggolnak: Csuhay József, Vadász Imre, Burcsa Győző, Wittman Géza, Vaszil Gyula

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_koszta_horvath_gabor_disztl_peter.jpgBoldogság felsőfokon. Koszta és Horváth Gábor örül a győzelemnek. Háttérben egy szurkoló gratulál Disztl Péternek

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_videoton_zseljeznicsar_szabo_jozsef_vegh_tibor.jpgHa az egyik fejesem bement volna... – mondja Szabó Véghnek már az öltözőben


A mérkőzés góljai

A Videoton tehát ezúttal is felsőfokú teljesítményt nyújtott, és reménykeltő előnyt szerzett a visszavágóra. Igaz, a második mérkőzésen a jugoszláv együttesnek a 2:0 arányú győzelem elég lenne a továbbjutáshoz, de a Dukla, a Paris St. Germain és a Manchester United a megmondhatója, hogy a fehérváriak ellen milyen nehéz két góllal nyerni. Az első felvonás után a Videoton közelebb van a döntőhöz, és ez a kitűnő Zseljeznicsarral szemben igazán nem kevés.

A kupaszerdán óriási érdeklődés előzte meg a további elődöntők első felvonását is. Torinóban például több mint 600 ezer dollár rekordértékben, elővételben eladtak minden jegyet, telt házat vártak a további stadionokban is. A Juventus-Bordeaux elődöntő érdekessége, hogy Platini Európa-bajnok honfitársai ellen küzdött. 

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_kupaszerda_internazionale_real_madrid_liam_brady.jpgAz Inter első gólja a Real ellen; Brady lőtte tizenegyesből

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_5_fordulo_1_kor_kupaszerda_juventus_bordeaux.JPGMichel Platini és Alain Giresse a Juventus-Bordeaux találkozón


A mérkőzések összefoglalói

Egy hét múlva, szerdán, következik Bécsben az Ausztria-Magyarország világbajnoki-selejtező mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5918029268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása