Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis pénz, kis foci. Új stadion, nagy foci?

2014.08.06. 23:51 A szerethető dózsás

BmUDKHQCAAIiSIi.jpg

Parázs a hangulat a Wroclaw-Lubin meccsen.

A lengyel példa szerint a képlet egyszerű:

 

Új stadion + türelem = jó foci

 

A lengyel Legia Varsó legalább olyan magabiztosan ütötte ki a Celticet a BL-selejtezőn, mint annak idején a Bene Ferenc vezérelte Újpesti Dózsa. A lengyel foci néhány évvel ezelőtt még semmivel sem volt szerethetőbb, mint a magyar. Ma, nem kis részben az EB-re épített új stadionoknak köszönhetően mind nézőszámban, mind eredményességben jóval elénk kerültek.

 maxresdefault1.jpgLegia ultrák

 

Az Ekstraklasa átlagos nézőszáma 8800, és stabilan növekszik. A magyar bajnokság átlagnézőszáma ennek talán negyede. A Celtic-verő Legia éves bevétele körülbelül 23 millió euró, ami szinte egyenlő arányban oszlik meg a jegy, szponzori, tévéjog, játékoseladás és ''egyéb'' bevételek között. Ez utóbbi bevétel a magyar klubok költségvetésének is népszerű szereplője, és azon olvasók között, akik megfejtik azt, hogy ez mit jelent, Mészöly Kálmán anekdotákat fogunk kisorsolni.

 tumblr_m94fgwrOt01qa3ghzo1_1280.jpg

Wisla Krakow: Ők összefognak!

Ezzel a bevétellel a Legia magasan kiemelkedik a mezőnyből, mellettük a Lech Poznań (12 millió euró), és a Lubin (10 millió euró) bevételének leírásához kell 8 számjegyet egymás után írni, a többiek 2 és 4 millió euró közötti összegből élnek. A kisebb klubok bevételének (a magyar klubokhoz hasonlóan) legnagyobb tétele a tévés jogdíj, Jelentős tétel a jegybevétel is, bár  a Legia, Poznań és Wroclaw hármas együttes jegybevétele több mint az összes többi csapaté összeadva. A pénz persze nem minden, a harmadik leggazdagabb Lubin például kiesett, a másodosztályban próbálják ki erejüket.

 13018453141135.jpg

Az MLSZ is ezt szeretné... Elkerülni.

A legnagyobb átlagos nézőszáma a Lech Poznań-nak van, 19000, őket követi a 14500-as Legia és a 14000-es Wisla Krakkó. Érdekesség, hogy a másik krakkói csapatnak, a Cracoviának is 8000-es átlaga van, a négy debrecennyi városban tehát szeretik a focit. Az átlagos nézőszámlista alján 3000 nézővel szerénykedik a Debrecen nagyságú Zabrze csapata, a patinás, 14-szeres bajnok Górnik, akiknek a 18 ezres stadionjában ez 17 százalékos kihasználtságot jelent. A kevés néző oka azonban korántsem az érdektelenség. A megnyitásakor Adolf Hitler, napjainkban a lengyel gólvágó, Ernest Pohl nevét viselő régi stadion rogyadozik, és csak 3000 néző befogadására alkalmas. A zabrze-i bányászok ezért a város segítségével 20 milliárd forintba kerülő 32000-es stadiont építenek, ami jövőre lesz kész.

 stadion-noc1-1024x576.jpg

Górnik Zabrze stadion, Tatabányán is elfogadnánk!

A lengyelek nyomában mi is megtettük az első lépést, épülnek a stadionok. A többit meglátjuk.

 


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr636580393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.08.07. 08:06:19

23 millió euró? Az több, mint a Debrecen, a Videoton a Felcsút és a Ferencváros összeadva.

1982 2014.08.07. 22:05:55

Azért ennyire sajnos nem egyszerü a képlet, mitöbb a lengyel példa több helyen is sántít.
Egyrészt a REÁLIS nézőszámok mindig is magasabbak voltak az itthoniaknál. A lengyel sajtóban leközölt 5.000 ténylegesen mindig sokkal több volt, mint a magyar 5.000. Ezen kívül náluk az alsóbb osztályokban is számos olyan komoly létszámú, tartósan létező, rendszeresen idegenbe utazó csoportosulás létezik és létezett, amivel legfeljebb az NB I-ben tudott lépést tartani a hat nagy magyar tábor. A lengyeleknél nem mutatkozott olyan élesen a létszámhiányból eredő "magyaros" virtus, hogy az NB II-be vagy NB III-ba történő kiesés apropóján a legtöbb csoport a következő feljutásig beszüntette müködését vagy átpártolt valamelyik sikeres teremsportág meccseire.
A lengyel lelátói mozgalom az eb-rendezéstől függetlenül túlélte azon ínséges időket, amikor a kanyarokat kivéve ürességtől kongtak a stadionok és amikor a lelátói erőszak újbóli fellángolása és az újabb halálesetek kapcsán limitálták vagy betiltották a vendégszurkolókat. Náluk is rengeteg probléma létezett és létezik, de (talán a létszámbeli plusz miatt) mindig sikerült kompenzálniuk a kieső, elmaradozó, kiöregedő embereket, amit itthon sajnos nem vagy nem olyan mértékben. Ezen kívül ne feledjük a szervezettséget és összefogást sem, mely szükségből, de a mozgalom egésze érdekében jöttek létre és maradtak! Itthon talán a dunaszerdahelyi magyarverés, a bukaresti túra és a jelenlegi szélmalomharc kivételével soha nem volt meg a szükséges összefogás, amely a mozgalom megmaradásának kulcsa lenne. Remélhetőleg még nincs késő és még kivédhető az angol "nívójú" hangulat, pontosabban háttérzaj, amelyet a sok show-ra éhes fogyasztó generál és aminek vajmi kevés köze van ahhoz az emocionális, libabőrt generáló, minden látogatót magával ragadó IGAZI meccshangulathoz!
süti beállítások módosítása