Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Leporolt interjúk: Stadion-avató népünnepély Újpesten

2014.08.10. 05:02 A szerethető dózsás

Stadion-avató népünnepély Újpesten: Az UTE hagyományaihoz méltó a felújított stadion
ujpest-stadium.jpg

A kormányfő jelenlétében avatták fel az ország - és azon belül a legrégibb futballhagyományokkal rendelkező Újpest - büszkeségét, a felújított Megyeri úti UTE-stadiont. Az átadás tiszteletére rendezett válogatott futballmérkőzésen a magyar válogatott az est fényéhez illő, parádés, 5-0 arányú győzelmet aratott Macedónia legénysége felett. A mérkőzés szünetében a miniszterelnök interjút adott a Magyar Televíziónak. 

Budapest, 2001. november 14.

Mielőtt az interjúra térnénk foglalkozzunk egy kicsit az avatóval is. Sok érdekes párhuzam és áthallás van a Fradi mostani és az Dózsa akkori stadionavatója között.

lovas2.jpg

Hadászati bemutató a Barbi átadásán (a Gripenek ekkor még nem voltak a magyar hadsereg kötelékében).

Budapest, 2001. november 14., szerda (MTI) - A Magyarország-Macedónia válogatott labdarúgó-mérkőzés előtt adták át hivatalosan a stadionrekonstrukciós program keretében elsőként felújított pályát a Megyeri úton.
Újpesten a márciusban megkezdett munkák során elkészültek a kapuk mögötti lelátók, valamint egy új, a sajtóközpontot és az öltözőket is magában foglaló háromszintes épület.

Az eredeti tervektől eltérően nemcsak az egyik hosszanti tribün, hanem a stadion valamennyi lelátója, a nézőtér mintegy 92 százaléka tető alá került.

Gyulay Zsolt, az Újpest FC Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy márciusra, a beléptető-rendszer üzembe helyezésével egyidőben lebontják a küzdőteret övező kerítést, így a stadion ebben a tekintetben is az első lesz Magyarországon. A modernizálás ugyanakkor nem jár a belépők drágulásával, a klubvezetés ugyanis szeretné, ha minél többször telt ház lenne az UEFA szabványainak minden tekintetben megfelelő, 12 500 ülőhellyel rendelkező létesítményben.
meszoly-scan1k.jpgA Cerberus felejthetetlen koncertje


A magyar labdarúgó-válogatott szerdán a felújított Megyeri úti stadionban játszotta idei utolsó mérkőzését. Az ellenfél barátságos találkozón Macedónia volt. Az összecsapás előtt félórás, látványos show-műsorral avatták fel a megszépült létesítményt
(fellépett többek között Lou Bega, a Fat Dicks, Tankcsapda, Kovács Kati, a Zanzibár, az R-Go, Lady Gaga, a Cerberus és a Kati és a Kerek Perec együttes, a szerkesztő megjegyzése).

 

A magyar csapat az alábbi összeállításban lépett pályára:

Babos Gábor - Bodnár László, Kuttor Attila, Juhár Tamás, Füzi Ákos - Pető Tamás, Lisztes Krisztián, Sebők Vilmos, Dárdai Pál - Tököli Attila, Ferenczi István

Lisztes

Az 5:0 ellenére nem volt mindenki elégedett. A korabeli szurkolói fórumok fanyalogtak:

a_47.jpg

Orbán Viktor interjú



Knézy Jenő: Itt köszöntök egy szakember vendéget: Orbán Viktor miniszterelnök úr, jó estét kívánok!

Orbán Viktor: Jó estét kívánok!

Knézy Jenő: Én azt hiszem, jó érzés lehetett megérkezni a stadionba, mert itt egész délután már volt egy megnyitó ünnepség, és ha valami szép a fociban a gólokon kívül, akkor az a hangulat, amikor a közönség él, és együtt él a játékkal.

Orbán Viktor: Valóban. Sokan is vagyunk ahhoz képest, hogy késő este van és hideg. Meg én jártam itt egy évvel ezelőtt, egy évvel és egy negyedévvel ezelőtt. Hát az siralmas volt. Nem a játék. Egy Újpest-ZTE meccsen voltam. És hát itt majdnem szétesett a stadion. Porladt a beton, leszakadtak az ülőkék, szóval az egész az egy gyászos képet mutatott: nagyjából olyat, mint amilyen a magyar futball volt ezelőtt két-három évvel. Most ahhoz képest azt láthatjuk, hogy egy év alatt ennyit lehet előre menni, hogy ha dolgoznak azok, akiknek az a dolguk, hogy dolgozzanak. Tehát úgy látom, hogy szép eredmény egy év alatt ilyen változást elérni.
images_4.jpg


Knézy Jenő: Ha már Szabicsot említettük, ez most körülbelül úgy néz ki ez a stadion, mint Grazban a Schwarzenegger stadion. Abszolút kulturált, jó szórakozást biztosító lehetőségek vannak.

Orbán Viktor: Kicsit jobb is, mert az az övék, ez meg a mienk.

Knézy Jenő: Hát most ugye a másik fele a dolgoknak, hogy nagyon sokan irigykednek. Erről már beszéltünk a sportminiszter úrral délután, az Újpestről, hogy nekik már van stadionjuk, és én szeretnék egy ígéretet kicsikarni, vagy megerősíteni, hogy lesz lendület, van elszántság, és pénz is arra, hogy ez tovább menjen, hogy ne kelljen irigykedni az újpestiekre, hanem mások is örülhessenek.

Orbán Viktor: Nézze, Újpesten azért, az Újpest azért lett az első, mert itt nagyjából a klub tulajdonlása körül rend volt. Egy átlátható gazdálkodást folytatott. Igaz, szegény körülmények között, de mégis átlátható gazdálkodást a klub. Most a Fradinál is, úgy tűnik, hogy ha viták után is, de valami átlátható rend kezd kialakulni. Tehát én azt gondolom, hogy május-június táján találkozhatunk, ha Ön még akkor itt a televíziónál lesz, akkor találkozhatunk, reményeim szerint...


Knézy Jenő: Köszönöm.

Orbán Viktor: ...találkozhatunk a Fradi pályán. És ha minden igaz, akkor Dunaújvárosnak is vannak jó esélyei arra, hogy hamarosan ott is látványos előrehaladást érünk el. Tehát ilyen stadionból, mint amit a hátunk mögött láthatunk, egy-két éven belül lesz mintegy hat darab az országban, aztán majd hozzálátunk a Népstadionnak az újjáépítéséhez is, hogy legyen egy igazi nagy központi stadion is.

Knézy Jenő: Én nagyon nagy örömmel vettem, amit mindig irigyeltem az utóbbi időben az angol pályákon, hogy a két hosszanti lelátó mellett lebontották a kerítést. Ez szerintem fantasztikus dolog Magyarországon.

Orbán Viktor: Ugye a futball, bármilyen meglepő, ha az ember nem a pályán van, hanem a nézőtéren, akkor az egy családi szórakozás. Én is most a fiammal jöttem, és egészen más érzés, ha az ember egyedül jön, és más úgy, hogy ha hozza a gyerekeket, meg esetleg még a felesége is ráadja a fejét, hogy kijöjjön egy futballmérkőzésre. Tehát vissza kell hozni a lelátókra a családias hangulatot. Ha a családok nem érzik úgy, hogy nyugodtan kihozhatják a gyerekeket, a gyerekek nem látnak, nem hallanak olyat, amit nem illendő gyereknek hallani, és nem fenyegeti biztonság a családot, akkor ismét a családok veszik majd birtokukba a stadionokat. És ha családok vannak itt, akkor nincsenek huligánok, nincsenek rendbontók, és akkor nincs szükség szögesdrótra sem.

ute-debrecen1.jpg
A faszse tudta, hogy Danny DeVito is dózsás volt.
 
Knézy Jenő: Érdekes dolog: itt volt egy Fradi-Újpest mérkőzés a közelmúltban, és attól, hogy bejöttek ezek az úgynevezett nehéz fiúk, vagy a kemény mag, és kulturált volt a környezet. Svájcban mondták mindig, hogy ha nincs szemét az utcán, akkor én nem fogok eldobni egy szemetet. Ha már valami van, akkor könnyebben eldobja az ember.

Orbán Viktor: Nézze, egy olyan stadionban, amely majdnem szétesik, és ami önmagában a leromlottság, a rohadtság szagát, képzetét árasztja, az ember úgy viselkedik. Hát nagyon sok olyan ember van, aki könnyedén idomul a környezetéhez. De ha egyszer az ember elhatározza, hogy ad magára, és neki egy olyan klubja van, ahol rend van, tisztaság van, ahol tisztességes stadion van, akkor a szurkoló is másképpen, erőteljesebben érzi magáénak a rendet, és segít a fönntartásában. Tehát én azt gondolom, hogy a múltnak átadhatjuk lassacskán azt a rosszemlékű momentumokat, amelyek rendszeresen megzavarják a csapatok játékát. Én nem mondom, hogy túl vagyunk már rajta, mert még azért itt van tennivalója a rendőrségnek, a beléptető rendszert meg kell csinálni. Még nem lehet minden kerítést lebontani, de szerintem az irány az jó.

Knézy Jenő: Akkor beszéljünk egy picit a mérkőzésről is, mert most van miről beszélni. Magyar gólokat láthattunk, és ez is megszabta az új stadionon kívül a hangulatot itt a helyszínen.

Orbán Viktor: Lesz válogatottunk is, azt lehet látni az első félidő után. Nekem az volt a véleményem, de nekem nem dolgom, hogy beleszóljak, mert akkor az mindenfajta rossz bírálatokat von maga után, de nekem az volt a véleményem a megelőző három évben, hogy a magyar futball jobb annál, bár nem jó, de jobb annál, mint amit válogatott szinten be tudunk mutatni, és különösen a légiós játékosok, akik külföldön játszanak, összességben már elég nagyszámúak és sokat tapasztaltak ahhoz, hogy többet várhassunk el a válogatottól. Nézze, akkor rossz szériában voltunk az elmúlt két-három évben, és ez egy olyan sportág ez a futball, ez nagyon igazságtalan és kegyetlen sportág. Ha egy rossz bolt elindul, nem lehet belőle jó boltot csinálni. Tehát szerintem most, hogy változás van, ez ismét egy lendületet ad. Nem véletlen az, hogy a világ legjobb edzői is néha elkapnak rossz szériákat, és egyszerűen elküldik őket, és új edzőket hoznak, mert attól várják az újabb lendületet. Hát lehet, hogy nekünk is szerencsénk lesz most.

Knézy Jenő: Remélem. Köszönöm szépen a beszélgetést. A játékosok már jönnek. Jó szórakozást a miniszterelnök úrnak és a kedves nézőknek is.


Kedves Jenő, ha onnan fentről figyel bennünket akkor bizonyára azt is tudja, hogy mi még azóta is szórakozunk.


11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr196591551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárga Király 2014.08.10. 11:16:23

"ha Ön még akkor itt a televíziónál lesz, akkor találkozhatunk, reményeim szerint...

Knézy Jenő: Köszönöm."

A független magyar sajtó és egy demokrata miniszterelnök párbeszéde.

ursus artos 2014.08.10. 11:17:48

"Sok érdekes párhuzam és áthallás van a Fradi mostani és az Dózsa akkori stadionavatója között."
Melyek ezek?

nemunalamasafelhasznalotiltas 2014.08.10. 16:47:56

Te most tulajdonképpen mi a lófaszt akartál írni a párhuzamról?
Mindegy is, lehet fröcsögni a kormány produkciót, ennyi meg elég is egy index címlaphoz.

Minőség meg kit érdekel, elvtársi mennyiség a lényeg, elárasztani trágyával a címlapot, nehogy magyar ember bárminek is örüljön, rögtön arcába kell verni

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.08.10. 17:41:46

@nemunalamasafelhasznalotiltas: Na, jól megaszontad a tutit, most már öblíthetsz is.

Azért azt lásd be, hogy az Újpest átlátható gazdálkodása és a Dunaújváros látványos előrehaladása így visszatekintve elég humorosan hat.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.08.10. 20:59:58

@nemunalamasafelhasznalotiltas: mi bajod van neked hülye? Te is csak fröcsögsz.

ZSírfeka 2014.08.10. 21:37:36

Szép napot.
A TV távirányítót kapcsolgatva időutazáson vettem részt. Kb. egy percig bírtam, aztán továbbkapcsoltam a Sport1-ről, a Fradi elnökének szövege hallatán olyan ötvenes évekbeli érzetem támadt, a jóságos miniszterelnöknek szóló köszönet nálam kiverte a biztosítékot. Szerencsére a füttyszó, amit hallottam, azt mutatta, másoknál is, nem csak békemenetesek ültek fent a lelátón. :)))
Egyébként 2001-ben az újpesti kemény mag is a BKV pályán ünnepelt? :))))
Mondom ezt egykori FTC szurkolóként, sajnálom, hogy idáig süllyedt a foci. Még jobban, hogy a politika még a magyar focit is alulmúlja. Vagy talán nem is. :)

esferenc 2014.08.11. 04:52:52

Több különbség van.- az egyik és legfontosabb, hogy az Újpest kérte vissza az államtól a Megyeri utat (az új tulaj még megvenni is hajlandó lett volna, de nem eladó, sőt maga cseréltette a füvet,de az állam azt sem fizette neki ki a magállapodás ellenére, mert állítólag az új tulaj rosszul csináltatta meg, bár lehet csak rossz céggel aki nem az állami haverja), de nem kapta és a harmincezres stadionja helyett kapott egy tizennégyzerest. (Ami most is látszott teljesen elég Magyarországon, hiszen most úgy kellett lasszóval,ingyenjeggyel összefogdosni az embereket egy Chelsea ellen, mi lesz itt a Felcsút ellen? Ráadásul Debrecenben is ötezren voltak erős felfelé kerekítéssel a húszezres új stadionban.) Az FTC meg inkább az állami csecset kérte és kapott is egy jó állapotú tizenhetezres stadion helyett, egy huszonnégyezrest.

A Szuszát mára teljesen lerohasztotta a nemtörődöm állami tulajdonlás (azért is vette volna meg az új tulaj), gyakorlatilag semmi nem jó benne. De még az U19-es EB-re volt hajlandó az állam legalább ráncfelvarrásra, inkább szégyenkeztek. Már, ha tudják mi az.

De különben minden hasonló.

babbaba 2014.08.11. 05:57:25

@esferenc: Éppen ezért tudták is, hogy nem számíthatnak hálára, nem is Újpest meccsel kezdtek, nehogy kifütyüljék őket.

Azt megtörtént Tompikával mikor ez első UTE meccsen, odajött learatni a babérokat. Hát elég csúnyán kifütyülték a szónoklatát. Nem volt hálás az újpesti publikum. A maik meg tegnap inkább tapsolták az Orbánt. Becsicskult a valaha büszke fradista tömeg. Egy tál lencséért leszopta a miniszterelnököt.

metalbobby 2014.08.11. 10:15:51

Ami változott az csak az hogy elmúlt több mint tíz év valamint a pocakos focista most már mindenhez ért,a Magyar fociban is látta a fejlődést.Azóta is töretlenűl merűl a béka segge alá,sőt,már a vakond here zacskója alatt foglal el nemzetközileg is elismert poziciót.

Kánikula 2014.08.11. 10:25:01

(fellépett többek között Lou Bega, a Fat Dicks, Tankcsapda, Kovács Kati, a Zanzibár, az R-Go, Lady Gaga, a Cerberus és a Kati és a Kerek Perec együttes, a szerkesztő megjegyzése)

Lady Gaga az UTE avatón nyomta 2001-ben? ez most komoly vagy ez egy másik Gaga?
süti beállítások módosítása