Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ha én Rózsa volnék

2014.09.05. 10:00 Fradista Utazó

Az MTK ügyvezetése azonnali hatállyal megszüntette a női kézilabda-szakosztály igazgatójának, Rózsa Gábornak a munkaszerződését, és kezdeményezte a klub elnökségénél a  felmentését, mert a szakosztály menedzsmentje ötszörösen túllépte a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Ritkán kezdjük a cikkeinket idézettel, de ezúttal kivételt tettünk. Viszonylag ritkán találkozunk ilyen hírekkel a profi sport világában. És még mi sem teljesen értjük az MTK közleményét.

mtk_kezilabda_csapat1.jpg

Az MTK csapata. (Fotó: Tóth Zoltán, Handball.hu)

Az MTK-nak a BSE beolvasztásával lett kézilabdacsapata, 2013-ban került a szakosztály a kék-fehér klubhoz. A csapat tulajdonképpen a Vasas II. csapatának jogutódja, még ha kissé kacifántos úton került is az MTK-hoz. Úgy szerepelnek az első osztályban, hogy sosem jutottak oda fel, ámde kétszer is kiestek.

2011/12-ben (akkor BSE-Főgáz néven) második helyezést értek el az NB I/B keleti csoportjában, ám a bajnok Nyíradony nem vállalta a feljutást, ezért a lehetőséget felajánlották a BSE-nek, akik ezt ki is használták, és a következő évben már az NB I-ben indultak. Mivel a másodosztályban sem bajnok csapat keretét alig erősítették meg, nem okozott meglepetést, hogy nem tudták kiharcolni a bennmaradást. Ámde az év végén csődbement a Kiskunhalas, a másodosztály nyugati csoportjának bajnoka pedig adminisztratív okokból nem tudott az első osztályban indulni, így a BSE maradhatott. Tavaly már MTK néven szerepeltek, de továbbra is az Elektromos Népfürdő utcai sportcsarnokában játszottak, ráadásul a Főgáz fekete-fehér szerelését is megtartották. Ismét kiestek, ezúttal az tartotta benn őket az NB I-ben, hogy az NB I/B nyugati bajnoka, a Szekszárd, nem vállalta a feljutást.

Az idei szezonnak alaposan átalakított kerettel vágtak neki. Hat játékos távozott a régiek közül, és tizenhárman érkeztek, közülük ketten külföldről. A csapat ezzel egyértelműen erősödött, a klub a bajnokságban a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul (ez azt jelentené, hogy a rájátszásban már nem kell a kiesés ellen harcolniuk). Szakértők szerint a keret ereje alapján ez a célkitűzés merész, de nem irreális. A leigazolt játékosok tipikusan nem klasszisok, sokan közülük még komoly NB I-es rutinnal nem rendelkező fiatalok, mások pedig éppenhogy nagyon is rutinosak.

Az MTK láthatóan foglalkozott is kicsit a csapattal, a klub weboldalán megjelentek kézilabdás hírek (bár a szakosztályokat felsoroló menüből még hiányzik a kézilabda). Lett Facebook-oldaluk is, képekkel és információkkal - bár a 358 követő még ebben a sportágban is visszafogottnak számít. De mindez már komoly előrelépés a BSE-korszakhoz képest, amikoris a klubról semmilyen hivatalos információ nem volt elérhető a weben. Igaz, aki végignézné a csapat összeállítását, annak rossz hírrel szolgálhatunk, ilyet ugyanis pillanatnyilag nem ér el sehol, két évnél frissebb csapatképet sem sikerült találnunk, pedig bizisten kerestük.

Viszont a csapat az idei évtől látványosan integrálódott az MTK-ba: mint a fenti képen is látszik, az idén már a klub saját színeit viselik, és az MTK címere is megjelent a mezeken.

De még el sem kezdődött a szezon, máris robbant a bomba.

mtk_kezilabda_rozsa.jpg

Rózsa Gábor (Fotó: Pécsi Újság)

És még mindig nem értjük. Már azt sem, hogy eleve hogy kerülhetett képbe a pécsi kosárlabdacsapat csődbe juttatása kapcsán kétes hírnévre szert tevő Rózsa Gábor. De ez még a kisebbik dolog, mi sem tudhatunk mindent (bár törekszünk rá). De a bevezetőben idézett közleményben szereplő ötszörös túllépést képtelenek vagyunk feldolgozni.

Amint ugyanis már korábban is utaltunk rá, ez nem egy méregdrága keret. Van benne pár játékos, aki talán nem lehetett olcsó, de összességében nem gondolnánk, hogy csillagászati pénzeket tudtak ezeknek a játékosoknak ígérni. Bár ebben a sportágban nem szokás (legalábbis Magyarországon) sem a játékosok fizetését, sem a klubok költségvetését nyilvánosságra hozni, de a játékosokat ismerve nagyjából be lehet lőni, hogy mennyiből is lehet ezt a csapatot elüzemeltetni egy évben. Na most akkor ugye két lehetőség van:

  • A csapat ténylegesen nagyjából olyan költségvetéssel üzemel(ne), ami a szakértők becsülnek. Ennek az összegnek az ötöde viszont brutálisan kevés lenne, azt már szinte teljes egészében elvinnék a működési költségek, játékosokra alig maradna. Ez az összeg a másodosztályban is legfeljebb a középmezőnyre volna elegendő, a keleti és a nyugati csoportban is jónéhány klub többet költhet ennél. Egyszerűen nem tudjuk elképzelni, hogy az MTK vezetése komolyan azt gondolta, hogy ennyiből egy első osztályú kézilabdacsapatot fenn lehet tartani.
  • A másik opció, hogy rendelkezésre állt egy szerény, ámde reális költségvetési keret. Ha viszont Rózsa ennek az ötszörösével dolgozott, akkor roppant kíváncsiak lennék arra, hogy mire is szándékozott ezt a rengeteg pénzt elkölteni. A játékosok bérére biztosan nem, hiába meglehetősen bő a keret, és még ha feltételezzük is, hogy a játékosok nagy részének a reálisnál jelentősen több pénzt ígértek (feltörekvő csapatoknál ez eléggé tipikus), ez akkor sem jön ki.

De, még ha ezt a kettőt kombináljuk, még úgy sem kapunk értékelhető eredményt.

mtk_kezilabda_csapat2.jpg

Az MTK csapata. (Fotó: Tóth Zoltán, Handball.hu)

Nehéz megértenünk azt is, hogy most mi következik. A közlemény szerint ugyanis Rózsát felmentették, de egyéb intézkedésről nincs szó. Márpedig az, hogy a szakosztály-igazgató távozása egyből meg is oldja az anyagi problémákat, csakis akkor volna hihető, ha nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés esete forogna fenn, ebben az esetben viszont aligha volna elkerülhető a feljelentés. Minden egyéb esetben vagy máshonnét pótolni kell a hiányzó forrásokat, vagy jelentősen csökkenteni kell a költségeket.

Százmillió forintos tételt még egy ekkora klubnál sem lehet észrevétlenül átcsoportosítani. Ha viszont a játékosok bérét jelentősen megkurtítják, akkor borítékolható, hogy nagyon hamar szét fog esni a keret - egyelőre egyetlen játékos sem hagyta el a kék-fehér klubot.

Talán akad Önök között is, aki a bennfentesek mosolyával olvassa ezeket a sorokat, a nagyközönség azonban erősen találgat. Pedig már csak azért is jó lenne tudni, hogy mi is történik, mert abból megtudnánk, hogy van-e komoly szándék az MTK részéről egy első osztályú kézilabdacsapat fenntartására. A konkrét ügyön túl számunkra alapvetően ez az egész történet kulcskérdése.

Címkék: mtk


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr106670477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása