Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Vendégségben, jégcsarnokban

2015.04.29. 19:10 Rich.mond

Szombaton együtt ünnepelte az ország jégkorong-válogatottunk szenzációs bravúrját. Krakkóban hajnalig tartott a buli, mivel a helyszínen mintegy 4-5000 ezer magyar szurkoló biztatta Kógeréket. Érdekes módon pár nappal a lengyelországi világverseny után már senki sem az erőnlétről, taktikáról, edzői húzásokról, gólokról, asszisztokról és a jövő évi, Oroszországban rendezendő „A-csoportos” jégkorong-világbajnokságról értekezik, hanem a Krakkóban megjelent szurkolókról. Pontosabban elsősorban a futball-szurkolókról. Már megint. Az interneten tombol a düh pro és kontra. Alapvetően semmi sem változott, ugyanazokat a köröket futjuk évek, évtizedek óta. Zsigerből előadott, részinformációkon alapuló ítéletek, amelyre kapásból jönnek a tucatválaszok. Végül pedig mindig ugyanoda jutunk. Pontosabban nem jutunk sehová.

Ám a korábbiakhoz képest mégis találtunk egy új elemet: eddig még soha nem akarták ilyen erőteljesen divatszurkolóknak beállítani a foci-hívőket. És az sem lehet véletlen, hogy a politikusok is egész pályás letámadásba mentek át. Az ő aktivitásuk soha nem véletlen.

Röviden még egyszer a szombati eseményekről: az utolsó percekben valaki görögtüzet gyújtott, amiért a biztonságiak kivezették és mintegy 200 ezer forintnyi büntetést kell fizetnie. A Telesport beszámolt arról is, hogy a bemelegítés alatt petárda robbant a csarnokban és a rendezők szektorok kiürítésével fenyegetőztek. A lengyel rendőrök azon a szombaton öt szurkolót állítottak elő. A fekete pólós futballszurkolók és a piros mezes korong-fanok egymástól meglehetősen elkülönülten ácsorogtak, néha külön is szurkoltak. Különösebb feszültség a fentieken kívül nem volt tapasztalható, a petárda robbanását követte egy helytelenítő „hülye vagy!” rigmus. Egyébként mindenki másként emlékszik a fentiekre, de az biztos, hogy kevés volt az átjárás a két csoportosulás között. A korongos törzsszurkolók idegenként néztek a szervezetten érkező, más dalokat éneklő, egyszerűen másként kinéző magyarokra és cseppet sem bánnák, ha többet nem kéne egymás mellett állniuk.

Ugyanakkor a labdarúgó-válogatottra „szakosodott” Carpathian Brigade amellett, hogy már hónapok óta szervezte a túrát (nem igaz, hogy sebtiben’ indultak meg Krakkó felé), nem törekedett vezető szerepre, a szurkolás vezetését alapvetően rábízta a törzsközönségre.

A Parlamentben hétfőn már Soltész Miklós  annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a futballstadionokhoz hasonlóan a jégcsarnokokból is szorítsák ki a  szélsőjobbosokat (sic!). A pápai fideszes polgármester egyszerűen hulladéknak nevezte a drukkerek egy jól behatárolható csoportját. Érdemes beleolvasni a kommentárokba, nagyjából visszaadja a két sarkos álláspontot. 

És ezzel egy időben különféle sport-fórumokon is tömegével jelentek meg pár hozzászólásos nickek, akiknek meglehetősen zavaros nézeteiből csak az hámozható ki, hogy gyűlölik az ultrákat – illetve újra le lehetett futni a szokásos köröket a szurkolói kártyákról.

A két álláspont és célcsoport nagyjából így jellemezhető (persze szigorúan sarkosan):

Azok akik a futballszurkolókat távol akarják tartani mindenféle sporteseményektől: vannak köztük jégkorongért-rajongók, de többségük alapvetően sporteseményeket nem látogató. Főként a szokásos kliséket puffogtatják. „Az ultrák verekednek, törnek-zúznak, zsidóznak, cigányoznak, mindent összehugyoznak”. Bezzeg Nyugaton, ahol már megoldották, stb. A szurkolói kártyát pedig azért nem váltják ki ezek az embernek sem nevezhető akárkik, mert duzzognak, gyűlölik a saját csapatukat, pedig ha szeretnék, akkor mennének, mert senki sem tiltja meg nekik, hogy meccsre járjanak. De jobb, ha nem jönnek, mert így végre a gyereket is ki lehet vinni, bár ők magyar bajnokikra akkor sem járnának, mert a magyar foci szar.

Azok, akik szerint ultrák nélkül nincs hangulat és ne korlátozzák őket a szabadságukban: egy kis piró belefér, amúgy sem történt semmi lényeges, csak szokás szerint felfújt ezt-azt a hazug média. A családok miattuk egészen biztosan járnának meccsre, sőt, imádják az általuk teremtett atmoszférát, de a túlbiztosítás miatt maradnak otthon.

Köztes véleményt valahogy senki sem szeret megfogalmazni. Nem mondom, hogy minden esetben igaz az, hogy „az igazság valahol félúton van”, de azért ne gondoljuk már, hogy az élet ennyire fekete és fehér...

Pro

Ezerszer leírtuk, hogy mi a baj a kártyával és hogy miért nem járnak sem a családok, sem az ultrák már focimeccsre Magyarországon. Ezt már a Fradi nézőszáma sem tudja kozmetikázni.

Ebben az írásban gyűjtöttünk össze mindent. De tényleg mindent.

A kártya már az utolsó utáni csepp volt. És az ott felsoroltakra egészen biztosan nem az a helyes válasz, hogy egy buggyant tulajdonos megreguláztatja a maradék pár tucat meccsrejárót a biztonsági szolgálattal. 

Van még valami, amiről nem beszéltünk: nevezetesen az egész intézkedéscsomag nem várt módon bolygatta meg a szurkolói szubkultúrát. Újpesten és Kispesten például a mérsékeltebb irányzatok szorultak vissza ami egyértelműen ártott az igenis formálódó szurkolói önkontrollnak.

Tetszik-nem tetszik: az ultrák nélkül nincs valódi hangulat. És az ultra nem bűnöző attól, mert ultra. Továbbra is fenntartom, hogy a legtöbb, fociszurkolók által nem látogatott sporteseményen nincs valódi „meccshangulat”.

Kézilabdán egészen biztosan nincs. Sem Veszprémben, sem Szegeden. Például ezért nincs. És hagyjuk a „persze, mert neked az jelenti a hangulatot, ha zsidózni, cigányozni lehet...” alaptézist, mert én aztán soha nem a zsidózásról, huhogásról voltam híres. És a „biztosan soha nem voltál még kézimeccsen” sem nyert.

Előszeretettel idézték a fenti viták kapcsán az alábbi, rendkívül felületes és pongyolán megfogalmazott cikket.  Ennek ugye az lett volna a tanúlsága, hogy kézire és hokira többen járnak, mint focira. Pedig nem. Az igazság az, hogy a fehérvári Volán meccseit leszámítva pár száz néző jár ki a mindössze nyolccsapatos MOL-Liga meccseire és a bajnok Miskolci Jegesmedvék is jó esetben 1000 nézőt érdekelt. Pedig az igen kiváló Paddy and the Rats még indulót is írt nekik. A nyolc csapatból egy szlovákiai, kettő pedig romániai, csak hogy teljes legyen a kép. Magyarán ha az összes korong-hívő ott lett volna Krakkóban, akkor sincs meg az 5000 magyar szurkoló.

Kontra

 Ellenben a jégkorong speciális közeg, ahol a törzsközönség önmagában is tud jó hangulatot kerekíteni. A dalok ugyan nekem kissé egysíkúak, de a kézilabdára specializálódott rajongók bőven tanulhatnának tőlük. Ennyit számít, hogy valaki tényleg szurkolni és énekelni akar és nem gázdudával tülkölni, vagy harminc dobot püfölni.

Bár szerintem ezt még lehet fokozni az éneklésre és tapsra mindig kapható futball-szurkolókkal, alapvetően működőképes a dolog önmagában is.

Azért van, aki szerint ez nem feltétlenül volt mindig így, és az ára a belterjesség lett. Olvasói véleményt közlünk (Total): "Úgy általában az a nagy helyzet, hogy a jégkorong szurkolás mélyrepülése úgy 15-20 éve kezdődött és jutott el a mostani állapotig a tapsolórudas, bennfenteskedő, arcfestett nyárspolgárok álextázisáig ahol a komfortos, fedett jégcsarnokok lelátóin Gazda Alberttől a pápai polgármesterig terjedő széles skálán sokfajta ember megtalálható.
A törést a fővárosi klubok háttérbe szorulása a vidéken megépült fedett hokipályák megjelenése jelentette. Amint a szabadabb szellemű budapesti csapatok egymás elleni több ezres mérkőzései helyét a provinciális vidéki kiscsapatok néhány száz fős lelátói kaptak vezető szerepet úgy tűnt el a vérbő, valódi meccshangulat és vette át a helyét a tévéből megtanult közhelyek másolása, valamint a néhány fős baráti társaságok belterjes hagyományaira épülő kevésbé látványos "szurkolás". Igaz ez egyébként más sportágakra pl. a vízilabdára is. Sajnos a teltházas BS-ben rendezett, igazi élményt nyújtó Fradi-Dózsák ideje lejárt. De, hogy benneteket se hagyjalak ki, soha nem lesz már olyan, hogy a kosárdöntőről kiszoruló Honvéd szurkolók egyszerűen betörik a sportcsarnok üvegajtajait mint a 80-as években.
Nekem személy szerint hiányzik az élmény, de mint az általad leírt példák is bizonyítják vannak olyanok akik törvényt hoznának ellene mert el sem tudják képzelni a mondjuk a Fradi BEK mérkőzése miatt, a hetvenes években Fradistákkal agyontömött lelátójú nyitott Kisstadiont."

Azt is kár lenne elvitatni, hogy a Miskolci Jegesmedvéket lelkesítő B-közép sokkalta békésebb, mint a diósgyőri keménymag. Ugyanez igaz a fehérvári Alba Volán – Videoton összehasonlítás kapcsán.

Egy világversenyen én divatszurkoló lennék. Kispesten nincs hokicsapat. A Fradinak és az Újpestnek nyilván nem fogok szurkolni. A Volánt szoktam követni a tévén keresztül, és ennyi. Nem feltétlenül érzem magaménak a fehérvári csapatot – miért is érezném? Tehát meg tudom érteni az idegenkedést az „egymeccses” hangoskodók megjelenése miatt.

(A kontra-kontrája: ez a jelenség azért leginkább a stadionok népét sújtja, úgyhogy akár velük szemben is lehetne megértőbb az ember. Végül is a jégkorong válogatott tétmeccset csak a világbajnokságokon játszik, a többi torna erre készíti fel a nemzeti csapatot. Mégis mikor menjen korongra szurkolni az ember, ha egyszer az öt MOL Ligában szereplő magyarországi csapat közül egyik sem az övé?)

A görögtűz és a füst jól mutat a stadionban. Csarnokban értelmetlen, főleg, ha nők és gyerekek is vannak a sportrendezvényen. A petárdát és a hanggránátot még a stadionból sem tudom hiányolni. Ezt már a múlt héten kifejtettem.  A gyerekek félnek tőle és szerintem a hangulathoz sem ad hozzá semmilyen pluszt. A „buzi MLSZ” szimplán felesleges egy jégkorong-mérkőzésre.

Hogy mi lenne a megoldás? Azt egészen biztosan nem szabad hagyni, hogy a lelátó politikai csatározások színhelye legyen – mondjuk a Nagy Kormányzó Párt és a Tudjukmelyik Kihívó között. Ezt a szurkolóknak kell megoldaniuk egymás között.

Beszélgetni kéne. Ha már egyszer van képviselete mind a Carpathian Brigade (CB)-nak, mind úgy általában a futballszurkolóknak, akkor akár velük. És nem, nem a politikusoknak, hanem a „piros mezeseket” képviselőknek. Nem az interneten üzengetni, hanem leülni beszélgetni. Biztos vagyok benne, hogy a CB és a többi „jégcsarnokon kívülről érkező” célja sem más, mint győzelembe hajszolni a krakkói hősöket, tehát a célkitűzés ugyanaz. Abban is biztos vagyok, hogy megvan a kompromisszumkészség is részükről, mert senkinek sem érdeke az egymás közötti feszültség.

Elsősorban nyilván a futballszurkolóknak kell alkalmazkodniuk, ám valahol abszurdnak tartanám azt is, csak az jelenhessen meg jövőre Moszkvában, aki fel tud mutatni egy EBEL/MOL Liga bérletet – ugyanis vannak ilyen elképzelések is.

De ez csak egy ötlet, én csak egy divatszurkoló vagyok. Tőlem mehet egymás anyázása is a fórumokon.

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban és az Auchanban. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr877413318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.29. 22:28:34

Néhány megjegyzés, elsősorban hokis (és részben kézilabdás) "divatszurkolói" szemszögből.

(Ez alatt az értendő, hogy elsősorban tévében követem a fenti sportág eseményeit, meccsekre elvétve járok. Ebben az évtizedben 4 alkalmat tudok felmutatni, amiből 3 válogatott meccs volt. Csak hogy az "elvétve" definiálódjon. Ugyanakkor tévében rendszeresen nézem a fenti két sport eseményeit és a sajtóban is követem azokat.)

1) Ha az a kérdés, hogy hogyan viselkedjenek a szurkolók egy jégkorong meccsen, akkor szerintem irreleváns az, hogy a fociszurkolók mennyire frusztráltak a magyar fociban uralkodó állapotok miatt általában és a bizonyos szurkolók és bizonyos csapatok között fennálló konfliktusok miatt konkrétan.

2) Hangulat: hát nem is tudom. Se azt nem értem, hogyan gondolhatod komolyan az állításodat, se azt, hogy ha komolyan is gondolod, milyen reakciót vársz egy ilyen jellegű kijelentésre a másik oldalról.

Egyrészt, az komoly, hogy Szegeden és Veszprémben a hangulat nem ér fel azzal, amit az ultrák teremtenek egy focimeccsen? Ezt írd meg a hatosfal blogra, biztos népszerű leszel vele, szerintem olyan egyetértést fogsz vele teremteni a Szeged és a Veszprém tábor között, mint még senki ebben az évtizedben. De ugyanez igaz a Volán Ebel meccseire is: nem hiszem, hogy bármiben is hozzá tudna tenni ahhoz a hangulathoz egy focis szurkolói csoport. Ha igen, definiáld, hogy szerinted miben áll ez a hozzáadott érték?

Másrészt, gondolod, hogy taktikus azzal az üzenettel megszólítani a másik felet, hogy "á, Ti nem tudtok szurkolni meg hangulatot teremteni, mi kellünk ide..." ?

3: Létszám. Az nem kérdés, hogy a foci nagyságrendekkel több embert érdekel Magyarországon, mint más sportágak. Ugyanakkor van azért pár tényező, amit nem árt figyelembe venni, mert némileg torzítja a képet. 1) Igen, a focimeccseken több néző van, de ugye a nézőtéri kapacitás is nagyobb. És ha már itt tartunk, az abszolút számok mellett érdemes a létesítmények töltöttségét is megnézni. A Volán meccsein a teltház vagy ahhoz közeli töltöttség meglehetősen gyakori jelenség, a Miskolc 1000 fős átlagos közönsége is azt jelenti, hogy a csarnok felét megtöltik a nézők. Vajon hány NB1-es csapat ér el átlagban ekkora töltöttséget? (Mellékszál, de felhívom a figyelmet arra, amit egy megtöltött nézőtér jelent a hangulat szempontjából...)
2) A válogatott potenciális szurkolótábora nem egyenlő a bajnokság csapatainak szurkolóinak összegével, ez a fociban sincs így, a hokiban sem. A Budapesten tartott hoki vb-ken a közönség megtöltötte az Arénát, ez ugye kb. 8000 embert jelent, köztük rengeteg "divatszurkolót". Megvolt a létszám, nem hiányzott onnan senki. És a hangulat is rendben volt. Senki nem nézte ki a nagy számban megjelenő divatszurkolókat. Amit kinéznek, az nem a divatszurkoló, hanem egy bizonyos viselkedésminta.

4) Végezetül egy olyan szempont, ami nem szerepelt, de szerintem fontos. Az, hogy a magyar labdarúgás nemzetközi megítélésén mennyit ront és milyen károkat okoz egynémely szurkolói megnyilvánulás, az a magyar focitársadalm baja, de azt, hogy ez a kár nem kicsi, azt legkésőbb egy bizonyos üreskapus magyar-román kapcsán a szélesebb közvélemény is megtapasztalhatta. Az pedig, hogy hasonló károk átgyűrűzhetnek a magyar jégkorongba is, az sajna nagyon is valós veszély. A minapi feljutás kapcsán találkoztam olyan hozzászólókkal pl. az IIHF Facebook oldalán, akiknek az első reakciója a 2009-es svájci vb-n nyújtott "szurkolói teljesítményt" felemlegetése volt.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.29. 23:23:35

A fenti kritikáktól eltekintve, lehet, hogy a "beszélgessünk" az jó ötlet. Csak én úgy látom, hogy ez a beszélgetés elsősorban annak a megértetéséről kell szóljon, hogy mik a kulturált szurkolás módozatai, hogy milyen szabályokat kell egy jégkorongmeccsen a szurkolóknak betartani, illetve, hogy milyen károkat lehet okozni egy közösségnek azzal, ha valaki ezeket mégsem tartja be.

Vincenzo6 2015.04.30. 00:13:57

Az csak a frusztrált pesti szurkolók hülyesége, hogy a vidéki csapatok erősödése miatt tűnt el a hangulat. Fehérváron pl. komoly ultracsoport működött a jégkorong mellett. Azért esett vissza a hangulat, mert a gyengébb fővárosi klubok mellett nem tartottak ki a "nemdivat" ultrák. Az örök hűség addig tartott, amíg ők voltak a nyerők. Gáz dolog és mutatja az ultra szellemiség tartósságát. Pontosabban annak hiányát. Most is egy rohadt személyazonosító eszköz miatt hisztizik a sok degenerált, miközben magasról tesznek arra, hogy elvileg mindig a csapattal lesznek.

Rich.mond 2015.04.30. 06:48:38

@promontor:
1. Bocs, de ezzel nem tudok mit kezdeni, szerintem ez itt teljesen irreleváns.
2. Teljesen komolyan gondolom, amit írtam a kézilabdával kapcsolatban.Én azért végigjártam az országot, van némi fogalmam az ottani hangulatról, főleg ha nem Veszprém-Szeged van. A női vonal már azért más, bár ott a legnagyobb az átjárás a futball és kézilabda meccseket látogatók között.
Szerintem pontosan tudod, mit jelent a jó hangulat és azt is, hogy ezt nehéz definiálni.Bocs, ez itt most szavakon lovaglás. De ha már kérdezted: változatos szurkolás (több dal és rigmus), nagy hangerő, gyakran az egész csarnok bevonásával. A dob csak eszköz a szurkolás koordinálására, nem az adja a szurkolást magát. És igen, ezt a fociszurkolók jobban csinálják. A férfi kézilabda válogatott meccsein a fentiek hatványozottan igazak és a lányoknál sokkalta jobb az atmoszféra, pont a focimeccsekről átjárók miatt
3. Szerintem világosan leírtam, hogy ami igaz a (férfi) kézilabdára, az nem igaz a hokira.
4. Hogy mit szólnának ehhez a Hatosfalon, nem különösebben érdekel. Én olyan hozzászólásokkal szoktam találkozni, mint pl Vincenzo6 reakciója. Na, milyen reakcióra számítasz? Tudod a blog és én is mérsékeltnek számítunk szurkolói körökben. Sok dolog nem tetszik, amit alkalmasint szóvá is szoktam tenni a megfelelő helyen. Ámde...
Hiába írok le világosan sok mindent pl. a szurkolói kártyáról családosként, politikailag sem radikálisként, cserébe csak a mocsok ömlik. Erre céloztam, amikor a személyes beszélgetést javasoltam. Btw: Krakkóban is célszerbb lett volna a sötét oldalpillantások helyett odamenni, és megszólítani a fekete pólósokat.A közhiedelemmel ellentétben senkit nem vertek volna agyon.

Nézőszám: az általad leírtakkal nem értek egyet és szerintem irreleváns a csarnok megtöltöttségét felemlegetni. Főleg Miskolcon, ahol a DVTK azért tud telt házat is, ha úgy jön ki a lépés. Azért ez a hoki egy elég belterjes közeg, bár tény, hogy aki jár, az valóban fanatikus.

Rich.mond 2015.04.30. 06:54:36

@Vincenzo6: okostojás, gondolom cseppet sem zavar, hogy a névre szóló belépő és az ugyancsak adatszolgáltatási kötelezettségeket maguk után vonó első Fradi-kártya ellenére bejártak az emberek.Az ultrák is.Most meg nem csak az ultrák maradnak távol.
A hozzászólásod többi része személyeskedés, mocskolódás. Próbáld meg kulturáltabban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 07:26:57

@Rich.mond:

"1. Bocs, de ezzel nem tudok mit kezdeni, szerintem ez itt teljesen irreleváns."

Akkor nekifutok mégegyszer. A posztban azzal kezded a Pro részt, hogy elmondod, mi a baj a szurkolói kártyával meg áltálában miért nem járnak focimeccsekre a népek. Ez mennyiben menti egyes szurkolók viselkedését egy hokimeccsen? Az irrelevens, amit Te irtál a posztban, én csak rémutattam.

3) Nem, nem írtad le világosan, általánosságban kijelentetted, hogy fociultrák nélkül nincs olyan jó hangulat sehol, a kézilabda meccseket példának hoztad.

A lényeg meg továbbra is az, hogy ne okozzunk károkat a "szurkolással" annak a csapatnak, amit állítólag támogatni akarunk.

Rich.mond 2015.04.30. 08:34:46

Akkor olvasd el még egyszer! Világosan le van írva, hogy foci szurkolók nélkül is jó a hangulat, de együtt jobb. Ez neked miért nem világos?

Rich.mond 2015.04.30. 09:12:07

A jégkorong blog meg egy hozzászólas után törölt, pedig csak szóvá tettem egy hozzászóló kommentárjat. Elitizmus...

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2015.04.30. 10:32:09

valogatott.blog.hu/2014/08/11/tavol_europatol_tavol_a_stadionoktol

"Sajnos nincs megjeleníthető bejegyzés..."

<=== ez engem sokkal jobban erdekelne, mint ez a lufi amit napok ota fujogatnak egyesek...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.30. 10:44:03

@promontor: "Ellenben a jégkorong speciális közeg, ahol a törzsközönség önmagában is tud jó hangulatot kerekíteni."

Erre gondolsz?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 10:56:36

@Püspök utcai gombaszedő:

Igen, láttam.

Te megtaláltad ezt?

"Tetszik-nem tetszik: az ultrák nélkül nincs valódi hangulat. ... Továbbra is fenntartom, hogy a legtöbb, fociszurkolók által nem látogatott sporteseményen nincs valódi „meccshangulat”." (És ugye tudnék még hasonlókat idézni)

A kettő együtt adja ki a poszt mondanivalóját, hiába próbáljátok az utóbbit bagatellizálni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 10:59:22

@Püspök utcai gombaszedő: Nekem úgy tűnik az a baj, hogy a szövegben levő link végére becsúszott egy space, ha azt törölnétek, akkor elsőre is működne...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.30. 11:16:02

@promontor: De hát a cikk direkt két részre van osztva: egyik oldalon a pro érvek vannak felsorolva, a másikon a kontra. A kettő valóban együtt adja ki a mondanivalót, de nem úgy, hogy az egyik felülírja a másikat.

Azt viszont remekül demonstrálja az eset, hogy miért polarizálódott a vita, és miért nem lehet semmiféle mérsékelt véleményt megfogalmazni anélkül, hogy egyik vagy másik oldal kiragadjon egy neki tetsző (vagy nem tetsző) félmondatot belőle, és aztán azzal csépelje a másikat.

Rich.mond 2015.04.30. 13:31:25

Őszintén szólva több kompromisszumot vártam a korongos féltől, de a jelek szerint az ottani fórumon csak börtönt, vízum megvonást javasolnak a probléma megoldására. Vita esetén jön a törlés a másik félnek a béke jegyében. Kéne Kispestre egy hokicsapat, hogy legyen esélyem csatlakozni az ELITHEZ :(

Bencito 2015.04.30. 13:47:36

Ebből a cikkből is csak a lényeg maradt ki ...
A hokiszurkolók próbáltak beszélni a CB-vel, nem rajtunk múlt. hogy nem lett eredménye ...
A cím nagyon jól mondja "Vendégségben ..." azt kéne itt felfogni "kedves" ultrák, hogy ebben
a közegben Ti vendégek vagytok és úgyis kéne viselkedni. Ha vendégségbe mész és rárugod az ajtót a tulajra és begyújtod a pirót
akkor ne csodálkozzatok ha pofon lesz a vége.

Emlékeztetőül 2 videó:
www.youtube.com/watch?v=wNKCC_nWcXY
www.youtube.com/watch?v=_EgPSf7u8mw

Megpróbálom leírni, hogy mit kéne betartani, ha legközelebb jöttök:
- Nincs románozás, cigányozás, Slotázás
- Nincs piró, petárda
- Saját csapatodat buzdísd, ne az ellenfelet gyalázd.
- Lehetőleg ne legyél teljesen elázva, tudd, hogy mit csinálsz és vállald is a következményeket!

A lista még folytatható, az én véleményem szerint ha ezeket betartjátok nem lesz konfliktus közöttünk.
Ha neketek ez nem elfogatható akkor ne gyerktek hokimeccsre mert se a csapatnak se nekünk nincs szükségünk rátok.
Ha ez így nem érhető és lesznek további balhék akkor megfogjuk találni a módját, hogy távoltartsunk titeket, ha ehhez szurkólói kártya
kell akkor az lesz.

Rich.mond 2015.04.30. 16:20:12

Hm, kiindulási pontnak nem rossz, de a stílus... te most szurkoló vagy, rendező, MJSZ- tag... mert nem mindegy.

Rich.mond 2015.04.30. 16:23:33

Amúgy nem tudok arról, hogy a CB-t bárki megkereste volna. Pedig ha hiszed, ha nem, nekik van rutinjuk tárgyalásokban, mert válogatott focimeccsen sem lehet mindent,az összes foci balhét meg ne varrjuk már az ő nyakukba. Egy jó tanács: én nem őket képviselem, de a fentieknel kissé több kedvességel érdemes beszélgetni.

Rich.mond 2015.04.30. 16:24:20

Bocs az melléütések miatt

Millerdraft 2015.04.30. 16:50:57

@Bencito: Kemény vagy mint a hetes kutyaszar....
Kíváncsi lennék, hogy tartasz vissza? Meg fenyegetsz a tapsolóbottal?

Rich.mond 2015.04.30. 17:57:28

@Millerdraft: nekem is ez jutott eszembe. Amúgy tényleg nem értem őket. Van egy írás foci szurkolóknak foci szurkolótol, ami kvázi önkritikus és nekik ad igazat. Erre nekiállnak feszíteni, fenyegeti. Kabaré.

S.O.A. 2015.04.30. 18:01:35

Végre egy kiváló írás az elmúlt napok puffogásai és marhaságai után... Kétszeres "bukaresti veteránként" tudom, hogy a radikálisabb, keményebb vonalat képviselő szurkolókkal... néha nem egyszerű a helyzet.
DE! Semmi az ég világon nem történt Krakkóban, ami miatt ekkor felháborodást kéne csinálni. Frankón azt éreztem, hogy egy belterjes hokis szurkolói mag ki akarja sajátítani a szurkolás, hokimeccs nézés élményét. Mert ők értenek hozzá, a CB tagok meg nem (ki nem szarja le? mindenki úgy született, hogy már előtte volt 20 hokimeccsen?).

S.O.A. 2015.04.30. 18:08:10

@promontor: egy petárda, két görögtűz. Ennyi történt, meg néhány részeg ember fölösleges bekiabálása... Erre vizionáltatok ti teljes nemzethalált. Ne haragudj, de az egész krakkói sztori óriás műhiszti, műbalhé, fölösleges rinyálás. Kommentelnek az IIHF facebook oldalán, hogy jaj mi volt Svájcban? Kint a csarnok előtt két pofon, bent meg néhány petárda. Szerintem agyon kellett volna lőni mindenkit...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.30. 18:45:14

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a konkrét elkövetőket nem menti fel, de ennyi miatt kár egy egész csoportot leírni.

Rich.mond 2015.04.30. 20:34:41

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: alapvetően egyetértek, de ettől ezek még felesleges dolgok voltak és kár relativizálni. Sok hülyeségünk van nekünk, focimeccsre járóknak és sok rigmust én is unok (pl. a ledarálunk... mindennek a legalja és nem csak szerintem).

ui: Egyébként az IIHF honlapján a szlovák trollok voltak a legaktívabbak, nem a magyar szurkolóktól félő akárkik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 20:54:51

@Püspök utcai gombaszedő: Ha összevetjük a kettőt együtt, abból az jön ki, hogy hokimeccsen valami van, de nem az igazi, ahhoz a fociultrák kellenek. Szerintem ez elég arrogáns egy hokiszurkoló szemszögéből. Vagy használhatom az elitista kifejezést is éppen.

De tegyük fel, hogy ez csak a fogalmazási bicsak volt és nézzük meg ezt az állítást, ami Rich.mond szerint igazából mondani akart @Rich.mond: "foci szurkolók nélkül is jó a hangulat, de együtt jobb."

Nos, ez tényszerűen nem igaz. Lehet, hogy a jelenlévő fociszurkolók hangulata jobb volt, de mivel a többieket zavarta egynémely megnyilvánulásuk, összességében egyáltalán nem lett jobb a hangulat.

Ezek után persze kérdés, hogy itt a hokiszurkolók intoleránsak vagy netán a fociszurkolók lépték túl a jómodor határait. Nézetem szerint az utóbbi.

Emiatt különösen vicces az a fajta reakció, amit bencito hozzászólására adsz, ugyanis elfeledkezel arról, bencito hangneme csak következménye annak, ahogy a fociszurkolók viselkedtek Krakkóban. Tudod, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 21:13:56

@promontor: "Emiatt különösen vicces az a fajta reakció, amit bencito hozzászólására adsz, ugyanis elfeledkezel arról, bencito hangneme csak következménye annak, ahogy a fociszurkolók viselkedtek Krakkóban. Tudod, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. "

Izé, ez félrement, erre volt reakció: @Rich.mond: "Hm, kiindulási pontnak nem rossz, de a stílus... "

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.30. 21:15:13

@promontor: Én aztán nem reagáltam bencito hozzászólására se vicceset, se nem vicceset.

Ettől az apró részletkérdéstől eltekintve én még mindig csak azt látom, ahogy az imamalom egyre csak pörög-forog, mindenki lök rajta egyet, aztán úgy tesz, hogy nem is.

Rich.mond 2015.04.30. 21:24:15

@promontor: "Ellenben a jégkorong speciális közeg, ahol a törzsközönség önmagában is tud jó hangulatot kerekíteni. A dalok ugyan nekem kissé egysíkúak, de a kézilabdára specializálódott rajongók bőven tanulhatnának tőlük. Ennyit számít, hogy valaki tényleg szurkolni és énekelni akar és nem gázdudával tülkölni, vagy harminc dobot püfölni.

Bár szerintem ezt még lehet fokozni az éneklésre és tapsra mindig kapható futball-szurkolókkal, alapvetően működőképes a dolog önmagában is."

Érdekes,ezt valamiért egyszer sem idézted

Rich.mond 2015.04.30. 21:25:47

@promontor: Azért nem szerencsés pofonnal fenyegetőzni, mert könnyen visszaüthet.Mármint az üt vissza, akit pofonnal fenyegetnek. Ha már ezek a focidrukkerek ilyen veszélyes csürhe, akkor jobb nem provokálni őket.Vagy lesznek önvédelmi osztagok AV19 meccseken?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 21:44:04

@Püspök utcai gombaszedő: Igen, bocs, az félrement, ott van a javítás.

Igazából az a bajom, imamalom vagy nem, hogy ez az egész poszt arról szól, hogy találjunk kompromisszumot. Csak azt felejti el, hogy itt nem valami kegyet kell gyakorolni, hanem olyan viselkedési normákat kellene betartani, amiket egy jólnevelt, az alapvető viselkedési szabályokkal tisztában levő átlagember magától, kérés nélkül is betart. Ha ezeket egy csoport csak valami egyezkedés hatására hajlandó esetleg követni, akkor ott valami nincs rendben.

Azt látom, hogy ezzel a focistársadalom nem tud mit kezdeni lassan évtizedek óta. Ezt egyrészt megértem, mert a probléma túlmutat a focin, társadalmi tünet. Másrészt viszont a jégkorong egy kis közösség, törékeny nemzetközi reputációval, ami nagyon könnyen tönkretehetők. Szerintem nem jogos elvárás focis oldalról olyasfajta párbeszédet elvárni tőlük, amire a focis társadalom is képtelennek bizonyul már jó régóta.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.30. 22:03:50

@promontor: Most komolyan egy tucatnyi hülye (akikről itt is le lett írva, hogy hülyék) ürügyén papolsz a focis társadalomról? Akkor erre tényleg mit lehet mondani?

Amikor én pontosan tudom magamról, hogy soha életemben nem zsidóztam, cigányoztam, huhogtam lelátón, petárdát se dobálok, de te mégis nagyvonalúan egy kalap alá veszel engem is azokkal, akik igen?

Az, hogy ki mit várhat el, nem az én tisztem megítélni, de azt vallom, hogy a kompromisszumnak pont az a lényege, hogy nem azt lessük, ki gyakorol kegyet, ki tesz szívességet, hanem pont az, hogy mindezeket szándékosan és tudatosan figyelmen kívül hagyjuk. (Nem tagadjuk, nem teszünk úgy, mintha nem tudnánk, csak nem hagyjuk, hogy befolyásoljon.)

Továbbá szilárd meggyőződésem, hogy a párbeszéd mindig hasznosabb az egymás mellett elbeszélésnél. Még akkor is, ha az utóbbi rövid távon jobban esik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 22:28:46

@Püspök utcai gombaszedő: Egy szóval se mondtam, hogy a focis társadalom egésze lenne hülye, csak annyit mondtam, hogy a focis társadalom láthatólag nem tud mit kezdeni azokkal a hülyékkel, akikről mindketten azt gondoljuk, hogy hülyék.

Neked meg Rich.mondnak el kellene dönteni, hogy a hülyék viselkedésére vonatkozó kritikákat magatokra veszitek és megsértődtők rajta, ahogy ezt pl. ebben a hozzászólásban tetted, vagy felismeritek azt, hogy nem az összes fociszurkolót kritizáltam, hanem a hülyéket.

Ha az utóbbi irányba mennétek, akkor lehet, azt is felismernétek, mennyire abszurd azt követelni, hogy egy kompromisszum eredményeképp tartson be egy csoport elemi viselkedési szabályokat. Mégis hogy képzelitek? Beszéljük meg, hogy légyszi ne románozzatok meg tótozzatok? Miben állhatna itt a kompromisszum? Engedjük meg, hogy cigányozni mondjuk lehessen? Nem érzed, mennyire abszurd ez az egész?

és akkor kompromisszum gyanánt lehet cigányozni?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 22:46:01

@Rich.mond: A pofonos mondatot elnéztem, az tényleg nem volt szerencsés.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 22:50:23

@Rich.mond: Erre szerintem vonatkoziuk az, amit gombaszedőnek 1rtam itt: @promontor: az első bekezdés a releváns.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.30. 22:52:40

@promontor: Én elég sok abszurd dolgot érzek itt, például hogy egy bekezdéssel azután, hogy kifejted, hogy nem rám-ránk gondoltál, rögtön azzal jössz, hogy akkor most szerintünk lehessen-e cigányozni. (Nem, ne lehessen.)

Meg azt is abszurdnak tartom, hogy olyan politikusok, akiknek az égvilágon semmi közük nincs egyik sporthoz se, hirtelen tényezőként jelennek meg, és senki nem szól, hogy szevasz, hát te meg mi a francot keresel itt.

Meg azt is abszurdnak tartom, hogy két, ugyanannak a csapatnak drukkoló társaság egymást anyázza. (Na nem mintha ez focin belül nem fordulna elő magától is.)

De abban semmi abszurdat nem látok, hogy két szurkolói csoport leül és megbeszélik, hogy hogyan tudnak egymás mellett békésen megférni. Az egyik elmondja, hogy jó lenne nem cigányozni meg pirózni, a másik meg elmondja, hogy jó lenne tartózkodni az általánosító mocskolódásoktól. Lehet, hogy nem vezet az egész sehova, persze, a szurkoló (bármilyen sporté) már csak ilyen csökönyös állatfaj.

De meg se próbálni bűn.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.30. 23:10:10

@Püspök utcai gombaszedő: "Én elég sok abszurd dolgot érzek itt, például hogy egy bekezdéssel azután, hogy kifejted, hogy nem rám-ránk gondoltál, rögtön azzal jössz, hogy akkor most szerintünk lehessen-e cigányozni. (Nem, ne lehessen.)"

Olvasd már el még egyszer amit írtam, légyszi. Ha nem világos, hogy a dolog abszurditására akartam rámutatni és nem azzal vádolni Téged, hogy szerinted a cigányozás OK, akkor tényleg nehezen fogunk szót érteni.

Nem tudom, milyen általánosító mocskolódásra gondolsz, szerintem konkrét magatartásformák lettek kritizálva, olyan meg nem volt sehol se mondva, hogy ezt minden fociszurkoló csinálná.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.30. 23:24:03

@promontor: Csak hogy tisztázzuk, az általánosító mocskolódás nem rád személy szerint vonatkozott, hanem arra, amit akkor kapsz, ha fociszurkolóként beszédbe elegyedsz az átlag hokidrukkerrel (vagy csak beleolvasol egy hokis fórumba).

Ajánlóm, egyszer próbáld ki, meg fogsz döbbenni, hogy milyen zsigeri utálat (vagy szánakozó, önelégült lenézés, kinek milyen a vérmérséklete) lesz osztályrészed.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2015.04.30. 23:24:04

@Püspök utcai gombaszedő: kicsit úgy érzem, mintha direkt nem akarná megérteni a két vitàzó fél egymást.mellesleg már délelőtt is ezt éreztem.

Rich.mond 2015.05.01. 07:23:22

@promontor: én saját részről ezt meguntam.
Csináljatok, amit akartok és nyugodtan gondoljatok azt, amit akartok. Megpróbáltam, kár volt.
A jégkorong-blogos "elit" nekem kimondottan ellenszenves társaság lett.

Rich.mond 2015.05.01. 08:27:55

@Püspök utcai gombaszedő: hagyd a francba. Leragadt ott, hogy cigányozni akarunk. A fő-fő megmondóemberük még ennél is rosszabb.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.05.01. 08:55:40

@Rich.mond: " Leragadt ott, hogy cigányozni akarunk." Most provokálsz, vagy teljesen hülye vagy?

OK, vonulj vissza a sértett elefántcsonttornyodba, és puffogj, hogy mindenki szembejön az autópályán. Azon végképp ne gondolkozz el, amiket mondtam, még a végén rájönnél, hogy nincs igazad.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.05.01. 09:33:16

@Püspök utcai gombaszedő: Nézd, ha ez a poszt arról szólna, hogy kedves hokiszurkolók, légyszíves ne általánosítsatok, nem minden fociszurkoló ilyen, a többség képes a normális viselkedésre, akik meg nem, azokat mi is elitéljük, akkor valószínűleg kevésbé vehemens reakciókat kaptatok volna.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2015.05.01. 09:42:17

@promontor: Te direkt nem érted meg ezt a posztot?

Millerdraft 2015.05.01. 18:59:02

@promontor: Egy dolgot elértetek ezzel az elitista viselkedéssel :-)
Jómagam tuti, hogy kimegyek a válogatott meccsekre, sőt ott keresni fogom a hasonszőrű foci drukkerek társaságát.
Összeállunk szépen és várjuk a fajtád támadását.Persze csak verbálisan....hiszen magyarok vagyunk vagy mi a f@sz :D
süti beállítások módosítása