Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Horváth, Marton, és a BL-döntő

2015.05.11. 11:00 Fradista Utazó

Bár egyetlen magyar csapat sem jutott be a női kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe (Final Four), mégis voltak az eseménynek fontos magyar szereplői is. A döntőt magyar játékvezetők, Horváth Péter és Marton Balázs (ő az alacsonyabbik) vezethették. Már a meccs közben folyamatos kritikák érték őket a különböző internetes oldalakon.

Egy kézilabda-meccsen a játékvezetők ítéleteinek nagy többsége vitathatatlanul helyes, ilyen ítéletből simán lehet több, mint száz egy mérkőzésen. Most azokat az eseteket vizsgáltuk meg, amelyekről egyáltalán felmerülhetett, hogy a játékvezetők itt esetleg tévedtek.

horvath_marton_cl_final.jpg

Természetesen itt a téves/helyes ítéletek arányát alapvetően befolyásolta a játékvezetők ténykedésén kívül a nézők megítélése is: ha még ezeken felül nyolc-tíz esetet vitattak volna, akkor már pozitívba fordulhatott volna a vizsgált esetek mérlege. De igazából nincs is ennek jelentősége, hiszen minden hiba számít, akkor is, ha mellette száz jó ítéletet látunk.

3.p. Katarina Bulatović előrelendülő karja eltalálja Anja Hammerseng-Edin arcát-vállát. Többek szerint ez piros lapot ért volna, ez azonban túlzás lenne, Bulatovićot két perces kiállítással kellett volna büntetni. Azonban ez is elmarad, a játékvezetők csak egy sárga lapot adnak (1 ítélet, ebből 1 hibás, 0 helyes).
4.p. Dragana Cvijić rosszul sikerült védőmozdulattal könyökkel eltalálja Anja Hammerseng-Edint. A mozdulat nem célirányos volt, 2 perces kiállítást ért, és ezt a játékvezetők meg is adták (2: 1/1).
4.p. Anja Hammerseng-Edin ütközik a védő Radmila Petrović-csal. A védő szabályosan helyezkedett, Hammerseng-Edin hibázott, az ítélet támadó fault (belemenés), helyesen. (3: 1/2).
6.p. Nora Mørk oldalról két kézzel löki a levegőben Milena Kneževićet. Az ítélet kiállítás, helyesen. (4: 1/3).
7.p. A Budućnost kapuja előtt Marit Frafjord ellen fújnak. Nem világos, hogy mit, talán lépést. Kinga Byzdra közben fogja Frafjord derekát, mindenképpen a Larvik javára kellett volna ítélni. (5: 2/3)

Jav.: Frafjord a lábára kapta a labdát, ezt elsőre nem vettem észre, itt helyes az ítélet. Ezzel korrigálva 10/8, 10 tévedés, ebből 10 a Budućnost javára.

8.p. Támadó fault Gro Hammerseng-Edin ellen, jó ítélet (6: 2/4).
10.p. Két Budućnost-védő faultolja Nora Mørköt a nyakánál, ez legalább sárga lap lenne, nincs büntetés (7: 3/4).
10.p. Rögtön az előző eset után: Nora Mørk ellen belemenést fújnak, mindkét védő belül állt, minimum szabaddobás a Larvik javára (8: 4/4).
23.p. Belemenést fújnak Karoline Breivang ellen. Az ítélet helyes, Dragana Cvijić szabályosan helyezkedett, és ugyan nyilvánvaló, hogy a védő semmi mást nem akart, csak elesni (Breivang a 90 kilós Cvijićet nem is tudná egy lépésből felborítani), ez nem változtat a támadó hiba tényén (9: 4/5).
24.p. A futásban lévő Kristine Breistølt előbb Bulatović hátulról kézzel, majd Cvijić oldalról testtel löki. A hétméterest a játékvezetők megadták, egyéb büntetés viszont nincs, pedig mindkét védőt külön-külön ki lehetett volna állítani, de legalább az egyiket mindenképpen (nem szokás egyszerre kettőt, még, ha jogos volna is, akkor sem) (10: 5/5).
29.p. Suzana Lazović kézzel faultolja Kristine Breistølt, majd hanyattesik. A játékvezetők belemenést ítélnek, tévesen, a Larvik javára kellett volna szabaddobást ítélni (itt Lazović hibázott, ha csak megáll, Breistøl nekiment volna, de a védő kézzel is dolgozott, az ítélet hibás) (11: 6/5).
35.p. Nora Mørk belemegy Cvijićbe, a helyzet hasonló, mint a 23. percben: ha Cvijić nem akarna elesni, a nála közel negyven kilóval könnyebb Mørk sose tudná felborítani, de ettől még ő volt szabálytalan, az ítélet helyes (12: 6/6).
37.p. Anja Hammerseng-Edint a levegőben, lövés közben, oldalról, két kézzel löki Milena Knežević, csak szabaddobás az ítélet, erre legalább egy sárga lapot adni kellett volna (13: 7/6)
37.p. A játékidőben pár másodperccel (valójában időkérés miatt majdnem két perccel) később Nora Mørk ellen Suzana Lazović szabálytalankodik, térddel gáncsolja Mørköt, csak szabaddobást fújnak, itt a védőt ki kellett volna állítani (14: 8/6).
51.p. A védőfalból kiugorva Milena Knežević könyökkel nyakonvágja Anja Hammerseng-Edint. Teljesen tiszta piros lap, a játékvezetők csak kiállítást adnak (15: 9/6).
53.p. Radmila Petrović szabálytalankodik Anja Hammerseng-Edinnel szemben, aki emiatt pontatlanul passzol, és a Larvik elveszíti a labdát. A játékvezetők nem ítélnek semmit (16: 10/6).
56.p. A Larvik hatosa felett a levegőben lévő labdát Gro Hammerseng-Edin elüti, Suzana Lazović pedig elesik anélkül, hogy bárki bántotta volna, mégis szabaddobást kap. Nem kellett volna semmit sem ítélni (17: 11/6).
58.p. A Dragana Cvijić-csel szemben szabálytalankodó Gro Hammerseng-Edint kiállítják. Az ítélet jogos, Hammerseng-Edin súlyosan szabálytalankodott, csak azért nem volt ez elsőre feltűnő, mert Cvijić testsúlyával nem bírt el. (18: 11/7).

Összesen 11 hibás ítélet. A hibák kedvezményezettjei:
Buducnost: 11 (100%)
Larvik: 0 (0%)

Az elemzésem azt mutatja, hogy a belemenéseket összességében jól ítélték meg, bár a mérkőzés alatt többen ezt is kifogásolták. A Budućnost kemény, esetenként durva védekezését viszont messze nem büntették megfelelően.
Hibátlan játékvezetés ebben a sportágban gyakorlatilag nem létezik, én legalábbis még sosem láttam olyan meccset, ahol egyetlen lépést vagy vonalhibát se néztek volna el a játékvezetők. Az ilyen banális esetekkel most nem is foglalkoztam, bár megemlíteném, hogy feltűnően kevés ilyen hibájuk volt a magyar bíróknak, legalább ezeket jól érezték. És természetesen bőven lehetséges, hogy voltak esetek, amiket én néztem el, és valójában ők jól ítéltek, vagy éppen a Larvikot segítették egy-egy tévedéssel (ami maximum a meccs összképét javítaná, az ő teljesítményüket nem).

buducnost_cl_2015.jpg

Még két érmet eltehetnek a játékvezetőknek (Fotó: EHF)

De, ha feltesszük, hogy a 11-0 igazából helyesen mondjuk 8-1 lenne, akkor is, az elmaradt kiállítások, a tévesen elvett ill. megítélt labdák egész sora, ráadásul ennyire egyoldalúan, azt jelenti, hogy Horváth Péter és Marton Balázs sporttársak többet tettek a Budućnost győzelméért, mint a pályán lévő játékosok közül bárki. És ez eléggé elkeserítő.

Címkék: játékvezetés


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr497448956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása