Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kérdésre kérdés

2015.05.13. 21:01 Rich.mond

Kevés dolgot utálok jobban annál Magyarországon, mint, hogy égető kérdéseinkre a lehető legkésőbb kapunk választ. Már ha egyáltalán kapunk és nem titkosítják, nem tagadják meg a válaszadást, vagy nem tettetik magukat süketnek. Amikor a várva várt válaszok és konkrét intézkedések helyett egy dézsa újabb kérdést zúdítanak a nyakunkba, az sem segít az egyszeri magyar futballszurkoló kedélyállapotán. Pedig nagyon vártuk a teljesen váratlanul bejelentett rendkívüli MLSZ-közgyűlést. Így utólag csodálkozom, hogy a nagy médiaérdeklődést és a sajtótájékoztatót online követő tízezrek jelenlétét kihasználva nem lépett elő a háttérből Klapka György a Vámház körút 9. táblával.

Sokak szerint már régóta eldöntött dolgokat jelentettek be. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez nem így van. Labdarúgásunk vezetői feltehetőleg akkor kaptak észbe, amikor én. Egészen pontosan akkor, amikor elkezdtek dőlni a dominók.  Ennek megfelelően még a legegyszerűbb dolgokra sem sikerült megnyugtató választ adni, minden függőben maradt. Pedig a létszámcsökkentést levezényelni alapvetően nem bonyolult dolog. Erre határozottan bejelentették, hogy nyáron 16, esetleg 14, de minimum 12 csapat vág neki a Mennyei Pontvadászatnak. Hevesen kezdett verni a szívem arra a gondolatra, hogy ez a 12 csapat magában foglalja majd a Felcsútot, a Gyirmótot, a Paksot. Vegyük hozzá a Honvéd-Vasas-MTK triót és tippeljük meg a jövőre várható nézőszám-emelkedést.

Amikor elfilozofáltunk azon, hogy milyen egy futballreform, valami hasonlóra gondoltunk. Nem véletlenül hivatkozunk rá állandóan.

Na ezekről alig esett szó, vagy legfeljebb érintőlegesen. Amire viszont azt írtuk, hogy komoly előkészítést igényel, azt bezzeg eldöntötték két pogácsa elmajszolása közben (lásd alant). A bejegyzésben kizárólag ezzel foglalkozunk, a többi témát így, vagy úgy már megírtuk.

"Szándékosan kerültük a gazdasági háttér vizsgálatát és a könyvek átvilágítását, az edzőképzést és az idegenlégiósok számának korlátozását/ifjúsági játékosok minimális számának rögzítését. Ezek is fontosak persze, de ezek a problémák már tényleg annyira összetettek, az érvek-ellenérvek olyan számban állnak egymással szemben, hogy nem akarjuk két körmondattal letudni ezeket a témákat."

Na mármost nem mondjuk, hogy alapvetően Ördögtől való gondolat minél több játéklehetőséget biztosítani a magyar fiataloknak. Hogy ez a kérdés mennyire nem egyszerű, álljon itt pár olyan felvetés, amire egészen biztosan nem kapnánk egyértelmű választ. 

NB I-ben hárman, NB II-ben senki, BLSZ II-ben mindenki játszhatna közülük?

- Ha már nem játszhat külföldi, csak hazai nevelésű játékos az NB II-ben, akkor mi a helyzet az alacsonyabb osztályokkal? Az NB III-as Kisvárda csapatában a Milovac-Myke duó 30 gólt rúgott.

- Miért megint azok az akadémiák fognak jól járni, akiknek az állami százmilliókból "kiképzett" külföldi játékosai automatikusan futballmagyarrá válnak?

- Miért nem kérdezte végre meg valaki, hogy a "darabszámon" felül miért nincs soha egyetlen feltétel sem kötve magyar játékosok szerepeltetéséhez? (tudom én... helyezés, eredmény, ne adj' Isten eredményes szereplés európai kupákban...)

- Nem gondolják, hogy a pusztán szerepeltetésük után újabb állami százmilliókat leakasztó klubok számára jelentősen meg fognak drágulni a magyar játékosok? De még így is megéri majd játszatni őket, hiszen történjék bármi, dől az állami lé.

- Ennek megfelelően nem arra utalnak a jelek, hogy ezek a játékosok rettenetesen motiváltak lesznek majd. Miért is lennének azok? Teljesítménykényszer kvázi nincs, a verseny csökkent, a fizetések nőttek. 

- Ismét szó esett arról, hogy a Ligakupa örvendetes megszüntetése után és tartalékbajnokság helyett az NB I-es csapatok indíthatnának újra csapatokat a megyei első osztályban, vagy az NB III-ban. Mivel jó esetben ezeknek a csapatoknak célja lenne külföldi labdarúgók kipróbálása/formába hozása is, az ő szerepeltetésüket hogyan oldják meg?

- Például lehetnek a jövőben szerbek a csongrád-megyei pontvadászatban? Vagy ha kizárják innen a fizetésüket zsebbe kapó külföldieket, akkor nem focizhat hétvégén az amatőr-bajnokságban az orvosnak tanuló japán egyetemista? Hogyan fogják megkülönböztetni egymástól ezeket a külföldieket? Ne legyenek illúzióink: ha diákigazolványhoz kötik az igazolás kiállítását, akkor az ambiciózus klubvezető beíratja őket a helyi általános iskolába.

- Mi lesz a BLSZ II-ben szereplő, csupa-csupa külföldinek tűnő, többek között volt kispesti és KTE-légióst is foglalkoztató Inter CDF SE-vel?

Most csak úgy kapásból ezek jutottak eszünkbe. A döntéshozóknak is eszükbe jutottak a fenti problémák? MIért nem? Ugye, hogy mennyi kérdés jön elő?

Korábbi írásaink hasonló témában:

Az elátkozott NB III – első rész 

Futballforradalom! – MLSZ fejlesztési tervek feletti kesergés még januárból

Az én magyar labdarúgásom – ahogy mi csinálnánk

Csányi és a haverok - nem túl jó hangulatú és helyenként indulatos vélemény Csányi Sándor újraválasztására

Távol Európától, távol a stadionoktól - sommás vélemény a honi fod'bal állapotáról, belülről...

 

 

Címkék: mlsz


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr17457284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afs 2015.05.20. 16:57:10

Rich.mond, remek poszt!

A téma engem is irgalmatlanul felb.szott, úgyhogy a bejegyzésedet át is lopom jól az amúgy Újpesttel foglalkozó blogomba.

mndnhl.blog.hu

Rich.mond 2015.05.20. 20:04:52

@afs: Köszönöm, használd egészséggel. Linket én is kérek :)
süti beállítások módosítása