Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 5. forduló

2015.09.30. 09:00 A szerethető dózsás

1980. augusztus 30., A hónap utolsó szombatja és hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_headlines.jpgIkarus 280-as a lengyel szolidaritási sztrájkon 1980-ban

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

Augusztus 25.

  • Zimbabwe (egy évvel korábban még az apartheid rezsim Rhodéziája) csatlakozik az ENSZ-tagállamok közé.
  • Izraeli és szír vadászgépek kerültek összetűzésbe Libanon légterében. Egy szír MIG 21-est kilőttek. A legutóbbi hasonló összecsapás 11 hónappal ezelőtt volt és ez jelentette az amerikai F15-ös első harci bevetését is. Az eredmény öt MIG 21 kilövése volt. A szírek 30 ezer katonát állomásoztattak Libanonban a polgárháború utáni arab békefenntartó erők részeként.
    idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_bejrut.jpgÍgy nézett ki a bejrúti Nemzeti Stadion az F15-MIG 21 rangadó után, melyet lőszer raktárnak használtak a hazaiak
     
  • A kissé kaotikus és követhetetlen lengyel belpolitikai helyzetben beszédet mondott Edward Gierek, a Lengyel Egyesült Munkáspárt KB első titkára.

"Pártunk Központi Bizottsága ülésének tartalma és határozatai megfelelnek a helyzet komolyságának, a Lengyelország sorsáért érzett mély felelősség érzetének. Fontos változásokat valósítunk meg politikánkban, bonyolult viszonyok között. Határozottan, de megfontoltan kell cselekednünk. Eleget teszünk a társadalmi kritikának, s a dolgozók igazságos követeléseinek és türelmesen fogjuk tisztázni a félreértéseiket, visszaverjük a rendszerünk alapelvei és pártunk ellen irányuló támadásokat."

Előző hét vasárnap este (ez tegnap volt) felmentették Edward Babiuchot. Hétfőn szintén lapátra tették a pénzügy-, a gépipari-, és a külügyminisztert, valamint a tévé, a statisztikai-, és az árhivatal vezetőjét is. Lapzártánkkor Edward Gierek még a párt vezetője volt.

Augusztus 26.

  • 72 éves korában elhuny Tex Avery, amerikai rajzfilmes, szinkronszínész és filmrendező, a rajzfilmes aranykor emblematikus figurája. Az ő kezeinek munkáját dicséri a Looney Toons (magyarul a Bolondos dallamok) legendás figurái, többek közt Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Tasmán ördög, Csőrike és balfék macska haverja, Szilveszter.
  • Évszázados hideg rekord dőlt meg Nagykanizsán. Éjjel mindössze 1,5 fokot mértek.
  • A lengyel hatóságok visszakapcsolták a telefonokat. Pár napra országszerte elnémultak a vonalak, nehezítve ezzel az ellenzékiek dolgát.
  • 51 évesen, szívroham következtében, elhunyt Gerhard Hanappi a bécsi Rapid, és az osztrák labdarúgás legendája. Közel százszor szerepelt a fekete-fehér címeres mezben. Civil végzettségét tekintve építészmérnök volt, többek közt ő tervezte a Weststadiont. Halála után a stadion nevét Hanappira változtatták.

 Augusztus 27.

  • A magyar válogatott súlyos, 4:1 arányú vereséget szenvedett a szovjetektől a Népstadionban. A 30 ezres nézőszámot botrányosan kevésnek ítélték az újságok, 4 gólt pedig 1956 óta nem kaptunk tőlük. Ugyanezen a napon a Balkán-kupa döntőjében Románia Bukarestben 4:1-re verte Jugoszláviát. Ez a hír nem túl jó hiszen VB selejtező csoportunkban szerepelnek a románok is (A válogatott meccsel majd még picit részletesebben is foglalkozunk). Egy másik jövendőbeli ellenfelük, Svájc, Koppenhágában játszott 1:1-et Dánia vendégeként.
  • Koblenzben az Atlétikai Nagydíjon a moszkvai olimpiai bajnok, brit Steve Ovett 1500 méteren új világrekordot döntött. A régit is ő tartotta picivel 3:32 fölött. A szám külön érdekessége volt, hogy a második és harmadik helyen befutó két nyugatnémet versenyző is jobb időt futott az addigi rekordnál.
  • Egy  hatalmas dobozban, IBM komputernek álcázva, 1000 dinamit rudat toltak be az egyik Lake Tahoe-i kaszinóba. A mellékelt használati utasítás szerint 3 millió dollárt és egy helikoptert kellett volna a 3 tagú banda rendelkezésére bocsátani. A hatóságok 3000 embert telepítettek ki és a 3 millió dollárt egy helikopterre tették ami a rablók által megjelölt helyre repült. Közben a bombát az FBI, az Energiaügyi minisztérium, a hadsereg és a livermore-i atomfegyver laboratórium szakértői próbálták hatástalanítani. A távolabbi kaszinókban fogadásokat lehetett kötni, hogy a bomba igazi-e, vagy nem. A bomba valódi volt és a hatástalanító műveletek közben felrobbant. A bombát a magyar milliomos, John Birges helyezte a kaszinóba, az elkaszinózott pénzét szerette volna visszaszerezni. Birges építette az FBI történetének legnagyobb dinamit bombáját. Birgesnek kalandos élete volt, a második világháborúban repülőgép pilóta volt, szovjet fogságba esett, a Gulágra került ahonnan 8 év után az USA-ba szökött, ahol milliomos lett.
    idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_lake_tahoe.jpgA BUMM pillanatai 

Augusztus 28.

  • Az IBM és a Microsoft vezetői aláírnak egy tanácsadói szerződést, melynek értelmében Bill Gates vállalja, hogy 15 ezer dollárért elkészít egy szoftverspecifikációt az IBM személyi számítógépe számára.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_bill_gates.jpgBill Gates joggal optimista

  • A Rapid Wien leigazolta a Zenit válogatott csatárát Anatolij Zincsenko-t. Ő volt az első nyugaton játszó szovjet focista. Mivel a szovjet focisták amatőrök voltak, Zincsenko hivatalosan a szovjet nagykövetségen dolgozott technikusként. A Rapid Zincsenko fizetését a szovjet kormánynak utalta át.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_zincsenko_rapid.jpgZincsenko (jobbra) és Hans Krankl elvtársak közös képe

Augusztus 29. 

  • Dr. Pataky Kornél győri római. katolikus megyéspüspök „a magyarországi egyházpolitikai ügyek fejlesztése terén végzett érdemleges munkájáért” megkapja a Magyar Népköztársaság Zászlórendje kitüntetést (Hmm... - szerkesztő megjegyzése).
  • A limai repülőtér kifutóján  400 kubai menekült  próbált elfoglalni egy várakozó repülőgépet. A rendőrség tüzet nyitott és több embert megsebesített. 168 kubainak azonban sikerült felszállni az USA-ba tartó gépre ahol túszul ejtettek 15 utast. Pechjükre a pilóta és a légiutas kísérők elmenekültek, és a perui kormány a túszejtők követeléseit lapzártánkig nem teljesítette. Peruban több mint ezer kubai menekült élt akik a Havanna perui nagykövetségére szöktek be majd onnan Peruba szállították őket, de ők az USA-ban szerettek volna letelepedni. Havannában 1979 áprilisában a Kuba megszüntette  perui nagykövetség őrzését és ekkor több mint 10 ezer kubai menekült be a perui követségre.
    idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_embajada_peru.jpgNézőcsúcs (10800) Havanna perui nagykövetségén. Kubában ezek után bevezetik a vénaszkennert. 

Augusztus 30.  

  • A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint, szombaton a kora reggeli órákban Szczecinben megállapodás született a kormánybizottság és a sztrájkoló munkások között a munkabeszüntetés befejezéséről. Ez a munkások totális győzelmét jelenti. 
  • Nagycenken (gróf Széchenyi István születési helyén) a Magyar Tudományos Akadémia emlékünnepséget és gazdasági konferenciát tartott a Hitel című mű megjelenésének 150. évfordulója alkalmából.
  • Európában szinte már mindenhol zajlanak a labdarúgó bajnokságok, Bulgáriában pedig éppen most indult el. Az első fordulóban a Trakija Plovdiv egy bizonyos Georgi Szlavkov nevű csatár góljával 1:0-ra nyert a Lokomotív Szófia otthonában...

Normál esetben az embernek eszébe sem jutna említést tenni a bolgár bajnokság rajtjáról. Normál esetben még a hozzám hasonló elvetemült futball őrültnek sem kéne emlékezni, hogy volt valaha egy Trakija nevű csapat Plovdivban. Az volna a normális, ha az ember nem is tudta volna soha, hogy létezik Bulgáriában egy Georgi Szlavkov nevű ember, aki éppen történetesen labdarúgó. Mondom, normális esetben.

Augusztus 31. 

  • Gdanskban is megszületik a megállapodás, amelyet a lengyel kormány részéről Mieczysław Jagielski miniszterelnök-helyettes, a sztrájkbizottság részéről pedig Lech Walesa ír alá. A kormány vállalja, hogy teljesíti a sztrájkolók összes követelését, beleértve a szabad szakszervezetek alapításának jogát is. E napig több mint 700 vállalat csatlakozott az Üzemközi Sztrájkbizottsághoz.

Még nincs vége a nyárnak, de már reklámozzák a sítúrákat. Direkt hagytuk egyben a két hirdetést, a nem túl jó minőségű (és a csajoknak se jött be) Komár moped árából sítúrára lehet menni, hozzá kell tenni azonban, hogy 3000 mindez egy havi, vagy annál is több fizetésbe kerül. Arra külön kíváncsi lennék, ki mehetett Tirolba hiszen a nyugati utazás azért annyira nem volt könnyű.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_reklam.jpg

spacer_1.gifA VB-selejtezőkre való felkészülés jegyében szerda este, egy héttel a svédek elleni barátságos meccs után, a Népstadionban a Szovjetunió legjobbjait fogadtuk. Utoljára tét nélküli mérkőzésen 1976-ban találkozott a két gárda, akkor 1:1 lett Budapesten. Azóta játszottunk két-két VB-, és EB-selejtezőt, a mérlegünk egy-egy győzelem és vereség, két döntetlen. Az ellenfél sikertelen selejtezőkön van túl, nem jutottak ki sem az argentínai mundiálra, sem az olaszországi kontinens viadalra. Konsztantyin Beszkov szövetségi kapitány egy teljesen új csapat építésben van (tulajdonképpen Mészöly Kálmánhoz hasonlatosan), az újhullámot olyan játékosok képviselik a Szbornajában, mint Daszajev, Csivadze, Gavrilov, Oganeszján, vagy Andrejev. Utóbbi az elmúlt két szezonban, két osztályban összesen 28 gólt szerzett. Az egy évvel ezelőtti válogatottból már csak Blohin és Burjak maradtak hírmondónak. Összességében elmondhatjuk, válogatottunk igen nehéz erőpróba előtt áll.

A mérkőzés előtt megmutatjuk a telefonszámokat, amiken lehet este, a mérkőzés után szavazni.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_magyar_szovjet_telefonszamok.jpg

 174-111 és 217-901. Megjegyeztem őket.

Lássuk magát a mérkőzést.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_magyar_szovjet_2.jpg

És a mérkőzés rövid gólösszefoglalóját (ezt akkor nagyon kevesen látták szinesben)

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_magyar_szovjet.jpg

A Képes Sport tudósítása is türelmet és megértést kértek. Talán a jövőbe láttak és tudták, miért kérik.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_magyar_szovjet_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_magyar_szovjet_4.jpg

Ahogy a másnapi Népsport szalagcíme mondta, ízelítőt kaptunk a korszerű labdarúgásból...

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_magyar_szovjet_5.jpg

A szerzők, maribor és a szerethető dózsás, a mérkőzés után felemelték a telefont és voksoltak. Az összes szavazó (ez közel nyolcezer betelefonáló volt) Pásztor Józsefet találta a legjobb magyar játékosnak 1583 ráadott csörgéssel. Második Törőcsik lett (1074), utána Nyilasi következett (1010). Az 1980-as összesítést Törőcsik vezette (12326), a második helyen Bálint állt (11135), őt pedig Nyilasi követte (8997). A szeptember 24-i magyar-spanyolon újra lehet majd telefonon szavazni a nézőknek.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_magyar_szovjet_6.jpg

(Ekkor még nem gondoltuk, hogy egyszer majd 6:0-ra vernek bennünket, pedig utólag világos, hogy ekkor kellett volna észbe kapni. A következő hetekben sok szó fog esni a lötyögős edzésekről, a lassú meccsekről...)

 

És akkor a hétközi válogatott meccs után lássuk a lényeget, az NB I. 5. fordulóját!  

Volán – Pécsi MSC
A hazaiak eddig a megszerezhető pontjaik felét zsebelték be (egy mérkőzésüket majd később rendezik meg), a vendégek ennél egy picivel többet. Mindkét edző a legjobbjait küldhette pályára. A mérkőzés kezdési időpontja a legutolsó pillanatban megváltozott. A közlekedésiek kitértek a kettős rangadó elől és az eredetileg tervezett 17:00 óra helyett 14:30-kor kezdődik a találkozó.
m5_1.jpg
A mezőny legjobbja a jobbhátvéd Martos Győző volt.
idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_volan_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_volan_pecsi_msc_2.jpg

Nyíregyháza – Tatabánya
A hazaiak eddig a bajnokság meglepetéscsapata, a vendégek eddigi felemás szereplése talán önmaguknak a legnagyobb csalódás. Mindkét gárda jó hangulatban készülhetett a találkozóra, egyedül Temesvári Miklósnak akadt annyi gondja, hogy Szikszai kisebb sérülés miatt csak a padon kapott helyett, Kléninger fog kezdeni helyette a beállós posztján (aztán a bemelegítésnél a csapatkapitány Buús György rosszul lett, így első NB I-es mérkőzését játszhatja a cserekapus Szendrei József).
m5_2.jpg

 

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_nyiregyhaza_tatabanya.jpg

Kaposvári Rákóczi – Zalaegerszegi TE
Az újonc hazaiak eddig két-két győzelemmel és vereséggel kezdték a bajnokságot, a vendégek pedig még nyeretlenek.A Kaposvárban Békei helyett Horváth kap lehetőséget, továbbá játékra jelentkezett a két felépült sérült, Házi és Havasi. Dr. Puskás Lajos az előbbit már a kezdőbe is jelölte. A másik oldalon Lantos Mihály újoncot tervez avatni az ifjúsági válogatott Horváth személyében.
m5_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_kaposvari_rakoczi_zalaegerszegi_te.jpgBíró Antal elöl Bolemányi szedi föl a labdát

Debreceni MVSC – Videoton
A hazaiak eddigi két győzelme és két vereségével szemben a vendégek csak egyszer kaptak ki, ráadásul azóta zsinórban háromszor nyertek. A mérkőzés pikantériája, hogy a Debrecenben helyet kap a két egykori fehérvári nevelés, Garamvölgyi és Jankovics is. Ja, és a hazaiak edzője pedig Kovács Ferenc. Egyik csapatban sem volt sérült, vagy eltiltott játékos.
m5_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_debreceni_mvsc_videoton.jpg 

Békéscsaba – Dunaújváros
Nem a vendégeknek áll a zászló előzetesen. A hazaiak még vereséget sem szenvedtek, ugyanezt a Kohászok már háromszor is megtették, mindezt úgy, hogy összesen 15 gólt kaptak. Az előző hétvégén szerepelt békéscsabai csapatból Marosvölgyi ezúttal kihagyja Melist, helyett Steigerwaldot, vagy Zakart tervezi szerepeltetni Kurucz és Budavári mellett.

A múltheti teljesítménye alapján mindenképpen emlékezzünk meg Budavári László pályafutásáról.

Játékával mély nyomott hagyott a békéscsabai szurkolók szívében, a Viharsarokban járva még harminc évvel eligazolása után is felismerik és megszorongatják a kezét. Kacskaringós út vezetett a békéscsabai Kórház utcáig, a Budapesti Honvédban nevelkedett, ahol az ifik között sorra nyerték az NB I-es bajnokságot. A csapatot mégis szélnek eresztették, a felnőttkorba érve azután a Honvédnál közölték vele: Szegedre kellene igazolnia. Kijelentette, hogy nem megy, végül fél évre, a később az MTK-ba beolvadó élvonalbeli VM Egyetértéshez került.
NB II-es kitérő a Bp. Spartacushoz, majd ugyancsak a második vonalban szereplő Szolnoki MÁV MTE következett. Mindkét csapatnál házi gólkirály volt. A Tisza-partiak többször összecsaptak az Előre Spartacussal, a csabai szakvezetés ki is szúrta a roppant gólérzékeny labdarúgót.
idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_budavari_laszlo_vm_egyetertes.jpg idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_budavari_laszlo_bekescsaba.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_budavari_laszlo_csepel.jpg idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_budavari_laszlo_valogatott.jpg

Pár képkocka Budavári pályafutásából: 1974. VM Egyetértés (balra fent), 1979. A Békéscsaba játékosaként a MÁV Előre kapusával, Szigeti Károllyal légi csatában (jobbra fent), 1984. Már csepeliként, épp a régi csabai játszótársak ellen (balra lent), 1983. Címeres mezben Tulipán Mihállyal (jobbra lent).


— Hívtak Békéscsabára, de maradni akartam Szolnokon, a liláknak először nemet mondtam. A szolnoki vezetők azt mondták, másnap közöljem velük, miként döntöttem, s ez a hozzáállásuk annyira felbosszantott, hogy visszahívtam Mészöly Kálmánékat — akkoriban a későbbi szövetségi kapitány ült a csabai kispadon — hogy mégis mennék... Mindez 1977-ben történt. — beszélt a Viharsarokba kerüléséről Budavári László. Az aláíráskor azért kikötötte, hogy ha fővárosi csapat hívja, akkor engedjék el. Többször is kapacitálták, de erre csak évekkel később került sor.
— Szerettem Békéscsabán, az NB I-ben játszani — folytatta az aprótermetű egykori játékos —, ahol négy szezon alatt 122 meccsen léptem pályára és még ma is beleborzongok, ha eszembe jutnak a Fradi és az Újpest elleni tömött, tizenötezres lelátók. A régi mérkőzéseim közül a Ferencváros elleni, 22 ezer néző előtt lejátszott, 2:2-re végződő idegenbeli bajnokit említhetem, mindkét gólpasszt én adtam. Az MTK ellen a Hungária körúton aratott kettő—egyes csabai győzelemmel végződő meccsen mindkét gólt én szereztem...

A vendégeknél Tímár, Paizs és Segesvári nem játszhatnak friss sérülés miatt. A régebbi sérültek közül Keller és Bartók egész biztos nem játszhatnak, talán Sugár lesz egyedül bevethető.
m5_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_bekescsaba_dunaujvaros.jpgA mérkőzésen végig jól védő Holló Steigerwaldot előzi meg.
 

Csepel – Diósgyőri VTK
A hazaiak alig maradnak el az ötven százalékos teljesítménytől, újonc létükre nem szerepelnek rosszul, a vendégekről csak annyit, és nem többet, egyedüliként még pontot sem szereztek, a második legtöbb gólt kapták. Jelenlegi helyzetüket továbbrontja, hogy hétközben Veréb és Szabó is megsérültek, így könnyen elképzelhető, hogy az ifjúsági kapus, Novák lesz a kezdő. Fekete, Kádár és Tatár továbbra is sérültek.
m5_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_csepel_diosgyori_vtk.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_csepel_diosgyori_vtk_2.jpg 

MTK-VM – Bp. Honvéd
A pályaválasztó kék-fehérek győzelem nélkül, a piros-fehérek pedig bajnokhoz méltóan, vereség nélkül állnak a bajnokságban. Az MTK-VM-be visszatérhetnek az eddigi sérültek, Egervári, Varga és Borsó játékára is számít Szentmihályi Antal vezetőedző. Kispesten az ő Vargájuk viszont megsérült, Csorba fog helyette a balhátvéd posztján szerepelni.
m5_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_mtk_vm_bp_honved.jpgGaraba nagy harcban a kék-fehérekkel, Turner Csabával és Borsó Jánossal, hátul Egervári figyel

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_mtk_vm_bp_honved_2.jpgHandel György gólöröme

Vasas – Ú. Dózsa
A Dózsával kapcsolatos hétközi hír, hogy az utánpótlás csapatuk egy nagyon rangos nemzetközi tornán szerepelt a franciaországi Montataire-ben. A helyi csapatot 5:0-ra, a belga Anderlechtet 3:0-ra verték, végül a Real Madrid állította meg őket az 1:0-ás győzelmükkel. A torna legjobb játékosának az idén nyáron a felnőtt kerethez került Steidl Sándort választották meg.
A tavalyi ezüst-, és bronzérmes csatája előtt a Vasas valamivel jobban áll a tabellán, ráadásul még veretlenek is. A Vasasban kérdéses a sérült Váradi szereplése, a Dózsában pedig bemutatkozik a múltheti friss igazolás, a Videotontól érkező Kovács József.

A csapatokat nem, csak a mérkőzést érintette, hogy az eredetileg kijelölt játékvezető, Palotai Károly a héten az egyik edzésen megsérült, így az egyik partjelzőnek jelölt Kőrös vezeti majd a találkozót.
m5_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_vasas_u_dozsa.jpgKiss László végig nagy kedvvel játszott

Rába ETO – FTC
Két öt pontos csapat csatája következik. A vendégeknél az állandó sérülteken (Zsiborás, Mészöly, Pusztai) kivül feliratkozott a listára Rab, Horváth Róbert és Hajdú is. Rajtuk kívül Murai és Pogány is kihagyták a héten az edzéseket, de most leginkább kényszerből (Novák Dezső csapata gyakorlatilag elfogyott a sérülések miatt) ők pályára lépnek, Szokolai pedig sérülten ül le a padra.. A hazaiaknál sokkal jobb a helyzet. A héten csak Hannich és Pölöskei küzdöttek kisebb sérüléssel, de immáron teljesen egészségesek ők is.

m5_91.jpg






idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_raba_eto_ftc.jpgNyilas csatája a középpályán Póczikkal és Hannich Péterrel

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_raba_eto_ftc_2.jpgVégül a budapesti zöld-fehérek voltak elégedettebbek. Balról: Szokolai, Judik, Szepessy, Kakas és Mucha

A Népsport ezúttal egy mérkőzésnek a kapcsán vette górcső alá az összes lejátszott meccset.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_osszefoglalo.jpg

 

A mérkőzések után lássuk az 5. forduló válogatottjait. Nagyon sok a 7-es osztályzat, különösen pedig a Debreceni MVSC játékosai tettek ki magukért. Egy szem 8-as osztályzatot osztottak ki a Népsport tudósítói, azt pedig Martos Győző, a Volán SC válogatott labdarúgója kapta. Védőként volt az egész mezőny legjobbja, gólt is szerzett, mely mindenképp kellett a győzelemhez. Így nálunk ő lett a forduló játékosa.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_fordulo_valogatottja.jpg

 

A góllövő listán az eddigi éllovasok közül Nyilasi és Weimper is gólt szereztek, így most már csak ketten vezetnek holtversenyben. Fekete László és Kiss László a mai góljukkal pedig felzárkóztak az élmezőnybe.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella állása az 5. forduló után. Őrzi veretlenségét a Vasas és a Békéscsaba is és vezetik a tabellát, és miután a Rába ETO és a Fradi megosztoztak a pontokon, együtt tapadnak rájuk. Az újoncok közül a Nyíregyháza különösen jól szerepel eddig, a Debrecennel egyetemben csak gólkülönbséggel szakadnak le a dobogóról. Megszerezte első győzelmét az MTK-VM, így már csak a ZTE és a DVTK állnak nyeretlenül. Utóbbi csapat továbbra is pont nélküli.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II legfontosabb hétvégi momentumait. Negatív meglepetés a SZEOL AK és a Szombathelyi Haladás váratlan pontvesztése, továbbra is pozitív meglepetés két újonc, a Nagybátony és a Keszthelyi Haladás vártnál jobb szereplése.

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_nb_ii_iii_1.jpgŐk Keszthely aktuális hősei. Olvasóink figyelmét külön felhívjuk az edző személyére. Ő egy bizonyos Gellei Imre...

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_nb_ii_i.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_5_fordulo_nb_ii_ii.jpg

A következő héten jön a 6. forduló, amely ismét csonka lesz, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa – Csepel
FTC – Zalaegerszegi TE
Pécsi MSC – Vasas
Videoton – Békéscsaba
Nyíregyháza – Debreceni MVSC
Rába ETO – Kaposvári Rákóczi
Tatabánya – MTK-VM

A Diósgyőri VTK – Volán és a Dunaújváros – Bp. Honvéd mérkőzéseket a kispestiek, illetve a diósgyőriek nemzetközi kupakötelezettségei miatt későbbi időpontokban játsszák majd le.

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr687702316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

péti 2015.10.02. 15:06:38

Micsoda nézőszámok... egy Nyíregyháza Tatabánya 17 ezer nézőt vonzott

Feyyaz 2015.12.30. 16:23:58

Megbeszéltük,hogy nincs Gugli,ezért kérdezem,hogy Nagy-Britannia részt vett a moszkvai Olimpián (Ovett)?

maribor_ 2015.12.31. 09:42:42

@Feyyaz: A Bevezetőben írtam már erről. valogatott.blog.hu/2015/08/21/idokapszula_nb_i_1980-81_bevezetes
"81 ország indult a versenyeken, 65 tagállam pedig lemondta a lehetőséget. Politikailag ez érztette hatását, azért mondjuk ki utólag, puha bojkott volt ez. Csak az országok maradtak hivatalosan távol, egyéni sportolóiknak megengedték, hogy a NOB égisze és zászlaja alatt, saját magukat és az olimpia szellemét képviseljék. Szerencsére. A világ különben olyan csodákról maradhatott volna le, mint a legendás Coe-Ovett párharc."
Valójában nagyon kevés ország volt, melyek teljes tiltást rendeltek el.

Feyyaz 2016.01.03. 23:07:48

Ohhh,valóban,köszönöm!
B.Ú.É.K.! :)
süti beállítások módosítása