Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 11. forduló

2015.11.19. 17:56 A szerethető dózsás

1980. Október 18., Október utolsó előtti hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_headlines.jpgLengyel-angol barátságos, semleges pályán

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

Október 13.

Lassan egy hónapja tart az iraki-iráni háború. A frontvonal megmerevedett, a felek az egymás közlekedési és olajközpontjait bombázzák.

320vv8l.jpgAz iráni Forradalmi Gárda egyik tagja elesett társát gyászolja

Közben a NATO 60 hadihajóval gondoskodik az olajszállítás biztonságáról a Hormuzi-szorosban. 

A  BEK-selejtezőn a Vasas a BEK címvédő Szpartak Kijev vendége volt, a mérkőzés tavalyi BEK döntő megismétlése is. A kijevi csapat 19:14-re győzte le Csík János csapatát, Sterbinszkyéknek tehát 5 gólos hátrányt kell ledolgozni a jövő heti visszavágón. 

img98.jpg

Ugyanakkor a férfiaknál a Bp. Honvéd nyerte a bajnoki címet, fölényük imponáló volt. A legtöbb gólt ők dobták, és az egész szezon alatt egy vereséget szenvedtek, azt az ezüstérmes Ferencvárostól. A bronzérmet az Elektromos szerezte meg. A piros-fehérek az utolsó fordulóban 29:21-re verték a Vasast. Az angyalföldiek mellett az Ú. Dózsa esett ki az NB I-ből.

img98_2.jpg

Az Újpesti Dózsának 1500 svájci frankos büntetést kell fizetni mert a Real Sociedad elleni meccsen üveget dobtak be a Megyeri úti pályára.  

Moszkvában tárgyal  Babrak Karmal Leonyid Brezsnyevvel. 

brezhnev-karmal-small.jpg

Babrak Karmal Sultan Husseinként született, apja magas rangú afgán vezető és katonatiszt volt. Az egyetemen diákmozgalmi aktivistaként szervezkedett, 1953-56 között börtönben ült. Itt ismerkedett meg a marxizmussal és nevet cserélt, új neve  a ''Munkások Elvtársa''. Az apja kitagadta. Babrak Karmal a szovjet invázió segítségével kerül hatalomra, és a Gorbacsov éra mozdítja ki a vezetésből.

Erich Honecker gerai beszédében bejelenti, hogy a hónap végétől az NDK ismét bevezeti a lengyel állampolgárokkal szemben az útlevél-, és vízumkötelezettséget, Ismét lezárul a határ a két ország között. Ennek oka legfőképp a lengyelországi Szolidaritás mozgalom megalakulása volt. Az NDK el akarta kerülni az „antiszocialista“ eszmék beáramlását.

Október 14. 
A héten a nyugat európai slágerlisták zömét a Police együttes Don't Stand So Close To Me című száma vezeti.

A 76 szerző írását tartalmazó Bibó-emlékkönyv kéziratát Donáth Ferenc benyújtja a Gondolat Kiadóhoz, amely pártutasításra nem jelenteti meg. Az Emlékkönyv először gépírásos formában terjed, majd 1984-től stencilezett szamizdat formában, négy kötetben. Legálisan csak 1991-ben jelenik meg a Századvég Kiadó és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem kiadásában.

Október 15.

Budapesten, a csepeli Merkur-telepen átadják tulajdonosának a kétszázezredik Trabant gépkocsit.

Románia 80 ezer néző előtt verte VB selejtezőn 2:1-re Angliát. Raducanu és Iordanescu találatára Woodcock válaszolt. Ezzel a románok vezetik a csoportunkat (persze mi még nem játszottunk). 


A színek már kissé megfakultak... 

Október 16. 

Fej-fej mellett az amerikai elnökválasztás, Reagen előnye nagy, de az elemzők szerint  Carter még mindig nyerhet. Carternek nagy előnyt jelentene, ha sikerülne kiszabadítania az Iránban fogva tartott 52 amerikai túszt. Erre van is némi esély, az amerikaiak titkos tárgyalásokat folytatnak Iránnal, akik a háborús helyzetben szívesen fegyverekre váltanák a túszokat. A tárgyalások azonban október közepén elakadnak, így Carter nem tudja az októberi meglepetéssel megfordítani a választást. Az összeesküvés elméletek szerint (és ez a megalapozottabbak közül való) Reagen képviselői, izraeli diplomaták és iráni küldöttek október 15.-e körül Párizsban találkoztak és megegyeztek, hogy nem segítik Cartert a túszok szabadon bocsátásával. A túszok szabadon bocsátását az irániak Reagen beavatási ceremóniája után 20 perccel jelentették be. 

Átadják a felújított Szabadság hidat.

idokapszula_nb_i_1980_81_10_fordulo_szabadsag_hid.jpgA felújítások alatt csak a gyalogosok használhatták a hidat

Ezzel párhuzamosan a 47-es és 49-es villamosok a Nyugati pályaudvar helyett már hivatalosan is csak a Deák Ferenc térig jártak - előtte ugyanis már június 16-tól kezdve csak pótlóbuszok jártak a Szabadság hídtól a Marx (ma Nyugati) térig, vágányépítés miatt. A Fővárosi Tanács ezt azzal magyarázta, hogy gazdaságtalan a metróval párhuzamosan villamost üzemeltetni.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága ülést tart. Döntenek többek között a párttagsági díj fizetésének új rendjéről.

Október 17.

Kína kísérleti atomrobbantást hajt végre a Lop Nor sivatagban lévő nukleáris teszt bázisán.

Október 18. 

II. Erzsébet brit királynő a Vatikánba látogatott.

Október 19.

Görögország kormánya úgy dönt, hogy visszatér a NATO katonai szervezetébe.

Javában zajlanak a birkózó OB küzdelmei.

biro.jpgBíró László, az FTC olimpiai helyezettje combtőfogásos átemelést hajt végre Rácz Józsefen, a H. Szondi SE versenyzőjén (Záhonyi Iván felvétele) 

Hét közben sor került egy elhalasztott bajnoki találkozó megrendezésre is.

Volán – Bp. Honvéd 
A két csapat a 7. és 8. helyen áll a bajnokságban, de ez mindkettőjükre nézve csalóka, hiszen a hazaiaknak még egy, a vendégeknek két bepótolni való mérkőzésük van. Vendéggyőzelem várható, a kispestiek egy győzelem esetén akár négy hellyel is előrébb rukkolhatnak. A Volánban a két sárga lapos Ebedlit Hámori fogja helyettesíteni a középhátvéd poszton.
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_volan_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_volan_bp_honved_2.jpg
A Honvéd ezzel a győzelmével alaposan átrajzolta a tabellát, hiszen négy helyezést ugrott előre. A Volán eggyel hátrébb csúszott, pont a piros-fehérek helyére. És a Honvédnak még mindig van egy elmaradt mérkőzése...
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_tabella_1.jpg

A mérkőzést megtekintette a Real Madrid edzője, Vujadin Boskov is. Mint ismeretes, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a spanyolok lesznek a Honvéd következő ellenfelei. A jugoszláv edző a mérkőzés után mégmagabiztosabb volt, saját csapatát tekintette egyértelműen a továbbjutásra esélyesnek. A Honvédot, saját magukhoz képest, lassúnak és körülményesnek érezte.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 11. fordulóját! 

Bp. Honvéd – Kaposvári Rákóczi
A bajnok hazaiak legutolsó három mérkőzésüket megnyerték, az újonc vendégek a legutolsó három mérkőzésüket elveszítették. Mondhatni, minden adott az országos egyeshez. Pláne, hogy a Honvéd eredetileg négy csatárral óhajtotta a Kaposvár kapuját rohamozni. Érdekesség a kaposváriaknál, hogy a Videotonnál létszámon felülivé vált, válogatott kapuvédőt, Kovács Lászlót a héten leigazolták. Mivel csak most kapcsolódott be a csapat edzésmunkájába, dr. Puskás Lajos ezen a mérkőzésen még nem számol vele.
mm11_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_bp_honved_kaposvari_rakoczi.jpgKozma a hálóba fejeli a Honvéd győztes gólját

Diósgyőri VTK – Pécsi MSC
Az addig pontot sem szerző hazaiak az utolsó öt fordulóban nem találtak legyőzőre. A vendégek időnként képesek valami nagy pofonba belelépni, de képesek bárki ellen felszívni magukat. Mindenesetre ha a Diósgyőr nyerne, már a PMSC-t is megelőzhetné a tabellán. Mindkét csapat a legerősebb összeállításban veheti fel a harcot. 
mm11_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_diosgyori_vtk_pecsi_msc.jpgTatár lő kapura, de Katzirzban elakad a labda, Pál (balról) és Dárdai figyelik az eseményt

Debreceni MVSC – MTK-VM
A forduló kiesési rangadója következik Debrecenben. Az utolsó öt fordulóban a hazaiak egy, a vendégek két pontot szereztek, mindketten hat fordulóval ezelőtt nyertek utoljára. Mindkét csapat kieső helyen áll, erre szokták mondani, hogy "négypontos" mérkőzés.
mm11_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_debreceni_mvsc_mtk_vm.jpg

Zalaegerszegi TE – Tatabánya
A hazaiak egyre javuló formát mutatnak, hiszen az első hat fordulóban nem tudtak győzni, az utolsó négy meccsükből viszont hármat megnyertek. A vendégek ennél lényegesen kiegyensúlyozottabbak, nagy harcban állnak a dobogó legalsó fokáért. A hazaiaknál az olimpiai válogatott Kanász eltiltását tölti, ezért Kereki fog behúzódni helyette a védelem közepébe.
mm11_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_zalaegerszegi_te_tatabanya.jpgDombai nem védhette Galántai remekül eltalált lövését, ezzel nyertek a hazaiak

Rába ETO – Nyíregyháza
A hazaiak a tabella második felének éllovasai, az elmúlt hat meccsükön csak egyszer tudtak nyerni. A vendégek a második helyen állnak, Temesvári Miklós remekül összerakta a nyírségi gárdát. A Rába ETO-ban hosszabb idő után visszatérhet a csapatba Magyar, A Nyíregyházában a szívproblémák után Buús már akár bevethető is lenne, de a bombaformában lévő Szendrei élvezi a bizalmat.
mm11_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_raba_eto_nyiregyhaza.jpgA nyíregyházi Kléninger (balról) próbálja Milét szerelni

Videoton – Volán
Két kiválóan megszervezett középcsapat mérkőzése következik a tabella első feléből. A Videoton egyetlen hátránya, hogy képes bombavereségeket szenvedni (Csepel 0:4, Dunaújváros 1:4) a semmiből, a Volán meg bárkire veszélyes lehet. A vendégeknél az előző fordulóban kiállított Martost Durgonics fogja helyettesíteni.

mm11_6.jpg

A mérkőzés, és a forduló legjobbja Burcsa Győző volt.
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_videoton_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_videoton_volan_2.jpgBurcsa lő kapura, Tieber (11), Hatvanger és Hámori csak szemlélik az eseményeket

Vasas – Békéscsaba
Ha a helyezéseket nézzük, ez a mérkőzés lehet a forduló rangadója, hiszen a harmadik és a negyedik helyezett csapatok csapnak össze. Mindkét csapatnak felgyógyultak az első számú kapusai, így a Vasasban újra Mészáros, a Békéscsabában pedig ismét Rabcsák kezd.
mm11_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_vasas_bekescsaba.jpgIzsó kapura fejel Láza és Zsömbörgi között, Kerekes a háttérből figyel

Csepel – Dunaújváros
A szezon közepére a vendégek felébredtek Csipkerózsika álmukból, de kicsit későn, mivel még mindig az utolsó helyen állnak. A hazaiak is a tabella második felében vannak, de jóval egységesebb és szervezettebb csapatnak tűnik a Csepel.
mm11_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_csepel_dunaujvaros.jpgA dunaújvárosiak csapatkapitánya, Tóth István ment Tulipán elől
 

FTC – Ú. Dózsa

És amit mindenki várt végre elérkezett. Az első helyezett és nagy formában levő Ferencváros fogadja a az Üllői úton (!!!) a középmezőnyben tanyázó Dózsát! Jegyet nem lehet kapni, pedig van, aki 100 forintot is adna érte. Utoljára 24 évvel ezelőtt játszott a két csapat (Bp Dózsa-Bp. Kinizsi néven) az Üllői úton, 1956 júliusában. A Fradi 65-ször a Dózsa 39-szer győzött (40 döntetlen), a gólkülönbség 308-230. Magyarán, az 1974-ben átadott stadion először ad otthont a Rangadók Rangadójának.

A két csapatot nyolc helyezés választja el egymástól, de a Fradi-Dózsák nem minden esetben szólnak az aktuális helyezéstől. A hazaiak vezetik a tabellát, a Dózsánál meg igazi sporttörténész kéne, aki megmondja, mikor szerepeltek ennyire rosszul a lila-fehérek.

Az őszi idényben már nem léphet pályára Major Ferenc a Ferencváros védője akit sorozatos fegyelmezetlenségek miatt tiltott el a vezetőség. A 24 éves Major a Dorog meghatározó játékosa volt, de már ott is voltak gondok vele, pihenés helyett például egy esztergomi Kovács Kati koncerten látták feltűnni.  

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_major_ferenc.jpgforrás: Tempofradi.hu

1977-ben igazolt a Fradihoz, Friedmanszky hiába próbálta fegyelmezni, végül sorozatos elalvásai miatt (hol a buszt késte le, hol a repülőt késte le majdnem miatta a csapat) Novák Dezső fegyelmit kért ellene. Állítólag hihetetlen tehetséges játékos volt. Védő létére igen gólerős volt, volt, hogy a Fradi az ő góljával nyert Dél-Amerikában nemzetközi tornát

A Fradiban először lesz kezdő Szabó Ferenc, a még nem teljesen egészséges Mucha helyett Szepesi kap helyet. A Dózsában ismét Kovács József lesz a középhátvéd, és visszatér a védelembe az eltiltását letöltő Tóth József is. Cserébe nem lehet ott Viczkó sárga lapjai miatt, helyettese Kolár, vagy Jurácsik lehet.

Futballéletem harmadik (és talán utolsó) meghatározó Derbije volt ez, akkor 12 évesen. Ahogy a 8:3, és a 7:1, ez a mérkőzés is, minden mozdulatával és minden pillanatával, egy életre beleégett az agyamba és a retinámba. Ma, 48 évesen, ha lefekvéskor becsukom a szememet, még videóként, mindig vissza tudom pörgetni az eseményeket. Az akkori G-szektorból néztem végig a meccset, dózsás létemre, a Fradi-tábor közvetlen közeléből. Telt ház, 32 ezer néző. A Népstadion is megtelt volna.

mm11_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa.jpgEz az újpesti helyzet kimaradt, Kiss S. és Nagy L lemaradnak a labdáról, Kakasnak ezúttal szerencséje van

Ahogy a rangadó edzői látták a mérkőzést.
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa_4.jpg

A Dózsa második gólja előtti Törőcsik cselsorozat. Aki látta, nem felejti, csak úgy, mint a fölül lévő Nagy László gólt.
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa_5.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa_6.jpgSarlóst együttes erővel állítja meg Jancsika és Takács
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa_7.jpgKardos látványosan szerez meg egy magas labdát

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_ftc_u_dozsa_8.jpgRothermel leszed egy beadást, Tóth J. Szepesi elől biztosítja a kapust

A Népsport tudósítói pár érdekes észrevételükről is beszámoltak, melyek nem fértek be a tudósításokba.
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_utorezgesek.jpg

A mérkőzések után lássuk a 11. forduló válogatottjait.

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlistán a duplázó Kiss László beérte Nyilasit, így már kettejüknek van 9 gólja. A 8 gólosok közé, Weimper mellé megérkezett Fekete és Esterházy.

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén három azonos pontszámú csapatot találunk, még mindig a Ferencváros az első, veresége ellenére. Pontban utolérte a Fradit a Vasas és a Nyíregyháza is. A Honvéd tartja a hét közben megszerzett negyedik helyét, ugyanannyi ponttal, mint az őket követő Videoton. Üllői úti győzelmével három helyet lépett előre a Dózsa. Hosszú idő után elkerült a kieső helyek egyikéről a DVTK, vereségével veszélyzónába csúszott a Kaposvár.

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_tabella_2.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Keleti csoport rangadóját a Stécé nyerte Szolnokon, a Közép csoportban megszakadt a Budafok győzelmi sorozata. A 22-es Volán hat gólt rúgott a Vácnak, a Székesfehérvári MÁV Előre hetet a Balassagyarmatnak.
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_nb_ii_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_nb_ii_4.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_11_fordulo_nb_ii_3.jpg

A jövő szerdai Real Madrid-Budapesti Honvéd BEK mérkőzés után a bajnokságban, újabb egy hét szünet után, következik a 12. forduló, az alábbi párosításokkal:

MTK-VM – Zalaegerszegi TE
Videoton – Rába ETO
Békéscsaba – Debreceni MVSC
FTC – Bp. Honvéd
Vasas – Csepel 
Nyíregyháza – Volán
Kaposvári Rákóczi – Ú. Dózsa
Pécsi MSC – Tatabánya
Dunaújváros – Diósgyőri VTK

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr437731378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2015.12.09. 21:04:38

Emlékeim szerint Major a most nem tudom ki elleni kiállítása után lett kegyvesztett, az egyéb okok számomra az újdonság letaglózó erejével hatottak, de nem tűnnek hihetetlennek.
A szerzők számára biztosan nem meglepő, de pl. az Üllői úti hírekről az egykori klubház előtt fényes nappal összeverődő jelentős nyugdíjasból és csekély számú diákból álló csoportosulás tagjait hallgatva lehetett sokkal többet megtudni annál mint ami az újságokban megjelent.

JuAn 2015.12.10. 21:39:30

A 0-3 szombat este történt. Szerintem hétfőn délelőtt, a következő edzésre menet a játékosok a Fradi zászló helyett egy hatalmas fekete koszorút láthattak a klubház előtti zászlótartón. Nyilasi mesélte tévében, rádióban vagy újságban, hozzátéve, hogy feltűnő, drága, érthető és jogos üzenet volt. És szerencsére nemsokára vasárnap délelőtt lett.
süti beállítások módosítása