Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 12. forduló

2015.11.25. 08:29 maribor

1980. október 25-26., október utolsó hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_headlines.jpgA közelgő november 7-i ünnep jegyében az MTV újraindította a Ki tud többet a Szovjetunióról? című vetélkedőt (annak idején sokat nevetgéltünk azon, a CIA vajon miért nem indít csapatot, toronymagasan nyernének)

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

Október 20.

A női kézilabda BEK-ben Vasas-Szpartak Kijev 14:11. Sajnos a győzelem kevés volt a továbbjutáshoz, mivel a szovjet csapat 5 gólos előnnyel érkezett. A Vasas kéziseiről csak felsőfokon lehet beszélni, hiszen a szovjet csapat egy az egyben megegyezik a pár hónappal ezelőtt olimpiát nyert szovjet válogatottal.

Boy címmel kiadja bemutatkozó lemezét a U2 együttes.

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_u2_boy.jpg

Berlinben megkezdődött 116 kommunista, szocialista, munkáspárti és nemzeti felszabadító mozgalom tudományos konferenciája.

Az épülő Paksi Atomerőműben végleges helyére kerül az 1. blokk reaktortartálya.

Október 21.

A szovjet politika egén feltűnik egy fényes csillag. Ezen a napon választják be Mihail Szergejevics Gorbacsovot az SZKP Politikai Bizottságába.

Október 22.

Alekszej Koszigin egészségügyi állapotának gyengülésére hivatkozva felmentését kérte a miniszterelnöki tisztségből. Alekszej Koszigin régi harcos, már 1939-ben, 35 évesen a kormány tagja volt, ezt megelőzően a leningrádi szovjet elnöke. Neve összekapcsolódik a hős város háború alatti védelmével, ő volt a hátország marsallja. A kormányban különböző miniszteri tárcákat vezetett, Sztálin 1953-ban kitaszítja a hatalomból, de ez később jó pontnak számít, és 1964 óta, Hruscsovot váltva miniszterelnök. Brezsnyev próbálja Koszigin hatalmát megnyírbálni mind a kormány élén, mind a Politikai Bizottságban. A harc Koszigin egészségét sem kíméli, 1976-ban szívrohamot kap, ezután is gyakran betegeskedik. 1980 októberében újra kórházba kerül, majd lemond. Lemondása után megfosztják minden vezetői kiváltságtól, személyzettől és luxuscikkektől.
Koszigin két hónap múlva ''bosszúból'' éppen Brezsnyev születésnapján hal meg, temetését ezért el kell halasztani.

Az új miniszterelnök Nyikolaj Tyihonov lett, aki mindössze egy évvel volt fiatalabb Kosziginnél. Tyihonov Brezsnyev embere volt, Brezsnyev 1976-ban Tyihonovot, a nehézipar fejét nevezte ki Koszigin infarktusa után miniszterelnök-helyettesnek. Tyihonov volt az összekötő kapocs Brezsnyev és Koszigin között, mindkettőjükkel jó kapcsolatot ápolt, de segítette Koszigin elszigetelését. Jól mutatja a szovjet hatalmi harcokat, hogy Usztyinov védelmi miniszter előzetesen nem tájékoztatta haragosát, Tyihonovot, az afganisztáni bevonulásról.

Október 24.

Harminc éves korában, egy MiG 27-es vadászgép berepülése során életét veszíti Leonyid Ivanov szovjet űrhajós.

Befejeződik Aczél György miniszterelnök-helyettes csehszlovákiai látogatása, amelynek során a magyar–csehszlovák kulturális, tudományos és oktatási kapcsolatokról tárgyalt Matej Lúčan miniszterelnök-helyettessel és Gustáv Husák köztársasági elnökkel.

Csehszlovák részről magyar kormányküldöttség számára ez alkalommal először teszik lehetővé magyar oktatási intézmények meglátogatását; a látogatásról kiadott közös közleményben, csehszlovák javaslatra, szerepel a nemzetiségi együttműködés kérdése is.


Október 25.

Görögország újra a NATO tagja. A görögök 6 éve a ciprusi török invázió miatt lépett ki a NATO-ból.

Új pontszámítást vezettek be az észak-amerikai labdarúgó bajnokságban. A győzelemért hat pont, plusz egy pont az első, plusz két pont a további lőtt gólokért. Döntetlen esetén 11-esek, a győztes hét pontot kap.

Nézzünk körül kicsit az európai labdarúgó bajnokságokban is. Angliában még mindig veretlen az Ipswich, de így is csak a második helyen állnak az Aston VIlla mögött, akik több meccset játszottak. Az olaszoknál Roma, Fiorentina, Inter a sorrend az első-, Lazio, Milan, Sampdória a másodosztályban. Kikapott a Benfica, de ezzel sem billeg Baróti Lajos alatt a kispad, hiszen ez az első vereségük és a tabellát vezetik a Porto és a Sporting előtt. További veretlen listavezetők: Spanyolországban az Atletico Madrid 7, Hollandiában az AZ 67 9, Lengyelországban a Widzew Lodz 10, Skóciában az Aberdeen 10, Görögországban az AEK 6, az NSZK-ban a Bayern München 11 forduló után.

A hétvégén Magyarországon újabb csapatsportágakban fejeződött be a bajnokság. A női röplabda küzdelmekben a Budapesti Vasas Izzó lett a bajnok, megelőzve a Nehézipari Minisztériumot (NIM SE) és az Újpesti Dózsát.

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_bp_vasas_izzo.jpg

A férfiak röplabdabajnokságát a Budapesti Honvéd nyerte, meggyőző fölénnyel maga mögé utasítva a Csepelt és a Kecskeméti SC csapatait.

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_bp_honved.jpg

Real Madrid – Bp. Honvéd
1980. október 22-én játszották a BEK második körének első mérkőzését. A kispestiekre nehezebb feladat vár, mint a portugál Sporting ellen. A Madrid a tavalyi sorozatban az elődöntőig menetelt, ott a későbbi döntős Hamburg ejtette ki őket. Miután ők nyerték az 1979/80-as spanyol bajnokságot, így újra ebben a sorozatban indulhatnak. Az első körben, kiemeltként az ír Limerick csapatát kapták, melyet 7:2-es összesítéssel búcsúztatták. Egy héttel korábban erről beszámoltunk, Vujadin Boskov, a madridiak mestere megtekintette a Honvéd rákospalotai vendégjátékát. Hazatérte után Luis De Carlos klubelnöknek személyesen ígért 2:0-ás győzelmet erre a mérkőzésre, valamint biztos továbbjutást. A klub vezetője a mérkőzés előtt elmondta, erkölcsi és anyagi kérdés a továbbjutás, hiszen egyértelmű cél a BEK-serleg elhódítása. 
A Honvéd szerényen és csöndben készült a találkozóra. Tichy a védekezésre tervezi helyezni a hangsúlyt, cél egy olyan minimális vereség, mely után marad még esély a visszavágóra. A Honvéd esélyeit némileg növeli, hogy a vendéglátók nincsenek bombaformában, a hétvégén Valenciában kaptak ki 2:1-re, a bajnokságban csak a hatodik helyen állnak.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_real_madrid_bp_honved.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_real_madrid_bp_honved_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_real_madrid_bp_honved_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_real_madrid_bp_honved_3.jpgA mérkőzés egyetlen gólja két képben, Santillana az égbe emelkedik, Gujdár pedig hiába vetődik
  

Örömteli következménye a mérkőzésnek, hogy életben maradtak a kispesti remények a továbbjutással kapcsolatosan. Tichy Lajos tudja, a Népstadionban sorra kerülő visszavágó legalább ugyanilyen nehéz lesz. Boskov az eredménytől függetlenül továbbra is a Realt tartja a továbbjutás esélyesének.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_real_madrid_bp_honved_5.jpg

Ugyanezen a napon a Magyar Népköztársasági Kupáért is megmérkőztek a csapatok. A Budapesti Honvéd, az Újpesti Dózsa, a Vasas és a Diósgyőri VTK kiemeltek, ők majd csak a legjobb nyolc között csatlakoznak a sorozathoz.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_mnk_2.jpgSzabó F. elől tisztáz a dunaújvárosi kapus (forrás: tempofradi.hu)

A hét sportközéleti botrányát a Magyar Ifjúság című száma robbantotta ki. Jakab József, a fiatal és lelkes újságíró gyakorlatilag megalkotta az oknyomozó bulvár műfaját. Egy hétig látogatta az Újpesti Dózsa edzéseit, és csak leírta, amit látott. Sokan választ kaptak, mi történt a lila-fehérekkel, a 70-es évek sikercsapata, miként és hogyan juthatott oda, ahová. Nem akarunk az Időkapszulában előrerohanni, de ez a cikk a későbbiekben nagyban meghatározza mind a csapat, mind Várhidi Pál, az Újpesti Dózsa történetének mind a mai napig legsikeresebb edzőjének jövőjét és életét.idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_lotyoges_a_semmibe_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_lotyoges_a_semmibe_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_lotyoges_a_semmibe_3.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 12. fordulóját!  

MTK-VM – Zalaegerszegi TE
Az MTK-VM kieső helyen áll, számukra csak a győzelem az elfogadható eredmény. A vendégeknél Csepregi, Mihalecz és Soós is nagyon veszélyes játákos, legutóbb a nagyon erős Tatabányát győzték le, az Egervári, Turner, Varga, Kovács védősornak észnél kell lenni, ha nem akarnak gólt kapni. Egervári a legutóbbi Debrecen elleni meccsre mindössze 4-es osztályzatot kapott, nagy kérdés, hogy a rendkívül jól cselező Csepregit meg tudja-e állítani. A hazaiaknál Turtóczky fog hiányozni, a hétközi kupameccsen kéztörést szenvedett.
mm12_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_mtk_vm_zalaegerszegi_te.jpgKanász (balról) és Mihalecz együttes erővel szabadítanak fel Fülöp elől

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_mtk_vm_zalaegerszegi_te_2.jpgTámadásban a Zete, védekezik az MTK-VM

Dunaújváros – Diósgyőri VTK
Alsóházi rangadó következik, mindkét csapat a győzelmet tűzte ki célul. A rossz kezdés után a vendégek már hat (!!) meccs óta veretlenek, a hazaiak még mindig a tabella legalján helyezkednek el, helyzetük nem túl rózsás. A Dunaújvárosból Giron fog hiányozni combsérülés miatt.mm12_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_dunaujvaros_diosgyori-vtk.jpgVirágh lövését Teodoru próbálja blokkolni

Békéscsaba – Debreceni MVSC
A hazaiak az elmúlt hat meccsükön felváltva nyernek és veszítenek. Legutóbb 4:0-ra kikaptak... A vendégek az utóbbi pár fordulóban kissé kellemetlen helyzetbe hozták magukat, bár legutóbb nyertek, előtte egymás után három vereséget szenvedtek. Jelenleg 1 pontra vannak a kiesőhelyek egyikétől. A Békéscsabánál a legutóbbi súlyos vereség következményekkel járt: az addigi két alapemberből Zsömbörgi a kispadra került, Láza még oda sem. Steigerwaldot pedig először jelöli Marosvölgyi Károly a kezdőbe középpályásként.
mm12_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_bekescsaba_debreceni_mvsc.jpgA békéscsabaiak első gólja két képben, Pásztor elhúzza a labdát Szűcs mellett, Melis pedig a hálóba bombázza a beadást 

Kaposvári Rákóczi – Ú. Dózsa
A házigazdák kieső helyen állnak, négy vereséget szenvedtek el zsinórban. A vendégek legutóbb – helyenként parádés játékkal – idegenben győzték le a bajnokság eddig toronymagasan legjobb csapatát. Kérdés, a Magyar Ifjúság cikke milyen zavart okozott a fejekben. A Kaposvárban Kisteleki és Gulyás után Kanyar és Horváth is kidőlt a sorból sérülés miatt.
mm12_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_kaposvari_rakoczi_u_dozsa.jpgEz az újpesti lehetőség is kimaradt

Pécsi MSC – Tatabánya
A hazaiak nem tudják állandósítani jó formájukat. Időnként kijön a lépés, de a legutóbbi négy fordulóban két komoly (1:5, 1:4) vereséget is elszenvedtek A vendégek lejtmenetben vannak, az utolsó két fordulóban kikaptak, ezzel négy helyet csúsztak vissza. Sőt, egy esetleges hazai győzelem esetén a Pécs megelőzné a Tatabányát. A pécsieknél kérdéses Katzirz játéka, mert hétközben komolynak tűnő kézsérülést szenvedett. Ez esetben Bodnár állhat a kapuba.
mm12_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_pecsi_msc_tatabanya.jpg

Vasas – Csepel
A házigazdák hármas győzelmi szérián vannak túl, csak gólkülönbséggel állnak a tabella második helyén. A vendégek szívós középcsapattá cseperedtek pár hét alatt az első osztályban, mindenkire veszélyesek lehetnek. A Vasasban csak egy kérdés van, mégpedig a balszélső posztján. Rixer belázasodott, Váradin pedig még érezni a sérülés miatti hosszú kihagyást.mm12_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_vasas_csepel_2.jpg

Bár ez a forduló egyértelműen Nyilasiról szól, Kiss László is méltán érdemes a szuperlatívuszokra.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_vasas_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_vasas_csepel_3.jpgEz az angyalföldi lehetőség kimarad, Izsó és Kiss L. lemaradnak a beadásról 

Nyíregyháza – Volán
A házigazdák a harmadik helyen állnak, ugyanannyi ponttal, mint a listavezető. A vendégek a kilencedik helyen állnak, voltak már ők ennél fentebb is, de az utolsó két meccsükön két vereség és tíz (!!) kapott gól a mérlegük. A Volánnál érdekesség, hogy Forintos ezúttal középcsatár poszton kerül bevetésre.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nyiregyhaza_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nyiregyhaza_volan_2.jpgKiss Miklós (balra) és Ebedli csatája a labdáért

Videoton – Rába ETO
A hazaiak képesek a végletekben játszani. Legutóbb parádés játékkal ütötték ki a Volánt, előtte két fordulóval Dunaújvárosban szenvedtek súlyos vereséget. A vendégek ebben a bajnokságban jobbára a gyengébbik arcukat mutatják, az utolsó hét fordulóban mindössze egy győzelmet arattak. A Rábában Magyar sérült és Csonka játéka is kérdéses volt a héten, Glázer pedig a rossz formája miatt nem kap lehetőséget Kovács Imrétől.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_videoton_raba_eto.jpg


idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_videoton_raba_eto_2.jpgSzabó a Videoton harmadik gólját szerzi meg fejesből
 

FTC – Bp. Honvéd
Talán korai még ilyet kijelenteni, de minden bizonnyal ez a mérkőzés is fontosnak fog bizonyulni a majdani bajnoki cím szempontjából. A Ferencvárosnál az előző fordulóhoz képest Szabó biztosan kimarad, kellemes gondja Novák Dezsőnek, hogy Pusztai végre játékra kész, így most gondolkodhat, hogy Szokolaival és Muraival milyen összetételben szerepeltesse támadósorát. A Honvédnál szinte mindenki összeszedett valami kisebb sérülést a héten Madridban, de igen jó eséllyel csak Paróczai nem tud majd pályára lépni, helyettese Csorba lehet.mm12_8.jpg

Nyilasi teljesítményéhez nem nagyon lehet mit hozzáfűzni, pazar volt minden megmozdulása.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_4.jpgNyilasi három gólja - három képkockában (forrás: tempofradi.hu)
 

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_6.jpgGujdár mozdulata mindent elárul a meccsről

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_ftc_bp_honved_9.jpgPalotai érvényteleníti Kozma gólját

A Népsport tudósítói pár érdekes észrevételükről is beszámoltak, melyek nem fértek be a tudósításokba.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_utorezgesek.jpg

A mérkőzések után lássuk a 12. forduló válogatottjait. Sokat nincs mit gondolkodni azon, ha valaki 10-es osztályzatot kap, a forduló játékosa egyértelműen Nyilasi Tibor!
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén kevés a változás az utolsó fordulóhoz képest, pedig nagyon is sok minden történt! Mindkét éllovas mesterhármast ért el, így Kiss L. és Nyilasi alaposan elhúztak az üldözőktől. Esterházy is újra eredményes volt, így egyedüliként 9 gólos. A közvetlen üldözőbolyból csak a kaposvári Bíró tudott gólt szerezni a fordulóban.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén továbbra is a Fradi áll, de most már csak a Vasassal van pontegyenlősége. A Videoton a győzelmével feljött a harmadik helyre, letaszítva a dobogóról a Nyíregyházát. A Honvéd és a Békéscsaba tömöríti alulról az élmezőnyt, és ne feledjük, a kispestieknek még mindig van egy elmaradt mérkőzésük. A kiesési zónában nincs változás, mivel az MTK-VM és a Kaposvár is egyaránt pontot tudott szerezni.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_tabella.jpg
 

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A 13. forduló érdekessége, hogy a Nyugati csoportnak új listavezetője van, győzelmével átvette az első helyet a Nagykanizsai Olajbányász, mivel a Komló vereséget szenvedett Keszthelyen.
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nb_ii_4.jpgNem született gól az Építők-Dorog mérkőzésen. Felvételünkön Andrusch, a Dorog kapusa tisztáz egy veszélyes helyzetben.

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nb_ii_5.jpgPillanatkép a BVSC-Oroszlány mérkőzésről

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nb_ii_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nb_ii_1.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_12_fordulo_nb_ii_3.jpg 

Újabb egy hét után következik a 13. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa – Dunaújváros
Volán – Vasas
MTK-VM – Pécsi MSC
Bp. Honvéd – Zalaegerszegi TE
Tatabánya – Békéscsaba
Diósgyőri VTK – Videoton
Rába ETO – Csepel
Kaposvári Rákóczi – Debreceni MVSC
Nyíregyháza – FTC

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr567731384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása