Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 14. forduló

2015.12.03. 20:25 A szerethető dózsás

1980. november 8., november második szombatja.

  november-7-parade-in-red-square-1980-bpdfdh.jpgA moszkvai november 7-i felvonulás. Éles szemű olvasóink felfedezhetik a képeken a Politikai Bizottság új tagját, Gorbacsov elvtársat, akit két hete választottak be a testületbe.  A fickóról később kiderül, hogy nagy bajkeverő. 

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

November 3.

Szokatlanul korán köszöntött be a tél Magyarországon, az egész országban havazott. A csúszós utakon jobbra-balra szánkáztak, egymásnak ütköztek az autók. A másnapi újságok rengeteg kisebb balesetről tudósítanak. Az Erzsébet-hídon hét, a Soroksári úti felüljárón öt gépkocsi csúszott össze. Az Állami Biztosító Hamzsabégi úti kárfelvevő helyére csupán délig 160 bejelentés érkezett. 

Kiadják az ABBA együttes Super Trouper című, sorrendben a hetedik albumát. A lemezt Magyarországon a Pepita Hanglemezgyártó Vállalat jelentette meg 1981-ben.

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_abba.jpg

November 4.

Líbia elfoglalja Csád nagy részét. Líbia (Kadhafi) az 1970-es évek elejétől támogatta a csádi Nemzeti Felszabadítási Frontot. Ezt a támogatást most mintegy 60 T-54-es tankkal és 7000 katonával megtoldotta.  A hadműveleteket szovjet és kelet-német tanácsadók irányították. Kadhafi szándéka a két ország egyesítése volt.

Az USA elnökválasztásán a republikánus Ronald Reagan legyőzi a demokrata párti elnököt, Jimmy Cartert. Nem is  akárhogy: Reagan 51 Carter 41 százalékot szerez, de a lényeg az elektorátusok száma, itt 489-49 arányban kiütéssel nyer a Reagan-Bush páros. Carter mindössze 4 államban szerez többséget. A Gallup 1948 óta nem tévedett, most is megjósolta Reagan győzelmét, igaz csak 47%- 44% arányban. 

Martfűn ünnepélyes keretek között átadják a Növényolaj gyárat.

November 5.

Itthon fordulót tartottak a Magyar Népköztársasági Kupában.

Az évezred mérkőzése Mezőtúron.

a_51.jpg

Életemben először láttam Nyilasit emberközelben, Túron az egyik oldalon a pálya szélén lehetett állni. Ez határozottan javította a játékvezetők szimpátiáját a hazai csapat felé, főleg ha hallottak a legendás autós bíróüldözésekről. A Fradi nem nagyon jött ki a saját térfeléről, nekik egy edzőmeccs volt, a városnak meg egy BEK-döntő. (A szerethető dózsás visszaemlékezése)

A kupafordulóra cikkünkben még részlesebben is kitérünk.

November 6.

Próbacsapolást hajtanak végre a 10 milliárd forintért épülő Diósgyőri Lenin Kohászati Művek új acélművében.

A Microsoft és az IBM aláírják azt a szerződést, melynek értelmében a redmondi cég kötelezettséget vállalt, hogy operációs rendszert fog fejleszteni az új IBM PC-kre.

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_microsoft.jpg
Ez alapozta meg a Microsoft jövőjét, valamint Gatesnek, és társainak a dollár milliárdjait.

November 7.

Rák következtében, ötven éves korában elhuny a világ egyik legjobb színésze, Steve McQueen. olyan filmekben láthatták a magyar nézők többek közt, mint a Hét mesterlövész, a Pokoli torony, vagy a Pillangó. 

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_steve_mcqueen.jpg

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom tiszteletére rendezett ünnepségsorozat keretében a héten ünnepélyes keretek közt felavatták a Testnevelési Egyetem új tornacsarnokát, Várpalotán pedig egy műjégpályát.

Cipőosztás Párizsban: Az aranycipőt Ervin van der Bergh kapta, 39 gólt lőtt, ezüstöt kapott Fazekas László (36), a bronzot  Walter Schachner (Austria Wien), 34 gól) vehette át.

idokapszula_nb1_1980-81_bevezetes_fazekas_vandenbergh_schachner_1.jpg

November 8.

A Voyager 1 űrszonda felfedezi a Szaturnusz 15. holdját. A bolygónak jelenleg 62 holdja ismeretes.

Először lép színpadra a Vágtázó Halottkémek együttes. A Beatrice az E-klubban ad koncertet, mely előtt  az A.E. Bizottsággal együtt lehetnek előzenekarok.

Megjelent a Motörhead együttes Ace of Spades című, negyedik, de a mai napig a legsikeresebb albuma.

November 9.

Szaddam Husszein iraki elnök kijelenti, Irán ellen szent háborút folytatnak.

 

nem.jpgA Népszabadság információi szerint nyugaton továbbra is éheznek az emberek.

Folytassuk labdarúgással.

Bp. Honvéd – Real Madrid
A BEK párharc visszavágóját 1980. november 4-én játszották. Mint ismeretes, két hete a Honvéd szívós és céltudatosan szervezett védekezéssel minimális vereséget szenvedett, megőrizve az esélyt a visszavágóra. Amúgy nem jó előjelekkel érkeztek a madridiak, Las Palmasban 1:0-ás vereséget szenvedtek, mielőtt közvetlen egy Budapestre jövő különgépre felszálltak. A Real eddig a bajnokságban 9 forduló alatt már nyolc pontot veszített, míg tavaly 34 meccsen összesen tizenötöt. Tichy Lajos kapott gól nélküli győzelmet vár, míg Vujadin Boskov kulcskérdésnek tartotta Kozma és Esterházy semlegesítését.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_bp_honved_real_madrid.jpg
Ahogy várható volt, a vendégek nem álltak be védekezni, szinte végig uralták a játékot. A Honvéd az előző meccsen sokkal jobban játszott, csalódást okoztak. Mikor Cunningham befejelte az első gólt, lehetett tudni, a piros-fehérek ma már nem fognak három gólt szerezni. Mindenesetre elgondolkodtató, a kispestiek mindhárom gólt pontrúgás utáni szituációkból kapták. És a Honvéddal véget ért a magyar klubcsapatoknak a nemzetközi kupaszereplés. Némileg menti a becsületüket, ezután a Real előbb a Szpartak Moszkvát, utána az Internazionálét is elbúcsúztatta, így egészen a döntőig meneteltek. Ott a Liverpool állította meg őket.

A Honvéd tehát elbúcsúzott és már csak egy nagy kérdés maradt. Mennyire fogja megbüntetni az UEFA a kispestieket a hógolyózásért? A magukról megfeledkezett kispesti szurkolók hógolyókat dobáltak a pályára ennek az ára valószínűleg jó pár ezet svájci frank lesz.

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_bp_honved_real_madrid_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_bp_honved_real_madrid_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_bp_honved_real_madrid_4.jpgGyimesi sietne egy bedobással, mögötte Novotny Zoltán áll, aki a rádióban közvetítette a mérkőzést

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_bp_honved_real_madrid_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_bp_honved_real_madrid_6.jpg

A BEK mérkőzés másnapján itthon a Magyar Népköztársasági Kupában a legjobb nyolc közé jutásért játszottak a csapatok. A PMSC-Tatabánya párosítás után borítékolható volt, hogy legalább egy NB I-es csapat búcsúzni fog...
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_mnk_2.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 14. fordulóját!  

Ú. Dózsa – Nyíregyháza
A házigazdák az utolsó három fordulóban nem kaptak ki, ráadásul az előzőben valósággal kiütötték a Dunaújvárost, szintén hazai pályán. A vendégek épp egy hazai vereség után látogatnak idegenbe, a két csapat közt pusztán csak egy pont különbség van. A Nyíregyháza eddig a vártnál jobban szerepel, betonbiztos a védelmük, mindössze 7 gólt kaptak (a második legkevesebbet a Fradi kapta, 13-t). A Dózsában Kovács J. sérült, ezért Dunai III. visszakerül eredeti posztjára, a védelem közepébe.m14_1.jpg

Ami Nyíregyházán történik, az példaértékű. És ennek most az Ú. Dózsa is kárát látta.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza.jpg 

Pécsi MSC – Rába ETO
A két alsóházi csapatból a hazaiak tűnnek egységesebbnek, bár csak egy pont a különbség a két csapat között. Egyik edző munkáját sem hátráltatta sem sérülés, sem eltiltás.
m14_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_pecsi_msc_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_pecsi_msc_raba_eto_2.jpgPardavi fejel ki egy labdát, Onhausz (6) és Kardos csak figyelik az eseményeket

Debreceni MVSC – Dunaújváros
A hazaiak bajnoki szereplése még hagyján, de ott sincs okuk büszkének lenni magukra. De a hétközi kupaszereplés védhetetlen és megmagyarázhatatlan. A vendégek egyre kilátástalanabb helyzetben vannak, ők kapták a legtöbb gólt, szám szerint 33-t. Bár korai még, de sokan már az egyik biztos kiesőt a Kohászban látják.idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_debreceni_mvsc_dunaujvaros.jpg

Szíjgyártó Zoltán remek formában játszott, nem csak két gólja, hanem az egész teljesítménye miatt nőtt a mezőny fölé, illetve lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_debreceni_mvsc_dunaujvaros_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_debreceni_mvsc_dunaujvaros_4.jpgSzíjgyártó cselezi ki Tóthot

A mérkőzésnek volt egy kellemetlen vonzata is, lemondott a dunaújvárosiak vezetőedzője, dr. Varga László. A klub vezetése pedig elfogadta azt. Az egykori ifjúsági-, és utánpótlás válogatott kapus tehetséges edzőnek indult. Labdarúgó pályafutása után előbb Mezey György pályaedzője volt az MTK-VM-nél, majd a 22-es Volán, és az SBTC szakmai vezetője is volt. A Dunaújváros után elfordult a labdarúgástól, többé semmilyen pozíciót nem vállalt sehol sem.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_debreceni_mvsc_dunaujvaros_3.jpg

Békéscsaba – FTC
A hazaiak a bajnokság egyik üde színfoltja, hazai pályán bárkire veszélyesek lehetnek. A vendégek pedig eddig a bajnokság "uralkodója", a viharsarkiak nem mehetnek biztosra ellenük. A Fradi a szerdai kupameccs után nem utazott vissza Budapestre, hanem három napig Gyopárosfürdőn készült a mérkőzésre. Jancsika sárga lapok miatti eltiltását letöltötte, így újra a csapatba kerül.
m14_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_bekescsaba_ftc.jpgVágási és Rab fejpárbajából a békéscsabai játékos jött ki jobban 

Vasas – MTK-VM
A második helyen álló hazaiak öt forduló óta veretlenek, a kieső helyen álló vendégek, bár az utolsó fordulóban nyerni tudtak, de mindezt hét fordulós nyeretlenségi széria után. A Vasasban újra megsérült Váradi, legalább 10 napra ismét gipszbe rakták a lábát.
m14_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_vasas_mtk_vm.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_vasas_mtk_vm_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_vasas_mtk_vm_3.jpgRixer, aki a mezőny egyik legjobbja volt, csatája az MTK-VM védelmével 

Csepel – Kaposvári Rákóczi
A két újonc ezúttal az NB I.-ben méri össze tudását. A hazaiak, úgy tűnik, megragadtak a középmezőnyben, a vendégek egy nagyon jó kezdés után fokozatosan zuhantak a kieső helyig. A Csepelben hosszú idő után visszatérhet Lazsányi, a Kaposvár Lingl személyében újoncot avat majd. A fiatal csatár a héten érkezett Mohácsról, a szerdai kupameccsen pedig rögtön két góllal debütált.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_csepel_kaposvari_rakoczi.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_csepel_kaposvari_rakoczi_2.jpgTulipánt szabálytalanul szerelik, de a labda Lazsányihoz kerül, előnyszabály

Diósgyőri VTK – Bp. Honvéd
A sokáig reménytelen helyzetben lévő hazaiak elkezdtek kilábalni a bajból. A vendégek jó szériában vannak, az elmúlt öt fordulóban csak egy vereséget szenvedtek. A Diósgyőrnek sokat segíthet, hogy a Honvéd egy nagyon nehéz BEK mérkőzésen van túl. Mindkét csapat teljes kerettel készülhetett a mérkőzésre.
m14_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_diosgyori_vtk_bp_honved.jpgGaraba szereli szabálytalanul Tatárt 

Zalaegerszegi TE – Videoton
A hazaiak túl közel vannak a veszélyzónához, a hazaiak a dobogón állnak, legutóbb Diósgyőrben is nyerni tudtak. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem eltiltott játékos.
m14_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_zalaegerszegi_te_videoton.jpgSzimacsek megszerzi a hazaiaknak a vezetést 

Volán – Tatabánya
Két 50 százalékos csapat a tabella 8. és 9. helyéről, közülük a házigazda hat forduló óta nyeretlen. A Volán legutóbbi kezdőjéből Szakál kimarad, helyette Ács kap lehetőséget. A Tatabányában sem Szabó György, sem Csapó nem állhat dr. Lakat Károly rendelkezésére betegség, illetve sérülés miatt.
m14_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_volan_tatabanya.jpgDombai vetődik rá a labdára, csapattársa Hermann biztosít

A mérkőzések után lássuk a 14. forduló válogatottjait. Sok a 7-es osztályzat, több játékos nyújtott az átlagosnál jobb teljesítményt. A forduló játékosa a debreceni Szíjgyártó lett, nem csak két gólja, hanem remek mezőnymunkája miatt.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlistán egy lényeges változás van, mégpedig az élen. Hosszú idő után nem Nyilasi vezeti a listát, mert a holtverseny után ő ma csak egy gólt szerzett, az idén szintén parádés formában lévő Kiss László pedig duplázott. A bajnokság külön csemegéje eddig kettejük külön párharca. 
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_gollovolista.jpg

A tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, ezúttal hármas holtversenyben, békéscsabai döntetlenjét kihasználta a Vasas és a Videoton is. Mögöttük a hatodik helyig nincs változás, ahol is a Tatabánya pontban beérte és megelőzte a hazai pályán történelmi vereséget szenvedő Újpesti Dózsát. Mögöttük nagyon tömör a középmezőny, hiszen a 12. helyen álló Volán is csak egy győzelemnyire, két ponttal van lemaradva tőlük. A 13. helyen álló Rába ETO viszont már két pontra van csak az egyik kieső helytől. A kiesési zónában nincs változás, a tabellát ugyanúgy a Kaposvár-MTK-VM-Dunaújváros trió zárja, mint az előző forduló után.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Keleti csoport élén négy 19 pontos csapat áll, a STC meglepetésre hazai pályán kapott ki a Gyöngyöstől. A Közép csoportban a SZEOL AK diadalmaskodott a szegedi rangadón, míg Nyugaton a Haladás magabiztosan nyert Sellyén, de továbbra is a Komló az éllovas.
idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_14_fordulo_nb_ii_3.jpg 

Sokat nem pihenhetnek a csapatok, már a következő szerdán pályára lépnek a 15. fordulóban, a következő párosításokkal: 

Zalaegerszegi TE – Ú. Dózsa
Videoton – Bp. Honvéd
Kaposvári Rákóczi – Diósgyőri VTK
Dunaújváros – Pécsi MSC
Rába ETO – Vasas
Csepel – Békéscsaba
FTC – Volán
Tatabánya – Debreceni MVSC
Nyíregyháza – MTK-VM 

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr867731394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása