Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 28. forduló

2016.12.05. 20:25 maribor_

1981. április 18-19., Húsvét hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_headlines.jpgHúsvét és húsvéti ülésszak a Parlamentben (a Népszabadság karikatúrája) 

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

Április 13.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Ipari Minisztérium meghívására szovjet tudósdelegáció érkezett hazánkba, hogy részt vegyen a magyar-szovjet energiagazdálkodási és nyersanyag-hasznosítási együttműködési kerekasztal-konferencián.

Vevők vagyunk címmel hiánycikk kiállítást nyitottak meg a Kohó- és Gépipar Technika Házában. A bemutatón négy szakmában, a vasáruktól a kultúrcikkekig láthatók olyan termékek, amelyek időszakonként hiányoznak az üzletekből. A rendező kereskedelmi vállalatok célja, hogy ezek gyártására hívják fel a termelők figyelmét.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_hianycikk.jpgHáztartási gépek és eszközök bemutatója a kiállításon

A magyar műszertechnika iránti megnövekedett csehszlovák érdeklődés kielégítésére a Metrimpex Külkereskedelmi Vállalat hétfőn, Prágában kiállítást nyitott a magyar termékekből. A bemutató anyagából a csehszlovák szakemberek figyelmét főként a programozható orvosi értékelő rendszerek, a nukleáris orvosi műszerek, valamint az elektrokémiai eszközök keltették fel.

Líbia felajánlotta Nicaraguának, hogy annyi olajat szállít az országnak, amennyire annak szüksége van – jelentették be Managuában. Kadhafi líbiai elnök nagy összegű hitelt is felajánlott.

Nagy megütközést keltett a nyugati világban, hogy Olof Palme, volt svéd miniszterelnök, nem hivatalos látogatáson Stockholmban fogadta Jasszer Arafatot, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőjét.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_arafat_palme.jpgJasszer Arafat és Olof Palme Stockholmban

Először úszta át ember az aligátoroktól nyüzsgő dél-floridai Okeechobee-tavat. Az 51 éves maratoni úszónő, Stella Taylor szombaton vetette magát vízbe, és húsz óra elteltével ért partot a tó túlsó oldalán, kétezer főnyi tömeg üdvrivalgása közepette. A kísérőhajó utasai elmondták, hogy legkevesebb száz aligátor hemzsegett a közelben, de Miss Taylort nem támadták meg.

Hat méter mély szakadékba zuhant egy éles kanyarban, majd kigyulladt egy hindu zarándokokat szállító bérautóbusz Andhra Pradesh indiai államban. A szerencsétlenség következtében negyvenhatan életüket vesztették, tizenkilencen megsebesültek.

Joe Louis, minden idők egyik legnagyobb ökölvívója, volt nehézsúlyú világbajnok, a híres „barna bombázó” hatvanhat éves korában Las Vegasban elhunyt. Évekkel ezelőtt Louis szélütést szenvedett, és tolószékben élt. Egy hónappal ezelőtt szívrohamot kapott, és orvosi jelentések szerint halálát szívelégtelenség okozta.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_joe_louis_vs_muhammad-ali.jpgItt a már korosodó Louis (jobbra) a még fiatal Mohammad Alival viccelődik

Április 14.

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására délelőtt Budapestre érkezett Jozef Czyrek, a Lengyel Népköztársaság külügyminisztere, aki hivatalos, baráti látogatást tesz Magyarországon. A Ferihegyi repülőtéren a vendéglátó fogadta kollégáját. Jelen volt Garamvölgyi József, a Magyar Népköztársaság varsói és Tadeusz Pietrzak, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára Baranyai Tibornak, az MSZMP KB osztályvezetőjének kíséretében látogatást tett a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának székházában, ahol találkozott a KISZ KB titkárságának tagjaival.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_kadar_janos_kisz.jpgKádár János a KISZ vezetőivel

Caspar Weinberger megerősíti korábbi álláspontját, miszerint a ­fegyverzet ­korlátozásról csak akkor lehet tárgyalni, ha Lengyelország körül csökkentik a szovjet katonai jelenlétet. Másnap ­viszont a Külügyminisztérium leszögezte, hogy a Reagan-kormány „eltökélt szándéka” megkezdeni azokat a megbeszéléseket, amelyek előkészítik az Európában telepített atomfegyverek csökkentéséről tartandó tárgyalásokat.

A különböző műszaki nehézségek és a hővédő pajzsok egy kis részének nem éppen veszélytelen leválása ellenére a Columbia sikeresen földet ért az amerikai légierő kaliforniai Edwards légibázisa közelében. A Columbia 30. fordulatát tette a Föld körül, amikor bekapcsolták a fékezőhajtóműveket, és az űrrepülőgépet fokozatosan alacsonyabb pályára vezették. A két amerikai űrhajós szkafandert öltött, és elfoglalta helyét a pilótafülkében. Az űrrepülőgép irányítását a houstoni irányító központ végezte, a Columbia fedélzeti komputerei segítségével. Az űrrepülőgép magyar idő szerint 19:30-kor kezdett leereszkedni az Indiai-óceán déli része fölött. Az űrrepülőgép hatalmas sebességgel közeledett a Földhöz, és a sűrűbb légrétegekben hővédő pajzsa több mint ezer Celsius-fokra hevült. A tervezők már eleve a 30 ezer lapkából álló pajzs sérülésével számoltak, de ezt elképzeléseik szerint könnyen ki lehet majd javítani.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_columbia.jpgA Columbia ereszkedés közben

Időközben kihalászták az Atlanti-óceánból és visszaszállították Cape Canaveralra azt a két rakétát is, amely vasárnap megadta a kezdősebességet a Columbiának. A leszállópályát a sivatagban egy régóta kiszáradt, betonkeménységű, nagy kiterjedésű tómeder egészítette ki. A súlyos test a hasonló méretű repülőgépek leszállási sebességének csaknem kétszeresével ért földet. Az izzó forróságú űrrepülőgépet a mentő- és a biztosító erők valóságos hadserege fogadta a sivatagban. Vegyszerek felhasználásával hozzáfogtak a forró felületek lehűtéséhez, miközben egy szerkezet oxigéndús hideg levegőt juttatott az utastérbe . Több mint egy órával a leszállás után a rájuk szegeződő televíziós kamerák „ kereszttüzében” lépett ki a gépből John Young és Robert Crippen, a két űrhajós, akit a napok óta a közelben táborozó nézők tízezrei köszöntöttek. A Johnson űrközpont szerint az űrrepülőgép kétnapos kísérleti útja teljes siker. A következő út időpontja azoknak a vizsgálatoknak az eredményétől függ, amelyek igazolják, hogy valóban többször felhasználható űrhajó-e a Columbia.

Immár 205. napja folytatódtak a csatározások a csaknem 500 kilométer hosszú iraki-iráni front teljes hosszában. A hadban álló felek közleményei szerint kommandóakciókat hajtottak végre, tüzérségi párbaj alakult ki és tengeri összecsapás is volt a Perzsa-öböl északi csücskében. A PARS iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni erők az iraki frontvonal mögé behatolva akciót hajtottak végre a khuzisztáni olajvidéken. E cselekmények közül néhányat Baniszadr elnök, a hadsereg főparancsnoka személyesen ellenőrzött.

Április 15.

Az űrhajózás 20. évfordulója alkalmából hazánkban tartózkodó Valerij Kubaszov űrhajóst a Honvédelmi Minisztériumban fogadta Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter. A fogadáson jelen volt Vlagyimir Pavlov, a Szovjetunió magyarországi nagykövete. Megjelent Farkas Bertalan alezredes űrhajós, valamint Magyari Béla őrnagy, kiképzett űrhajós.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke szerdán a Parlamentben fogadta Zvone Dragont, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság Szövetségi Végrehajtó Tanácsának elnökhelyettesét.

Elkészült az első egységes topográfiai térkép, amely az ország földrajzi, domborzati viszonyairól, továbbá az épületek, műszaki létesítmények, utak legfontosabb adatairól is a korábbinál pontosabb képet ad. Az 1:10 000 léptékű térképet a Kartográfiai Vállalat készítette. Gyakorlati hasznosításának lehetőségeit sajtótájékoztatón ismertették.

A KGST-tagországok állategészségügyi-szolgálat vezetőinek részvételével értekezlet kezdődött Noszvajon a Heves megyei tanács továbbképző intézetében .

A libanoni baloldali erők és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet elutasította azt az amerikai-francia javaslatot, hogy az Arab Liga határozata alapján Libanonban állomásozó szíriai békefenntartó erőket ENSZ-katonákkal váltsák fel.

Washingtoni tudósítónk arról számolt be, hogy a sajtó, a televízió nagy propagandakampányt indított az amerikai emberi űrrepülés felújítása alkalmából. Az Egyesült Államok vezetői az ország nemzetközi tekintélyének javulását, valamint a vietnami vereségtől és a Watergate-ügytől megtépázott nemzeti büszkeség újjáéledését várják az eseménytől. Mi sem jellemzőbb a túláradó hangulatkeltésre, mint Reagan elnök üzenete az űrhajósokhoz: „Általatok ismét óriásoknak érezzük magunkat”. 

Ezzel összefüggésben a Pravda rámutat arra, hogy az űrrepülőgép programot megindulása óta gyakorlatilag teljesen a Pentagon érdekeinek rendelték alá. Az amerikai hadseregnek - teszi hozzá a lap - messzemenő tervei vannak az űrrepülőgéppel, mégpedig a fegyverkezési versenynek a kozmikus térségre való kiterjesztése szándékával. Az Izvesztyija egyúttal kiemeli, hogy a Pentagon az űrrepülőgépek segítségével kémholdakat és más katonai berendezéseket is kíván a világűrbe juttatni. A Columbián már első kísérleti útjára az „ellenséges mesterséges holdak és rakéták” megsemmisítését szolgáló lézerfegyverhez használatos célzó rendszert helyeztek el. A Krasznaja Zvezda hozzáfűzi, hogy a Columbia következő repülései alkalmával a legfőbb figyelem nem a tudományos vagy a kereskedelmi, hanem sokkal inkább katonai célokra irányul majd.

Április 16.

Délelőtt 11-kor megkezdte munkáját az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Napirenden az államigazgatási törvény módosítása, a Nemzeti Bank tevékenysége van.

Abrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter meghívására Budapestre érkezett Mohamed al Mangoush líbiai építésügyi miniszter, és megkezdték tárgyalásaikat a kétoldalú építésügyi együttműködés továbbfejlesztéséről.

Újabb üzlettel gazdagodott a Skála-Coop kiskereskedelmi hálózata: Budaörsön, a Kamaraerdei úton megnyílt a Skála Komfort Árucsarnok. A raktárból átalakított áruház 50 millió forintos készlettel várja a vevőket.

A magyarországi mozik bemutatják Sándor Pál Ripacsok című filmjét. A főszerepekben Garas Dezsőt és Kern Andrást láthatjuk.


A film azóta klasszikussá vált betétdala

A spanyol kormány haladéktalanul, vagy nagyon hamar megkezdi a NATO-csatlakozást szolgáló tárgyalásokat, jelentette ki tíznapos egyesült államokbeli hivatalos látogatásáról hazatérve Jósé Gabeiras altábornagy, a hadsereg vezérkari főnöke. Hozzáfűzte, hogy amerikai útján éppen ebből a szempontból tekintette át a spanyol haderő helyzetét a Pentagon és az amerikai fegyveres erők képviselőivel.

Irán azzal vádolta meg kedden Habib Sattit, az Iszlám Konferencia főtitkárát, hogy részrehajló Irak javára és együttműködik Bagdaddal. Satti kilenctagú iszlám jószolgálati küldöttség élén igyekszik közvetíteni a háború megszüntetése érdekében.

Az angolai fővárosban csütörtökön befejeződött az Afrika déli felének súlyos politikai problémái által leginkább érintett országok, az úgynevezett frontállamok csúcstalálkozója. A részvevők megvitatták a namíbiai kérdést és az amerikai kormány Afrika-politikáját. Mozambik, Tanzánia, Zambia és Botswana államfői, valamint Zimbabwe külügyminisztere a kiadott záróközleményben szolidaritásukról biztosították a vendéglátó Angolát, és nyugtalanságuknak adtak hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok alá akarja ásni Angola törvényes kormányának helyzetét a belső ellenforradalmi erőknek nyújtott támogatással.

A politikai, a katonai, a pénzügyi, a tájékoztatási és a megszállt területek helyzetével foglalkozó öt albizottságban megkezdte munkáját a Palesztinái Nemzeti Tanács damaszkuszi ülésszaka. Előzetes értesülések szerint bizonyosra vehető, hogy a száműzetésben működő palesztin parlament jóváhagyja az ellenállási szervezetek pénzgazdálkodásának és fegyveres erőinek egyesítését, és hogy valamennyi gerillacsoport képviselethez jut (Bryan élete megvan? – a szerkesztő kérdése) a Palesztinai Felszabadítási Szervezet kibővített végrehajtó bizottságában.

Ötnapos hivatalos látogatásra Új-Delhibe érkezett Margaret Thatcher brit kormányfő. Indira Gandhival, India miniszterelnökével időszerű nemzetközi kérdésekről, a térség problémáiról és a kétoldalú kapcsolatokról fog tárgyalni. Az Indiai Kommunista Párt tiltakozott a látogatás ellen.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_thatcher_gandhi.jpgKötetlen programokra is futotta idejükből

Herbert von Karajan karmester a Philips és a Sony cégek képviselőivel közösen mutatja be a világ első kereskedelmi forgalomban kapható zenei CD-jét.

Tudják Olvasóink, hogy miért pont akkora egy CD, mint amekkorának ismerjük? Hát mi azt is elmondjuk. A CD azért lett pont 12 centiméter átmérőjű és 74 perc tárolására alkalmas, mert a Philips mérnökei azt a feladatot kapták, hogy Beethoven 9. szimfóniáját rögzítsék az első próbalemezeken. Azért választották ki ezt a Beethoven-darabot, mert Norio Ohga akkori Sony-alelnök felesége nagyon szerette. A korongra végül egy 1951-ben eljátszott változat felvétele került fel, amelynél a karmester Wilhelm Furtwängler volt. Ez Beethoven 9. szimfóniájának leghosszabb változata.

Április 17.

Délután két bomba robbant az ajacciói repülőtéren Giscard d’Estaing köztársasági elnök repülőgépének földet érése után. A választási körútját folytató elnök sértetlen maradt, kilenc személy, aki a robbanás hatókörzetében tartózkodott, megsebesült, közülük kettő súlyosan. A repülőtér épületében jelentős károk keletkeztek. 

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_ajaccio.jpgAz ajacciói repülőtér a bombarobbanás után

Egyelőre nincs értesülés arról, hogy a merényletet kik követték el. A Korzikán uralkodó feszült helyzet ismeretében azonban feltételezhető, hogy a korzikai autonóm, vagy szeparatista mozgalom valamelyik csoportja. 

A Német Szocialista Egységpárt X. Kongresszusának záróakkordjaként ismét Erich Honeckert választották az NSZEP KB főtitkárának.

Radarállomásokat és tízezer tankelhárító rakétát ad el Szaúd-Arábiának az Egyesült Államok. Washingtoni jelentések szerint az amerikai kormány április végén tájékoztatja hivatalosan a kongresszust, milyen
korszerű repülőgépeket és más fegyvereket szállítana a közel-keleti országnak.

Izraeli harci gépek csütörtökön bombatámadást intéztek a libanoni Tyr kikötővárostól öt kilométernyire fekvő Rasz Al-Ain palesztin menekülttábor ellen. A támadásnak 12 halott és sebesült áldozata volt.

Hat pokolgép robbant csütörtökre virradóra Athénben. A robbanások jelentős anyagi kánt okoztak. Hírek szerint a merényleteket egy szélsőséges szervezet követte el.

Washingtonban Dobrinyin szovjet nagykövet felkereste Haig amerikai külügyminisztert. A találkozóról részleteket nem közöltek.

Az ír függetlenségi ünnep évfordulójának közeledtével évek óta a legsúlyosabb összecsapások voltak Észak-Írország legnagyobb városaiban, Belfastban és Londonderryben, a tüntetők és a rendőrség között. Egy fiatal tüntetőt fejen talált a rendőrök gumilövedéke, és életveszélyes állapotban vitték kórházba. 

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_belfast.jpgBelfasti utcakép az összecsapások nyomán

A börtönökben folytatódik több száz IRA-fogoly tiltakozása az embertelen bánásmód, a kínzások ellen. Négyen hetek óta éhségsztrájkban állnak, köztük Robert Sands is, akit egy hete pótválasztáson a brit parlament tagjává választottak, de börtönbüntetése miatt nem foglalhatja el helyét. Sands és társai addig akarják folytatni az éhezést, amíg politikai fogolynak nem minősítik őket. Családjának orvosa szerint a 46 napja éhségsztrájkot folytató Sands és három társa súlyos állapotban van. Valamennyiüket átszállították a börtönkórházba. A hatóságok attól tartanak, hogy bármelyikük halála nagy felháborodást keltene a helyi lakosság körében.

Kigyulladt egy görög olajszállító hajó csütörtökön a kelet-kínai tengeren, Okinawától 350 kilométerre északnyugatra. A Tajvan felé tartó Amathus gépházában ütött ki a tűz, eddig ismeretlen okból. A tartályhajó személyzetét egy szovjet teherszállító vette a fedélzetére.

Április 18.

A munka közelgő ünnepe előtt 78 vállalat és szövetkezet vehet át magas kitüntetéseket, köztük 26 az MSZMP Központi Bizottságának kongresszusi zászlaját. Csaknem 300 szocialista brigádot tüntetnek ki, közülük 80 munkáját ismeri el kongresszusi oklevél. A kitüntetések azokat a kollektívákat jutalmazzák, amelyek egy fél vagy egy egész évtizeden keresztül kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve amelyek a legnagyobb mértékben járultak hozzá a kongresszusi és felszabadulási munkaverseny országos sikeréhez.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_versenyzaszlo.jpgKetten a kongresszusi versenyzászló nyertesei közül: a Mátraaljai Szénbányák (képünkön a visontai külfejtés az óriásgéppel) és a Bólyi Mezőgazdasági Kombinát (képünkön az automatikus, ún. poligon fejőüzem)

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke adta át a Kremlben a szovjet-mongol közös űrrepülés két részvevőjének, Vlagyimir Dzsanibekovnak és Zsugderdemidijn Gurragcsaanak a magas kitüntetéseket, amelyeket a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége adományozott nekik. Dzsanibekov a Lenin-rendet és a Szovjetunió Hősének második Aranycsillagát kapta meg, Gurragcsaat Lenin-renddel, a Szovjetunió Hőse címmel és Aranycsillag érdeméremmel tüntették ki. Brezsnyev méltatta a két űrhajós munkáját, és emlékeztetett rá, hogy Jurij Gagarin űrrepülése óta a világűr meghódítói hatalmas utat tettek meg. Az SZKP KB főtitkára ezután hangsúlyozta, a Szovjetunió meggyőződéses híve volt és maradt a gyakorlati együttműködés fejlesztésének a világűrben, legyen a világűr mindig tiszta, maradjon mentes mindenfajta fegyvertől. Azt kívánjuk, hogy együttes erőfeszítésekkel jussunk el a nagy és humánus célhoz, ahhoz, hogy megakadályozzuk a világűr militarizálását.

„Nem akarunk háborút, nem provokálunk konfliktusokat, de őrizkedjenek attól, hogy konfliktusokat provokáljanak velünk szemben” – jelentette ki Fidel Castro válaszként az amerikai kormányzat Kuba-ellenes agressziós fenyegetéseire mondott beszédében. A kubai párt- és állami vezető a kubai forradalom szocialista jellege meghirdetésének huszadik évfordulója és a népi milícia napja alkalmából mondott ünnepi beszédet a Camilo Cienfuegos-ról elnevezett tüzérségi iskola udvarán az idén megszervezett területvédelmi milíciák alakulatai előtt.

Bár Castro feltehetőleg tényleg nem akart konfliktusba keveredni az Egyesült Államokkal, a szigetországtól távol mégis ütköztetni tudták érdekeiket, hiszen akkortájt több tízezer kubai állomásozott és harcolt Afrikában. Az Ogadeni háború pont három éve fejeződött be (1978 március 15.). A győztes Etiópia oldalán még a legóvatosabb becslések szerint is 15 ezer kubai harcolt és oroszlánrészük volt a szomáliak legyőzésében. Angolában pedig 1991-ig legalább 300 ezer kubai katona, mérnök, orvos és tanár fordult meg. A nyolcvanas évek első két éve – Andropov hatalomra kerüléséig és a Kubának juttatott szovjet támogatások megszüntetéséig – egyértelműen Kuba legaktívabb periódusa a világpolitika színpadán.

Ugyanakkor „hazai pályán” nem igazán ment minden rendben. A kubai nyomor elől tízezerek szerettek volna Floridába menekülni. Eleinte a „hagyományos”, összetákolt csónakokon át a kontinensre való átevickélés mellett dél-amerikai országok nagykövetségein próbáltak menedékért folyamodni. Ne egyszerű bekopogtatásra gondoljanak a kedves olvasók! Konkrétan egy busszal rontottak neki a venezuelai nagyöveti rezidencia kerítésének, az így ütött lyukon át özönlöttek be a kétségbeesett cubanok ezrei. Miután ezek az akciók halálos áldozatokkal is jártak (eltévedt golyó ölt meg egy kubai biztonsági őrt), illetve a kubai rendőrség figyelmen kívül hagyta a nagykövetségek területének sérthetetlenségét, Venezuela és Peru vissza is hívta nagyköveteit tiltakzásul.

1980 áprilisára a helyzet tarthatatlanná vált és Fidel Castro megnyittatta mindenki számára Mariel kikötőjét. Ezzel egy füst alatt megszabadult a leghangosabb belső ellenzékétől, illetve nem csekély számú bűnözőtől, akit akár erőnek erejével is hajókra rakattak – természetesen megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi politikai és mennyi köztörvényes lett Miamiba és Key Westre hajóztatva. Az amerikaiak hivatalos adatok szerint 124 779 embert szállítottak el Marielből áprilistól szeptemberig, amikor Castro újra lezáratta a kikötőt.

Szüntelenül folynak az összecsapások az iráni-iraki határ teljes hosszában. A kiadott teheráni katonai közlemény szerint az iráni erők Oramanat térségében megsemmisítettek több iraki állást. Az iraki erők vesztesége - a közlemény szerint – 70 halott és ugyanannyi sebesült volt. A Bagdadban kiadott iraki közlemény ugyancsak heves, Khuzisztan és Kermanshah tartományokban folyt csatákról számolt be. Az iráni erőket mindkét frontszakaszon visszavonulásra kényszerítették – hangzik a közlemény, amely szerint az irániak legutolsó vesztesége 135 halott. Khomeini főpap, Irán legfőbb vallási vezetője az iráni hadsereg napjára kiadott üzenetében fegyelemre és feljebbvalóik iránti engedelmességre intette a fegyveres erők tagjait.

Reggel a Colorado állambeli Redstoneban holtan hozták a felszínre a mentőosztagok azt a tizenöt bányászt, akik sújtólégrobbanás következtében szerdán egy bánya mélyén rekedtek. A szerencsétlenül járt emberekkel a robbanás után minden kapcsolat megszakadt.

Április 19.

A Magyar Televízió vetíteni kezdi a Vuk című rajzfilmsorozatot, melyet a Pannónia Filmstúdió készített Dargay Attila rendezésében. A figurák szinkronhangjait olyan ismert művészek kölcsönzik többek között, mint Bitskey Tibor, Pogány Judit, Gyabronka József, Csákányi László, Szabó Gyula, Koltai Róbert, Benedek Miklós, Bodrogi Gyula, vagy Haumann Péter.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_kis_vuk.jpgHíres nagy vadászok, jobb, ha félreálltok...

Új úszó fúrótorony indult el első útjára a Kaszpi-tengeren az asztrahányi dokkból. A 60 éves szovjet Azerbajdzsán elnevezésű berendezés Bakutól 75 kilométerre délre kezdi meg hatezer méter mélységig a fúrásokat; a geológusok szerint jelentős olaj- és földgázkészletek vannak ott a tengerfenék alatt.

Este Damaszkuszban befejezte munkáját a száműzetésben működő palesztin parlament, a Palesztinai Nemzeti Tanács 15. ülésszaka. A kilencnapos tanácskozás végeztével megválasztották a Palesztinai Felszabadítási Szervezet új, 15 tagú végrehajtó bizottságát, s egyhangú szavazattal megerősítették tisztségében Jasszer Arajatot, a VB elnökét.

Észak-Írország nagyobb városaiban sok ezer ember vonult ki az Ír Köztársaság zászlaja alatt az utcákra, hogy megemlékezzék az 1916-os dublini húsvéti felkelés évfordulójáról. Sok helyütt a tömeg előtt ott vonultak az IRA ideiglenes szárnyának álarcos tagjai is, és követelték a brit katonák kivonását.

Zimbabwéban megkezdődtek az ország függetlenné válásának első évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek. Robert Mugabe miniszterelnök beszédében kijelentette, hogy országa számára a legtöbb gondot a szomszédos Dél-afrikai Köztársaság okozza.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_mugabe.jpgMugabe kormányfő

A hét legfontosabb hazai vonatkozású híre a szerdai kétfrontos magyar-spanyol összecsapás. 

Magyarország B – Spanyolország B
Nagy érdeklődés kísérte a spanyol és a magyar labdarúgó B-válogatott gyöngyösi vendégjátékát, zsúfolásig megtelt a mátraaljai város stadionja. Bemutatót tartottak a spanyolok a korszerű labdarúgásból. Játéktudásban, gyorsaságban, keménységben magasan felülmúlták a gyengén játszó magyar B-válogatottat. A vendégektől Arias, Sanchez, Moran, Dani és Esteban tűntek ki, a magyar csapatban csupán Borostyánnak volt néhány említésre méltó megmozdulása.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_magyarorszagb_spanyolorszagb.jpg

Spanyolország – Magyarország
Új összetételben szerepelnek legjobbjaink a történelem hetedik magyar-spanyol mérkőzésén. A hórihorgas Katzirz, a már veteránnak számító Bálint, a mindent tudó Nyilasi és Kiss szerepelt csupán azon a mérkőzésen, amely összecsapott tavaly kora ősszel a Népstadionban igazán kellemes, békés hangulatú 2:2-n a mostani vendéglátókkal. 
Ami pedig a statisztikákat és a jelenlegi papírformát illeti, a magyar győzelem várat még magára. Az eddigi  hat találkozó 1925-től ilyen sanyarúan alakult magyar szempontból: 0:1, 2:4, 1:2, 0:1, 1:1, 2:2  - az eredménysor igazán nem ad túl sok okot a bizakodásra, de hát most az a legfontosabb, hogy az április 28-i luzerni, Svájc elleni világbajnoki selejtezőre végre valahára összerázódjon a csapat. Erre azután igazán megfelelő alkalom lesz a technikás, gyors spanyolok elleni gyakorló mérkőzés, már csak azért is, mert nemrégen éppen a Wembleyben nyertek tőrdöfésszerű váratlansággal az egykor oly nagy angolok ellen  (2:1). Tehát Magyarország még soha nem győzte le Spanyolországot.
A két londoni góllövővel: Satrusteguivel és Zamorával áll ki a spanyol A-csapat, amelynek esélyeit az itteni szurkolók már csak a Wembley-stadionban aratott értékes diadal miatt is derűlátóan ítélik meg. Ez a szerdai mérkőzés lesz a Santamaria-korszak hatodik összecsapása, és az eddigi mérleg két győzelem (Anglia és Franciaország ellen), két döntetlen (Magyarország és az NDK ellen) és egy vereség (a lengyelektől).
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_spanyolrszag_magyarorszag.jpg

A Népsport elemzése a mérkőzésről:
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_spanyolorszag_magyarorszag_5.jpg
Mészöly Kálmán szövetségi kapitány szerényen viselte a győzelmet:
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_spanyolorszag_magyarorszag_6.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_spanyolorszag_magyarorszag_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_spanyolorszag_magyarorszag_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_spanyolorszag_magyarorszag_3.jpgKatzirz egyik látványos védése (forrás: El Mundo Deportivo)

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_spanyolorszag_magyarorszag_4.jpgKiss László nyomán az első magyar gól a spanyolok hálójában (forrás: El Mundo Deportivo)


A mérkőzés rövid összefoglalója 

Két, selejtezőbeli ellenfelünket érintő hír.

Nem sikerült a román válogatott főpróbája Koppenhágában, 2:1-re kikapott Dániától. A román együttes játéka messze elmaradt a kívánalmaktól. A magyar válogatott selejtezőbeli ellenfelének teljesítményét körülményes, lassú, támadásszövés jellemezte. A csapat hullámvölgybe került az angolok elleni világbajnoki selejtező előtt alig két héttel. A Scinteia című napilap szerint „a koppenhágai játék alapján észrevehettük, hogy együttesünk a játékidő nagy részében lassú, korszerűtlen futballt játszott, s ezek után csökkent a VB remény. A játékosok legfőbb hibája, hogy nem találnak ellenszert a szoros emberfogással szemben.” A határozott hangú bírálatokkal szemben Kovács István, a román futballszövetség alelnöke nem elégedetlen a produkcióval, bár néhány hibát szerinte is elkövetett az együttes, különösen a középpályás alakzat és Raducanu. „Ennek ismeretében tudjuk, mit kell tenni az angolok elleni mérkőzésig, s azt meg is tesszük” - mondta. Mindenesetre Románia egy héten belül másodszor szenvedett meglepő és váratlan vereséget.

Paul Wolfisberg svájci szövetségi kapitány kijelölte a Magyarország elleni VB selejtezőre 22-es keretét. A játékosok április 21-én találkoznak szövetségi kapitányukkal, aki a magyar válogatott játékát ismerteti előttük, az FC Bruges és a spanyol csapat ellen látottak alapján. 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 28. fordulóját!

Ú. Dózsa – FTC
Bár a bajnoki tabellán jókora különbség van a vendégegyüttes javára, mégsem mehet biztosra Újpesten. A két együttes már évtizedek óta küzd egymással a jobb pozícióért, ez is presztízsmérkőzés. Ősszel a lilák, meglepetésre, 3:0-ra nyertek az Üllői úton, a Fradi nemrég vette vissza vissza a Vasastól az első helyet a dobogón, mindenképp nyerniük kell, ha bajnokok akarnak lenni. A hazaiaknál továbbra is harcképtelen Törőcsik, viszont a porcműtéten átesett Fekete, közel fél év után, bevetésre kész. A vendégek összeállításának érdekessége, hogy a legutóbb győztes gólt szerzett Mörtel csak a kispadon kap helyet. Judik fájós térdét egész héten injekciózták, és a védő feltehetően vállalhatja a szereplést.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_3.jpgA Fradi kezdője, balról: Nyilasi, Kakas, Mucha, Jancsika, Pogány, Takács, Szokolai, Ebedli, Murai, Major, Judik (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_4.jpgEz a labda még a kapufán csattant (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_5.jpgPogány megszerzi a Fradi első gólját (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_8.jpg(forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_u_dozsa_ftc_9.jpg

Volán – Videoton
A papírforma és a képességek szerint a Videoton még idegenben is magabiztos győzelemre számíthat. Sebők edzésbe állt már, de a Volán kezdő tizenegyében még nem jut szóhoz. Kimarad a gyengébb formában lévő Németh is.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_volan_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_volan_videoton_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_volan_videoton_3.jpgTiebert (erősen takarva) ezúttal Hámori sikerrel szereli, baloldalt Juhász

Békéscsaba – Vasas
A két együttes mindig „éles” mérkőzéseket vív egymással. Bizonyos, hogy most sem lesz másként, a bajnokságra törő piros-kék együttes nagyon nehéz ellenféllel szemben próbálja bajnoki reményeit realizálni. Békéscsabán a városi sportfelügyelőség szombatra meghirdette a Focizik a város elnevezésű, egész napos sportprogramot. Az úttörő-olimpia körzeti döntői, valamint a háztömbök közötti kispályás mérkőzések után következik a fénypont, a Vasas vendégszereplése. A vendégek nélkülözik a sérült Törököt, Kántort és Váradit. Az Előre Spartacus gárdájából hiányzik a két sárgalapot gyűjtött Kerekes, a bokasérülését gipszkötésben pihentető Budavári. Zsíros és Mohácsi pozsonyi villám látogatáson volt Binyovszki professzornál, és ezúttal ők is csak nézők lehetnek.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_bekescsaba_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_bekescsaba_vasas_2.jpgKomjáti jobb oldali beadásából az előretörő Zombori (10) előrevetődve - lesről - a jobb sarokba fejeli a labdát

Kaposvári Rákóczi – Bp. Honvéd
A Kaposvár sorsa nagyon is bizonytalan, a Honvéd viszont bajnoki reményeit csak úgy tarthatja meg, hogy mindenképpen győzelemre tör. A hazaiaknál hiányozni fog Házi, aki műtét előtt áll, a vendégek összetételének érdekessége, hogy három válogatott labdarúgó, Pál, Pintér és Kuti, csak csereként jön számításba.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_kaposvari_rakoczi_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_kaposvari_rakoczi_bp_honved_2.jpgKaposvári támadás végén Bíró a földre huppan, Gujdár megszerzi a labdát, háttal Varga, baloldalt, hátrább, Pál

Pécsi MSC – Diósgyőri VTK
A hazai csapat kellemes pozícióban, a vendégegyüttes a kieséstől fenyegethetve lép pályára, az erőviszonyokat tekintve könnyen lehet döntetlen.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_pecsi_msc_diosgyori_vtk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_pecsi_msc_diosgyori_vtk_2.jpgKádár (baloldalt) és Szántó egyesült erővel tisztáz az előretörő Róth elöl

Katzirz ujját végül megoperálták!
A PMSC – DVTK találkozón történt sérülését követően szinte óránként egymásnak teljesen ellentmondó hírek keltek szárnyra a magyar válogatott kapusáról, Katzirz Béláról. Másnap beszéltünk a kapussal, aki végre a hiteles helyzetről tudósíthatott.
-Tulajdonképpen már az első röntgenfelvétel kimutatta a törést, de akkor még nem dőlt el egyértelműen, hogy friss sérülésről van-e szó, vagy egy régebbi törés árnyéka látszik-e a felvételen? Újabb orvosi konzílium következett, amelyen kiderült: mégis újkeletű a törés. Reggel reggel kisebb operáción estem át. Átfúrták két ujjamon a csontot és rögzítették az eltört részeket. A kezem bedagadt, otthon borogatom, fájdalmaim vannak. Ennek ellenére ott leszek a válogatott keret találkozóján. Más kérdés, hogy azt hiszem: sajnos, védeni egyelőre nem tudok.

Nyíregyháza – Rába ETO
Az NB I. egyik vidéki sikercsapatának mindenképpen győznie kell a Rába ellen, hogy igazolja az eddigi kedvező véleményeket. Ez egyben esélylatolgatás is. A vendégeknél negyedéves kihagyás után a felgyógyult Palla őrzi a Rába ETO hálóját az NYVSSC elleni találkozón.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_nyiregyhaza_raba_eto.jpg
MTK-VM – Debreceni MVSC
A hazai csapatnak manapság már minden találkozó vesszőfutás, a Debrecen viszont remek tavaszi sorozatot ért el eddig, tizenegy mérkőzés óta nem találtak legyőzőre.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_mtk_vm_debreceni_mvsc.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_mtk_vm_debreceni_mvsc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_mtk_vm_debreceni_mvsc_3.jpgPekker, az MTK-VM csatára (fehér mezben) és Kiss, a debreceniek jobbhátvédje küzd a labdáért

Tatabánya – Zalaegerszegi TE
Az eddigi eredmények szerint a stílusos és stabil bányászegyüttes a favorit.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_tatabanya_zalaegerszegi_te.jpg

Dunaújváros – Csepel
A kiesés réme fenyegeti a hazai együttest, a Csepel kellemes pozícióban van, könnyen elképzelhető a pontosztozkodás.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_dunaujvaros_csepel.jpg

A mérkőzések után lássuk a 28. forduló válogatottjait! Ezúttal jobban elkényeztették a csapatok a nézőket, mint az előző egy-két fordulóban. Két mérkőzés, a Fradi Újpesti és a Vasas békéscsabai vendégjátéka, minden nézői igényt kielégített, bármelyik összecsapás színvonalban megállta volna a helyét akármelyik nyugat-európai bajnokságban. Nem véletlen, hogy a forduló válogatottjainak 22 posztjára ez a két mérkőzés delegálta a játékosok felét. Négy 8-as osztályzat született, érdekesség, hogy ebből kettő kapus (Rabcsák és Kollár), és mindketten a vesztes csapatok hálóőrei voltak. Nálunk a forduló játékosa Csongrádi Ferenc, a Videoton középpályása lett, aki két góllal is hozzájárult csapata fölényes idegenbeli győzelméhez.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
 
A góllövőlista élén nincs változás, mindegyik éllovas eredménytelen maradt, kivéve a székesfehérvári Szabó Józsefet, aki így már egyedül áll a harmadik helyen.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén nincs változás, a Ferencváros továbbra is pontelőnnyel áll a Vasas előtt. A Videoton rákospalotai győzelmével visszavette a dobogó harmadik  fokát, miután a Honvéd könnyelműen elhullajtott egy pontot Kaposvárott, a Tatabánya továbbra is tapad mindannyiukra. A legelső változás a 10. helyen van az előző fordulóhoz képest, a pécsiek megelőzték a hazai pályán vereséget szenvedő Volánt. A kiesőzónában sincs változás, egyre inkább kezd bebetonozódni a status quo. A forduló külön érdekessége, hogy egyedül a Tatabánya tudta otthon tartani a két pontot.
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_tabella.jpg
Legvégül, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Közép-csoportban a Szeol AK idegenbeli győzelme után növelte pontelőnyét riválisával szemben, így talán bizton állíthatjuk, az egyik feljutó hely el is dőlt ezzel. A másik két csoportban az Ózd és a Haladás tartja előnyét. Ahogy egyre kevesebb a hátralévő fordulók száma, úgy növekednek az ő feljutási esélyeik is. Magabiztos győzelmet aratott hazai pályán a Budafok és a Miskolci VSC és idegenben a Nagybátony, szintén idegenben nyert a MÁV Előre és a Honvéd Rákóczi SE. Egyre reménytelenebb helyzetben van a Hajdúböszörmény és az Oroszlány,
idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_nb_ii_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_nb_ii_6.jpgKozma (balra), a Szeol AK középhátvédje felszabadít a Knopp Imre utcában 

A FIFA előírásai értelmében az MLSZ elnöksége szombaton nyilvánosságra hozta és a nemzetközi szövetségnek is megküldte a Svájc elleni VB-selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott 22 -es keretét. A Luzernben április 28-án, kedden sorra kerülő találkozóra a következők készülnek: Katzirz, Mészáros, Kakas (kapusok), Martos, Szántó, Bálint, Garaba, Tóth J., Kerekes, Varga J. (hátvédek), Müller, Nyilasi, Mucha, Csapó, Dajka, Zombori (középpályások), Fazekas, Kiss, Izsó, Bodonyi, Törőcsik, Esterházy (támadók).
A kerettagok kedden 12:30 órakor találkoznak az MLSZ székházában.

A válogatott első, Svájc elleni VB-selejtezője miatt a bajnokságban két hét szünet következik, azt követően pedig jön a 29. forduló, az alábbi párosításokkal:

Rába ETO – Videoton
Debreceni MVSC – Békéscsaba
Bp. Honvéd – FTC
Ú. Dózsa – Kaposvári Rákóczi
Diósgyőri VTK – Dunaújváros
Csepel – Vasas
Zalaegerszegi TE – MTK-VM
Volán – Nyíregyháza
Tatabánya –  Pécsi MSC

Terveink szerint a Svájc – Magyarország VB-selejtező mérkőzés kapcsán különkiadással fogunk jelentkezni.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4911993028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!CSABEE! 2016.12.05. 22:02:05

Megint nagyot alkottatok!!! GRAT!!!

Bazz, lehet hogy öregszem, mert azt vettem észre, hogy jobban érdekelnek a bevezető kordokumentumok, mint a meccstudósítások :)

maribor_ 2016.12.05. 22:03:44

@!CSABEE!: Kösz:)
Elárulok egy szakmai titkot. Már rég óta én is sokkal jobban élvezem azt a részt csinálni.

Rich.mond 2016.12.05. 22:07:31

Engem mindkettő lenyűgöz :)
Viszont a korabeli haj és bajuszviseletek...eh....

!CSABEE! 2016.12.05. 22:17:06

Akkor együtt öregszünk itt mindhárman :)

Csak kért apróság:

1: Kovács Kokó rúgott lábbal valaha gólt? Mert ahány találatot olvasok tőle, azt mind fejelte. :)
2: Most nem játszott Törő, de amikor igen, akkor számomra nagyon meglepő módon iszonyú sok gyenge osztályzatot kap. (sok négyest, de volt már hármasa is) Viszont ha egyszer kijön neki a lépés, akkor meg nyolcast. Valóban ez volt a jellemző Kesére, hogy meccsek teltek el úgy, hogy alig csinált valamit, aztán meg egyedül vert meg bárkit? Mert bennem úgy élt, hogy majd' minden meccsen ő volt a király, aztán meg mégsem...

!CSABEE! 2016.12.05. 22:17:41

"két" apróság, persze.

maribor_ 2016.12.05. 22:32:07

@!CSABEE!: A 80/81-es szezon a Dózsa ügyében ne legyen semmilyen támpont. Ha ez a 10. szezon, akkor 20 év leggyengébb Dózsáját követhetjük nyomon. pedig még micsoda nevek vannak ott rajta kívül is.

Feyyaz 2016.12.05. 23:35:32

És akkor Uraim idáig is eljutottunk!

1981.április 15-én,jobb híján leültem apám mellé,a TV elé,mert nem tudtam mi egyebet kezdeni magammal....
És megnéztem életem első labdarúgó mérkőzését...!!
Azon az estén elkezdődött a Fanatikus Mánia,és azóta mennyi mindent szorítottam én már háttérbe a Futball miatt....

És nekem még azóta is ez a saját "arany korszakom" ami a spanyol-magyar 0-3-tól kezdve Irapuatóig tartott.
Ha magyar foci, gondolatban mindig ide térek vissza,ebbe a világba,ahol Kiss Laci a Király,(akiről irodalom órán fogalmazást írtam) szombat délutáni Körkapcsolások,előfizetés a Labdarúgásra,a Képes Sportra,meg olyan emlékek (fényképről),hogy '82 tavaszán,a Bp.Honvéd-Rába ETO-n a fák tetején is szurkolók voltak!
Igazából reggelig tudnám folytatni,hogy mit jelentett nekem a Magyar Foci 1981-1986 között,úgyhogy kardinális jelentőségű ez a sorozat!
süti beállítások módosítása