Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A Bundesliga és a magyar virtus

2017.01.19. 18:14 miller draft

Az utóbbi 30 év nem kényeztette el a magyar foci kedvelőit, a magyar csapatok elvétve jutottak a nemzetközi kupák második, harmadik fordulójába, a válogatott rendre elbukta selejtezőit és hazánk fiai elvétve kaptak szerepet Európa TOP bajnokságaiban. Egyetlen üdítő kivétel van az utóbbi kategóriában és ez a Bundesliga. Egy magyar focista számára úgy tűnik egyetlen olyan jelentős bajnokság van, ahol számottevő karriert futhat be, és ez a német.

detari-maradona.jpg

Kép - kommentár nélkül

Ha csak a most futó bajnokság félidejét nézzük pláne örvendetes a kép. A Bundesliga első öt csapatából négynek van magyar vonatkozása. Kinek gyengébb, kinek erősebb de mindenképpen látható a kapocs.

Második helyen rögtön itt az idei év meglepetéscsapata, a friss feljutó a RB Leipzig - akik nem túlzottan népszerűek hazájukban. Olyannyira nem, hogy ezt rendszeresen tudatják velük kiírás (lásd ITT) és rigmusok formájában.

Itt a legerősebb a magyar jelenlét. A csapat egyik kulcsjátékosa a kapus Gulácsi Péter, hétről hétre jó teljesítményt nyújtva biztosnak tűnik a helye. A kispadra is jut magyar játékos (még) a hétszeres válogatott Kalmár Zsolt személyében. Nem gondolom, hogy nagy merészség lenne kijelenteni, hogy ő nem sok sót fog már elfogyasztani a vásárvárosban.

gepa_full_3541_gepa-24051570025.jpg

Gulácsi Péter - fotó: bulls-club.de (GEPA pictures)

Az edzői stábban is találunk magyart az egykori újpesti kedvenc Löw Zsolt személyében. Úgy tűnik jó választás volt részéről a Red Bullhoz való elköteleződés, a Salzburg után a Lipcsénél is jelentős szerepet kap a másodedzői poszttal.

És ha már edzők, akkor el is érkeztünk a minden bizonnyal legnépszerűbb hazánkfiához a Bundesliga harmadik helyén álló Hertha BSC vezetőedzőjéhez Dárdai Pálhoz. Dárdai játékosként is bizonyította cikkünk alap felvetését; mármint, hogy a magyaroknak a Bundesliga fekszik a legjobban. Ő a Hertha történetének legtöbb Bundesliga-meccsét játszó játékosa, tekintve napjaink trendjét, a 3-4 évente bekövetkező csapatváltást ez még jó ideig így lesz. Dárdai közel húsz év alatt 297 meccset játszott a Hertha csapatában. Néhány év ifi edzősködés után egy kétségbeesett pillanatban vette át a kiesés szélén álló berlini csapatot, az azóta eltelt idő már-már meseszerű, a Herha szinte egycsapásra stabil középcsapattá vált, ami tekintve a német viszonylatban szerény költségvetést csodaszámba megy és egyértelműen Dárdai érdeme.

dardai.jpg

Dárdai Pál - fotó: espnfc.com

Negyedik helyen némi meglepetésre az Eintracht Frankfurt telel. A hesseni csapat esetében fontos megjegyeznünk, hogy hozzájuk köthető az első magyar fecske, illetve játékos leigazolása 1987-ben: ők szerződtették Détári Lajost. Döme leigazolása nem volt túl nagy lutri részükről, furcsa manapság ilyet leírni, de Détári korának egyik legjelentősebb játékosa volt. Bár pályafutásával nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, biztosak vagyunk benne hogy ha a ma 40-50 éves frankfurti drukkerek beszélgetnek egy finom hesseni almabor mellett könnyes szemmel emlékeznek vissza a jó Lajosra és arra az évre mikor Frankfurtban varázsolt. Bár akkoriban még nem folyt a vízcsapból is a Bundesliga arra a sokan emlékszünk, hogy a Német Kupa döntőjében Détári bomba szabadrúgásával verték a Vfl Bochum csapatát. (Apró érdekesség, hogy a Bochum kapuját bizonyos Ralf Zumdick védte, jelenleg ő a Ferencváros kapusedzője.)

Bár a Frankfurt jelenlegi magyar játékosa nem rendelkezik Détárihoz hasonló képességekkel, de mindenképpen „jó munkásember”, Huszti Szabolcs személyében az egyik legjelentősebb németországi magyar légiós játszik az Eintrachtban. Közel 160 meccs eddig a Bundesligában, rangadókat eldöntő gólok, és buta kiállítások, ezek jellemzik Szabolcs játékát. Vannak hullámvölgyek a játékában, sokan nem kedvelik a válogatottság lemondása miatt, de Huszti szép lassan jelentős Bundesliga karriert épített. Voltak próbálkozásai máshol is, de az ő példája is bizonyította, hogy a magyaroknak csak Németország a pálya.

Az ötödik helyezett csapatnál is találunk magyart a válogatott Szalai Ádám személyében. Klubcsapataiban rá inkább a hullámvölgy a jellemző már évek óta, de a válogatottban nyújtott teljesítménye elégedettséggel töltheti el kedvelőit. A Hoffenheim is kölcsön adta egy időre de jelenleg újra a baden-würtembergi kiscsapat keretében van, és szép lassan neki is összejön a 150 Bundesliga meccs.

Szalai talán legjobb Bundesliga-meccse

Végül leszögezhetjük, hogy a minőségen kívül a mennyiség is a német banokság mellett szól. A teljesség igénye nélkül soroljunk fel néhány játékost akik jelentős karriert futottak be Németországban!

Rögtön az elején a szerző szerinti legnagyobb karriert befutó Lisztes Krisztián. Ő nagy szerepet vállalt a Werder Bremen legutóbbi bajnoki címében, bár az utolsó meccseken már nem szerepelt sajnálatos sérülése miatt. Játszott még a Vfb Stuttgartban a Borussia Mönchengladbachban és a Hansa Rostockban. Liszteshez hasonlóan jelentős pályafutása van Király Gabinak is. A népszerű kapus a Herthánál és az 1860 Münchennél is szép karriert futott be. Nem megkerülhető Hajnal Tamás sem, hiszen eleve játszott a két legnagyobb riválisban a Schalkéban és a Borussia Dortmundban. Az egyik old school tradicionális csapatban, a Kaiserslauternben, egy szürke kiscsapatban, a Karlsruhéban, a még szürkébb Ingolstadtban, a szebb napokat is látott Stuttgartban. Még felsorolni is nehéz!

Egy kis joga bonito by Miriuta Laci

Adtunk játékost nem is egyet az Energie Cottbusnak (Löw Zsolt, Vincze Ottó, Sebők Vili, Miriuta Laci), a Hannovernek. A Kaiserlauternnek Hajnalon kívül tagja volt Hrutka János és Szűcs Lajos is - sőt, ők bajnoknak is mondhatják magukat. Volt magyar játékosa a méltán népszerű kult csapatnak, az Union Berlinnek is. Focizott honfitársunk az SSV Ulm egyetlen első ligás csapatában. A Mainzban épp úgy, mint a Fortuna Kölnben.

Sőt, a Manchester Unitednek nem csak Koplárovics Béla tudott betalálni, hanem Szabics Imre is tudott borsot törni David Beckhamék orra alá stuttgarti színekben a BL-csoportkörben

Igazából felsorolni könnyebb, hogy hol nem. Talán csak a Bundesliga zászlóshajója a Bayern München maradt ki az elmúlt harminc év szórásából, de reméljük valahol már edződik egy magyar srác, aki ezt a hiányt is pótolja. Remélem ez a rövid áttekintés is segít bizonyítani azt a tényt, hogy légiósként nekünk a Bundesliga van kitalálva.

Címkék: bundesliga


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8712104013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2017.01.20. 09:20:07

A Hajnallal egyszerre (egy váci kitérővel..) a Schalkéhoz kerülő Szollárt sokkal nagyobb tehetségnek tartották.Hamarabb be is került a nagycsapatba.Aztán eltűnt a süllyesztőben..

tizenegy11 2017.01.20. 10:36:46

Hajszán Gyula - TB Berlin BL2 :)

Millerdraft 2017.01.20. 12:02:17

@tizenegy11: No igen, érdekes játék lenne mindenkit felsorolni, hogy ki hol játszott. Engem pl meglepetésként ért, hogy kora fiatalságom egyik kedvenc magyar játékosa Steidl "Pacal" Sándor is játszott a Bundesligában közelebbről is az Eintracht Braunschweigben.

Millerdraft 2017.01.20. 12:03:33

@Tököm Állat: Viszont az elmaradt karrierért cserébe végig haknizhatta a Ruhr-vidék sok népszerű lokális csapatát.

Rich.mond 2017.01.20. 14:20:24

Dombit a szerző bizonyára szándékosan felejtette ki :)

Feyyaz 2017.01.20. 17:01:19

@Rich.mond:
És Pisont Pistát,ugyanabból a csapatból? :)

Millerdraft 2017.01.20. 21:46:49

@Rich.mond: Nem, nem, debreceni barátaim miatt direkt nem írtam meg, hogy van olyan játékosunk is akit azért zavartak haza mert zavarja az edzéseket.

Rich.mond 2017.01.21. 08:52:23

@Millerdraft: Mindenki tudja, hogy Magát Félix utálta a magyarokat és irigy volt Dombi indulósebességére.
süti beállítások módosítása