Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Őszi zárás – Edzők és csapataik 1.

2017.09.18. 12:34 maribor_

1981. december 21-31., az év utolsó másfél hete

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_headlines.jpgJavában zajlik a karácsonyi vásár a Váci utcában

Lássuk először az év végének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 21.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, aki az SZKP KB, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a szovjet kormány meghívására részt vett a Leonyid Brezsnyev 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségeken, hazaérkezett Budapestre.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_kadar_losonczi_lazar.jpgKádár Jánost Losonczi Pál és Lázár György üdvözli a Keleti pályaudvaron

Fehér karácsonyt ígérő, a téli sportokra jó alkalmat kínáló időjárással, vastag hótakaróval fogadta a ma megkezdődött téli szünet az általános iskolák egymillió 215 ezer és a középiskolák kétszázezer tanulóját.

dr. Buják Konstantin vezérigazgató-helyettes ünnepélyesen átadta Kecskemét új postahivatalát, telefon- és távíróközpontját; az átadáson jelen volt Pullai Árpád közlekedés- és postaügyi miniszter.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_kecskemet.jpgA korszerű épület kívülről

Az Egyesült Államok tartós szövetségesének tekinti Izraelt, és folytatja vele a sokoldalú együttműködést - jelentette ki Haig amerikai külügyminiszter néhány órával azután, hogy Begin izraeli kormányfő elítélte az USA magatartását a Golan-övezet annektálásával kapcsolatos vitában, és válaszul a stratégiai együttműködésről kötött megállapodás washingtoni felfüggesztésére, érvénytelennek mondotta e megállapodást.

Okinawa térségében hétfőn háromnapos japán-amerikai légi hadgyakorlat kezdődött összesen hatvan vadászbombázó részvételével. A manővereket a legkorszerűbb amerikai AWACS radarfelderítő gépekről irányítják.

december 22.

Debrecenben megnyílik a román főkonzulátus.

A jövő évi fejlesztési és költségvetési tervet vitatta meg Szépvölgyi Zoltán elnökletével a fővárosi tanács. 1982-ben több mint 34 milliárd forinttal gazdálkodik a főváros - mondotta dr. Pénzes János tanácselnök - helyettes szóbeli előterjesztésében. A terv követi a VI. ötéves terv jóváhagyott társadalompolitikai céljait. Továbbra is a lakásépítés, az egészségügyi és általános iskolai ellátás, a lakótelepek komplex megvalósítása és a lakások felújítása szerepel az első helyen.

Délelőtt új szállodát avattak Zalaegerszeg központjában: 59 kétágyas szobával megnyílt a kétcsillagos Hotel Balaton. Nagy szükség volt az új létesítményre; nem csupán a Balaton és a déli országhatár közelsége, hanem Zalakaros bővülő gyógyidegenforgalma miatt is. Különben az új városi sportcsarnok létesítésével Zalaegerszeg jelentős nemzetközi sportesemények rendezője lett.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_zalaegerszeg.jpgAz új szálloda

A bejrúti „zöld vonal” két oldalán elhelyezkedő erők röviddel a karácsonyi ünnepek előtt újabb tűzszüneti megállapodást kötöttek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megerősítették a júniusi megállapodást, amelyet az utóbbi időben mind gyakrabban és mind aggasztóbb méretekben sértettek meg. A fegyvernyugvás ellenőrzésére több megfigyelőposztot létesítenek. A tűzszüneti tárgyalásokon a jobboldali és a baloldali pártokon kívül a libanoni és a szíriai kormány képviselői is részt vettek.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_bejrut.jpgA PFSZ fegyveresei bombák után kutatnak a libanoni főváros utcáin. Az elmúlt napokban a gépkocsikba rejtett robbanószerkezetek sok embert megöltek Bejrútban.

Közlemény:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_kozlemeny.jpg

Pintér Sándor, a Bp. Honvéd 31 éves válogatott labdarúgója megkapta az engedélyt, hogy januártól az FC Antwerpen (Fazekas csapata) színeiben játsszon. A Honvéd és a belga együttes tárgyalásaihoz az MLSZ hozzájárult, és engedélyezte szerződtetését. Az Antwerpen (saját költségére) előreláthatólag március 17-én Budapestre jön és a magyar válogatottnak felkészülési mérkőzésen lesz ellenfele.

december 23.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács szerdai ülésén az ipari miniszter előterjesztése alapján új központi fejlesztési programot fogadott el az elektronikai alkatrészek és részegységek - ezen belül a mikroelektronikai alkatrészek - gyártásának fejlesztésére. Megjelölte a program megvalósítását megalapozó kutatási és műszaki fejlesztés irányát, és egyetértett a végrehajtáshoz szükséges szervezeti változtatásokkal. Tudomásul vette, hogy az ipari miniszter 1982. január 1-től Mikroelektronikai Vállalatot létesít, amelynek tevékenysége fokozatosan kiterjed a kutatás, a fejlesztés, a termelés és az értékesítés egészére. A kormány megtárgyalta és elfogadta az 1982. évi állami költségvetés végrehajtása érdekében szükséges intézkedéseket.

Ismét szavaztak a szerkesztőségek sportújságírói, hogy kik voltak összesítésben az esztendő legjobb sportolói a nőknél, a férfiaknál és a csapatviadalokon. A voksolóknak általában nehéz dolguk volt. Alkalmanként a férfi versenyzők kiválasztása a bőség zavara miatt volt nehéz, ugyanakkor a nőknél kevesebb jogos jelölt akadt a megtisztelő címekre, mint a korábbi esztendőkben. Végül is, ha áttekintik a listát a szurkolók és rajongók, s még egyszer visszapergetik 1981 sporteseményeit, könnyen lehet, hogy ennél igazságosabb listát nem tudnának összeállítani. Persze ellenkező esetben sincs baj, kedvelt a tippelés, mert kifejezi a sport érdekességeit.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_az_ev_sportoloi.jpg

december 24-25-26.

Országszerte jó hangulatban teltek el a karácsonyi ünnepek. Az ünnepnapok alatt  túlnyomórészt zavartalan volt a tömegközlekedés. Erős havazás kezdődött a Kis-Alföldön, és a sportolni vágyók örömére egész két napon át egyfolytában havazott, főként a nyugati országrészen. Az Útinform jelentése szerint Veszprémben, Komáromban, Győr-Sopronban, Vas, Zala és Fejér megyékben főként az alsóbbrendű utakon voltak fennakadások, elsősorban a hóátfúvások miatt. A folyamatos úttisztítás eredményeként az ország főúthálózata mindenütt két nyomsávon jól járhatóvá vált, de az utak síkosak, latyakosak. Újabb havazást Békés, Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből jelentettek; köd volt Győr-Sopron, Zala, Nógrád, Komárom és Heves megyében. Csupán néhány alsóbbrendű, illetve bekötő út járhatatlan. Az akadályok elhárításán folyamatosan dolgoznak a munkagépek. A főváros közlekedését nem zavarta a havazás, csak némileg lassította azt. Szombat délelőtt a Ferihegyi repülőtér két járatot nem tudott fogadni a kifutópálya síkossága miatt, később pedig a repülőforgalom köd miatti szüneteléséről kaptunk hírt. A Vízművek ügyeletéről egy csőtörést jelentettek.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_fenyofa_unnepseg.jpgA parlamenti fenyőfaünnepségen 3000 kisdobos és úttörő vett részt 

Nyikolaj Cservov vezérezredes a moszkvai televíziónak adott nyilatkozatában felhívja a figyelmet, hogy a NATO-tagországok, mindenekelőtt pedig az Egyesült Államok vezetői változatlanul önkényesen kezelik az európai nukleáris fegyverzetek számbeli adatait, s az állítólagos „szovjet fölényt” továbbra is vagy úgynevezett pótfegyverkezéssel, vagy a Szovjetunió egyoldalú leszerelésével ajánlják megszüntetni.

II. János Pál pápa a Szent Péter székesegyházban a hagyományos éjféli misén elmondott szentbeszédét a „karácsonyi üzenetnek” szentelte, amely - szavai szerint - „dédelgeti a reményt, és boldogságot hoz”. Korábban azonban, a délután tartott istentiszteleten, amelyen Rómában tartózkodó lengyel egyházi és világi személyiségek vettek csak részt, a pápa azért imádkozott, hogy „honfitársainak legyen elegendő erejük a Lengyelország előtt álló feladatok végrehajtásához”.

Zürichben az idén is lezajlott a szinte már hagyományos összecsapás a kormányzat politikájával elégedetlen fiatalok és a rendőrség között. Karácsony estéjén egy csoport fiatal felvonult a város utcáin, kövekkel verve be a kirakatok üvegét. A rendőrség gumilövedékeket felhasználva kergette szét a tüntetőket.

Ronald Reagan amerikai elnök karácsonyi sajtónyilatkozatában kijelentette: Lehetséges, hogy jövőre csúcsértekezleten találkozik Leonyid Brezsnyev szovjet államfővel. Azt mondotta, hogy az Egyesült Államok folytatni akarja a fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat a Szovjetunióval.

december 27.

- Izraelt az késztette a Golán fennsík bekebelezésére, hogy az Egyesült Államok „tehetetlenségről” tett tanúbizonyságot a Szovjetunióval szemben a világpolitikában, ugyanakkor Izraelt az arab területek kiürítésére akarja kényszeríteni - nyilatkozta Ariel Sharon izraeli hadügyminiszter, egy izraeli napilapnak

Kitört a Zaire keleti részén fekvő Nyiragongo vulkán. A 3470 méter magas hegy lábánál lévő falu lakossága elmenekült. A lávafolyam most a Rutshuru völgy felé tart.

Yoko Ono, a tavaly meggyilkolt Beatles-énekes, John Lennon özvegye bejelentette, hogy férje emlékére gyermekklinikát alapít Liverpoolban. Yoko Ono Lennon halála óta már több jótékonysági akciót kezdeményezett, elsősorban az Egyesült Államokban.

december 28.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására rövid hivatalos, baráti látogatásra Budapestre érkezett Jurij Andropov, az S2KP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió állam biztonsági bizottságának elnöke. A vendéget a Keleti pályaudvaron Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Horváth István belügyminiszter fogadta. Jelen volt Vlagyimir Pavlov, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Európa első számú labdarúgója 1981-ben Karl-Heinz Rummenigge, az NSZK labdarúgó-válogatottjának csapatkapitánya, a Bayern München játékosa, s. ezzel az Aranylabda gazdája - ezzel az eredménnyel zárult a híres francia sportszaklap, a France Football hagyományos szavazása. A kiváló csatár a lehetséges 130 szavazási pontból 106-ot érdemelt ki, biztosan előzte meg csapattársát, Paul Breitnert, s egy harmadik nyugatnémetet, a Barcelonát erősítő Bernd Schustert. A szovjet labdarúgás is nagy elismerésben részesült a legjobb nyolc közé három képviselője került, sorrendben Blohin, Sengelija és Csivadze. 

A további megnevezettek között van Törőcsik András, aki hat ponttal a tizenegyedik helyre került, holtversenyben Pezzey (osztrák), Boniek (lengyel), Bossis (francia) és Kipiani (szovjet) labdarúgókkal.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_torocsik_andras_aranylabda.jpgTörőcsik András, az Aranylabda szavazás magyar helyezettje

Ami az új európai „labdarúgókirályt” illeti, Rummenigge ismétlő, hiszen már 1980-ban is ő számított az öreg kontinens első számú játékosának.

december 29.

A szentendrei HÉV vonalán elkészült a békásmegyeri állomás. Ezzel egyidejűleg megszűnt a Békásmegyer-Pünkösdfürdő és a Békásmegyer-felső megálló. A szerelvények már az új állomáson állnak meg, amely közelebb van a békásmegyeri lakótelep központjához; ezért az ott élők kedvezőbb körülmények között érhetik el úticéljukat.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_bekasmegyer.jpgAz első utasok a békásmegyeri állomáson

Andrej Gromiko, a Szovjetunió külügyminisztere, Moszkvában fogadta Arthur Hartmant, az Egyesült Államok nagykövetét. A találkozót az amerikai nagykövet kérte. Mivel a megbeszélésen az amerikai nagykövet felvetette Lengyelország kérdését, Andrej Gromiko kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak meg kell szüntetnie a szuverén Lengyel Népköztársaság belügyeibe való beavatkozását, amely már hosszú ideje tart, és különböző nyílt és titkos formákban valósul meg.

Ronald Reagan amerikai elnök gazdasági szankciókat vezet be a Szovjetunió és Lengyelország ellen. Leállítják a szovjet földgázprogramhoz szükséges amerikai berendezések szállítását, valamint megtiltják a csúcstechnológiájú termék exportját. A korlátozások a gabonaszállításokat nem érintik.

A kubai nemzetgyűlés téli időszakának első napján a képviselők ismét Fidel Castrót választották az állam és a minisztertanács elnökévé.

december 30.

Ünnepélyesen adták át a budapestieknek az észak-déli metróvonal új, a Deák teret az Élmunkás térrel összekötő szakaszát. Az Élmunkás téri végállomás felszín alatti csarnokában megtartott ünnepségen részt vett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese is. Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke vette át az építőktől a metrószakaszt, köszönetét mondva jó munkájukért. Az ünnepségen az építkezésen kiemelkedő munkát végzett dolgozóknak Marjai József nyújtott át kitüntetéseket. 

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_elmunkas_ter.jpgMarjai József miniszterelnök-helyettes, Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke és Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter az Élmunkás téren

Az Elnöki Tanács a Munka Érdemrend arany fokozatát adományozta Papp Ferencnek, a Gép- és Felvonószerelő Vállalat vezető szerelőjének; a kitüntetés ezüst fokozatát ketten, bronz fokozatát hatan kapták meg. Ma üzemkezdettől már menetrendszerűen közlekednek a szerelvények Kőbánya-Kispest vasútállomás és az Élmunkás tér között.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_metro.jpgÍgy fog majd kinézni a teljes hármas vonal

Hajnalban Maroslele község határában kitört az algyői szénhidrogén mezők 683. számú kettős rendeltetésű - olajat és gázt termelő - kútja. A kitörés a 900 méteres lyuk útjavító berendezésének elhelyezésekor történt. Bár a több mint 150 atmoszférás rétegnyomás 29 csövet röpített szerteszét, személyi sérülés szerencsére nem történt. Az anyagi kárt eddig nem lehetett felbecsülni; a szakemberek mindössze annyit közöltek, hogy a veszteség nem jelentős. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kitörés közvetlen közelében nem tároltak sem robbanékony, sem gyúlékony anyagot, és így nem keletkezett tűz.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_algyoi_gazkitores.jpgA kitörés helyszíne

Felháborodással fogadták Moszkvában a Reagan amerikai elnök által bejelentett diszkriminációs intézkedéseket, amelyeket a szovjet sajtó provokációnak minősít, s céljának a nemzetközi légkör mérgezését, a feszültség és a konfrontáció fokozását jelöli meg.

Az MLSZ az idén érdekes formáját választotta az év legjobb magyar játékosa megválasztásának. A 18 NB I-es klub 20-20 szavazólapot kapott, és a játékosok ezen nyilvánították ki véleményüket arról, kit tartanak az 1981-es esztendő legjobb magyar futballistájának. A 360 szavazat összeszámlálása után kitűnt, hogy Nyilasi Tibor, a Ferencváros válogatott játékosa élvezte a legtöbb bizalmat, 78 ponttal került az első helyre.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_nyilasi_tibor_az_ev_labdarugoja.jpgNyilasi Tibor, az Év Labdarúgója, még a nyáron kapott Ezüstcipővel

Meglepetésnek számít, hogy Törőcsik Andrásnak, aki az aranylabdás-választáson 26 európai ország labdarúgó-szakírójának véleménye szerint holtversenyben a 11. helyre került, a magyar rangsorolásban ugyanez a helyezés jutott. A legjobbak: 1. Nyilasi (Ferencváros) 78 pont, 2. Garaba (Bp. Honvéd) 41, 3. Szentes (Rába) 33, 4. Nagy L. (Ú. Dózsa) 27, 5. Sallai (DMVSC) 19, 6. Disztl Péter (Videoton) és Kerekes (DMVSC) 16-16, 8. Kiss (Vasas) 13, 9. Tóth J. (Ú. Dózsa) és Kiss Imre (Tatabánya) 11-11, 11. Törőcsik (Ú. Dózsa) 9, 12. Kerekes (Békéscsaba) 8.

december 31.

Országszerte megteltek a szállodák, éttermek és a művelődési házak; a városokban, falvakban hangulatos mulatságokon, vidám összejöveteleken búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újévet. Telt ház volt a fővárosi szállodákban, és már napokkal előbb lefoglalták az éttermek, mulatók helyeit is. A Hilton Szállóban ezer vendég szórakozott az éjszaka. A szálloda megtelt, két francia, egy olasz, továbbá egy-egy görög és holland csoport vendégeskedett a Várban; a szálloda éttermeiben az Operettszínház művészei adtak műsort. A Hotel Duna Intercontinental is valóságos ostrom alá került, hasztalan igyekeztek a jegy nélküliek bejutni a szálloda éttermeibe, nem volt ott már egy üres szék sem. A Thermál Szállóban, a Margitszigeten a vendégek szintén csak hajnalban tértek nyugovóra. Ebben a szállodában volt nyitva egész éjjel, illetve pénteken is a fővárosban egyedül az uszoda, amelyre azonban mindvégig ki volt téve a „megtelt” tábla. Az első szilveszter remekül sikerült a Fórum Szállodában: erre az éjszakára 307 szobát foglaltak le, és zsúfolásig megtelt a két étterem és a kávéház. Olaszok, osztrákok, nyugatnémetek és jugoszlávok mulattak hajnalig.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_szilveszter_2.jpgÍgy kezdődött az este

Szilveszteréjjel ünnepelhettek a Maroslele határában, az algyői szénhidrogénmezők gázkitörésénél dolgozók. Amiben december 29-én még csak reménykedtek, az 31-én délután egy órakor valóra vált: az új zárószerkezet felkerült az oly nagy ijedtséget okozó 683-as kútra. A munkát megkönnyítette, hogy a homokkal, vízzel, olajjal keveredő gázsugár szinte darabokra szabdalta a régi kitörésgátlót, így ennek maradványait a vártnál könnyebben távolíthatták el.

Pozitívnak értékelte december 30-i és 31-i bonni tárgyalásait Mieczyslaw Rakowski lengyel miniszterelnök-helyettes. Rakowski, aki Hans-Dietrich Genscher külügyminiszterrel, Hans-Jürgen Wischnewskivel, az SPD alcímükével, Wolfgang Mischnickkel, az FDP parlamenti frakciójának vezetőjével tárgyalt, elmondta, hogy tájékoztatta a nyugatnémet politikusokat a szükségállapotot kiváltó eseményekről, a lengyel vezetés álláspontjáról. Rakowski hangsúlyozta, hogy a szükségállapot nem jelent katonai diktatúrát:
- Lengyelországban minden parlamenti és kormányintézmény működik, a válság megoldása továbbra is a lengyel vezetés kezében van - szögezte le Rakowski. Hangsúlyozta, hogy Lengyelországban nincs visszatérés az 1980. augusztus előtti időszakhoz, de az 1981. december 13-át megelőző anarchiához sem.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_szilveszter.jpgA Magyar Televízió szilveszteri műsorából

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_humor.jpg

Egy kis reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_reklam.jpg

Karácsony után a miskolci csarnokban két csehszlovák és két magyar labdarúgócsapat összecsapásával megkezdődött a hagyományos vetélkedő a Képes Sport Kupájáért. A téli holtidény érdekes színfoltjaként nyilvántartott, legrangosabb hazai labdarúgóeseményét a televízió is közvetítette. Ezúttal nincs budapesti együttes a résztvevők között: a Videoton és a DVTK veszi fel a küzdelmet a csehszlovák bajnokságban ötödik helyen álló Lokomotiva Kosicével és a nyolcadik Tátrán Presovval. A székesfehérváriak a teremfutball specialistái. Az eddig kilenc alkalommal megrendezett torna résztvevői között csak ők tudtak az első helyen ismételni! Nem is egyszer, hiszen 1975-ben, 76-ban, 78-ban és 80-ban is ők vitték haza a díszes serleget. Szépen kifényesítve küldték most el a trófeát Miskolcra, de nem titkolják: vissza akarják vinni Fehérvárra. A helyét is üresen hagyták... És elhatározásukban nem befolyásolja őket, hogy állítólag a csehszlovákok is mesterei a palánkok közötti futballozásnak.

1. nap
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_1.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_11.jpgBorostyán, aki hat góljával a torna legeredményesebb játékosának bizonyult, Disztl Péter mellett vezeti el a labdát, hátrább Csuhay

2. napidokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_10.jpgDisztl László, a Videoton játékosa a Képes Sport-tornák történetének háromszázadik gólját lövi Szeman hálójába, a fehérváriak játékosa előtt Kovács és Sztrapek (9)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_4.jpg

3. nap
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_5.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_12.jpgIzgalmak tetőfokon: Jakubicska elüti a labdát a veszélyesen rohamozó Horváth Gábor elöl, hátrább Májer (7)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_13.jpgCsongrádi az ellenfél kapusával vív légipárbajt, ilyen és ehhez hasonló jelenetet nagyon sokat láttunk

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_6.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_7.jpgTámadnak a diósgyőriek: Teodoru II. (15), Varga, Lovacky, Péter, Tatár és Szeman látható a képen

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_8.jpgSzeman, akit a torna legjobb kapusának választottak a jelen levő sportújságirók

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ks_tereremlabdarugo_torna_9.jpgOláh Ferenc csapatkapitány a Képes Sport kupával

És akkor lássuk a lényeget, az Őszi zárás első részét! Kezdjük a felsőház csapataival és edzőivel. A sorrend a bajnoki tabellán, a 18. forduló után elfoglalt helyezés szerint alakult ki.

Szokásunkhoz híven most is elkészítettük az őszi idény utáni edzői gyorsmérleget. A 18 NB l-es vezetőedzőnek négy kérdést tettünk fel.
1, Mit terveztek az 1981-82-es bajnoki esztendő első felére? Mit várt az előrehozott találkozóktól?
2, Mi valósult meg az elképzelésekből? Ha nem sikerült azokat valóra váltani, melyek voltak a fő okok?
3, Kikkel elégedett és kikkel nem?
4, Mit csinálnak február 28-ig, a tavaszi rajtig?

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_u_dozsa_temesvari_miklos.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_raba_eto_verebes_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_tatabanya_dr_lakat_karoly.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_videoton_szentmihalyi_antal.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_vasas_bundzsak_dezso.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_bp_honved_tichy_lajos.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ferencvaros_novak_dezso.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_haladas_torok_peter.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_csepel_keszthelyi_mihaly.jpg

A Képes Sport szerint ezeknek a csapatoknak ők voltak a legjobbjai:

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_u_dozsa_nagy_laszlo.jpgNagy László (Ú. Dózsa)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_raba_eto_szentes_lazar.jpgSzentes Lázár (Rába ETO)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_tatabanya_csapo_karoly.jpgCsapó Károly (Tatabánya)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_videoton_disztl_peter.jpgDisztl Péter (Videoton)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_vasas_rixer_geza.jpgRixer Géza (Vasas)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_bp_honved_garaba_imre.jpgGaraba Imre (Bp. Honvéd)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_ferencvaros_pogany_laszlo.jpgPogány László (Ferencváros)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_haladas_voros_csaba.jpgVörös Csaba (Haladás)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_1_csepel_galhidi_gyorgy.jpgGálhídi György (Csepel) 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1812748370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.09.18. 20:44:54

Uh, a Mikroelektronika. Csunya vege lett....
A Videoton tenyleg teremspecialista volt, imadtam a karacsony kornyeki Kepes Sport kupa tevekozvetiteseket. De a korabbi gyoztes csapat pont lecserelodott (Kovacs Jozsef, Karsai, Tieber, Nagy 2....) az ujak kibontakozasara meg 2-3 evet varni kell....
Mi van Borisz Ponomarjovval? Semmi hir? Szabadsagra ment? Vagy lemondott?
Kinzo.....

maribor_ 2017.09.19. 08:55:38

@Fandor: Mindent elkovetunk a jovoben, hogy kielegitsuk a T. Olvaso kivancsisagat.

maribor_ 2017.09.19. 12:54:59

@Fandor: A következő részekben addig is lesz Szuszlov, Grisin és Promiszlov, valamint Vlagyimir Nyikolajevics Bazovszkij rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, aki Andropovot váltja.
süti beállítások módosítása