Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Harcosok útján VII. - Védekezz!

2018.02.13. 15:40 Rich.mond

Véletlen volna, hogy a legjobb labdarúgó és kosárlabda edzők is a védelem megszervezésével kezdenek új állomáshelyükön? Emlékezzünk csak Mourinho BL-győztes Portójára, vagy Dárdai Pali szövetségi kapitánykodására!  Nyilván nincs feltörhetetlen védelem ha ösztönös zsenik támadnak - vagy a támadók nem ösztönös zsenik, de állhatatosan, faltörő kosként rontanak neki a riválisnak. Ám utóbbiak mögött is ott kell állnia a biztos lábakon nyugvó hátvédsornak, ha nem akarnak egy nagy verésbe beleszaladni. Nincs ez másként a küzdősportokban sem.  Az első februári edzésen azt hiszem, hogy a védekezésről tanultam a legtöbbet. 
block-and-evade.jpg

Fotó

Ne tartsd oda semelyik orczádat se!

A küzdősportok alapvetően különböző önvédelmi technikákból fejlődtek ki. Ez pedig a nevében is hordozza, hogy kezdetben egyetlen célt szolgált: megvédeni magukat a rablóktól, idegen katonáktól.

Aki jobban elmélyed bármelyik stílusban, az előbb-utóbb rá fog jönni, hogy kevés megtanulni az ütés- és rúgás technikákat. Az is kevés (bár nyilván nem hátrány), ha a harcos erős és nem csak gyorsan tud ütni, hanem nagyot is. Ahogy edzőim mondották, az "orrára és az állára senki sem tud izmot pakolni!". A thai bokszban (vagy bármelyik full kontakt sportban) pedig különösen igaz az, hogy egy figyelmetlenség miatt pillanatok alatt elúszhat egy kézben tartott meccs. De ez nem csak a ringre igaz, hanem az általunk mindenképpen elkerülendő utcai szituációkra is.

A történet úgy lesz kerek, ha a biztos tartást adó alapállás és a zárt védelem ugyanúgy szerves része lesz a mozgásunknak, mint az ellen páncélján rést kereső karjaink és lábaink támadókombinációi. 

A zárt védelem nem azt jelenti, hogy elbújunk a kesztyűink mögé, és eltakarjuk az arcunkat. Hiszen akkor hogyan is látnánk a támadót, hogyan találhatnánk ki szándékait? A jó védelem egyébként is sorra szállítja a tökéletes kontra-támadás lehetőségeket. 

Emlékszem, több éve is megvan annak, hogy egy januári, alapozó edzést Nagy "Kalács" Balázs megbolondított egy aprósággal. Zsákolás közben egy teniszlabdát kellett állunkkal a torkunkhoz szorítani. Ezzel gyakoroltuk, hogy küzdelem közben is hogyan tartsuk helyesen a fejünket. Nem kiemelni, nem eldugni! Állat leszegni, és nézz előre!

tennis.jpg

Egyébként nem olyan könnyű úgy védekezni, hogy muay thaiban az ellenfelem gyakorlatilag bármit támadhat. Ha nagyon a fejemet védem, akkor ott maradnak szabadon a bordáim. Ha nagyon a bordákat védem, akkor középen maradok sebezhető. És még ott vannak a combok is, amiket szintén nem árt védeni. No, de menjünk szépen sorjában!

"Tolórúgás lesz ma!" - árulja el az esti programot Vajk öltözés közben.

"Jöhettél volna kedden is!" - Szabi tekintete teli van szemrehányással. Leragasztott könyökéből ki is találom, hogy miről maradtam le. "Ma amúgy véged van, Ricsi!" - teszi hozzá. Nem velem van baja, csak még nem dolgozta fel az autószerelője által napközben belepumpált feszültséget.

Tolórúgás. Már volt hozzá szerencsém idén. Lényeges különbség, hogy akkor volt nálam egy 20 centiméter vastag, műbőrrel fedett pajzs, amit nyugodtan oda mertem tartani. Most viszont nincs pajzs, hanem egy kanalazó mozdulattal kell kitérítem a hasfalam felé közelítő talppárnát. Jó okom van figyelni Szabi minden mozdulatára, mert egyszer-kétszer kénytelen vagyok befeszíteni hasizmaimat, ha már későn reagáltam. Mind a támadó, mind a védő mozdulat egyszerű és nagyszerű, de most alapvetően a védekezésen van a hangsúly.

tolorugaskaalazas.jpg

Hárítás

tolobent.jpg

Hibás védekezés

Jönnek a kombinációk, ütés után kétszer is ugyanazzal a lábunkkal indítunk támadást - bal egyenes, jobb toló, jobb térd, jobb egyenes, bal comb, bal toló és a többi.

Védd magad!

Az ezt követő kétszer három perc merőben szokatlan számomra, ilyet még soha nem csináltam a Perfectben. Az egyikünk támad, a másikunk semmi egyebet nem tesz, mint védekezik. Testütések, horgok, egyenesek... Szabi nem sokat vacakol, záporoznak az ütések - bár nyilván sem le- sem pedig kiütni nem akar. Az ütések többsége a kesztyűmön puffan, egy kisebb részüket fülemmel és orrommal tompítom. Utóbbit nem feltétlenül érdemes hosszútávon művelni. Vajk kicsit igazít az álláson, a bal kéz kicsit előrébb helyezkedik el, mintegy függőlegesen. Így könnyebb mozgatni, és egyszerre hatékony az egyenesek és a felütések ellen. A másodpercek kínkeservesen peregnek, végre én jövök. Szabinak van egy felettébb idegesítő védekező-stílusa: képes két alkarja közé szorítani a támadó kesztyűt. Ez egyfelől jó terep egy kontratámadásra, másfelől erősen gátol a mozgásban is - ugyanakkor mivel neki két keze foglalt, nekem pedig csak egy...

the-wall-defense.jpg

Védelem kimaxolva

És jön a "két menet lightos". Nem sokkal lightosabb, mint a múlt heti, de ezt most jobban élvezem. A találati arányt kb. 5:3-ban határoznám meg oda. A rúgásokat jórészt mind blokkoltam. Egy nagyobb ütést kaptam be a több kisebb mellett, de nem annyira megrendítőt, mint a múlt héten - és megint csak magamat okolhatom. Partnerem is elégedettebb, szereti a jó bunyókat és ha a rivális is jobban odateszi magát. 

Erősítés, keményítés. Most inkább az utóbbi a hangsúlyosabb - "úgyis jártok konditerembe és nyomjátok otthon is, nem igaz?" Ez most olyannyira igaz, hogy keményítésből már a sokadik kör megy le, a jobb combomat is már talán harmadjára cirógatja meg Józsi és Szabi lábszára. Vajk valójában csak arra vár, hogy véget érjen a bokszolók erősítése, és becsatlakozhassunk a lenyújtásba.

Rubin Olivér nemcsak egy profi ökölvívó és egy rutinos edző magabiztosságával vezényli a nyújtó gyakorlatokat, hanem  ezúttal sem maradnak el a jóga elemek. A végén a terem félhomályba borul és elcsendesedik. Még nekem is sikerül pár pillanatra kikapcsolni a gondolataimat. Amikor újra fény gyúl, nem érzem magam fáradtnak.

 Ha jön a kór...

Másnap ügyet sem vetek a torkomat birizgáló kis "kaparásra". Estére már határozottan kellemetlen, másnapra belázasodok. Paff! Még mielőtt bárki "férfinátházni" kezdene, vagy más feminista modoros csipkelődésbe fogna: lázasan, vagy akár megfázva sem javasolt edzeni - sem technikai, sem erőnléti gyakorlatokat. Ezt úgy kell érteni, hogy ilyenkor egyszerűen hazazavarják a makacskodó, "nincs semmi bajom" harcost.

"Ezzel nem edzeni kell, hanem ki kell feküdni!" - zárta egyszer rövidre a vitát Kalács. Ez duplán rossz hír nekem. Már pár napnyi lazítás után is sokkal nehezebb újrakezdeni a fekvőtámaszokat, másfelől így idén először ki kell hagynom egy hetet - ami valójában kétheti lyuk. 

ginger_tea_jpg_838x0_q67_crop-smart.jpg

Az új barátom, remélhetőleg pár napra csak

Tavaly majd egy hónapig szenvedtem a makacs megfázással, influenzával, visszafertőződéssel - nem tudtam új munkahelyemen elmenni betegszabadságra is. Na, idén ilyen nem lesz. 

Hogyan? Aktív sportolóként csak úgy leterít valami megfázás? Még úgy is, hogy semmi cigi, rendszeresen eszem sok gyümölcsöt, zöldséget, vitaminokat, stb. És mégis? Nos, úgy tűnik,igen. Akinek gyerekei vannak, tömegközlekedéssel utazik, nyitott irodában dolgozik, az bizony előbb-utóbb belekeveredik valami hasonlóba. Nem kell ezen polemizálni, csupán letudni és ott folytatni, ahol abbahagytuk!

Teljes muay thai sorozatunk:

1.Tong-pot akarom! - én és a muay thai

2.Harcosok útján I - Miért a thai box? - 13 érv

3. Harcosok útján II - Edzeni, edzeni, edzeni! (avagy hogyan erősítsünk otthon)

4. Harcosok útján III - Cél nélkül nem megy (az újrakezdés tudománya)

5. Harcosok útján IV. - A pusztító térd (térd- és tolórúgás)

6. Harcosok útján V. - A dupla óra - egy háromórás edzés

7. Harcosok útján VI. - Az első pofon a legnagyobb - Bekapott pofonok és a "keményítés" nyomában

Címkék: thai box muay thai


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7013648406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alalala 2018.02.15. 10:17:10

Lehet hülye kérdés, de újoncként mennyi esélye van, hogy egy átlagos edzés után kék-zöld foltokkal az arcodon mész másnap dolgozni?

Rich.mond 2018.02.15. 14:21:53

@alalala: Újoncként pont, hogy nem nagyon. Persze edzőterme válogatja, de jobb helyeken - pl nálunk a Perfectben - azért nem engedik küzdelembe az abszolút kezdőket. Majd ha megy a tükör előtt, a zsákon, stb.
Egyébként a kezdők küzdelme után én nem nagyon láttam látható sérüléseket - egyrészt ugye az ütőerő sem akkora, másrészről kevés a tiszta találat - plusz ott vannak a védőfelszerelések. A haladóknál már megeshetik, de hát ők azért haladók.

alalala 2018.02.15. 15:53:53

@Rich.mond: Újoncot úgy értettem, hogy nincs még az arca hozzászokva a veréshez. De igazából csak indokot kerestem, hogy miért ne kezdjem el :D

Rich.mond 2018.02.15. 20:42:00

@alalala: Inkább a lábszáron lesznek láthatóbb jelei, vagy testen. Azok is inkább csak az ismétlődő gyakorlatok miatt,
A fejre sokkal jobban vigyáz mindenki - ellenfél és a fej tulajdonosa.
A sorozat második pontjába bele is írtam, hogy egyfelől a bemelegítés, másfelől a védőfelszerelés, edzői felügyelet és a józan ész megóv a komolyabb sérülésektől.
Nekem éveken át semmi sem látszódott a fejemen.

alalala 2018.02.16. 08:08:55

@Rich.mond: egy barátommal futottam össze annó és mesélte, hogy elkezdett kempózni és az egy milyen jó dolog, csak hülyeség volt pont a nyaralószezon elején beiratkozni :D Ez azóta mindig eszembejut, ha küzdősportokról van szó. Bár engem inkább csak a monokli zavarna, mert az munkában nem mindig lenne odavaló.

De mióta elkezdtem olvasni ezt a sorozatot kedvet kaptam én is valami újhoz, úgyhogy hamarosan én is beiratkozok valahova. Majd beszámolok :)

Rich.mond 2018.02.16. 09:19:47

@alalala: MIndenképpen számolj be :)
A kéz-láb sérülések szerintem vagányak :) - én nem is igazi sérüléseknek hívom ezeket, mert egy-két nap alatt elmúlik, meg hozzá is szoksz. Értelemszerűen ha ötszázszor megküldöd lábszárral a zsákot, az előbb-utóbb látszani fog.

Rich.mond 2018.02.16. 09:21:19

Amúgy jó a kempó is, pláne, hogy ott van földharc is - illetve hát lehet az is.
Amikor BJJ-ztem, nem verték szét a fejem, viszont mindig fájt mindkét karom, meg a hátam. Valamiért jobban bírom a thai boxot
süti beállítások módosítása