Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Románia 31-26 (14-17)

2018.07.12. 02:37 Fradista Utazó

Románia ellen pályára lépni, ennek mindig különleges íze van a magyar válogatottak számára. Mindez hazai pályán, egy (akár csak korosztályos) világbajnokság negyeddöntőjében, rendkívüli alkalom. Ennek megfelelő feszültséggel.

u20_vb_2018_rou_1.jpg

Fotó: Ricsováry Takács László

És a feszültség nem feltétlenül ugyanazt hozza ki mindenkiből. Rögtön a mérkőzés első perceiben megtört két sorozat is. Az egyik örvendetes volt: Faluvégi Dorottya felállt fal ellen is betalált. A másik egy fokkal kevésbé: Márton Gréta elhibázott egy lövést. Ezen kívül Suba Sára is csak elvétve találkozott a labdával.

De összességében jól indult a találkozó: Márton szerzett azért két gólt, a többiek is hozták, amit kell, és a várakozásoknak megfelelően már az első félidő közepén négy góllal vezettünk (10-6). Aztán itt megtört valami. Valószínűleg a gyors egymásutánban kapott két kiállítás, ami miatt egy időre kettős emberhátrányban játszottunk, fogta meg a lendületünket, az viszont tény, hogy a félidő második felét 4-11-re elveszítettük. A védelmünk teljesen elbizonytalanodott, szétesett, nagyon sok gólt kaptunk átlövésből (a mérkőzésen összesen 14-et), nem léptünk ki a lövőkre, és Suba sem tudta ezeket a lövéseket hárítani. Támadásban pedig rengeteget hibáztunk. Eladtuk a labdákat, de, ha el is jutottunk helyzetig, azt nem lőttük be. Különösen Lakatos Rita viselte nehezen a mérkőzés terhét: ő maga öt lövésből csak egyszer talált be, és ezen kívül még öt labdát el is szórt. Klujber Katrin is csak egy árnyalattal játszott jobban nála. Szóval félidőre háromgólos hátrányba kerültünk, és kezdett a helyzet kicsit ijesztővé válni. 

Természetesen kézilabdában nem lehetetlen három gólt egy félidő alatt ledolgozni, sőt. De olyan sok ponton voltak problémáink, hogy kétségeink merülhettek fel, kezelhető-e a csapatszinten megjelenő indiszponált játék. 

A szünet után egyből rájöttünk, hogy igen. Golovin Vlagyimir edző valószínűleg az öltözőben tudott is hatni a játékosokra, ill. több poszton a cseréi is beváltak. A kapuban Binó Boglárka mindent kivédett, amit kell, összességében 12 védése volt, a kapuját elérő átlövések felét megfogta - különösen ezekkel voltak Subának problémái. Úgy tűnik, a csapatunknak nincs egy olyan kapusa, aki minden meccsen hoz egy jó teljesítményt, de van három olyan, amelyikből az egyik biztosan elkapja a fonalat. Ez egyben igazolja is Golovin jó döntését: tényleg érdemes volt három kapust nevezni a tornára. 

Kitűnően játszott a beállóba becserélt Pásztor Noémi is. Védekezésben is stabilabb volt, mint Lakatos vagy Tóvizi Petra, támadásban pedig egyetlen lövést sem hibázott: hat találatát hat lövésből érte el. 

Összességében a második félidő elején felvettük azt a sebességet, amivel játszani tudunk, és ekkor a románok csak keresték a labdát, de nemigen találták. A félidő első négy gólját mi lőttük, amivel meg is fordítottuk az állást, és ettől kezdve a lefújásig már csak növeltük az előnyt. Megérkezett a VB-re Faluvégi is: az első percben esett gólját négy másik követte. Márton az első hibáját követően ismét minden lövésből gólt szerzett - igaz, két alkalommal ellene fújtak, ezek a statisztikába nem kerülnek be rontott lövésként, de az eredményük nagyjából ugyanaz. De így is hat gólig jutott, akárcsak Háfra Noémi. Ki kell még emelnünk Szabó Kittit: igaz, hogy elrontott egy lövést, de rövid idő alatt négy gólpasszt osztott ki, láthatóan jól mozog a csapat, ha ő irányít. Érdemes lesz vele a hátralévő két mérkőzésre is számolni. Igaz, őt védekezésben Golovin nem meri pályán hagyni, így a játéka szükségszerűen lassítja a cserék miatt a csapatot, minden bizonnyal ezért részesíti az edző előnyben Lakatost, aki ugyan elöl és hátul is gondokkal küzd, de azért általában támadásban és védekezésben is legalábbis vállalható teljesítményt hoz, így pedig nem kell cserélni.

Csapatunk végül megnyerte a mérkőzést, és bejutott az elődöntőbe. Ráadásul mindezt anélkül, hogy különösebben lefárasztottuk volna magunkat. A dánok tudják, hogy ez mit jelent: a Németország ellen vívott kemény nyolcaddöntő után ma esélyük sem volt Dél-Korea ellen, és simán kiestek. Az utolsó negyeddöntőn pedig a már-már reménytelen helyzetbe kerülő norvég válogatott nagyon meghúzta a mérkőzés végét, kiharcolta a hosszabbítást Franciaország ellen, majd a ráadást meg is nyerte, így ők is bejutottak a legjobb négy közé. Ezzel a nehezebb C és D csoportokból nem került senki az elődöntőbe, az A és B csoportok 1-2. helyezettjei játszhatnak pénteken a döntőbe jutásért.

Elbúcsúztuk a nagy favorit Dániától és Franciaországtól. A magyar válogatott viszont még áll. Az előzőek tükrében ez ugye nem is annyira magától értetődő. Innentől felszabadultan játszhatunk. Még két mérkőzése van hátra az 1998/99-es korosztálynak, ezeket kellene megnyerni. 

Eredetileg úgy számoltunk, a kieséses szakaszban a szlovének után Horvátország, Dánia, majd Franciaország következhet. Mind kiestek, mielőtt összekerültünk volna velük. Ténylegesen Románia legyőzése után az elődöntőben a nagyon kellemetlen, Európában szokatlan stílusban játszó Dél-Korea lesz az ellenfél. A mérkőzés pénteken (júl. 13.) 20 órakor kezdődik, az M4 televízió is közvetíti. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7514107905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása