Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 10. forduló

2018.08.21. 05:41 maribor_

1982. október 30-31., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_headlines.jpgÁtadták Budán, a Flórián téri felüljárót

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 25.

A magyar belügyminiszter meghívására hivatalos baráti látogatásra Budapestre érkezett a Szovjetunió belügyminisztériumának küldöttsége Nyikolaj Scsolokov hadseregtábornok, belügyminiszter vezetésével. A küldöttséget a Ferihegyi repülőtéren Horváth István belügyminiszter fogadta. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete. 

Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter meghívására ugyancsak hétfőn érkezett Budapestre Borisz Bakin, a Szovjetunió szerelő- és szakipari építési minisztere. A következő napokban a két miniszter megbeszéléseket folytat a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről, főként a könnyűszerkezetes építési együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről. A szovjet miniszter megismerkedik a könnyűszerkezetes építés magyarországi tapasztalataival, a nálunk alkalmazott építési rendszerekkel. Meglátogat több gyártó és szerelő vállalatot, és megtekint számos könnyűszerkezetes épületet.

Budán, a Flórián téren este forgalomba helyezték a tér felett átívelő egyik közúti felüljárót, amely az Árpád-híd és a Szentendrei út között teremt kapcsolatot. A tizenegy nyílású, 360 méteres felüljáró átadásával egy időben jelentősen megváltozott a tér közlekedési rendje. A Szentendrei út torkolatában a Flórián áruház melletti útpályára - amely a részben már elkészült gyalogos aluljáró födémszerkezete felett van - terelték a forgalmat. Ezen az útszakaszon Buda felé haladhatnak a járművek. A biztonságos közlekedés érdekében az Árpád-híd budai hídfőjében, a Vörösvári út és a Szentendrei út elágazásánál a forgalmat jelzőberendezés szabályozza. Ma hajnaltól egyúttal megszűnik a Miklós téri autóbusz végállomás. Helyette a BKV most elkészült és átadott Bogdáni úti végállomására érkeznek, illetve onnan indulnak az autóbuszok. A végállomás áthelyezése s a Flórián tér forgalmi rendjének megváltozása miatt az arra közlekedő 6-os, 55-ös és 86-os autóbuszok megállói is új helyre kerülnek.

A Szovjetunió és az NSZK között érvényben levő szerződések és megállapodások - így többek közt a két ország legmagasabb szintű találkozóin aláírt okmányok - alapján a Szovjetunió a maga részéről változatlanul fejleszteni óhajtja a kölcsönösen előnyös együttműködést. Ezt állapította meg Nyikolaj Tyihonov, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke azon a megbeszélésen, amit Max Grundiggal, a Grundig cég tulajdonosával és Berthold Beitzcel, a Krupp művek felügyelő tanácsának elnökével Moszkvában folytatott. A német gazdasági körök két tekintélyes képviselője üzleti úton tartózkodott a szovjet fővárosban.

Délben kétnapos hivatalos, baráti látogatásra Belgrádba érkezett Nicolae Ceausescu, Románia elnöke, az RKP főtitkára. Délután megkezdődtek a jugoszláv-román tárgyalások. Ceausescu Petar Sztambolics jugoszláv államelnökkel megvitatja a nemzetközi helyzetet, ezen belül a balkáni országok együttműködésének kérdéseit, valamint a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Feszült hangulatban lépett Spanyolország a választási kampány utolsó hetébe. A jobboldal manőverei fokozzák az idegességet, szítják egy katonai puccs lehetőségétől való félelmet. Albacete város választási nagygyűlésén például, miközben a szocialisták főtitkára Felipe González beszélt, provokátorok rohantak be a terembe. Felszólították a jelenlevőket, hogy meneküljenek, mert „a hadsereg átvette a hatalmat”. Nem kevés idő kellett, amíg a nyugalom helyreállt. Az is mérgezi a légkört, hogy a legutóbbi napokban kilenc ezredest és tábornokot vettek őrizetbe.

Észak-Írországban az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet éjjel bejelentette, hogy kivégezte túszát: Thomas Cochrane-t, a protestáns ellenőrzés alatt álló ulsteri védelmi ezred őrmesterét. A katonát az IRA azután végezte ki, hogy  Belfastban a felismerhetetlenségig megcsonkítva holtan találták azt a katolikus férfit, akit a protestáns terroristák a hét végén „ellentúszként” raboltak el. A protestáns fegyveresek egy másik katolikus férfit is agyonlőttek. A hármas gyilkossággal, úgy látszik, újra kiújultak a politikai-felekezeti terrorcselekmények a brit tartományban.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_belfast_ira.jpgA belfasti gyilkosságok egyik áldozata

Ariel Saron izraeli hadügyminiszter a bejrúti vérengzés körülményeit vizsgáló izraeli bizottság előtt elismerte: az izraeli kormány egy régebbi döntése alapján személyesen ő adott engedélyt a keresztény libanoni milicistáknak a Sabra és Satila palesztin táborokba való belépésre. Saron elmondta: az izraeli kormány már június 15-én úgy döntött, hagy a harcokba „fokozottan be kell vonni a libanoni fegyveres alakulatokat”. Ennek alapján úgy határoztam - jelentette ki meghökkentő cinizmussal Saron -, hogy a két palesztin menekülttábor „átfésülését” a libanoniakra bízom, mindenekelőtt azért, hogy így csökkenthessem az izraeli hadsereg veszteségeit.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_ariel_saron.jpgSaron vallomást tesz a vizsgálóbizottság előtt

Az ENSZ-közgyűlés New Yorkban folyó 37. ülésszakán 43 tagállam közös levélben jelentette be: fenntartással fogadja Izraelnek a közgyűlés munkájában való részvételét. A levelet küldő államok - köztük az arab országok, a Szovjetunió, a kelet-európai országok, valamint sok afrikai és ázsiai ország képviselői hangsúlyozták, hogy Izrael folyamatosan megsértette a nemzetközi jog normáit és az ENSZ alapokmányát. A közgyűlés - emlékeztettek - már korábban kimondta: Izrael magatartásával bebizonyította, hogy nem békeszerető ország.

Az amerikai mozik bemutatják Andrej Tarkovszkij Sztalker című 1980-ban készült sci-fi filmdrámáját. A film első változata 1978-ban készült, azonban az a változat rossz kezelés miatt (szándékosság gyanúja is felmerült) megsemmisült. Tarkovszkij - szívinfarktusa után - némileg átírt forgatókönyvvel, és még nagyobb nehézségek közepette újraforgatta a filmet.

október 26.

Egy évvel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy a Malév egyik repülőgépe 1981. október 21-én a prágai repülőtéren balesetet szenvedett, mert - a vizsgálat megállapítása szerint - a leszállópálya távolságának pontatlan vizuális észlelése következtében a szükségesnél nagyobb sebességgel ért földet. Az utasok közül néhányan könnyebb sérülést szenvedtek. Az ügyben első fokon eljárt Fővárosi Bíróság kedden hirdetett ítéletet. A vádlott Takács Ferencet, a repülőgép parancsnokát - aki maga is elismerte felelősségét - a légiközlekedés tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó, gondatlanságból elkövetett rongálás vétsége miatt egy évi szabadságvesztésre ítélte, mellékbüntetésként pedig a repülőgép-vezetői foglalkozás gyakorlásától három évre eltiltotta; a szabadságvesztés végrehajtását a bíróság egyévi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlott terhére súlyosbító körülményként vette figyelembe a vétségek nagy tárgyi súlyát, a bekövetkezett sérüléseket és a nagymértékű károkozást. Enyhítő körülményként értékelte viszont a vádlottnak az egész büntetőeljárás során tanúsított őszinte, feltáró jellegű beismerését és megbánását, továbbá több mint három évtizedes repülőgép-vezetői tevékenységét, a baleset bekövetkezéséig végzett, átlagon felüli jó munkáját.

A pusztaegresi Hunyadi Mgtsz tavaiban megkezdték a lehalászást. A 43 hektáros területről ötven tonna halat értékesítenek a szakboltokban.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_pusztaegres.jpgBőségesen van hal a hálóban

A szovjet-finn kapcsolatok kérdéseiről és néhány időszerű nemzetközi problémáról tárgyalt Moszkvában Nyikolaj Tyihonov, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke Kalevi Sorsa finn miniszterelnökkel. Kalevi Sorsa az SZKP Központi Bizottságának meghívására hétfő óta tartózkodik a szovjet fővárosban a Finn Szociáldemokrata Párt küldöttségének élén. A találkozón mindkét részről megállapították, hogy a szovjet-finn együttműködés gyümölcsöző és igen sokoldalú.

A washingtoni külügyminisztérium magas rangú hivatalos személyiségei közölték amerikai újságírókkal: az Egyesült Államok javaslatára megállapodás jött létre Izrael és Libanon között arról, hogy tárgyalásokat kezdenek a külföldi erők kivonásáról, valamint Libanon déli részének biztonsági helyzetéről. Az Egyesült Államok kezdeményező szerepe és aktív részvétele is az amerikai álláspont módosulására utal. Korábban hivatalos USA-szóvivők még megértéssel szóltak arról a libanoni álláspontról, amely szerint Bejrút „politikai hitelképességét veszélyezteti” az arab világ előtt, ha tárgyalásokat kezd Izraellel, amíg az megszálló hatalom az országban. Most az Egyesült Államok részvétele a tárgyalásokon - mint a The Washington Post megállapítja - arra irányul, hogy védelmezze Libanont más arab államok ez ügyben várható bírálatától.

Amin Gemajel libanoni államfő Hoszni Mubarak egyiptomi elnökhöz küldött üzenetében megerősítette: ragaszkodik országa „arab jellegéhez”, és elítéli egyesek törekvését, hogy Libanont elszakítsák az arab világtól. Az üzenetben Gemajel méltatta Egyiptom szerepét Libanon újjáépítésében, és kifejezte azt a szándékát, hogy helyreállítsa a diplomáciai kapcsolatokat Kairóval. Az egyiptomi-libanoni kapcsolatok Camp David után szakadtak meg.

A leszerelési világhét alkalmából Hollai Imre, az ENSZ-közgyűlés elnöke beszédet mondott a közgyűlés politikai és biztonsági ügyekkel foglalkozó 1. bizottságának ülésén. Elmondta: - Most, amikor visszatekintünk az ENSZ közgyűlésének a leszerelési világhét bevezetését elrendelő I. rendkívüli leszerelési ülésszaka óta eltelt négy esztendőre, azt tapasztaljuk, hogy tevékenységünk mérlege nem kielégítő, noha az Egyesült Nemzetek Szervezete ezen a területen különleges felelősséget visel. Ilyen körülmények között az ülésszak egyetlen lényeges pozitív kezdeményezése - az ENSZ égisze alatt folytatandó leszerelési világkampány megindítása - különleges figyelmet érdemel - mondotta beszédében a többi között Hollai Imre.

október 27.

Méhes Lajos ipari miniszter Ladislav Gerle szövetségi kormány elnökhelyettes meghívására Csehszlovákiába utazott. Méhes Lajos tárgyalásokat folytat a kohó- és nehézipari, az általános gépipari, a tüzelőanyag és energetikai, valamint az elektronikai ipari minisztériumok vezetőivel a kétoldalú ipari együttműködés időszerű kérdéseiről.

A veszélyesen kiéleződött nemzetközi helyzetről, a Kínához fűződő kapcsolatok javításának igényéről és időszerű belpolitikai kérdésekről, köztük a szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta előtt álló feladatokról szólt Moszkvában elmondott beszédében Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke a szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta parancsnoki állományának a Kremlben megtartott tanácskozásán szólalt fel.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_leonyid_brezsnyev.jpgLeonyid Brezsnyev a szónoki emelvényen

Észak-Írországban hatályba lép a „Homoszexuális bűncselekmények rendje” azaz dekriminalizálják a homoszexualitást a 18 évesek, vagy annál idősebbek számára.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet VB elnöke és Bendzsedid Sadli algériai államfő „sürgős lépéseket határozott el, tekintettel arra, hogy Libanonban fennáll egy szíriai-izraeli összecsapás lehetősége” - közölték a PFSZ tisztségviselői. Hozzátették, hogy az algériai államfő elküldi megbízottját Amin Gemajel libanoni elnökhöz. A libanoni értesülések szerint megerősítették a Bekaa-völgyében állomásozó szíriai csapatokkal szemben álló izraeli harci egységeket. A libanoni lapok lehetségesnek tartják, hogy Izrael támadást készít elő a Bekaa-völgyben levő szíriai légvédelmi rakéták megsemmisítésére, és az ott levő palesztin harcosok kiűzésére.

Irak hivatalosan elismerte az Irak és Irán határvonalát kijelölő 1975-ös algíri egyezményt. Ez a Satt-el-Arab vízi út középvonalát jelölte ki a két ország határának a határszakasz déli részén. Egyúttal elfogadta az Iszlám Konferencia szervezetének kilencpontos tervét a két közép-keleti ország háborúskodásának megszüntetésére.

Statisztikai és demográfiai adatok alapján a kínai hatóságok a mai napra teszik, hogy az ország népessége átlépte az egymilliárd főt.

október 28.

A Minisztertanács ülésén felhívta az érintett minisztériumok és országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy vizsgálják meg az országgyűlés őszi ülésszakán elhangzott képviselői felszólalásokban tett indítványok megvalósításának lehetőségeit, s arról 30 napon belül tájékoztassák az országgyűlés elnökét, valamint a javaslatokat tevő képviselőket. A kormány a Gazdasági Bizottság tájékoztatója, valamint a KNEB jelentése alapján áttekintette az energiagazdálkodási program végrehajtásának gyorsítását szolgáló intézkedések tapasztalatait, megerősítette, hogy a kiegyensúlyozott energiaellátás fenntartásának a továbbiakban is elengedhetetlen feltétele a takarékosság fokozására elő irányzott feladatok következetes végrehajtása. A Minisztertanács egyidejűleg jóváhagyta a téli fűtési időszakra való felkészülés feladatait is.

A hazai idegenforgalmi szervezetek, irodák, vállalatok képviselői országos tanácskozásra gyűltek össze a Gellért Szállóban. Az értekezleten részt vett Andrikó Miklós belkereskedelmi államtitkár. Kállay Oszkár, az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezetője beszámolójában elmondta, hogy az idegenforgalom a korábbinál nehezebb feltételek közepette is teljesítette valamennyi fontos célját. Számottevően, 30 százalékkal nőtt az egy turistára jutó bevétel. Kedvezően alakult a szervezett turistaforgalom, s emelkedett a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, a dollárbevételek az idén a tervezett 10-15 százalékhoz képest több mint 25 százalékkal növekedtek, s ennek is köszönhetően az idegenforgalom minden eddiginél nagyobb arányban járul hozzá a fizetési mérleg javításához.

A magyarországi mozik bemutatják a Szuperzsaru című amerikai–spanyol–olasz koprodukcióban készült akció-vígjátékot, melynek főszereplői Terence Hill és Ernest Borgnine.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_szuperzsaru.jpgA két főszereplő

Rövid látogatást tett az NDK fővárosában Gustáv Husák. Az Erich Honeckerrel folytatott megbeszélésen a csehszlovák és az NDK-beli testvérpárt főtitkára egyebek között megállapította, hogy a washingtoni irányvonal következtében változatlanul feszült a nemzetközi helyzet. Kiemelték a NATO rakétatelepítési tervében rejlő veszélyeket. Határozottan elítélték az imperialista körök beavatkozását a mindkét állammal határos Lengyelország belügyeibe, amelynek célja az eddig elért stabilizáló tényezők visszafordítása. Kifejezték a párbeszéd folytatásának szükségességét a tőkés országokkal, az európai együttműködés fontosságát. Reményüket fejezték ki, hogy az új bonni kormány is ennek érdekében tevékenykedik. Gustáv Husák átnyújtotta Erich Honeckernek a Klement Gottwald Érdemrendet, amelyet a csehszlovák vezetőtestületek adományoztak az NDK államfőjének 70. születésnapja alkalmából.

Ronald Reagan amerikai elnök - a Fehér Ház bejelentése szerint - aláírta azt az okmányt, amely megfosztja Lengyelországot a normális kereskedelmi kapcsolatokban szokásos legnagyobb kedvezmény elvétől. Az elnök e döntését már néhány nappal ezelőtt előre bejelentették, és újólag a lengyel törvényhozás ama intézkedésével indokolták, amelyet az - a lengyel alkotmányos elveknek megfelelően - az államellenes tevékenységet folytató Szolidaritás ellen foganatosított.

Az Egyesült Államok a libanoni fegyveres erők „újjáépítését” tervezi, s a Pentagonban készülő tervek megvalósulása esetén újabb amerikai katonákat, kiképző tiszteket és fegyverzetet irányítanak a közel-keleti országba. A The Washington Post Gemajel libanoni elnökre hivatkozva úgy vélekedik, hogy „Libanon stabilitása 60 ezer külföldi katona jelenlétét” igényelné. Ha sor kerülne a nemzetközi békefenntartó erők létszámának növelésére, az újabb külföldi csapatok zömét az Egyesült Államok küldené.

október 29.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa ülést tartott. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke beszámolt a Portugál Köztársaságban tett hivatalos látogatásáról. Az Elnöki Tanács a tájékoztatót el fogadta, és megállapította, hogy a látogatás időszerű és hasznos volt, előmozdította a kölcsönös megismerést, a két ország kapcsolatainak szélesítését, és elősegíti az ebben rejlő lehetőségek eddigieknél eredményesebb kihasználását. Ugyancsak az Elnöki Tanács elnöke tájékoztatta a testületet Babrak Karmalnak, az Afganisztáni Demokratikus Köztársaság Forradalmi Tanácsa elnökének baráti látogatásáról. Az Elnöki Tanács határozatot hozott a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulója alkalmából adományozandó kitüntetésekről, bírákat mentett fel és választott meg, majd egyéb, folyamatban levő ügyekről tárgyalt.

Ülést tartott a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága Fejti Györgynek, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével. Az ülésen részt vett és felszólalt Baranyai Tibor, az MSZMP KB osztályvezetője; ott voltak továbbá a megyei, budapesti pártbizottságok titkárai is.

A Parlamentben ma kezdi meg kétnapos tanácskozását a magyar nők harmadik országos konferenciája. A munkájában részt vevő mintegy hatszáz küldött feladata annak áttekintése, hogy - összhangban a társadalom fejlődésével - miben és milyen változások mentek végbe a nők életében az eltelt öt esztendő, vagyis a legutóbbi nőkonferencia óta. Már ebből is nyilvánvaló, hogy - jóllehet 5,5 millió lányt és asszonyt képviselnek azok, akik ma és holnap benépesítik az országgyűlés épületét - az itt szólók az egész társadalomról s az egész társadalom nevében beszélnek majd.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_nokonferencia.jpgA tanácskozás elnöksége

A nemzetközi helyzet alakulását elemezte Tbilisziben elmondott beszédében Konsztantyin Csernyenko. Az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára azon a nagygyűlésen szólalt fel, amelyen átnyújtotta a grúz fővárosnak a Lenin-rendet.

Spanyolország történetében - a köztársasági népfront időket is beleértve - első ízben a szocialisták szerezték meg az abszolút parlamenti többséget a csütörtöki általános választásokon. A péntek virradóra ismeretessé vált eredmények nyomán Madridban a baloldali szavazók hajnalig tartó utcabálokkal, zászlós, piros rózsás felvonulásokkal, autókürtök szavával ünnepelték az eseményt, amely egyszersmind azt is jelenti, hogy Franco halála óta először egy, a diktatúra éveiben üldözött politikai erő képviselői veszik át az ország ügyeinek irányítását. Mégpedig - amelyre az újabb alkotmányos időszak eddigi hét esztendejében nem volt példa - biztonságosan kormányképes, fölényes parlamenti többség birtokában.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_spanyol_valasztasok.jpgLelkes tömeg ünnepli Madrid utcáin a szocialista sikert

A győztes szocialisták 40 éves főtitkára, az ország jövendő miniszterelnöke Felipe González (aki munkásokat védő ügyvédként kezdte pályafutását) a parlament épületével átellenben felállított választási főhadiszállásáról hajnalban televízió szózattal fordult a spanyol néphez. Ebben a lakosság többségének javára, az alkotmányos intézményrendszer védelmében a súlyos gazdasági válság és a többi égető társadalmi, szociális gond enyhítése érdekében párbeszédet és együttműködést ajánlott a legkülönbözőbb rétegeknek, szervezeteknek és testületeknek, külön kiemelve közülük a fegyveres erőket.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_felipe_gonzalez.jpgA spanyolok új miniszterelnöke televíziós beszédét mondja

Libanon 500 millió dolláros kölcsönt kért a Világbanktól - közölte Mohammed Atallah, a libanoni fejlesztési és újjáépítési tanács elnöke. Az arab ország az elkövetkező 2-3 évben szeretné lehívni a kölcsönt az izraeli agresszió okozta károk helyreállítására. Atallah közlése szerint Amin Gemajel libanoni elnök a közelmúltban az Egyesült Államokban tett látogatásakor fordult a kölcsönkérelemmel a nemzetközi pénzügyi szervezethez. Libanon az elkövetkező 5-9 év alatt 12 milliárd dollárt szeretne különféle forrásokból felvenni a háborús károk helyreállítására és az elhanyagolt gazdasági szektorok felfrissítésére.

Michael Jackson és Paul McCartney közös gondozásában az Egyesült Államokban és Angliában piacra kerül a Girl Is Mine című kislemez. A B-oldalon a Can’t Get Outta the Rain szerepel.

Ez Jackson az év november végén megjelent Thriller című albumának első kislemeze. Ez az egyetlen duett az albumon. A dal zenéjét és szövegét Jackson szerezte, producerei Quincy Jones és Jackson. A dalt a Los Angeles-i Westlake Studiosban vették fel, 1982. április 14. és április 16. között. Jackson és McCartney már korábban is dolgoztak együtt, McCartney ötödik, Pipes of Peace című, 1983-ban megjelent albumára vettek fel két dalt, a Say Say Sayt és a The Mant 1981-ben. 

A The Girl Is Mine sikeres lett, az első helyre került az amerikai Billboard R&B-slágerlistán, a másodikra a Billboard Hot 100-on és a nyolcadikra a brit slágerlistán. 1985-ig 1,3 millió példányban kelt el, és az USA-ban platinalemez lett. A dal miatt kétszer perelték be Jacksont plágium vádjával. A bíróság mindkét esetben Jackson javára döntött.

október 30.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, szombaton fogadta Pjotr Nyeporozsnyijt, a Szovjetunió energetikai és villamosítási miniszterét, a KGST villamosenergia-ipari állandó bizottságának elnökét. Az eszmecserén a két ország közötti energetikai együttműködés időszerű kérdéseit és az együttműködés fejlesztésének feladatait vizsgálták meg, s foglalkoztak az európai szocialista országok energetikai helyzetével összefüggő közös teendőkkel. A megbeszélésen jelen volt Kapolyi László ipari államtitkár.

Ugyancsak szombaton kezdődött meg a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában a magyar-szovjet villamosenergetikai konferencia az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület rendezésében. Bevezető előadást Pjotr Nyeporozsnyij és Kapolyi László tartott.

Sok helyen tartottak kommunista műszakot. Angyalföldön, a XIII. kerületi gyárak több mint 11 ezer dolgozója vállalta, hogy munkájával hozzájárul az exportkötelezettségek teljesítéséhez, a belföldi ellátás javításához. Csepelen a kerület üzemeinek, intézményeinek dolgozóin kívül a helyi lakosok és a diákok is kivették részüket környezetük csinosításából. Kétnapos kommunista műszak kezdődött szombaton a Volán 7-es számú szolnoki vállalatánál, hogy gyorsítsák a mezőgazdasági termények szállítását. Dorogon a szénbányák üzemeiben több százan vágatokat építettek; ezenkívül több mint ötszáz tonna jó minőségű szenet is a felszínre küldtek. A BHG Híradástechnikai Vállalat szekszárdi gyárának mintegy ötszáz dolgozója a telefonközpontoknál használt kapcsolóegységeket készített. A műszak bérét munkatársaik lakásépítésének vagy vásárlásának támogatására ajánlották fel.

A hét végén folytatódtak a nyugatnémet szakszervezeti szövetség (DGB) által a fegyverkezési verseny, a munkanélküliség és a bérből és fizetésből élőket sújtó takarékossági intézkedések ellen meghirdetett tiltakozó akciók. Szombat délelőtt Stuttgartban százötvenezren vettek részt a szakszervezetek által rendezett gyűlésen. Az ország minden részéből érkező csoportok transzparensei és jelszavai a fegyverkezési verseny azonnali megszüntetését követelték, és harcra szólítottak fel a kormánynak a béreket és a szociális juttatásokat csökkentő intézkedései ellen.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_stuttgarti_tuntetes.jpgA stuttgarti tüntetés

október 31.

Úttörő- és ifjúsági otthont avattak Kecskeméten. Az új létesítményt Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára adta át a fiataloknak. A város központjában álló 75 éves műemlék épület harmincöt éven át a város iparosainak otthonául szolgált. A szecessziós stílusban emelt palotát több mint húszmillió forintért eredeti szépségében állították helyre, példás gyorsasággal. A tavaly májusban hozott döntés óta csupán másfél év telt el. Tervezők, szakmunkások, kisiparosok csaknem egymillió forint értékű önkéntes munkával segítették a kivitelező vállalatokat.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke Jaber Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah sejk, Kuvait állam emírjének meghívására délután négynapos hivatalos látogatásra Kuvaitba érkezett. Magyar részről ez az első ilyen magas szintű látogatás a kuvaiti emírségben. A fellobogózott kuvaiti nemzetközi repülőtéren az emír üdvözölte az Elnöki Tanács elnökét, és 21 ágyúlövés hangzott el a magyar vendég tiszteletére. Losonczi Pál fogadására a repülőtéren az emíren kívül megjelent Saad Al-Abdullah Al-Salem Al-Sabah kuvaiti miniszterelnök, a kormány tagjai és a Szovjetunió kuvaiti nagykövete. Kuvaiti és magyar gyerekek virággal köszöntötték az érkező vendégeket. A két ország himnuszának elhangzása után az Elnöki Tanács elnöke az emír kíséretében megszemlélte a katonai díszegységet. A fogadtatás után a kuvaiti uralkodó a kormányváróban rövid beszélgetést folytatott vendégével, majd a Szalám palotában levő szálláshelyre hajtattak.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_losonczi_pal_kuvait.jpgLosonczi Pál Saad Al-Abdullah Al-Salem Al-Sabah miniszterelnökkel tárgyal

Fegyveres összecsapások voltak a Bejrúttól délkeletre fekvő Kaifun városban keresztény milicisták és drúz harcosok között. A harcokban tüzérségi erőket és aknavetőket is bevetettek. A vasárnapi lövöldözés a legsúlyosabb összetűzés volt október 15-e óta, amikor izraeli fegyveresek vették át az ellenőrzést e térségben a több napos keresztény-drúz villongások után. Az izraeliek egy hét múlva kivonultak a körzetből, de a lövöldözések után több izraeli harckocsit visszavezényeltek a helyszínre.

- Utat nyitottunk a pakisztáni-indiai kapcsolatok javulásának - jelentette ki Ziaui Hak pakisztáni elnök Új-Delhiben, miután rövid megbeszélést tartott Indira Gandhi indiai kormányfővel. Ez volt az első hivatalos indiai-pakisztáni csúcstalálkozó Indira Gandhi és az azóta kivégzett Zulfikar Ali Bhutto tíz évvel ezelőtti szimlai tanácskozása óta. A találkozót mind a két vezető szívélyesnek és őszintének nevezte.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_ziaul_hak_indira_gandhi.jpgIndira Gandhi indiai miniszterelnök hagyományos muzulmán mozdulattal üdvözli Ziaui Hak pakisztáni elnököt

Az Egyesült Államok helyt tud állni a fegyverkezési versenyben és az erőpolitikában - jelentette ki a U. S. News and World Report című folyóiratnak adott nyilatkozatában George Shultz. Az amerikai külügyminiszter erről az amerikai hidegháborús kiállásról azt állította, hogy „válasz” a Szovjetunió „agresszív” magatartására.

A Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a Progressz-16 teherűrhajót annak a programnak a keretében, amely a Szaljut-7 űrállomás további működésének biztosítását szolgálja. A teherűrhajó fogyóeszközöket és más terhet szállít az űrállomásra. A Progressz-16 fedélzetén elhelyezett berendezések rendeltetésszerűen működnek.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_reklam_2.jpg

Közlemény:
Az Általános Iskolák Igazgatósága Nyárlőrinc feliratú körbélyegzővel ellátott TD 632 964 és TD 632 965 sorszámú elszámolási utalvány elveszett. Érvénytelen.

Az Ú. Dózsa közli, hogy a Megyeri úti jégpálya október 28-án 17 órakor nyitja meg kapuit, a korcsolyázó közönség részére. Az 1982-83. téli idény alatt minden héten csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap délután veheti igénybe a közönség a pályát.

Kékfény:
Kedden kihirdetett jogerős ítéltével a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta azt a halálbüntetést, amelyet első fokon a Fővárosi Bíróság szabott ki a 26 éves Fodros Tiborra előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, továbbá különféle vagyon elleni és deviza bűncselekmények miatt. Vádlott-társa, az emberölésben bűnsegédként részvétel és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, ugyancsak 26 éves Károlyi István büntetését a Legfelsőbb Bíróság 20 évi, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre mérsékelte; ez egyébként a határozott időtartamban, halmazati büntetésül kiszabható szabadságvesztés maximuma. A halálraítélt kegyelmet kért. 

A közvéleményt annak idején alaposan felzaklató bűncselekmény két tettese tavaly ősszel Budapesten megölte a 60 éves Floszmann Erzsébet nádazó-gyékényező kisiparost, az idős nő V. kerületi Váci utcai üzletlakásában. A nyomokat eltüntették, és összesen 965 ezer forint értékű ékszerrel meg pénzzel távoztak. A bíróság azt is megállapította, hogy a vádlottak ezt a súlyos bűncselekményüket megelőzően más helyekre is betörtek. Ítéletének indokolásában a Legfelsőbb Bíróság rámutatott, hogy Fodros Tibor bűntettének kivételes súlyossága, végrehajtásának brutalitása - figyelemmel munkakerülő, bűnöző életmódjára is - a személyében rejlő társadalomra veszélyesség mindenképpen megalapozza a kivételes büntetésként kiszabható halálbüntetést, mert csak ilyen módon biztosítható a társadalom védelme.

Hirdetmény:
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_hirdetmeny.jpg

Film Színház Muzsika:

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_csehov_a_mano_csonka_ibolya_sinko_laszlo.jpgA Katona József Színház bemutatóján Csehov, A Manó című darabja (Csonka Ibolya és Sinkó László)

A Magyar Televízió műsorán az Ablak:

Kérjük a T. Szerkesztőséget - írják leveleikben a nézők -, tegyék ki ezt az ügyet az Ablakba. Ez szó szerint és jelképesen is értendő. A műsor címe - telitalálat. Tökéletesen fedi a jellegét, a tartalmát. Mindennapi életünk örömeit, gondjait-bajait tárja a nyilvánosság elé. Kéthetente jelenik meg a képernyőn, 1981 januárjától.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_ablak.jpgAdás előtt a stúdióban: Agárdi Tamás, Sárközy Erika, Petress István és az ügyeletes meteorológus, Illés László

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_ablak_2.jpgAdásmegbeszélésen az Ablak stábja (az előtérben Kóthy Judit és a körzeti stúdiók képviselői, Olajos Csongor és Pánics György

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_ablak_3.jpgAdás közben, a 11-es stúdióban

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_ablak_deri_janos.jpgDéri János, az egyik műsorvezető

Szerdán az MLSZ MNK-bizottsága elkészítette a második forduló sorsolását. Csíki Károly titkár közölte, hogy a sorozat ezzel erre az évre be is fejeződik, a harmadik fordulót az 1983-as tavaszi idény indulása előtt bonyolítják le - a 16 közé jutásért. Az NB I-esek közül a Csepel (Dorog) és az MTK-VM (22. sz. Volán) kapott NB Il-es ellenfelet, a többiek alacsonyabb osztályú csapatokat kaptak.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 10. fordulóját! Együtt és egyszerre a napi kínálat: a bajnokság tízedik fordulójának mind a nyolc mérkőzését szombaton játsszák. Ami szintén nem közömbös, jó néhány találkozón - magyar szinten - vérbeli összecsapás várható. Rangsor nélkül ezek közé sorolható a kispesti, a Megyeri úti, a pécsi, a székesfehérvári, a győri mérkőzés. Az még külön érdekesség, hogy a két kupacsapat, az Ú. Dózsa és a Ferencváros milyen formában várja majd a jövő szerdai visszavágót. Az pedig már természetes, hogy a múlt heti „kisiklások” csapatai - Rába, Videoton, Vasas, Tatabánya, Ferencváros - feledtetni akarják szurkolóikkal a „fájó” emlékeket.

Bp. Honvéd - Csepel
A Vasas ellen fel-felvillant a Honvéd régi játéka, de bizonyos, hogy a Csepel keményebb dió, mint a jelenlegi angyalföldi gárda. A találkozó a forduló összecsapásának jelzőjét ígéri. Kozma újra kezdő játékos lesz a Bp. Honvédban.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel_dajka_laszlo.jpgDajka (fehér mezben) volt a legveszélyesebb Honvéd-csatár

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel_weber_varga_jozsef_gere_budavari_tulipan.jpgA Bp. Honvéd középhátvédje, a két 11-es gól szerzője, Varga a földön fekve próbálja megakadályozni a csepeli Wébert a kapura törésben. A háttérben Budavári, Gere és Tulipán figyeli az eseményeket

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel_dajka_laszlo_krisztin.jpgKrisztin és Dajka fejpárbajában a rutinosabb Honvéd-játékos kerül ki győztesen

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel_gere_tulipan_varga.jpgGere estében fejeli el a labdát Tulipán elől. Balról Varga

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel_gere_tulipan_garaba.jpgGaraba és Gere között Tulipán igyekszik elhúzni a labdával

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel_detari_lajos.jpgA fiatal Détári Lajos csapatának egyre biztosabb pontja

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_bp_honved_csepel_tulipan_nagy_antal.jpgTulipán megelőzi Nagy Antalt

Pécsi MSC - Ferencváros
A zöld-fehérek vasárnapi veresége minden bizonnyal fokozza a pécsiek önbizalmát. A múlt tapasztalata, hogy a Ferencváros Pécsett sokszor lábra állt. Legvalószínűbb eredmény a döntetlen. A vendégeknél Zsiborást Kakas váltja fel.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_kezdo_1.jpgEz volt a Fradi kezdője Pécsett. Álló sor balról: Kakas, Szabadi, Jancsika, Dózsa, Rab, Takács, guggolnak: Ebedli, Pölöskei, Szokolai, Pogány és Murai (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_ebedli_2.jpgEbedlit szerelik szabálytalanul (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_szokolai_katzirz_szabadi_1.jpgKatzirz szerzi meg a labdát Szokolai és Szabadi elől

DMVSC - Békéscsaba
A legutóbbi eredmény alapján tulajdonképpen a vendégegyüttes lenne papírforma szerint az esélyes, de erre a debreceniek rácáfolhatnak legalább döntetlen erejéig.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_dmvsc_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_dmvsc_bekescsaba_kerekes_menyhart.jpgKerekes György és Menyhárt harcol a békéscsabai védőkkel

Haladás - DVTK
Két elszánt csapat küzdelmében a jobb napot „kifogó” együttes nyerhet. Ez alighanem a Haladás lesz.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_haladas_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_haladas_dvtk_olah_garics_giron_gulyas.jpgOláh fejeli el a labdát, hátrább Garics, Giron és Gulyás kapus helyezkedik

Ú. Dózsa - Tatabánya
Tovább tart-e az újpesti „csikócsapat” jó formája? Ha igen, akkor ezt a visszaesett bányászegyüttes érzi majd a saját bőrén. Kisznyér két sárga lapja miatt hiányzik majd az Ú. Dózsából.

- Néhány sérültünk rendbe jött, de így sem tudunk legjobb csapatunkkal kiállni - mondta Temesvári Miklós, az újpestiek szakvezetője. - Tudjuk előre, roppant nehéz dolgunk lesz, miért a tatabányaiakban is buzog a bizonyítás vágya. Márpedig újabb hazai pontvesztés rendkívül érzékenyen érintene bennünket. Bízom a gárda lelkesedésében, a fiúk küzdőképességében, és remélem, hogy egy szoros mérkőzésen végül diadalmaskodni tudunk. 
- Nincsen különbség hazai és idegenbeli találkozó között - így Dalnoki Jenő Tatabányáról. - Legalábbis a cél az, hogy ilyen felfogás uralkodjon nálunk. Úgy vélem, nem kell félnünk az újpestiektől, nagyon meg lennénk lepődve, ha legalább egy pontot nem tudnánk elhozni a Megyeri útról.

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_u_dozsa_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_u_dozsa_tatabanya_karacsonyi_laszlo_2.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_u_dozsa_tatabanya_karacsonyi_laszlo.jpgKarácsonyi László a győztes gólt fejeli, majd indul ünnepelni magát

Videoton - Vasas
Mindkét csapatra ráférne egy szép győzelem, hiszen a bajnokságban ezen a téren mínuszban vannak közönségükkel szemben. A hazai pálya előnye a Videoton javára billenti a mérkőzés esélyét. Leboniczkyt Hajdú váltja az angyalföldieknél.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_videoton_vasas.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_videoton_vasas_csuhay_izso.jpgValamivel még több helyzetet is kidolgozott a Vasas legénysége Székesfehérvárott, mint az esélyesebbnek tartott hazai csapat. Ez elsősorban Izsó (felvételünkön Csuhayval küzd a labdáért) érdeme volt, de ő is, társai is kihagyták a gólhelyzeteket, olykor pedig Disztl Péter védett jól

ZTE - MTK-VM
A nagy kérdőjel: fellobbanás vagy egy új időszak kezdete volt az MTK-VM legutóbbi öt gólja? Erre a találkozó ad választ.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_zte_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_zte_mtk_vm_turner_simon_brunyi.jpgTurner és Brünyi megkövültén lesi a labda útját, amely Simon lábáról az üres kapu mellé gurul. Nem egy ehhez hasonló nagy helyzetben hibáztak a zalaegerszegi csatárok

Rába ETO - Nyíregyháza
A békéscsabai 2:3-at el akarják felejteni Győrben, s inkább azt várják, ami megszokott: a bajnokcsapat hazai pályán rúgja a gólokat.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_raba_eto_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_raba_eto_nyiregyhaza_szepesi_halasz.jpgAz a bizonyos helyzet, amikor egy csatárnak is védőfeladat jut Győrben. Szepessy támadja becsúszva Halászt

A mérkőzések után lássuk a 10. forduló válogatottjait! A rengeteg 7-es osztályzat mellett néhány játékos nagyon kitűnt: 8-as osztályzatot érdemelt ki Selyem, Kelemen, Krisztin és Kerekes György. Nálunk az utóbbi lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
A góllövőlista élén az ezúttal is eredményes pécsi Dobány Lajos áll, immáron egyedül, a Vasas csatára, Váradi Béla ebben a fordulóban nem lőtt gólt.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_gollovolista.jpg
Nyolc mérkőzésen huszonkilenc gól. Ez a szombaton lejátszott labdarúgó bajnoki forduló mérlege. A meglepetéscsapatok, a Csepel: 0:3-ról egyenlített Kispesten, a Haladás: 0:1 és 1:2 után nyert 3:2-re, az MTK-VM: idegenben győzött, a Vasas: egy pont Székesfehérvárott. A papírforma érvényesült Pécsett, Újpesten, Győrben, Debrecenben. A táblázaton a Rába egy pont előnnyel vezet a Csepel, és hárommal a Ferencváros előtt. Velük együtt öt fővárosi csapat a Rába nyomában, kapaszkodik az MTK-VM, egyre lejjebb csúszik a Tatabánya.
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Győzelem nélkül távoztak a vendégcsapatok a másodosztály 13. fordulójában. Mind a tíz találkozón a pályaválasztó csapatok pontot szereztek, s az élen továbbra is a Volán áll. A listavezetőtől szerzett pontja ellenére nagy a Baja baja...
idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_nb-ii-1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_nb-ii-2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_nb_ii_sakgotarjan_eger.jpgA hálóban a Salgótarján első gólja. Bartos, az Eger kapusa és két védőtársa már csak a gólszerző Varga örömtáncában „gyönyörködhet”

idokapszula_nb_i_1982_83_10_fordulo_nb-ii-2_dorog_22_sz_volan.jpgLukács, a BKV Előréből Dorogra települt középpályás beváltotta szakvezetés hozzá fűzött reményeit. Nem rajta múlott, hogy csapata jelenleg meglehetősen nehéz helyzetben várja a folytatást. Dorogi AC-22. sz. Volán SE 2:0

Szerdán a visszavágók következnek a nemzetközi kupaporondon, aztán a következő hétvégén jön a 11. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - Pécsi MSC
Vasas - DMVSC
DVTK - Bp. Honvéd
Békéscsaba - MTK-VM
Nyíregyháza - Haladás
Ferencváros - Rába ETO
Tatabánya - ZTE
Videoton - Ú. Dózsa

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8013586301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.08.27. 21:48:51

Szegény Brezsnyev elvtárs, nincs már sok hátra.....

Szuperzsaru: az első napok előadásai telt házzal mentek, nem kaptunk jegyet.....!!!

A Vasasos Hajdú a volt csepeli kapus?
süti beállítások módosítása