Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Spanyolország 25-29 (13-18)

2019.12.01. 12:31 Fradista Utazó

Nehéz döntés elé került Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, pedig még el sem kezdődött a mérkőzés. A három hátsó posztra alapvetően Háfra Noémi, Kovacsics Anikó és Kovács Anna lenne a három kezdőjátékos. 

vb_noi_2019_rasmussen.jpg

Kim Rasmussen (Fotó: MKSZ, Kovács Anikó)

Közülük Háfra és Kovacsics a klubjukban (a Ferencvárosban) kifejezetten harmatos őszt futott: Háfra még jól kezdte a szezont, de aztán elhalványult, Kovacsics pedig lassan egy éve formán kívül van. Kovács Anna pont ellenkezőleg: kiválóan játszott Debrecenben úgy a bajnokságban, mint az EHF-kupában. Őt Rasmussen eredetileg nem akarta behívni, de aztán a közvélemény, és feltehetően néhány befolyásos kézilabdás személyiség a csapatba követelte. 

Az első mérkőzésen, Kazahsztán ellen, egyikük sem játszott jól. Persze a nagyon sima győzelemmel végződött meccs nem feltétlenül szolgálhat kiindulási alapként. Feltehetőleg a kapitány is így gondolta, így az említett három játékossal kezdtük a mérkőzést. 

Ami aztán úgy alakult, mint egy rémálom. Pár perc után a spanyolok úgy vezettek 4-0-ra, hogy mi kapura lövésig sem igen jutottunk el. Ha hozzávesszük, hogy a lefújáskor is pont négy gól volt közte (ez ugye már a cikk címéből kiderül), akkor elmondhatjuk, itt már el is ment a meccs, a hátralévő 54 percben már "csak" nem tudtuk megfodítani a mérkőzést.

Pedig egyébként sok nem is kellett volna hozzá. Például megpróbálhattunk volna védekezni (nem, nem úgy...). 18 gólt kaptunk a szünetig, amiben persze a kapusaink is bőven benne voltak, nem véletlenül próbálkozott Ramussen mindhárommal, eredménytelenül: összesen három labdát védtek ki (fejenként egyet). Kritizálták többen a kapitányt a védekezés minősége miatt. Az viszont nem taktikai kérdés, ha Kovacsics Anikó vagy Tóth Gabriella kettesben úgy állnak és nézik, ahogy gólt kapunk mellőlük, mintha oda szólna a jegyük, de amúgy nem szerepelne a munkaköri leírásukban, hogy ott csinálni is kellene valamit. Az egés védelem statikus. Rasmussen már az első időkérésénél is azt ismételgette, hogy ütközni kellene - ebből nem sokat láttunk. Mintha a kapitány elfelejtett volna szólni a csapatnak, hogy, egy régi nagy humoristát idézve, ez már a mérkőzés, szóval itt már tényleg komolyan kellene venni ezt az egészet, itt már nem Kazahsztán az ellenfél. 

Támadásban pedig nem volt jó gondolat  a kigondolt kezdőcsapat. Ezzel a felállással a gyors labdafelhozatalon (Tempohandball) kívül gyakorlatilag semmi nem működött a játékunkban. Különösen Kovács Anna teljesítménye volt feltűnő: kiábrándító lövőszázalék (1/5), 5 eladott labda. És mindezt egy olyan játékostól, akit védekezésre általában lehoztunk (ha mégse, akkor úgy bolyongott ott, mint aki idegen földrészre tévedt), ez teljesen elfogadhatatlan. Az viszont nem Kovács hibája, hogy rövid pihenők kivételével végig pályán maradhatott támadásban, a végjátékban is. Nem állítom, hogy rajta ment el a meccs, de volt köze hozzá, az biztos. 

Kovacsics Anikó is csak egy hajszállal volt jobb nála, valamivel kevesebb labdát szórt el, de egy irányítótól azért többet várnánk, mint, hogy legyen egy szép passza a beállóba, amit aztán pár perccel később kompenzál is egy tizenegy méterről, helyzet nélkül a kapusba lőtt labdával. Egyszerűen felállt fal ellen tökéletesen értékelhetetlen volt a támadójátékunk, nem tudtunk helyzeteket kialakítani egyáltalán. 11 átlövéssel próbálkoztunk. A statisztika szépsége: az nem látszik az adatokból, hogy egy szépen kidolgozott akcióról beszélhetünk, vagy egy passzívnál reménytelen helyzetből, takarásból, jobb ötlet hiányában előtt labdáról. Háfra Noémi 5 lövésből 2 gólt ért el, mindet átlövésből, ez határeset. A többiek összesen 0/6, erre nincs mit mondani. 

Talán még akkor ment a legjobban a szekér, amikor a junior világ- és Európa-bajnokok voltak a pályán. Különösen is igaz ez Tóvizi Petrára (a húszéves beállóst végül a mérkőzés legjobb játékosának jelölték), aki folyamatosan megjátszható volt, helyzetbe került, és kivétel nélkül minden lövéséből gól is lett (5/5). De Vámos Petrát vagy Klujber Katrint már egyetlen hiba után lecserélte Rasmussen - Tóvizit aztán hiba nélkül is, ha már nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázott volna. 

Ha meg tudtuk játszani a beállóst vagy a szélsőket, az gyakorlatilag gól lett. 17 alkalommal találtuk el a vonalról vagy szélről a kaput, ebből a spanyol kapusok csak egyetlen lövést tudtak védeni - ennyit kis szerencsével egy néző is kivédett volna. A középen erőltetett próbálkozásaink viszont nem sűrűn jártak sikerrel. 

A meccs elején hat lövésből hat gólt kapó Bíró Blanka állt vissza a kapuba a szünet után. Elkerülhetetlen volt a kérdés, hogy miért, de nincs is válasz: kolléganői pont ugyanezt hozták (Triffa 1/5, Kiss 1/9), valakit meg mégiscsak be kell állítani ugye. Bíró aztán a második félidőben 10 gólt kapott (a 11. spanyol találatot üres kapura kaptuk) és 9 labdát kivédett, ami klaszis teljesítmény volna, ha nem rontaná le az első félidő mérlege. Nagy szerepe volt abban, hogy az utolsó percekig volt esélyünk legalább egy pont megszerzésére. 

A meccset tétlenül néző, folyamatosan rossz döntéseket hozó, taktikailag semmit felmutatni nem tudó edzőnek, Kim Rasmussennek, pedig abban, hogy ezzel az eséllyel nem tudunk élni. 

El még nem veszett semmi, elvileg még világbajnokok is lehetünk, a minimális célkitűzéshez, az olimpiai selejtezőt érő helyezés eléréséhez pedig még egyenes út vezet. Hétfőn a magyar válogatott nem lép pályára, kedden viszont már reggel szurkolhatunk a mieinknek: a magyar idő szerint reggel 7 órakor kezdődő, Montenegro elleni meccset is az M4 Sport közvetíti majd. 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6715332910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2019.12.02. 07:36:42

+1

Minden benne van.

Esetleg még Tomorit lehetne megkérdezni, hogy mit keres a keretben, mert védekezésben lassú, de legalább támadásban szar.

Theli 2019.12.02. 11:01:44

Köszönjük, tűpontos, mint mindig.
A Kopasz makacs, de legalább következetlen is. Többször kihangsúlyozta, hogy a válogatott ajtaja nyitva áll mindazok előtt, akik a klubjukban jó teljesítményt nyújtanak, senkinek nem lesz bérelt helye a csapatban, versenyhelyzetet szeretne teremteni. Ezzel nehéz nem egyetérteni. Ezen elgondolás alapján került vissza Kovács Anna a keretbe, akit a válogatottba kerülve beoltanak kézilabda ellen, nem először. És ezen elgondolás ellenére van a csapatban Kovacsics, aki a formája alapján a Vácban, a DKKA-ban vagy az MTK-ban se lenne kezdő irányító.
A meccselése meg egy katasztrófa. A VB előtti lelkesedésemet - mármint hogy itt valami nagy dolgot vihetünk végbe - sikerült lelohasztani már az első komolyabb csapat ellen. Az olimpiai kvalifikációs torna még meglehet, de hogy egy EB-n vagy VB-n nem az a célkitűzés, hogy eredményeket érjünk el rajta, hanem eljuthassunk onnan egy másik versenyre, számomra egy agyrém.

Andy73 2019.12.02. 11:08:42

Jó lett volna pár gólt bespájzolni a kazahok ellen a második meccsre...
De azt is mondhatjuk, hogy nem az első héten kell csúcsformában lenni, hanem a másodikon, a helyosztókon. Persze addig egy rangadót azért meg kell még nyerni, pl. holnap, kedd reggel, Montenegro ellen.
A kezdésre mindenesetre fontos lenne jobban odafigyelni. Csak akkor engedheti meg magának bármelyik csapat, hogy dekoncentráltan kezdjen, ha sokkal jobb, mint az ellenfél - mint pl. a Pick vagy a Veszprém is a legtöbb ellenfele ellen.

Andy73 2019.12.02. 11:14:44

Ami a többi kommenelőt illeti, talán drukkolni kellene, nem csak kritizálni. Ilyenkor mindig arra gondolok, vajon az ilyen kommentelők mennyire sportosak, vagy mennyire kiemelkedők a saját munkájukban.
Egy kemény meccsen kikaptunk, de nem volt súlyos a vereség, és még versenyben vagyunk továbbra is.
Hajrá csajok!

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.12.02. 11:42:23

Ezek a világ legjobban fizetett játékosai. Ezeket nem minden vesztett meccs után, hanem minden bekapott gól után a földbe kellene döngölni! A szerencsétlen focisták filléreket keresnek a nemzetközi mezőnyben mégis a világbajnokkal, meg a top bajnokságok bajnokaival hasonlítják őket össze. Ezek a kutyaütő kézisek (női, férfi) meg a világ legjobban fizetett játékosai, a világ lehnagyobb költségvetésű klubjaiban - ezekkel szemben miért nem elvárás az eredményesség!?

2019.12.02. 12:20:38

Ha azonban úgy nézzük, hogy ha nincs az a 4 gól az elején, akkor döntetlen és lehet, hogy most áradoznál a csapatról.

2019.12.02. 12:22:50

@Theli: "Az olimpiai kvalifikációs torna még meglehet, de hogy egy EB-n vagy VB-n nem az a célkitűzés, hogy eredményeket érjünk el rajta, hanem eljuthassunk onnan egy másik versenyre, számomra egy agyrém."

Mert az olimpiáról már a következő eb-t és vb-t figyeljük.

Theli 2019.12.02. 13:40:15

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: "Mert az olimpiáról már a következő eb-t és vb-t figyeljük."
Az olimpia bűvöletében élő nép vagyunk, pedig 2 olimpia között van 2 EB és 2 VB, ahol eredményeket lehetne elérni, de a "részvétel a fontos" elv alapján indulunk el ezeken, és ha nincs eredmény, márpedig nincs, akkor "mi a következő olimpiai ciklusra készülünk" bullshitet kezdjük pufogtatni. Ezt kéne befejezni. Szerinted a dánok meg a norvégok a kvalifikációért vannak a VB-n?
Egy VB-n az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutásnak következménynek, és nem célnak kéne lennie. Remélem, érthető voltam.

ételizésítő 2019.12.02. 15:06:09

Rasmussen elég szar csapatot vitt ki.
Kovács Annát minek? Sosem volt válogatott szintű játékos. Az ifi vb-t nyert Lakatos ezerszer jobb. Kácsornak szintén ott lenne a helye a csapatban.
Tomorit, pár éve BL-gólkirálynőt lehozza támadásban, és csak védekezteti? Ez teljesen hülye?
Janurikot meg itthon hagyta, pedig jelenleg a legjobb magyar kapus. 3 éve ugyan kivitte, de nem védette, aztán mikor nagyon nagy szarban volt a válogatott Montenegró ellen, akkor berakta, és a montenegróiaknak a szemét is kivédte, 59%-kal védve a teljes meccsen.
Ráadásul Rasmussen tegnap mintha nem is látta volna a meccset, annyira nem csinált semmi érdemlegeset.

A tegnapi válogatott egy kalap híg fos volt, a védekezésünk nulla, Háfra nem mert kapura lőni sem, Klujber is nagyona tudása alatt játszott.
Kb. a beállósok (támadásban, mind a 2) meg szélsők (ők védekezésben is) voltak csak rendben, az szerencsére mind a 4. Ha ők nincsenek, nagyon csúfos vereség lett volna a vége. Nem tudom, hogy ezt látva miért nem lehetett többször megjátszani őket, legalább középen is szét lehetett volna ezzel húzni a falat.
Ami Tóvizi lecserélését illeti, néha pihennie kell, és a helyére beállt Szabó is jól teljesített.
Nagyon sok lövést nem a spanyol kapus védett, hanem telibe lőtték a kapust, el sem tudott volna ugrani a labda elől. Hogy egy 167 centis Navarro kapusnak (aki egyébként tényleg a világ egyik legjobbja) miért lefelé meg középmagasra lövünk, az szintén érdekes kérdés.
Hogy miért Tóvízi lett a meccs legjobbja, az megint csak jó kérdés, szerintem őt is meglepte, de a spanyol csapatból kb. bárki jobban megérdemelte volna, és ez nem Tóvízi leszólása akart lenni, mert ő tényleg megtette, amit megtehetett.

Ez a teljesítmény Montenegró ellen édeskevés lesz. Sajnos, a magyarokban az a mentalitás nyomokban nincs meg, ami a montenegróiakban (meg úgy általában a volt jugoszláv államok játékosainak mindegyikében), hogy 10 perccel a vége előtt 25-10-nél sincs számukra elveszett meccs. (Ehhez képest a Veszprém bukott BL-döntőt úgy 3 éve (a velünk állítólag rokon lélek lengyel Kielcével szemben), hogy a vége előtt 10 perccel még 9 (KILENC) góllal vezettek.) Ilyet a magyar női kéziválogatottban egyetlen ember tudott valaha is: Bojana Radulovics. A névről lehet tippelni, milyen származású.

(Bár foci, de a délszláv mentalitásra jó példa, hogy a 2000-es Eb-n volt olyan meccs, amikor már 3-0-ra vezetett az akkori Jugoszlávia ellen Szlovénia, és - legalábbis megkérdőjelezhető jogossággal - kiállítottak egy szerbet (Mihajlovics), amin annyira felszívták magukat, hogy 7 (HÉT) perc alatt kiegyenlítettek (7 perc - 3 gól, fociban, 10 emberrel 11 ellen). A szlovének bár délen élnek, de nem délszlávok, hanem délre szakadt északi szlávok, a szlovákok a legközelebbi rokonaik.)

ételizésítő 2019.12.02. 15:25:54

@Artie:
Ez mondjuk nem igaz, de biztos jó duma a kocsmában.

@Theli:
A magyarban nincs olyan, hogy tűpontos, ilyet csak a saját anyanyelvét nem ismerő mond, aki minden hülye anglicizmust átvesz. Hajszálpontos van helyette.

"Kovacsics, aki a formája alapján a Vácban, a DKKA-ban vagy az MTK-ban se lenne kezdő irányító"
A Fradiban az, pedig BL-csoportkörből továbbjutó csapatról beszélünk. Te meg fogalmad sincs, hogy miről.

@Andy73:
Drukkolni a meccsen kell, koma.
A meccs után meg nyugodtan lehet kritizálni, ha azt érdemli a csapat. A hozzád hasonlóan gondolkodó hülyék miatt nem jut ötről a hatra semmi az országban.
Ja, ami engem illet, jó pár évig kézilabdáztam.

@Hungarian Geographic:
"A szerencsétlen focisták filléreket keresnek a nemzetközi mezőnyben"
Viszont kb. 5-10-szer annyit, mint a kézisek, és lófaszt sem nyújtanak hozzájuk képest klubszinten sem. A focisták Magyarországon iszonyatosan túl vannak fizetve. A kézisek nem, ők ugyanis nemzetközi szinten is nyújtanak valamit. A focisták mikor voltak kint vb-n utoljára? Az Andorra meg Luxemburg elleni zakó (1 éven belül a kettő, alig valamivel az ezazéccakanemérthetvéget nagy sikerű Eb után, ahol a portugálok csak azért nem vertek szarrá, mert nem a belgákkal akartak játszani a kieséses részben) meg kb. olyan, mintha a kézilabdában Ausztrália verte volna meg a magyarokat. Gondolkozz egy kicsit, ha van mivel.

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Nem hiszem. Ha valami csoda folytán nyertünk volna is, ezen a meccsen nagyon szarul játszott a válogatott. És ez a közte 4 is csak azért nem lett több, mert ezzel ők gyakorlatilag már továbbjutottak, és Románia ellen elég komoly gólkülönbséget is összeszedtek, ami, ha Románia elég pontot szerez, számít (kétlem, hogy játszanak még egyszer annyira gyengén, mint a spanyolok ellen tették), míg a mi kazahok elleni 25 gólos győzelmünk nem fog, mert Kazahsztánnak esélye nem lesz beleszólni a továbbjutásba. Ráadásul a románok ha mások ellen gyengén játszanak is, a magyarok ellen rendre felszívják magukat.
Viszont ha mi így játszunk, ahogy a spanyolok ellen, Szenegál is megverhet bennünket.
Angolától már kaptunk ki, pedig előtte az oroszok csak 1 góllal tudtak verni bennünket (mondjuk ők meg is nyerték akkor a vb-t a norvégokkal szemben, egy perc esélyt nem adva a minket mindig elég komoly gólkülönbséggel két vállra fektető norvégoknak).

Theli 2019.12.02. 16:30:23

@ételizésítő:
"A magyarban nincs olyan, hogy tűpontos, ilyet csak a saját anyanyelvét nem ismerő mond, aki minden hülye anglicizmust átvesz. Hajszálpontos van helyette."
Voltaképpen ez a legértelmesebb része a lekezelő fröcsögésednek, legalább megtudtam, hogy a kifejezés anglicizmus.

Kovacsicsról. A Fradi nem Kovacsics teljesítménye miatt jutott tovább a BL-ben, hanem annak ellenére.

ételizésítő 2019.12.02. 18:58:04

@Theli:
Magyarul beismered, hogy faszságokat írtál.
Köszönöm, ezt mondtam veled kapcsolatban én is.
süti beállítások módosítása