Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Törökország – Magyarország mérkőzés

2020.10.26. 05:14 maribor_

1984. április 4., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_aprilis_4_headlines.jpgÉljen április 4! Hazánk felszabadulásának 39. évfordulóját ünnepelte az ország

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 2.

Hazánk felszabadulása 39. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepségeket rendeztek országszerte. Ünnepélyesen helyezték el a kegyelet virágait a felszabadító szovjet hősök emlékműveinél. Kegyelettel megkoszorúzták a második világháború magyarországi felszabadító harcaiban elesett bolgár, jugoszláv, ausztrál, amerikai, francia, kanadai, lengyel, angol és új-zélandi katonák síremlékét is. A felszabadulási évforduló alkalmából kitüntetéseket adtak át. A Parlament Vadász-termében a Magyar Népköztársaság Kiváló, valamint Érdemes Művésze kitüntetéseket vehették át azok a művészek, akik a szocialista kultúra fejlesztése terén kimagasló érdemeket szereztek. A Vigadóban a művészeti díjakat adták át. Az évforduló alkalmából kitüntették a munkában élenjárókat a minisztériumokban, a főhatóságoknál, a társadalmi és tömegszervezeteknél, valamint a fővárosi tanácsnál.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_sarlos_istvan_lazar_gyorgy_kopeczi_bela_aczel_gyorgy.jpgA Parlament vadásztermében Köpeczi Béla művelődési miniszter adta át a kiváló- és érdemes művész kitüntetéseket. Az ünnepségen részt vett Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese és Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai

Hétfőn - hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából - Budapesten a társadalmi és tömegszervezeteknél, minisztériumokban, főhatóságoknál rendezett ünnepségeken, kitüntetéseket nyújtottak át a munkában élen járó dolgozóknak.

A Belügyminisztériumban rendezett ünnepségen hét dolgozó vette át eredményes munkája elismeréseként az Elnöki Tanács által adományozott Kiváló Szolgálatért Érdemrendet. Horváth István belügyminiszter négy alezredest ezredessé nevezett ki, soron kívüli előléptetéseket nyújtott át, főtiszteket, tiszteket és tiszthelyetteseket a Haza Szolgálatáért Érdemérem, a Közbiztonsági Érem és Tűzbiztonsági Érem arany fokozatával tüntetett ki.

A Magyar Néphadsereg Művelődési Házában rendezett ünnepségen 22 tiszt és tiszthelyettes vette át az Elnöki Tanács által adományozott Vörös Csillag Érdemrendet, illetve a Kiváló Szolgálatért Érdemrendet. A hadsereg fejlesztésében, harckészültségének növelésében huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként többen kitüntetésben, illetve soron kívüli előléptetésben részesültek.

A Munkásőrség Országos Parancsnokságán Borbély Sándor országos parancsnok ünnepi parancsban köszöntötte hazánk felszabadulásának 39. évfordulóját, majd a Haza Szolgálatáért Érdemérem és a Fegyverbarátságért Érdemérem különböző fokozatait adta át több munkásőrparancsnoknak, munkásőrnek, illetve a munkásőrség tevékenységét segítő pártmunkásnak, gazdasági vezetőnek.

Az Ipari Minisztériumban Kapolyi László ipari miniszter nyújtott át kitüntetéseket.

A Művelődési Minisztériumban Köpeczi Béla művelődési miniszter adott át kitüntetéseket.

A Parlamentben rendezett ünnepségen Buda Gábor, a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökhelyettese, számos tanácsi dolgozónak adott át Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt.

Az Országos Vízügyi Hivatalban rendezett ünnepségen eredményes munkájuk elismeréseként több vízügyi dolgozónak adott át kitüntetést Kovács Antal államtitkár, az OVH elnöke.

A Magyar-Szovjet Baráti Társaság Országos Elnöksége a Barátság Házában rendezett ünnepséget. Tasnádi Emil, az MSZBT alelnöke méltatta az évforduló jelentőségét. Ezután Apró Antal, az MSZBT elnöke, szovjet diplomatáknak, újságíróknak, szakembereknek, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport több tábornokának és főtisztjének a társaság aranykoszorús jelvényét adta át.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_apro_antal_lakatos_erno.jpgApró Antal és Lakatos Ernő a kitüntetettek egy csoportjával

A Magyar Vöröskereszt székházában Hantos János, a Magyar Vöröskereszt országos végrehajtó bizottságának elnöke a Munka Érdemrend különböző fokozatait nyújtotta át tizenhat kiemelkedő munkát végző dolgozónak, illetve társadalmi aktivistának.

A Magyar Úttörők Szövetségének ünnepségén Varga László főtitkár adta át a Gyermekekért Érdemérem kitüntetést harminchét, az Úttörővezetői Érdemérem kitüntetést pedig 115, a gyerekek mozgalmi munkáját segítő úttörővezetőnek.

Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Fejér megyébe látogatott. Székesfehérváron, az MSZMP Fejér megyei Bizottságának székházában Takács Imre, a megyei pártbizottság első titkára és Závodi Imre, a megyei tanács elnöke fogadta, s tájékoztatta a megye politikai, társadalmi és gazdasági életéről. Ezután Havasi Ferenc felkereste a Székesfehérvári Könnyűfémműt. Itt részt vett a félgyártmánygyártás fejlesztését célzó, hétmilliárdos nagyberuházás ünnepélyes felavatásán. Az ünnepségen először Dózsa Lajos, a Magyar Alumíniumipari Tröszt vezérigazgatója jelentette be: az államkölcsönből megvalósult nagyberuházás határidőre, költségkereten belül elkészült, s ezzel 65 ezer tonnával, több mint másfélszeresére nőtt a Köfémben a félgyártmánytermelés. Ezt követően Kapolyi László ipari miniszter mondott ünnepi beszédet. A miniszter beszéde után Tóth Géza, a Székesfehérvári Könnyűfémmű igazgatója vette át az elkészült létesítményt.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_szekesfehervari_konnyufemmu.jpgA nagyberuházás keretében több új üzem létesült. Képünkön a hengermű

Az 1-es villamos vonalának kiépítése során megkezdődik a Lehel utca-Róbert Károly körút (Domus) csomópont kialakítása.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_1_es_villamos_domus.jpgA kereszteződés végül alig három hét alatt készült el

Átadták az ország első, sztráda mellé telepített autós áruházát Tatabánya határában, az E 5-ös út 60-as kilométerkövénél. Az avatási ünnepségen részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Antalóczy Albert, a Komárom megyei pártbizottság első titkára, valamint Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter, Szlamenicky István, a SZÖVOSZ elnöke és Varga Gyula, a megyei tanács elnöke. A megnyitón elismerésben részesítették azokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az áruház létrehozásában.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_skala_sztrada.jpgA nyitás utáni pillanatok 7800 négyzetméter alapterületű komplexumban

Todor Zsivkovnak, a BKP KB főtitkárának, a bolgár államtanács elnökének vezetésével bolgár párt- és állami küldöttség érkezett Varsóba hivatalos baráti látogatásra. A bolgár delegáció Wojciech Jaruzelski és a legfelső lengyel állami szervek meghívásának tett eleget. A bolgár vendégeket a varsói repülőtéren Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, a kormány elnöke, Henryk Jablonski, a lengyel államtanács elnöke és a politikai élet más vezetői köszöntötték. Todor Zsivkov megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját és a lengyel főváros felszabadításáért elesett szovjet hősök emlékművét. Ezt követően megbeszéléseket folytatott Wojciech Jaruzelskivel a LEMP KB székházában.

Este Todor Zsivkov ünnepélyesen átnyújtotta Wojciecb Jaruzelskinek a Dimitrov-érdemrendet. A kitüntetés átadása után Wojciech Jaruzelski díszvacsorát adott bolgár vendége tiszteletére.

Hosszabb idő után ismét feszültté vált a helyzet a kelet-libanoni Bekaa-völgyben húzódó szíriai-izraeli fronton. Este szíriai ellenőrzés alatt álló libanoni körzeteket lőtt az izraeli nehéztüzérség. Bejrúti hivatalos körökben attól tartanak, hogy Izrael a kelet-libanoni front felhevítésével próbálja aláásni a libanoni belpolitikai rendezésért, a tartós tűzszünetért kifejtett szíriai erőfeszítéseket.

Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök fogadta Alekszandr Szoldatovot, a Szovjetunió bejrúti nagykövetét, akivel elsősorban a Dél-Libanonban kialakult helyzetet vitatta meg. Mint a kormányfő tudósítóknak elmondotta, az Egyesült Államok képtelen volt elérni az izraeli alakulatok távozását Libanonból, ezért kell országa támogatása végett mozgósítani más nagyhatalmakat is.

Három palesztin ellenálló tíz percen át tartó, heves tűzharcot vívott fegyveres polgári személyekkel és rendőrökkel Jeruzsálem izraeliek lakta negyedében. A lövöldözésben negyvennyolc ember megsebesült - ketten súlyosabban -, az egyik palesztin gerilla meghalt, a másik kettőt elfogták. Az akciót egy damaszkuszi bejelentés szerint Najef Havatmeh Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetének emberei hajtották végre. A PFSZ-hez tartozó szervezet arról tájékoztatott, hogy az ellenállók az izraeli idegenforgalmi minisztérium épületét támadták meg, és túszokat ejtettek - közöttük a minisztert - abból a célból, hogy fogoly fegyvertársaikat váltsák ki velük. A damaszkuszi közlemény szerint a lövöldözés a karhatalom túszszabadítási kísérlete miatt robbant ki. Az izraeli rádió jelentése szerint azonban a minisztérium épülete, jóllehet az incidens helyszínének közelében áll, nem volt támadási célpont, és túszok sem estek a palesztinok fogságába.

Az amerikai fővárosban nyilvánosságra került a Fehér Ház állásfoglalása az űrobjektumok elleni fegyverekkel folytatott kísérletek ügyében. A törvényhozás még tavaly olyan döntést hozott, amely némileg korlátozni kívánta a Pentagon űrfegyverkezési terveit, és arra kötelezte a kormányzatot, hogy készítsen jelentést a kongresszus számára az ilyen fegyverek ellenőrzésének lehetőségéről. A most elkészült jelentés azt állítja, hogy a kormányzat elvben nem utasítja el az ilyen fegyverek korlátozásáról folytatandó tárgyalásokat. Ám mivel semmilyen esetleges megállapodást ez ügyben „nem tart ellenőrizhetőnek és nem tart nemzeti érdeknek”, jelenleg nem kíván tárgyalásokat a Szovjetunióval az űrobjektumok elleni fegyverek betiltásáról. Egy magas rangú kormánytisztviselő a The Washington Postnak nyilatkozva ezt mondotta: „Jelentésünk olvasói számára világos lesz, hogy miért nem kívánunk a Szovjetunióval tárgyalást kezdeményezni egy tiltó jellegű megállapodásról.”

április 3.

Hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából reggel ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással felvonták a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél. Zászlófelvonási ünnepséget tartottak reggel a Parlament előtti Kossuth téren is, ahol ugyancsak ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással vonták fel az állami zászlót.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_budapest.jpgA gellérthegyi Felszabadulási Emlékmű az átépített Boráros térről

Hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Minisztertanács és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa tegnap délelőtt koszorúzási ünnepséget rendezett Budapesten, a szovjet hősök Szabadság téri emlékművénél és a Magyar Hősök Emlékművénél, a Hősök terén.

A Szabadság téren, ahol a zászlódísszel övezett emlékművel szemben csapatzászlóval felsorakozott a magyar néphadsereg díszszázada, kürtszó harsant, amikor Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke - Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter kíséretében - a koszorúzás színhelyére érkezett. A díszszázad parancsnoka jelentést tett az Elnöki Tanács elnökének, aki ezt követően a honvédelmi miniszterrel együtt ellépett a díszszázad sorfala előtt, és üdvözölte a katonákat.

A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után az Elnöki Tanács nevében Losonczi Pál és Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke helyezett koszorút az emlékmű talapzatára. Az MSZMP Központi Bizottságának koszorúját Kádár János, a Központi Bizottság első titkára és Németh Károly, a Központi Bizottság titkára, a Politikai Bizottság tagjai helyezték el. A Minisztertanács nevében Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese koszorúzott.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_kadar_janos_nemeth_karoly.jpgKádár János és Németh Károly koszorúz a Szabadság téren

A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége budapesti nagykövetsége részéről Vlagyimir Bazovszkij nagykövet, Ivan Boimov követtanácsos és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé helyezte el a kegyelet és a megemlékezés koszorúját. Ezután a diplomáciai testület képviselői koszorúztak.

Koszorúztak a magyar fegyveres erők és testületek vezetői is. A hazánk felszabadításáért elesett hősök emléke előtt tisztelegve megkoszorúzták az emlékművet az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnokságának képviselői. Ezután a fővárosi tanács vezetői, majd a budapesti vállalatok, hivatalok, intézmények dolgozó kollektíváinak képviselői és a budapesti fiatalok adóztak tisztelettel a szovjet hősök emlékének, s virágokkal borították az emlékmű talapzatát. A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjai után a katonai díszszázad elvonulásával ért véget.

A zászlókkal díszített Hősök terén, a Magyar Hősök Emlékművével szemben is katonai díszszázad sorakozott fel csapatzászlóval. Losonczi Pál Czinege Lajos társaságában érkezett a térre, majd a díszszázad parancsnoka jelentést tett az Elnöki Tanács elnökének. A Himnusz hangjai után az Elnöki Tanács képviseletében Losonczi Pál és Trautmann Rezső, az MSZMP Központi Bizottsága nevében Kádár János és Németh Károly, a Minisztertanács részéről Lázár György és Sarlós István koszorúzott. Koszorút helyeztek el az emlékműnél a budapesti diplomáciai testület képviselői is.

Megkoszorúzták az emlékművet a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a KISZ Központi Bizottsága, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság és a Magyar Úttörők Szövetsége nevében. Koszorút helyeztek el a magyar fegyveres erők és testületek képviselői is. Ezután az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoksága részéről koszorúztak. Végezetül a fővárosi tanács, majd a budapesti dolgozók koszorúztak. A kegyeletes megemlékezés az Internacionálé hangjai után a díszszázad elvonulásával ért véget. 

Budapest több kerületében is koszorúzási ünnepségekkel adóztak a felszabadító harcok hősei, áldozatai emlékének.

Kedden országszerte folytatódtak a hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából tartott megemlékezések.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_szombathelyi_koszoruzas.jpgA szombathelyi koszorúzási ünnepség 

Budapesten a társadalmi és a tömegszervezeteknél, minisztériumokban, főhatóságoknál rendezett ünnepségeken kitüntetéseket nyújtottak át a munkában élen járó dolgozóknak.

Az Elnöki Tanács hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából, eredményes munkájuk és közéleti tevékenységük elismeréséül az állami, a gazdasági munka különböző területein dolgozóknak és a fegyveres testületek tagjainak kitüntetéseket adományozott. Az Elnöki Tanács a Munka Érdemrend ezüst fokozatával 569, bronz fokozatával 962 személyt tüntetett ki, a fegyveres testületek 25 tagjának pedig Kiváló Szolgálatért Érdemrendet adományozott.

A kitüntetettek egy csoportjának Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke délben az Országház kupolacsarnokában nyújtotta át az érdemrendeket. Az ünnepségen megjelent Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Havasi Ferenc és Korom, Mihály, a Központi Bizottság titkárai, a Politikai Bizottság tagjai, valamint Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára. Losonczi Pál a kitüntetések átadásakor mondott beszédében méltatta hazánk felszabadulásának történelmi jelentőségét. A kitüntetések átadását követően az Elnöki Tanács fogadást adott a kitüntetettek és a vendégek tiszteletére.

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett megemlékezésen Pál Lénárd főtitkár adott át kitüntetéseket. Ünnepséget rendeztek a KISZ KB székházában, valamint a Szövosznál is.

A SZOT székházában ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy a Szovjet Szakszervezetek Központi Tanácsa száz magyar dolgozónak a XI. ötéves Terv Élmunkása kitüntetést adományozta. Jelen volt Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára és Kapolyi László ipari miniszter. Az ünnepséget Földvári Aladár, a SZOT alelnöke nyitotta meg. A kitüntetéseket Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete adta át azoknak az élenjáró dolgozóknak, akik munkaverseny-felajánlásaik teljesítésével, kiemelkedő eredményeikkel segítették, hogy vállalatuknál kifogástalan minőségben, határidőre elkészüljenek a szovjet exporttermékek. Az ünnepség után a SZOT elnöksége fogadást adott a kitüntetettek tiszteletére.

Hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából az Elnöki Tanács este fogadást adott az Országházban. A fogadáson részt vett Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György, Benke Valéria, Gáspár Sándor, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Maróthy László, Méhes Lajos, Németh Károly, Óvári Miklós, Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Gyenes András, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke és Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára. Megjelent a Központi Bizottság, az Elnöki Tanács és a Minisztertanács több tagja, a politikai, a gazdasági és a kulturális élet sok más vezető személyisége. Jelen volt az üzemek, a vállalatok, az intézmények sok kiváló dolgozója. Ott volt a fogadáson a budapesti diplomáciai képviseletek sok vezetője és tagja is. A szívélyes, baráti hangulatú fogadáson Losonczi Pál köszöntötte a megjelenteket.

A felszabadulás ünnepének előestéjén Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára köszöntőt mondott a rádióban és a televízióban.

Március 26. és április 3. között Budapesten tartózkodott Sztanis Bonev bolgár miniszterelnök-helyettes, az állami tervbizottság elnöke, aki részt vett a KGST tervezési együttműködési bizottságának 32. ülésén. Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Sztanis Bonevet. A szívélyes, baráti légkörű találkozón részt vett Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke. Jelen volt Boncso Mitev, Bulgária magyarországi nagykövete.

A bolgár miniszterelnök-helyettes tárgyalt Faluvégi Lajossal a kétoldalú gazdasági együttműködés tervszerű alakításának lehetőségeiről, és főbb feltételeiről az 1986-1990. évi időszakban. Kiemelték, hogy a gazdasági kapcsolatok további elmélyítését elsősorban a szakosítás és a kooperáció bővítésével kell megalapozni, különösen az elektronika, a robottechnika, az emelő- és szállítóberendezések, a közúti járműgyártás és növényvédő szerek előállítása területén. Sztanis Bonev a nap folyamán elutazott Budapestről.

Hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa üdvözlő táviratot küldött Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának, Losonczi Pálnak, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökének és Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének.

A bajkonuri űrrepülőtérről sikeresen útnak indult a világűrbe a szovjet-indiai űrhármas a Szojuz T-11 fedélzetén. A parancsnok Jurij Malisev, a fedélzeti mérnök Gennagyij Sztrekalov, a kutató-űrhajós pedig India első asztronautája, Rakes Sharma. A jelentések szerint a Szojuz T-11, amely a rajtot követően Föld körüli pályára állt, összekapcsolódik a Szaljut-7-Szojuz T-10 űrkomplexummal, amelynek lakói - Kizim, Szolovjov és Atykov - már felkészültek a nemzetközi legénység fogadására, a közös kutatómunkára.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_malisev_sharma_sztrelakov.jpgA Szojuz T-11 legénysége: Jurij Malisev, Rakes Sharma és Gennagyij Sztrekalov

A szovjet televízió, amely napközben már két ízben is kapcsolta Bajkonurt, a start előtt csaknem fél órával kezdte több helyszínes, élő közvetítését az űrrepülőtérről, az irányító központból, összeköttetést létesítve a Szojuz T-11 kabinjában már helyüket elfoglalt űrhajósokkal, az őket váró Szaljut-7-tel, az indiai fővárossal, Új-Delhivel, a moszkvai sajtóközponttal. A tartaléklegénység - Berezovoj, Grecsko és az indiai Rakes Malhotra - kívánt jó utat a társaknak. A Szojuz T-11 előre bejelentett időpontban, moszkvai idő szerint 17 óra 8 perckor startolt, s ezzel Föld körüli útjára indult Bajkonurból az ötvenötödik embert szállító űrhajó, amelyik egyúttal a tizenegyedik nemzetközi legénységet viszi magával. Mindkét szovjet űrhajós tapasztalt kozmonautának számít.

A szovjet-indiai űrlegénység a tervek szerint hét napig dolgozik majd a világűrben a két ország tudósai által kidolgozott kutatóprogramnak megfelelően. Technológiai és orvosi kísérleteket hajtanak végre, s indiai javaslatra, először próbálják ki, mennyire segíthetik az űrhajósok fizikai formában tartását a jógagyakorlatok. Az irányító központ esti tájékoztatója szerint mindhárom űrhajós közérzete jó, a fedélzeti berendezések kifogástalanul működnek.

Hetvenkilencedik életévében, Kijevben, elhunyt Oleg Antonov, a világhírű repülőgép konstruktőr, a műszaki tudományok doktora, a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának akadémikusa, professzor, számtalan állami kitüntetés és nemzetközi díj tulajdonosa.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_oleg_antonov_an_2.jpgA világhírű konstruktőr és az egyik legismertebb "műve", az An-2

A látogatás második napján a bolgár párt- és állami küldöttség a Varsótól keletre fekvő Siedlcébe látogatott, ahol Georgi Dimitrov nevét vette fel a helyi mezőgazdasági tanárképző főiskola. A program első napján adott díszvacsorán pohárköszöntőt mondott Wojciech Jaruzelski és Todor Zsivkov. A lengyel vezető beszédének nemzetközi kérdésekkel foglalkozó részében figyelmeztetett arra, hogy sokasodnak azok a nyugati próbálkozások, amelyeknek célja a Jaltában és Potsdamban elfogadott megállapodások felrúgása, a béke és biztonság gyengítése.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_todor_zsivkov_wojciech_jaruzelski.jpgTodor Zsivkov és Wojciech Jaruzelski a megbeszéléseken

A látogatást méltatva, Jerzy Urban kormányszóvivő aláhúzta: a megbeszélések hozzájárulnak majd a kapcsolatok felélénkítéséhez. A tárgyaló felek közös politikai nyilatkozatot fogadnak el, s várhatóan aláírják az 1990-ig s az azutáni évekre érvényes távlati gazdasági együttműködésről szóló megállapodást. A szóvivő egyéb kérdésekről szólva, a Hazafias Nemzeti Újjászületési Mozgalom által a minap kidolgozott választási kiadványt méltatta.

Az amerikai szárnyasrakéták technikailag bevethető állapotban vannak Comisóban, annak ellenére, hogy a támaszpont építése még nem fejeződött be - jelentette ki Giovanni Spadolini az olasz parlament vitájában. A hadügyminiszter megismételte korábbi, éles szovjetellenes támadását, és azt hangoztatta, hogy az első 16 szárnyas rakéta a biztonság objektív követelményeinek felel meg. Az OKP által kezdeményezett parlamenti vitában az olasz kormány képviselője újólag elutasította Enrico Berlinguernek, a párt főtitkárának a fegyverek rendszerbe állításának késleltetését célzó javaslatát.

Két héttel a lausanne-i megbékélési konferencia után még mindig egy helyben topog a libanoni rendezés ügye. A szemben álló felek képviselőiből alakult, az államfő elnökletével működő legfelsőbb politikai-katonai bizottság nem volt képes a tűzszünet megszilárdítására, a kormánypárti és az ellenzéki erők szétválasztására, a nehézfegyverek összegyűjtésére, s várat magára a Bejrút keleti és nyugati részét összekötő átkelőhelyek, valamint a repülőtér és a kikötő megnyitása. Az ellenzék szerint az államvezetés akadályozza a kibontakozást azzal, hogy nem tartja tiszteletben a lausanne-i találkozón vállalt kötelezettségét, nem hajlandó visszavonni a laktanyákba a falangista érdekek védelmében felhasznált, teljes újjászervezésre szoruló hadsereg egységeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_bejruti_csendelet.jpgBejrúti csendélet: Mindennapos jelenet, családi séta fegyveresen

Amin Dzsemajel libanoni elnök fogadta a Szovjetunió Kommunista Pártjának küldöttségét, élén Karen Brutyenccal, a központi bizottság nemzetközi osztályának helyettes vezetőjével. A szovjet pártküldöttség a Libanoni KP és a Haladó Szocialista Párt meghívására tesz látogatást Libanonban.

Izrael évi 150 millió köbméter vizet rabol el Libanontól a Litani folyót és a Tiberias-tavat összekötő föld alatti vezetéken, amelynek építése gyakorlatilag befejeződött. A leleplező libanoni tanulmány szerint csupán a szivattyútelepek üzembe helyezése van hátra. Az izraeli terv végrehajtása hatvan dél-libanoni falu ivóvízellátását és jelentős mezőgazdasági terület öntözését veszélyezteti.

Egy héttel Ahmed Sékou Touré köztársasági elnök halála után, reggel a hadsereg vette át a hatalmat Guineában - vált ismeretessé a conakry-i rádióban reggel beolvasott közleményből. A hadsereg egy nappal a kormányzó Guineai Demokrata Párt politikai bizottságának tervezett ülése előttre időzítette a hatalomátvételt (Ezen az ülésen döntöttek volna Sékou Touré utódjelöltjének személyéről). Az országot irányító „rendteremtés katonai bizottsága” feloszlatta az elhunyt elnök által vezetett párt összes szervét, a nemzetgyűlést, s felfüggesztette az alkotmányt is. Egyelőre ismeretlen Lansana Beavogui miniszterelnök, megbízott államfő és a kormány többi tagjának sorsa. A közleményben nem szerepel a katonai bizottság összetétele. Az ország egész területére kijárási tilalmat rendeltek el este tíztől reggel hat óráig. Újabb rendelkezésig felfüggesztették az összes tömegszervezetet, és betiltották ezek összejöveteleit. Lezárták az országhatárokat és a repülőtereket.

A nicaraguai Corinto és Sandino kikötőket támadó rohamcsónakok támaszpontja valószínűleg az az amerikai hadihajó, amely már hónapok óta az ország csendes-óceáni partvidéke előtt cirkál - hangsúlyozta Joaquin Cuadra Lacayo, a nicaraguai hadsereg vezérkari főnöke. Joaquin Cuadra a sandinista front „La Barricada” című központi lapjának adott interjút a nicaraguai kikötők elleni támadásokról, a kikötők vizének elaknásításáról. Az interjúban a sandinista hadsereg vezérkari főnöke leszögezte: minden jel arra mutat, hogy az ország elleni tengeri háború az Egyesült Államok közvetlen részvételével folyik.

A nicaraguai légierő a kikötőket ért minden támadás után megpróbálta felderíteni az akcióban részt vevő rohamcsónakokat, de azok mindig „eltűntek”. Helyettük csak a nicaraguai partok előtt mintegy 40 tengeri mérföldre (körülbelül 65 kilométerre) tartózkodó amerikai hadihajót találtak a repülőgépek.

Két újabb ülést tartott New Yorkban a Biztonsági Tanács. Mindkét vitában az Egyesült Államok külpolitikájával kapcsolatos panasz került napirendre. A két panaszos a líbiai, illetve a nicaraguai kormány. A testület egy héten belül immár harmadszor tanácskozott arról a líbiai panaszról, amely szerint az Egyesült Államok ellenséges és provokatív akciókat hajt végre Észak-Afrikában Líbia és a térség más államai ellen. A tripoli kormány szerint a szudáni Omdurman elleni titokzatos, provokatív jellegű bombázás ürügyén Washington AWACS rendszerű felderítőgépeket küldött a térségbe.

április 4.

Délelőtt a Gellérthegyen - a hagyományokhoz híven - koszorúzási ünnepségen, majd ifjúsági nagygyűlésen emlékeztek meg a fiatalok Magyarország 39 évvel ezelőtti felszabadulásáról. A felszabadulási emlékmű talapzatán a KISZ Központi és Budapesti Bizottsága, valamint a kerületek képviselői helyezték el a hála koszorúit, kegyelettel és tisztelettel emlékezve azokra a hősökre, akik életüket áldozták hazánk felszabadításáért.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegy.jpgFelszabadulási ünnepség a gellérthegyi Jubileumi Parkban

A Gellérthegyre vezető kanyargós lépcsőkön hosszú sorokban vonultak a fiatalok a körös-körül zászlódíszben pompázó Jubileumi Parkba, az ifjúsági nagygyűlés színhelyére. Csaknem 15 ezren népesítették be a hegyoldalt, amikor díszlövés dördült, s zászlót vivő lovasok felvonulása után megkezdődött az ünnepi megemlékezés. A részvevők között ott volt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és a KISZ Központi Bizottságának képviseletében Szandtner Iván, a KB titkára. Jelen voltak a társadalmi és tömegszervezetek képviselői, s részt vett az ünnepségen Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete, Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője és Nyikolaj Sevkun altábornagy, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli-hadseregcsoport politikai csoportfőnöke.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegy_erdeklodo_tomeg.jpgAz érdeklődő tömeg

A nagygyűlésen Nyitrai István, a KISZ KB titkára mondott beszédet. 

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegy_nyitrai_gyorgy.jpgAz ünnepi beszéd

Az ünnepi beszédet követően látványos műsor szórakoztatta a fiatalokat. Az események három színpadon váltották egymást, a Honvéd művészegyüttes táncosai tavaszhívogató népi játékot adtak elő, válogatott tornászok tartottak bemutatót, s a fiatalok különböző népek táncaiból összeállított táncképekkel személyesítették meg a népek barátságának eszméjét.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegyi_nagyszinpad.jpgA nagyszínpad műsora

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegy_tornabemutato.jpgA látványos tornabemutató

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegy_a_jovo_remenysege.jpgA jövő reménysége...

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegy_a_jovo_remenysegei.jpg...és a jövő reménységei

Nagy sikert aratott az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport ének- és tánckara, s a KISZ Központi Művészegyüttes legfiatalabb táncosainak produkciója. A látványos zárójelenetben az MRT gyermekkórusa az ünnepi műsor valamennyi részvevőjével közösen énekelte el az Internacionálét, miközben, a háttérben nemzetiszínű, vörös és kék zászlók, valamint a főváros lobogói emelkedtek a magasba. Az ünnepi rendezvény után színes műsorok, népszerű együttesek koncertjei, néptáncbemutatók szórakoztatták a fiatalokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_gellerthegy_neptanc.jpgRopják a táncot

Heves megye fiataljai az ország legmagasabb pontján, a kékestetői felszabadulási emlékműnél ünnepeltek. A Gyöngyösről ifjúsági stafétával hozott lánggal hálatüzet gyújtottak a Mátra legmagasabb csúcsán, majd gazdag kulturális és sportműsor szórakoztatta a fiatalokat. Zalaegerszegen előbb a szovjet hősök temetőjének emlékművénél, majd a felszabadulási emlékműnél rótták le kegyeletüket a megye állami és társadalmi vezetői, majd ünnepi nagygyűlést rendeztek a Hevesi Sándor Színházban. Felszabadulásunk 39. évfordulója alkalmából - jelképes gesztusként - 1200 rózsatövet ajándékozott a harkányi bolgár katonai temetőnek Baranya bulgáriai testvérmegyéje, Szliven. Harkányban nyugszanak azok a bolgár harcosok, akik az 1945 tavaszán lezajlott Dráva-menti csatában hősi halált haltak.

Romániában, miniszteri utasításra, nevet változtat a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem. Új elnevezése: Kolozsvári Tudományegyetem - Universitatea din Cluj-Napoca (Mindezt az egyik, akkori legnagyobb nemzeti ünnepünkön, szép gesztus, köszönjük! - a szerkesztő megjegyzése).

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok megvétózta annak a határozattervezetnek az elfogadását, amely elítélte a nicaraguai kikötők elaknásítását, és közvetve bírálta a washingtoni kormányzat közép-amerikai politikáját. A 15 tagú Biztonsági Tanács 13 tagja a tervezet elfogadása mellett foglalt állást; Nagy-Britannia tartózkodott. Az USA magára maradt, de mint a BT állandó tagja, „nem” szavazatával megakadályozta a határozattervezet elfogadását. - A szavazás megmutatta, hogy az Egyesült Államok nem kíván véget vetni hadüzenet nélküli, becstelen háborújának - nyilatkozta Javier Chamorro Mora, Nicaragua ENSZ-nagykövete.

Radzsai Khorasszani Irán ENSZ nagykövete New Yorkban bejelentette, hazája képes vegyifegyvereket gyártani, és használni is fogja azokat, ha Irak nem fejezi be azonnal a hasonló tevékenységeket. Mint elmondta, eddig, a határkonfliktusok során több mint 400 iráni civil vesztette életét vegyifegyver támadásban.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke esti sajtóértekezletén bevezető nyilatkozatában kijelentette: még e hónapban Genfbe küldi Bush alelnököt egy, „a vegyi fegyvereket tiltó szerződés” tervezetének előterjesztésére a negyven országból álló leszerelési bizottság ülésszakán, ám egyszersmind közölte, hogy az Egyesült Államoknak saját vegyifegyver-arzenálra van szüksége. Az elnök az amerikai vegyi arzenál továbbfejlesztésének szükségességét azzal indokolta, hogy a Szovjetunió „megelőzte az Egyesült Államokat”. Értésre adta, hogy egy szerződés megkötését csak a vegyi arzenál továbbfejlesztése után tartja lehetségesnek. Kijelentette: „Ha egy tiltó szerződést akarunk, alkualapra van szükség.”

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_reklam_4.jpg

Kékfény:
Vesztegetés és devizabűntett alapos gyanúja miatt a rendőrség nyomozást folytatott Tordai István budapesti lakos és több társa ügyében. Tordai István, a Transelektro Külkereskedelmi Vállalat üzletkötője hosszabb ideig folyamatosan több külföldi kereskedelmi cégtől csaknem másfél millió forint értékben fogadott el jogtalan vagyoni előnyt. A jutalékok nagyobb részéhez nyugati valutában, a devizaszabályok megsértésével jutott. Társai, akik szintén vesztegetési cselekményekben vettek részt, a nyomozás adatai szerint ugyancsak nagy összegű külföldi fizetőeszközt fogadtak el. Az ügyben befejezték a nyomozást, és az iratokat - Tordai István és több társa előzetes letartóztatásának fenntartásával - vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

Közlemények:
A Budapesti Helyőrség-parancsnokság felhívj a a Citadella környékén, valamint a Sánc utca, a Tigris utca, az Alagút utca és a Duna-part által határolt körzetben levő épületek lakóinaik figyelmét, hogy április 4-én, szerdán 10.45 órától 11.00 óráig, valamint 11.45 órától 12.15 óráig tartsák nyitva lakásaik ablakait. A jelzett időpontokban - hazánk felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából - tüzérségi díszsortűz lesz, s annak légnyomása a zárt ablakok üvegtábláit betörheti.

Vitorlázás, jóga, karate. Nagyhajós- és kishajósoktatás (Balaton 50-es cirkálón és Kalózokon) szervezünk Balatonfenyvesen. Nagyhajósoktatás 1 hetes turnusokban június hónapban, kishajósoktatás szintén 1 hetes turnusokban június 1. és 2. hetében. Teljes ellátás, fakultatív jóga- és karateoktatás. Részvételi díj nagyhajóstáborban 3500-5000 Ft, kishajóstáborban 2200-2900 Ft. Jelentkezés és felvilágosítás: Hunyadi-Express SE, Hollós u. 5. 1121.

Próbajáték! A Magyar Állami Hangversenyzenekar 1984. április 25-én, szerdán, 14 órakor, az I. em. 125. sz. próbatermében próbajátékot tart brácsa-szólamvezetői és nagybőgő-tutti állásokra. Kötelező anyag mindkét hangszerre egy versenymű szélső tétele. A brácsa számára: Bach szólószonáta-tétel, a nagybőgő számára: egy preklasszikus szonátatételpár. Jelentkezés április 10-ig az Országos Filharmónia személyzeti osztályán (V., Vörösmarty tér 1. III. 308.), életrajzzal, az eddigi tevékenység részletezésével. A kötelező zenekari művekről személyesen adunk tájékoztatást a jelentkezéssel egy időben, intézményünk kottatárában.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_allasajanlat_3.jpg

Divat: Láttál valami jót?
azt kérdezgetik egymástól a nők, amikor vásárolni szeretnének, egy szép új, ám nem túl drága divatholmit. A kérdés időszerű, mert a kirakatok megteltek tavaszi ruhával, cipővel, blézerrel. A raktárak mélyén pedig már a nyári készlet vár eladásra.idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_divat_3.jpg

Jól halad a borsó, a cukorrépa és a burgonya vetése: A csapadék felüdítette a határt, de az öntözésre is szükség van
A hűvös, erősen szeles és helyenként csapadékos napokban is országszerte dolgoztak a mezőgazdasági nagyüzemekben. Több megyéből jelezték, hogy befejezték a tavasziak vetését. Egyebek között végeztek a tavaszi árpa és túlnyomórészt a zab vetésével is Pest, Fejér, Vas és Zala megyében, Borsodban, ahol az alföldi gazdaságokhoz képest mintegy két héttel később kezdődhetett a tavaszi munka, eddig több mint 30 ezer hektáron végezték el a vetést. Jól halad a borsó vetése Fejér megyében, Pest megyében és Bács-Kiskun megyében is. A kalocsai fűszernövény-termelő tájkörzetben pedig hozzáfogtak a paprika vetéséhez. A lehullott csapadék felüdítette a határt, ám a talaj nedvességtartalma, főleg a mélyebb rétegekben még mindig nem kielégítő, nagy a csapadékhiány. Ezért a legtöbb nagyüzemi gazdaság a szokottnál is nagyobb gonddal végzi a talajművelést. hogy minél jobban megőrizze a talaj nedvességtartalékát, s ahol tehetik, öntözéssel igyekeznek pótolni a hiányt. Szolnok környékén éjjel-nappal működnek az öntözőberendezések, főként Tiszaföldvár, Cibakháza, Karcag és a Jászság gazdaságaiban, amelyek elsősorban az őszi kalászosoknak, a rét- és legelőterületeknek és a lucernatábláknak pótolják a vizet.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_godolloi_agrartudomanyi_egyetem.jpgA Gödöllői Agrártudományi Egyetem Tangazdaságában a zöldborsó vetése előtt a MÉM Repülőgépes Szolgálata műtrágyával szórja be a talajt

Növekszik a felhozatal primőrökből:
Az idén a kereskedelem - a fűtőenergia drágulása következtében - március közepéig jóval kevesebb primőr árut tudott megvásárolni és forgalomba hozni, mint más évek azonos időszakában. Az árak is túlzottan magasak voltak. A tavasz beköszönte óta azonban növekszik a primőrfelhozatal. A melegebb időjárás hatására a kertészetekben meggyorsult a fejes saláta, a hónapos retek és a csípős, hegyes paprika fejlődése: ez kedvezően hatott a piaci kínálatra is. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem a héten már várhatóan egymillió fejes salátát, másfél millió csomó hónapos retket, 600-700 ezer darab csípős hegyes paprikát, félmillió csomó zöldhagymát, 250 ezer darab újkaralábét, 35-40 tonna üvegházi uborkát, 20-25 tonna parajt, ugyanannyi sóskát és egy kevés tölteni való paprikát tud megvásárolni, illetve forgalomba hozni. Most már a termelő gazdaságok, a kistermelők és a magán-kiskereskedők is egyre több primőr zöldséget hoznak a piacokra. A növekvő felhozatal hatására pedig - ha lassan is - csökkennek az árak

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_szentesi_arpad_tsz.jpgSzedik a hegyes paprikát a szentesi Árpád Tsz-ben

Korszerű sütőipari tanműhely:
A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet központi sütő tanműhelyét nemrégiben avatták fel Budapesten a XIV. kerületi Almádi utca 3-5. szám alatt. A sütőszakmunkás-oktatás feltételeit jelentősen javító, a fővárosi tanács beruházásában, a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium támogatásával készítették. A tanműhelyben egy időben kétszáz tanuló ismerkedhet a nagyüzemi kenyér- és péksüteménygyártás új, modern technológiai folyamataival. Az automatizált, mikroprocesszor irányította silóvezérlő teremben nyomon követhető a liszt felhasználásának útja. A magyar és csehszlovák alagút-, illetve gépesített vetőkemencékben, valamint a Lengyelországból érkezett dagasztó- és az NDK-ban gyártott formázógépeken naponta tíz és fél tonna kenyeret és pékárut süthetnek a tanulók. A tanműhely alkalmas lesz az 1985-ben induló élelmiszeripari gépésztechnikus-képzés feladatainak ellátására is.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_sutoipari_tanmuhely.jpgA központi tanműhely

Új növényvédőszer-üzem készült el Peremartonban:
Évi négyezer tonna kapacitású új létesítmény kezdte meg működését Peremartonban, a vegyipari vállalat növényvédőszer-üzemében. A rézalapú, gombaölő szerek ható- és adalékanyagának őrlésére, keverésére szolgáló üzemben előállított szereknek kilencven százalékát exportálják. Az új növényvédő szerek iránt ugyanis nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy az érdeklődés.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_peremartoni_uzem.jpgA gyártást nagyrészt automatizálták

Csónak Hajdúszovátról:
A hajdúszováti Lenin Tsz műanyagipari ágazatában háromszemélyes sportcsónakok sorozatgyártását kezdték meg. A csónakok poliészterből készülnek. Másik újdonság a Polidom nevű műanyag ház, amely autóbuszvárónak, felvonulási épületnek vagy horgászkunyhónak egyaránt használható.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_hajduszovati_csonak.jpgBefejező műveletek a műanyagüzemben

Ciklotron épül Debrecenben:
Az MTA debreceni Atommagkutató Intézetének eddigi legnagyobb beruházása, Magyarország első ciklotronja - részecskegyorsítója - építésének látványos szakaszába érkezett. A földszintes építmény két méternél szélesebb betonfalait húzzák fel a Hajdú megyei Állami Építőipari Vállalat leggyakorlottabb dolgozói. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által is támogatott beruházás kivitelezése egy éve kezdődött. Célja, hogy 1985 közepére biztonságos helyet adjon az MGC típusú szovjet berendezésnek. A rendkívül nagy pontosságot, szakértelmet kívánó kivitelezői munkák hibátlan elvégzése végett a legtapasztaltabb nyugdíjasait is segítségül hívta a HÁÉV. A zsaluzási és a betonozási technológia tervezésére az építővállalaton belül munkaközösség alakult. Három betonszivattyút és nyolc keverőkocsit irányítottak az Atomki telephelyére, hogy folyamatos és gyors legyen az anyagellátás. Ebbe az egyszintes épületbe hétezer tonna betont építenek be.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_debreceni_ciklotron.jpgGyorsan emelkednek a falak

Bányászat:
Az Oroszlányi Szénbányák Vállalat déli bányaüzem XXII-es aknáján dolgozik a 214-es Komszomol szocialista brigád. Az elmúlt évben a frontbrigádok versenyén első helyezést értek el. A felszabadulási munkaverseny kezdeményezői között voltak, 1984 első hónapjában 42 ezer kilencszáz tonna szenet küldtek a felszínre, amely 107.2 százalékos teljesítést jelent.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_oroszlanyi_banya.jpg

Állványerdőben:
Több mint húsz év után újra állványerdőben az avasi tv-torony és kilátó, ugyanis felújítását végzi az Észak-magyarországi Állami Építőipari Vállalat. A júniusi átadásig bővítik a tv-állomás műszaki helyiségét, újjáépítik a mellvédfalakat, a presszó nyílászáróit kicserélik, és új födémet kap az építmény.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_avasi_tv_torony.jpg

Kábeltévé:
Székesfehérvárott az Ingatlankezelő Vállalat már két éve üzemelteti a város központi antenna-rendszerét, amely több mint 21 ezer lakásban javítja a televízióvételt. A napokban kísérleti jelleggel beindítják a Képújság adásait, amelyen a központi híreken kívül fehérvári híreket is olvashat az ottani televíziónéző.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_szekesfehervari_kepujsag.jpg

Magyar ezüst:
A kilencszázhúszas évek elején, amikor a Bakonyban bauxitrögre leltek, nem gondolták a szakemberek: fél évszázad múlva a világ alumíniumiparának jelentős képviselői leszünk, és hogy a magyar ezüstből készült gyártmányok a tengerentúli országokban is keresettek lesznek. A bauxit bányászását 1926-ban kezdték meg Gánton.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_magyar_ezust_bauxit.jpgA magyar „ezüst alapanyaga a vörös föld, vagyis a bauxit

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_magyar_ezust_ajkai_timfoldgyar.jpgAz ajkai timföldgyárban készül a bauxitból a timföld

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_magyar_ezust_konnyufemmu.jpgA Könnyűfémmű korszerű üzeme

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_magyar_ezust_aluminium_ipar.jpgAz alumíniumot az ipar minden ágában felhasználják

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_magyar_ezust_aluminium.jpgIzzik az aluminium

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_magyar_ezust.jpgA magyar ezüst

Kiállítás:
Negyven éve történt címmel kiállítás nyílt a Munkásmozgalmi Múzeumban. A náci megszállás utáni állapotokat szemléltető bemutatót Padányi Mihály nyitotta meg, a híres Marót-csoport tagja. Az ő illegális fedőnevéről nevezték el az ellenállók e brigádját.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_munkasmozgalmi_muzeum.jpg

Vendégünk a jereváni kamarazenekar:
Az együttes Zaven Vartanjan karmester kezdeményezésére alakult meg a jereváni szimfonikus zenekar tagjaiból 1979-ben. Az örmény főváros közönsége a zenekar tevékenysége során számos új művel ismerkedett meg. Az együttes repertoárján a barokk, klasszikus és romantikus mesterek művein kívül ugyanis gyakran szerepelnek mai szovjet és örmény zeneszerzők alkotásai. Számos mű született kifejezetten a számukra. A fiatal zenekar ma már a szovjet zenei élet egyik legrangosabb együttese. Először léptek fel hazánkban, vezető karmesterük zenei irányításával adtak hangversenyt a Pesti Vigadóban.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_jerevani_kamarazenekar.jpg

Jubiláló néptáncosok:
Húsz esztendeje alakult a nyíregyházi Szabolcs-Volán táncegyüttes. Ezalatt Dalanics György SZOT-díjas művészeti vezető irányításával több mint 50 táncot tanultak meg és 350 táncost neveltek. A jubileum alkalmából az együttes Nyíregyházán ünnepi műsort mutatott be.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_szabolcs_volan_neptancegyuttes.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Jó napot, Magyarország!
Lelkesen készült Magyarország és lakossága az április 4-i ünnepségekre. A Magyar Televízió is igyekezett kitenni magáért. Ami a közvetítést illeti, az maga volt a kuriózum. Élő kapcsolások három magyar faluba, ahol a lelkes közönség minden gól után ünnepelt. Csakúgy, mint a Szabadság téri stúdióba behívott, akkori, politika közeli, prominens személyiségei is (Medve László és Urbán Lajos államtitkárok, valamint Dr. Sipőcz Ferenc miniszterhelyettes). Szokás szerint lelkes szervezésbe kezdett az ország valamennyi tanácsa, a Magyar Televízió részéről pedig alapvető elvárás volt, hogy a piros betűs ünnepnapra szórakoztató, ugyanakkor felemelő műsort készítsen. Talán ez vezethette a szerkesztők kezét, amikor papírra vetették az 1984. április 4-i Törökország-Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés műsortervét. A meccs, amelyet egy országos körkapcsolásba helyeztek. A kor egyik legkiválóbb televíziós rendezője, Horváth Ádám fogta össze a szálakat. Horváth Ádám, amolyan rádiós módra, körkapcsolást talált ki: a mérkőzés előtt, alatt és után három magyarországi települést, a Vas megyei Őriszentpétert, a Nógrád megyei Bujákot, és a Bács-Kiskun megyében található Hajóst kapcsolták, ahol a helyiek tették igazán élővé a műsort. A budapesti stúdióban Vitray Tamás fogta össze a szálakat, a kihelyezett riporterek pedig Baló György, Kepes András és Győrffy Miklós voltak. Isztambulból Knézy Jenő közvetített.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_jo_napot_magyarorszag.jpg

Az ünnepi műsor forgatókönyve három részből állt. Az elsőben a helyszínek mutatkoztak be, mindennapi életükkel, gondjaikkal, feladataikkal. Kik laknak a tájon, miből élnek, mi a munkájuk. Megismerhettük jelenüket, terveiket, és kedvcsinálóként felsorakoztatták a környező táj szépségeit és érdekességeit. A második rész maga a közvetítés volt. Nem "hazai" hiba volt, hogy a legtöbbször az "Elnézést kérünk a képhibáért!" felirat volt olvasható, de, szerencsére, a gólokról nem maradtunk le. A harmadik rész az fórumszerű párbeszéd volt a politikusokkal, ahol lehetett kérdezni, illetve a válaszok után visszakérdezni. Az egészet pedig egy játék - ami már az estébe nyúlt - zárta le, ahol népszerű művészek (zenészek, színészek) bújtak meg a nézők között és fel kellett őket ismerni.

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_mozi.jpg

Ismerős arcok: Bud Spencer
Ha felbukkan: mosolyt, derűt fakaszt. Százkilencvenkét centiméter magas. Száznegyven kiló. Öklének átmérője harminchárom centiméter. S mérések szerint, ütőereje, másodpercenként négy ütés mellett, kilencvenöt kilopond. Mondják, a világ legszelídebb embere. A szaklapok szerint: az olasz film legnépszerűbb és legjobban fizetett sztárja. Immár tíz éve. Hogy mi a titka? Már sokan kutatták, de nem született egyértelmű válasz, ö maga úgy véli: „Nincs semmiféle titok. Az 1984 elejéig készült ötvenhét filmem többségében ugyanazt a figurát állítottam filmvászonra, azt, akit a legjobban ismerek: magamat.”

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_bud_spencer.jpg

Színházi bemutató: Bolondmalom (Budapesti Gyermekszínház)

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_perlaky_istvan_maroti_gabor.jpgPerlaky Istvtán és Maróti Gábor

Mintha a mához szólna:
A Mikroszkóp Színpadon hónapok óta nagy sikert arat Sas József. „Csak” idéz, Lenin szavait mondja el, ismétli meg nézőinek. Marton Frigyes összeállításában az élő, az aktuális Leninre irányítja figyelmünket. A jobbítás akaratával a tanulás szükségességére int. Az idézetek - mint erre minden este figyelmeztetnek is a Mikroszkóp Színpadon - pontosak.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_sas_jozsef_lenin.jpgSas József a Mikroszkóp Színpadon Lenin szerepében

Könyvajánló:
Mindössze néhány évet töltött el a hazai popmuzsika élvonalában a miskolci Edda együttes. Az első olyan popcsapat volt, amelyik nem Budapesten kezdte pályafutását. A klasszikus rockmuzsika hagyományait követve új hangzásvilágot és újfajta gondolatokat is hozott ez az együttes, nem véletlen, hogy a fiatalok mellett filmrendezők és az ifjúság körében tapasztalható mozgásokat, változásokat elemzők is felfigyeltek működésére. A napokban megjelent könyv - Edda Művek - Miskolc - is segít megőrizni az Eddával kapcsolatos emlékeket. Riskó Géza, az Esti Hírlap munkatársa készítette az Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat Ságvári Könyvkiadó szerkesztőségének gondozásában. Ajánljuk mindazoknak, akik ezt a fajta muzsikát szeretik és többet akarnak megtudni egykori kedvenceikről.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_edda.jpg

Óriáskislemez:
Itt az első magyar óriás kislemez - hirdeti a Locomotiv GT új korongjának tasakja. A maxi single néven külföldön már bevált lemezfajta nagylemeznyi méretű, de 45-ös fordulattal préselik rá a barázdákat. Előnye, hogy a nagyobb sebesség miatt tökéletesebb a hangátvitele. Az LGT - házilag elkeresztelt - óriás kislemezén a külföldi gyakorlattól eltérően nem két, hanem három dal szerepel, valamennyi új Loksi-szerzemény. A Kinn is vagyok, benn is vagyok Presser Gábor, a Már nem vigyázol ránk Karácsony János, a Segíts nekem! pedig Somló Tamás szerzeménye. A szövegek pedig természetesen Dusántól származnak. Mindez már előzetes a csapat őszi nagylemezéről, amelyet párhuzamosan készítenek majd az újabb, Angliában megjelenő koronggal.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_locomotiv_gt.jpgA Loksi-turné szellemes belépőjegye: (Figyelem: ez a fotómásolat nem méretarányos!)

Aradszky a Vigadóban:
„Újra itt vagyok!" - jelenti Aradszky László önálló estjének címével. A mintegy két évtizede közkedvelt énekes április 16-án a Pesti Vigadó hangversenytermében este fél nyolckor - zenész, színész és sportoló barátai társaságában - idézi föl legnagyobb slágereit, illetve mutatja be legújabb dalait, köztük azt is, amelyet nemrég az R-GO népszerű vezéregyénisége, Szikora Róbert komponált számára.

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_aradszky_laszlo.jpgAz örökifjú Aradszky László

A héten az amerikai slágerlistákat még mindig Kenny Loggins Footloose-a, a nyugat-európai slágerlisták többségét Lionel Richie Hello című számai vezetik.

Kedden az isztambuli Fenerbahcse stadionban játszották le a Törökország-Magyarország utánpótlás válogatott-mérkőzést. A 21 éven aluliak Európa-bajnokságára készülő magyar együttes minimális különbségű vereséget szenvedett.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_utanpotlas_merkozes.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Törökország-Magyarország válogatott labdarúgó-mérkőzést!
Mezey György szövetségi kapitány - önkritikus megállapítás - keveset tud az ellenfélről. Inkább saját csapata foglalkoztatja. - Eredményeik alapján a törökök az európai középmezőny végére sorolhatók - mondja. - A gondot az okozza, hogy idegenben is csak góllal vagy gólokkal lehet nyerni. Az is fejtörés, hogy nyakunkon az olimpiai selejtező, erre is kell gondolnunk, és ezért az itt levő játékosoknak is szeretnénk lehetőséget adni, bizonyítsák be, mire képesek idegen miliőben. Ezért tervezem Róth, Péter, Mészáros beállítását, és két év után újra kezdő csapattag lesz Sallai is. Összeállítási gondjai vannak Oscan Ozari török kapitánynak is. Két népszerű játékos sérült, s a kérdés, hogy az egyetlen külföldi, a nyugatnémet Dortmund csapatában szereplő Elzai milyen szellemi irányító lesz a támadósorban. A török újságok oldalas cikkeket írnak a két ország válogatottjáról, felelevenítik a múltat, az aranycsapatot, s nagyon elismerően írnak arról az újfajta próbálkozásról, amellyel Mezey György szövetségi kapitány kísérletezik, hogy a híres magyar labdarúgás nyomdokaiba lépjen. Túl az udvariasságon azonban megjegyzik, hogy ez a magyar csapat nem a régi, s legyőzhető.

Ami a két együttes taktikáját várhatóan illeti, a törökök terve egyszerű, hiszen otthon nem lehet fő fegyverük a védekezés. A magyar válogatott szakvezetője sem mondott le a támadójáték lehetőségeiről, csupán annyi változtatással, hogy a kezdet kezdetén meg kell állítani a hazai akciókat, s aztán vezetni a rohamokat. Ez így elég egyszerűnek látszik, kérdés, a gyakorlati kivitelezésben mi hogyan sikerül. Elsősorban a góllövés a lecke mindkét csapatnak.

Legutóbb Győrött 5:0 (3:0)-ra vertük a törököket. Az volt válogatottunk 300. győzelme! Abból a csapatból most csak Hannich, Garaba és Péter van itt, s valószínűleg mindhárman pályára is lépnek.
idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_merkozes_kardos_jozsef.jpgKardos a második magyart gólt szerzi (a képért köszönet Feyyaz olvtársnak, aki egy korabeli török újságból ollózta ezt ki nekünk)

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_merkozes_bodonyi_bela.jpgEz volt az ötödik. Bodonyi (középen) lábáról került a labda a hálóba

idokapszula_nb_i_1983_84_torokorszag_magyarorszag_merkozes_esterhazy_marton.jpgA gólszerző - nincs a képen. Esterházy már valahol a salakpálya környékén ünnepel, a török kapus, Zafer olyan, mint a megtestesült tehetetlenség


Mészáros Ferenc első gólja, 1:0


Kardos József gólja, 2:0


Esterházy Márton első gólja, 3:0


Mészáros Ferenc második gólja, 4:0


Bodonyi Béla gólja, 5:0


Esterházy Márton második gólja, 6:0

A 2020. szeptemberi, Nemzetek Ligája meccsünk előtt a Török Labdarúgó Szövetség csinált egy összeállítást, amelyben mindegyik korábbi, egymás elleni meccsünkről megemlékeztek. Így a ’84-esről is.
„Két évvel azután, hogy 5:0-ra vesztettünk, az İnönü Stadionban Törökország - Magyarország mérkőzés volt. Ezt a híres, 3:1-re megnyert, 1956-ban aratott győzelmünk visszavágójának tekintették 28 évvel később a magyarok, amely győzelmet egykor a legendás futballistáink értek el. 1984. április 4. İnönü Stadion.  Megszületett az új magyar győzelem.
Coşkun Özarı volt csapatunk szövetségi kapitánya. Jól kezdtük a mérkőzést. Az első veszélyes gólhelyzet a miénk volt, Erdal Keser távoli lövése, a 8. percben. „Vajon hová jut a labda?”- ezt kérdeztük magunktól, ám mellé gurult. De a 11. percben a 11-es számú Esterházy Márton először került olyan helyzetbe, hogy csak  Zafer Öğerrel nézett szembe. Szintén Esterházy a 22. percben olyan szép helyzetet készített elő Mészáros Ferenc számára, hogy a hálónkban láttuk a labdát: 1:0. A 38. percben Kardos József révén a vendégek második gólja született meg, a védelmünk elképesztő nézelődése közepette. Sajnálatos módon tanúi lehettünk produkciójának: 2-0. Ez is maradt az első félidő eredménye…
A sokkal súlyosabb viszontagságok a második félidőben vártak ránk. A 49. percben Esterházy, a következő percben Mészáros kiábrándító góljai következtek. Amikor ezeket megláttuk, a pályán a csapat, mi pedig a lelátón estünk össze. A 60. percben Bodony Béla Carl Lewis-ként futott el a védelmünk mellett, ez volt az ötödik gól. Fekete lapja ez a sporttörténelmünknek. A fél tucat gól közül az utolsó a mezőny legjobbjától, Esterházytól származott: 6:0.“

Ezért a részért is köszönet Feyyaz barátunknak.

A mérkőzésen tulajdonképpen nem volt kérdéses a győzelem megszerzése. Még akkor is így van ez, ha időként nem rajtunk múlott, hogy egy-egy hazai helyzetből nem lett gól. Különösen így volt ez a találkozó elején, amikor a törökök még biztosak voltak abban, hogy jó eredményt tudnak elérni ellenünk. Attól kezdve azonban ahogy végre sikerült bevennünk a kaput, többé nem volt megállás. Beindult a gólgyártás! A törököknek idejük sem volt felocsúdniuk. Hiába volt a szünet, az is kevésnek bizonyult arra, hogy rendezzék soraikat. A még nagyobb arányú győzelem csak azért maradt el, mert a mérkőzés végén válogatottunk szinte csak a közönség szórakoztatásával törődött. Idegenben évtizedek óta nem nyert a magyar válogatott ilyen magabiztosan...

Hétközben nem rendeztek fordulót egyik alacsonyabb osztályban sem.

A hétvégén jön a 21. forduló, az alábbi párosításokkal:

SZEOL AK - Videoton
Haladás - Csepel
Volán - Pécsi MSC
Vasas - Tatabánya
Ú. Dózsa - Nyíregyháza
MTK-VM - DVTK
ZTE - Bp. Honvéd
Rába ETO - Ferencváros

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8516231058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2020.10.26. 22:12:43

Nagyszerű, hogy részese lehettem ennek a fejezetnek!

Feyyaz 2020.10.27. 21:42:51

@maribor_: De, így már igen! Konkrétan emlékezni viszont csak a '90-es évek első felének FTC-jéből emlékszem rá.

(És megint úgy jártam, mint az 1983-as HUN-LUX (6-2) meccshez írt kommentemmel. Csak az első bekezdés maradt meg belőle...)
süti beállítások módosítása