Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Norvégia 21-32 (9-17)

2020.12.15. 22:26 Fradista Utazó

A két csoportkörből álló, középdöntős lebonyolítási rend hátránya, hogy az utolsó fordulóra maradnak olyan mérkőzések is, amelyeknek már semmi tétje nincs. Ilyen volt a mienk is, már előző nap eldőlt, hogy a csoportban Norvégia első, Magyarország ötödik lesz, függetlenül úgy a mi meccsünktől, mint a többi mérkőzéstől. 

eb_noi_2020_srb2.jpg

Fotó: Stanko Gruden / kolektiffimages

A norvégok kezdésre a legerősebb összeállításukkal álltak fel, mi meg nem. Ráadásul úgy döntöttünk, a teljes mezőny leggyorsabb léptű csapata ellen nyitottat fogunk védekezni. Na, ez így együtt felért egy öngyilkossági kísérlettel, és a mérkőzés kb. ennek megfelelően is alakult, 0-4, 1-7. És, hogy teljes legyen a nyomorunk, a két görög játékvezető hölgy a feltétlen szükségesnél lényegesen jobban tisztelte a norvég csapatot. Az eredményt ez nemigen befolyásolta, a magyar játékosok tartását viszont tovább rombolta. Tíz perc telt el a meccsből, és nem csak az volt világos, ki fog nyerni, de fennállt a veszélye, hogy beleszaladunk a történelemben valaha látott legnagyobb verésbe. 

A magyar szövetségi kapitányok, némi fejmosás kíséretében, megpróbálták rendezni a sorokat, és azokat pályára küldeni, akiknek van kedvük játszani, és fejben sem estek teljesen szét. Ezzel kb. párhuzamosan a norvégok szakvezetője, Thorir Hergeirsson, behúzta a kéziféket, lecserélte a komplett kezdősorát, és a pályára küldött játékosoknak minden bizonnyal jelezte is, jó lenne, ha nem fáradnának el nagyon. 

Innen kezdve eléggé langyosan csordogált a mérkőzés, a norvégok nem hajtották túl magukat, és azért a cserjátékosaik közt akad egy-kettő, akinek a képességei nem érnek fel a kezdőcsapathoz. Nolc gól körül mozgott a különbség, 5-13 volt, majd egy erős fél órával később 20-28. A mieink küzdöttek, azzal nem volt hiba, de abban azért senki nem hitt igazán, hogy a meccset akár meg is lehet nyerni. 

Katrine Lunde pedig hiába töltötte be már a negyvenet is, még mindig fél tőle a magyar játékosok egy része. Zácsik ugyanolyan bizonytalanul lő neki kapura, mint annak idején, amikor Győr - Ferencváros bajnokikon találkoztak, de még Schatzl Nadine is 1/4 lövésmutatót produkált, ilyen tán még a felnőtt pályafutása során nem fordult vele elő. 

Az első féldiőben Faluvégi Dorottya volt dicsérhető, egyedül ő tűnt úgy, hogy akár az ellenfélhez is beférne, jól is játszott, hajtott is rendesen - hogy aztán a szünetben lecseréljék, ki tudja, miért. Kovacsics Anikó teljesítményét lehetne még kiemelni, de igazából végig nagyon messze voltunk attól, hogy reálisan visszajöhessünk a meccsbe. Őszintén szólva, az egészben az volt a legjobb, amikor lefújták. 

Ez még normál körülmények közt is igaz lett volna, így meg, hogy ez a meccs már tényleg semmiről nem döntött, és egyben garantáltan az utolsó meccsünk volt az EB-n, még inkább. 

A magyar válogatott a tizedik helyen végzett az Európa-bajnokságon. Az EB összesített értékelésével majd, szokásainknak megfelelően, karácsony után jelentkezünk. Addig is köszönjük, hogy velünk tartottak, a viszont látásra!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5516344226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11110000 2020.12.16. 00:56:02

"mérkőzések is, amelyeknek már semmi tétje nincs"
Ha már mérkőzésEK, amelyEK, akkor tétjÜK.
A viszontlátásra meg egybe.

Szerintem a magyarok is a legerősebb összeállításukkal álltak fel, sajnos, ennyi a legerősebbünk per pillanat.

Azt mondjuk baromira nem értem, hogy egy ilyen teljesen tét nélküli meccsen miért nem védhetett Janurik, ha már kivitték az Eb-re. Meg a többi be nem nevezett kerettagra is igaz ugyanez, akik végigültek 6 meccset a lelátón.
Ezt a geciség legmagasabb fokának nevezném a két szövetségi kapitány részéről.
Sokkal jobban akkor sem kaptunk volna ki, nem rajtunk múlt, hanem a norvégokon, még a C csapatuk (az ő szövetségi kapitányuk volt annyira ember, hogy beállította a tét nélküli meccsre azokat is, akik eddig nem játszottak a keretből) is annyit vert volna ránk, ha tétre megy a meccs (mondjuk számít a gólkülönbség), amennyit csak akar, simán lehetett volna 50-10, ha komolyan veszik. Így, félig koncentrálva is vertek ránk néhány gólt. Kb. akkora volt a különbség, mintha a fénykorában lévő Kovács Kokó Pistát a szintén fénykorában lévő Mike Tyson ellen állították volna fel.

A játékvezetőkkel egyetértek, bár most nagyon súlyos hibáik nem voltak, de mi a lófasznak görög meg portugál játékvezető egy Eb-re, egyik országban sincs női kézilabda (a portugáloknál legalább férfi van, a görögöknél az sincs). Egyik ország sem volt még kint semmi olyan világeseményen, amit nem ők rendeztek (és ahol a rendező jogán voltak ott, nem kellett érte megküzdeni). Még egy olasz páros kellett volna, hogy teljes legyen a totál fogalmatlanok sora.

Faluvégi ugyan jó volt, na de hagyjuk már, hogy az ellenfélhez beférne. Nézd már meg, hogy kik ott a balszélsők. Beférne a Z válogatottba. Ettől persze magyar szinten simán a 3 legjobb között van. És a szélsőink még a csapat erősségei, mint a 4-en. (Hogy ma Lukács meg Márton együtt nem kapott egy labdát sem a jobb szélem, az más kérdés.)
Kovacsics akarni ugyan akart, de kb. 50%-osan lőtt. Azaz kb. a felét mellé vagy a kapusba. Ez édeskevés (egy olyan csajtól főleg, aki 19 évesen az éppen beteg Görbiczet tudta pótolni a Győrben a BL-meccseken).

Példának meg ott vannak a horvátok, akik egy erősen tartalékos csapattal vannak kint, de egy olyan szakvezetővel, akinek van elképzelése a játékról, meg olyan játékosokkal, akik azt teszik, amit kér tőlük.
Persze, a norvégok őket is megverték, de azt a meccset eleve elengedték, és még így is tartották a lépést a norvégokkal 42 percig, még vezettek is a 40. percben.
Amit meg ma a németek ellen játszottak (meg korábban a hollandok ellen), az valami elképesztő.
Persze amit mi játszottunk a hollandok meg a németek ellen, az is az, csak a mienk a szomorú oldalról.

Andy73 2020.12.17. 14:00:11

A meccs második félidejében legalább partiban voltunk, igaz, hogy a norvégok félgőzzel játszottak. Mindenesetre, ahogy elhangzott, kaptunk már nagyobb verést is a norvégoktól, ez a tét nélküli eredmény ezért sem tragédia.
Én a meccs utáni elemzéseket és a nyilatkozatokat is meghallgattam. Bár a hírekben korábban is szerepelt, hogy több klubnál és játékosnál volt koronavírus, most tudtam meg, hogy a válogatottban is sok ilyen játékos játszott. A járvány más válogatottakat is sújtott, de a horvátoknál egy ilyen játékost sem hoztak az Eb-re, és úgy hallottam, a norvégok se. Ez azért sok mindent megmagyaráz. Igaz, hogy sokan szinte tünetmentesen átvészelik a fertőzést, mégis nagyon legyengíti a szervezetet, érthető a gyengébb teljesítmény több héttel vagy akár hónapokkal a betegség után is. Bízom benne, hogy az olimpiai selejtezőre visszanyerik a formájukat azok, akik átestek rajta.
Azt viszont így én sem értem, hogy több játékost miért nem játszattak a kapitányok. Azért van ekkora keret, hogy a teher /játékidő/ kevesebb legyen egy-egy játékoson. Ez mindig fontos egy ilyen sorozatterhelésen, de most, a koronavírus után méginkább az lett volna.

Andy73 2020.12.17. 14:16:02

Szóval a norvégok ellen egyébként sem lenne sok esélyünk, de bízom benne, hogy ha mindenki teljesen egészséges lesz, és nem sújtja a csapatot a koronavírus, akkor a többi csapat ellen már jobban fogunk játszani. A hollandok ellen így is bíztató volt a játék, de topformában a többi csapat ellen többre lehetünk képesek az olimpián, ha sikerül kijutni.

Andy73 2020.12.17. 14:24:20

Még egy adalék a koronavírushoz, a férfiaknál. A Pick Szeged az utóbbi években közel állt ahhoz, hogy bejusson a Final Fourba a BL-ben, most viszont szintén sokkal gyengébben szerepel, hogy átment a csapaton a vírus. Ez sajnos egy ilyen év, de tavaszra talán már teljesen kilábalnak belőle azok, akik az ősszel betegedtek meg. És akkor lesznek a fontosabb meccsek, a nőknél pedig az olimpiai selejtező is.

11110000 2020.12.17. 14:47:32

@Andy73:
Nem partiban, pariban. Ha már idegen szavakat akarsz használni, legalább ismerd őket.

Egyébként nem voltunk, a 2. félidőt is nyerték a norvégok, pedig a 3. soruk volt bent, olyanokkal, akik korábban nem is játszottak, sőt, volt, aki nevezve sem volt a korábbi meccsekre, a tartalékok között ült a nézőtéren.

Nem az eredmény a tragédia, hanem a mutatott játék. A horvátok alig kevesebbel kaptak ki a norvégoktól, mégsem mondja senki, hogy lélektelenül játszottak. A magyarokra meg igen.

Hagyjuk már ezt a koronavírus-baromságot, meg azt is, hogy egy edzett embert hónapokra visszavethet. Tavaly a vb-n mi a faszért lettünk 14.-ek? Elővételeztük a vírust?
Nem, akkor is szarul játszottunk. A rendkívül jó nevű Kazahsztánt és Szenegált vertük, mindenki más vert bennünket, aki szembe jött.

Nemcsak a játékosokkal van gond, az szakvezetőkkel is, nincs elképzelésük sem.
Meg persze a magyar bajnoksággal is, mert a magyar csapatok tele vannak tömve külföldiekkel, az első 4 csapat játékosainak fele Magyarországon játszik, a magyarok meg nem férnek be csapatokba, olyan helyeken játszanak, mint az MTK, a Vác meg a Mosonmagyaróvár, komoly meccsük a Fradi meg a Győr ellen van egész évben. Meg persze az is baj, hogy agyon vannak fizetve (ma már annyira, mint a focisták), a teljesítményt meg senki nem várja el cserébe.

Mellesleg a hollandok meg a németek közt sem volt, aki átesett a víruson?
Csak mert ők is szarrá verték a csajainkat.
A hollandok ellen biztató volt a játék? Nevezetesen melyik játékosé?
Vagy te melyik meccset nézted?

Topforma? Ne röhögtess!
Jelenleg EZ a topforma.
Néha kiszalad egy tornán EGY jó teljesítmény, mint most a szerbek ellen. előtte-utána meg vergődés. És évek óta ez megy, hosszabb távon jól az ezredforduló előtti és utáni pár évben játszott a magyar női válogatott, még Bojana Raduloviccsal, Ferlinggel, Kirschnerrel, Kökénnyel, Farkas Ágival, a vége felé már Görbiczcel.
Akkoriban többször vertük a norvégokat, dánokat, franciákat is. Pedig a norvégok meg a dánok már akkoriban is nyertek vb-t, Eb-t, olimpiát.
Most esélyünk sincs egyik ellen sem, a jó eredmény az, ha -10 fölött maradunk.

Nagyjából 15 éve folyamatos mélyrepülés van, 1-1 véletlenül kiszaladt jó eredménnyel.

Andy73 2020.12.17. 18:33:20

@11110000: Nos, a hollandok a világbajnokok, és velük szoros meccset játszottunk, az első félidőt még mi nyertük. A végét tényleg nem bírtuk, de ennek lehet a koronavírus is az oka. Örülj neki, ha te nem kaptad el, és a rokonságodból, közeli ismerőseid közül se senki. Látszik, hogy nem sok közöd van hozzá, nem sok fogalmad van erről a betegségről, szerencsédre. Sok élsportolóról van már adat, hogy mennyire vetette őket vissza őket is a betegség, keress rá pl. Milák Kristófra.
A kézilabda egyébként egy játék, amiben vesztesnek is kell lenni, és csak egy győztes lehet. Persze jó lenne, ha mi lennénk azok, de nem vérre megy a dolog. Sok sportágban már az is bravúrnak számít, ha egyáltalán kijutunk egy világversenyre.
Ez most még egy fiatal csapat, több olyan játékossal, amelyik tavaly junior VB-t nyert. Nekik még kell néhány év, hogy a felnőttek között is a csúcsra érjenek, elég rutint szerezzenek. Ez nem azt jelenti, hogy ott is világbajnokok lesznek, de még fejlődhetnek, akár az olimpiáig is, ha kijutunk.

1100011 2020.12.20. 01:32:34

Te blogger, áruld már el, hogy miért törölted a hozzászólásomat (választ Andy73-nak), és egyben tiltottál is le.
Tényleg érdekelne.

Semmi olyat nem írtam, ami miatt ezt a szankciót érdemeltem volna. Se durvulás nem volt benne, se más egyéb.

Talán olvasd át még egyszer, lásd be, hogy tévedtél, túlreagáltál valamit, és engedd vissza.
Szerintem elég tartalmas hozzászólás volt, és a kézilabdáról szólt, semmi egyébről.
süti beállítások módosítása