Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Németország 29-28

2021.01.19. 23:27 Fradista Utazó

Végre úgy igazából is megkezdődött a kézilabda világbajnokság a magyar csapat számára. Rögtön egy óriási mérkőzéssel, és egy győzelemmel.

vb_ferfi_2021_ger.jpg

Fotó: IHF

Már majdnem egy hete zajlik a VB, sok jó meccset láttunk már. Konkrétan a magyar válogatott csoportja eddig eléggé langyosan csordogált. Igaz, ezt már a sorsoláskor sejthettük, hiszen a négycsapatos csoportban Uruguay és a Zöld-foki Szigetek nem képviselnek komoly játékerőt, a magyarok és a németek pedig az első két fordulóban ellenük léphettek pályára. Illetve a németek még azt se feltétlenül, hiszen a Zöld-foki Szigetek csapata sok Covid-19-fertőzés miatt az első forduló után visszalépett a világbajnokságtól. Uruguayt pedig mindkét európai csapat könnyen verte. 

Összesen három válogatott lépett vissza a VB-től koronavírus-fertőzések miatt. Az USA és Csehország helyére még az utolsó pillanatban (egy nappal a kezdés előtt!) behívták Svájcot és Észak-Macedóniát, a Zöld-foki Szigetek csapatát már nem pótolták. Mi nagyon jól jártunk ezzel, hiszen a helyükre Hollandia lett volna a beugró, akik ugyan szerényebb játékerőt képviselnek, mint a magyar válogatott, de azért felkészülés nélkül játszani ellenük rögtön az első meccsen nem lett volna éppen egy leányálom.

Az utolsó csoportmeccsen jött el a magyar és a német válogatott számára is az első komoly mérkőzés. Az már a VB kezdete előtt világos volt, hogy hol van a németek gyenge pontja: a járványhelyzetre hivatkozva a THW Kiel mindkét beállósa, Hendrik Pekeler és Patrick Wiencek is lemondta a világbajnokságon való részvételt. Ez éles vitát váltott ki Németországban, és, ami a magyar válogatott szempontjából fontosabb: ezzel eltűnt a német csapat védelmének tengelye. Alfreð Gíslason, a németek izlandi edzője, nehéz helyzetbe került, végül úgy döntött, Sebastian Firnhabert és Johannes Gollát állítja a két hármas posztra. Nem csak mindketten gyengébb védők, mint hiányzó társaik, de egyben jóval kevésbé összesszokottak is, mint az évek óta a klubjukban is egymás mellett jászó Pekeler és Wiencek. A magyar válogatottban pedig ott van a világ egyik legjobb beállósa, Bánhidi Bence. Adta magát tehát, hogy hová is kell koncentrálni a magyar támadásokat. 

Kulcsfontosságú volt, hogy a magyar irányítót, Lékai Mátét, a német védelem rendre nem tudta lekövetni lábbal. Ettől kezdve a magyar támadás mindig helyzeti előnyben volt, amit általában jól is használtunk ki. Szinte mindig meg tudtuk találni azt a játékost, akire nem jut védő. Ez azért a játék ilyen sebességénél, ennyire közel a falhoz, nem könnyű, de azért segített, hogy viszonylag sok volt a hely. 

Hogy az irányító, Lékai, sorozatban osztja ebből a helyzetből a gólpasszokat, az se feltétlenül magától értetődő. Mindenképpen kiemelendő viszont a jobbátlövő posztján játszó Máthé Dominik, aki szintén sorozatban tudta megjátszani a játékostársakat. Feltűnően fiatal életkora ellenére kifejezetten érett játékot mutatott. 

Máthé Dominik 1999-es születésű, még nem töltött be a 22-t.  A nőknél is fiatalnak számítana, a férfi mezőnyben pedig kirívóan. A német csapatból a már említett Golla volt a legfiatalabb, ő is másfél évvel idősebb, mint Máthé. Juri Knorr Máthénál is fiatalabb, de ő ma, bár nevezve volt, nem lépett pályára. 

Egymás után tudtunk tiszta lövőhelyzeteket kialakítani, a magyar játékosok pedig éltek is ezekkel a lehetőségekkel. Bánhidi az egész meccsen egyetlen lövést sem hibázott (8/8), Máthé is csak kettőt (8/10), ami átlövő posztról egészen kiemelkedő. Ők hárman, Lékai, Máthé és Bánhidi, voltak az eredményes magyar támadójáték fő letéteményesei. Sokat mond, hogy a német válogatott két kapusa, Andreas Wolf és Johannes Bitter, egyikük se a nevenincs kapuvédők közé tartozik, összesen hat labdát tudtak megfogni az egész meccsen, annyira pontosan lőttek a magyar játékosok. 

Az első félidő nagy részén a magyar védekezés is eredményes volt, labdákat is tudtunk szerezni, abból lerohanásokat vezetni. Jól használtuk ki, hogy Golla a németek első számú beállósa, aki jó játékos, de ezen a szinten még elég rutintalan. Golla az egész meccsen egyszer lőtt kapura, emellé két eladott labdája volt, a középső védekezésünket nem érheti kritika. Nagyobb különbséggel is vezettünk, és, ha nincs egy kisebb hullámvölgyünk az első félidő legvégén, ha Pedro Rodriguez a létező legtisztább ziccerben nem Bittert dobja fejbe, hanem gólt lő, és nem hibázunk el több emberelőnyös támadást is egymás után, szinte a félidőre eldőlt volna a meccs. De talán jobb is így, mert nem engedhettünk ki, tudtuk, hogy élesnek kell lenni a második félidőre is. 

Gíslason is felismerte természetesen, hogy középre összpontosul a magyarok támadójátéka, ezért jobban összevonta a csapata védekezését. A magyarok ennek ellenére sem változtattak, sőt, szélsőbefutásokkal csak még jobban betömörítették a falat, miközben a befutó szélső ritkán tudott megfelelő zárást adni és emberelőnyös helyzetet biztosítani. A magyar szélsők ezen a mérkőzésen összesen kétszer lőttek kapura, és abból se lett gól. Elég ritkán lehet meccset nyerni úgy, hogy a csapat szélsői egyetlen találatot sem szereznek. 

A német védelem dinamikusabbá vált, többet és messzebbre léptek ki, és a szélső védők beljebb húzódása nyomán ennek ellenére sem lett túl sok üres hely középen. Ez meg is zavarta a magyar támadójátékot, Lékai is elbizonytalanodott a második félidő közepén. Volt egy elég hosszú gólcsendünk, igazából a félidő középső tíz percében csak egyszer találtunk be a németek kapujába Különösen fájdalmas volt, hogy két emberelőnyt is szerzett gól nélkül játszottunk végig. Az egész meccsen feltűnő volt, mennyire rosszul használjuk ki az emberelőnyöket - ez nyilván összefügg a szélek megjátszásának teljes hiányával is. Bánhidi és Lékai gyakorlatilag végigjátszották a meccset, Máthé is nagyon sokat volt pályán, elkerülhetetlen, hogy legyen egy időszak, amikor kicsit visszaesik a játék szintje. 

Eközben a magyar védelem fáradni látszott, Sipos többször is lemaradt, és főleg, amikor Bodó Richárd is pályán volt, többet hibáztunk, több elkerülhető gólt kaptunk. 

A németek még egyszer meg is tudták fordítani az állást, egy góllal vezettek. A magyar kapuban Mikler Roland több német szélsőziccert is hárított, ez ebben az időszakban különösen fontos volt, így sosem tudott az ellenfél komolyabb előnybe kerülni. 

A végjátékra a magyar védelem megint valamivel feszesebbé vált. A németek hat percig nem tudtak gólt szerezni - ebben segített az is, hogy két kiállítást is összeszedtek az utolsó tíz percben (összesen hármat, de ebből a legutolsót 59:57-nél). Máthé és Bánhidi pedig a végjátékban lőttek összesen öt gólt, ez döntő volt. 

Az utolsó fél percben a győzelemért támadhattunk. Lékai betört a falba, talált egy kis helyet, és faultból, kissé sután lőtt ugyan kapura, de bement, a magyar csapat megnyerte a mérkőzést. 

A csoportból való tuvábbjutásunk nem volt kérdéses, a Zöld-foki Szigetek visszalépése után pedig már matematikailag is lehetetlen lett volna kiesnünk (három csapat jut tovább a csoportból). A mai győzelem ennek ellenére fontos volt, hiszen a szerzett pontokat továbbvisszük a középdöntőbe, így ott 4 ponttal indulunk. Ellenfeleink Brazília, Spanyolország és Lengyelország lesznek. Egyik meccset sem vehetjük lazán. Az biztos, hogy kétnaponta, tehát csütörtökön, szombaton, és jövő hétfőn játszunk, a pontos kezdési időpontok még változhatnak. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4716396508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.01.20. 00:19:09

A németeket legyőzni akkor is szép eredmény, ha tartalékosan jöttek. Meg ugye a győzelmet nem kell magyarázni.

A csapatot mindenképp csak a dicséret illeti, a stábbal kapcsolatban viszont most úgy éreztem, hogy túlságosan a kulcsemberekre épített, a tartalékok nem nagyon kaptak szerepet. Remélem, majd a középdöntőben rájuk is sor kerül, különben erőnléti gondjaink lesznek szerintem.

A szélsőknek is kéne szerep, mert középen nem fog mindig minden ilyen flottul menni.

Egyébként meg Uruguay garantáltan nulla pontos lesz, szóval igazából egy ötcsapatos középdöntő vár ránk, ahol egy meccsel kevesebbet játszva jelenleg két ponttal állunk...

tatárfejű kutya 2021.01.20. 17:05:53

@promontor: Nem értek egyet a "tartalékos németek" kifejezéseddel, egy 85 milliós nemzetről van szó és a világ legerősebb kézilabda bajnokságáról, tele német játékossal. Nehogy már 3 vagy 4 ember kiválása miatt ezt külön kiemeljük.

A szélsőkkel teljesen egyetértek veled, valami brutál semmi volt a tegnapi meccsen.

Andy73 2021.01.20. 18:04:52

Unglaublich! - csak ennyit tudott mondani a német kommentátor a ZDF-en, amikor Bánhidi belőtte a 8. gólját. Ja, meg azt, hogy:Keine Chance - tényleg nem lehetett tartani Bencét: 8/8!
De persze Máthé és Lékai is nagyon jók voltak, meg Mikler is parádézott, de még így is nagyon szoros volt a meccs. Szép volt, fiúk, csak így tovább!
Jó volt a taktika, ez a meccs nem a szélsőkről szólt, nyilván ezt is kielemezték előre. Ők talán más meccsen lesznek főszeplők - ha majd még többen próbálják megállítani Bencét középen.
süti beállítások módosítása