Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Business as usual

2022.04.11. 17:00 Fradista Utazó

Végülis semmi különös nem történt: a Ferencváros és a Szeged is kiesett a kézilabda Bajnokok Ligájából (a fővárosiak a nőknél, míg a Szeged a férfiaknál volt érdekelt), rögtön a kieséses szakasz elején. Mivel az országot a napokban más, politikai témák foglalkoztatták, és kevésbé a kézilabda, a Fradi sokadik kiesése, közvetlenül az országgyűlési választások előestéjén, a sajtó ingerküszöbét sem igen vitte át. 

ftc_krim.jpg

Fotó: Ricsováry Takács László

Meg hát, ahogy mondani szokás, hírértéke annak van, ha a postás harapja meg a kutyát. Tekintsük át az FTC női csapatának eredményeit az utóbbi években, az egyenes kieséses párharcokban! A versenyek lebonyolítási rendje a jelzett időszakban többször is változott, azonban a felsorolt szezonokból minden esetben felsoroltam a csapat minden oda-visszavágós mérkőzését. 

  • 2021/22: Bajnokok Ligája, a nyolc közé jutásért: vereség a Krim együttesétől, kiesés
  • 2020/21: Bajnokok Ligája, a nyolc közé jutásért: vereség a Budućnost ellen, kiesés
  • 2019/20: A szezon a Covid-19 járvány miatt az egyenes kieséses szakasz elérése előtt félbeszakadt
  • 2018/19: Bajnokok Ligája, a négy közé jutásért: kettős vereség a Rosztov ellen, kiesés
  • 2017/18: Bajnokok Ligája, a négy közé jutásért: kettős vereség a Rosztov ellen, kiesés
  • 2016/17: Bajnokok Ligája, a négy közé jutásért kettős vereség a CSM ellen, kiesés
  • 2015/16: Bajnokok Ligája, a négy közé jutásért két nagy különbségű vereség a Győr ellen, kiesés. 
  • 2014/15: Bajnokok Ligája: a selejtezőben győzelem a Dalfsen, majd kiesés a HC Leipzig ellen (mindkettő egy mérkőzésen, Lipcsében). A csapat ezután a KEK-ben szerepelhetett, ott könnyedén jutott túl három ellenfélen (Jagodina, Tertnes, Blomberg), majd az elődöntőben kettős vereséggel esett ki a dán FC Midtjylland ellen. 
  • 2013/14: Bajnokok Ligája, a klub a selejtezőt sikerrel vette a Lokomotiva és az Érd ellen, az őszi csoportkörből viszont már nem jutott tovább, a KEK-ben folytathatta. Ott előbb simán továbbjutott a Tertnes ellen, majd a négy közé jutásért kiesett a Viborg ellen. 
  • 2012/13: Bajnokok Ligája, a Fradi a selejtezőben simán jutott tovább a Michalovce ellen, az (akkor az elődöntőkkel kezdődő) egyenes kieséses szakaszba nem jutott el. 
  • 2011/12: KEK, a Ferencváros megnyerte a trófeát, összesen 6 párharcot nyerve.
  • 2010/11: KEK, a Ferencváros megnyerte a trófeát, összesen 5 párharcot nyerve.
  • 2009/10: EHF-kupa, a Ferencváros rögtön az első párharcban kiesett a Randers ellen.
  • 2008/09: EHF-kupa, a Fradi két könnyed továbbjutás után a négy közé jutásért búcsúzott a Dinamo Volgográd ellen. 

Elek Gábor tizennégy éve, 2008 óta a Ferencváros edzője. Ezalatt az időszak alatt a Bajnokok Ligájában csak a selejtezőkben tudott a klub kieséses párharcokat nyerni - leginkább azokat, ahol az ellenfelek gyenge, amatőr csapatok voltak. "Élesben", a legjobb négy vagy nyolc közé jutásért ez alatt soha nem tudott a csapat továbbjutni. Nemzetközi mezőnyben a Fradi, bármilyen sorozatban, utoljára hét éve, az amatőr alapon kézilabdázó játékosokból álló Tertnest tudta kiverni. 

A KEK-ben és az EHF-kupában a Fradi gyakran került össze nálánál lényegesen alacsonyabb színvonalat képviselő ellenféllel, és ezeket a párharcokat kivétel nélkül mindig meg is nyerte. Ezek a továbbjutások azonban alighanem akkor is meglettek volna, ha Elek Gábor helyett a kedves olvasó készíti fel és irányítja a csapatot. A Fradi utoljára olyan párharcot, ahol az ellenfelet is komolyan lehetett venni, közel tíz évvel ezelőtt nyert, a viborgi arénában két év alatt másodszor is elhódítva a KEK-serleget. Ez kétségkívül fényes siker volt, ahogy az előző évi menetelés is, ezeket nem lehet elvitatni. Csak hát azóta eltelt egy évtized. 

Egy évtized, két bajnoki arannyal, nemzetköziben pedig, mondjuk ki, totális sikertelenséggel. 

Vajon hány klub van, ahol ezután még mindig úgy gondolnák az illetékesek, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve? Hogy visszatérjünk a bevezetőre: a Szegeden kilenc éve edzősködő Juan Carlos Pastor is csak egy halovány árnyalattal sikeresebb, mint népligeti kollégája. Ők azért nyertek néhány párharcot, de az igazán nagy lépés nekik sem sikerült a BL-ben sosem. Ők is voltak sikeresek közben egy szinttel lejjebb (az utóbbi két évtizedben egyedüli nem-német csapatként elhódítva az EHF-kupát), ők is nyertek bajnokságot, jelenleg is ők, akárcsak a nőknél a Ferencváros, a címvédők. Lehet, hogy pont ez utóbbi mentette meg mindkét edzőt? Vagy csak a magyar kézilabda termelt ki egy olyan közeget, ahol mindegy is, mit érsz el, ha nyersz jó, ha kiesel, az is?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1117801571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása