Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 4. forduló, 2. kör

2023.01.04. 17:48 maribor_

1985. március 20., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_headlines_zaszlodisz.jpgBudapest és az ország zászlódíszben a hármas tavaszi ünnepek miatt

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 18.

Az országgyűlési és a helyi tanácsi választókerületek területi beosztását a helyi tanácsok hivatali helyiségeiben közszemlére tették. Erről a lakosságot a szokásos módon értesítették.

Az Elnöki Tanács - a közszemlére tételt megelőzően - változatlanul 352-ben állapította meg az országgyűlési választókerületek számát. Ezek területét, illetőleg székhelyét azonban - a megváltozott körülményeknek megfelelően - több helyen módosította.

A tanácsi választókerületek számát - a választójogi törvényben meghatározott keretek között - a helyi tanács, a tanácsi választókerületek területét és sorszámát a helyi tanács végrehajtó bizottsága állapította meg. Csaknem 42 és fél ezer helyi tanácstagi választókerületet alakítottak ki, ugyanakkor kijelölték a szavazóköröket is.

A hazánk felszabadulása 40. évfordulója tiszteletére megrendezendő jubileumi díszszemle résztvevői helyőrségeikben befejezték a felkészülést. A repülők kivételével valamennyi díszalakulat a fővárosba érkezett, ahol szerdától megkezdődik az összevont gyakorlás. A felkészülés - bár az időjárás eddig jelentősen nehezítette a résztvevők munkáját - a terveknek megfelelően folyik.

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára hétfőn köszönetet intézett mindazokhoz, akik őt tisztségébe történt megválasztása után üdvözölték.

A Szovjetunió legkülönbözőbb részeiből érkezett jókívánságokat megköszönve Gorbacsov megállapítja: nagyon fontos, hogy sok üdvözlő levél küldője, az SZKP KB múlt heti rendkívüli ülésének döntéseiről szólva, késznek vallja magát az eddigieknél is aktívabban részt venni a párt politikájának megvalósításában, a fegyelem és a rend erősítésében, a szervezettség növelésében, még nagyobb munkaeredmények elérésében.

Mihail Gorbacsov őszinte köszönetét fejezte ki a szocialista országok, a kommunista és munkáspártok, a forradalmi és demokratikus mozgalmak vezetőinek, azoknak az államéi kormányfőknek, politikai és közéleti személyiségeknek, külföldi szervezeteknek és állampolgároknak, akik őt üdvözölték.

Libanonban alkudozások folynak a falangista lázadókkal. Közvetítő bizottságok próbálnak kidolgozni olyan javaslatokat, amelyeket Amin Dzsemajel elnök is elfogadhat.

A bejrúti sajtó szerint az államfő helyzete kényessé vált: ha enged a szélsőjobboldali követeléseknek, akkor még inkább szembekerül a muzulmán erőkkel, amelyeket Damaszkusz is támogat. Ellenkező esetben a saját pártja katonai erőit irányító parancsnokok kérdőjelezhetik meg jogát, hogy képviselheti-e a libanoni keresztényeket. Hétfőn két incidens történt: Ain el-Rumanéban a falangista párthoz hű milicisták visszafoglalták egy laktanyát a lázadó Szamir Zsazsa híveitől. Hajnalban Szidón környékén a falangista lázadókat támogató milicisták rátámadták a kormányhadsereg egyik állására, ahonnan a katonák viszonozták a tüzet.

Rasid Karami kormányfő szokatlanul éles hangon figyelmeztette a szélsőjobboldali mozgalmat. Megállapította, hogy a lázadók tettei világosan az ország egysége, törvényes intézményei ellen irányulnak. Bár szavakban a falangista párton belüli demokratikus változásokra hivatkoznak, valójában fegyverekkel igyekeznek biztosítani hegemóniájukat Dzsemajel pártja felett. A decentralizációra vonatkozó követelésük lépés az ország kantonizálása, tehát Libanon felosztása felé. Hogyan hihetnénk, hogy a jelen körülmények között mindez nem Izrael érdekei szerint történik? - tette fel a kérdést a kormányfő. Agnatius Hazim pátriárka, Libanon és a Közel-Kelet görög ortodox prelátusa nyilatkozatban közölte, hogy a görög ortodox közösség a törvényes libanoni hatóságok mellett áll, s az országot megszálló ellenséggel ápolt kapcsolatokkal vádolta a lázadókat.

A bejrúti rádió híradása szerint Amin Dzsemajel libanoni államfő Bejrútban fogadta Abdel Halim Haddam szíriai alelnököt. A megbeszélésen áttekintették a falangista párton belüli lázadás nyomán előállt helyzetet.

Az iraki és az iráni erők hétfőn sem szüntették be kölcsönös támadásaikat egymás polgári célpontjai ellen, miközben a déli mocsárvidékről mindkét fél saját harci sikereiről számolt be.

A nyugatnémet, az osztrák, a brit, a svájci és a török légitársaság szóvivők útján bejelentette, hogy a hét elejétől kezdve felfüggeszti járatait Teheránba, tekintettel arra az iraki figyelmeztetésre, hogy kedd reggeltől az iráni légtér háborús zónának minősül, és a polgári gépek biztonságos repülési útja nem szavatolható.

Teheráni közlés szerint a vasárnapi iraki légitámadások megtorlásaként hétfőn az iráni erők föld-föld rakétával lőtték Bagdadot.

Bagdadi katonai közlemény szerint az iraki légierő harci gépei hétfő délelőtt öt iráni városra mértek csapást, az IRNA iráni hírügynökség azt jelentette, hogy négy iraki támadó gépet lelőttek, egyet közülük Teherán fölött.

Khomeini ajatollah szerint országa abbahagyja a polgári területek bombázását, ha az iraki fél is hasonlóan cselekszik. Az iráni vallási vezető abban az üzenetében tette meg feltételhez szabott ígéretét, amelyet Ali Akbar Velajati iráni külügyminiszter este küldött Moamer el-Kadhafinak. A líbiai vezető mind Bagdadot, mind Teheránt a polgári célpontok megkímélésére szólította föl még a múlt héten. A másik oldalon hasonló tartalmú üzenetet küldött Szaddám Huszein iraki elnök Radzsiv Gandhi indiai kormányfőnek, aki szintén a háború befejezésére tett erőfeszítést az el nem kötelezettek mozgalma soros elnökének minőségében.

Husszein jordániai király és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök előzetes bejelentés nélkül Bagdadba repült. Feltételezik, hogy Irak két arab támogatója Szaddám Huszein államelnökkel folytatott tanácskozásain fontolóra veszi: milyen hadi szállításokkal segíthetne Irakon.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_husszein_mubarak.jpgHusszein jordániai uralkodó (balra) és Mubarak egyiptomi elnök (jobboldalt) Bagdadba repült, ahol Szaddam Husszein iraki államfővel (középen) az öböl menti háború fejleményeiről tárgyalt

A chilei katonai junta újabb három hónappal meghosszabbította a rendkívüli állapotot és az éjszakai kijárási tilalmat az ország egész területén - jelentették be Santiagóban. Jelentések szerint a chilei diktatúra rendőrsége az utóbbi napokban szétvert több olyan tüntetést, amelyen a közelmúltban történt súlyos földrengés károsultjai segélyt követeltek a kormánytól.

George Bush amerikai alelnök hondurasi villámlátogatása a hírek szerint sem a két ország közötti vitás kérdések, sem a közép-amerikai válság megoldásához nem járult hozzá.

Az amerikai alelnök elutazása előtt helyi újságíróknak kijelentette, hogy a hondurasi szövetséges nagyobb gazdasági segélykövetelései sajnos szemben állnak a rendkívüli washingtoni pénzügyi nyomással, az államháztartás deficitjének sürgető enyhítésével. Bush ötórás tegucigalpai tartózkodása ebben a helyzetben csupán arra volt elegendő, hogy megállapodjanak egy magas szintű katonai és gazdasági vegyes bizottság felállításáról a tárgyalások folytatására.

Az amerikai alelnök tudtul adta, hogy egyelőre nem döntöttek a Pentagon hondurasi kiképző központjának sorsáról. Az amerikai fél az intézményt a „közép-amerikai szövetséges haderők” kiképzésére hozta létre, Honduras azonban nem járult hozzá a salvadoriak itteni gyakorlatoztatásához.

Megfigyelők Bush hondurasi villámlátogatásával kapcsolatban fölemlítik, hogy sem az amerikai alelnök, sem a vendéglátói nem említették a Contadora békemisszióját, sem a közép-amerikai válság megoldásának szükségességét. Meglátogatták viszont a nicaraguai határ közelében fekvő palmerolai katonai tábort, ahol 1700 amerikai zsoldos tartózkodik, s szóba került az a közös hadgyakorlat is, amelyen a tervek szerint 3000 amerikai és 7000 hondurasi zöldsapkás venne részt.

A Daniel Ortega nicaraguai elnökkel Brazíliában folytatott megbeszéléseiről Bush röviden csak annyit mondott: Minden elképzelhető eszközzel harcolni fogunk a managuai marxista-leninista kormány ellen.

Ausztrália leghosszabb ideig futó szappanoperája, a Szomszédok (Neighbors) debütál a Seven Network műsorán.

A műsorról szóló kritikák már eleinte is kedvezőek voltak. A melbourne-i műsor azonban alulteljesített a sydney-i piacon, és a Seven 1985. július 12-én bejelentette, hogy lemond a műsorról. A Neighborst azonnal megvette a Seven helyi riválisa, a Network Ten. 22 perces részeket készítettek, melyeket minden hétfőn este, a kora esti műsorsávban vetítettek. A sorozat fináléját 90 perces epizódként sugározták Ausztráliában 2022. július 28-án. A sorozat befejezése akkora űrt hagyott, hogy két másik csatorna összefogott és novemberben bejelentették, hogy 2023-ban újraindítják a Neighbors gyártását. A sorozatot a világ több mint hatvan országában értékesítették, így Ausztrália egyik legsikeresebb médiaexportja lett. Ebben a sorozatban tűnt fel színészként Kylie Minogue és Jason Donovan is.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kylie_minogue_jason_donovan.jpgKylie Minogue és Jason Donovan a sorozat kezdetén

március 19.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és Központi Ellenőrző Bizottsága együttes ülést tartott. Az ülésen kegyelettel megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Konsztantyin Usztyinovics Csernyenko elvtársról, a Szovjetunió Kommunista Pártja és a nemzetközi kommunista mozgalom kiemelkedő személyiségéről.

Az együttes ülés részvevői meghallgatták és elfogadták Kádár János elvtársnak, a Központi Bizottság első titkárának és Gyenes András elvtársnak, a Központi Ellenőrző Bizottság elnökének tájékoztatóját a párt XIII. kongresszusának politikai és szervezeti előkészítéséről.

A Központi Bizottság és a Központi Ellenőrző Bizottság tagjai meghallgatták és jóváhagyólag tudomásul vették Kádár János elvtárs tájékoztatóját a magyar párt- és állami küldöttségnek a moszkvai gyászszertartáson való részvételéről, valamint beszámolóját a Varsói Szerződés tagállamai küldöttségvezetőinek találkozójáról.

A Magyar Szocialista Munkáspárt nagy jelentőségűnek tartja a Varsói Szerződés tagállamai küldöttségvezetőinek március 13-i moszkvai találkozóját. Támogatja a közös elhatározást, hogy országaink továbbfejlesztik sokoldalú politikai, gazdasági, ideológiai és más területekre is kiterjedő együttműködésüket. A Varsói Szerződés tagállamai konstruktív szellemben törekednek a világban tapasztalható feszültségek csökkentésére, a világűr militarizálásának megakadályozására, a leszerelést szolgáló érdemi megállapodásokra.

A forradalmi ifjúsági napok alkalmából kitüntetési ünnepséget rendezett a Munkásőrség Országos Parancsnoksága és a KISZ Központi Bizottsága a Munkásőrség Országos Parancsnokságának székházában. Borbély Sándor országos parancsnok ünnepi parancsban méltatta azoknak a kitüntetett ifjúsági vezetőknek, munkásőröknek az érdemeit, akik kiemelkedő munkát végeztek a fiatalok nevelésében.

Az országos parancsnok 17 ifjúsági vezetőnek a Haza Szolgálatáért Érdemérem különböző fokozatát adományozta. A KISZ Központi Bizottsága három munkásőrt Ifjúságért Érdeméremmel, ötöt Kiváló Ifjúsági Vezető, kettőt Aranykoszorús KISZ-jelvénnyel tüntetett ki.

Megkezdődött a Kőbánya-felső és Budapest Ferencváros pályaudvar közötti öt vágánypáros vasúti felüljáró átépítés. A Kőbányai út feletti hídszerkezeteket az 1880-as években építették meg. Az idő alaposan megviselte az amúgy is forgalmas vasúti acélszerkezeteket. Ezért döntöttek a MÁV illetékesei a régi pályaszakaszok eltávolításáról, illetve az új elemek megépítéséről, felállításáról. A most megkezdődött munka során először a régi 33 tonnás, három részből álló híd elemeit speciális daruk segítségével távolították el a MÁV dolgozói, majd az ideiglenes hídszerkezeteket helyezték rá a pillérekre. A középső részek be- és kiemelésekor a Kőbányai úti forgalmat negyven percig mellékútvonalra terelték. Hasonló ideiglenes korlátozásokra kell számítani a napokban is.

Az ideiglenesen üzembe helyezett hídszerkezeteket - a tervek szerint - 1987-ben váltják fel a végleges elemek. Ezek műszaki dokumentációi a MÁV Tervező Intézetben készülnek, gyártója pedig a Ganz-Mávag lesz.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_hidfelujitas.jpgDarukkal emelik ki a régi hídelemeket

Az egy hónappal ezelőtt felszabadult Szidónban és a város keleti dombjain levő falvakban dél óta harcol egymással a libanoni kormányhadsereg több egysége, az őket támogató muzulmán fegyveres csoport és a falangista milícia.

Ez utóbbiak - miután támogatásukról biztosították a Szamir Zsazsa vezette lázadókat, az úgynevezett keresztény döntéshozatal mozgalmát - megtámadták a katonaság több állását, valamint a környék három kis települését. Itt menekülésre szólítva fel a lakosságot, lövöldözni kezdtek. A kikötővárosban is összecsapásokra került sor az említett erők között. Hírek szerint a milicisták oldalán részt vesznek a harcokban az Izrael által pénzelt Lahad-milícia tagjai is. A helyenként nehézfegyverekkel és rakétákkal is folytatott küzdelemben kedd estig hatan vesztették életüket, negyvenen megsebesültek - a katonák közül ketten meghaltak."

A szidóni politikai vezetők nagy erőfeszítéseket tesznek a harcok befejezésére, egyelőre nem sok eredménnyel. Ibrahim Helu, a város maronita püspöke kijelentette, hogy teljes tekintélyével a libanoni törvényes hatóságokat, a legalitást támogatja a lázadókkal szemben. Ez utóbbiak több forrás szerint azt szeretnék kikényszeríteni, hogy a keresztény falvak lakossága dél, az izraeli határ felé meneküljön, demográfiailag is biztosítva a Tel-Aviv által tervezett „biztonsági zóna” eredményességét.

Nabih Berri, az Amal mozgalom vezetője esti sajtóértekezletén korábbi tartózkodó álláspontját feladva figyelmeztette Dzsemajel elnököt: nem köthet kompromisszumot a szélsőséges lázadókkal, mert az végzetes csapást mérne az államfői tekintélyre. Kijelentette, hogy Szíria, Dzsumblatt és én is támogatjuk az elnököt, amennyiben határozottan szembeszáll a lázadókkal.

Kedd este (magyar idő szerint szerda hajnalban) szavazott először az amerikai szenátus a további MX rakéták megajánlásáról. Az alkalmat az amerikai vezetés ismételten felhasználta arra, hogy különös logikával a genfi tárgyalások sikerét a fegyverkezés fokozásának igényével kapcsolja össze.

Bush alelnök reggel nyilatkozatot adott, amelyben kifejtette: a további 21 MX rakéta felállítása a genfi tárgyalási pozíciót erősíti majd, egy elutasító határozat viszont a lehető legrosszabb üzenet volna Genfbe. Szakértők szerint igen szoros szavazás várható, jelei vannak azonban annak, hogy a kormányzat kampánya bizonyos sikereket már elért. Kedd délelőtt John Chafee szenátor, aki republikánus volta ellenére az ingadozókhoz tartozott, kijelentette: az új MX-ek mellett adja majd le a voksát. Hozzátette viszont, döntésének oka megfosztani a kormányt a későbbi kifogások lehetőségétől. Reagan személyes telefonbeszélgetésben kérte őt: a fegyverzetkorlátozási tárgyalások sikeréért szavazzon a fegyverkezés fokozására. Genfből egyezménnyel kell visszajönni - mondta a szenátor -, s ha mégsem születik ilyen, akkor bennünket senki sem okolhat. Gary Hart coloradói szenátor viszont abszurdnak tekintette ezt az érvelést is. Az a benyomásom támad, hogy azért tárgyalunk a Szovjetunióval, hogy az Egyesült Államok felállíthassa új fegyverrendszerét - mondta.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Shultz külügyminiszter elfogadta az osztrák kormány meghívását, és elutazik Bécsbe az osztrák államszerződés 30. évfordulójának május 15-re tervezett megünneplésére. A The New York Times külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Bécsben elképzelhető egy újabb Gromiko-Shultz találkozó. A szovjet és az amerikai külügyminiszter az osztrák fővárosban áttekintheti majd a genfi megbeszélések április 23-án véget érő első szakaszának eredményeit - írta a State Departmentre hivatkozva a New York-i lap.

Éleshangú szovjetellenes kijelentésekkel fejezte be kanadai látogatását Reagan amerikai elnök. Ez annál nagyobb feltűnést keltett, mert beszédében ugyanakkor azt mondotta, hogy George Bush alelnök „jó tárgyalást” folytatott Moszkvában Mihail Gorbacsovval, az SZKP KB főtitkárával a múlt héten, és Brian Mulroney kanadai kormányfő is pozitívan értékelte saját moszkvai megbeszélését.

Reagan arra hívta fel Kanadát, hogy az Egyesült Államokkal együtt „álljon ellen a szovjet agressziónak”. Az elnök ismét azzal vádolta meg a Szovjetuniót, hogy megszegi a fennálló leszerelési szerződéseket. Olyan szovjetellenes formulákat használt, amelyek hosszabb idő óta nem szerepeltek nyilvános beszédeiben, s kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem hunyhat szemet a szerződésszegések felett. Reagan kijelentései Mulroneyt is láthatólag kellemetlenül érintették: a kanadai miniszterelnök a nagyhatalmak közötti közeledés, a leszerelési tárgyalások fontosságát húzta alá saját beszédében.

Ugyancsak kínos meglepetést okozott a vendéglátóknak Weinberger hadügyminiszter. A kanadai televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy az Egyesült Államok, ha a szükség megkívánja, nukleáris rakétákat telepít a szomszédos ország területére. Reagan kénytelen volt leinteni hadügyminiszterét, amerikai hivatalos személyek pedig később kijelentették, hogy Weinberger csupán egy elméleti lehetőségről beszélt. Mint ismeretes, a közelmúltban nagy botrányt keltett, hogy a The New York Times megírta: az Egyesült Államok készenléti terveket dolgozott ki, hogy adott esetben néhány ország, így Kanada területén is, az érdekelt kormányok megkérdezése nélkül nukleáris fegyvereket helyez el. Mulroney most külön nyilatkozatban szögezte le, hogy Kanada területén nincsenek nukleáris fegyverek, s mindaddig, amíg ez a kormány hivatalban marad, nem is lesznek, csupán a kormány és a törvényhozás beleegyezésével kerülhetne erre sor.

Reagan egyébként Ottawában ismét védelmébe vette az Egyesült Államok űrfegyverkezési politikáját is. A nagyhatalmak közötti közeledés híveit olyan idealistáknak nevezte, akik vakok a történelem tényei iránt, amikor új közeledést keresnek a Szovjetunióval. Politikai megfigyelők szerint az elnök beszéde főként azért volt ilyen kiélezett, hogy az amerikai szenátusnak az MX rakéták gyártásáról most esedékes szavazása küszöbén e fegyverkezési program támogatását erőszakolja ki szovjetellenes jelszavakkal.

március 20.

Az ifjúsági szövetség immár nyolcadik alkalommal jutalmazta - a forradalmi ifjúsági napok alkalmából - KISZ-díjjal azokat a 35 éven aluli fiatalokat, akik több éven át példamutató tevékenységükkel, az ifjúság nevelésében kifejtett kiemelkedő munkájukkal járultak hozzá a fejlett szocialista társadalom építéséhez.

A kitüntetéseket szerdán, a szövetség székházában rendezett ünnepségen Hámori Csaba, a KISZ Központi Bizottságának első titkára nyújtotta át. Az eseményen jelen volt Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Állami Ifjúsági Bizottság elnöke, valamint az állami, társadalmi élet több vezető személyisége.

KISZ-díjat kapott: Bán János színművész, a fiatalokhoz közel álló, gondolatilag igényesen kidolgozott, sokoldalú jellemábrázolásaiért; Gáspár Sándor színművész, nagy stílusérzékkel, a humor iránti fogékonysággal megformált színházi és filmszerepeiért; Boros Imre, az MTA Szegedi Biológiai Központjának tudományos munkatársa, a biokémiai alapkutatásban elért, nemzetközileg is elismert eredményeiért, valamint a biotechnika alkalmazása területén végzett tevékenységéért.

A kitüntető címben részesült Csordás Gábor költő a hagyományt és. az újítást ötvöző költeményeiért, kiemelkedő irodalomszervezői munkájáért; Dés László előadóművész zenei életünk több területén elismert kiemelkedő tevékenységéért, a kialakult műfaji határokat átlépő és azokat összekapcsoló előadóművészetéért; Juhász László fogathajtó, a tavalyi szilvásváradi fogathajtó-világbajnokság egyéni győztese, az első helyen végzett magyar csapat tagja.

Kollektív díjat kaptak: Farkas Zsuzsanna, Jakab László, Kakukkné Molnár Ilona, Szabó Pál, Protorin István, Vass György, Papp Zoltán, Simon Béláné és Fridél Lajos, az Egri Ifjúsági Ház munkatársai, a közművelődési munka tartalmi megújításáért, a gyermek- és ifjúsági programok sikeres szervezésében és a hátrányos helyzetű fiatalok érdekében végzett színvonalas tevékenységükért. Ugyancsak kollektív díjban részesült a szombathelyi Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközép- és Szakiskola kórusa az énekkari mozgalomban elért több éves kiemelkedő eredményeiért, példamutató közösségi életéért.

Megosztott KISZ-díjat kapott a Primo iskola-számítógépet kifejlesztő kollektíva - Majtényi László, Örley Gábor, Mannó Sándor, Szikszói István, Meder István, Pál István, Tiszai Tamás, Tich József és Pogrányi Károly - az ifjúság széles rétegei számára elérhető, olcsó személyi számítógép megalkotásáért, valamint a számítástechnikai kultúra terjesztésében kifejtett eredményes munkáért; a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vezetősége - Stalter György, Tóth György és Kiss Árpád - a fiatal fotóművész-generáció szakmai nevelésében, az új tehetségek felkarolásában, a stúdió irányításában kifejtett tevékenységükért, kiemelkedő egyéni alkotó munkájukért.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kisz_dij.jpgA díjazottak egy csoportja

Budapesten ülést tartott az Országos Béketanács elnöksége. A testületet Ribánszki Róbert, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára tájékoztatta az országgyűlési képviselő- és tanácstagválasztások előkészítéséről. Az elnökség megvitatta, hogy a békemozgalom sajátos eszközeivel mit tud tenni a választások sikeréért. A májusi béke- és barátsági hónap sok száz programja is zajlik országszerte a választások időszakában, így e politikai munkába a békemozgalom aktívan bekapcsolódik. Az elnökség felkérte az Országos Béketanács tagjait, hogy a békemozgalom céljaival összhangban népünknek a béke iránti elkötelezettségét juttassák kifejezésre a választási eseményekben való részvételük során is.

Az elnökség tárgyalt arról is, hogy a békehónapban az Országos Béketanács megemlékezik a német fasizmus és a japán militarizmus felett aratott győzelem 40. évfordulójáról. Az Országos Béketanács minden alkalmat felhasznál majd arra, hogy bemutassa a győzelem történelmi tanulságait, hangot adjon meggyőződésének: közös erővel megfékezhetek a militarizmus és az agresszió erői, s szorgalmazza a különböző leszerelési tárgyalások eredményes befejezését. A békehónapot a győzelem évfordulóján az OBT ünnepélyes ülése nyitja meg.

A komlói temetőben vettek végső búcsút hozzátartozóik és munkatársaik a március 13-án történt Zobák-aknai sújtólégrobbanásnak áldozatul esett bányászoktól, a 40 éves Kovács János és a 42 éves Takács Emil bányalakatostól. A hősi halottak ravatalánál csaknem ezren sorakoztak fel, köztük a Mecseki Szénbányák és Komló Bányaüzem gazdasági és politikai vezetői, akik Kovács Lászlóval, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkárával és a szocialista bányászbrigádok képviselőivel együtt álltak díszőrséget a két koporsó előtt. A ravatalnál Deák János, Zobák bányaüzem nyugdíjas munkaügyi vezetője, a síroknál pedig a munkatársak mondtak búcsúbeszédet.

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára Moszkvában megbeszélést folytatott Raul Castróval, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának másodtitkárával, a kubai államtanács és a minisztertanács elnökének első helyettesével, aki még a múlt héten, Konsztantyin Csernyenko temetésére érkezett a szovjet fővárosba.

A találkozón áttekintették a szovjet-kubai kapcsolatok elmélyítésének és tökéletesítésének kérdéseit. Mindkét részről megerősítették, hogy tovább kívánják szilárdítani a Szovjetunió és Kuba barátságát és együttműködését.

Nemzetközi kérdésekről szólva rámutattak, hogy a Szovjetunió és Kuba más szocialista országokkal, minden békeszerető állammal és társadalmi erővel együtt továbbra is küzdeni kíván a béke és a nemzetközi biztonság erősítéséért, a népek szabadságáért és függetlenségéért, a fegyverkezési hajsza megszüntetéséért, az atomháborús veszély kiküszöböléséért, a konfliktushelyzetek politikai eszközökkel történő rendezéséért, a békés egymás mellett élés alapjainak megszilárdulásáért.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_mihail_gorbacsov_raul_castro.jpgMihail Gorbacsov és Raul Castro a tárgyalóasztalnál

Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, első miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és Oskar Fischer, az NSZEP KB tagja, az NDK külügyminisztere Moszkvában a sokoldalú szovjet-NDK együttműködés további fejlesztésének kérdéseiről és nemzetközi problémákról tárgyalt. Különös figyelmet fordítottak a háborús fenyegetés csökkentésével, a fegyverkezési hajsza megszüntetésével, illetve az európai kontinensen kialakult helyzettel kapcsolatos kérdésekre. Gromiko a nap folyamán ebédet adott Fischer tiszteletére. Fischer délután hazautazott Moszkvából.

A Szamir Zsazsa vezette lázadókhoz csatlakozott falangista milícia támadása után két nappal változatlanul tart a harc Szidónban és a környező dombokon. Szamir Zsazsa vezérkari főnöknek hirdette ki magát.

Irak három iráni város ellen indított támadást. Harg-sziget közelében állítólag iraki rakétatalálat ért egy iráni tankhajót. Az iráni fővárosban a perzsa újév megünneplésére készülődtek szerdán; innen nem jelentettek hadmozdulatokat. Velajati külügyminiszter Damaszkuszban járva azonban úgy vélekedett, hogy a harci cselekmények fokozódása egészen az iraki rendszer megdöntéséig tart.

Radzsiv Gandhi indiai kormányfő szerdán küldötteket menesztett a hadiban álló felekhez, újabb békejavaslatokkal.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_irak_irani_haboru.jpgVáltozatlanul heves harci cselekményekről érkeznek jelentések az iraki-iráni frontvonalról. Képünkön: fogságba esett iraki katonákat kísérnek egy gyűjtőtáborba

Az amerikai szenátus 55:45 arányban megszavazta, hogy az idei pénzügyi évben folytassák az MX rakéták építését. A szenátusnak ugyan még egyszer szavaznia kell az ehhez szükséges másfél milliárd dollár folyósításáról, de várható, hogy ezen is hasonló eredmény születik. A jövő héten a képviselőháznak kell két ugyanilyen szavazást tartania.

A döntés elvileg megnyitja az utat újabb 21, egyenként tíz robbanótöltettel felszerelt, új típusú interkontinentális, ballisztikus rakéta építéséhez. Az MX rakéta kifejezetten elsőcsapás-mérő fegyver, rendeltetése az, hogy az ellenséges rakétákat azok földi indítóállásaiban semmisítse meg.

Jelenleg 21 ilyen rakéta építése folyik, és telepítésük várhatóan a jövő év második felében kezdődik meg, azokba az indítóállásokba, amelyekben jelenleg Minuteman típusú rakéták vannak. A következő pénzügyi évre a Pentagon további 48 rakéta építésére kér fedezetet költségvetésében, ennek jóváhagyása esetén az MX rakéták száma elérné a százat.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
Lábatlanon, a Zalka Máté lakótelep 18. sz. II. emelet 9. lakásában egy propán-bután gázpalackból a 2x3 méteres konyhában - eddig még fel nem tárt okok miatt - kifolyt a gáz, és belobbant. Kitörte az ablaküvegeket, meggyújtotta a konyhaberendezést és a nyílászáró szerkezetek faanyagát. A lakástűzhöz rekordidő alatt érkeztek meg a nyergesújfalui és az esztergomi állami tűzoltók, de az önfeláldozó lakók még gyorsabbak voltak. Végül is ők fojtották el kezdetleges eszközökkel a tüzet. Az oltásban öten vettek részt, és a tűznek sajátos módon öt sérültje is van. Kondás Lajosné, a lakástulajdonos, arcán és mindkét kezén másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Molnár Sándor és Inczédi Béla égési sérülése szerencsére csak elsőfokú. Ambrus Lászlóné és Halis Istvánné az üvegszilánkoktól szenvedett enyhe sérüléseket. Az anyagi kár 60 ezer forint. A tűzeset kivizsgálása több illetékes szerv szakértőinek bevonásával folyik. A propán-bután gázpalack használata kapcsán ismét bekövetkezett lakástűz okainak tanulsága minden bizonnyal az anyagi kárnál is jelentősebb.

Áttért az úttest bal oldalára személygépkocsijával és összeütközött egy kamionnal Szalántán Verhás Mihály 63 éves tolnai művezető. A személyautó vezetője és két utasa meghalt.

Halálos baleset történt a Mecseki Ércbányászati Vállalat 2-es számú bányaüzemének 5-ös üzemében, ahol egy elszabaduló iker csillekocsi halálra zúzta Kovacsevics Pál 42 éves vájárt. A baleset körülményeinek tisztázására a szakértők bevonásával a Bányaműszaki Felügyelőség megindította a vizsgálatot.

Közlemények:
Minden jegy elkelt! Óriási az érdeklődés a Videoton-Manchester United UEFA Kupa visszavágó mérkőzésre. Hétvégén a Videoton SC Sportirodájában már nem volt jegyárusítás. Székesfehérváron csak a Fehérvár Áruházban vásárolhattak jegyet a szurkolók. Az ötszáz jegy alig másfél órán belül gazdára talált. A Videoton SC vezetősége értesíti a szurkolókat, hogy további jegyeket nem tudnak kibocsátani, s egyben kérik, akik nem jutottak jegyhez, ne is próbálkozzanak jegybeszerzéssel. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a mérkőzésre kisgyermekeket ne vigyenek magukkal a szülők, mert a nagy tömegben előfordulhatnak balesetek, amelyekért a rendezőség nem tud felelősséget vállalni.

Folyamatosság és megújulás az MSZMP politikájában címmel megjelent Berecz Jánosnak, a Népszabadság főszerkesztőjének kötete a Kossuth Kiadó gondozásában. A kötet anyaga képet ad az MSZMP politikájának, tevékenységének elméleti alapjairól, nyomon követve társadalmunk 40 éves fejlődésének főbb szakaszait, a pártnak a folytonos megújulásra való törekvéseit. Részletesen foglalkozik a gazdaságirányítás reformjának tapasztalataival és napjainkban végbemenő továbbfejlesztésének kérdéseivel. A továbbiakban a szerző elemzi a pártnak a gazdaságban betöltött szerepét, az MSZMP politikai gyakorlatának időszerű kérdéseit, és vázolja a napjainkban ezzel kapcsolatban zajló viták főbb gondolatait.

A legolcsóbb cikkekből válogat, ha a BÁV Discontba látogat! A Bizományi Áruház Vállalat 1985. III. 19-én nyitja meg Discont Áruházát, a IX., Liliom u. 46-48. sz. alatt. Egységárak! Ruházati cikkek, órák, számológépek, bazár jellegű használati tárgyak. Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig: 9-17.30 óráig, pénteken: 9-17 óráig, szombaton: zárva.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: Fiatalok divatja
Minden bizonnyal a kedvence lesz a fiataloknak az első képen látható overall, amely selyemből készült, alkalmi viselet. Az egyrészesnek ható, de valójában blúzból és szoknyából álló indiai ruha rövid és hosszú ujjú változatban egyaránt kapható. Úgynevezett „mosott farmeranyag”-ból készült a nadrág és a blúz. A negyedik képen látható miniruhát pamut alapanyagból varrták, vállmegoldása, díszítése egyaránt a legújabb divatirányzatok jegyében készült.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_divat_1.jpg

Felkészítik a gépeket:
A bábolnai Iparszerű Kukoricatermesztési Rendszer (IKR) múlt évi eredményeihez a műszaki üzem javítóműhelyé is hozzájárult. Tavaly - 94 ezer munkaórában - sok Rába Steiger erőgépet újítottak fel, készítettek elő a mezőgazdasági munkákra 95 millió forint értékben. A javítóműhely most már az idei év eredményei megalapozásához járul hozzá, felkészíti a gépeket az idei munkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_babolna_ikr.jpgEz a Rába 280-as traktor lassan kész a tavaszra

A tej útja:
Más mezőgazdasági termékek mellett a tejtermelésben is számottevő szerep jut Szolnok megyének. A szolnoki Tejipari Vállalat 138,2 millió liter tehéntejet, s közel 1 millió liter juhtejet vásárol fel évente. Ennek több mint felét, 79 millió litert dolgoz fel üzemeiben, a többit a budapesti Tejipari Vállalat hasznosítja.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_szolnoki_tejipari_vallalat.jpgA szűréstől a zacskós csomagolásig zártrendszerű a feldolgozás

Határidő előtt átadják a Márkus-hegyi szénbányát:
A tervezettnél három hónappal korábban, március végére befejezik az 53 millió tonna szén kiaknázására tervezett Márkus-hegyi bánya építését. A 360 méter mélységű bányában eddig 30 kilométer nyitott vágatot alakítottak ki. Az Oroszlányi Szénbányák legfiatalabb bányaüzemének közelgő átadásáig már csak a bányászok fokozott biztonságát szolgáló szerelési munkák vannak hátra. Az ötmilliárd forintos állami nagyberuházás mielőbbi befejezése és a termelés növelése érdekében több munkaszervezési intézkedést tettek. A legfontosabb feladatok ellátására üzemen belül átcsoportosították a dolgozókat, de a vállalat más munkahelyeiről is érkeztek segítő csapatok Márkus-hegyre.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_markus_hegy.jpgSpeciális berendezések segítik a munkát a föld alatt

Felfutott a dollárexport:
A Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár exportja az 1980-as évek elején még jelentéktelen volt. A tiszta gyapjúszövet gyártását öt év alatt a tízszeresére növelték: egymillió négyzetméterre. Ezzel lehetővé vált, hogy az idén már ötszázezer fésűs szövetet és több mint 50 tonna fésűsfonalat exportáljanak - elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba, Szaúd-Arábiába és Algériába.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_hazai_fesusfono.jpgA modern gyártósor

„Alkatrészek” lábbelihez:
A püspökmolnári termelőszövetkezet melléküzemágában lányok és asszonyok cipőalkatrészeket állítanak elő. Egy műszak során 2600 pár lábbelihez való sarkat készítenek. Ezenkívül talpbevonással is foglalkoznak.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_puspokmolnari_termeloszovetkezet.jpgA kész anyagokat Vasvárra, a cipőgyár ottani gyáregységébe szállítják

Erősáramú szerelvények:
A Villamossági és Vasipari Szövetkezet 1984-ben 151 millió forintos termelési értéket hozott létre, az erősáramú elosztó szerelvények gyártásából, lakatos- és fémöntő, valamint karbantartó munkákból és szerviztevékenységből tevődött össze.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_villamossagi_es_vasipari_szovetkezet.jpgKészül az elosztószerelvény

Bútoripari fejlesztés:
Olasz gyártmányú sorozatfúró gépegységet helyeztek üzembe a Veszprém megyei Bútoripari Szövetkezet pápai műhelyében. A másfél millió forint értékű gép egyszeri berakással minden csaphelyet kifúr a megmunkálandó bútoralkatrészen. Munkája e műveletsoron hatvanszázaléknyi időmegtakarítást jelent.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_papai_butor.jpgA modern berendezés

Naponta nyolcezer BS megszakító Dudarról:
A Bakony Művek dudari gyáregységében az egész ország részére készítenek egy-, kettő- és hárompólusos BS kismegszakítókat. Az áram útjába beépített készülék biztosítja meghibásodás vagy túlterhelés esetén az automatikus áramtalanítást. Még a legegyszerűbben megépített, kis családi házhoz is be kell építeni 7-10 darabot, de nagyon sokat használnak fel az áramszolgáltató vállalatok, üzemek, gyárak, vezetékrendszerek, villanymotorok védelme érdekében. Naponta 8 ezer darabot gyártanak e készülékből.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_bakony_muvek_dudar.jpgKadlicsek Józsefné 1500-1600 készülék mérését és beállítását végzi egy műszak alatt

Belföldi beszállítás:
A zalaegerszegi Vas- és Fémipari Szövetkezet évente mintegy 10 millió forint értékben gyárt alkatrészeket a Rába szentgotthárdi üzemének.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_zalaegerszegi_vas_es_femipari_szovetkezet.jpgHári Tamás meós gyártás közben ellenőrzi az István Márton esztergályos gépén készülő görgőt

Háttéripar:
A Faesztergályos Ipari Szövetkezet a szövetkezeti és az állami bútoripar fontos háttéripari egysége. Olyan, esztergályozott alkatrészeket gyártanak, amelyekből a bútoriparnak nagy mennyiségre van szüksége. Itt készítik a szék-, az asztal- és egyéb bútorlábakat, fagombokat, a stílbútorok csavaroszlopait, és még több száz féle terméket.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_faesztergalyos_ipari_szovetkezet.jpgA szigorú minőségi ellenőrzés

Készül a hordógyár:
A Komáromi Kőolajipari Vállalat Il-es számú almásfüzitői gyára a finomolaj- és a lítiumalapú zsírok gyártásának hazai bázisa. Termékeik közül mind többet exportálnak, a dollárelszámolású kivitel is növekszik. A termékekhez rengeteg hordóra van szükség, melyet jelenleg a pocsai termelőszövetkezettől vásárolnak. A KKV-ban ezért elhatározták, hogy nagy teljesítményű hordógyárat építenek, melynek kapacitása teljes egészében fedezi a gyár szükségletét, sőt értékesíteni is tudnak majd a hordókból. Már megérkezett az USA-ból a gyártó gépsor egy része, március végéig szállítják a teljes berendezést. A csarnok áll, téliesített, belső szakipari munkák folynak. A 22-es számú ÁÉV, a Villanyszerelőipari Vállalat dolgozói tevékenykednek a készülő üzemben. Az épület átadási határideje június 30, melyet az építők és szerelők mindenképpen tartani akarnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_villanyszerelo_ipari_vallalat.jpgGyöngyösi László és Togyela József, a villanyszerelő-ipari vállalat szakmunkásai egy erőátviteli szekrényt szerelnek

A Magyar Televízió műsorán: A négy muskétás, avagy a Milady bosszúja, Alexandre Dumas A három testőr című regénye alapján, 1974-ben bemutatott angol (spanyol-panamai) kalandvígjáték.

A film világszerte nagy sikert aratott, ám a kritikusok szigorúbban ítélték meg, mint az előzményét (A három testőr, avagy a királyné gyémántjai). Egy időben és egyszerre készült az első résszel. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a felvett anyagot egész estés, kétrészes produkcióként hozzák forgalomba. Végül a producerek a rendezővel egyetértésben úgy döntöttek, hogy két külön filmként mutatják be a végső változatot. A színészek tiltakoztak, mondván, hogy csak egy film után kaptak gázsit, holott valójában kettőt forgattak velük. Különösen Frank Finlay és Faye Dunaway elégedetlenkedtek. A pénzen kívül Faye főleg azt sérelmezte, hogy az anyag két részre bontásával szerepe az első epizódban másodlagossá vált. Ekkoriban ugyanis Dunaway már ismert sztár volt, későbbi szerződései (és gázsijai) szempontjából pedig egyáltalán nem volt mellékes, hogy milyen volumenű szerepekben látható. Az igazság kedvéért azonban meg kell jegyezni, hogy effajta méltatlankodással Raquel Welch is előállhatott volna, csak nála fordított volt a helyzet: az általa játszott Constance a második részben szorult háttérbe. Egyébként Welch utolsó, igazán jelentős szerepe éppen Lester testőr-filmjeiben volt: a szexszimbólum az 1970-es években fokozatosan kiment a divatból, és egyre érdektelenebb filmekben foglalkoztatták csupán. A színészek egyébként megnyerték az ügyben indított pert, de a számukra megítélt pénz így is kevesebb volt, mintha eleve két filmre szerződtek volna. A pereskedés miatt jelentősen csúszott a premier időpontja, és valószínűleg jogi (netán adózási) szempontok is szerepet játszottak abban, hogy a folytatást spanyol-panamai koprodukcióként jegyezték be, noha ugyanaz a stáb, ugyanakkor forgatta, mint az angol-amerikai vállalkozásként forgalomba hozott A három testőr, avagy a királyné gyémántjait.

A szereposztás is parádés volt. Faye Dunawayen és Raquel Welchen kívül olyan sztárokat láthattunk a filmben, mint Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain, Charlton Heston, vagy Geraldine Chaplin.

Az igazi magyarországi premier 1976. december 30-án volt. A hazai közönség akkor egy rövidített verziót láthatott, melyből épp a Milady elítélésének és kivégzésének képsorai hiányoztak…

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_oliver_reed_richard_chamberlain_michael_york_frank_finlay.jpgAthos (Oliver Reed), Aramis (Richard Chamberlain), D’Artagnan (Michael York) és Porthos (Frank Finlay)

Hová menjünk? Moziba!idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_mozi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: West Side Story. A Szegedi Nemzeti Színház bemutatója
Azaz külvárosi történet, ahogy ezt oly jól megtanultuk Leonard Bernstein muzsikája nyomán. Ezt a darabot tűzte a Szegedi Nemzeti Színház a műsorára. S hogy mennyi tartalékkal rendelkezik a színház, a kettős szereposztás is bizonyítja. Mostoha körülmények között mégis jól szervezett (rendező: Sándor János), mozgalmasan koreografált (koreográfus: Krámer György) és zeneileg kidolgozott előadás született, artisztikusan jelenítve meg a külvárosi Rómeó, azaz Tony és Júlia, azaz Maria tragikus történetét. Elmondható, hogy a számos hazai West Side Story-előadás között a szegedi az elsők között tartható majd számon.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_west_side_story_bobor_gyorgy_florian_antal.jpgElől középen: Bobor György és Flórián Antal

Magyar könnyűzene: A Register
A Korál együttes vezetője és zeneszerzője, Balázs Ferenc, aki az utóbbi öt esztendő alatt négy ízben mondhatta magáénak Az év billentyűse címet, szólólemezt készített. Várható volt ez, hiszen a rivális zenésztársak - Benkő László, Presser Gábor - már korábban meglepték a nagyközönséget. Valamikor Balázs Ferenc meghirdetett egy zenei programot, amit szerzeményein azóta végigkísérhettünk, és ami jelen szólófelvételein is következetesen megmutatkozik. Mivel lírai alkatnak vallja magát, dalai lebegésre, ringatózásra csábítanak. A Register elnevezésű albumon kilenc idegen nyelvű női név jelenti ezúttal a nagy lélegzetű ívelést, a csöndes tavaszi zápor utáni mélabús merengést. Az A oldal Claire című számában zongora és pánsíp felhasználásával többé-kevésbé sikerült értéket teremteni. Az Electra névre hallgató dal egy régi Taurus-sláger, „A lány, akire szerelemmel nézhetek” felújított változata. Egyszer már siker volt. A B oldal utolsó számában, a Judy-ban diszkózenére nyergel át a rock apostola. (Vajon megbocsátják-e rajongói?!) A nagylemez mindkét oldala egyébként teljességgel a zeneszerző belső énjének hű mása; szentimentális, érzelgős dallamvilágot varázsol körénk. Balázs Ferenc tizenkét fantasztikus hangszert szólaltat meg, de összességében a „szürke eminenciás” szerepénél többet alig nyújt. így ennek a korongnak igazából csak a rövid- és természeti filmek rendezői örülhetnek…
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_balazs_ferenc_register.jpg

Kovács Kati - Érj utol
Elképesztő, mennyi múlik azon, hogy egy énekesnő milyen szerzők kezébe kerül. Kovács Kati egyedi, „négeres” hangjával mióta van a pályán? Nagyon régen. És mennyi vacakot is kellett elénekelnie. Valahogy sosem sikerült igazán kikötnie egy-egy szerzőpár mellett. Hozzá méltatlan számokat komponáltak, amelyekre ezt a hangot vétek, bűn felhasználni. Ezt csupán azért fejtegetem ilyen hosszan, mert legutóbbi nagylemeze, az Érj utol előadó és szerző tökéletes találkozása. Az Érj utol végre megmutatja az énekesnő - szerintem - igazi karakterét és lehetőséget ad arra, hogy amúgy istenigazából kiénekelje magát.

Persze azért az is elgondolkodtató, hogy a zenei szerkesztők milyen páratlan érzékkel válogatják ki a lemez dinamikus, de jellegtelenebb, szokványosabb, átlagos számait. Pedig ők aztán igazán tudnának segíteni abban, hogy Kovács Kati számtalan arca közül ezt, az újat is bemutassák. Ki tudja például, hogy Kovács Kati milyen lenyűgözően, gyönyörűségesen énekel bluest. Egyetlen ilyen dal van, a hetvenes években Presser Gábor írta a Várlak című gyönyörű dalt.

Annyi biztos: a mostani lemez Lerch István-Demjén Ferenc szerzőpárosa nagyon jól ismeri és szeretheti is Kovács Katit. Demjén Ferenc szövegei egyébként is szívbemarkolóak, a sláger-pátosz minden nevetséges túlzása nélkül. Az előadó is, a szerzők is szinte kiadják magukat, olyan mélységekig jutnak el ezekben a dalokban. (Favorit)
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kovacs_kati_erj_utol.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét első felében az amerikai slágerlistákat, immáron harmadik hete, a REO Speedwagon Can't Fight This Feeling-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Dead Or Alive You Spin Me Round című számai vezetik.

A hét elején olyan előadók jelentkeznek új albummal, mint Eric Clapton (Behind the Sun), vagy Peter Gabriel (Birdy).

A közelgő világbajnoki selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott keret hétfőtől szerdáig Tatán közös gyakorláson vett részt. Összesen 18 játékos edzett, köztük Májer és Csuhay, a Videoton két erőssége is, akik szerdán sárga lapjuk miatt nem játszhatnak a Manchester United ellen, a többi fehérvári jelölt és a külföldön szereplők viszont hiányoztak. A közös edzéseken az alábbiak vettek részt: Andrusch, Szendrei, Sallai, Szántó, Róth, Garaba, Péter, Varga, Kardos, Nagy, Fitos, Détári, Kiprich, Bodonyi, Májer, Dajka, Csuhay és Mészáros.

A Ciprus elleni végleges válogatott keretet a jövő szerdai bajnoki forduló után jelöli ki Mezey György szövetségi kapitány.

Kedden a Békéscsaba Közép-európai Kupa-mérkőzésen Bugojnóban lépett pályára.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kk_iszkra_bugojno_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kk_iszkra_bugojno_bekescsaba_steigerwald_kanyari.jpgSteigerwald és Kanyári (sötét mezben) ellopja a labdát Oroz elöl. A háttérben a jól csengő nevű Claudio játékvezető szemléli az eseményeket

A kupaszerda napján a Debreceni MVSC labdarúgó-szakosztályának elnöksége elfogadta dr. Petróczi Gábornak, a csapat megbízott vezető edzőjének lemondását, s június 30-ig dr. Puskás Lajost kérték fel a feladat ellátására.

Szintén szerdán ifjúsági labdarúgó válogatottunk EB-selejtezőt játszott Cipruson.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_ciprus_magyarorszag_ifjusagi_eb_selejtezo.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_ciprus_magyarorszag_ifjusagi_eb_selejtezo_2.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Videoton-Manchester United UEFA Kupa találkozót!
Nagy formában van a Manchester United, a Videoton UEFA Kupa-ellenfele. Ron Atkinson menedzser tizenegye vasárnap otthonában 4:2-re győzött a londoni West Ham United ellen, és ezzel - riválisát megelőzve elsőként került a legjobb négy közé az angol kupában. A kupa-negyeddöntőre a Manchester ugyanabban az összeállításban állt ki, mint szerdán, amikor a székesfehérváriak ellen játszottak. Ebben a felállásban változatlanul az a legérdekesebb, hogy az északír-válogatott Whiteside nem befejező csatárt, hanem bal oldali középpályást játszik. Amilyen Atkinson szerencséje, Whiteside nemcsak rombolt és épített, hanem gólt is lőtt, mégpedig hármat a négyből. Ezek egyikénél újabban kinevezett „ítéletvégrehajtóként” is bemutatkozott (a sokat hibázó Strachan) helyett, és éppen a Strachan buktatásáért megítélt büntetőt értékesítette nagy biztonsággal.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_manchester_united_2.jpgKedden feltűnően jókedvűen és magabiztosan megérkezett Ferihegyre a MU legénysége...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_manchester_united.jpg... majd azonnal Budapesten, a MAFC pályáján tartottak átmozgató edzést

A bajnokságban elszenvedett két hazai vereség ellenére óriási az érdeklődés Székesfehérvárott a szerdai UEFA Kupa labdarúgó mérkőzés iránt. A 25 000 belépő már napokkal ezelőtt gazdára talált, s a klub közölte, hogy többet nem tudnak kiadni, pedig sok az érdeklődő, még a környező országokból is. A Rába ETO elleni mérkőzés után viszont érezhetően rossz volt a hangulat, s a pályát is alaposan „felszántották”. Vasárnap este pedig villámlás és mennydörgés kíséretében havas, jeges zápor zúdult a városra, amely nem tett jót a már úgy is megviselt pálya talajának. A legnagyobb kérdés viszont az, hogy miként felel meg a csapat az újabb feladatnak. Vezetők, játékosok egyaránt tudják, hogy nem is az 1:0-ás vereség miatt vannak hátrányos helyzetben, hanem a sérülések és a sárga lapok miatt. Csuhay és Májer a „sárga” miatt nem lehet ott a csapatban. Csongrádira, Novathra és Gömörire sérülés miatt nem számíthat Kovács Ferenc vezető edző, így érthetően nem volt rózsás hangulatban a Videoton mestere a mérkőzés előtt.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_majer_novath_csuhay_csongradi.jpgAkik csak a lelátóról nézhetik csak a találkozót: Májer, Novath, Csuhay és Csongrádi. Májer mellett félig az öttusázó Maracskó tamás, aki mindig is büszke volt székesfehérvári származására

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_angol_drukkerek.jpgMagabiztos angol szurkolók a lelátón

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_kivonulas_1.jpgA játékvezetőkkel az élén kivonulnak a csapatok a Videoton-MU UEFA-Kupa mérkőzésre

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vegh_robson.jpgVégh és Robson zászlót cserélnek. Mintha kissé gondterheltek lennének a kapitányok

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_csatajelenet.jpgKupacsata a javából - ez volt a Videoton és a Manchester United mérkőzése

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_disztl_peter_mark_hughes.jpgDisztl Péter a mérkőzés egyik hőse volt. Itt éppen Hughes lábáról szedi le a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_fredriksson_strachan.jpgA legjobb négy közé jutásért vívott székesfehérvári visszavágón erélyes bíró dirigált. A svéd Fredriksson sárga lappal csillapította a hangulatot, Strachan, a skót csak bosszankodhatott...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_palkovics_laszlo.jpgPalkovics-roham

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gary_bailey_4.jpgBailey húz le egy beadást

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_wittmann_geza_disztl_laszlo.jpgA Wittman-Disztl László páros védőmunkája

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_disztl_peter_2.jpgDisztl Péter itt is a helyzet magaslatán

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gary_bailey.jpgA Manchester kapusának, Baileynek is jutott munka

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vegh_tibor_2.jpgVégh becsúszva szerel

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vaszil_robson.jpgÖldöklő a harc: Vaszil, a tartalék és Robson párosjelenete

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_szabo_jozsef.jpgSzabónak nem sok hely és levegő jutott, nagyon felkészültek belőle az angolok

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vadasz_imre_2.jpgVadász, az egyik legszorgosabb középpályás

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gary_bailey_2.jpgBailey nem védhette Wittman szabadrúgását

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gary_bailey_3.jpgEzt bárhonnan is nézzük, gól!

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_wittmann_geza_3.jpgA gólszerző határtalan öröme

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_wittmann_geza_2.jpgAz örömkupac alján a gólszerző

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_mcgrath_wittman_whiteside_vadasz_palkovics.jpgHarc az utolsó pillanatig - McGrath, Wittman, Whiteside, Vadász (háttal) és Palkovics

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_kovacs_ferenc.jpgKovács Ferenc a hosszabbítás előtti szünetben: „Segítsétek egymást!”

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_szabo_burcsa_vadasz.jpgSzabó, Burcsa, Vadász (háttal) a hosszabbítás előtt

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_lazitas.jpgEgy kis lazítás

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_hosszabbitas.jpgA manchesteri oldalon sem nyugalomban telt a hosszabbítás előtti szünet

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gordon_strachan.jpgStrachan is kivette a részét a védekezésből

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_whiteside.jpgWhiteside a kapuba bombázott: 0:1

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_szabo_jozsef_2.jpgSzabó is követte az angol példáját: 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_jesper_olsen_2.jpgOlsen sem hibázott: 1:2

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_burcsa_gyozo_2.jpgBurcsa a léc alá helyezte a labdát: 2:2

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_stapleton.jpgStapleton 11-ese fölé szállt: 2:2

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vegh_tibor_3.jpgVégh nyugodtan értékesítette a büntetőt: 3:2

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gordon_strachan_2.jpgStrachan nem sokat teketóriázott: 3:3

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_wittmann_geza_4.jpgWittman (a szabadrúgás után) most is becsapta Bailey-t: 4:3

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gidman.jpgGidman mentette a menthetőt: 4:4

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_gomori_otto.jpgGömöri nem tudta kihasználni a nagy lehetőséget: 4:4

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_disztl_peter.jpgDisztl Péter hárítja Albiston büntetőjét: 4:4

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vadasz_imre.jpgVadász Imre adta meg a kegyelemdöfést az UEFA Kupa favoritjának kikiáltott Manchester Unitednek: 5:4

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vegeredmeny.jpgAz eredményjelzőn a lényeg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_jesper_olsen.jpgJesper Olsen arca a végén mindent elárul

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vegh_tibor.jpgA végén Végh Tibor vigasztalja ellenfelét

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_csapatkep_1.jpgVeni, VIDI, Vici

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_horvath_gabor.jpgHorváth és a legfürgébb szurkolók

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_wittman_disztl_peter_csongradi_koszta.jpgSikerült, öröm a tetőfokon, továbbjutott a Videoton, kiesett a Manchester United: önfeledt szurkolók; papírtekercsek; a két főszereplő - Wittman, aki belőtte a szabadrúgást, és Disztl Péter, aki csodálatosan hárította Albiston büntetőjét; Csongrádi, a sérült csapatkapitány, és Koszta, a tartalékkapus egymás nyakában, jöhet a következő ellenfél…

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_unneplok.jpgÜnneplők és ünnepeltek

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_vegh_csuhay.jpgVégh és a sárga lapok miatt pihenő Csuhay a mérkőzés után

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_angol_szurkolok.jpgAz angol szurkolók csendben nézték az ünneplést

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_szurkolok.jpgEzen a felejthetetlen mérkőzésen a közönség is nagy érdemeket szerzett a továbbjutásban, ilyen szurkolás még sohasem volt a Sóstói pályán

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_burcsa_gyozo.jpg„Tudjátok, az volt, hogy egyszerűen legyőztük őket”. (Burcsa-monológ az öltözőben)

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_kovacs_ferenc_2.jpgA boldogság pillanatai az öltözőben. Az ajtó előtt a sikerkovács Kovács edző

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_videoton_manchester_united_wittmann_geza.jpgÉljen a király! Wittman Géza a szurkolók vállán hagyja el az öltözőt


A mérkőzés összefoglalója a 11-es párbajjal

Bár a farsangi szezon már véget ért, Székesfehérvárott mégis karneváli volt a hangulat a Manchester United elleni fényes győzelem után. A szurkolók az úttestet is járdának használták, úgy vonultak énekelve az éjszakában, de ezúttal senki sem reklamált a csendháborítás miatt, sőt mindenki csatlakozni akart a különlegesen nagy létszámú kórushoz. Az ablakokból háziasszonyok és pizsamás öregurak kiáltozták, hogy „hajrá, Vidi!”, miközben a menet tagjai már a fehérvári csapat UEFA Kupa-győzelméről harsogtak rigmusokat.

Nincs abban semmi titok, hogy szerdán meglehetősen, későn tértek nyugovóra a Videoton-labdarúgók. Annál korábban kelt viszont Szabó József, a középcsatár, aki csütörtök reggel már fél nyolckor sorban állt az újságokért. Jó ideig kellett várakoznia, mert mindenki olvasni akarta - talán attól is tartva, hogy csak álmodott - a „Vidi” győzelméről szóló tudósításokat. A center most már higgadtan értékelt: „Megtörténhet, hogy az elődöntőben kiesünk, de ezt a sikert - s a korábbiakat is - senki sem veheti el tőlünk.”

Így igaz, ám az UEFA Kupa-szériát folytatni szabad, sőt - a Videoton vitathatatlan képességei alapján - lehet is.

A kupaszerda mai visszavágóin kedvező helyzetből indult a bajnokoknál az idegenben győztes Panathinaikos, az ellenfele pályáján is ponthoz jutott Liverpool, s elegendőnek látszik a Juventus háromgólos előnye a prágai visszavágóra. A Dnyepr-Bordeaux találkozót csütörtökön játszották, ugyanis a francia csapat a köd miatt vonaton utazott Kijevből a mérkőzés színhelyére. A kupagyőzteseknél a Dinamó Moszkva kezdett idegenben szerzett ponttal, három gól volt az Everton és a Dinamó Dresden előnye, kettő a Bayern Münchené. Az UEFA Kupában a Real Madrid a londoni győzelem után fogadta a Tottenhamot, idegenben lőtt gól nélkül kezdett a Köln, kettővel a Dinamó Minszk.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_1_fc_koln_internazionale_rummenigge_schumacher.jpgSchumacher, a kölni kapus hiába repül, az Internazionale „vendégmunkása”, Rummenigge (balra) már gólt szerzett. Az olasz csapat idegenben is nyert, ezúttal 3:1-re

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_sparta_praha_juventus.jpgBerger szabadrúgása a Sparta Praha-Juventus (1:0) találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_dnyepr-dnyepropetrovszk_girondins_bordeaux_claude_bez.jpgClaude Bez, a bordeauxi klubelnök már némileg lecsillapodott állapotban a Krivoj Rog-i lelátón, miután megvívta a saját hidegháborúját a Szovjetunióval 

Amiről nem szóltak a hírek:
Ez egy olyan utazás volt a franciák számára, amelyet egyetlen forgatókönyvíró sem mert volna előre megírni. Az Európa Kupa történetének egyik leghihetetlenebb útja végén a Girondins éppen a dnyepropetrovszki szovjeteket ejtette ki a Bajnokcsapatok Európa Kupa negyeddöntőjében. Mert igazi rémálom volt az Aimé Jacquet által felkészített játékosok számára, hogy megszerezzék a továbbjutást a Szovjetunióban, miután az első mérkőzésen csak döntetlent értek el (1:1).

Az ukrán város, Dnyepropetrovszk, amely akkoriban „stratégiai zóna" volt a benne és a környékén található rakétagyárak miatt, nyugati csapat nem utazhatott csak úgy oda, jó 150 kilométerrel távolabb, Krivoj-Rogban tartották a találkozót. A Dnyepr végig variált a helyszínnel és az időponttal. Az időjárási viszonyokra fogva - valljuk be, azon a környéken március végén a hó, a jég és a mínuszok uralkodnak - eleve egy nappal később akarták a találkozót megrendezni, melyet az utolsó pillanatban visszavontak az eredeti szerdára.

Minden a Bordeaux-Mérignac repülőtéren kezdődött, a meccs előtti reggelen. Claude Bez, a bordeauxiak teljahatalmú elnöke megtagadta, hogy csapata egy Aeroflot gép fedélzetén tegye meg az utat, ahogy az a Szovjetunióba való utazás során szokás. „ Francia vagyok, az Air France-szal, egy francia céggel fogok utazni. Szó sincs arról, hogy én az oroszoknak bármit is fizessek!”

A hidegháború közepén a bordeaux-iak kísértették a sorsukat. Kijevben, ahol a 112 fős bordeaux-i delegációnak először meg kellett állnia, a szovjet tisztviselők azt akarták, hogy a játékosok menjenek át a vámon. Kategorikus a visszautasítás Claude Beztől, aki az utaslépcső tetejéről magából kikelve azt kiabálta, hogy „vagy mindannyian együtt fogunk átmenni a vámon, vagy egyikünk sem! Különben felszállok a gépemre, és visszamegyünk Bordeaux-ba!” Bez kötekedni kezd. Ha a klub szakácsának gondot okoz majd a friss zöldségek átjutása, visszafordulnak. Végül a bordeaux-i küldöttség minden gond nélkül átkelt a vámon.

A dolgok akkor kezdetek bonyolulttá válni, amikor fel akartak szállni Kijevből. Krivoj Rog és reptere általában el van zárva a külföldiek elől, és amelynek egyetlen katonai repülőtere van, amelyen még soha, semmilyen nyugati gép sem szállt le. A hely térképének titokban kellett maradnia, az Air France Boeing pilótafülkéjében egy navigátor teljesített szolgálatot. Nem sokkal a felszállás előtt a helyi hatóságok bejelentették, hogy a Krivoj Rog felett „késsel vágják a ködöt”. Anélkül, hogy ezt bárki ellenőrizhette volna, arra akarták kényszeríteni a repülőgépet, hogy vakon, csak a repülésirányítók utasításaira hagyatkozva tegyék meg a közel 500 kilométeres utat. A személyzet ezt, Bezzel teljes egyetértésben, természetesen nem vállalta. A szovjetek felajánlották a bordeaux-i stábnak, hogy szálljanak fel a vonatra.

Indulás 20 órakor, érkezés hajnali 4 órakor - találkozó napján. Ezt Bez elutasította. A csapat ezért Kijevben maradt, ahol megpróbálták kialkudni a találkozó 24 órás elhalasztását, sikertelenül. Miután a franciák egyszer már belementek a halasztásba, a szovjetek most meg már nem, a francia klubelnök így kiáltott fel: „Egy szovjet szava mit sem ér!” Bez kimerülten úgy dönt, hogy ha nem halasztják el a találkozót, akkor arra nem kerül sor. De ezt a meccset a játékosok le akarták játszani…

Másnap reggel Bez megadta magát, és minden emberét berakta a Boeingbe, irány Krivoj Rog! A többi meg már történelem.

A dadogó elnök által általában megvetett sajtó amúgy egyetlen lehetősége az volt, hogy egyéb megoldások híján a csapattal utazzon. A Sud-Ouest egykori újságírója, Francois Trasbot így emlékezett vissza évtizedekkel később: „Bez erősen jobboldali volt. Minden, ami kommunista volt, az nagyon nem tetszett neki. Így hát megvédett minket a helyi hatóságokkal szemben. Talán ennek az utazásnak az volt a legnagyobb őrülete, hogy ő vigyázott miránk…”

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_liverpool_austria_wien_walsh_koncilia.jpgPaul Walsh nyitotta meg a gólok sorát a Liverpool-Austria Wien BEK-negyeddöntőn

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_panathinaikosz_ifk_goteborg.jpgGörög öröm a Panathinaikosz-IFK Göteborg párharc végén

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_as_roma_bayern_munchen.jpgNem a Curva Sudon múlt az AS Roma sikere a Bayern ellen

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_dinamo_moszkva_ael_larissza.jpgTbilisziben a Dinamó Moszkva-Larissza találkozóra kivonulnak a csapatok

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_rapid_dynamo_dresden.jpgRapid gólöröm Bécsben a Dynamo Dresden ellen

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_4_fordulo_2_kor_kupaszerda_tottenham_real_madrid.jpgJosé Antonio Camacho és Steve Perryman zászlót cserél a Bernabeu stadionban a Real Madrid-Tottenham Hotspurs UEFA Kupa találkozó előtt

A hétvégén jön a 19. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - Eger
Ú. Dózsa - Videoton
Haladás - Bp. Honvéd
ZTE - Pécsi MSC
Rába ETO - DMVSC
SZEOL AK - Csepel
Békéscsaba - Tatabánya
MTK-VM - Ferencváros

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9318001396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2023.01.09. 21:20:20

Meghatározó élmény volt, az egyszer biztos! Máig jólesik... :)
Számomra más különlegessége is volt a visszavágónak. Anyukám - aki teljes anti-foci/anti-sport - a hosszabbítás lefújása után behozott egy hokedlit a konyhából, és kijelentette: "-Na a 11-eseket már én is megnézem!"
Lelkesedésében az is közrejátszott, hogy Baján, a gyakorló általános iskolában tanította a "Disztl Petit és a Disztl Lacikát" az 1969/70-es tanévben.

maribor_ 2023.01.10. 06:05:50

@Feyyaz: Hát akkor innen is kézcsók a Drága Mamának! :) Mondhatjuk, hogy ő a velünk élő történelem.
süti beállítások módosítása