Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Invázió? Bukarestbe?

2013.06.27. 19:58 Rich.mond

Csupán két hónap a magyar válogatott bukaresti vizitálásáig. Fogalmazzunk úgy, hogy ez szurkolói szempontból sem egy mindennapi esemény. Ráadásul a közismert okok miatt a hazai meccsen sem tudtuk odatenni magunkat. Továbbá meglehetősen komoly tétje van a mérkőzésnek, ezért jó esetben a hűvös nyár ellenére is igen magas hőfokon kéne égnie az aktív meccsrejáróknak. Érdekes módon, ahogy közeleg a mérkőzés időpontja, úgy látom csökkenni a lelkesedést. Pedig vannak különböző opciók, csak ugyebár fel kéne emelni a telefont és fizetni kéne. Sokaknak már ez sem megy. Pedig igen sokkal tartozunk a  románoknak, akik meg tudtak már jelenni tisztességes létszámban Budapesten. Mi viszont Bukarestben soha. Nem a paksi és a siófoki fellépés az igazi mentalitás-túra, hanem ez. És még mindig nem vagyok benne biztos, hogy több ezren leszünk.

Tényleg invázió lesz? (Fotó: ultrasliberi.hu ) 

Őszintén szólva nem irigylem a túrák szervezőit. Most koránt sem csak a vonatos túra szervezőiről van szó, hanem úgy bármelyik szervezőről. Aki erre legyint, annak javaslom, hogy próbáljon meg úgy buszokat szervezni, hogy a buszos társaság megtudja, hogy kiket és hová kéne elszállítani. Az esetleges károkért vagy vállalja a felelőséget a szervező, vagy olyan árajánlatot kap, hogy még a repülőjegy sem lesz elvetendő lehetőség az ár/érték arányban. Persze, tudom, vannak haver buszosok, akik majdnem ingyen elvállalják. Nem tudom, hányan vannak ezek a baráti busztársaságok, de egészen biztosan nem fognak több ezer embert elszállítani.

Szögezzük le: mindenki menni akar. Legalábbis akit kérdeztem még a sorsolás után, az legszívesebben indult volna. Jó egy éve így nézett ki egy jellemző párbeszéd:

- Mész Bukarestbe?

- Viccelsz? Még szép, hogy ott a helyem! Felgyújtjuk Bukarestet!

- Naná! Megbasszuk az összes oláhot! Mennyi jegyet kapunk?

- Asszem’ ötezret...

- Biztosan mind el fog fogyni...

És persze „Vesszen, Trianon!”, meg „szarrománia”.

Miután végre-valahára az időpontokat is kisorsolták, megvolt a lehetőség arra, hogy az emberek tudjanak tervezni a mérkőzés időpontjának környékére. Persze sokan még egy hétnél tovább sem tudunk tervezni, de aki menni akar, az mondjuk nem akkorra tervezi az utó-nyaralását, hagy bent plusz két nap szabit szeptemberre, vagy tesz félre pénzt a túrára.

Ha emberünk előrelátó volt, akkor még azt is megteheti, hogy válogat az opciók közül. Ott van mindenek előtt a vonat –azért írom, hogy mindenek előtt, mert ez lett meghirdetve legelőször.

Frappáns lenne ezzel a mozdonnyal menni

Előnyei: relatíve gyors, van rajta WC, tudsz járkálni, tudsz rajta cigizni, jó sokan kényelmesen elférnek rajta és biztonságos. Még idősebbek is vígan elmehetnek vele. Az már a szervezés időpontjában is egyértelmű volt, hogy a legtöbb szervezett csoport külön utakon fog menni és ez a lehetőség elsősorban a csoporton kívülieket szeretné összegyűjteni. Nem is lennénk magyarok, ha nem lett volna teleirkálva az internet arról,  hogy ez a vonat mennyire távol áll a bűvös mentalitás szótól és a vonat tele lesz rendőrökkel, a szervezők rendőrspiclik, kurvák és különben is.

KIEGÉSZÍTÉS: Aki esetleg úgy szeretne eljutni a mérkőzésre, hogy Brassóig autóval, majd onnan vonattal, az a következő módon juthat fel a vonatra: a hajszálpontos összeg a napokban várható, de nagyságrendileg 5000 forint  lesz a magyarországiaknak az oda-vissza út. Erdélyi magyaroknak, székelyeknek továbbra is ingyenes! Pontosabb tájékoztatás a szervezőtől várható, de ez az információ is tőle származik, tehát hivatalosnak tekinthető.

Ennek ellenére az előzetes jelentkezések alapján a vonat csurig megtelt. Sőt, megteltek a  várólisták is. Biztos, ami biztos alapon százak  jelentkeztek, nehogy lemaradjanak. A határidők elég világosan ki lettek jelölve, így nem kellett volna hogy gondot okozzon a fizetés.

- Te mész Bukarestbe?

- Még szép! Vonattal. Illetve feliratkoztam, aztán majd meglátjuk

- Akkor még nem fizettél? Most volt határidő.

- Á, még nem. Azt mondták, hogy Sanyiék szerveznek majd buszt.

- Mikor? Mennyiért?

- Azt még én sem tudom. Messze van még.

- Ja, akkor én sem fizetek, várok én is.

Valahogy úgy volt vele mindenki, hogy majd valahová úgyis befér, mert valakik szerveznek buszokat. Igen, mégpedig a csoportok. Ebből adódik, hogy csoporttagoknak, vagy azoknak, akikkel a csoporttagok szoros barátságban vannak. Ez azért annyira nem sok ember és idegeneket nem feltétlenül látnak majd szívesen. Ha a csoportok mondjuk húsz buszt szerveznének (amit én annyira nem tartok valószínűnek) az még mindig csak 800 ember lenne –feltételezve, hogy mindenki nagybuszt szervez és senki sem kilenc, 15, 20, stb. személyes kisbusszal indul útnak.

Milyen egyéb lehetőségek vannak még? Van ugyebár az „egyéb úton” szervezett busz. Arra senki ne számítson, hogy ezzel a lehetőséggel olcsón és gyorsan el fog jutni Bukarestbe. Az utazásban rutinos csoportoknak azért már vannak ismerőseik és kapcsolataik olyan busz tulajdonosokkal, akik tényleg olcsóbban kihozzák a túrát és nagyobb rutinnal kezelik az ilyenkor elő-elő forduló helyzeteket. A többieknek pedig marad a maradék.

A maradék pedig nem szívesen megy magyar rendszámú (saját) busszal Mordorba a meccs napján. Vagy megy, de nem kevés felárral. Magyarországon egyszerűen nincs ennyi busz, amellyel szívesen utaztatnának szurkolókat.

- Mész vonattal?

- Tudod, megy ezekkel a celeb-vonatosokkal? Biztosan busszal fogok menni.

- Szervez valaki?

- A csoportok szerveznek. Én biztos velük megyek.

- Kinél lehet feliratkozni?

- Azt még nem tudom. Azt sem, hogy mennyibe fog fájni.

- De biztos lesz?

- Hát beszélték, hogy lesz. Majd biztosan szólnak.

Erre azért ne vegyél mérget, hogy szólni fognak. Egyébként a fenti párbeszédek a képzelet szüleményei és akinek nem inge, ne vegye magára!

Az autót én nem javasolnám – hacsak nincs raktáron egy jó kis pitesti rendszámú Dacia.

Egyébként volt szerencsém beszélni buszos túrát szervezővel is. Az első lelkesedésen felbuzdulva eleinte három, később két buszban gondolkodott, mert úgy tűnt, jelentkező van bőven. Még nem telt meg az első busz. Az első húszon-akárhány ember szinte azonnal jelentkezett, de a többi?

- Hiába mondom nekik, hogy előre kell fizetnem. Mindegyik azt mondja, hogy „Persze, megyek! Következő meccsre hozom a pénzt!” Most nézd meg, vége a bajnokságnak, mindenki elhúzott nyaralni, telefont nem veszik fel. Kifizettem egy buszt saját zsebből, most rohangálok a saját pénzem után és eltelefonáltam több ezer forintot...

És az idő csak telik és telik. Alig több, mint két hónap múlva már játszik a válogatottunk Bukarestben. Jó lenne dönteni, hogy mit akarunk. Senkit sem akarok rábeszélni semmire, mert speciel a vonat és a busz mellett is látok érveket és ellenérveket. Ha már szóltam a vonat előnyeiről, akkor megteszem ezt a busszal is.

A buszos túra is jó buli tud lenni - Albániába menet.

A legnagyobb előnye a vonattal szemben a bukaresti bemenetel és a városból kijövetel. Újpesti szurkolók nem sok jót meséltek a pályaudvar és a stadion közötti sétáról. Ez a buszosok esetében biztosan el fog maradni. Ellenben az úton a busz jobban ki van téve a rendőrség/csendőrség kényének-kedvének. Másrészről amíg nem ütközik ellenállásba, addig maga választhatja ki az útvonalát. Igaz saját részről csak egy olyan busznak látom értelmét jelen helyzetben, ahol tényleg összeszokott a társaság –ismerik és tolerálják egymás hülyeségeit és ki is tudnak állni egymásért. Ezért nem feltétlenül szállnék fel egy olyan buszra ebben a helyzetben, ahol az utazóközönséget több helyről szedik össze –különböző vérmérséklettel, elvárásokkal, komfortigénnyel, stb-vel. Ez nem Ausztria, Olaszország, Lengyelország, hanem Románia.

Most lehet azon vitatkozni, hogy a vonaton, vagy a busz mögött lesz-e több rendőr. Akár így, akár úgy lesz, valószínűleg nem csak a román, hanem a magyar rendőri jelenlétet is el kell viselnünk mindkét esetben. Hiú remény azt gondolni, hogy a buszokat a románok hagyják majd nyugodtan közlekedni az országban.

Ennél voltak lényegesen többen is Budapesten

Mindenesetre Horvátországban és Lengyelországban igenis meg tudtunk jelenni több ezer fővel. Igaz, Lengyekország abszolút baráti ország, Zágráb pedig közel volt és meg lehetett közelíteni autópályán. Tehát igény elviekben van. Hogy a tömeges igény fog-e jelenteni tömeget, ezt csak remélni merjük. Egyszer volt már egy országosnak tűnő nekibuzdulás, amikor bajnoki meccseken is zengett a „Mindenki Bukarestbe!”, de pár tucatnyi honfitársunk volt csak jelen a Ghencea Stadionban. Most itt az esély, hogy közel háromezren legyünk a románok új, nemzeti stadionjában. El fog kélni a biztatás...

Ennyien biztosan lesznek ellenünk is

Legalább két, két és fél ezer magyarnak kéne lennie a bukaresti vendégszektorban ahhoz, hogy elmondhassuk ugyanazt, amit a Júdeai Nemzeti Front Elit Öngyilkos Alakulata a Brian életében: Megmutattuk nekik!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr495381091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 ezer Ft 2013.06.27. 20:39:40

Nem gondolnám, hogy nagy veszélynek lennének kitéve azok, akik elindulnak, legyen az bármilyen út.

A vülcsea hools is fogadkozott, hogy majd most jól visszaadják a fradistáknak a betörött ablakú busz okozta sokkot, aztán már az ideiglenes úttorlasztól kezdve rendőr kísért mindenkit.

Igaz, ez csak 200-250 fő volt, de gondolom nagyban is megoldják a zsandármáriák.

Rich.mond 2013.06.27. 21:39:09

Kocsival azért nem szívesen mennék át városon, vagy forgolódnék Bukarestben. Nem írtam, hogy felkoncolnának, de azért Bukarest piszok messze van. Nem tudsz csak úgy félreállni, nem tudsz esetleg megállni aludni, stb.

XII.Hadosztály 2013.06.28. 00:01:44

Ricsi, csak annyi a cikkhez - ami egyébként igen jól sikerült - hogy legjobb tudomásom szerint összesen 2500db jegyet kapunk. Ezt már kikommunikálta a román szövetség. Szarfifa rendezvényről van szó, ahol nem éri a 10%-os szabály.

Rich.mond 2013.06.28. 09:10:13

Igen, tényleg annyi jegyet kaptunk. Csak arra akartam utalni, hogy anno mindenki legalább 5000 jeggyel kalkulált, mint 10%-os szabály. Aztán persze annyi lett, amennyi.

Rich.mond 2013.06.28. 09:18:48

Ja, közben lesett. Átjavítottam!
süti beállítások módosítása