Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az a csodálatos Budapest Kupa!

2015.02.23. 10:52 Rich.mond

A Budapest Kupa a budapesti amatőr csapatok számára kiírt kupasorozat - a BLSZ I osztálytól a BLSZ IV-es osztályig, elviekben (idén) 111 csapat küzd a végső sikerért. A sorozat klasszikus kuparendszerben zajlik. Minden párharc egy találkozón dől el. Döntetlen esetén az alacsonyabb osztályú gárda lép tovább, egyébként jön a hosszabbítás és a tizenegyesek. A Budapest Kupa egyben Magyar Kupa elő-elő selejtező, a két döntős felkerül a Magyar Kupa főtáblájára - tavaly a döntőben alulmaradó Testvériség például 600 néző előtt búcsúzott a Videoton ellenében, míg a győztes Voyage csapatát a Gyula verte ki.

Mint minden, alacsonyabb osztályú csapatok részvételével megrendezett sorozat, a Budapest Kupa is bővelkedik különleges eseményekben. Elég, ha a két évvel korábbi elődöntőt idézzük fel. De 2015-re semmivel sem lett unalmasabb ez a jeles kupasorozat. 66 éves kapus? Szemtelenül fiatal játékosok? Itt minden lesz! Maradjanak velünk!

Érte van a parádé

Ki nem áll ki?

Nagy volt a sürgés-forgás az utolsó februári vasárnapon a Zuglói Sportcentrumban - avagy a Varga Zoltán Sporttelepen. Aznap két Budapest Kupa mérkőzést (BVSC- Kelen SC, Issimo - Pénzügyőr) is rendeztek a zuglói műfüvesen. Alapvetően szeretem azt a pályát, mert 1. Közel van 2. Eső esetén be lehet állni egy méretes sátorponyva alá 3. A büfé jó, a WC-k közel vannak és tiszták 4. Ott rendre jól megy a BVSC-nek.

Egy másik helyszínen a mások kerületi reprezentáns, a Zuglói Kinizsi (BLSZ III) fogadta a tavalyi bajnok, két osztállyal feljebb vitézkedő Voyage-t. A hazaiak úgy tudtak 11 embert összeszedni, hogy az 1949-es születésű Solymosi Csaba húzott kapuskesztyűt. Igen, 66 éves volt a cerberus. A beszámolók szerint több védést is fel tudott mutatni és "nem csak lábon rúgták". A hírek szerint a még mindig tomboló influenza-játvány tizedelte meg a zuglóiakat, a továbbiakban itt olvashatnak az esetről.

De ők legalább kiálltak, ellentétben a BLSZ I-es Szent Pál Akadémia csapatával, amely el sem utazott Pestszentimrére a BLSZ II-es Közterület ellen. Utóbbiak nem is rejtették véka alá, hogy roppant mód sportszerűtlennek ítélik ezt az eljárást. Mint a Pesti Foci is célzott rá, "nem szégyen az", ha valaki nem tud kiállni, hiszen ez ma már a legmagasabb osztályokban is megesik - sebaj, még véletlenül se legyen kevesebb NB I-es csapat. 

A Budapest Kupa első két fordulójában azért ez elő-előfordul, a harmadik körben már "nem illik". Az első fordulóban 48 párharcból 19 esetben nem jelent meg az ellenfél, így például a BVSC is játék nélkül lépett a következő körbe. (A Zuglói Kinizsi pedig nagy bravúrral ejtette ki a Nagytétényt, akivel a BVSC-nek már meggyűlt a baja)

A második fordulóban pedig 26-ból öt találkozón maradt otthon az egyik rivális, egy esetben viszont mindkettő a távolmaradás mellett döntött. (MAC Grund FC - Margitsziget, végül utóbbiak jutottak tovább). A harmadik fordulóban kapcsolódtak be a BLSZ I-es csapatok, ekkor már a legjobb 16 közé jutás volt a tét.

 Zeng a Zugló-induló

Társaságunkból Laci csak az ötödik percre ér ki a találkozóra, így elhisszük neki, hogy a bevonuláskor felcsendülő BVSC-induló az egész kerületet bezengte a Nagy Lajos Király útjától a Hungáriáig. A BVSC kupaspecialista hírében áll, és jók az esélyek a Kelen SC ellen, akik mindössze három cserejátékossal érkeznek. Igaz, hogy osztálykülönbség van a javukra, de míg a zuglóiak a BLSZ II élmezőnyében állnak, addig a XI. kerületiek a BLSZ I utolsó pozícióját foglalják el. 

A meccsről: az első félidő tényleg egészen nagy iramot hozott. Élmény volt nézni a zuglóiak egyérintőit, illetve a harminc méteres átadást egy pattanás után kapuba küldő Zsigmond Kristóf gólját. "Zsoga bonító!" - bólogatunk.

Azért vannak negatívumok is: a pálya melletti korlátról rendszeresen lerúgják Rata ásványvizes üvegét. Furcsa módon a sörömnek és később a forralt boromnak semmi baja nem esik. Továbbá a Kelen a kezdeti megilletődöttség után kijön a szorításból és elkezd veszélyeztetni. Majd váratlanul kiegyenlít - gyakorlatilag ugyanonnan, ahonnan BVSC-s kollégája, Kopcsa Balázs balról befelé húzva kilőtte a hosszú sarkot.

Egy boldog bíró

Jó, ezt tisztázzuk az elején: bíró a bíróságon van. Meccseken játékvezetők vannak! - ez még kézilabda-játékvezetői tanfolyamon hangzott el, nagyjából az első alkalommal, az első tíz percben.

Muszáj megemlítenünk, hogy egészen magas szintű bíráskodást láttunk. Bár Patócs Gábor sporttárs vertikálisan, hogy úgy mondjam nem nőtt a mezőny fölé mégis mindent lát. Még a BVSC kemény mag is csak rutinból firtatja döntéseinek mikéntjét. Patócs egyébiránt feltehetőleg a világ legboldogabb játékvezetője, mert feltűnően sokat vigyorog. Egy nem túl jól sikerült kelenföldi műesés láttán harsányan felkacag. Még arra sem méltatja a csalódott fehérmezes vendégjátékost, hogy felkelésre bírja egy kézmozdulattal, vagy sárgát adjon neki. Lapot később sem ad, de valahogy senki sem hiányolja. Egyszer voltam erősen más véleményen, de akkor egy huncut kacsintással belém fojtotta a szót. Na mostbképzeljék el, amint Bede, vagy Hanacsek ilyen módszert vet be a Fradi-tábor előtt. Talán megérne egy próbát.

A boldog sporttárs és egy szélvészgyors BVSC-játékos a képen

A büfében azon töprengenek, hogy van-e olyan paragrafus, miszerint nem lehet sört inni sportpályán. Szerintem nincs. Szerintük "valami ilyesmi van", de sört azért biztosan ihatok. Meg talán még egy vodkát. De ihatok forralt bort is, ha visszaviszem a porcelánbögrét. Ebben megállapodunk. Rettenetesen hideg nincs, de rákezd az eső, irány a ponyva alá.

Multikulti

Az hagyján, hogy a vendégeknek volt egy ötös számmal szereplő, színesbőrű játékosa, bizonyos Lua Jerome. Őt a hazaiak el is keresztelték Bebe-nek, majd Bebetonak. De egy Van der Aker mellett egy Voldbaek is szerelést öltött, így léteznie kell egy titokzatos hollandus szálnak is. Gyanús, felettébb gyanús.

Bár a zuglói sárga-kék tábor szép számban jelenik meg, Tamás nevű vezérszurkolójuk mégis elégedetlen "kevesen vagyunk", állapítja meg. Szerencsére azért ez nem teljesen igaz, legalábbis ezen a szinten.

 

A mérkőzés negyvenedik percében egyesével megszámoltam a megjelenteket. A hivatalos nézőszám 68 fő volt.

Rajtuk,a  Blue Boyson egyébként sem múlik semmi, végig szurkolnak, biztatnak és meglepően visszafogottan oltogatják az ellent.

Azért voltak. És ott a ponyva is.

A Kelen feltett szándéka, hogy ha már kiegyenlít, akkor begyötri a továbbjutást jelentő második gólt is. A zuglóiak hasonlóképpen szeretnék bebiztosítani a továbbjutást. Ez feltétlenül jót tesz a mérkőzésnek. A legnagyobb helyzeteket a Kelen hagyja ki, pontosabban Sziklai nevéhez méltóan szilárdan áll a helyén. Végül a felettébb csúnya lila mezt viselő kapus-társa, Magyarics is felmegy a hosszabbításban elvégzendő vendég-szöglethez, de az eredmény már nem változik. Pénztárgép-szalag eső, vastaps, a BVSC jutott tovább.

Az NB III-ba igyekvő Pénzügyőr később 14-0-ra tömte ki az Issimot. A BVSC döntetlenje volt az egyetlen "pontosztozkodás", bár ennek a Kelen semmiféle hasznát nem látta. Lesz itt még izgalom. Sőt, az izgalom most kezdett fokozódni igazán!

12 BLSZ I-es csapat mellett 4 BLSZ II-es maradt versenyben. De az a négy még sok meglepetést okozhat.

CSILLAGHEGYI MTE (BLSZ II)  - KISE (BLSZ I) 1-5
KÖZGÁZ DSK (BLSZ III) - UNIONE FC (BLSZ I) 2-5
ARK SE (BLSZ IV) - HEGYVIDÉK SE (BLSZ I) 1-5
II. KER. UFC (BLSZ II) - 43. SZ. ÉPÍTŐK SK (BLSZ I) 1-2
MFC FAVORIT (BLSZ III) - FERENCVÁROSI FC (BLSZ I) 0-2
HIDEGKÚTI SC (BLSZ III) - TESTVÉRISÉG (BLSZ I) SE 0-4
RÁKOSSZENTMIHÁLYI SC - RAFC  (BLSZ I) 0-2
MAFC MŰEGYETEMI FC (BLSZ II) - BUDAFOKI LC (BLSZ I) 0-2
INTER CDF SE (BLSZ II) - IKARUS BSE (BLSZ I) 2-0
KÖZTERÜLET SC (BLSZ II)- SZT. PÁL AKADÉMIA FC (BLSZ I) elmaradt
MARGITSZIGET (BLSZ III) - CSEP-GÓL FC (BLSZ II) 1-2
ZUGLÓI KINIZSI SE (BLSZ III) - VOYAGE SE (BLSZ I) 0-5
PESTSZENTIMREI SK (BLSZ II) - THSE-SASHALOM (BLSZ I) 0-5
BVSC-ZUGLÓ (BLSZ II) - KELEN SC (BLSZ I) 1-1
`33` FC (BLSZ III) - RTK-VASLÓ (BLSZ I) 0-2
ISSIMO SE (BLSZ IV) - PÉNZÜGYŐR SE (BLSZ I) 0-14

 

Címkék: budapest blsz blasz BVSC


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr967207397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.02.24. 08:23:45

Az ilyen bejegyzések mindig meghozzák a kedvem, hogy alacsonyabb osztályú meccsekre járjak : - )
És Rákóczi drukker lévén, megvan az esélye, hogy jövőre így is legyen. : - )

Rich.mond 2015.02.27. 16:02:27

@Ivan Olsen: Azt hittem, miután az Elnök Urat emgerősítették a pozíciójában, már semmi sem áll a feljutás útjába :)
Amúgy a BLSZ-meccsek mindig pazar időtöltést jelentenek és szerencsére egyre többen kapnak rá az ízére - bár másfelől meg pótcselekvés, hiszen sokan első osztályból szoktak át ide

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.02.28. 13:15:15

Szerencsére/sajnos az Elnök Úr meggondolta magát és inkább börtönbe vonul : - )
Tavaly Soroksár meccsekre jártam egy haverom miatt, idén is keresek valakit, egyelőre a Pénzügyőrrel szemezek, mert oda viszonylag könnyen kijutok, de még nem döntöttem el. Szerencsére Budapesten rengeteg kis csapat van és a Rákóczi is megfordul néha. : - )
süti beállítások módosítása