Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 2. forduló

2015.09.08. 07:11 A szerethető dózsás

1980. augusztus 13., A hónap második szerdája.

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_headlines.jpgAz egyiknek sikerül, a másiknak nem. Jimmy Carter és Edward Kennedy párosjelenete.

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

Augusztus 11.

  • Edward Kennedy szenátor, vereségének tudatában hivatalosan bejelentette, hogy feladja a versenyt a demokrata párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. A Demokrata elnökjelölt így Jimmy Carter lesz.
  • A Népstadionban megtartották a III. Budapest Nagydíj atlétikai versenyt. A 25 ezer néző előtt 14 olimpiai bajnok és 7 világcsúcstartó indult. Megdőlt 14 stadioncsúcs, az olimpián a vártnál kissé gyengébben szereplő magyar atléták 4 országos csúcsot állítottak föl.
  • A salvadori Forradalmi Demokratikus Front általános sztrájkot hirdet a katonai junta ellen. Salvadorban polgárháborús állapotok uralkodtak az USA és Izrael a juntát támogatta, a szovjetek és Kuba pedig a forradalmárokat. A katonai junta tömeggyilkosságok sorozatát hajtotta végre ezekben a hónapokban és a másik oldal is igyekezett vérbosszút állni. 

Augusztus 12. 

  • A lengyel forradalmi változások előszele, hogy sztrájkba lépnek a varsói tömegközlekedés dolgozói.
  • Az uruguayi Montevideoban 13 ország (Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Ecuador, Kolumbia, Kuba, Mexikó, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay és Venezuela) aláírja a Latin-amerikai Integrációs Társulást.
  • A Sportfogadási és Lottó Igazgatóság megtartotta a Járjon szerencsével jelmondattal meghirdetett  nyári totó kupa sorsolását. A főnyereményt, a Trabant személygépkocsit Ábrahám György szegedi lakos nyerte (színt nem választhatott, a szerkesztő megjegyzése)  
  • Hat döntetlen eddig a Portisch-Korcsnoj sakkvilágbajnoki állása.
  • Ausztriában élő chilei menekültek éhségsztrájkkal tiltakoznak, mert az osztrák kormány kétmilliárd schilling értékben harckocsikat ad el Pinochetnek. 

Augusztus 13.

  • Anglia: Kétmillió munkanélküli, mélyponton Margaret Thacher támogatottsága. 
  • A szovjet külügyminisztérium jegyzékben követelte az Egyesült Államok nagykövetségétől, hogy tegyék lehetővé a Polovcsák család hazautazását. A Polovcsák család a hidegháború egyik nagy sztorija volt. Polovcsákék 1980 januárjában érkeztek az USA-ba és Chicago-ban telepedtek le (fogalmam sincs, hogy ez akkor hogy volt lehetséges). Az apa pár hónap után rájött, hogy jobb az élet a Szovjetunióban és haza akartak térni. Ez persze nagyszerű propaganda volt a Kremlnek. A  két nagyobbik gyerek, a 12 éves Walter és a 17 éves Natália  úgy döntött, hogy ők bizony nem mennek haza. Hosszú jogi vita kezdődött, a szülők hazamentek, a gyerekeket a Szovjetunió szerint az USA fogva tartotta. A Reagan-adminisztráció addig húzta a bírósági ügyeket amíg a gyerekek be nem töltötték a 18. életévüket és hivatalosan is felvették az amerikai állampolgárságot.

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_polovcsak.jpgA Polovcsák testvérek bírósági meghallgatásra tartanak az ügyvédjükkel
 

  • Farkas Bertalan űrhajós az épülő Paksi Atomerőműben tett látogatást.

5064762_b9f0869b33caba3adf328c2b1ecfc997_wm.jpgA Nép Bercije körülbelül ezt láthatta látogatásakor. Munkálatok a paksi atomerőmű I-es blokkvezénylőjében 1980 augusztusában.

A Párt 1967-ben döntött úgy, hogy a nagyon kedvező szovjet ajánlatot fogadja el az erőműépítésére. Az alapkőletételre 1975-ben került sor, az energiatermelés 1980-ban kezdődött volna. Az átadás végül mintegy két évet késett (Olvasóinkat ne tévessze meg semmilyen áthallás, a cikkeinket 1980-ban írjuk - a szerkesztő megjegyzése).

 1101800811_400.jpgA Dallas ekkor az egyesült-államokbeli televízió legnézettebb sorozata. Amerikán kívül 57 ország 300 millió nézője is várja, hogy a Time magazinban reklámozott őszi folytatásban ki áll majd John Ross Ewing Jr. lelövése mögött. 

3427bb95d9fa23d620970a61c35b727f.jpg

Ősszel sajnos nem csak a filmekben lőnek majd le embereket. John Lennon ezen a képen 1980 augusztusában New Yorkban kávézik.

A magyar mozik műsorán az ezen a héten szereplő filmek: Apokalipszis most, Angi Vera, Annie Hall, Piedone Afrikában, Casanova (18 éven felülieknek). 

A hét elején a Népsport nagyon érdekes telefoninterjúkat készített a nyáron külföldre igazolt játékosokkal, Salamon Józseffel, Fazekas Lászlóval és Müller Sándorral. Az olvasók várták a híreket, hogyan élnék és öregbítik a magyar labdarúgás hírnevét. Újdonság volt ilyeneket olvasni, hiszem az maga is egy éves újdonság volt, hogy hivatalosan külföldre lehetett igazolni. A teljesség igénye nélkül, csak akik az én gyerekkoromban "leléptek" (Kű Lajos, Magyar István, Tóth Zoltán, Harsányi László, Horváth József), abban a pillanatban megszűntek létezni a magyar sportújságírás számára. Pedig a szurkolók éhesek voltak a hírekre egykori kedvenceikkel kapcsoltban. 

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_legiosaink.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 2. fordulóját!

Bp. Honvéd – Csepel
Az előző fordulóban a Csepel nagyon megverte a Videotont, a Honvéd csak egy pontot tudott elhozni Békéscsabáról. Ezzel együtt sem az újonc az esélyes a bajnok otthonában. A vendégek teljes erővel készülhettek, legjobb tudásuk szerint, sem eltiltás, sem  sérülés nem hátráltatta őket. A mi színünk a piros-kék és nem a szürke, fogadkozott Keszthelyi a meccs előtt. A hazaiaknál először kezdő az új igazolás, Kuti László, így Dajka csak a kispadon kap helyet.
m2_1.jpg

Elmélkedés a mezőny legjobbjáról, Gyimesi Lászlóról

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_bp_honved_csepel.jpg 

Videoton-Nyíregyháza
A Vidi vereséggel nyitott, inog-e már Verebes alatt a kispad? A Nyíregyháza első NB I-es meccsét játssza idegenben és az első bajnoki meccsét játssza a Duna másik oldalán. 1976-ig, a Szpari a megyei bajnokság első vagy másodosztályában szerepelt, utána az NB III majd az NB II Keleti csoportjai következtek. Ez a túra tehát jóval hosszabb volt mint amit eddig megszoktak. Ebben az időben nem mindenkinek volt csapatbusza, több csapat autókkal vágott neki a túrának. A hazaiknál újra kezdő Karsai László és Végh Tibor. Temesvári Miklósnak a klub első NB I-es gólját szerző Kozma sérülés okoz gondot, helyette a MÁV Előréből igazolt Lechner fog kezdeni. 

m2_2.jpg

 

Diósgyőri VTK – Békéscsaba
A Diósgyőr a KEK-re készül, de nem pihenhet, hazai pályán végre pontot, pontokat kell szerezniük. A hazaiaknál a sérült Tatárra továbbra sem számíthat Szabó Géza, sőt, egész héten kérdés volt, hogy Fekete László tudja-e vállalni a játékot. 

m2_3.jpg


Zalaegerszegi TE – Vasas
A hazaiaknál Bolemányi és Péter továbbra is sérültek, Gass István, aki az előző szezonban még a Vasas bronzérmes csapatának volt a tagja, ma volt csapata ellen játszik. A vendégeknél némileg meglepetés, hogy az előző fordulóban a Tatabánya ellen csalódást keltő döntetlen után  Bundzsák Dezső továbbra is ugyanannak a kezdőnek szavaz bizalmat.

ztetizenkilenc03.jpgBalról Molnár II. László, Kereki Zoltán, Török József, Gass István, Soós István és Pál Ferenc (Forrás: itt)

m2_4.jpg

Elmélkedés a cseréről, mint lehetőségről. Tény, 1:1-es állásnál, az 59. perctől, mikor Csepregi László megsérült, a zalaiak csak 10 emberrel játszhattak, mert elfogyott a cserelehetőségük. A végét meg, ugyebár, tudjuk...

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_zalaegerszegi_te_vasas.jpg 

Dunaújváros – Volán
A két csapat közül a Volán edzője lehetett elégedettebb a múltheti teljesítménnyel. Sárosi László nem változtat, míg dr. Varga László a 0:8 után alaposan felforgatja csapatát.

m2_5.jpg


MTK-VM – Kaposvári Rákóczi
Az előző fordulóban Bíró duplázni tudott, vajon most is kijön-e neki a lépés?  

Bíró nevével később pályafutása végén egy sajnálatos eseményen is találkozunk:

Az 1987/88-as évben a DMVSC-nek az NB I-ben való maradása az 1988. május 18-án, a Kaposvár ellen lejátszott mérkőzés eredményétől függött. Pogácsás János, a DMVSC labdarúgó-szakosztálya akkori elnökének kezdeményezésére Sipos Tibor megállapodott Deákvári Antallal, a Kaposvár labdarúgójával a döntetlen eredményben. Deákvári játékostársaival, Bíró Antallal, Meksz Gyulával és Rácz Lászlóval megbeszélte, hogy 125 ezer forint ellenében egy pontot biztosítsanak a debreceni csapatnak. A mérkőzés után Sipos adta át a 125 ezer forintot, amelyet a négy kaposvári játékos egymás között elosztott.

A múlt heti kezdőkön egyik edző sem változtat. 

m2_6.jpg

Elmélkedés az újonc kaposváriak idegenbeli bravúrgyőzelméről - a szakvezetők szemével.  

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_mtk_vm_kaposvari-rakoczi.jpg 

Pécsi MSC – Debreceni MVSC
A debreceniek már kedd reggel elindultak a mérkőzés színhelyére, autókkal vágtak neki a pécsi túrának. Kovács Ferenc kimondta, hogy "győztes csapaton ne változtass!", hatalmas önbizalmat szereztek a Dózsa legyőzésével, nem titkolt a pontszerzési szándék. És, meglepetésre, a múltheti újonc elleni fiaskó ellenére a hazaiak edzője sem látott okot, hogy változtasson csapatán. 

m2_7.jpg

 

Tatabánya – FTC
Nagy csatának ígérkezik a mérkőzés. Nyilasi az előző meccsen három gólt szerzett, rá emberfogóként a 39 éves Szabó Györgyöt állították. Dr. Lakat Károly nem változtat csapatán, míg a vendégeknél Ebedli Zoltán továbbra is sérült, ezért a szombaton parádés napot kifogott Takács László foglalhatja el a helyét a középpályán.

m2_8.jpg

Elmélkedés arról, mikor az egyik kispadon a Mester, a másikon a Tanítvány ül. 

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_tatabanya_ftc_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_tatabanya_ftc.jpgEgy kemény fejpárbaj a mérkőzésen. Balról Kovács I. és Deákvári (Tatabánya), Pogány és Rab (FTC)

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_tatabanya_ftc_2.jpgA Bányász védőjének, Szabó Györgynek itt Muchával gyűlik meg a baja
 

Ú. Dózsa – Rába ETO
A lila-fehéreknél az új fiú, Herédi Attila először kap lehetőséget a kezdőben, ő Kiss Sándor, míg Kardos József Viczkó Tamás helyett léphetnek pályára. A vendégeknél is két változás lesz, Koltai és Glázer maradnak ki, helyettük Füzi és Mile kezdenek.

m2_91.jpg

 

 idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_u-dozsa_raba_eto_2.jpg 

Lássuk a 2. forduló válogatottjait, rögtön egy szembetűnő érdekesség. Két olyan kapus került be, akiknek csapatai vereséget szenvedtek. Gáspár József 2:1-es vendégvezetésnél sérült meg, ha végig tudja védeni a mérkőzést, talán másképp alakul a kaposváriak vendégjátéka. A mezőnyjátékosok közül Gyimesi László nagy formában és kedvvel játszott, őt két gólpassza is minősíti. A tatabányai Szabó levette Nyilasit a pályáról, szintén válogatott formában játszott. Az előző fordulóhoz hasonlatosan ismét többen is dupláztak, Esterházy a Honvédból, Kiss László és Izsó a Vasasból, Weimper a Dunaújvárosból, Borostyán a Diósgyőrből, Kurucz a Békéscsabából, Boda az MTK-VM-ből és Bíró a Kaposvárból. Nálunk utóbbi lett a forduló játékosa.

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_fordulo_valogatottja.jpg 

A góllövőlistát 4 góljával a kaposvári Bíró Antal vezeti egyedüliként. Mögötte tömör a 3 gólosok listája: Nyilasi (FTC), Fekete (Ú. Dózsa), Kurucz (Békéscsaba). 

A tabella állásából két forduló után még nem vonnánk le messzemenő következtetéseket. Azért az újonc kaposváriak 100 százalékos teljesítménye mellett ne menjünk el szó nélkül! 

idokapszula_nb_i_1980_81_2_fordulo_tabella.jpg

 

Az NB I. csapatai ismét nem sokat pihenhetnek majd, a hétvégén a 3. forduló következik (Figyelm! Hét nap, 168 óra alatt 3 forduló!!!), az alábbi párosításokkal:

Vasas – Dunaújváros
FTC – Diósgyőri VTK
Csepel – MTK-VM
Rába ETO – Tatabánya
Békéscsaba – Ú. Dózsa
Debreceni MVSC – Zalaegerszegi TE
Nyíregyháza – Pécsi MSC
Kaposvári Rákóczi – Videoton

A Volán – Bp. Honvéd találkozót a kispestiek BEK-selejtezője miatt későbbi időpontban rendezik meg.



Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr577702186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása