Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 4. forduló

2015.09.23. 17:01 A szerethető dózsás

1980. augusztus 23., A hónap utolsó előtti szombatja: A héten Celtic-Diósgyőr, magyar-svéd és Dózsa-Volán.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_headlines.jpgmaribor és a szerethető dózsás együtt érkeztek a magyar-svédről a tűzijátékot megnézni

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

Augusztus 18.

  • Szaúd-Arábiában a Saudia légitársaság 163-as belföldi járata Rijádban, nem sokkal a felszállás után kigyulladt, majd visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre. A gép még földet ért, de addigra a raktérben keletkezett tűz teljesen átterjedt a pilótakabinra és az utastérre, az ajtók műszakilag alkalmatlanná váltak a kinyitásra. 301 ember, 287 utas és 14 főnyi személyzet, elevenen bennégett. Az előzetes vizsgálatok szerint szerint a mekkai zarándok életét követelő tüzet az okozta, hogy több zarándok hordozható gáztűzhelyen teát főzött a repülőn.  

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_saudia_163.jpg

 

  • A lengyelországi Szczecinben is kitör a sztrájk, és ott is megalakítják az Üzemközi Sztrájkbizottságot. Miután a sztrájkmozgalom a következő napokban fokozatosan kiterjed az egész Tengermellékre, a kormány, miniszterelnök-helyettesi szinten, tárgyalásokba bocsátkozik a sztrájkolókat képviselő bizottsággal.
  • A Metró Közlekedésfejlesztési és Beruházási Vállalat 1980-ban 68 millióra kalkulálja a Budavári Sikló újraindításának költségét.

A helyreállítási munkák csak négy évvel később indultak el.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_budavari_siklo.jpgÉvtizedeken keresztül így nézett ki a Budavári Sikló helye

A Siklót a pályája fölött átívelő két híddal, az alsó- és felső állomással Takács Ákos építész tervei szerint készítették el. Az 1986-os megnyitókor csak a fülkék hasonlítottak az eredetihez, amelyek ötven másodperc alatt tették meg a száz métert. A huszonnégy utas szállítására képes két kocsit, amely a Margit és a Gellért nevet kapta, ingaszerűen kötötték össze: míg az egyik felfelé indult, a másik lefelé szállította az utasokat. A gőzsikló helyett már villamosított változat működött, az egyforintos villamosjegy korában felnőtteknek tíz, gyerekeknek öt forintért. Az újjáépítés után a Sikló másodpercenként egyébként három métert tett meg, de mivel az utasok ezt túl gyorsnak tartották, a sebességet 1988-ban a felére csökkentették.


Augusztus 19.

  • Befejeződött a madagaszkári kommunista párt kongresszusa. Fő célként az írástudatlanság és a törzsi ellentétek felszámolását tűzték ki. (Madagaszkár 1960-ban nyerte el a függetlenségét Franciaországtól, és az 1975-ös kommunista forradalom - katonai puccs- után a szocialista tábor büszke tagjai voltak).
  • Az olasz olimpiai bajnok, Pietro Mennea 19.96-tal a világ idei legjobb eredményét érte el a 200 méteres férfi síkfutáson Pescarában. Ugyanezen a versenyen a magyar olimpiai bajnok Németh Miklós 84,10-el nyerte a gerelyhajítást.
  • Tovább tart a döntetlenségi sorozat a Portisch-Hübner meccsen, a 8. döntetlen után 4:4. A másik ágon Korcsnoj-Polugaevszkij 6:6, de ott Korcsnoj többször nyert sötéttel ezért előnyben van. 

image9.jpg

         Robert Hübner

Hübner egyébként a negyeddöntőben Adorjánt búcsúztatta és Portisch, természetesen, bosszút akart állni honfitársáért. De ez egyben azt is jelentette, hogy Hübner játékát alaposan ismerték a magyarok. Portisch Lajost Ribli Zoltán, Csom István és Forintos Győző segítette, Csom egyben teniszpartner is volt. Egy Robert Hübner tehetségű sakkozóra Emanuel  Lasker (1868-1941) óta vártak a német sakkbarátok. Lasker 1894 és 1921 között volt világbajnok főfoglalkozásként  pedig matematika professzor volt (ebben is a legkiválóbbak közé tartozott). Hübner, Laskerhez hasonlóan, szintén nem volt főállású sakkozó, klasszika-filológia PhD fokozatot szerzett 1976-ban a kölni egyetemen, tudományos kutatásának tárgya ókori papirusz iratok megfejtésé volt, ebben a témában cikkeket is írt.  Lasker a sakk mellett bridzsben is bajnok volt, Hübner a kínai sakkban számított a legerősebb nem kínai versenyzőnek. Azt már nyilván sejtik, hogy mindketten számos sakk szakkönyvet is írtak.  

tandem_blitz.jpg

Nyugdíjas tandem-blitz: Fehérrel a németek,  Hübner (fehérben) és Uhlmann, a Taimanov-Portisch (Lajos bácsi van hozzánk közelebb) páros ellen. Wolfgang Uhlmann a francia védelem sokszoros NDK bajnok nagymestere. Mark Taimanov az egyik legjobb szovjet sakkozó volt, de 1971-ben kikapott az amerikai Bobby Fischertől, ami akkor megbocsáthatatlan bűnnek számított, ezért kegyvesztett lett. 

  • Edward Babiuch lengyel kormányfő a lengyel gazdaság bonyolult helyzetéről mondott beszédet. Elítélte a gdanski munkamegszakításokat (innen tudtuk meg, hogy valami nincs rendben a lengyeleknél) amik ártanak a munkásosztálynak és a népi Lengyelország ellenségeinek céljait szolgálják. 
  • Leonyid Brezsnyev és Alekszej Koszigin táviratban köszöntötte Babrak Karmalt Afganisztán függetlenségének 61. évfordulóján.  Mint ismeretes a szovjet 40. hadsereg 1979 december 24-én vonult be Afganisztánba, CIA kémnek nyilvánította és kivégezte Hafizullah Amin-t az ország kommunista vezetőjét, és Babrak Karmalt ültette a forradalmi tanács élére.

Augusztus 20.

  • Tisztavatással, vízi- és légiparádéval, tűzijátékkal köszöntötte és ünnepelte az ország az Alkotmány ünnepét.  

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_augusztus_20_1.jpgA Duna parti közvetítésre készül a Magyar Televízió stábja, a riporterek Vitár Róbert és Knézy Jenő

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_augusztus_20_2.jpgUgyanezen az eseményen Széchenyi rakpart, tribün a Parlament előtt. Közepén fényképezőgéppel Czinege Lajos honvédelmi miniszter.

  • A lengyelországi Sopotban sorozatban negyedszer rendezték meg az Intervíziós Dalfesztivált. A baráti országok televíziós könnyűzenei seregszemléjén a zsűri pontszámai alapján az élen csehszlovák-finn-szovjet hármas holtverseny alakult ki. A magyar induló Katona Klári volt, aki a Ne sírj című dalával a tizennégy indulóból az utolsó előtti helyet szerezte meg.

Augusztus 21.

  • A hazai mozik bemutatják Bacsó Péter Ki beszél itt szerelemről? című filmjét.
  • A szovjet hatóságok több napja folyamatosan zavarják (blokkolják) a nyugati rádióadók adásait, hogy megakadályozzák a lengyel sztrájkról szóló hírek terjedését.

Augusztus 22

  • Hübner két gyors győzelemmel 6:4-re vezet és a hátralévő két játszmában már egy döntetlen is elegendő a győzelméhez. Közben az dortmundi ifjúsági sakkvilágbajnokságon egy Garri Kaszparov nevű szovjet sorra aratja a győzelmeket.
  • Angliában kislemezen megjelenik a Queen együttes Another One Bites the Dust című száma. A dal Angliában csak a hetedik helyet érte el, Amerikában viszont óriási sikere volt, több hétig vezette a slágerlistát. Az együttes legkelendőbb kislemeze lett, csak Amerikában hónapok leforgása alatt 3 millió kelt el belőle, világszerte pedig több mint 7 millió példányban fogyott.

Augusztus 23.

  • San Diego közelében egy 2500 méterről  kiugró ejtőernyőst még az ejtőernyő kinyitása előtt elütött egy 350 km/óra sebességgel haladó teherszállító repülőgép. A szerethető dózsás matematikus csaja szerint az ilyen baleset esélye 1 a sokmilliárdhoz.
  • Koncert és fesztivál helyszínként debütált az óbudai Hajógyári sziget. Fekete Bárányok koncertet rendeztek az óbudai Hajógyári szigeten, amelyen a korszak legjobb, a hatalom által nem támogatott, “kitaszított”, úgymond “fekete bárány” zenekarai: a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P.Mobil léptek fel.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_sziget_1.jpgA fiatalok jó zenére  és sok rendőrre számítottak

  • Óriási népszerűsége volt ezeknek a zenekaroknak, rengeteget koncerteztek vidéken is, viszont nem készíthettek nagylemezt.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_sziget_2.jpgA sziget biztonsági emberei felsorakoztak

  • 25 ezer látogatója volt a koncertnek, annak ellenére, hogy semmi hírverést nem kapott (a korszakra egyébként is jellemző a szájpropaganda, nem igazán hirdették a koncerteket, a rajongók mégis ott voltak mindenhol).

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_sziget_4.jpgFekete Bárányok (majdnem mindenki)

  • A Fekete Bárányokon kívül Nagy Feró közbenjárására fellépett még a szentendrei művészekből álló A. E. Bizottság is.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_sziget_3.jpgFeró: nem nem zet csótánya

Augusztus 24.

  • Lengyelországban leváltják posztjáról Edward Babiuch miniszterelnököt. Utóda Józef Pinkowski lett. 

A héten gőzerővel tartott a parlament nyári ülésszaka 

56043.jpgArcok a parlament nyári ülésszakáról

A 3. és a 4. fordulók közt két fontos, a magyar labdarúgást érintő esemény történt, mindkettő 1980. augusztus 20-án. A Diósgyőri VTK KEK-selejtezőt játszott, a magyar labdarúgó válogatott pedig előkészületi, barátságos mérkőzést játszott Svédországgal.

Előbb lássuk a téttel bíró mérkőzést, magyar csapat szerepel a nemzetközi kupákban. Először fordul elő, hogy a Kupagyőztesek Európa Kupájában magyar csapat selejtezőt játszik, eddig minden MNK-győztes (vagy a helyette induló) automatikusan került a főtáblára. Magának a KEK selejtezőnek sincs túl nagy történelmi múltja, eddig mindössze háromszor került rá sor. A kupasorozatban, csak úgy, mint a BEK-ben, 32 csapatról indul az egyenes kiesési ág, az UEFA-nak pedig 33 tagállama van. Az általános bevett gyakorlat eddig az volt, hogy Wales bajnoka és/vagy kupagyőztese az angol kvóta terhére az UEFA Kupában indult, ez a kupasorozat jellemzően a bajnokságok második és harmadik helyezettjeinek íródott ki. Szintén egyenes kieséssel itt a többi nemzetközi kupával szemben 64 induló volt. Nemzetközi szinten az angol klubcsapatok olyan szintű tényezővé váltak hetvenes években, hogy az UEFA tovább nem tehette meg, hogy a briteket egy kalap alá vegye. Mindez értendő annak ellenére, hogy a KEK selejtezőkben a skót Rangers eddig eddig kétszer kényszerült megmérettetésre, most pedig a Celtic következett. És a skót zöld-fehérekkel együtt mehetett a magyar kupagyőztes is. Minden a Celtic mellett, és minden DVTK ellen szólt. A hazai csapat eddig minden bajnoki mérkőzést megnyerte, különösen Frank  McGarvey volt elemében. A DVTK pedig eddig minden bajnoki mérkőzését elveszítette.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_celtic_diosgyor_1.jpg

Az előjelek tehát nem túl biztatóak. Lássuk, hogyan alakultak az események.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_celtic_diosgyor_2.jpg

Nem mondanánk, hogy szép este volt.

A nap másik eseménye a Népstadionban volt, ahol a VB-selejtezőkre készülő válogatottunk Svédországot fogadta. 

Az mérkőzés felvezetése egy akkor eléggé szokatlan és váratlan fordulattal kezdődött. A meccsre készülő keretből Mészöly Kálmán hazaküldte Törőcsik Andrást, mert a mérlegelésen Törő 76,20 kg-t nyomott az előírt 72-72,50 helyett. mezey_toro.jpgTörő egyébként nagyon népszerű volt, abban az időben telefonon lehetett szavazni a válogatott legjobb játékosára (már akinek volt telefonja) a mérkőzések után. Bár Törőcsik nem játszott, a svéd meccs után még mindig ő volt az élen Bálint és Nyilasi előtt (akik a svéd meccs után is kaptak szavazatokat). A képen Mezey próbálja fogyasztani Törőt az edzőtáborban.

 

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_magyar_sved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_magyar_sved_1.jpg

Nézzük meg együtt a mérkőzés két gólját.

 

Mielőtt rátérnénk az NB I. 4. fordulójára, nézzük meg a budapesti mozik műsorát. Ha valaki épp pár napja szedett fel valami csajt, vigye inkább valami filmet megnézni a hétvégén.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_mozimusor.jpgA többi, aki férfi, úgyis meccsre megy. Ha keresi magának a bajt, viszi magával a csajt is a meccsre.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 4. fordulóját! 

Pécsi MSC – Csepel
Mindkét csapat eddig ötven százalékos teljesítményt nyújtott, kicsit a pécsiek javára billen a mérleg nyelve a hazai pálya és nagyobb NB I-es rutin miatt. A hazaiaknál nem játszhat a két sárga lapot begyűjtő  Róth, Schulteisz fogja helyettesíteni, a vendégeknél mindenki egészséges egyedül Gálhidinél volt apróbb probléma, de Keszthelyi Nihály eredendően őt jelölte a kezdőbe, és nincs eltiltott játékos sem.
m4_1.jpg

 

Bp. Honvéd – Debreceni MVSC
A vendégek nem kezdték rosszul a bajnokságot, eddig arattak két győzelmet, köztük a tavalyi ezüstérmes Dózsa skalpját is begyűjtötték, a házigazda eddig bajnokként szerepelt, még nem szenvedett vereséget. És ez most sem volt valószínűsíthető, bár a vendégek előrébb álltak a tabellán, igaz, a kispestiek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. A Honvédnál mindenki rendelkezésre áll, Garaba is felgyógyult a svédek ellen begyűjtött sérüléséből. A Debrecennél kicsit árnyaltabb a kép. Szűcs János két sárga lap, Somogyi pedig a makacs húzódása miatt nem lehet ott a mérkőzésen. Az utolsó pillanatig kérdéses volt Garamvölgyi játéka is kisebb sérülés miatt, de aztán végül ő tudta vállalni a játékot.

Garamvölgyi Lajos (1952-2008) 1979-ben - öt szezon után - került Debrecenbe a Videotontól, hogy megerősítse az újonc hátvédsorát.  A Videotonnal ezüstéremig jutó tehetséges játékosra ma leginkább az 1993-ban a Lokival NB II-es bajnoki címet szerző  edzőként emlékeznek. 

garaa.jpgGaramvölgyi a Debrecen (fenti kép) és korábban a Videoton (lent) játékosaként garam.jpg

És ez még csak a kezdet...Debrecenben egyébként  most az a Kovács Ferenc az edzője akit már korábban sem kedvelt a Videotonnál (később edzőként már legnagyobb példaképének tekintette). 

m4_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_bp_honved_debreceni_mvsc.jpg 

MTK-VM – Békéscsaba
A hazaiak eddig nyeretlenek, a vendégek veretlenek. Szentmihályi Antal szerint, a sok sérült ellenére, itt a remek alkalom az első győzelem megszerzésére. Az edző nem számíthat Gáspár, Koritár és Borsó játékára, viszont elmondta, gólokat vár a két fiataltól, Handeltől és Bodától is.

15o-boda-imre-idossportolo-css-1fffffffff.jpgBoda Imre 19 évesen az MTK középcsatára, ekkor még nem kiabáltak neki, hogy „Boda, rúgjuk be majd oda!” meg ''Nem oda, Boda'', és a voloszi gólkirályságról sem álmodhatott. 

A csabaiaknál sem sérült, sem eltiltott játékos nincs. 

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_mtk_vm_bekescsaba_szentmihalyi_bicskei.jpg

m4_3.jpg

Az idegenbeli győzelem a Békéscsaba edzőjének szempontjából.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_mtk_vm_bekescsaba.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_mtk_vm_bekescsaba_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_mtk_vm_bekescsaba_3.jpg 

Zalaegerszegi TE – Rába ETO
A mérkőzés előtt inkább kissé a vendégek felé billent a mérleg nyelve. A hazaiak eddig egy szem pontot gyűjtöttek, míg a Rába parti gárda ötven százalékos teljesítménnyel áll a tabella kellős közepén. Több a gond Zalaegerszegen, mint Győrben. A zöld-fehéreknél csak Glázer nem tudja vállalni a játékot, helyette Hajszán kerül a kezdőbe. A ZTE-ben az egyik hétközi edzésen Szentes szárkapocscsont törést szenvedett, Németh pedig csonthártyagyulladás miatt nem játszhat. Szimacsek is kisebb sérüléssel bajlódott, de ő végül tudja vállalni a játékot.

spacer_1.gifszimacsektibor_130815_1c_custom_1024x1100.jpgSzimacsek Tibor 1972-ben igazolt a Dunaújvárosi Kohásztól a ZTE-hez. Tíz évet töltött Zalaegerszegen, 157 mérkőzésen 23 gólt szerzett a szélvészgyors játékos. Zalaegerszegen örökre emlékezni fognak rá, hiszen az első NB I-es ZTE-FTC meccsen, 23000 néző előtt, a középkezdés után rögtön Soós István - Józsi György - Szimacsek volt az előre begyakorolt figura, és Szimacsek Géczi hálójába helyezett. Több gól már nem is esett a meccsen, nem tartozik szorosan ide, de a bajnokságot a Dózsa nyerte az FTC előtt. 

m4_4.jpg

Az idegenbeli győzelem a Rába ETO edzőjének szempontjából. 

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_zalaegerszegi_te_raba_eto_2.jpg

Pölöskei Gábor parádés napot fogott ki.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_zalaegerszegi_te_raba_eto.jpg 

Videoton-FTC


56312.jpgA Videoton akkor nem csak egy focicsapat volt

A hazaiak első fordulóban beleszaladtak az újonc Csepel otthonában egy méretes zakóba, azóta látványosan felrázódtak a sokkból. A vendégek a tavaly egész évre jellemző volt középszerűségen léptek eddig túl az új edzővel, egyelőre veretlenek. A Videotonnál Verebes József nem tervez változtatást a legutóbbi kezdőcsapathoz képest, míg Novák Dezső taktikai okokból két helyen is gondolkodik. A jobbhátvéd poszton az utolsó pillanatig gondolkodik, hogy Jancsika, vagy Horváth Róbert kezdjen, ugyanez a helyzet a középcsatár poszton is. Vagy Koch Róbert, vagy az új igazolás, Szepessy fog kezdeni.

Mindenkit meglepett a hír, hogy Szepessy László idényközben, a hét közepén a Nyíregyházától a Ferencvárosba igazolt. Szepessy a nyáron jelentkezett Nyíregyházán, hogy szívesen igazolna az újonchoz a Volántól. Temesvári Miklós szerint gyenge erőnléte miatt használhatatlan volt, edzésen egyszer be is szólt Temesvárinak ezért ''idegi fáradtságára való tekintettel'' megengedték, hogy eligazoljon (és mivel egyetlen mérkőzésen sem szerepelt, így a szabályok sem tiltották lelépést).  

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_szepessy-laszlo.jpgSzepessy első hivatalos fotója Fradi mezben (forrás: tempofradi.hu)

A mérkőzés előtt eldőlt, kezdőként szerepelhet az FTC-ben

m4_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_videoton_ftc_1.jpgSzabó József a Videoton fiatal csatára a ferencvárosi védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_videoton_ftc_2.jpgDisztl Péter megszerzi a labdát Nyilasi és Szokolai között

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_videoton_ftc_3.jpg

Ú. Dózsa – Volán
A papírforma bőven hazai győzelmet ígért, mindezt úgy, hogy a lilák eddig csak egy döcögős ötven százalékot hoztak, a közlekedésiek pedig még nem győztek, igaz, egy meccsel kevesebbet játszottak, mert a múlt héten elmaradt a Honvéd elleni mérkőzésük. Egyik edzőnek sem volt gondja sérült, vagy eltiltott játékos miatt. A Dózsa és a Videoton vezetői megegyeztek a hétközben, így a nyáron gyakorlatilag a cipőjét szögre akasztó válogatott védő, Kovács József a Megyeri útra igazolhatott. Várhidi Pál egyelőre még nem kívánja pályára küldeni, meg akar győződni előbb, a kihagyás okozott-e nála formahanyatlást. A vezetőedző viszont örömmel újságolta, Törőcsik két kilót fogyott. 

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_u_dozsa_volan.jpg

 

Az idegenbeli győzelem a Volán edzőjének szempontjából.

 

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_u_dozsa_volan_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_u_dozsa_volan_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_u_dozsa_volan_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_u_dozsa_volan_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_u_dozsa_volan_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_u_dozsa_volan_7.jpg

Tatabánya – Kaposvári Rákóczi
A Tatabánya eddig kissé tudása alatt szerepelt, győzelem nélkül állnak, a Kaposvár, annak ellenére, hogy újoncok, már két skalpot is begyűjtöttek. A hazaiaknál nincs eltiltott és mindenki egészséges, viszont dr. Lakat Károly a kapusposzton elérkezettnek látja az időt a váltásra. Az eddigi mérkőzéseken kissé bizonytalan Csepecz helyett Dombai kapja az 1-es számú mezt. A Kaposvár olyan helyzetbe került, hogy dr. Puskás Lajos helyett lassan a csapatorvos fog kezdőt hirdetni. Kisteleki István rosszullét miatt kórházban fekszik, Fábián és Házi sérülés miatt nem állhatnak rendelkezésre. Ugyanilyen okokból Vékony is csak a kispadon kap lehetőséget.

m4_7.jpg


Dunaújváros – Nyíregyháza
Eddig összességében a vendégek nyújtottak jobb teljesítményt, több győzelmet is arattak, bár a nagyobb rutin és a hazai pálya a Kohász mellett szól. A vendégeknél Cséke vakbélműtétje miatt Szikszai lesz a védelem oszlopa. A házigazdáknál Keller és Bartók is megsérült, továbbá bizonytalan Tímár játéka is. Ha utóbbi nem jön rendbe, várhatóan a sérüléséből éppen felépült Virágh helyettesítheti majd.

m4_8.jpg

Az idegenbeli győzelem a Nyíregyháza edzőjének szempontjából. 

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_dunaujvaros_nyiregyhaza.jpg

Diósgyőri VTK – Vasas
A kupaszerda miatt ezt a mérkőzést vasárnap rendezik meg. A hazaiak eddig három vereséget szenvedtek, ráadásul még Skóciában is kaptak egy hatost hétközben a KEK-selejtezőn, a vendégek eddig meg még veretlenek. Pár hónappal ezelőtt az MNK döntőjében ugyanez a párosítás volt, akkor a DVTK nyert 3:1-r, és talán az egyetlen kapaszkodójuk a mérkőzésre. Tatár, Fekete és Magyar is sérültek, Szabó Géza pedig elgondolkodott, hogy a szerda esti féltucat gól után Szabó helyett Veréb álljon-e a kapuban. A másik oldalon Bundzsák Dezső csak annyit mondott, nem lát okot bármilyen változtatásra. A Vasas esetében ez azt jelenti, zsinórban negyedszer kezdenek ugyanabban az összeállításban.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_diosgyori_vtk_vasas.jpg

A mérkőzések után lássuk a 4. forduló válogatottjait. Pölöskei Gábor a Rába ETO csatára Zalaegerszegen rúgott mesterhármast, ehhez nem is nagyon kell mit hozzáfűzni. Nálunk ő a forduló játékosa.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövő listán az eddigi éllovasok nem szereztek újabb gólokat, viszont többen is melléjük zárkóztak, így már ötös holtverseny alakult ki.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella állása a 4. forduló után. Élre ugrott a Vasas, rajtuk kívül őrzi még veretlenségét a Békéscsaba és a Budapesti Honvéd is. Továbbra is nyeretlen az MTK-VM, a Zalaegerszegi TE és a Diósgyőri VTK is. Utóbbi még pontot sem szerzett.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_tabella.jpg

Az NB II legfontosabb momentuma a hétvégén hogy már nincs száz százalékos csapat, hiszen a Szombathelyi Haladás győzni tudott Tapolcán. Ezen felül elvesztette veretlenségét a Borsodi Volán, a Gyula, az Építők SC és a DÉLÉP is. Szinte szenzációnak számít, hogy a Keleti csoportban élre állt az újonc Nagybátony.

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_4_fordulo_nb_ii_2.jpg



 

A következő forduló előtt a héten újabb előkészületi mérkőzés következik, ezúttal a Szovjetunió lesz az ellenfél. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány egy kivétellel ugyanazokat a játékosokat hívta be a keretbe, mint a svédek ellen. Bálint Lászlót ezúttal nem engedte el belga klubja, helyére a Honvéd játékosa, Kocsis István kapott meghívót.

Az 5. forduló műsora:

Vasas – Ú. Dózsa
MTK-VM – Bp. Honvéd (mindkettő a Népstadionban)
Békéscsaba – Dunaújváros
Csepel – Diósgyőri VTK
Rába ETO – FTC
Volán – Pécsi MSC
Debreceni MVSC – Videoton
Kaposvári Rákóczi – Zalaegerszegi TE
Nyíregyháza – Tatabánya 

 

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr527702314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2015.09.25. 08:15:54

A Diósgyőr KEK selejtezőjénél található leírásnál a walesi csapatok eddigi UEFA kupa szereplése nem helytálló,mivel azok mindig is a KEK-ben indultak.Én UEFA tagállam növekedésre tippelnék

Millerdraft 2015.09.25. 17:17:16

Végre egy hozzáértő tiszta hang :-)

Tököm Állat 2015.09.29. 02:37:52

@Millerdraft: a Budweiser free csodákra képes,na!
süti beállítások módosítása