Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 7. forduló

2015.10.29. 00:09 maribor

1980. Szeptember 6-7., Szeptember első hétvégéje.


31858.jpgBudapesti húsbolt. Ezt követelték maguknak a lengyelek.

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

Szeptember 4.

A New Orleans-i rendőr-főkapitányság épülete előtt több százan tiltakoztak kedden egy újabb faji jellegű gyilkosság miatt. A hét elején ugyanis két rendőr lelőtt egy fiatal négert, aki állítólag rájuk támadt. Szemtanúk viszont azt vallották, hogy a „közrend“ őrei földre teperték és gumibottal ütlegelni kezdték. Az áldozatot, aki a legkisebb ellenállást sem kísérelte meg, végül mellbe lőttek.

A Yes zenekar a Madison Square Garden-ben megtartja pályafutásának utolsó koncertjét.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_yes.jpg

A magyarországi mozik bemutatják Hintsch György Naplemente délben című filmjét, Bordán Irénnel és Huszti Péterrel a főszerepekben.

Szeptember 5.

Megkezdődött a SZEJM (a lengyel országgyűlés) ülése. Jerzy Waszczuk, a LEMP KB Politikai Bizottságának póttagja, a KB titkára a jelenlegi időszak legfontosabb feladataként jelölte meg a párt sorainak megszilárdítását, a tagság ideológiai színvonalának növelését és a párt politikai tevékenységének fokozását. A párt fokozza harcát a szocialistaellenes erőkkel szemben, hogy megtisztítsa a munkásosztályt befolyásuktól, mondotta Waszczuk. (Jó, jó, de talált-e szeget? - a szerk)

A párizsi Palais des Sports-ban bemutatják A nyomorultak című musicalt. A 100 előadásnak összesen 500 ezer nézője lesz majd.

Magyarországon beadják a 2x2x2-es Rubik kocka szabadalmi kérelmét. Tajvanon addigra már gyártják a hamisítványt.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_2x2.jpg

A svájci Alpokban megnyitják a világ leghosszabb (16,224 km) autópálya-alagútját, a St. Gotthard-ot.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_gotthard_alagut.jpg

Megkezdődik a Billygate. Billy Carter az üzleti életben próbálta kamatoztatni bátyja, Jimmy hírnevét. A sörüzlet után olajbizniszbe kezdett amihez Líbiától, személyesen Kadhafitól kapott kölcsöntőkét.

newsweek-brother-billy-cover.jpgA Billy beer után kitört a Billygate

Ez éppen kapóra jött az elnökválasztási kampányban Jimmy ellenfelének, Ronald Reagannek és a republikánusoknak, akik kongresszusi vizsgálóbizottságot állítanak fel. 

Szeptember 6.

A kínai hatóságok nem engedélyezték a Szovjetunió pekingi nagykövetsége munkatársainak, hogy Pincsiang (Harbin), Csangcsun, Senjang (Mukden) és Lüsun (Port Artur) városokba látogassanak, ahol meg akarták koszorúzni a szovjet katonák emlékművét a militarista Japán fegyverletételének 35. évfordulója alkalmából.

Varsóban péntekről szombatra virradó éjjel ülést tartott a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottsága. A tanácskozást Henryk Jablonski, a Politikai Bízottság tagja, az LNK Államtanácsának elnöke vezette. Edward Giereket, súlyos betegségével összefüggésben, a Központi Bizottság felmentette a Központi Bizottság első titkárának és a LEMP KB Politikai Bizottsága tagjának tisztsége alól. A Központi Bizottság a LEMP Központi Bizottsága első titkárának tisztségébe egyöntetűen Stanislaw Kaniát választotta, aki az ülésen beszédet mondott. Giereket kórházban ápolják, egészségi állapotáról a következő számban beszámolunk.

Valóságos csoda volt, hogy Edward Giereket az oroszok eddig hatalmon hagyták. Gierek az 1976-os megmozdulásokat még kezelni tudta. 1976-ban 100 százalékkal emelték a cukor, rizs és a hús árát. A párt előre tudta, hogy ezt nem lesz könnyű lenyeletni a lakossággal ezért egy nappal azelőtt, hogy Piotr Jaroszewicz bejelentette az áremeléseket, minden ellenzékinek tűnő állampolgárt behívtak katonának egy hadgyakorlatra. A tüntetéseket ez sem akadályozta meg. Országszerte zavargások törtek ki, a legnagyobb csata Radomban volt ahol 20.000 tüntető harcolt 1500 rendőrrel. A tüntetéseket leverték és a sajtóban teljesen elhallgatták, vagy huligánok akcióinak állították be. Később a párt szurkolókat bérelt fel akik a focistadionokban huligán-ellenes jelszavakat skandáltak. Az áremeléseket visszavonták, de Moszkva örült, hogy befejeződtek a zavargások.

1979-ben jött Gierek újabb tesztje. II. János Pál pápa haza akart látogatni a Szent Sztaniszláv mártírságának 900. évfordulójára rendezett ünnepekre. Brezsnyev világosan megmondta Giereknek, a pápa nem teheti be a lábát Lengyelországba, mert ha igen, azt Gierek nagyon meg fogja bánni.A kommunista párt taktikázni kezdett. Ha nem engedik be a pápát. az gyávaságnak tűnik, ezért úgy döntöttek, meghívják a pápát, aki mint lengyel meg fogja érteni, hogy ha zavargások lesznek akkor azt le fogják verni és szovjet bevonulást kockáztatnak. A pápa így óvatos lesz és a látogatás békés lefolyása a kommunisták hatalmát segíti. A kommunistáknak fogalmuk sem volt arról, hogy a pápa mennyire népszerű. II János Pál pápát százezrek várták a repülőtéren, körülbelül hárommillióan utaztak miatta Varsóba, összesen 10-15 millió ember fogadta látogatásai színhelyein.

Edward Giereket, aki a nyugattól 40 milllárd dollárt, a Szovjetuniótól Lenin-rendet kapott, kizárták a pártból. 

Szeptember 7.

New Yorkban rendezték meg a 100. US Opent. A döntőben McEnroe-Borg   (7-6, 6-1, 6-7, 5-7, 6-4).

mcenroe-borg.jpg

39162.jpgAz ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet tisztek örülnek annak amit látnak. Mi nem. (Forrás: Fortepan.hu)

950.jpgMaribor gyerekszobája (képünk csak illusztráció)

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 7. fordulóját!   

A fordulóban kettős rangadót rendeznek, ami előtt az Olimpia Csarnok ad helyett a Magyarország-Izland válogatott tollaslabda mérkőzésnek. A tollaslabdameccset direkt úgy időzítették, hogy a fociszurkolók is jelen lehessenek (hogy megváltozott a világ - a szerkesztő megjegyzése).

Zalaegerszegi TE –  Csepel
A hazaiak még nem nyertek, csak két döntetlen a legnagyobb sikerük eddig, a vendégek szorgalmasan gyűjtögetik pontjaikat, annak ellenére, hogy legutóbb vereséget szenvedtek a Megyeri úton. Zalaegerszegen Lantos Mihály formahanyatlás miatt kényszerül változtatni, kimarad Fodor és Konrád, jó hír viszont, hogy a válogatott Soós eltiltása lejárt, így ő visszafoglalhatja helyét a középpálya tengelyében. Keszthelyi Mihálynak előzetesen könnyebnek tűnik a dolga, mert sem sérülés, sem eltiltás nem hátráltatta a kezdőcsapat kihirdetésében.m7_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_zalaegerszegi_te_csepel.jpgA zalaegerszegi Kovács vezeti a labdát, háttérben Palotai Károly játékvezető figyeli az eseményt


Kaposvári Rákóczi – Dunaújváros
A hazaiakról igazán elmondható, hogy egyenletes teljesítmény nyújtanak. Az ötven százalékos teljesítményen túl előbb két győzelmet arattak, aztán két vereséget szenvedtek, majd az utolsó két fordulóban két döntetlent értek el. A vendégek eddig mindössze egy győzelmet arattak, a többi csak vereség. Nem állnak fényesen a tabellán, igaz, egy meccsel kevesebbet is játszottak. A szerdai pihenőnap a legjobbkor jött dr. Varga László csapatának, sérüléshullám tizedelte őket. Most hétvégére felépült Paizs, Segesvári és Tímár, így akár már pályára is léphetnek Kaposváron. A Rákóczinál igazándiból egy kérdés van, mégpedig, hogy a gólzsák Bíró Antal milyen napot fog ki.
m7_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_kaposvari_rakoczi_dunaujvaros.jpgA kaposvári csatár, Házi épp kapura lő

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_kaposvari_rakoczi_dunaujvaros_2.jpg 

Debreceni MVSC – Diósgyőri VTK
A hazaiak eddig nagyon szép sormintát rajzoltak, felváltva nyernek és szenvednek vereséget, pont mindkettőből három van nekik. A vendégek rajztudása hasonlóan kiváló: zsinórban öt vereséget rajzoltak, plusz kihagyták a hétközi fordulót a KEK-selejtező miatt. A Celtic-et verő DVTK-ban felépült Veréb és Fekete. A Debrecenben a sérült Jankovicsot Nérey pótolja.

Nérey György Hatvanból került a Ferencvároshoz, ahol főleg a tartalékok között szerepelt. Később Onhausszal Győrbe kerül egy játékoscsere keretében. 

ndan_0114.jpgFerencváros tarcsi, 1973: Csíder, Gallai Ferenc gyúró, Páncsics, Bese  Pál intéző, Viczkó, Leskó, Forintos, Eipel, dr Farkas Endre orvos, Vincze G. Domján, Novák Dezső edző. Elől: Bacsa, Macsek, Nagy J., Sebők, Ebedli, Nérey.  (Forrás: tempofradi.hu)

m7_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_debreceni_mvsc_diosgyori_vtk.jpgA debreceni Menyhárt nagy helyzete

 

Volán – Rába ETO
Az előzetesen 17:00 órára tervezett mérkőzést a közlekedésiek, az MLSZ hozzájárulásával, előrehozták 14:30-ra, hogy közönségbarát módon kitérjenek a Népstadion programja elől. A hazaiak eddig várakozáson felül szerepelnek, a tabellán elfoglalt pozíciójuk némileg csalóka a két elhalasztott meccsük miatt. A vendégek nagyjából ugyanezt a teljesítményt hozták 6 meccs alatt, így jóval előrébb állnak 7 pontjukkal az 5 pontos rákospalotaiak előtt, de ez csak pillanatnyi állapot. A Volán teljes kerettel készülhet a mérkőzésre (ne feledjük, nem pihentek hétközben, hiszen rangos ellenfelet, a CSZKA Moszkvát győzték le felkészülési mérkőzésen - a szerkesztő megjegyzése), a Rába ETO-ban ismét Kovács Imre rendelkezésére áll a sérülésből felépült Hannich, a balhátvéd Magyar továbbra is sérült, ismét Szjjártó fog a helyén játszani.
m7_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_volan_raba_eto.jpgVeszélyben a győri kapu, Zombori elől Onhausz és Sebők együttes erővel mentenek


Pécsi MSC – Videoton
A hazaiak eddig a pontjaik felét szerezték meg, nagyjából, bravúrok nélkül hozzák eddig a kötelezőt. A vendégek négy győzelemmel és két vereséggel sokkal egységesebb benyomást tettek eddig. A Pécsnél Szőcs János az utolsó pillanatig várt a kezdő kihirdetésével, hiszen Kincses, Pál, Lőrincz és Vígh is egész héten sérüléssel bajlódott, Verebes Józsefnek ebből a szempontból könnyebb dolga volt, mindenki egészséges és nincs eltiltott játékosa sem.m7_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_pecsi_msc_videoton.jpgKardos Ernő megszerzi a vezetést Disztl L és Nagy III. között

Békéscsaba – Nyíregyháza
Furcsa ezt kimondani, de a forduló egyik rangadója előtt állunk. A hazaiak hat forduló után, a hétközben vesztették el veretlenségüket, a vendégek újonc létükre a dobogón (!!!) várhatják a viharsarki vendégszereplést.

 veteranok-600x400.jpgNyíregyházi öregfiúk 2013-ban: Földesi András, Kálmánchelyi Ferenc, Kiss Károly, Kondor József, Kubik József, Kuti László, Lipők Lajos, Madalina György, Moldván Miklós, Prepuk Mihály, Vida Ferenc, Vida László, csapatvezető: Kulimár János

Jó hír Nyíregyházán (már az előző részben is beszámoltunk róla), hogy Buús György, akit a múlt szombati mérkőzés előtt a pályáról vitt el a mentő, hétközben hazatért a kórházból. A 32 éves  kapus, aki előtt hirtelen elsötétült a világ és nem emlékszik semmire, szívritmuszavarok miatt kényszerpihenőt kapott. Pótlása eddig megoldottnak látszik, hiszen a nyáron a Szolnoktól igazolt fiatal Szendrei eddig bravúrt bravúrra halmozott. A veterán kapuson kívül mindenki játékra kész. A Békéscsabában hiányozni fog a kiállított Rabcsák és a második sárga lapját összegyűjtő Kerekes is.
m7_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_bekescsaba_nyiregyhaza_2.jpgKurucz Ádám a nyírségi védők őrizetében

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_bekescsaba_nyiregyhaza_3.jpg

A gólszerző Kiss Miklós teljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_bekescsaba_nyiregyhaza.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_bekescsaba_nyiregyhaza_4.jpg 

MTK-VM – Ú. Dózsa
Két, eddig a hagyományokhoz hűtlen módon, harmatosabban szereplő csapat lép fel a kettős rangadó első meccsén. A pályaválasztó kék-fehérek egy helyre és egy pontra vannak a kiesőhelytől, a "vendég" lilák pedig pont a szerdai győzelmükkel estek be a felsőházba. A Dózsában a kiállított Törőcsik eltiltás miatt nem játszik, helyén Fekete lesz a középcsatár. Az MTK-ban felépült Morgós és Borsó így kimarad Török és Boda.
m7_61.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_mtk_vm_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_2.jpgAz MTK-VM gólját megelőző pillanat

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_6.jpg

Vasas – FTC
A Népstadion második mérkőzése igazi rangadó, hiszen az első helyezett Vasas játszik a második FTC-vel. Az FTC-nél nem változik az összeállítás, a másik oldalon a fél Vasas hiányzik. Eddig Bundzsák Dezső legnagyobb fegyvere az volt, hogy az első öt fordulóban ugyanazt a kezdőt tudta pályára küldeni, és az előző fordulóban is csak sárga lapok miatt kellett megbontani a csapatot. Azóta Birinyi eltiltása lejárt, viszont Váradi és Rixer sérült, Halász a lábát törte a pécsi meccsen. Most Zombori és Komjáti nem játszhat sárga lapok miatt. A Ferencvárosban a sérült Murai végül tudja vállalni a játékot, így a zöld-fehéreknél nincs változás. Az alacsony nézőszám talán annak is köszönhető, hogy a mérkőzést a televízió is közvetíti.
idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_vasas_ftc.jpg

Így látták az edzők a kettős rangadó második mérkőzését.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_vasas_ftc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_vasas_ftc_4.jpgBirinyi buktatja Ebedlit

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_vasas_ftc_5.jpgMucha próbálja szerelni Kiss Lászlót

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_vasas_ftc_6.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_vasas_ftc_7.jpg 

Bp. Honvéd– Tatabánya
Máltáról érkezett haza a hétközi meccsről a Honvéd, így ezt a meccset az MLSZ jóváhagyásával vasárnap délre halasztották. A hazaiak eddig egy picit elmaradtak a bajnokhoz méltó szerepléstől, de szó nem érheti a ház elejét, hiszen ők most két fronton is helyt kell, hogy álljanak. Helyezésük a két elhalasztott mérkőzés miatt értékelhetetlen. A vendégek eddig csak egy vereséget szenvedtek, ráadásul az utolsó három fordulóban 5 pontot szereztek. Lakat tanár úr keze alatt kezd szépen összeállni a csapat. A Budapesti Honvédban Dajka László belázasodott, így nem szerepelhet, míg a Tatabányánál Csapó állapota nem javult, így Fischer foglalhatja el helyét. Az utolsó pillanatig kérdéses volt Knapik játéka is.

m7_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_bp_honved_tatabanya.jpg

Pár apró gondolat a 7. forduló mérkőzései alapján.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_miniaturok.jpg

A mérkőzések után lássuk az 7. forduló válogatottjait. Ismét több kiváló teljesítményt láthattunk. Kakas és Dombai válogatott formában védett, ezen a poszton, bátran kijelenthetjük, Mészöly Kálmánnak nem lesznek gondjai a VB-selejtezőkön. A forduló játékosa nálunk a nyíregyházi Kiss Miklós, akinek nem csak a góljai beszélnek önmagukért, hanem az egész teljesítménye a Békéscsaba ellen.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövő lista élén nincs különösebb változás, hiszen az eddig vezetők ezúttal eredménytelenek maradtak. A kaposvári Bíró ezúttal betalált, ezzel, igaz hármas holtversenyben, feljött az öt gólosok közé a második helyre.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella állása az 7. forduló után. Elvesztette veretlenségét a Vasas is a Fradi ellen, így már a zöld-fehérek állnak a tabella elején. Fantasztikusan szerepel a Nyíregyháza is, győzelmükkel ők is megelőzték az angyalföldieket, akik lecsúsztak a dobogó legalsó fokára. Mögöttük igen szoros a tömörülés, a Videoton csak gólkülönbséggel szorul le a dobogóról, további három csapat, a Tatabánya, a Kaposvár és a Békéscsaba, pedig csak 1 ponttal van lemaradva a 3. helytől. Döntetlenjével visszazuhant a Dózsa a táblázat második felébe. Megszerezte első győzelmét a Zete és első pontját a DVTK, de egyikük sem tudott előrébb lépni.

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II legfontosabb hétvégi momentumait.A 6. fordulónál járnak a három csoport csapatai. Szombaton egy mérkőzést játszottak, a Honvéd Bem József SE a Szeol AK vendégeként 3:3-as döntetlent ért el, úgyhogy lássuk a teljes vasárnapi fordulót. Tovább tart a Hódmezővásárhely eredménytelen sorozata, ezúttal a Szolnoktól kaptak ki hazai pályán. A Stécé erejéből, meglepetésre, csak egy döntetlenre futotta Hejőcsabán. Remek védelem, annál gyengébb csatársor Bábolnán, hat forduló után a csapat gólkülönbsége 3:2 (!!!). Keleten az Ózdi Kohász, Nyugaton a Komlói Bányász vette át a vezetést.
idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_nb_ii_1.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_nb_ii_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_nb_ii_3.jpg

A 6. forduló után összegezzük az eddig látottakat az NB II.-ből

idokapszula_nb_i_1980_81_7_fordulo_nb_ii_4.jpg

Ezúttal egy hét pihenő vár a csapatokra, a következő szombaton következik a 8. forduló, a következő párosításokkal:

Ú. Dózsa – Pécsi MSC
Bp. Honvéd – Rába ETO
Csepel – Volán
FTC – Debreceni MVSC
Videoton – Vasas 
Dunaújváros – Tatabánya
Diósgyőri VTK –  MTK-VM
Zalaegerszegi TE – Nyíregyháza
Békéscsaba – Kaposvári Rákóczi

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr987702322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása