Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 15. forduló

2015.12.08. 08:35 A szerethető dózsás

1980. november 12., november második szerdája.

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_headlines.jpgÚjpest, városközpont, 1980 november  

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

November 10.

A varsói Legfelsőbb Bíróság, másodfokon, az eredeti alapszabállyal nyilvántartásba veszi a Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezetet.

Budapestre érkezik Petar Mladenov bolgár külügyminiszter.

Győr és Abda között felavatják Melocco Miklós egész alakos Radnóti Miklós szobrát, az "erőltetett menet" emlékére. Mint emlékezetes, a szobrot 2013 november közepén ledöntötte egy autós, a szobor javíthatatlan károkat szenvedett, több darabba tört.

Átadják a Marx téri (ma Nyugati tér) felüljárót. A legenda szerint a felüljárót a két széle felől a közepe felé célozva építették, de a célkereszt rossz volt: középen nem ért össze. A vicces budapesti polgár azonnal ráragasztotta a kereszteződésre a két évvel korábban átadott BAH-csomópont mintájára, az "ELBAH" csomópont titulust.

Kínában megkezdődik a Négyek Bandájának pere.

A Mao Ce-tung elnök felesége, Csiang Csing köré tömörült pártfrakció kezdeményezte a Mao által 1966-ban indított "kulturális forradalom" legvadabb kilengéseit, s "a Nagy Kormányos" életének utolsó éveiben egyre nagyobb befolyáshoz jutott Kína vezetésében.

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_csiang_csing.jpgMao özvegye az ítéletet hallgatja

Mao 1976 szeptemberében bekövetkezett halála után azonban alulmaradtak a hatalmi harcban; a televízióban is közvetített kirakatper során "ellenforradalmi felforgatás" vádjával ítélték el őket, bár a kiszabott halálos ítéleteket nem hajtották végre.

November 11.

Madridban megnyílik 33 európai ország, valamint az USA és Kanada képviselőinek biztonsági és együttműködési konferenciája (EBEÉ). A nyugati országok az emberi jogok kérdését állítják középpontba, és bírálják a Szovjetunió afganisztáni háborúját.

November 12.

Az amerikai Voyager–1 124 ezer km-re megközelítette a Szaturnuszt és fényképeket kezd el küldeni a Földre. Az űrszonda a Jupiter után érkezett a nagybolygóhoz, a pályájának a megtervezésekor ez volt a legközelebbi találkozási pontja. A Voyager-1 azóta is "halad", néhány évszázadon belül el is hagyhatja a Naprendszert.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt első titkára Pozsonyban találkozik Gustav Husakkal, a Csehszlovák Kommunista Párt főtitkárával.

kad.jpg

Kedvezményes szállodaakció kezdődik. Tatán 200 forint egy kétágyas szoba, a debreceni Aranybikában két éjszaka teljes panzióval 500 forint. Az akciót Somogyi Jenő  a Szállodaipari Szövetség elnöke, a Pannónia Éttermi és Büfé Vállalat vezérigazgatója kezdeményezte. Somogyi 1986-ban az MLSZ elnöke lett, 1988-ban egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.  

Nyugdíjba küldik az angliai gépkocsi-nyilvántartó komputert miután kiderült, hogy egy kutyának is adott jogosítványt.

Mihályfi Sándor rendezésében bemutatják az Indul a bakterház című filmet.

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_bakterhaz.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 15. fordulóját!   

Nyíregyháza – MTK-VM

A mérkőzést Tompa István vezette aki 1975 és 1982 között 111, többnyire vidéki mérkőzésen volt bíró, pályája csúcsa pedig az volt amikor az 1978-as Anderlecht-Liverpool UEFA Szuperkupa döntő egyik mérkőzésén Palotai Károly segítőjeként lengetett.

A hazaiak az előző fordulóban idegenben verték a Dózsát, ez és a bajnoki helyezés alapján a hazaiak voltak a meccs toronymagas esélyesei. A vendégek a kieső helyen állnak, legutóbb sima vereséget szenvedtek Angyalföldön, a 3:0-ás gólkülönbség a kék-fehérekre nézve volt hízelgő. Az MTK-VM-ben Egervári úgy látszik kirobbanthatatlan, de ami méginkább meglepő az, hogy Gyöngyösi  milyen sokáig kezdő volt sorozatos gyenge teljesítményi ellenére. Mindkét csapat a legerősebb összeállításában léphetett pályára.mmm15_1.jpg

Az MTK-VM gólszerzője, Sebestyén Péter a Haladásból került egy éve az MTK-ba és a tavalyi szezonban 7 gólt szerzett. Amint olvasóink jól emlékeznek, Sebestyén a 9. fordulóban a Népstadionban az FTC-nek is gólt lőtt, méghozzá nem is kicsit. 

Dunaújváros – Pécsi MSC

A Dunaújváros padján új edző ül, Andriska Vilmos, elődje, dr. Varga László szerződésbontásáról az előző részben olvashattak.  Andriska Vilmos 1966-ban az NB I-be jutáshoz segítette a Dunaújvárost, az ekkor 30 éves játékos 1970-ig játszott a Dunaújvárossal az élvonalban (a foci mellett a vasmű mechanikai üzemében is dolgozott). Az aktív pályafutása befejezése után edzőnek állt, és most az NB I-ben is bemutatkozhat. Egy fiatalkori képét tesszük be, mert ezen néhány játékostársa (például Sulija Ottó), tanítványa és tanítómestere is szerepel.

711cc1577f8d_copy.jpgFelső sor: Andriska Vilmos segédedző, Kerekes, Judik Péter, Horváth Zoltán, Novák Dezső vezetőedző, Paizs János, Szepesi László, Boromissza Lajos, Sulija Ottó gyúró. Középen : Mártha Sándor, Staller János, Tóth István, Kántor Sándor, Tímár Dezső, Keller, Fajt László. Ülnek: Németh György, Formaggini Károly, Badi Miklós, Klement András, Fajkusz László, Bartók István, Szűcs János, Majzlinger Sándor.

Andriska később az utánpótlásban dolgozik, 2007-ben Dunaújváros díszpolgárává választják, amivel 46 éves, Dunaújvárosért kifejtett munkáját ismerik el.

Kérdés a hazaiaknál, a reménytelennek tűnő helyzetben az új edző tud-e valami csodát. tenni. A vendégek a maguk ötven százalékos teljesítményükkel jóval esélyesebbek. A PMSC-ben Lutz az egyik hétközi edzésen megsérült, ha nem jön rendbe, Gallai lehet a helyettese.
mmm15_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_dunaujvaros_pecsi_msc.jpgNagy II. Katzirzba lövi a labdát, Róth (balra) elkésett a beavatkozással

Kaposvári Rákóczi – Diósgyőri VTK
A hazaiak nyolc, a vendégek öt fordulóval ezelőtt nyertek utoljára. A két csapat közt egy pont és egy helyezés különbség van, de csak a kaposváriak állnak kieső helyen. Kaposvárott Kisteleki felépült, viszont Bíró legutóbb begyűjtötte második sárgáját, így ő pihenni kényszerül. A Diósgyőr védelmébe nyolc hét után visszakerül Kádár.
mmm15_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_kaposvari_rakoczi_diosgyori_vtk.jpgTámadásban a hazai csapat, Vékony lő kapura, Kisteleki várja, hátha kipattan majd a labda, Fükő már tehetetlen
 

Tatabánya – Debreceni MVSC
Mindkét csapat megnyerte az utolsó két bajnokiját, ha a vendégek nyerni tudnának, pontban beérhetnék vendéglátójukat. A Tatabányában felépült Csapó, mindenképp játszani fog, viszont Hermann sárga lapok miatt pihenni kényszerül.
mmm15_4.jpg

FTC – Volán
Az ilyen előjelű mérkőzésekre szokták mondani, országos egyes. A Fradi vezeti a tabellát, a Volán szépen csúszik egyre hátrébb, a 9. fordulóban nyertek utoljára. A zöld-fehéreknél Takács és Ebedli eltiltás miatt nem léphetnek pályára, helyettük Horváth R. a védelemben, Mészöly a középpályán kap helyet. A közlekedéseiknél Hámori és Juhász sérültek, így Forintos és Csider fognak kezdeni.
idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_ftc_volan.jpg

Jancsika Károly, a Fradi tehetséges fiatal védőjátékosa néha érthetetlen ámokfutásokba szokott kezdeni. Ezen a mérkőzésen különösen szembetűnő volt.
idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_ftc_volan_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_ftc_volan_2.jpgMurai akcióban, a társak, Pogány, Szokolai és Mucha figyelik, mit kezd a labdával (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_ftc_volan_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_ftc_volan_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_ftc_volan_6.jpg

Csepel – Békéscsaba
Két csapat a középmezőnyből, a vendégek az elején, a sereghajtók a végén. Mindezek ellenére a Csepel esélyes a pontszerzésre, az elmúlt öt fordulóban csak egy vereséget szenvedtek. A vasgyáriaknál Godán megsérült a héten az egyik edzésen. Így Elekes lesz a jobbhátvéd, Wéber pedig a beállós.mmm15_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_csepel_bekescsaba.jpgLazsányi Hanyecz mellett a hálóba lő, a háttérben Kerekes, és a gól előtt óriásit hibázó Kurucz hiába rohannak vissza

Videoton – Bp. Honvéd
Egyértelműen a forduló rangadója következik. A hazaiak csak gólkülönbséggel állnak a dobogó legalsó fokán, utánuk közvetlen a vendégek következnek, de érdekesebb lenne a felállás, ha nem lenne egy elmaradt meccsük. A Honvéd a sikertelen BEK mérkőzésen van túl, a Videotonból Karsai fog hiányozni sárga lapok miatt.mmm15_7.jpg

Kétségtelen, a Videoton az idény "nagyjai" közé küzdötte fel magát szép lassan. Ez a csapat, ha még nem is az idén, de a későbbiekben biztosan valami nagy dologra is predesztinálva lesz. Verebes József kezei alatt valami maradandó kezd körvonalazódni.
idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_videoton_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_videoton_bp_honved_2.jpgGaraba és Dajka Szabó Józsefet szerelik, a háttérben Csuhay szemléli az eseményeket
 

Rába ETO – Vasas
A hazaiak hat fordulóval ezelőtt nyertek utoljára, a vendégek az elmúlt öt fordulóban az egy döntetlenjükön felül minden meccsüket megnyerték. Ez meg is látszik a kettejük közötti tizenegy helynyi különbségen. A Rábából Póczik fog hiányozni Achilles-ín bántalmak miatt, a Vasasban pedig Váradi lábát nemrég rakták gipszbe.
mmm15_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_raba_eto_vasas.jpgHíres (3), Török és Somogyi együttes erővel szerelik Pölöskeit és Hajszánt
 idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_raba_eto_vasas_2.jpgSzabó Ottó egy remek csellel becsapja Birinyit

ZTE - Újpesti Dózsa 

A mérkőzésen főszerepet kapott Galántai Tibor. Galántai ebben az idényben érkezett a Zetéhez a Haladástól, a Zetében 1987-ig játszik, majd 17 évig, az ötödik x-ig még levezetett Ausztriában. Az alacsony, de gyors és technikás játékos  ekkor sem hagyta abba a focit, a megyei kettőtől (Balatonszentgyörgy, Alsópáhok) az öregfiúk meccsekig ma is mindenhol feltűnik. A Törpe becenevű játékos 1975-ben a Honvédtól került Egerbe három évre, majd Egerből a Haladáshoz. Galántai édesapja is focizott, és a fiát, meg a szomszéd gyereket, Kereki Zolikát  gyakran levitte focizni. Fáradozása nem volt hiábavaló, Galántai már 15, Kereki  Zoltán pedig  16 évesen pályára lépett a Kőszeg NBIII-as csapatában, és persze akkor még  (1968) csókolommal köszöntek a csapattársaiknak. 

gala.jpg

Galántai túl a hatvanon is aktív, a Borászválogatottal tavaly megnyerték a  Karácsony Kupa nemzetközi tornát (Fotó: Szekeres Péter)

Papíron a vendégek minimum jók a döntetlenre, hét helyezéssel állnak előrébb, mint a vendéglátók, ráadásul ők egy három meccses nyeretlenségi sorozaton vannak túl, benne két 3:1-es vereséggel. Sem a Zetében, sem a Dózsában nincs sérült, vagy eltiltott játékos.
mmm15_9.jpg

Galántai teljesítményéről.
idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_zalegerszegi_te_u_dozsa.jpg

A Népsport tudósítói pár érdekes észrevételükről is beszámoltak, melyek nem fértek be a tudósításokba.
idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_utorezgesek.jpg

A mérkőzések után lássuk a 15. forduló válogatottjait! Talán a több rossz minőségű talajnak köszönhető, ezúttal egy kissé gyengébb színvonalú fordulót láthattunk. Jó példa erre az is, hogy hat darab 6-os osztályzatú játékos is bekerülhetett a legjobb tizenegybe, talán ennyi még nem is volt idén az első képzeletbeli csapatban. Könnyű a választás, hiszen egyedül a Zalaegerszeg karmestere, Galántai Tibor kapott 8-as osztályzatot. Elévülhetetlen szerepe volt abban, hogy csapata legyőzte az Ú. Dózsát, kiharcolt egy tizenegyest, adott két további gólpasszt. Messze a mezőny és a forduló legjobbja volt, nálunk ő a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ezúttal ismét két játékost láthatunk, hiszen Nyilasi ismét eredményes volt, így Kiss Lászlóval együtt vezetik a ponttáblát. A közvetlen élmezőnyből senki más nem volt eredményes.
idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén, ezt már megszoktuk, a Ferencvárost találhatjuk, ezúttal már csak a Videotonnal vannak pontegyenlőségben, hiszen a Vasas ikszelt Győrben. Meglepetés a nyíregyháziak hazai pontvesztése, ennek ellenére helyet cseréltek a Székesfehérváron vereséget szenvedő Honvéddal. A középmezőnyben túl nagy mozgás nem volt ezúttal. A kieső helyen álló csapatok közül, ilyen is rég volt, mindegyik szerzett pontot, vagy pontokat, de a sorrend nem változott. Előttük továbbra sem érezheti magát biztonságban a Diósgyőri VTK és a Rába ETO sem.idokapszula_nb_i_1980_81_15_fordulo_tabella.jpg

Az NB II-ben ezúttal nem volt forduló.

A bajnokságban másfél hét szünet következik, mivel egy hét múlva a válogatott az NDK legjobbjaihoz utazik felkészülési mérkőzésre, így csak a rákövetkező szombaton játszanak újra a csapatok. A 16. fordulóban a következő párosítások lesznek:

Diósgyőri VTK – Ú. Dózsa
Bp. Honvéd – Nyíregyháza
Dunaújváros – Rába ETO
MTK-VM – Videoton
Tatabánya – Csepel
Vasas – Kaposvári Rákóczi
Volán – Debreceni MVSC
Pécsi MSC – FTC
Békéscsaba – Zalaegerszegi TE 

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr637731396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása