Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB III - Indul a buli!

2016.08.21. 20:16 Rich.mond

Miután egy Komáromi kalanddal megnyitottuk 2016/17-es NB III-as sorozatunkat, folytassuk országjárásunkat, ezúttal egy általánosabb kitekintővel. Erre feltétlenül szükségünk lesz, hiszen a  tavalyi állapotokhoz képest igen nagy változások történtek a másod- és harmadosztályú bajnokságban. Az NB II húszcsapatossá bővült, míg a harmadik vonalban az utóbbi időkhöz képest meglepően simán tudták kialakítani a 3*18 csapatos mezőnyt annak ellenére, hogy hét csapat lépett feljebb egy osztályt a bővítésnek köszönhetően. (Természetesen idén is el fogjuk készíteni az ország Futballtérképét, de babonából mindig megvárjuk az első öt fordulót, a Létavértes példája miatt.)

Lássuk, hogyan változtak a csoportbeosztások, kik voltak azok, akik a megyei bajnokságok felé vették az irányt és kik azok a bátor megyei bajnokok, akik a sorsolás, vagy a sikerrel megvívott osztályozó után is szerettek volna a Nemzeti Bajnokságban szerepelni. Idén tehát elmarad a kesergő. Távolról sem mondanánk azt, hogy most már minden rendben van, de egy-két dolognak igenis tudunk örülni.

Akkor tehát menjünk sorjában!

nb3.jpg

Akit érdekel,az itt olvashatja el a Versenykiírást. A bajnokság tehát augusztus 6-án indult el és 2017 június negyedikén rendezik majd a zárófordulót.

Pár érdekességet azért kiemelnénk:

- Külföldi labdarúgók szerepeltetése esetén csak az alap TAO támogatást kaphatja meg a sportszervezet.

- Jövőre a 18-as csoportok 16 csapatosra fognak csökkenni, tehát a csoportok utolsó öt helyezettje (14-18.), valamint a legrosszabb 13. helyezett (azaz összesen 16 csapat) esik ki.  A három csoport bajnoka juthat az NB II-be,amennyiben kapnak licencet és nem NB I-es csapat tartalékegyüttesei.

Búcsúzók és maradók

Azt már megszoktuk, hogy az NB III-ból csak akkor esik ki valaki, ha tényleg ki akar esni, vagy megszűnik. Ez hatványozottan igaz volt 2016 tavaszára-nyarára. Mind a három csoportból egy-egy együttestől búcsúztak el hosszabb-rövidebb időre. Igazából nem mernénk rá mérget venni, hogy hamar viszontlátjuk őket. A Felsőtárkány történetét már ekkor megírtuk, igazából csoda, hogy csak most estek ki. A Balatonfüred jó három és fél éve még talán NB II-es álmokat is szövögetett – mi mindenesetre elábrándoztunk egy Siófok-Füred balatoni derbiről. Öt pont levonással, reményvesztetten hullottak ki a Veszprém megyei bajnokságba, ahol találkozhatnak például a Pápával. Talán nekik van a legtöbb esélyük a visszajutásra. Szegény Bölcske... ők pedig maximálisan bírták a blog szimpátiáját, de a községnek a jelek szerint sok volt az NB III. Az ő helyzetük elég kilátástalannak tűnik, mert egyből a megyei II. osztályig süllyedtek vissza és teljesen új keretükkel rögtön egy 7-0-ás pofonba szaladtak bele a Fadd ellen. De legalább játszhatnak majd azzal a Madocsával, amelyben többek között Böde Dániel öccse is futballozik – nem is eredménytelenül.

Ezzel együtt azt is tegyük hozzá, hogy bár helyezése ellenére követhette volna a három fenti együttest, mégis maradt NB III-as a Sárvár, a Csorna, a Szekszárd, a Hódmezővásárhely, a Tiszaújváros és a folyamatosan pengeélen táncoló REAC.

szeol-bolcske11kf.jpg

SZEOL – Bölcske – 2015 októberében. A SZEOL most NB II-es, a Bölcske pedig megye II-es.

 Megyei menők – távolmaradók, újoncok, dabasiak

Talán a legörvendetesebb dolog volt a holtszezonban, hogy a megyei bajnokok idén a korábbiaknál lényegesen nagyobb lelkesedéssel adták be a nevezéseket az NB III-ra. Mindössze hatan nem neveztek - Edelény, Kiskunfélegyháza, Gázgyár, Cered VSE, Bonyhád és a Körmend. Bár él bennünk a gyanú, hogy néhányan „csak úgy” játszottak osztályozót és remélték, hogy nem sorsolás alapján lesznek az NB III mezőnyének teljes jogú tagjai. Bár már arra is volt példa, hogy valaki sikeres osztályozó után lépett vissza.

A Kiskunfélegyháza folytatja nemes hagyományait, zsinórban negyedszer is bajnok lett és negyedszer sem váltott osztályt. Ezzel lassan beállítja Győrszemere országos csúcsát. Külön érdekesség Bács-Kiskun megyével kapcsolatban, hogy a megyei első osztályból senki sem esett ki, vagy jutott fel (azért valahogy a Kiskunmajsát kicserélték Lajosmizsére), továbbá zsinórban a második esztendőben nincs NB-s csapata a megyének, ami vélhetőleg példátlan a magyar futballtörténelemben. A Harta háromszor végzett kieső helyen, kétszer lett utolsó,  de még mindig a legmagasabb osztály tagja. A fentebb már belengetett Futballtérképnek mindig hálás témát szolgáltat a Nógrád-Bács-Kiskun tengely.

Történt, ahogy történt, a PMFC, Dabas-Gyón, Komárom, Hajdúböszörmény, Hévíz, Méhkerék osztályozó nélkül jutott fel, a  Gyirmót II, a Mórahalom, a Veszprém és a Kaposvári Rákóczi osztályozón vívta ki a szereplés jogát. Utóbbi két együttesnek volt a legnehezebb dolga az Iváncsa és az Ibrány ellen.

Komáromról már be is számoltunk, míg a Dabas-Gyón esetében említsük meg azt az érdekességet, hogy a Dabas mellett ők lesznek a település második NB III-as csapata – erre Szekszárdon volt egyszer komoly esély 2012-ben, de a Majos a Mosonmagyaróvár elleni sikeres osztályozó után inkább visszalépett.

dabas_gyon_vecses.jpg

A Vecsés elleni győztes rangadó előtt fogadkoztak a dabas-gyóniak - Forrás

De mégsem Dabason, hanem Dunaújvárosban lesz meccsdömping, hiszen a Dunaferr-stadionban talált otthonra átmenetileg az MTK (NB I) és a Vác (NB II), míg a hazaiak kiesésük után az NB III-ban folytatják fiatal csapatukkal.

Melyik dabasi csapat a patinásabb? A Dabas FC immáron tizenharmadik NB III-as szezonjára készül!. Az elmúlt 19 szezonból 18-at itt töltöttek,az az egy pedig egy rövid másodosztályú kitérő volt. Három bajnoki cím, egy ezüst és egy bronz került a vitrinbe.

Az alig több, mint 2000 lakosú Méhkerék abszolút újonc ebben az osztályban, így történelmének legsikeresebb éve lett a 2016-os. A keleti határunknál található község dinnyéi és uborkafesztiválja mellett arról is nevezetes, hogy a lakosság közel 80%-a román nemzetiségűnek vallja magát. Sőt, az első két fordulóban hat gólt is szereztek és négy pontot gyűjtöttek - utána hazai pályán méretes zakót kaptak a Pécstől.

mehkerek.jpg

A Méhkerék szurkolói ünneplik a veretlenül kiharcolt bajnoki címet

Fakók

Mindenképpen szót kell ejtenünk arról, hogy a méhkerekiek legutóbb pont a Békéscsabával játszottak bajnokit. Azzal a Békéscsabai Előre SE II-vel, amit azután sem eresztettek szélnek, hogy az első csapat kiesett az NB I-ből. Korábban erre sem volt példa. A Gyirmót II pedig ugye osztályozón harcolta ki NB III-as tagságát, tehát úgy tűnik, hogy újabban komolyan veszik a „tarcsik” versenyeztetését. Ez nem feltétlenül ördögtől való gondolat, főleg, hogy korábban nem mindig volt ez így. Apropó, ezzel Győrben is két NB III-as csapat lett!

Idén jó esély van arra, hogy egyik-másik tartalék-együttes dobogón végez. A Ferencváros II megvédheti bajnoki címét (ezúttal Nyugat helyett a Közép-csoportban), a Gálhidi György által irányított kispestiek is az éremért szállnak versenybe, a Videoton és a Debrecen tartalék-csapata pedig hagyományosan erős – bár idén nem igazán sikerült elkapniuk a rajtot.

A jelenleg NB I-es csapatok közül a Vasasnak és a Haladásnak nincs II-es számú csapata, a Mezőkövesdnek a pont most kiesett Felsőtárkány volt a „fakója”.

Ha a PFLA II összeállítását böngésszük, akkor már az első helyen ismerős név jöhet szemben. Gundel-Takács Bence ugyanis a felcsútiak kapuját védi. És igen, nem véletlen név-egyezésről van szó.

gundeltakacs.jpg

Csoportok, esélyek, egyebek

Szeretünk jósolgatni, tippelgetni. Ahogy öregszik, nemesedik a blog, úgy lesznek egyre pontosabbak a tippjeink is. Haladjunk a Naphoz hasonlatosan Keletről-Nyugatra!

Keleti-csoport: BKV Előre, DVTK II, DVSC-DEAC II, ESMTK, FC Hatvan, Termálfürdő Tiszaújváros, Hajdúböszörmény TE, Jászberényi FC, Kazincbarcikai BSC FC, Monori SE, MTK II, Nyírbátori FC, Putnok FC, RKSK, REAC, STC Salgótarján, Tállya KSE, Újpest FC II.

Talán ez a csoport gyengült a legtöbbet a korábbi esztendőkhöz képest. Tavaly három csapat is feljutott (Nyíregyháza, Cegléd és a kicsi, de annál nagyobb bravúrt véghezvivő Cigánd), idesorolták az ESMTK és a Monor csapatát a Közép-csoportból és a BKV Előrét Nyugatról – mindhárom együttes jó esetben is csak középcsapatnak volt mondható. A „fakók” közül a DVTK és az Újpest fiataljai is abszolút lefelé lógtak ki, a Tiszaújváros és a REAC – a velük azonos pontszámmal végző Nyírbátorral egyetemben – gyakorlatilag kiesett tavaly. Igaz, idén a Tiszaújváros három győzelemmel kezdett – tavaly talán a kupamenetelés (a legjobb nyolc között estek ki az Újpest ellenében) hatott negatívan a bajnoki szereplésre.

A Tiszaújváros kapcsán ne felejtsük el, hogy ők immáron hetedszer rugaszkodnak neki a harmadosztályú pontvadászatnak. Bár a tavalyi év a bajnokságban nem ment túl jól - a kupában ellenben igen - de korábban soha nem végeztek a nyolcadik helynél rosszabb pozícióban. Sőt,még bronzérem is került a nyakukba 2013-ban. De mégsem ők a csoport rangidősei,hanem az RKSK. A XVII. kerületiek immáron nyolcadik esztendeje mondhatják magukat NB III-asnak.

A Salgótarján körüli történéseket már két éve is nehezen tudtuk követni, de most a Somos SE jogán lett egy új salgótarjáni csapat az NB III-ban, míg az SBTC továbbra is  a megyei bajnokság alsóházában senyved. A Tállya nem nagyon szövögethet merészebb álmokat a biztos bennmaradásnál, a Hajdúböszörmény pedig újonc.

rksk_ultras.jpg

Az RKSK szurkolói - Forrás

Idén is a tavaly jól szereplő gárdáktól várjuk az előkelő helyezést, a végén kazincbarcikai aranyéremmel. A barcikaiak mögött az RKSK, a Putnok és a Hatvan trióból kerülhetnek ki a dobogósok.

Közép-csoport: Békéscsaba 1912 Előre II, Budafoki MTE-Újbuda FC, Dabas-Gyón, Dunaharaszti MTK, Dunaújváros, FC Dabas, Ferencvárosi TC II, Várfürdő-Gyulai Termál FC, Hódmezővásárhelyi FC, Komlói Bányász, Méhkeréki SE, Mórahalom, Paksi FC II, Pécs, Pénzügyőr SE, Szekszárdi UFC, Szentlőrinc SE, Szigetszentmiklósi TK.

Meglehetősen tarka ez a Komló-Gyula-Budapest háromszög alkotta terület. Masszív középmezőny (Budafok-Dabas-Pénzügyőr-Szigetszentmiklós) mellett nagy harc várható a kiesés elkerüléséért és a bajnoki címért is. Egyelőre nem tudni, hogy az amatőr-bajnokságba száműzött, azt nagy fölénnyel megnyerő pécsiek mire lesznek képesek ebben az osztályban. Első két meccsüket megnyerték mindenesetre. A Fradi II ismét az aranyra hajt, de esetleges elsőségük nem befolyásolja a feljutást a szabályok miatt. Nagy érdeklődéssel várjuk a Komló-Pécs baranyai derbit, de akár a Békéscsaba-Hódmezővásárhely is jó hangulatú kis összecsapás lehet (a képen lent: H’vásárhely-Békéscsaba). Sokatmondó adat, hogy két forduló után mindössze hárman voltak pont nélküliek a 18 csapatból!

Itt, Középen van a legtöbb NB III-as menő. Ahogy fent írtuk, itt játszik az NB III Nagy Öregje az FC Dabas személyében. De ne feledkezzünk meg a Dunaharaszti MTK-ról sem, akik kilenc szezon alatt egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet söpörtek be. Pont ekkortájt írtunk róluk részletesebben. A Szekszárd is tizedjére kezdi meg a bajnokságot a harmadik vonalban, de az ESMTK is igen régi ismerős errefelé. És még így sem tudja egyikük sem megszorongatni az örökranglistán a Gyulát,amely gyakorlatilag 1982 óta harmadosztályú! Egy kivételes év van, mert 1997/98-ban az NB III a negyedosztályt jelentette. De ennek is lassan húsz éve lesz...

vasar.jpg

Itt a legnehezebb megjövendölni a végső sorrendet. Mi arra tennénk, hogy a Ferencváros végez az első helyen és a Pécs idén még nem jut fel, bár a mezőny első harmadában fejezik be a bajnokságot. Sejtelmünk sincs, hogy innen ki fog feljutni.

Nyugati-csoport: III. Kerület, Andráshida, Csepel FC, Csornai SE, Diósdi TC-Select, Érdi VSE, Győri ETO FC, FC Ajka, Videoton FC II, Gyirmót FC II, Hévíz, Budapest Honvéd II, Kaposvári Rákóczi, Komárom, Puskás Akadémia FC II, Sárvár FC, Tatabánya FC, Veszprém.

Nem mintha sokkal könnyebb lenne a dolgunk a Nyugati-csoporttal. A Győri ETO minden bizonnyal feledtetni akarja szurkolóival a csúfos tavalyi szezont. Elviekben a Tatabánya is ezen elven kezdte meg a felkészülést, gyakorlatilag nem kizárt, hogy hamarosan a Pápa és a Kecskemét társaságában fogjuk említeni őket.

A Kaposvári Rákóczi mindenesetre kikerülni látszik ebből a körből, miután a pécsiekhez hasonlóan simán kivívták a feljutást. A Nyugati-csoport egyébként is teli van újoncokkal. A Hévíz régi-új ismerős, ahogy a megszűnés után újjáalakuló Veszprém is. A Komáromról pedig emitt szóltunk pár kedves szót.  Lesz itt győri háziderbi, Ajka-Veszprém csörte most vasárnap (Pápán), Diósd-Érd szomszédvári rangadó.

A Tatabánya-ETO-Rákóczi hármas nem is olyan régen még két osztállyal feljebb volt megszokott jelenség – ott már fordult meg a Veszprém, a Csepel és a III. Kerületi TVE is. Az újoncok szereplését itt is nehéz megjósolni, de vélhetőleg mások a céljai a veszprémieknek, mint a kaposváriaknak. A Csepel és a Csorna idén is egymás testén át fog küzdeni a bennmaradásért, ahogy a Sárvár, Komárom, Hévíz is.

A Csorna tavaly a tizedik fordulóban nulla ponttal állt a tabella utolsó helyén. Most három meccs után kilenc pontjuk van.

Tipp: Az ETO jut fel, az élmezőnyben megtaláljuk még a kis Honvédot, a Kaposvárt, és az Andráshidát. Normál esetben idesorolnánk a Tatabányát is, nagyon reméljük, hogy szebb napok jönnek a hajdanán szebb napokat látott klubra.

A fentiek tükrében talán tanulságos átfutni azt az írást, amit pontosan két esztendeje jelentettünk meg az oldalon, a 2014/2015-ös bajnokság elején. 

gyor2.jpg

Győriek Kaposváron - többi képért klikk ide!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4310429214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2016.08.23. 10:44:25

Nagyon jó összefoglaló. :) Budapesten élő kaposváriként alig várom, hogy a csapatom itt játsszon idegenben. Valamint azt is megemlíteném, hogy az első három fordulóban két korábbi bajnokcsapatot vertünk meg, kapott gól nélkül. :)

laci_52 2016.08.23. 11:12:28

Hol vannak már azok az idők, amikor az NB 1B mellett kétcsoportos NB II, hatcsoportos NB III és külön tartalékbajnokság is létezett!

Azóta a csapatok száma országosan harmadára-negyedére csökkent.

Rich.mond 2016.08.23. 20:55:32

@laci_52: Nem volt az olyan régen - még a sorozat első részeiben is nosztalgiáztunk róla. Mondjuk az az NB III igazi langyos víz volt.
2005-ben változtatták vissza az NB I- két NB II - hat NB III-ra.
A 2003/04-es NB I/B talán minden idők egyik legjobb másodosztálya volt
süti beállítások módosítása