Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis magyar futballtérkép 2015/2016

2015.09.10. 19:32 Rich.mond

Immáron harmadik éve készítjük el az ország futballtérképét, amely fehéren-feketén megmutatja az egyes megyék és régiók erejét a magyar labdarúgás felső három osztályában.  Íme az első rész (2013/2014) , majd a történelmi hátteret bogozgató második. A tavalyi, meglehetősen izgalmasra sikeredett nyári holtszezon ihlette a harmadik részt.Hogy idén ne essünk bele a tavalyi csapdába, ezért nem csak a bajnokság kezdetét vártuk meg, hanem még pár fordulót.

Arról a három felső osztályról beszélünk, amely az átszervezések után jelentősen karcsúsodott a 2012-2013-as szezon óta (144 csapatról csökkent 79-re a teljes mezőny)  és tavaly már a legfelső osztályt is érintette. Sőt, közvetve mind a hármat, így ez az írás remek felvezető lesz ősszel újrainduló NB III-as sorozatunkhoz. Ezúttal csavartunk egyet a dolgon és a torzítást kerülendő kivettük a csapatok közül az NB I-es alakulatok NBIII-ban indított tartalékcsapatait. Mivel tíz ilyen alakulat van az NB III-ban (a Haladás és a Vasas nem indított tartalékcsapatot), ezért 69 helyszínt kellett bejelölni a térképünkön.

Maradtak azok a csapatok, amelyek „önálló jogon” kaptak versenyengedélyt és vállalták az indulást azokban a bajnokságoban, ahol több az utazás, elviekben több az erős csapat, jelentősen megemelkedtek a költségek – viszont a két felső ligában jóval több a pénz. Ez nem feltétlenül mondható el a harmadosztályról, de ahogy említettük, ez majd egy külön írás témája lesz.

Tudta ön, hogy ebben a három osztályban három megye indítja a csapatok közel felét? – egészen pontosan a 69 csapat 43%-át. 2013 után újra van NB-s csapat nélküli megye. Ha pedig vizsgálataink tárgyát csak az NB I-re és NB II-re szűkítjük, akkor egészen ijesztő következtetésekre juthatunk. Különösképpen nem készültünk szöveges elemzéssel (na jó, csak egy kicsivel), a térképek és a táblázatok majd beszélnek helyettünk is.

Bizony alaposan megbolygatta az életet az NB I mezőnyének 12 csapatra szűkítése. Öt, tavaly még NB I-es csapatból kettő csupán az NB III-ban (Győr és Nyíregyháza), három csapat pedig csupán a megyei első osztályban tudott rajthoz állni. A Kecskeméti TE, a Pécsi MFC és a Pápa ezért el is tűnt a szemünk elől – legalábbis egyelőre. Ki tudja, hol állt volna meg az ETO zuhanása, ha nincsenek tavaly azon négy csapat között, amelyeknek volt az NB III-ban csapatuk? A Kaposvári Rákóczi 2013 őszén még NB I-es, de 2015-re már az NBIII-ig csúszna vissza, ha ott vállalta volna az indulást. De nem vállalta, így csak a somogy megyei pontvadászatban gyűjtögethetik a pontokat. Itt látható az aktuális futballtérkép (reméljük mindenkinek sikerül befejeznie a szezont).

vakterkep_alap_201516_nb1_2_3_wo_tarcsik.JPG

Íme Magyarország futballtérképe 2015/2016-ra

Hogy a „megyéből” miként lesz a feltámadás, azt pont most nem mi fogjuk megmondani. Az elmúlt évek kellő óvatosságra intettek minket. A Pécs kapcsán sokan már előre tudni vélik, hogy az NB III-as bajnoki címet idén megszerző Kozármisleny jogán jövőre már az NB II-ben fognak indulni.Ehhez képest első bajnokijukon csupán döntetlenre voltak képesek Szászváron. A Pápai Perutz FC a nyitómeccsén ugyancsak egy pontot hozott el Balatonalmádiból – bár utána behúztak két meccset is, de negyedik fellépésükön már kikaptak Csetényben. A Kaposvári Rákóczi öt meccs után 11 ponttal áll a tabella második helyén, négy pontra a tavalyi bajnok Balatonlelle mögött – tehát már ők sem 100 százalékosak. A Kecskemét egyelőre háromból hármat húzott be, de két másik csapat már 4/4-nél tart. Például a tavalyi bajnok Kiskunfélegyháza és a Nyilas Elek edzette, merész terveket szövögető, 20-0-ás gólkülönbséggel álló Tiszakécske.

Az NB II-ben relatíve tiszta a kép az elmúlt években: két feljutó/két kieső az NB I-ből, három kieső/három feljutó az NB III-ból. Igaz, idén azért volt némi kavarodás a mezőny összeállítása körül a fentieknek köszönhetően, de még mindig itt a legkönnyebb nyomon követni a változásokat.

Az NB III-ban ellenben teljes a zűrzavar. Visszalépő feljutók, visszalépő bennmaradók, megszűnések, költözések, kizárások. Még a korábbi évekhez képest is kaotikusabb a kép, pedig egyik holtszezon sem volt éppen sétagalopp, a tavalyi pedig különösen nem volt az. Idén sikerült erre rátenni még egy lapáttal, gyakorlatilag komédiává zülleszteni a három NB III-as csoport feltöltését. No de erről majd később, ez bőven megér egy saját posztot. Annyit azért engedjenek meg nekünk, hogy „mi megmondtuk, hogy nem lesz ennek jó vége”.

2013_2014_2015_minden.JPG

Így tűntek fel és el a csapatok az elmúlt három évben

Leszakadók

Már a sorozat első részében is feltűnt nekünk, hogy a Nógrádtól Hevesen és Szolnokon át az akkor még NB I-es csapattal rendelkező Bács-Kiskun megyét és Baranyát is idevéve egészen Kelet-Zaláig milyen kevés a csapat már NB III-as szinten is. Azóta a helyzet csak fokozódott. Ehhez a meglehetősen terméktelen területhez csatlakozott a három csapatát is elveszítő Hajdú-Bihar – az Ebes és a Létavértes felemelkedése majd bukása tankönyvekbe illő. De legalább még ott van a Debrecen és a Balmazújváros. Ellenben Somogyban csak az NB II-ben vergődő, megszűnés határán táncoló Siófok a megye északi peremén. Hol van már a Rákóczi, a Nagyatád, vagy mondjuk a Barcs, Marcali, Csurgó, Balatonlelle és Nagybajom? – mindannyian az elmúlt nyolc évben estek ki, vagy szűntek meg.

Baranyában az NB III a legmagasabb szint, de ott legalább három csapat is képviseli a megyét. Tudták önök, hogy öt éve még a szintén baranyai Bogád, Ócsád, Mohács és Pogány is NB III-as volt? Plusz ott van az elmúlt nyolc évből Bóly, a Pécsváradi Spartacus, Beremend, PVSK. Megjegyzendő, hogy a csapattal amúgy ellátott Tolnából is eltűnt pár „hagyományosan NB-s csapat”, úgymint a Dombóvár, Tolna, Bonyhád, Bátaszék, Tamási.

Bács-Kiskunban még ez sincs. NINCS NB-s csapat. A Baja tükörsimán esett ki a megyébe (hétvégén kapott egy hatost az újraalakuló Tiszakécskétől), a Kiskunfélegyháza kínosan kerüli a feljutást, a KTE beadta az NB III-as nevezést, de végül inkább indult a megyei elsőosztályban. 

Hevesnek úgy van két NB III-as csapata, hogy abból egyet a borsodi Mezőkövesd tart el, így lett a rosszemlékű Fortress-csapatból Felsőtárkány-Mezőkövesd. Nógrád nagy hagyományokkal rendelkező csapata, az SBTC mindössze egyetlen szezont bírt az NB III-ban (pedig nagy reményekkel vágtak neki). Így most a Somoskőújfalu a megye egyetlen „profi” csapata – és nem valószínű, hogy a Nagybátony, vagy a Balassagyarmat mostanában fog feltámadni.

És ha az NB III-at is kivesszük a kalapból, akkor kijelölhetjül sárgával az ország nagyjából-körülbelül felét – a terület közepén árválkodik az egy szem Szolnoki MÁV. Jövőre a Vác borítékolható kiesésével a sárgával kijelölt terület Észak-Pest megyén át összeér a szintén maximum NB III-as csapatokkal rendelkező Komárom-Esztergommal, fenyegető gyűrűbe fogva a fővárost.

2014_2015_nb1_2.JPG

Feltörekvők

Mert természetesen ilyenek is vannak. Örök közhely, hogy „sok a pesti csapat”. Ez a múltban sokszor tényleg így volt, a legutóbbi időkben már nem annyira. Bár a régi hagyományokhoz valószínűleg soha nem fog visszatérni a területi eloszlás, idén  szembetűnő Budapest előretörése. Emellett Pest megyén belül is zajlik egy sajátos koncentráció a csapatok számának lassú csökkenése mellett. Budapest és a hozzá tartozó agglomeráció súlya évről-évre nő, a fővárostól távolabbi csapatok kezdenek eltünedezni (lásd Tura, Nagykőrös, Veresegyház, Tápiószecső, vagy most az NB II-ből kieső Cegléd). Ez jórészt annak tudható be, hogy Budapest és Pest megye bajnoka évről-évre tényleg fel akart jutni az NB III-ba. Bár a pest megyeiek közül azért voltak kihullók, de mindig volt, aki a helyükre akart és tudott lépni. Ez az előző részben taglalt megyéknél teljes mértékben hiányzott és hiányozni is fog. Például Hajdú-Biharban minden évben eltűnt az NB-s térképről egy csapat, de a megyei bajnok egyszer sem szándékozott felfelé osztályt váltani (Illetve egy igen. Az Ebes). De ez még inkább igaz Somogyra, ahol a Balatonlelle idén is visszakozott az NB III-ba való nevezéstől.

Budapest és Pest megye együttes részaránya immáron 33%, ami az ország három legfelső szintű labdarúgó-csapatainak egészen pontosan egyharmada.

Ami igaz volt a Hajdúságra és Somogyországra, az részben sokáig igaz volt Borsod-Abaúj-Zemplénre is – mármint ami BAZ bajnokának a feljutási hajlandúságát illeti. A különbség csupán az volt, hogy évek óta stabilan uralják az NB III keleti felét a BAZ megyeiek, így az összlétszám sem fogyatkozott. Sőt, idén Tállya is csatlakozott hozzájuk. A hét csapat pedig az egyébként nem kis megye teljes területét lefedi. Mi lenne itt, ha még az Ózd is a régi fényében csillogna?

A jövő igéretei

Hogy mit hoz a jövő? Tavaly ilyenkor egészen biztosan nem gondoltunk ilyen földcsuszamlás-szintű változásokra, ezért jóslásra óvatosan vállalkoznánk. Főleg úgy, hogy elviekben a 2016-2017-es bajnokságban 20 csapatos lesz az NB II mezőnye. Ennek a létszámnövelésnek egyelőre megjósolhatatlan a hatása.  Szerintünk az NB I-ből 2015 tavaszán kiebrudalt csapatok nagy része osztályt vált jövőre. Merészebb jósaink Baranyára jövendölnek szebb időket – jövőre a mostani nulla helyett két NB II-es együttest és még egy NB III-ast. A másik nagy nyertes Győr-Moson-Sopron lehet, bár az SVSE jelenlegi formája, valamint a Gyirmót hagyományos kipukkanása a bajnoki hajrában plántál belénk némi óvatosságot. Másfelől a középső régiót leszámítva még mindig itt van a legnagyobb esély három NB II-es csapatra.

A délkeleti régióhoz annyi muszáj megjegyeznünk, hogy a 2011 Szeged visszaköltözése esetén (jelenleg Gyulán játsszák hazai mérkőzéseiket) Csongrád egészen pofás képet mutatna.

Nem valószínű, hogy a középső régió súlya csökkenne a jövőben. Borsod mellé felzárkózhat Szabolcs-Szatmár-Bereg is (feljut a Nyíregyháza az NB II-be + még egy NB III-as csapat). Az átszervezésig ugyanis kevés olyan szabolcsi város, vagy nagyközség létezett, amelynek nem volt NB III-as csapata. Már ha volt egyáltalán. 2011-2012-ben például tíz szabolcsi indult a Tisza-csoportban!

Tehát 2016/2017-ben 16 helyett húsz NB II-es, és a mostani 51 helyett megtippelhetetlen számú NB III-as csapat. A térkép változni fog. Méghozzá sokat.

 Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban- bővebb információ a vásárlási lehetőségekről pedig itt. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is

Címkék: nb1 nb2 nb3


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr177764230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása