Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Bevezetés

2017.03.22. 17:46 maribor_

1981. augusztus., A hónap első másfél hete

idokapszula_nb_i_1981_82_headlines.jpgElindul a Music Television 

Lássuk először augusztus első másfél hetének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

augusztus 1.

Befejező szakaszába érkezett szombaton a dunaújvárosi konverter acélmű beruházása: gőzzel töltötték fel a füstgázkazánt, és megkezdték, a konvertertest tűzálló falazását. Ezzel az öt éve tartó, kilenc és fél milliárd forint értékű nagyberuházás első egysége elkészült. Várhatóan augusztus 10-én már próbacsapolást is végeznek. így az első konverter az eredeti határidőnél négy és fél hónappal hamarább kezdi majd meg az üzemszerű termelést. A második konverteregység 1982 végére készül el, és 1983-tól a Dunai Vasmű új acélműve 1,7 millió tonna acélt gyárt évente.

Éhségsztrájkjának 71. napján újabb fogoly halt meg hajnalban Belfastban, a Maze börtönben. Kevin Lynch, az ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik frakciójának, az ír Nemzeti Felszabadító Hadseregnek volt a tagja, immár a hetedik, aki az embertelen börtönviszonyok elleni tiltakozásként kezdett éhezni. Hat társához hasonlóan ő is, azt követelte, hogy az ulsteri hatóságok nyilvánítsák az IRA bebörtönzött tagjait politikai fogolynak.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_kevin_lynch.jpgKevin Lynch huszonöt évet élt

Ugyanakkor a belfasti börtönorvosok közben - családja kifejezett kérésére - kezelésbe vették Paddy Quinnt, aki éhségsztrájkja következtében már a kóma állapotában van. Hírügynökségek megjegyzik, hogy ez az első eset, hogy egy IRA-tag családja ilyen lépéshez folyamodik, s emlékeztetnek arra, hogy korábban több felszólítás érkezett az IRA vezetőihez az éhségsztrájkok befejezésére, hiszen azok a brit hatóságok hajthatatlansága miatt hiábavalónak bizonyultak.

Kettős szögesdrót kerítés „védelmében” lejátszotta harmadik mérkőzését is a Springbok nevű dél-afrikai rögbicsapat az új-zélandi Palerstonaán. Az erős biztonsági készültség ellenére a mérkőzés ideje alatt tüntetők százai tiltakoztak a stadionon kívül a fajüldözés ellen.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_uj_zeland.jpgTüntetők a palerstoni stadion előtt

Nulla órakor megkezdi sugárzását a new york-i székhelyű Music Television csatorna, a mára ikonikussá vált Apollo-11 kilövésével és az űrhajóssal, aki elhelyezi a csatorna zászlaját a holdon. A „Ladies and gentlemen, rock and roll” szlogen felcsendülése után a csatorna műsorvezetői (vagy ahogy akkor nevezték őket, video jockey) köszöntek be, majd elindult az első klip, ami stílusosan a Video Killed The Radio Star volt a Buggles-től.

augusztus 2.

A forró kánikulai vasárnap már az ország hegyvidéki tájain - tehát azokon, amelyeken általában minden növény későbben érik - is véget ért a búza aratása. Mezőgazdasági nagyüzemeink jelentős hányada, a sík vidéki gazdaságok,már korábban, egy héttel, tíz nappal ezelőtt letették a búzaaratás gondját.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_malom.jpgMegérkezett az új búza a malomba

A Belfast közelében levő Maze börtönben, 73 napi éhségsztrájk után meghalt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) újabb tagja. Kieran Doherty 25 éves IRA-tag a június 11-i köztársasági választásokon az ír parlament képviselője lett. Doherty május 22-én vette át az első éhhalált halt IRA-tag, Bobby Sands helyét a tiltakozók sorában.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_kieran_doherty.jpgKieran Doherty

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ira.jpgŐ volt a nyolcadik

A „Vörös brigádok” nevű olasz terrorszervezet egy hónapon belül második foglyát végezte ki. Roberto Pecit a tavalyi bolognai fasiszta merénylet első évfordulóján ölték meg. Az évfordulóról egyébként szerte Olaszországban megemlékeztek. A római lóversenypálya közelében hétfőn kora reggeli megtalálták Roberto Peci holttestét - jelentette az ANSA olasz, hírügynökség. Pecit június 11-én bosszúból rabolta el a „Vörös brigádok”, mert testvére - a terrorszervezet letartóztatott tagja - vallomást tett a rendőrségnek, és ezzel lehetővé tette több terrorista őrizetbe vételét.

A karibi övezetben megkezdődött az Ocean Venture '81 fedőnevű atlanti-tengeri hadgyakorlat, a NATO eddigi legnagyobb flotta erődemonstrációja.

augusztus 3. 

Hazánkban ritka nagy kiterjedésű és erősségű jégverés pusztított este Szabolcs-Szatmár megyében. A jégvihar főként a mátészalkai, a kisvárdai, a vásárosnaményi és a nyírbátori járásban okozott tetemes károkat. Általában borsószem nagyságú jég esett, de helyenként tyúktojás nagyságú szemeik hullottak.

13 ezer légi irányító lép egyszerre sztrájkba az Egyesült Államokban magasabb béreket követelve. Ronald Reagan azonnal ultimátumot intézett hozzájuk, aki negyvennyolc órán belül nem veszi fel a munkát, elveszíti állását. Caspar Weinberger hadügyminiszter kilátásba helyezte, hogy további sztrájk esetén a repülőterek irányítását a hadsereg veszi át.

Mohammad Ali Radzsai, az Iráni Iszlám Köztársaság második elnöke a parlament előtt letette a hivatali esküt, amelynek szövege szerint őrködni fog a hivatalos vallás, az iszlám köztársaság rendszere és az alkotmány fölött.

augusztus 4.

Hosszú kényszerszünet után ismét megkezdték a széntermelést a tatabányai külfejtéses bányában, ahol a kőzetmozgások hatására még áprilisban megcsúszott a fejtést borító terjedelmes földréteg. Az 50 méter mélységű bányakatlanba beomlott több tízezer köbméter kőzettömeg tönkretette a szállítási útvonalat is, és emiatt több hónapon át lehetetlenné vált a széntermelés.

Új kezdeményezésről döntött a Hazafias Népfront Országos Tanácsa: lakóterületi ifjúsági fórumokat rendeznek. A HNF és a KISZ az ifjúságpolitikai határozat szellemében mintegy ötven településen, budapesti kerületekben hívja kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra a fiatalokat.

Föld körüli pályára bocsátották a Szovjetunióban a Kozmosz-1285 és a Kozmosz-1286 jelzésű mesterséges holdat. A szputnyikok fedélzetén elhelyezett berendezések kifogástalanul működnek.

augusztus 5.

A Magyar Televízió vetíteni kezdi a Fekete Macska bandája című szovjet bűnügyi tévéfilmsorozatot.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_fekete_macska.jpgA főszerepekben Vlagyimir Konkin (Sarapov) és Vlagyimir Viszockij (Zseglov)

A június 23-án Koppenhágából elindult nemzetközi békemenet szerdán a francia főváros elé ért. A nagyszabású megmozdulás részvevői csütörtökön - a Hirosima elleni atomtámadás 36. évfordulóján - már Párizs utcáin vonulnak végig, hogy demonstrálják az európai földrész békés jövőjéért vívott harc melletti elkötelezettségüket.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_bekemenet.jpgA Koppenhágából indult békemenet Párizs elővárosában

Reagan amerikai elnök megkezdte hivatalos tárgyalásait Szadat egyiptomi államfővel, aki előző este érkezett Londonból Washingtonba. Az amerikai elnök előzetes közlése szerint a megbeszélések legfontosabb céljának az egyiptomi államfővel való személyes jó viszonyának kialakítását tekinti, és elsősorban meghallgatni készül az egyiptomi álláspontot a közel-keleti helyzet és a Camp Davidben elhatározott palesztin autonómia tárgyalások folytatásának problémáiról.

A hatalmas amerikai vegyipari konszern, a Du Pont lett a győztese annak a versenynek, amely az eddig kilencedik legnagyobb amerikai olajvállalat, a CONOCO részvényeinek megvásárlására irányult. A Du Pont részvényenként 98 dollárt, összesen pedig hét és fél milliárd dollárt, minden idők legnagyobb vételárát fizeti ki majd a CONOCO részvényeinek 60 százalékáért. Hírügynökségek az évszázad fúziójáról tudósítanak.

augusztus 6.

Lengyelországban ismét tárgyalóasztalhoz ült a Szolidaritás és a kormány küldöttsége. A fővárosban és több vajdaságban érvényben van a sztrájkkészültség, és úgynevezett figyelmeztető munkabeszüntetéseik voltak Katowicében, Poznanban, Lublinban, Jelenia Gorában és a kielcei vajdaságban. A LEMP Központi Bizottsága eredetileg szombatra összehívott plénumát jövő keddre halasztották el.

Az elmúlt két év legnagyobb szabású pokolgépes merényletsorozatát hajtotta végre Észak-lrországban az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) úgynevezett ideiglenes szárnya. Az ország különböző pontjain: szállodákban, vasútvonalak mentén, hivatalokban és gépjárművekben több mint egy tucat pokolgép robbant. Megrongálódott - többek között - a Dublin-Belfast közötti vasúti fővonal, leégett a nyugat-belfasti Greenan Lodge szálloda, s pokolgép robbant a brit hadviseltek portadowni klubjában.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_belfast.jpgBelfasti utcakép - merénylet után

Robert Poli, az amerikai repülőtéri forgalomirányítók szakszervezetének vezetője közölte: a sztrájkolóknak mindössze három százaléka tért vissza munkahelyére a Reagan-kormány fenyegetéseinek hatására. A szakszervezet öt helyi vezetője van letartóztatásban. A helyi szövetségi bírák kormányellenes sztrájkra való szervezkedéssel vádolják őket. A kormány egyelőre nem enged. A szövetségi légiforgalmi igazgatóság több ezer elbocsátó levelet küldött ki, de mint Poli kijelentette, a szakszervezet több mint 12 ezer tagja el van szánva arra, hogy folytatja a harcot mindaddig, amíg a kormány újból hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

A hirosimai békeparkban gyászünnepségen emlékeztek meg a Hirosimára és Nagaszakira ledobott amerikai atombomba több mint kétszázezer áldozatáról. Pontban nyolc óra tizenöt perckor, a harminchat évvel ezelőtti hirosimai tragédia bekövetkeztének pillanatában megszólalt a békeharang, és az állami televízió által közvetített szertartás részvevőin kívül a japánok milliói rótták le kegyeletüket az elpusztultak emlékének. A hirosimai emlékműre ez alkalommal felvésték annak az újabb 2730 személynek a nevét, aki az utóbbi egy esztendőben halt meg az atomrobbanás utóhatásainak következtében.

augusztus 7.

Az Európai Közösség egymillió tonna zöldséget és gyümölcsöt semmisít meg, hogy az árak stabilak maradjanak.

Az olasz kormány döntést hozott, hogy Szicília déli részén építik fel az új amerikai közép-hatótávolságú nukleáris rakéták támaszpontját. A határozat ellen széles körű tiltakozó mozgalom bontakozott ki a szigeten.

A Reagan-kormányzat felmondott mind a 12 ezer sztrájkoló repülésirányítónak, akik nem tettek eleget a kormány ultimátumának. A szakszervezet 22 tagját pedig letartóztatták. Drew Lewis közlekedési miniszter szerint a következő hónapokban kevesebb járatot indítanak, a repülés biztonságát nem fenyegetik az elbocsátások. A szakszervezet viszont hangsúlyozta, hogy a jövő hétre, az első rossz időjárású napon összeomlik a jelenlegi forgalomirányítási rendszer. Hozzátette, hogy a kevés sztrájktörő és a felügyelők sem túlórázhatnak egyfolytában.

augusztus 8.

A Belfast melletti Maze-börtönben éhségsztrájkjának hatvankettedik napján, meghalt Thomas McElwee IRA-tag. Ő volt a kilencedik személy, aki ez év március 1. óta a brit kormány észak-írországi politikája elleni tiltakozásul az önkéntes éhhalált választotta.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_thomas_mcelwee.jpgThomas McElwee, élt 24 évet

Bécsben a zongoráiról híres Bösendorfer cég képviselője arról adott hírt, hogy bemutatótermük vitrinjeiből ellopták Liszt Ferenc, Richard Wagner, Pablo Casals, s több más zeneszerzőnek és zene virtuóznak a céghez írt, felbecsülhetetlen értékű leveleit. Az alkalmazottak feltételezik: a lopást egy vevőiként jelentkező amerikai fiatalember követte el, akkor, amikor a cég 153 éves hagyományaihoz híven, egyedül hagyták a bemutatóteremben, hogy kipróbálhassa a különböző zongorákat. Amint a cég képviselője elmondta, a vállalat fennállásának több mint 150 éve alatt soha senki még nem élt vissza ezzel a lehetőséggel.

Juan Antonio Samamnch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnöke egy lausanne-i nyilatkozata szerint nem látja veszélyben az 1984-es Los Angeles-i olimpia sorsát, annak ellenére, hogy az afrikai országok bojkottal fenyegetőznek.

augusztus 9.

Hajnalban a komlói Zobák-bánya üzemében gázrobbanás történt. A vizsgálat eddigi adatai alapján megállapították, hogy az üzem mintegy 650 méter mélységben levő vágatában a biztonságos munkavégzéshez szükséges, úgynevezett provokációs robbantást hajtottak végre. Ezután, eddig ismeretlen okból, nagy erejű gázkitörés történt. A bányaszerencsétlenség során a robbantást végrehajtók közül Bota János 27 éves vájár, komlói lakos és Mayer János 51 éves vájár, erdősmecskei lakos a helyszínen meghalt; Duzsi István 47 éves komlói lakos szénmonoxid-mérgezést szenvedett. A gázkitörés időpontjában a komlói légaknánál dolgozó két hegesztő könnyebb égési sérüléseket szenvedett.

Újabb tiltakozó megmozdulások robbantak ki Észak-Írországban, miután ismeretessé vált Thomas McElwee, a kilencedik éhségsztrájkoló halálhíre. Tüntetések voltak Belfastban, Londonderryben, Coalislandben és más városokban, falvakban. A tiltakozók összecsaptak a karhatalmi alakulatokkal. A brit rendőrség közlése szerint két ember meghalt és hárman megsebesültek. Harminc tüntetőt letartóztattak.

A héten Leonyid Iljics Brezsnyev az SZKP főtitkára a Krímben nyaralt.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_brezsnyev_krim.jpeg

Ronald Reagan amerikai elnök elrendeli a neutronbomba tömeges gyártását. A döntésről egyetlen szövetséges vezetővel sem konzultált. A döntés világszerte felháborodást keltett.

És akkor lássuk a lényeget, az Időkapszula: NB I. 1981/82 Bevezetőjét. Bemutatjuk az idei szezon szereplőit, következzenek a csapatok ábécé sorrendben, a csapatkapitányokkal és az edzőkkel.

Békéscsaba
A csabaiak tavaly, némileg váratlanul, eddigi legjobb idényüket produkálták. Nem lesz könnyű dolguk, ha a javuló tendenciát tartani akarják, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy elvesztették az egyik legjobbjukat, Budavári Lászlót.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_bekescsaba.jpg

Marosvölgyi Károly 1941- ben született. 1956-63 között alsóbb osztályú (NB III. és megyei) csapatokban játszott. Edzői pályafutása is a megyei I. osztályban kezdődött (Medgyesegyháza, 1965-74), majd 1974-től dolgozik Békéscsabán.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_bekescsaba_marosvolgyi_karoly.jpg

Mostani egyesületénél előbb az ifjúsági második, majd az első csapatot vezette (1974-1979). 1979-80-ban az első csapatnál pályaedző, a múlt év nyarától vezetőedző. Szakedző.

A csapatkapitány Pásztor József.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_bekescsaba_pasztor_jozsef.jpg

Bp. Honvéd
A kispestieknek egyértelmű csalódás volt a bajnoki cím után a tavalyi gyengébb szereplés. Még a két évvel ezelőtti kerethez képest sincs jelentős változás, ezért benne van a pakliban, akár az előző, akár azt megelőző idény teljesítményét fogják reprodukálni. A reális valóság a kettő között valahol, ezzel a játékoskerettel a dobogó valamelyik foka a reális, ez is a célkitűzés. A csapat motorja, Pintér Sándor az OTSH-tól engedélyt kapott, hogy külföldre szerződjön, a startkor ez még függőben van, mert sérüléssel bajlódik. Minden valószínűség szerint marad Kispesten.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_bp_honved.jpg

Tichy Lajos 1935-ben született. Az Építők SC és a BVSC után 1953-ban igazolt át a Bp. Honvéd SE-hez. 319 NB I-es mérkőzésen szerepelt és 250 gólt rúgott. Hetvenegyszeres válogatott, a válogatott mérkőzésein 49 gólt szerzett.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_bp_honved_tichy_lajos.jpg

1971-ben hagyta abba aktív pályafutását. Azóta a BHSE edzője. Előbb az ifjúsági első csapatot, majd az NB I-es tartalékot edzette, 1977 júliusától az első csapat vezetőedzője. Szakedző.

A csapatkapitány Lukács Sándor.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_bp_honved_baranyi_sandor.jpg

Csepel
A keret jó két éve alig változott valamit. A tavalyi NB I-be jutás után az első idényükben teljesítették a célkitűzést, a biztos bennmaradást, sőt, sikerült stabilan megkapaszkodni a középmezőnyben. Így egy összeszokott gárdáról beszélhetünk, amely előrevetítheti a mégjobb szereplést.  Erősítést és gólokat jelenthet Budavári érkezése.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_csepel.jpg

Keszthelyi Mihály 1922-ben született, tősgyökeres csepeli. 1946 és 1953 között 6 alkalommal szerepelt a nagyválogatottban, és 1 gólt lőtt. Ezt megelőzően tagja volt a Csepel 1941/42., 1942/43., majd 1947/48-ban bajnokságot nyert együttesének. 1957-ben hagyott fel az aktív játékkal, egyesületénél utánpótlásedző lett.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_csepel_keszthelyi_mihaly.jpg

1965 és 1974 között a nagycsapat vezetőjeként dolgozott, aztán a VM Egyetértés, majd az egyesülés után az MTK-VM csapatánál működött. Aztán az MLSZ állományába került, 1979-ben tért vissza Csepelre, vezetőedzőnek. Szakedző.

A csapatkapitány Kőhalmi Gábor.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_csepel_kohalmi_gabor_1.jpg

Debreceni MVSC
A csapat legnagyobb erősítése, hogy sikerült a vezetőknek egyben tartani a tavalyi gárda gerincét.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_debreceni_mvsc.jpg

Kovács Ferenc 1934-ben született, az MTK-ban játszott, és 1955-ben egy alkalommal szerepelt a nagyválogatottban. Edzőként 1969-től az MTK-nál, az Egri Dózsánál tevékenykedett aztán öt idényt töltött a Videotonnál (1972-77). 

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_debreceni_mvsc_kovacs_ferenc.jpg

Ezt követően egy esztendeig volt a Vasas vezetőedzője, 1978-79-ben szövetségi kapitány, majd 1979-80-ban az MLSZ szakfelügyelője. 1980 nyarán vette át a DMVSC csapatának irányítását. Szakedző.

A csapatkapitány Kiss János.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_debreceni_mvsc_kiss_janos.jpg

DVTK
Szántó távozása nagy veszteség, igazából őt nem is tudják, talán, pótolni. A Ferencvárostól cserébe megkapták Bőszt, hozzájuk került Dunaújvárosból Giron és a leninvárosi Kovács. Összességében elmondható, a miskolciak a nyári uborkaszezon vesztesei az átigazolási piacion, jelentősen gyengültek. Az új edzőnek biztos már vannak konkrét elképzelései a csapat szerkezetét illetően, de a végleges felállást sok-sok mérkőzés után lehet majd csak kialakítani.idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_dvtk.jpg

Puskás Lajos dr. 1944-ben született. Játékosként Debrecenben kezdődött pályafutása, a DMVSC után pedig a budapesti Vasasban folytatta - tagja a piros-kékek bajnokcsapatának (1965, 1966). A nagyválogatottban 1964 és 1969 között 7 alkalommal jutott szóhoz és egy gólt szerzett. Jogi doktor.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_dvtk_dr_puskas_lajos.jpg

1977-től dolgozott a Siófok NB II-es csapatnál, majd 1977 és 79 között Debrecenben (DMTE, NB II). 1979-ben került vezetőedzőnek az akkori másodosztályú Kaposvári Rákóczihoz, amelyet 1980-ban az élvonalba vezetett, de aztán az 1980/81-es bajnokságban a csapat kiesett. 1981 nyarától a DVTK mestere. Szakedző.

A csapatkapitány Oláh Ferenc.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_dvtk_olah_ferenc.jpg

Ferencváros

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ferencvaros_2.jpgHátso sor (balrol): Zsiborás, Mörtel, Beles, Szűcs Lajos pályaedző, Monostori Tivadar pályaedző, Pölöskei, Nyilasi, Kakas. Középen: Bodnár József gyúró, Szabadi, Szokolai, Pogány, Novák Dezső vezetőedző, Takács, Ebedli, Judik, Takács József gyúró Elol: Jancsika, Tepszics, Hajdú, Kvaszta, Szántó.

Az előző, az 1980/81-es, szép év volt a zöld-fehéreknél. Azt megünnepelték, annak rendje és módja szerint elbúcsúztatták, s már kovácsolják a terveket a hasonlóan szép jövő érdekében. Most - eltérően az előző évek gyakorlatától - nagy gonddal készítették elő erősítési tervüket, mi több, komoly erőfeszítéseket tettek annak realizálására. Míg korábban rendre lecsúsztak jelöltjeikről, és a tervek csak tervek maradtak, addig most nyáron, egy kivétellel mindenkit leigazoltak, akit korábban kiszemeltek. A két, válogatottat is megjárt játékos Szántó és Pölöskei mellé három tehetséges fiatalt is hoztak, Szabadit, Kvasztát és Belest, csupán Sulija megszerzését nem sikerült elérniük. Szántó és Pölöskei nagy nyereség, mindketten ott vannak a válogatott kapujában, tudjuk mire képesek, mit várhatnak tőlük. Velük könnyebb szívvel vághatnak bele az elkövetkezendő időszak nagy feladataiba. Mint bajnoknak, ott kell lenniük továbbra is az élen, versenyben a dobogóért. A bajnok mindig azzal vág neki a soron következő évnek, hogy szeretné bizonyítani, méltán hódította el a büszke címet. idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ferencvaros.jpg

Novák Dezső 1939-ben született. Aktív labdarúgó-pályafutása 1951-től 1972-ig tartott, ez idő alatt Egyházasrádóc (megyei I. osztály), a Szombathelyi Postás (megyei I. osztály), a Szombathelyi Haladás és az FTC csapatában szerepelt. 333 NB I-es találkozón játszott és mintegy 120 gólt szerzett - ebből pontosan kilencvenet az FTC színeiben. Négy alkalommal tagja a Fradi bajnok- és egyszer MNK-győztes együttesének, részese a csapat 1965-ös VVK-győzelmének.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ferencvaros_novak_dezso.jpg

A nagyválogatottban kilencszer jut szóhoz, és aktív szerepe van az 1964. évi EB-bronz kivívásában. Három olimpián focizik, és kétszer tagja az olimpiai bajnokcsapatnak (1964, 1968). 1972-76 között a Fradinál pályaedző (Csanádi és Dalnoki munkatársa), majd 1976-1980 között a Dunaújváros NB I-es csapatánál vezetőedző. 1980 nyarán vette át vezetőedzői tisztben az FTC-focisták irányítását - bajnokcsapat mestere. Szakedző.

A csapatkapitány Nyilasi Tibor.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ferencvaros_nyilasi_tibor_1.jpg

Haladás
Szombathelyen nagy volt az öröm attól a pillanattól, hogy biztossá vált az NB I-be kerülés. Ugyanakkor a veszélyt jelző piros lámpa azonnal fellobbant az agyakban: vigyázni kell! Nem szabad, hogy a Haladást a kiesés réme kísérje végig az NB I-es útján. A jó szereplés feltételeit még a nyáron, a szakmai munka megkezdése előtt kellett volna megteremteni. Nem sikerült. A Haladás VSE július elején úgy kezdte el a munkát, hogy nem volt edzője. Egymás után léptek vissza a jelöltek. Olyan hosszú a felkértek listája, hogy nem is vállalkozunk felsorolására. Ilyen helyzetben nehéz lesz a helytállás, pedig a Haladás arra készül!idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_haladas.jpg

Török Péter 1940-ben született. Tősgyökeres szombathelyi, mi több, tősgyökeres Haladás hivő. E klub ifjúsági csapatában kezdett el focizni, és a Haladás színeiben is fejezte be aktív pályafutását. Más egyletben nem is szerepelt... Szakedző, emellett testnevelő tanári diplomája van.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_haladas_torok_peter.jpg

Sárosi László mellett (4 évig) volt pályaedző, majd ezt követően a Haladás ügyvezető elnöke. Miután az NB II. Nyugati csoportjában bajnokságot nyert együttesnek az élvonalban nem akadt edzője, a hosszú tárgyalások sem vezettek eredményre a különféle jelöltekkel, Török Péter megunta a huzavonát és magára vállalta a feladatot. A szombathelyi együttes két idény után játszhat újra az NB I-ben.

A csapatkapitány Garics György.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_haladas_garics_gyorgy_1.jpg

Nyíregyháza
Nehéz lesz a tavalyi szereplést nem hogy felülmúlni, hanem csak megismételni is. Pláne, hogy a sikerkovács Temesvári edző is, és Szendrei József, a kapus is Újpestre távozott. Jelentős erősítés nem történt, minden igyekezettel próbálják majd pozíciójukat tartani.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_nyiregyhaza.jpg

Papp László edző 1941-ben született. Játékos pályafutását a Nyíregyházi Vasutasban kezdte. 1963 és 65 között Békéscsabán a helyi VTSKban, majd az NB II-es Előre Spartacusban játszott. 1966-ban a DVTK-ban szerepelt az NB I-ben, innen került vissza az NB I/B-s Békéscsabába. 

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_nyiregyhaza_papp_laszlo.jpg

Edzőként - az Előre Spartacus pályaedzőjeként kezdte működését, majd a Szarvas NB II-es csapatát vezette két éven át. Idén nyáron kétéves szerződést írt alá Nyíregyházán. Jelenleg harmadéves a TF szakedzői tagozatán.

A csapatkapitány Szekrényes András.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_nyiregyhaza_szekrenyes_andras.jpg

Ózd
Az ózdiak sokak számára teljesen ismeretlenek, még a tavalyi Nyíregyházánál is jobban. A sötét ló effektus csak előnyükre szolgálhat, csak úgy mint a harcosság, a lelkesedés, a csupa szív játék. Nagy kérdés, hogy mennyiben sikerül majd a szakvezetésnek elhitetni ezzel a gárdával, hogy nincs olyan nagy különbség a két osztály között. Ez volt egyébként a nyíregyházi titok egyik forrása is.idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ozd.jpg

Pallagi Róbert 1936-ban született. Edzői pályafutása 1970-ben Oroszlányban kezdődött (NB I/B). 1972 és 1976 között Gyöngyösön az NB III-as együttest vezette fel az NB Il-be, 1976/77-ben a DMTE edzője. 1977 és 1979 között újabb sikert ért el Szarvason, az NB III-ból az NB II-be vezette a helyi csapatot.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ozd_pallagi_robert.jpg

1979-től van Ózdon, pályájának újabb sikeres állomásán, ahol az NB Il-es csapatot az első osztályba segítette. A labdarúgócsapat utoljára az 1965/66-os bajnokságban játszott az NB I-ben.

A csapatkapitány Ligeti László.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_ozd_ligeti_laszlo.jpg

Pécsi MSC
Pécsett nagyjából ugyanazok a célok, amik tavaly voltak, kiesési gondok nélküli, stabil középcsapatnak megmaradni.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_pecsi_msc.jpg

Kovács Imre 1921-ben született. Játékosként (Kovács I. néven) a BSZKRT-ban, majd az MTK-ban kora egyik legkiemelkedőbb képességű labdarúgója volt. 1948 és 1952 között 8 alkalommal került be a válogatottba. Tagja volt az 1952. évi olimpiai játékokon győztes válogatottnak. Testvéröccse, József (Kovács II.) ugyanabban az időben az MTK hátvédjeként öt alkalommal volt válogatott. A sors furcsasága: ebben az idényben egymással küzdő csapatokat vezetnek, ugyanis Kovács József, a SZEOL AK vezetője. 

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_pecsi_msc_kovacs_imre.jpg

Edzői pályafutását az MTK-ban kezdte, 1963-ban. Később a KSI-nél, Egyiptomban, a Pécsi Dózsánál, a Videotonnál, az Ú. Dózsánál, Salgótarjánban, majd újra az MTK-nál és Pécsett, végül a Rába ETO-nál tevékenykedett. Idén került vissza a PMSC csapatához. Az Ú. Dózsával két alkalommal (1972, 1973) nyert bajnokságot, a Rába ETO-val 1979-ben MNK-t. Mesteredző.

A csapatkapitány Katzirz Béla.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_pecsi_msc_katzirz_bela_1.jpg

Rába ETO
Tavaly katasztrofálisan sikerült az év, a keret is ugyanaz maradt, egyedüli igazolás a zalaegerszegi Szentes. Egyes hírek szerint a fehérvári Kovács László és Burcsa követik mesterüket, Verebest a Rába partra. Kérdés, az az edző, aki tavaly kisebb csodát tett a Videoton fiataljaival, itt mit fog tudni kezdeni a jóval idősebb és kevésbé sikeres idősebb játékosokkal.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_raba_eto.jpg

Verebes József 1941-ben született. Játékos pályafutása a Ferencvárosban kezdődött, majd az Oroszlány, a BVSC, a Ganz MÁVAG, a Budafok és a Bp. Építők NB Il-es csapatai következtek. Éveken át vezette az NB I-NB II-s já ték vezetők edzéseit.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_raba_eto_verebes_jozsef.jpg

Első jelentős klubcsapata Kecskemét volt, onnan került a Videotonhoz, ahol előbb pályaedzőként dolgozott, majd az 1980/81-es idényben a vezetőedzői tisztet töltötte be. Nyáron vette át a Rába ETO csapatának vezetőedzői tisztét.

A csapatkapitány Magyar Lajos.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_raba_eto_magyar_lajos.jpg

SZEOL AK
Az újoncnak mindig nehéz. Nincs tapasztalata, játékosállománya általában nem a legjobb. És most ráadásul létszámcsökkentés lesz. Négy csapat is kieshet az NB I-ből! magyarul legalább négy csapatot meg kell előzniük, a cél a bennmaradás. Erősítés lehet a Debrecenből érkezett Orosházi, és az egykori angyalföldi Somogyi, valamint a most leszerelt volt MTK-VM-es Gruborovics is.idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_szeol_ak.jpg

Kovács József 1923-ban született, 1945 é 1959 között az MTK-ban játszott, 1951-ben és 1953-ban bajnok lett a csapattal. 1955-ös visszavonulásáig 294 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 15 gólt szerzett. A nagyválogatottban (1948-51) öt alkalommal szerepelt, az NB I-ben hosszú edzői pályafutással rendelkező Kovács Imre (jelenleg: PMSC) öccse.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_szeol_ak_kovacs_jozsef.jpg

Szakedzői képesítése van. 1960-tól tevékenykedik edzőként. 1964 é 68 között Egyiptomban dolgozott, majd kétszer is a Vasas Izzónál, ő csinált az újpesti csapatból elsőosztályú alakulatot. 1979-től dolgozik a Tisza parton és a SZEOL AK-kal is az élvonalba jutott. Hároméves szünet után került vissza az együttes az NB I-be.

A csapatkapitány Kozma Zoltán.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_szeol_ak_kozma_zoltan_1.jpg

Tatabánya
Ha most stílszerűek akarnánk lenni, akkor nyilván így fordulnánk a Mesterhez: Lakat tanár úr diákjai jól vizsgáztak tavaly. Hogyan képzeli el a jövő évet, 1981/82-őt? Gondol-e arra, hogy a második helyről nehezebb lesz egy fokkal feljebb lépni, mint az ötödikről volt a másodikra? És egyáltalán: most már hogyan tovább? Tovább a felfelé vezető úton? Sok mindenre választ kaphatunk egy év múlva. A nagy öreg Csepecz eligazolt, de ettől nem gyengült a bányászcsapat, még így is ők, talán, a legerősebbek a kapusposzton. érkezett a Dózsából Schumann, a Dunaújvárosból Weimper, illetve felkerült a felnőtt keretbe a tehetséges Kiprich József.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_tatabanya.jpg

Lakat Károly dr. 1920-ban született. Szegeden, majd az FTC-ben játszott. 1945-50 között 13 mérkőzésen szerepelt a nagyválogatottban. A jelenlegi edzői kar rangidőse, eredményei alapján is listavezető társai között. Korábban már dolgozott a bányászoknál - és másutt is, így az FTC-ben, az MTK-nál, a Bp. Honvédnél többek között - igen eredményesen. 

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_tatabanya_dr_lakat_karoly.jpg

1964-ben és 1968-ban az olimpiai aranyérmet nyert magyar olimpiai csapat mestere. 1979 nyarától 1980 májusáig a válogatott szövetségi kapitánya. Ezután vette át a Tatabánya vezetőedzői tisztét. Mesteredző.

A csapatkapitány Szabó György.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_tatabanya_szabo_gyorgy_1.jpg

Ú.  Dózsa

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa_2.jpgAz Újpesti Dózsa 1980/81-es kerete. Álló sor, balról: Herédi, Steidl, Kardos, Temesvári Miklós vezetőedző, Kovács J., Sarlós, Tóth J. Középső sor: Pető Gábor gyúró, Göröcs János pályaedző, Piel, Kolár, Birkás, Jurácsik, Nagy L., Fekete Ferenc pályaedző, Schmidt Mátyás technikai vezető. Alsó sor balról: Kovács B., Kiss S., Törőcsik, Fekete, Bodnár, Kisznyér, Szűcs.

A lila-fehérek amúgy sem jól sikerült szezonja után Dunai III. Ede, Tóth András és Rothermel Ádám személyében összesen 919 NB I-es meccset, 42 válogatottságot, két olimpiai érmet és 20 bajnoki címet vesztettek el játékoskeretükből. Távozott továbbá a hangyaszorgalmú középpályás, Schumann Péter Tatabányára igazolt. Cserébe négy játékos érkezett, akik közül csak egy rendelkezik számottevő NB I-es tapasztalattal.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa_birkas_peter_1.jpg idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa_kisznyer_sandor_1.jpg idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa_szendrei_jozsef_1.jpg idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa_szucs_janos_1.jpg

A négy újpesti igazolás, Birkás Péter, Kisznyér Sándor, Szendrei József és Szűcs János

Különösen a kapus, Szendrei leigazolása volt érdekes, a Nyíregyháza, érthető okokból, nem akarta kiadni. Végül az MLSZ döntött arról, hogy a játékos szabadon igazolható.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa.jpg

Temesvári Miklós 1938-ban született. Játékosként a Miskolci VSC NB IÍ-es csapatában aratta legnagyobb sikereit. Edzőként először a hejőcsabai megyei csapatnál működött, majd Sajóbábonyban. 

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa_temesvari_miklos.jpg

Diósgyőrött pályaedzőként tevékenykedett, majd a Nyíregyháza együttesét vette át. 1981 nyarán került az Újpesti Dózsához. Nyíregyházi működését megelőzően Temesvári - az UEFA felkérésére - az MLSZ képviseletében több tengerentúli országban járt és szakelőadásokat tartott.

A csapatkapitány Nagy László.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_u_dozsa_nagy_laszlo_1.jpg

Vasas
Most, hogy megnyerték az MNK-t, meg is kell védeni és jobb nemzetközi szerepléssel elfeledtetni a legutóbbi balsikert és a bajnokságban továbbra is az első három között végezni. Kicsit új arculatú Vasast szeretnének a vezetők. Valami látványos, alapvető változtatásra nincs lehetőségük, hiszen új játékosok nem érkeztek, a régiek közül pedig Mészáros külföldre szerződött, Váradira és Komjátira még hetekig nem számíthatnak, öröm az ürömben, hogy Híresre viszont igen és persze Zomborira is, aki meggondolta magát és nem vonult vissza. Kedvező, hogy Szebegyinszky leszerelt.idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_vasas.jpg

Bundzsák Dezső 1928-ban született. Fiatal korában Kiskunhalason rúgta a labdát, onnan került a Vasashoz. A nagyválogatottban huszonötször kapott helyet. Gazdag edzői tapasztalatokra tett szert idehaza és külföldön.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_vasas_bundzsak_dezso.jpg

Edzői pályafutásának első nagy állomása Görögország volt, hazajövetele után a SZEOL edzője lett, majd a FÖSPED következett. A FÖSPED után a Győri MÁV DAC szakmai munkáját irányította, utána Egyiptomban működött eredményesen. Mészöly Kálmántól vette át a Vasas vezetőedzői tisztét.

A csapatkapitány Török Péter.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_vasas_torok_peter_1.jpg

Videoton
Év végére beérett a csikócsapat építése, Verebes József bátran, igaz, kényszerből, nyúlt a fiatalokhoz. Mára ez odáig jutott, hogy olyan rutinosabb játékosokról is lemondtak most könnyű szívvel, mint a kapus Kovács László, vagy a középpályás Burcsa Győző és Ambrus László.. Az erősítéseket jellemzően most is a saját utánpótlásból oldották meg, ketten (Palkovics és Udvardi). Kérdés, mire lesz ez elég, figyelembe véve, hogy új edző érkezett, Szentmihályi kvalitásaiból semmit nem von le, de feltétlen megemlítendő, része és részese volt az MTK-VM tavalyi kiesésének.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_videoton.jpg

Szentmihályi Antal 1939-ben született. Labdarúgó pályafutása alatt védte a Rába ETO, a Vasas és az Ú. Dózsa kapuját. Az Újpesttel sorozatban öt ízben nyert bajnokságot (1969, 1970, 1971, 1972, 1973). 1961 és 1969 között harmincegy alkalommal volt válogatott. Edzői működését az Ú. Dózsa ifjúsági első csapatánál kezdte 1974-ben. 

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_videoton_szentmihalyi_antal.jpg

1977-1979 között sikerrel vezette a Székesfehérvári MÁV Előre együttesének edzéseit. 1979/80-ban Tatabányán, 1980/81-ben az MTK-VM csapatánál volt vezetőedző. Ez utóbbinál - a csapat gyenge szereplése miatt - edzői szerződését felbontották. 1981 nyarán vette át a Videoton vezetőedzői tisztét. Szakedző.

A csapatkapitány Baranyi Sándor.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_videoton_baranyi_sandor.jpg

Volán
Nagyon nehéz év előtt állnak. De ennek ellenére megpróbálják visszahozni a pályára a harcos, lelkes, gólra törő, kockáztatni is merő Volánt Biztató, hogy a felméréseken mindenki teljesítette az előírtakat,  ami jelzi, hogy jó erőben van a gárda. Sokan az egyik biztos kiesőnek könyvelik el a közlekedésieket jó előre, de ők arra alapoznak, hogy a nyáron sikerült hat (az ifjúsági válogatott kapus, Varga, Kotul, Krómer, Szeibert, Farkas és Nagy) fiatal, most leszerelő labdarúgót igazolniuk, akik még éhesek a sikerre. És ezek az új fiúk, vélhetően, végre versenyre késztetik majd azokat, akik kezdték magukat már páholyban érezni.idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_volan.jpg

Preiner Kálmán 1921-ben született. Eredményes labdarúgó-pályafutása alatt szerepelt a Ferencváros proficsapatában, majd Győrben és Csepelen folytatta elsőosztályú szereplését 1955-ig. Edzői pályafutásának kezdete Csepel volt, utána a DVTK következett, majd szövetségi edzőség az ifjúsági válogatottnál.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_volan_preiner_kalman.jpg

Újabb NB I-es edzőségének állomásai: Bp. Honvéd, Pécsi Dózsa, Volán, DVTK, majd most nyártól ismét a Volán.

A csapatkapitány Ebedli Ferenc.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_volan_ebedli_ferenc.jpg

ZTE
A 10. hely megszerzését tűzte ki célul a vezetőség, de úgy, hogy szezon közben egy pillanatig se fenyegesse őket a kiesés réme. Vagyis számottevő megingások nélküli, megbízható középcsapatként kellene szerepelniük. Veszteség a gólerős csatár, Szentes Lázár távozása, illetve a két kapus ikon, Déri László, valamint Bolemányi János szögre akasztották a kesztyűt. A kapusok helyett két másik érkezett, akik még soha nem védtek az NB I-ben, Szeieben László a Honvéd volt ifjúsági válogatott kapusa, valamint Balázs Zsolt az NB II-ből. Több mezőnyjátékos posztot a tavaly bajnok ifjúsági csapatból töltöttek föl.idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_zalaegerszegi_te.jpg

Szőcs János edző 1933-ban született. Labdarúgó-pályafutását Zalaegerszegen kezdte az NB Il-es Vörös Meteorban. Később a PEAC, majd a Pécsi Dózsa NB I-es csapatának játékosa. 1958 és 1962 között a Bp. Honvédban, majd 1965-ig a Komló együttesében játszott.

idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_zalaegerszegi_te_szocs_janos.jpg

Itt kezdte edzősködését, innen került 1968-ban a ZTE csapatához, ahol tíz esztendőn keresztül vezette a csapat felkészülését. Pécsi kitérő után 1981 nyarán tért vissza a ZTE együtteséhez.

A csapatkapitány Gass István.
idokapszula_nb_i_1981_82_bevezetes_zalaegerszegi_te_gass_istvan.jpg

És akkor nemsokára kezdünk. Ne feledjék, 1981. augusztus második hétvégéjén az ország kilenc stadionjában indul útjára a labda.

Az első forduló párosításai:

Haladás – Volán
ZTE – Vasas
SZEOL AK – Ú.  Dózsa
Tatabánya – Videoton
Ózd – Rába ETO
Bp. Honvéd – Nyíregyháza
Pécsi MSC –  DVTK
Ferencváros – Csepel
Debreceni MVSC –  Békéscsaba

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3912287045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2017.03.22. 22:47:32

Ezt nagyon szépen köszönöm!
Ugyanis mindmáig 1981/82 a kedvenc szezonom!!

JuAn 2017.03.26. 20:23:24

Tichynél az Építők és a BVSC nagyon furán néz ki, és hiába tudom, hogy másoknál sem a Kinizsi vagy a Vörös Lobogó szerepel klubként, de elsőre csak egy klasszikus jutott eszembe: éseztígyhogy?

maribor_ 2017.03.26. 21:04:48

@JuAn: Tichy az Építőkből lett ifiválogatott....

JuAn 2017.03.26. 23:15:45

Értem, de még soha nem láttam így, csak ÉMOSZ/MÉMOSZ és Budapesti Lokomotívként.
süti beállítások módosítása