Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 2. forduló

2017.04.03. 14:05 maribor_

1981. augusztus 21-22.A nyár utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_headlines_1.jpgLátványos tűzijátékkal köszöntöttük az Alkotmány ünnepét

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 17.

Súlyos vasúti szerencsétlenség történt reggel Bécsben, a Déli pályaudvaron. A burgenlandi Nickelsdonf felől érkező, főként bejáró munkásokat szállító személyvonat - egyelőre kiderítetlen okból - nem állt meg a vágány végén, hanem mintegy 50 kilométeres sebességgel nekiütközött a pályát lezáró betonfalnak. Ennek következtében a mozdony és a szerelvény 11 személykocsija megrongálódott, több közülük egymásba csúszott.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_becs.jpgDolgoznak a mentők az egymásba futott vagonok szétbontásán a bécsi pályaudvaron

A szerencsétlenség három áldozata a helyszínen, egy negyedik a mentőautóban halt meg. A vonat utasai közül 108 személyt szállítottak kórházba, közülük többnek az állapota életveszélyes. A szakértők és a rendőrség azonnal megkezdték a szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálását.

A Belfast melletti Maze börtönben újabb fogoly csatlakozott az éhségsztrájkolókhoz. A 25 éves Jackie McMullan - akit egy rendőr elleni merényletért életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek - az augusztus 8-án elhunyt Tom McElwee helyére lépett. Időközben az élelemfelvételt 57 napja megtagadó Michael Devine állapota válságosra fordult.

Los Angelesben tanácskozásra ült össze az amerikai nemzetbiztonsági tanács, hogy Reagan elnökletével döntéseket hozzon a nukleáris fegyverrendszerek ügyében.

augusztus 18.

A Szolidaritás vezetősége által meghirdetett bojkott következtében Lengyelországban az újságok egy része ma és holnap nem jelenik meg. Sok nyomdai és terjesztői kollektíva jelentette be azonban, hogy fellép e provokatív akció ellen. A kormány elnökségének ülésén intézkedéseket hoztak a gazdasági stabilizáció érdekében.

A LOT lengyel légitársaság önkormányzata hajnalban úgy döntött, hogy nem fogadja el az illetékes minisztérium által kidolgozott működési szabályzatot, és állást foglalt a minisztérium által a LOT élére jelölt igazgató személye ellen.

A szíriai békefenntartó csapatok szétválasztották a Bejrútban három napja utcai harcot vívó vallási és politikai csoportokat. A szíriai csapatok ütközőzónákat építettek ki, amelyek elválasztják a harcoló feleket a város déli és délkeleti részében. A legutóbbi napok összetűzéseinek 24 halottja és 77 sebesültje van Bejrútban. A hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok fele és a sebesültek többsége polgári személy.

augusztus 19.

A magyarországi mozik, Bud Spencer főszereplésével, bemutatják a Seriff az égből című olasz sci-fi vígjátékot.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_seriff_az_egbol.jpg

Ha Bud Spencer, akkor nem maradhatnak a nézők Terence Hill film nélkül sem. Szintén vetítésre kerül az 1975-ös készítésű Egy zseni, két haver, egy balek című olasz-francia-NSZK western-vígjáték is.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_egy_zseni_terence_hill.jpg

A Földközi-tenger térségében, a Sidrai-öbölben, az Egyesült Államok haditengerészetének két F-14-es vadászgépe két szovjet gyártású, de a líbiai hadsereg kötelékében szolgáló Szu-22-es harci géppel légi csatába keveredett, és lelőtte azokat. A Szuhoj ezen típusa változtatható nyilazású szárnyú harcászati vadászbombázó repülőgép-család tagja, nem éppen légi csatára tervezték őket. A két pilóta egyébként katapultált és sértetlenül megúszták az esetet.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_f_14.JPGA Fast Eagle 102, az egyik a két F-14-es Tomcat gépből, az USS  Nimitz anyahajó fedélzeten közvetlenül az incidenst követően

A tripoli rádióban sugárzott közlemény hangsúlyozta, hogy a líbiai gépek rutinjellegű járőrúton voltak líbiai felségvizek felett, az ország légterében. A tripoli állásfoglalás hozzáfűzte, hogy az amerikai légierő ismételten, provokatív tengeri hadgyakorlatot tart, megsérti Líbia légterét, az ország felségvizeit, és a katonai gépek elleni amerikai akció a Líbia és forradalma elleni agresszió eszkalálásának folyamatába illeszkedik.

Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter washingtoni idő szerint reggel hét óra harminc perckor rendkívüli sajtóértekezletet hívott össze. A Pentagon vezetője megerősítette a hírt, hogy az amerikai 6. flotta egységei az éjszakai órákban lelőtték a líbiai légierő két harci gépét. Azt is közölte, hogy az Egyesült Államok kormánya tudott róla: olyan térségben rendel el tengeri gyakorlatokat, amelyet Líbia saját felségvizeinek tekint. (Líbia sok más országhoz hasonlóan kétszáz tengeri mérföldre terjesztette ki felségvizei határát, Washington viszont csak három mérföldes határt ismer el.) Az amerikai miniszter azt is hozzátette, hogy líbiai részről hivatalosan tiltakoztak az előre bejelentett haditengerészeti akció ellen. Szavaiból azonban kitűnt, hogy a provokációs gyakorlatot az eredeti tervek szerint folytatni kívánják.

A Pentagon egyébiránt azt állította, hogy a líbiai gépek - úgymond - megtámadták a Nimitz amerikai repülőgép-anyahajó két járőröző harci gépét, s ezekre válaszképp hőérzékeny, korszerű amerikai rakétákkal megsemmisítették őket. Weinberger hozzáfűzte, hogy a két ország közti közvetlen kapcsolat híján Belgium közvetítésével „az Egyesült Államok tiltakozni fog Líbiánál a repülőgépe és személyzetét ért nem provokált támadás miatt”.

augusztus 20.

"Augusztus 20-át ünnepeljük, a magyar államalapításra, első nagy királyunk művére és a Magyar Népköztársaság alkotmányára emlékezünk. A két dátum között a nép, az ország múltja - századok gyötrelmei és szenvedései, lehullások és felemelkedések, nagy cselekvések és nagy kudarcok -, küzdelmek, erőfeszítések, ínségek, győzelmek. Más szóval: a történelem, amely olykor veszedelmes kitérőkkel, éles kanyarokkal tör, mint napjainkban: megrázkódtatásoktól ugyan nem mentesen, de hitünk és meggyőződésünk szerint értelmes célja felé."

Részlet a Népszabadság aktuális vezércikkéből.

A hagyományokhoz híven gazdag kulturális és sportprogram várta a fővárosban és vidéken az alkotmánynapi
ünnepségek részvevőit.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_tisztavatas.jpgTisztavatás a Kossuth Lajos téren

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_viziparade.jpgA vízi és légi parádé egy pillanata

Nyolcvanegy éves korában Budapesten elhunyt dr. Radó Sándor Kossuth- és állami díjas világhírű földrajztudós, a magyar és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő alakja.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_rado_sandor.jpgRadó Sándor

Radó Sándor már a harmincas években nemzetközileg elismert térképész volt, a Brit Királyi Földrajzi Társaság és sok más - amerikai, olasz, német - földrajzi társaság tiszteletbeli tagja. De hogy az átlag magyar, aki 1981 augusztusában a hétvégén épp valamelyik stadionba készült, honnan ismerheti őt...?

Radó professzor sohasem tanulta a hivatásos hírszerzés mesterségét. Mégis a legnagyobbakkal említik egy sorban; tökélyig fejlesztette a náci kémelhárítás félrevezetését, megtévesztését, a hírszerzőhálózat kiépítését és működtetését. Már 1933-ban, Hitler hatalomra jutása után megszervez Svájcban egy szovjet hírszerzőszervezetet, és készül a nagy feladatra, ha kitör a vihar.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_dora_jelenti.jpg

Amikor pedig kitört, hatalmas szolgálatokat tett a fasizmus ellen küzdő erőknek. Radó Sándor a Dóra jelenti című könyvében - amely a hatvanas évek végén jelent meg először magyarul, majd 23 országban több millió példányban - mondta el a svájci Dóra-csoport történetét. A magyar otthonok könyvespolcainak túlnyomó többségén a könyv ekkoriban megtalálható volt.

A Belfast melletti Maze-börtönben éhségsztrájkjának hatvanadik napján, meghalt Michael Devine IRA-tag. Ő volt a tizedik személy, aki ez év március 1. óta a brit kormány észak-írországi politikája elleni tiltakozásul az önkéntes éhhalált választotta. Devine eredetileg tiltott fegyverviselés és különféle terrorista akciókban való részvétel miatt ítélték 12 évi börtönbüntetésre 1977-ben. 

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_michael_devine.jpgMichael Devine, élt 26 évet

augusztus 21.

Észak-Írországban újabb összecsapások voltak annak nyomán, hogy a tegnap meghalt Michael Devine. Az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA vezetői közölték, hogy minden elhunyt éhségsztrájkoló helyére újabbak lépnek, egészen addig, amíg a brit kormány be nem vezeti az általuk követelt börtönreformot.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_londonderry.jpgLondonderry a tüntetők és a rendőrök összecsapása után

augusztus 22.

A Kalocsai járásban lévő Hajós községben Kovács László domonkos rendi szerzetes szentbeszédében a katonai szolgálat megtagadása mellett szólt. Lékai László bíboros-prímás egy nem sokkal későbbi mise alkalmával elítéli azon „túlzásra hajlamos” papjait, akik az ifjúságot a katonai szolgálat megtagadására biztatják.

A svájci Zugban rendezett VI. fogathajtó Európa-bajnokságon Bárdos György és a magyar csapat aranyérmet szerzett.

augusztus 23.

Este nagyszabású gálaműsor keretében véget ért a Magyar Televízió szervezésében és rendezésében a nyolcadik Táncdalfesztivál. A műsort Kudlik Júlia és Antal Imre vezette. A döntőbe jutott  16  dalt tekintélyes nemzetközi  zsűri  értékelte. A zeneművek és szerzők versenyében a fődíjat, és az ezzel járó 50 ezer forintos jutalmat a Hungária együttes Limbó-hintója nyerte meg. Második helyen végzett Soltész Rezső Szóljon hangosan az ének című száma, ezt 30 ezer forinttal díjazták, míg a harmadik helyet és az ezzel járó 10 ezer forintot a Korál együttes Homok a szélbenje nyerte el. Az előadók közül Kovács Kati lett az első az Újra otthon című számával, ez 30 ezer forintot ért. Második helyen a KFT végzett a Bábu vagy dallal, Soltész Rezső itt is a harmadik helyen végzett. A hangszerelésért megosztva díjat kapott a KFT és Máté Péter, ő a Szóljon hangosan az énekért. A zsűri különdíját Ullmann Mónika kapta, a nyolc éves kislány az Írtam a bátyámnak egy dalt című számmal indult, melynek zenéjét Oroszlán Gábor, dalszövegét Oroszlán György szerezte. A magyar zsűri egyhangúlag a Korál együttes dalát hozta ki győztesnek, azonban a jelen lévő szovjet képviselő a dal „S ha nem lennék szabad, élni sem tudnék” sora miatt vétóval fenyegetett, végül kompromisszumos megoldásként a Korál együttes 3. helyezése mellett döntöttek.


Egy kis hangulatidézés

Tulajdonképpen a Táncdalfesztivál a későbbi L'art pour l'art Társulat és a Holló Színház szempontjából egy előrehozott időutazás volt. A KFT frontemberén, Laár Andráson kívül indult még egyéni előadóként Dolák-Saly Róbert és Galla Miklós is. Utóbbi a GM49 nevű formációnak volt a vezetője.

Ahogy a Ludas Matyi látta a Táncdalfesztivál döntőjét:

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_ludas_matyi.jpgAki nem akkor élt és nem érti a poént, annak nehéz lenne elmagyarázni

Délután az NSZK-beli nürburgringi gyorsasági motoros viadalon egy tömegbukás után életét vesztette Jorma Nevala finn versenyző. A Tamperéből érkezett motoros a 145., aki a második világháború óta motorversenyen halálát lelte. A 250 kcm-es gépek versenyének első köre végén heten buktak, a nyugatnémet Bernd Stiel gazdátlanul maradt, a pályán továbbguruló gépe miatt, a többiek az élettelenül elterülő versenyzőt próbálták reflexmanőverekkel kikerülni. A tömeges bukás után lefújták a futamot, két súlyos sérültét helikopterrel a koblenzi katonai kórházba szállítottak, ott azonban a finn sportolón már nem tudtak segíteni. A későbbi 500 kcm-es géposztály futamában Reinhold Roth nyugatnémet versenyző is bukott, és életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. Szakértők emlékeztetnek arra, hogy a nürburgringi pálya nemcsak a motorosak számára veszélyes, erre már rájöttek a Forma-1. szervezői is akkor, amikor három éve az osztrák Niki Laudia csaknem életét vesztette.

A hét rögtön egy izgalmas és érdekes magyar vonatkozású labdarúgó hírrel kezdődött. A Csehszlovák Labdarúgó Szövetség megalakulásának 80. évfordulója alkalmából kedd este Prágában, a Rosicky-stadionban Csehszlovákia együttese az Európa-válogatottal játszott. melybe Nyilasi Tibor is meghívót kapott. 

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_europa_valogatott_kispad.jpgNyilasi itt még a cserepadon az osztrák Prohaska, a görög Mavrosz és a jugoszláv Pantelics társaságában

A holland Geurds sípjelére, 60 ezer néző előtt, így kezdett az európai gálacsapatok: Koncilia (osztrák) - Kaltz (NSZK-beli), Pezzey (osztrák), Humberto (portugál), Sztojkovics (jugoszláv) - Kipiani (szovjet), Zajec (jugoszláv), Antognoni (olasz), Surjak (jugoszláv) - Krankl (osztrák), Blohin (szovjet). A házigazdák, némileg váratlanul, fölényes 4:0-ás győzelmet arattak. Nyilasi a szünetben állt be Surjak helyére. Az európai válogatott szakvezetője, a nyugatnémet szövetségi kapitány, Jupp Derwall volt.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_europa_valogatott_nyilasi.jpgNyilasi és Berg csatája a labdáért

A gálamérkőzés másnapján a Haladás VSE legyőzte a Szegedi EOL AK-t, s ezzel jogot nyert a Közép-európai Kupában (KK) való szereplésre.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_haladas_szeol_ak_kk_selejtezo.jpg

A Fáy utcai stadionban a KK-selejtező mérkőzés után került sor a magyar labdarúgó válogatott keretének felkészülési mérkőzésére.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_valogatott_qadsia.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_valogatott_qadsia_kiss_l_torocsik.jpgKiss L. vezeti a labdát a világos mezes kuvaiti védők között, Törőcsik (balról) várja az átadást

Szintén szerdai hír, hogy megoldódott egy, még függőben levő labdarúgó átigazolás. A már hetek óta Győrött készülő Szentes ügyében megállapodott a Zalaegerszeg és a Rába ETO. A játékos Győrbe való szerződéséhez az MLSZ is hozzájárult. Szentes tehát győri játékos lett és szombaton a Tatabánya elleni mérkőzésen már ö lesz a középcsatár. Burcsa átigazolása ügyében a Rába ETO tovább folytatja a tárgyalásokat a Videotonnal. Ismeretes, hogy Burcsa is Győrött van és amennyiben egyesülete nem adja ki, átigazolásáig kivárja az egy évet.

Kapcsolódó hír, hogy továbbgyengül a Videoton játékoskerete, mert véglegessé vált, hogy Karsai, a fehérváriak karmestere az osztrák Eisenstadt csapatához szerződik.

Az MLSZ próbál a szurkolók kedvébe járni, népszerűsíteni a labdarúgást. Legújabb akciójuk szerint közvélemény kutatást tartanak, a szurkolóknak melyik a legmegfelelőbb időpont a mérkőzések megrendezésére.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_szavazas.jpgSzavazzanak Önök is a Válogatott.blog.hu szerkesztővel!

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 2. fordulóját! 

Csepel - PMSC
Mindkét együttes vereséggel kezdte a szezont, a Csepel az Üllői úton, a Pécs otthonában a Diósgyőrrel szemben maradt alul; a hazai pálya előnye a Csepel győzelmét hozhatja. A hazaiak mestere, Keszthelyi Mihály gondban van Kelemen sérülése miatt, ha a középpályás nem vállalhatja a játékot, akkor Kökény kerül a helyére. A Pécsi MSC mestere, Kovács Imre sincs irigylésre méltó helyzetben, miután Brezniczky és Dobány sérüléssel bajlódik, ők nem is edzettek a hét elején. Ha Dobány nem játszhat, akkor valószínűleg bemutatkozik a Komlóról igazolt Radics, és készenlétben áll Morvai is. Szintén a piros-kékhez kapcsolódó hír, hogy Mészöly Pál, a nyáron a Ferencvárosból Csepelre átigazolt labdarúgó bokasérülése csak nagyon lassan gyógyul. Amint Kun Jenő, a szakosztály elnöke elmondta, remélik, hogy Mészölyre két hét múlva Tatabányán már számíthatnak.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_csepel_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_csepel_pecsi_msc_varga_lorincz_kincses.jpgA csepeli Varga {fehér mezben) és a PMSC középpályása, Lőrincz küszködik a sárban a labda birtoklásáért, háttal a pécsi Kincses figyeli a párharcot

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_csepel_pecsi_msc_tulipan_mihaly.jpgTulipán a labdával - a háttérben pedig Németh Lajos, a csepeli özönvízben „mélyvízbe” került játékvezető

Ú. Dózsa - ZTE
Mindkét együttes győzelemmel rajtolt, az Ú. Dózsa Szegedről hozott el két pontot, a ZTE saját pályáján verte remek küzdelemben a Vasast. Az Újpest feltétlenül esélyesebbnek tetszik ellenfelénél. Az újpestiek összeállítása egy helyen változik, mert Nagy László húzódása rendbe jött és a kapitány vállalta a játékot. Gondban van Szőcs János, a zalaiak mestere: Gass sérült, nem játszhat a Megyeri úton. Bemutatkozik viszont a néhány nappal ezelőtt a Ferencvárosból igazolt Major a balhátvéd helyén, a válogatott Péter Zoltán pedig előbbre rukkol.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_u_dozsa_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_u_dozsa_zte_toth_j_kiss_s_kerekei_kisznyer.jpgTóth József és a fehérmezes Kereki mögött Kiss S. emelkedik a legmagasabbra, hátul Kisznyér

Vasas - Haladás
A két együttes legutóbb az 1978/79. évi bajnokságban mérte össze erejét, akkor a piros-kék csapat 3:0-ra és 2:1-re győzött, papírforma szerint most is csak a gólkülönbség a kérdéses. A Vasasban Leboniczky kapus belázasodott, bizonytalanná vált szereplése. Ha nem védhet, Csepecz kerül a kapuba. Birinyi formájával elégedetlen Bundzsák Dezső, aki még gondolkodik azon, ki legyen a jobb oldali középpályás. A vendégek hétközi megpróbáltatásairól már ejtettünk szót. A hazaiak is játszottak, igaz, tét nélkül, a 
Kuvait Sporting Klubot fogadták és 3:2-re nyertek. Válogatottjai nélkül erősen döcögött a támadójáték, csak szünet után a cserejátékosokkal javult az fel némileg. A gólokat Pecha, Birinyi és Farkas szerezték.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_vasas_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_vasas_haladas_2.jpgGyakran a földre került a Haladás védelme Angyalföldön, mégis nehezen nyert a Vasas

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_vasas_haladas_preszeller_fitos_kiraly_izso_hires.jpg„Bonyodalom" a Haladás kapujának előterében. Izsó és Híres (sötét mezben) ugyan rárajtol a labdára, megelőzve Preszellert, Fitost (erősen takarva) és Királyt, a vendégek védőit, a labda azonban a kapus birtokába került

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_vasas_haladas_hegedus_peter.jpgMásodszor is vezetést szerez a Vasas, Hegedűs jobbra vetődik, Zombori az ellenkező sarokba lövi a büntetőt

Békéscsaba - Ferencváros
A forduló slágerének ígérkezik a találkozó, bizonyos, hogy telt ház lesz Csabán. Mindkét együttes négy-négy gólt szerzett a nyitányon, a Ferencváros otthonában, a Békéscsaba bravúrosan Debrecenben. Reális a döntetlen. Rendkívül nagy érdeklődés előzi meg a Ferencváros vendégjátékát Békéscsabán. A rendezők biztosra veszik a telt házat!

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_ferencvaros_poloskei_gabor.jpgPölöskei Gábor bemutatkozik új csapatában

A csabaiak nem változtatnak, a Ferencvárosban viszont a hét közben megsérült Koch helyén bemutatkozik Pölöskei.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_bekescsaba_ferencvaros.jpg

Mit tagadjuk, nem tátottuk volna el a szánkat a csodálkozástól, ha a Békéscsaba - FTC találkozó történetesen pontosztozkodással végződik. A pillanatnyi erőviszonyok figyelmen kívül hagyásával, matematikailag 33.33% a döntetlen eredmény esélye. Csakhogy a két gárda csabai összecsapásain - az elmúlt öt esztendő „szalonremijeinek" figyelembe vételével - az „iksz" valószínűsége jóval nagyobb egy harmadnyi résznél. Éppen ezért szolgált különös örömünkre, hogy a viharsarki mérkőzésen a játékosok fittyet hánytak a sanda gyanakvásra és mindazt a pályára varázsolták, ami a labdarúgást széppé, vonzóvá teszi.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_marosvolgyi_karoly_novak_dezso.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_kerekes_attila.jpgKerekes Attila szabadrúgásból bombáz a Fradi kapujára

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_kurucz_adam.jpgKurucz, akinek ezúttal nem ment jól a játék, Rab és Szántó (4) között vezeti a labdát, Hátrább, sötét mezben Királyvári és Steigerwald, akik később a mérkőzés főszereplőinek bizonyultak

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_steigerwald_rab.jpgSteigerwald, a Viharsarki Kipiani, és Rab versenyfutása a labdáért

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_bekescsaba.jpgA győztes hazai csapat a mérkőzés előtt egy viharvert, máig féltve egy fiók mélyén őrzött papírképen. Álló sor balról: Hanyecz, Vágási, Mohácsi, Kerekes A., Kurucz, Csepregi, Tisza, Zsíros, Rabcsák. Alul balról: Királyvári, Kanyári, Maján, Rácz, Melis, Steigerwald, Pásztor és Baukó András gyúró

Ennél a csapatképnél álljunk meg egy pillanatra, pontosabban a viharsarki lila-fehérek legnagyobb legendájánál. Baukó András 1941. október 31.-én született - cikkünk készültekor -, 2017-ben lesz hetvenhat éves.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_bekescsaba_bauko_tusi.jpgTusi bácsi 2016-ban

A Békéscsabai Építők csapatában kezdett el szélsőként futballozni, majd bevonult katonának. Leszerelése után abbahagyta az aktív játékot. Huszonhárom éves korában, 1964-ben került a Békéscsabai Előre labdarúgócsapatához gyúrónak, ma már kevésbé ismert tény, a másik gyúró legenda, az akkor Tatabányára távozott Sándor Imre, alias Tubi - aki később a válogatott masszőre is lett -  helyére. Ötvenkét éven át, 2016 májusáig dolgozott a lila-fehéreknél. Negyven éve nős, felesége Marika mindenben segítette az elmúlt évtizedekben, két fia és három unokája van.

DVTK - Bp. Honvéd
A két együttes már a korábbi években is nagy csatákat vívott, bizonyos, hogy most sem lesz másként. Az első forduló eredményei alapján a Diósgyőr jobb formában van ellenfelénél. Változatlan összetételben lépnek pályára a csapatok Diósgyőrött.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_diosgyori_vtk_bp_honved.jpg

Rába ETO - Tatabánya
Az előző szezonban érdekesen alakultak a két csapat egymás elleni eredményei. Győrött a bányászegyüttes, Tatabányán a Rába nyert. Most a döntetlen a legvalószínűbb. A hazaiaknál Verebes edző egy változtatást eszközöl az Ózdon vereséget szenvedett gárdában: Gyurmánczy helyén a Zalaegerszegről igazolt Szentes kezd majd. A héten a 
Rába ETO edzőmérkőzést játszott, Líbia válogatottját fogadták és 4:1-re nyertek. A gólokat Szentes, Gyurmánczy, Hannich és Glázer szerezték. A vendégeknél Dr. Lakat Károly mesteredző számára csupán Kovács sérülése okoz gondot. Ha Kovács harcképtelen lesz, akkor Weimper kapja a Tatabánya kilences mezét.

A szeptemberi nemzetközi kupanyitányt jelzi, hogy a mérkőzést megtekinti a jugoszláv Vujadin Boskov, a Real Madrid edzője, aki magyarországi tartózkodása idején a mérkőzés megtekintésén kívül megtárgyalja a tatabányai vezetőkkel a két mérkőzés minden részletét, rögzíti a programot, megnézi a kiszemelt szálláshelyet, a tatabányai Hotel Árpádot, sőt, még a menüt is megrendeli.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_raba_eto_tatabanya.jpg

Még javában szólt az öltözőfolyosók jellegzetes „zenéje", a stoplis cipők kopogása, amikor a tatabányaiak öltözőjében dr. Lakat Károly már a beérkezőket várta. Látszott rajta: alaposan megviselte a kilencven perc. Hiába, kicsit már a sok csatát megélt mester is elszokott a vereségtől... Csapata kilenc egymást követő bajnoki mérkőzésen hagyta el győztesen a pályát, a legutóbbi bajnokság tavaszán lejátszott összes mérkőzésen kapott annyi gólt, mint most - másfél óra alatt... A játékosok lehorgasztott fejjel ültek a padokon, tapintani lehetett a csendet, míg egy öltözővel odébb szétvetette a falakat az öröm.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_raba_eto_tatabanya_dr_lakat_karoly.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_raba_eto_tatabanya_verebes_jozsef.jpg

Videoton - SZEOL AK
Az 1977/78-as szezonban találkozott legutóbb az I. osztályban a két csapat, a Videoton 5:1-re és 2:1-re diadalmaskodott. A mérkőzés most is biztos Videoton-sikert ígér. Székesfehérvárott Tieber továbbra is sérült. Karsai pedig külföldre igazolt. Szegeden Kovács József megelégelte Orosházi és Puskás gyenge teljesítményét, helyettük Kovács Bála és Polyvás került a csapatba.

Fizetett hirdetés:

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_videoton_reklam.jpgSzerkesztőségünk tagjai is Videoton Super Color televízión nézték a Táncdalfesztivál döntőjét!

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_videoton_szeol_ak.jpg

A mérkőzés a Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_videoton_szeol_ak_2.jpgA szegedi Mártonnál a labda, a fehérvári Végh kiszorított helyzetben

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_videoton_szeol_ak_csongradi.jpgCsongrádi túlkerült már Kovács Bélán, robog előre

Nyíregyháza - Ózd
Ez lesz az első mérkőzése a két együttesnek az I. osztályban, az újonc Ózd bravúrral talán pontot szerezhet a stílusos és ügyes Nyíregyházától. Mindkét csapat teljes kerettel készülhetett a találkozóra.

Érdekes hír Nyíregyházáról: az NB I-es labdarúgócsapat vezetői meglepve kényszerültek tudomásul venni, hogy Kovács László, az együttes csatára bejelentette: úgy érzi, jelen pillanatban nem képes megfelelni az élvonal követelményeinek, ezért kéri, engedjék el bárhová kölcsönbe, hogy új környezetében erőt és önbizalmat gyűjthessen. A nyírségi együttes vezetői eleget tettek a kérésnek, és Kovácsot - aki tavaly 22 élvonalbeli találkozón szerepelt és egy gólt szerzett -, egy évre kölcsönadták a játékos által választott Lehel SC NB II. Keleti csoportjában szereplő gárdájának.

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_nyiregyhaza_ozd.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_nyiregyhaza_ozd_czeczeli.jpgCzeczeli (10-es), a szabadrúgások mestere lőtte el a labdát, de ezúttal nem sikerült bevennie az ózdi kaput

Volán - Debreceni MVSC
Elmarad a mérkőzés, mert a fővárosi klub Zaragozában a mozgássérültek megsegítésére szervezett nemzetközi tornán játszik. A forduló napján a Volán 1:1-re végzett az Osasuna csapatával, és büntetőkkel 5:4 arányban győzött, majd másnap 2:1-re kikapott a házigazdák elsőosztályú csapatától. Előzetes tervek szerint a pótlásra szeptember 30-án kerül majd csak sor.

A mérkőzések után lássuk a 2. forduló válogatottjait! Ha nincs az az egy szem kilences osztályzat, nagyon nagy bajban lennénk a szavazást illetően. Szerencsére, teljesítményével, a békéscsabai Kerekes Attila megkönnyítette dolgunkat, így egyértelműen ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_a_fordulo_jatekosa_kerekes_attila.jpg

A góllövőlista élén hármas holtverseny alakult ki. Pogány az előző fordulóban triplázott, a győrieknél parádésan debütáló Szentes pedig ebben a fordulóban, a békéscsabai Királyvári pedig mindkét alkalommal eredményes tudott lenni. Őket tucatnyian követik azok közül, akik eddig duplázni tudtak.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén két forduló után már csak két csapat, a Békéscsaba és az Ú. Dózsa nem vesztett pontot. Ugyancsak két együttes - a Pécs és a Szeged - két vereséget könyvelhet el. A bajnok és az ezüstérmes fekete napja volt ez a forduló. Annyi bizonyosnak látszik, hogy szoros bajnokságra lehet számítani.idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Esélyesek sora vallott kudarcot: kikapott az MTK-VM, a Kaposvár, a Keszthely, és a Salgótarján. Gólzáporos mérkőzés volt Veszprémben, gyulai bravúr született Nyírtelken, Sopronban nyert a Dunaújváros.
idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_nb_ii_4.jpgSzávai, a Pénzügyőr csatára a szentendrei védőkkel, Csikóssal és Tóthtal viaskodik

idokapszula_nb_i_1981_82_2_fordulo_nb_ii_5.jpgAmbrus, az Asztalos SE kapusa mindent védett, H. Asztalos János SE - Hódmezővásárhely 1:0 

A válogatott labdarúgócsapat a hét közepén Spanyolországban vendégszerepel. A pontos műsor: szerdán este a bogotai Milionarios ellen mérkőzik, másnap este pedig a spanyol Valencia csapata lesz az ellenfél. A helyi szokásoknak megfelelően mindkét mérkőzés késő este, fél tizenegykor kezdik majd Az útra készülődő küldöttség tagjai vasárnap délután 13 órakor találkoznak az MLSZ székhazában. A küldöttség vezetője Szepesi György. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány döntése alapján az alábbi tizenkilenc játékos utazik: Katzirz, Kakas, Török, Kerekes, Garaba, Tóth, Rab, Szántó, Csapó, Nyilasi, Zombori, Csongrádi, Sallai, Bodonyi, Kiss, Törőcsik, Izsó, Kovács és Pölöskei.

Egy hét múlva, a következő hétvégén jön a 3. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - Ú. Dózsa
ZTE - Videoton
SZEOL AK - Rába ETO
Tatabánya - Nyíregyháza
Ózd - DVTK
Bp. Honvéd - Csepel
Pécsi MSC - Békéscsaba
FTC - Debreceni MVSC
Volán - Vasas
 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8112363897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.04.04. 15:58:03

Ismet szuper poszt!
Bar emlekszem az annak idejen vezeto hirre, hogy a posta vasarolt egy Toshiba levelszortirozo gepet, de nem ertem a Ludas poenjat....
Jol latom, hogy a Szeol jatekosai Yassa szerelesben jatszanak? (Jugo sportmarka volt)

maribor_ 2017.04.04. 16:30:11

@Fandor: Rengeteg hiba volt a géppel eleinte, mentek a levelek össze-vissza az országban. A Táncdalfesztiválon a közönség pedig postai levelezőlapokkal szavazhatott.
Nem Yassa, annak is ötágú csillag volt a logója, de picit másként. Ez is jugoszláv termék, ötletesen "Sport" volt a márkaneve. A DVTK, a Vasas és a Honvéd játszott még ekkoriban ilyenben.

maribor_ 2017.04.04. 16:46:20

@Fandor: A Yassa csillaga úgy nézett ki, mint itt az A betűk alja, az alsó két ág közt "tele" volt.
img0.etsystatic.com/001/0/6601473/il_570xN.368060704_ero8.jpg

Fandor 2017.04.04. 17:29:57

@maribor_: volt nekem is egy Yassa shortom, meg talán egy dzsekim is... jól emlékszem rá.... de nem rémlett, hogy az akkori focistákon láttam volna, ezért lepett most meg... de ezek szerint nem is az volt.... :-)

maribor_ 2017.04.04. 17:37:38

@Fandor: YASSA-ban itthon soha nem játszott csapat. De szerintem Jugoszláviában sem. Az kifejezetten szabadidő sporttermék volt.
süti beállítások módosítása